Образотворче мистецтво 6 клас. Релігіний жанр

Про матеріал
Знайомство учнів з особливостями релігійного жанру, мозаїкою. Створення сюжетно-тематичну композицію релігійного жанру. Розвиток асоціативного мислення. Вихованя ціннісного ставлення до релігії рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво 6 клас. Релігійний жанр

Номер слайду 2

Релігійний жанр. Твори релігійного жанру різних видів мистецтва органічно поєднуються в сакральній архітектурі: церквах, соборах, монастирях. Тут розміщуються ікони, твори монументального живопису: фрески, вітражі, мозаїки. У добу Середньовіччя набули поширення біблійні сюжети. Вони надзвичайно різноманітні: від зародження до кінця світу. До них належать зображення, пов'язані з релігійними святами (Різдво, Великдень, Покрова), сюжетами з життя Христа і Богородиці, виконані в живописі, скульптурі, графіці.

Номер слайду 3

Релігійний жанр. Фрагмент мозаїки у соборі Св. Марка (м Венеція, Італія)Релігійний жанр — зображення релігійних сюжетів в образотворчому мистецтві.

Номер слайду 4

Релігійний жанрІкона «Юрій-Змієборець» (с. Станиль, Львівська обл.)Ілюстрація з Біблії Василя Кореня

Номер слайду 5

Релігійний жанр. Фрагмент рельєфу вівтаря кафедрального собору (м. Салерно, Італія)Фрагмент мозаїки в соборі Монреале  (м. Палермо, Італія)

Номер слайду 6

Популярні теми картин біблійного жанру — Райський сад, Ковчег Ноя, Вавилонська вежа. Роздивіться біблійні сюжети на тему створення світу в графіці, скульптурі, монументальному живописі. Визначте різновиди цих видів образотворчого мистецтва на ілюстраціях. Ян Брейгель Молодший. Земний рай

Номер слайду 7

Популярні теми картин біблійного жанру — Райський сад, Ковчег Ноя, Вавилонська вежа. Проаналізуйте багатофігурні, складні за будовою, композиції картин релігійного жанру. Ян Брейгель Старший. Входження тварин у Ковчег Ноя

Номер слайду 8

Портрет митця. Пітер Брейгель Старший (бл.1525- 1569) — один з яскравих представників європейського живопису. Народився в с. Брега, що на прикордонні Голландії та Бельгії (від назви села походить його прізвище). Перші уроки живопису опановував в Антверпені у придворного художника Пітера Кука ван Альста. Згодом його прийняли до гільдії Св. Луки — цехового об’єднання митців. Автопортрет із замовником («Митець і знавець»)

Номер слайду 9

Портрет митця. Самобутня творчість Брейгеля тісно пов’язана з народним мистецтвом. Він спостерігав за побутом, звичками селян і з народним гумором відображав на своїх полотнах сцени з життя простих людей. Обидва сини Пітера Брейгеля Старшого — Пітер і Ян, а також сини й онуки Яна, стали відомими живописцями. Пітер Брейгель Старший. Вавилонська вежа

Номер слайду 10

Це цікаво. Мозаїки собору Софії КиївськоїНа території України мистецтво фрески і мозаїки зародилося в X ст. й було пов'язане з прийняттям християнства. Але стрімкого поширення мозаїка не отримала через нестачу матеріалу. Пізніше було налагоджено виробництво скляної смальти в Києві, що сприяло розвитку цього виду декоративно-монументального живопису. Найвідомішими зразками фрескового і мозаїчного мистецтва є розписи Й панно в головному храмі Давньоруської держави - Софійському соборі Києва. Мозаїки Софії Київської налічують 177 колірних відтінків, На жаль, імен художників, які досконало володіли цією розмаїтою палітрою, історія не зберегла. Вибір сюжетів і розміщення зображень підпорядковані чіткому задуму — звеличенню Київської держави. У зображеннях тісно переплелися світська і релігійна тематики. Величне зображення Оранти — монументальної фігури Богоматері, яка молиться, виконане в техніці мозаїки, тобто набране по сирій штукатурці зі смальти (дрібних кубиків склоподібної маси). Сяюче золотаве тло посилює яскраві, насичені кольори зображення (синій, червоний).

Номер слайду 11

Зверніть увагу на композицію стародавньої мозаїки, поєднання кольорів. Мозаїка «Богоматір Оранта та Христос Вседержитель» в Софійському Соборі (м. Київ, Україна)

Номер слайду 12

Секрети художніх матеріалів і технік. Мозаїка. Мозаїка — художня техніка; виконується шляхом компонування різнокольорових елементів переважно однакової форми, які добираються за розміром і кольором. Наприклад, шматочків каміння, смальти, плитки, скла. Послідовність виконання мозаїчної композиції підпорядковується сюжету. Елементи мозаїки викладаються відповідно до форми зображуваного, підкреслюючи її характер. Фрагмент мозаїки «Архангел» в Софійському Соборі (м. Київ, Україна)

Номер слайду 13

Практичне завдання (колективна робота)Разом з однокласниками створіть мозаїчну композицію. Орієнтовні теми: «Створення світу», «Райський сад», «Ковчег Ноя», «Вавилонська вежа» (аплікація з паперу). Поради. Обговоріть сюжет обраної теми. На великому аркуші олівцем намітьте спільну композицію мозаїки. Оберіть фрагменти мозаїки для індивідуального виконання. Щоб усі частини композиції гармонійно поєдналися, треба вирізати з кольорового паперу елементи мозаїки однакової форми і розміру (наприклад, квадрати зі стороною 1 см). Готові фрагменти поєднайте у спільну композицію.

Номер слайду 14

Запитання і завдання. Які сюжети поширені в релігійному жанрі?Розкажіть про особливість художньої техніки мозаїки. Самостійна робота для допитливих. Дізнайтеся, які мозаїчні твори існують у вашому місті чи селі. Для оформлення інтер'єру створіть мозаїку з ґудзиків або намистинок різного кольору (на круглій чи квадратній пластиліновій основі).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
2041
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку