Презентація "Фреска і вітраж у культових спорудах"

Про матеріал
Презентація "Фреска і вітраж у культових спорудах" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі. В презентації міститься інформація про фреску і вітраж, представлені зразки фресок і вітражів та дано поради і зразки, як самим створити вітраж. Наведено зразки різних вітражів: розеток і сюжетних композицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фреска і вітраж у культових спорудах

Номер слайду 2

В архітектурних культових спорудах використовуються такі види монументального мистецтва, як фреска і вітраж. У них представлено релігійні сюжети й образи. Фреска — це живопис водяними фарбами по вологій або сухій штукатурці; художня техніка. Фреска із церкви Сан-Франческо (м. Ассіза, Італія)Фрески церкви Спаса на Берестові Києво-Печерської лаври (м. Київ, Україна)

Номер слайду 3

Фра Беато Анжеліко. Фреска в Капелл і Нікколіні (Ватикан)

Номер слайду 4

Вітраж використовується для освітлення і декорування приміщень. Вітражі «розмальовують» світло в різні кольори, що впливає на емоційне сприйняття інтер'єру культової споруди. Вітражі з'явилися в давні часи. На них переважно зображали релігійні образи, історичні події, іноді — життя і працю людей. Вітраж може бути сюжетним або орнаментальним. Вітраж — орнаментальна або сюжетна декоративна композиція із кольорового скла або інших матеріалів, що пропускають світло. Вітраж — зображення Святого Матвія

Номер слайду 5

Проаналізуйте витражу храмів. Які кольори в них переважають? Чим, на вашу думку, це зумовлено?У Вітражу Сент-Шапель (м. Париж, Франція)Вітраж «Богоматір з немовлям» у соборі Нотр-Дам (м. Шартр, Франція)Вітраж «Святий Австремоній і леви»

Номер слайду 6

У релігійних спорудах багатьох країн Європи набули поширення вітражі у формі вікна-рози, у яких переважали червоні, сині, пурпурові та жовтувато-оранжеві кольори. Сонячне світло, проходячи крізь кольорові вітражі, надавало храму чи собору урочистості, таємничості та водночас утворювало сяючу атмосферу духовності й піднесення. Вітраж у соборі (м. Пальш-де-Майорка, Іспанія)Вітражу соборі (м. Шартр, Франція)Вітраж у соборі Нотр-Дам (м. Бонневал, Франція)Вітраж на куполі Вірменського кафедрального собору (м. Львів, Україна)

Номер слайду 7

Секрети художніх матеріалів і технік. Вітраж Вітражі складають зі шматків скла різного кольору, які скріпляють свинцевими перемичками — металевими «швами». Сьогодні для оздоблення меблів, декорування інтер'єрів застосовують техніку розпису по склу вітражними фарбами. Вітраж у соборі Нотр-Дам (м. Париж, Франція)

Номер слайду 8

Створіть ескіз вітражу на релігійний сюжет або вікна-рози для храму за вибором, або сюжетну композицію (олівець, акварель, чорний фломастер). Практичне завдання. Поради Придумайте сюжет композиції. Виконайте кілька пошукових ескізів. Зображення має бути стилізованим, спрощеним, Спочатку чітко проведіть лінії контуру основної форми, потім — її частин і деталей. Розфарбуйте фрагменти малюнка акварельними фарбами. Потім чорним фломастером наведіть контури зображення.

Номер слайду 9

Приклади поетапного виконання варіантів завдання

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

1. Дізнайтеся, чи е у вашому рідному краї будівлі, прикрашені вітражами. Це сучасні чи старовинні спорудо? Які особливості вітражів: вони сюжетні чи орнаментальні?2. Створіть ескізи вітражів, якими можна було б прикрасити вікна шкільних приміщень: актової зали, оранжереї, їдальні, спортивного залу, кабінетів. Запитання і завдання. У яких різновидах монументального живопису набули поширення твори релігійного жанру?2. Розкажіть про особливості мистецтва вітража. Самостійна робота для допитливих

Номер слайду 21

Бажаю Вам творчого настрою і натхнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Chayka Lena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Л.С. Довгаль
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
12024
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку