Обробка та переробка деревини. Виробництво паперу

Про матеріал
Обробка та переробка деревини. Виробництво паперу Підручник з Географії. 9 клас. Довгань - Нова програма
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обробка та переробка деревини. Виробництво паперу Підручник з Географії. 9 клас. Довгань - Нова програма

Номер слайду 2

Деревина — екологічно чистий, натуральний матеріал, що добре піддається обробці. Як ресурс деревина постійно відновлюється в природі, а після переробки дає нам інші види матеріалів, які використовуються в будівництві та виробництві меблів. Деревина є основною сировиною для виготовлення паперу, тобто зошитів, альбомів, атласів, книжок, без яких ми не уявляємо свого життя.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Види продукції лісової та деревообробної промисловості, технології їх виробництва. Заготівлею, механічною обробкою та хімічною переробкою деревини й інших рослинних ресурсів займаються підприємства лісової і деревообробної промисловості.

Номер слайду 5

Деревообробна промисловість посідає провідне місце в нашій країні . У ній можна виділити кілька етапів механічної обробки та хіміко-механічної переробки деревини.

Номер слайду 6

Так, у виробництві дошок, вікон, дверей тощо — три етапи механічної обробки. Спочатку потрібно розпиляти ліс-кругляк (круглий ліс) на пиломатеріали різного розміру (дошки, брус, планки). Потім пиломатеріали надходять у сушильну камеру, де перебувають кілька днів при високій температурі. Це необхідно для зменшення вологості, що знижує ризик деформації (розбухання, усушка тощо) і появи тріщин. На заключному етапі пиломатеріали обробляються на різних станках. У результаті отримують дошки для підлоги, вікна, двері, вагонку (вузькі й тонкі дошки для обшивки стін) та ін.

Номер слайду 7

Велике значення має виробництво листових матеріалів (фанера, деревостружкові та деревоволокнисті плити). Деревостружкові плити (ДСП) виробляють на потужних деревообробних комбінатах із відходів деревини. Саме із цього матеріалу виготовляють масову меблеву продукцію — столи, шафи, полиці тощо.

Номер слайду 8

Із відходів деревини виробляють і деревоволокнисті плити (ДВП). Цей листовий матеріал також може бути виготовлений методом гарячого пресування або сушкою волокон деревини.

Номер слайду 9

Сировиною для виробництва паперу є целюлоза. Її можна отримати шляхом переробки деревини або інших рослинних ресурсів (соломи, очерету) механічним і хімічним методами. Якісний папір виготовляють хімічним методом. Для цього деревину подрібнюють і варять у спеціальних машинах, куди додають хімічні препарати (наприклад кислоту). З отриманої волокнистої маси і виробляють папір. Для цього використовують спеціальні машини .

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Папір є одним із найвизначніших відкриттів людства. Уперше його виготовили приблизно в II ст. до н. е. в Китаї зі стебел бамбука. До сучасного паперу високої якості додають різні речовини, які роблять його глянцевим, цупкішим, приємним на вигляд і дотик. Такий папір використовують для виробництва буклетів, презентаційних каталогів та журналів, які так і називають — глянцеві.

Номер слайду 12

2. Основні райони заготівлі лісу, лісопильне виробництво.

Номер слайду 13

Заготівлею лісу займаються лісозаготівельні підприємства й спеціалізовані підрозділи великих комбінатів. Отриманий круглий ліс вони відправляють на лісопильні підприємства, будівництво та в гірничодобувну промисловість. Частина продукції (наприклад подрібнена деревина — тріски) надходить до целюлозно-паперового виробництва як сировина.

Номер слайду 14

Основними лісозаготівельними районами нашої країни є Українські Карпати та Полісся. До цих районів тяжіє лісопильна промисловість, яка забезпечує первинну стадію механічної обробки деревини (розпилювання на пиломатеріали)

Номер слайду 15

3. Деревообробне виробництво. Підприємства деревообробної промисловості на території країни розміщені досить рівномірно з найбільшою концентрацією в районах заготівлі лісу та споживання готової продукції. Так, виробництво будівельних матеріалів (вікон, дверей, паркету) пов’язане із житловим будівництвом. Тому найбільші підприємства розташовані у великих містах.

Номер слайду 16

На базі поглибленої переробки малоцінної деревини й відходів, які утворюються в деревообробній промисловості, створене виробництво деревостружкових і деревоволокнистих плит. Виробництво перших зосереджено на підприємствах Києва, Закарпатської (Свалява), Івано-Франківської (Надвірна) та Рівненської (Костопіль) областей. Цехи твердих деревоволокнистих плит діють на Вигодському лісокомбінаті (Івано-Франківська обл.) , Оржівському деревообробному комбінаті (Рівненська обл.) і Київському експериментальному комбінаті плитних матеріалів.

Номер слайду 17

Найбільш дефіцитною продукцією в деревообробній промисловості є фанера, її виробництво досить матеріаломістке, із великою кількістю відходів. Фанеру виготовляють на підприємствах Рівненської, Івано-Франківської, Закарпатської, Черкаської областей та міста Києва.

Номер слайду 18

Понад половина товарної продукції деревообробного виробництва припадає на меблеву промисловість. Частина її підприємств розташовані поблизу споживача. Меблі виробляють у всіх великих містах: Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Донецьку. Значні меблеві центри сформувалися і в межах районів, де зосереджені лісові ресурси й первинні стадії їх переробки: у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській і Чернівецькій областях.

Номер слайду 19

Серед найбільш спеціалізованих меблевих підприємств — Івано-Франківська меблева фабрика, Ужгородський фанерно-меблевий комбінат та Дніпропетровський меблевий комбінат.

Номер слайду 20

4. Целюлозно-паперове виробництво. Целюлозно-паперове виробництво є технічно складним, тому для його розміщення необхідне поєднання таких чинників, як сировинний, електроенергетичний та водний (вода використовується майже на всіх етапах виробництва паперу). В Україні воно розвинене недостатньо.

Номер слайду 21

Найбільші центри розташовані на заході та півночі України: Жидачів (Львівська обл.), смт Понінка (Хмельницька обл.), Малин (Житомирська обл.), Корюківка (Чернігівська обл.). Целюлозно-паперові підприємства розміщені і в інших регіонах. У місті Дніпрі працює паперова фабрика, яка є великим виробником офсетного паперу. У Харківській області працює Зміївська паперова фабрика, продукцію якої використовують, зокрема, для друкування шкільних підручників .

Номер слайду 22

5. Найбільші у світі країни — виробники деревини та паперу. Обсяги виробництва деревини в першу чергу залежать від площ лісових масивів, можливостей для їх розробки та споживання. Круглого лісу найбільше заготовляють США, Росія, Китай, Канада, Бразилія, Швеція. Загалом на них припадає понад 50% світового виробництва.

Номер слайду 23

Провідними експортерами цієї продукції є Росія, Нова Зеландія та США, а головним імпортером — Китай (третина всіх закупок у світі). Більшу частину його імпорту складають хвойні породи. Це дає можливість Китаю нарощувати виробництво листових матеріалів (ДСП, ДВП та фанери). У їх виробництві та споживанні країна є безумовним лідером (майже 50%).

Номер слайду 24

Найбільші виробники пиломатеріалів — США, Китай, Канада, Росія, Німеччина, Швеція, Бразилія. Загалом на них припадає понад 60% світового виробництва.

Номер слайду 25

Звертає на себе увагу швидке зростання виробництва деревних гранул — пелетів. Це спресовані відходи деревообробки (тирса і стружка хвойних порід дерев), що використовують як паливо. Тільки за 2014 р. їх виробництво збільшилося на 16% і досягло 26 млн т. Основні виробники та споживачі пелетів — країни Європи та Північної Америки (понад 90% від світових показників).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Обсяг виготовлення паперу й картону в період із 1990 до 2014 р. збільшився із 239 млн до 400 млн т. Найбільш швидкими темпами зросли обсяги виробництва в Азії (у 2,7 разу). Серед окремих країн тривалий час єдиним безперечним лідером були США, але у 2008 р. їх випередив Китай. Зараз на ці дві країни припадає понад 40% виробництва паперу й картону. До першої десятки також входять Японія, Німеччина, Канада, Фінляндія, Швеція, Південна Корея, Бразилія, Індія. Споживання цієї продукції переважно зосереджено в розвинених країнах та Китаї. Найбільшими експортерами паперу й картону є розвинені країни — США, Німеччина, Фінляндія, Швеція та Канада (51% від світових показників).

Номер слайду 28

За прогнозами, виробництво й споживання основних видів продукції лісової та деревообробної промисловості у найближчі 15 років значно зросте. Одним із найважливіших чинників цього є важливість використання деревини як відновлюваної сировини та джерела енергії.

Номер слайду 29

Головне • Заготівлею, механічною обробкою й хімічною переробкою деревини займаються підприємства лісової та деревообробної промисловості. • Основними лісозаготівельними районами нашої країни є Українські Карпати та Полісся, до них тяжіє лісопильна промисловість. • Підприємства деревообробної промисловості розміщуються в районах заготівлі лісу та споживання готової продукції. • Найбільше центрів целюлозно-паперової промисловості розташовано на заході та півночі України. • Найбільшими у світі країнами — виробниками деревини є США, Китай, Росія, Канада, Бразилія, Швеція, паперу — США, Китай, Японія, Німеччина, Канада, Фінляндія, Швеція.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Абрамович Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
1 березня 2021
Переглядів
4783
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку