«Одна Батьківщина, і двох не буває, місця, де родилися, завжди святі.»

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України, пригадати ст. 20 Конституції України, ознайомити з цікавими фактами про Україну, розвивати пізнавальний інтерес до історії свого народу, своєї країни; виховувати повагу до української культури, почуття гордості за свою Батьківщину, викликати почуття національної гідності, розвивати почуття відповідальності за долю своєї держави; виховувати почуття патріотизму. Оформлення: Державна символіка, Конституція України, плакати з висловами про Україну,вишиті рушники, мультимедійна презентація «Державні символи України», музичне оформлення, міні-фільм про історію свята Соборності України.
Перегляд файлу

1

 

Виховний захід до дня Соборності України

«Одна Батьківщина, і двох не буває, місця, де родилися, завжди святі.»

Парейко А. В.

 

 

Мета: поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України, пригадати ст. 20 Конституції України, ознайомити з цікавими фактами про Україну,  розвивати пізнавальний інтерес до історії свого народу, своєї країни; виховувати повагу до української культури, почуття гордості за свою Батьківщину, викликати почуття національної гідності, розвивати почуття відповідальності за долю своєї держави; виховувати почуття патріотизму.

Оформлення: Державна символіка, Конституція України, плакати з висловами про Україну,вишиті рушники, мультимедійна презентація «Державні символи України», музичне оформлення, міні-фільм про історію свята Соборності України.

 

ХІД ЗАХОДУ

 

І. Організаційний момент
ІІ.Оголошення теми, мети заходу

Слово вчителя. Діти, де б ви не жили: серед безкрайого степу чи в оточенні віковічних лісів, біля високих гір чи синього моря, у місті чи у селі – все це зветься одним словом – Україна.

Україна – це ваша Батьківщина, і ви її громадяни, бо живете на цій землі. Як наша планета є маленькою частинкою безмежного Всесвіту, так і ви є невід'ємною частинкою великого народу України.

ІІІ. Основна частина

Декламування вірша

Одна Батьківщина, і двох не буває, 
Місця, де родилися, завжди святі. 
Хто рідну оселю свою забуває, 
Той долі не знайде в житті.

Чи можна забути ту пісню,що мати

Співала малому, коли засинав?

Чи можна забути ту стежку до хати,

 що босим колись протоптав?
У рідному краї і серце співає, 
Лелеки здалека нам весни несуть. 
У рідному краї і небо безкрає, 

І ріки-потоки, мов струни, течуть.
     Тут мамина пісня лунає і нині, 
    Її підхопили поля і гаї. 
    Її вечорами по всій Україні 
    Співають в садах солов'ї.
І я припадаю до неї устами, 
І серцем вбираю, мов спраглий води. 
Без рідної мови, без пісні, 
Без мами збідніє, збідніє земля назавжди.
М. Бакая

 

День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на Софійській площі на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Володимиром Винниченком був підписаний Акт злуки українських земель.

           В цьому Акті проголошувалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка /Галичина, Буковина і Угорська Україна/ і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України».

Діти, а що означає слово «соборний»? (відповіді учнів)

 «Соборний» означає об’єднаний. Зараз Україна справді є об’єднаною, але тільки формально: кордонами, Конституцією, системою влади, і врешті-решт – переліком державних свят. Але реальне об’єднання – це процес, це шлях, яким хочуть іти ті, хто зараз живе в країні Україна і хоче жити тут надалі.

22 січня 1919 року на Софіївському майдані в Києві урочисто оголосили універсал про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну України представники Української Народної Республіки Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко та Західно-Української Народної республіки – генерали Тарнавський, Курманович та Микитка у присутності багатотисячного люду підписали Акт злуки.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.                                                  

У цей день щороку відзначаємо проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності Укаїни» від 21 січня 1999 року № 42/99

Ніби звертаючись до нас, один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський говорив про день 22 січня: "Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнуванняСічі".

Його слова стали справді пророчими. 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув'язнили в радянському концтаборі).

22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг" від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

Експрес-повідомлення учнів.

2.  22 січня 1918 року у приміщенні київського Будинку вчителя було підписано IV Універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей самий день на Софіївській площі в Києві було проголошено Акт соборності українських земель.

 

3. «Віднині зливаються в одно віками відділені од­на від одної частини України — Галичина, Букови­на, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які умирали найкращі сини України. Від­нині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року.

 

4. Століттями розірваний український народ ви­зволився з неволі — Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна — з Австро-Угорської імперії — і возз'єднався на своїй землі в єдину Українську державу. Акт возз'єднання двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо в керівництві країни спільності тоді не було.

 

5.«Безпорадність проводу впливала на загальний на­стрій, — писала сучасниця тих подій, історик На­таля Полонська-Василенко. — Україна, затиснута між двома потужними силами — Антантою з пів­дня і більшовизмом з півночі, — не мала сил для боротьби.  Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою по­дія, яка мала велике ідейне значення: Свято собор­ності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено УНР і ЗУНР... Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо».

 

Перегляд міні-фільму про історію свята Соборності України.

Робата з Конституцією України
Стаття 20
Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.
Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтою кольорів.
Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).
Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Столицею України є місто Київ.

 

 

Перегляд презентації «Державні символи України».

 

Вікторина  (клас ділиться на дві-три команди, за кожну правильну відповідь 1 бал)
1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України.
(Тризуб)
2. Що означає цей символ (тризуба) ?

(Нині існує понад сорок версій, які пояснюють походження та тлумачать суть тризуба. Дехто вбачає в тризубі відтворення форм верхньої частини скіпетра візантійських монархів, скіпетра скіфських царів, зображення корони, тобто предметів, що символізують державну владу. Інші дослідники вважають, що тризуб нагадує обриси птаха. Значна частина фахівців припускає, що цей символ — емблема, пов'язана з конкретним предметом людської життєдіяльності — якорем, рибальським знаряддям, луком зі стрілою, колоском тощо.
Інші дослідники пов'язують зображення тризуба з орнаментом, тобто візерунком, побудованим на ритмічному чергуванні та поєднанні геометричних елементів.
Є думка, що тризуб Володимира — це символ ідеї державної влади. За іншими версіями — символ влади над трьома світами — небесним, земним і підземним,
3.  Коли було прийнято постанову про Державний прапор України і якого він кольору?
(28 січня 1992 p., синьо-жовтий)
4. Як називається Гімн України?
("Ще не вмерла Україна")
5. Хто є автором слів Гімну України?
(Павло Чубинський)
5. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці.
(Гімн)
6. Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном.
(Михайло Вербицький)

7 .Ми, українці, часто називаємо себе козаками. Що означає слово козак? (Козаки — вільні, незалежні люди, шукачі пригод, мандрівники.)
8. Назвіть автора трьохтомника "Історія запорозьких козаків"?
(Дмитро Іванович Яворницький)
9. В якому році і коли суверенна Україна ввела свою грошову одиницю? Як вона називається?
(Грошова одиниця - Гривня. Введена в обіг 2 вересня 1996 року.).

10. Яку назву за Конституцією має твоя держава?

11. Визначте політичний державний устрій України. ( Унітарна парламентсько-президентська )

12. Назвіть головних керівників нашої держави. ( Президент, Голова ВР, Прем’єр-міністр)

13. Які ви знаєте державні символи?

14. Що символізує наш Державний прапор?

15. Назвіть, які предмети або рослини є національними символами України.        ( Рушники, калина, верба, вишиті сорочки )

16. Коли наша держава стала незалежною?

17. Хто став першим Президентом незалежної України? ( Л. Кравчук )

 

 «Наша Україна – на планеті Земля»

18.     Де розташована Україна? ( у Східній півкулі, в Європі )

19.     Назвіть країни, з якими межує Україна. ( Росія, Білорусія, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова )

20.     Які моря омивають територію України? ( Чорне та Азовське )

21.     Які ви знаєте найбільші річки України? ( Дніпро, Дунай, південний Буг, Дністер, Десна )

22.     Назвіть гори України. ( Карпати, Кримські гори )

23.     Скільки областей має Україна?

24.     Назвіть міста з особливим статусом.

 

Склади прислів’я

Хто швидше збере розрізане прислівя і виразно його прочитає

  1.               Козак – слабкому захисник,

Цінити побратимство звик.

  1.               Козаки – борці за волю,

За народну щасну долю!

Українські реалії.  Мною задумані поняття, що тісно пов’язані з Україною. Я називаю три факти, які вказують, що це. Команда, що назве слово після першої реалії, отримає 3 бали, після другої - 2 бали, після третьої - 1 бал.

І. 1) Це чудовий вид мистецтва, символ весняного пробудження природи.

 2) Їх разом із паскою освячують у церкві.

3) Це розмальоване символічними знаками . ( Писанка)

ІІ. 1) Хата без нього, що родина без дітей.

 2) Хліб та сіль на ньому – ознака гостинності українського народу.

 3) Їх вишивають, а потім прикрашають ними хату або витираються.

 ( Рушник)

ІІІ. 1) Найкраща оздоба української дівчини.

 2) Їх пускають на воду під час свята Івана Купали.

 3) Це квіти, сплетені в коло, якими прикрашають голову.

 ( Вінок)

IV.1) Рослина, яка росла в українському селі майже в кожному дворі.

 2) З нею порівнюють красу дівчини.

 3) Рослина-символ України.

 (Калина)

IV. заключна частина заходу

Територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залиша­тиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ може­мо досягти величної мети — побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної Украї­ни, якою пишатимуться наші нащадки. Відроджен­ня Вітчизни — це єдність наших душ, воскресіння духовності, культури, мови.                            


 

КРАЇНА МОЯ — УКРАЇНА
Мої нескінченні дороги 
Сплелися, мов доля моя, 
Я знову вернув до порога, 
Де батьківська рідна земля.

Країно моя — Україно, 
Ще пращурів пам'ять жива, 
Знайома тут кожна стежина, 
І сонце мене зігріва.

Хай пісня твоя, Україно, 
Злітає, як птах у блакить, 
А мова твоя солов'їна 
У кожній оселі звучить.

Ф. Пантов

 

 

Я – українець вірою і кров’ю.

Моє коріння тут по всій землі.

Воно моє і відчиняється з любов’ю,

А я страждаю болями її.

 

Я – українець, син народу того,

Що відвикає нині від ярма.

Я не скорюся, я молюся Богу

І вірю в те, що все це недарма.

  

Я – українець. Цього не відняти,

В моїй душі співають солов’ї,

Бо ви такі, мої ви мамо й тато,

Й такими будуть правнуки мої.

 


 

 

 

Сторінками історії

Історична вікторина охоплює найважливіші сторінки історії України та державотворення.

  1. Вперше в літописі вжито назву « Україна» в:

а)1136 р.;

б)1173 р.;

в)1187 р..

  1. Хрещення Київської Русі було проведено князем:

а)Олегом;

б) Володимиром;

в) Ярославом.

3.Хрещення Київської Русі було відбулося у:

а)889 р.;

б)988 р.;

в)898 р..

4. Перший збірник законів на Русі було створено за часів князя:

а) Володимира;

б) Святослава;

в) Ярослава.

5. В XV ст. більшість українських земель входило до складу:

а) Польщі;

б) Московської держави;

в) Великого князівства Литовського.

6. Боротьбу за збереження прав української шляхти проти Польщі очолив князь:

а) Ольгерд;

б) Володимир Ольгердович;

в) Свидригайло.

7. Першу Запорозьку Січ було збудовано на:

а) о. Березань;

б) о. Мала Хортиця;

в) о. Чортомлик.

8. Козак – це…;

а) «вільна людина»;

б) «кочівник»;

в) «кіннотник».

9. Булава – це…;

а) найвища нагорода козаків;

б) символ України;

в)символ гетьманської влади.

 10. Засновником Запорозької Січі був;

а) Петро Конашевич – Сагайдачний;

б) Дмитро Вишневецький;

в) Богдан Хмельницький.

 11. Козацькі човни називалися:

 а) ластівками;

 б) чайками;

 в) бджілками.

 12. Національно – визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої середини XVII ст. очолив;

 а) Петро Конашевич – Сагайдачний;

 б) Богдан Хмельницький;

 в) Іван Мазепа.

 13. « Пакти й конституції законів вольностей Війська Запорозького», які вважають першою конституцією України були укладені:

 а) Богданом Хмельницьким;

 б) Іваном Мазепою;

 в) Пилипом Орликом.

 14. Кобзарем – співцем українського народу – називали:

 а) Івана Котляревського;

 б) Тараса Шевченка;

 в) Івана Вагилевича.

 15.Центральну Раду, яка утворилася у Києві у 1917 р.,очолював:

 а) С.В. Петлюра;

 б) П.П. Скоропадський;

 в) М.С.Грушевський.

 16.Проголошення злуки між УНР та ЗУНР відбулося:

 а) 22.01.1918 р.;

 б) 22.01.1919 р.;

 в) 10.01.1920 р.

 17. В Україні остаточно радянська влада була встановлена у:

 а) 1917 р.;

 б) 1919 р.;

 в) 1920 р..

 18. Найбільший голодомор в Україні стався у:

 а) 1932 – 1933 р.;

 б) 1933 – 1934 р.;

 в) 1934 – 1935 р..

 19. Велика Вітчизняна війна почалася:

 а) 1 вересня 1939 р.;

 б) 22 червня 1941 р.;

 в) 9 травня 1945 р..

 20. Територію України було повністю звільнено від німецько – фашистських загарбників у:

 а)жовтні 1944 р.;

 б) жовтні 1943 р.;

 в) травні 1945 р..

 21. Україна здобула незалежність:

 а) 16 липня 1990 р.;

 б) 24 серпня 1991 р.;

 в) 1 грудня 1991 р..

 22. Першим президентом України був:

 а) М.С. Горбачов;

 б) Л.М. Кравчук;

 в) Л.Д. Кучма.

 23.Президент України обирається строком на:

 а) чотири роки;

 б) п’ять років;

 в) сім років.

 24. Конституцію суверенної України було прийнято:

 а) 24 серпня 1991 р.;

 б) 8 грудня 1991 р.;

 в) 28 червня 1996 р.

docx
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
1794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку