Однорідні члени речення

Про матеріал
Однорідні члени речення. Тренувальні вправи. 1. Однорідні члени речення – це… 2. Види однорідних членів: … 3. Для зв’язку однорідних членів у реченні використовуємо…. 4. Типи зв’язку між однорідними членами речення:… 5. Типи смислових відношень між однорідними членами:… 6. Не є однорідними членами:…
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однорідні члени речення. Презентацію створено учителем української мови та літератури комунального закладу «Вінницький ліцей №6»Лучицькою Тетяною Василівною

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Завдання. Підкреслити однорідні члени речення. Вказати, за допомогою якого зв′язку їх поєднано. Дуб, клен, горобина, ясен – листяні породи дерев. Здавна слов’яни вживали жито і пшеницю, просо і гречку. Навесні заготовляли і березовий, і кленовий соки. Повітряна куля летіла низько і дуже швидко. Деревина липи м′яка, дрібношарова, легка. Річка і синіє, і зітхає, і сміється. Лучицька Т. В.

Номер слайду 6

https://learningapps.org/watch?v=pi07je0n322 Лучицька Т. В.

Номер слайду 7

https://learningapps.org/watch?v=pqpiwp4nv22 Лучицька Т. В.

Номер слайду 8

1. Однорідними додатками ускладнено речення. А Раділи і садок, і поле, і долина. Б Вітер в гаї нагинає лозу і тополю. В Парк прикрашають статуї, фонтани, альтанки. Г Окрім груш, слив, яблунь, тут росли дуби, клени й тополі. Лучицька Т. В.

Номер слайду 9

2. Перед виділеним сполучником треба поставити кому в реченні. А Теплі слова та лагідний погляд дарую тобі. Б Молодий місяць та зорі освічують дорогу. В У лісі пахло листям, грибами та ожиною. Г Тече вода в синє море та не витікає. Лучицька Т. В.

Номер слайду 10

3. Неправильно поставлено розділові знаки в реченні. А Минає рік, і два, і п'ять років. Б Батько і мати, і дід з бабою нагадували мені святих. В На Колимі запахло чебрецем, і руто-м'ятою, і кропивою. Г Є в нас сила, і правда, і слава, і земля своя рідна й свята. Лучицька Т. В.

Номер слайду 11

ЗНО - 201010. Прочитайте речення та виконайте завдання.(1) Стояла тиха травнева ніч у буянні зела й кипінні садів. (2) Шаленіли в лузі солов’ї, кумкали жаби, кричали горлиці. (3) І носила в ту не(ймовірну весняну молоду ніч із срібної криниці срібним цебрецем срібну воду зозуля і(…) її по землі. (4) Вилила добрий ківш і на Андрія. (5) Від того прокинувся, та поюрів під розчахнуту липу. (6) На душі було срібно й високо. (7) Дослухався тихої й радісної музики небес, удивився в ту  не(звідану глибінь. (8) Від(нині знав, що там живе вічна й свята таїна. Пунктуаційну помилку допущено в реченніА другому. Б третьому. В п’ятому Г восьмому    Лучицька Т. В.

Номер слайду 12

Лучицька Т. В. Використані джерела: https://learningapps.org/watch?v=pqpiwp4nv22https://learningapps.org/watch?v=pi07je0n322 Домашня робота1) вивчити правила з параграфів 22-23;2) зробити короткий конспект;3) побудувати 2 речення з неоднорідними означеннями (надписатичастини мови над кожним словом) та 2 речення з одноріднимиозначеннями (підкреслити всі члени речення)

pptx
Додано
4 травня 2023
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку