Огляд будови скелета. З'єднання кісток

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про опорно-рухову систему, будову скелета та з’єднання кісток; закріпити знання про будову кісткової, хрящової та м’язової тканин; розвивати спостережливість та дослідницькі якості учнів, вміння порівнювати, аналізувати, логічно мислити та робити висновки; виховувати інтерес та свідому потребу до вивчення біології людини та використання знань для збереження здоров’я, сприяти розвитку інтересу до вивчення природничих наук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кісткова тканина – сполучна опорна тканина, що складається з клітин-остеоцитів і міжклітинної речовини та формує кістки скелету. У міжклітинній речовині переважають неорганічні сполуки. Остеїн – білок, що утворює волокна й забезпечує гнучкість та пружність кісток. Живлення клітин і росту кісток забезпечують кровоносні судини. Остеоцити мають відростки, за допомогою яких з’єднуються між собою для більшої міцності тканин.

Номер слайду 2

компактнагубчаста. Структурна одиниця – остеон, що складається із 5-20 циліндричних пластинок, вставлених одна в одну. У центрі – кровоносні судини. Губчаста речовина має тонкі кісткові пластинки й перекладинки (трабекули), які перехрещуються з утворенням комірок. Кісткова речовина

Номер слайду 3

З’єднання кісток. Огляд будови скелета

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Властивості кісток:- обмін речовин (товща кісток пронизана системою канальців з отворами, до яких підходять кровоносні судини і нерви)

Номер слайду 6

Властивості кісток:- обмін речовин (товща кісток пронизана системою канальців з отворами, до яких підходять кровоносні судини і нерви)- регенерація (оновлення шляхом знищення старих клітин і утворення нових)

Номер слайду 7

Властивості кісток:- обмін речовин (товща кісток пронизана системою канальців з отворами, до яких підходять кровоносні судини і нерви)- регенерація (оновлення шляхом знищення старих клітин і утворення нових)- ріст (у довжину – хрящовою тканиною пластинки росту, у товщину – поділом клітин окістя)

Номер слайду 8

Властивості кісток:- обмін речовин (товща кісток пронизана системою канальців з отворами, до яких підходять кровоносні судини і нерви)- регенерація (оновлення шляхом знищення старих клітин і утворення нових)- ріст (у довжину – хрящовою тканиною пластинки росту, у товщину – поділом клітин окістя)- пристосування до впливів середовища (збільшення горбкуватості кістки під впливом навантаження на м’язи)

Номер слайду 9

Будова кістки- Тіло кістки – видовжена середня частина- Головки кістки – потовщені кінці кістки, утворені губчастою речовиною; містять червоний кістковий мозок- Пластинка росту – має хрящову тканину, розташована між головкою і тілом кістки- Стінки кістки – з компактної речовини, одиниця - остеон

Номер слайду 10

Будова кістки- Стінки кістки – з компактної речовини, одиниця - остеон- Кісткова порожнина – всередині кістки, заповнена жовтим кістковим мозком з кровоносними судинами- Окістя – вкриває поверхню кістки, забезпечує ріст в товщину

Номер слайду 11

Кісткипарнінепарніключиціпід’язикова кістка

Номер слайду 12

Кісткитрубчастігубчастіплоскізмішаніповітроносні(фаланги пальців, кістки зап’ястка)(хребці, нижня щелепа)видовжене тіло, міцні головки, порожнина з жовтим кістковим мозкомз губчастої речовини і тонкого шару компактної речовинидовгікороткі(ребра, грудина)(кістки зап’ястка)сесамоподібні кістки (надколінник)(лопатка, тім’яна, скроневі, тазові)з губчастої речовини з червоним кістковим мозком, вкриті пластинками компактної речовини(лобова, решітчаста, верхньощелепні)повітряні порожнини вистелені слизовою оболонкою; збільшуються; пристосовані для вентиляції повітря

Номер слайду 13

З’єднання кістокнерухомерухоменапіврухомезростання кісток(кістки черепної коробки)забезпечують хрящові прошарки (міжхребцеві диски)суглоб. Типи суглобів: кулясті (плечовий), сідлоподібні (один із суглобів великого пальця руки), циліндричні (один із суглобів передпліччя).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання: опрацювати § 29-30, вивчити конспект.

Номер слайду 16

pptx
Додав(-ла)
Zasenko Irina
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
7 жовтня 2021
Переглядів
3143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку