Огляд життя та творчості Т.Г.Шевчека

Про матеріал
Короткий огляд життя та творчості Шевченка учням початкових класів спрямований на актуалізацію знань про Шевченка
Перегляд файлу

Тарас Григорович Шевченко «Огляд життя та творчості»

1.. Бесіда

- СЕЛО

Село! І серце одпочине:

Село на нашій Україні —

Неначе писанка, село.

Зеленим гаєм поросло.

Цвітуть сади, біліють хати,

А на горі стоять палати,

Неначе диво. А кругом

Широколистії тополі,

А там і ліс, і ліс, і поле,

І сині гори за Дніпром.

Сам Бог витає над селом

 

2. Вправа Мозковий штурм «Що ти знаєш про Шевченка?

3. Бесіда про життя та творчість Кобзаря

Цікаві історії

Життєвий шлях великого Кобзаря описаний не один десяток разів, а його твори перекладалися на десятки мов світу. Великий письменник Тарас Григорович Шевченко став надбанням українського народу, пройшовши складний життєвий шлях.

 

Народився Тарас Григорович Шевченко 9 березня 1814 року в селі Моринцях на Черкащині у сім’ї кріпаків. Жили вони в злиднях, багато працювали, щоб прогодувати сім’ю, а сім’я була чималенька – п’ять сестричок Тарасових і двоє братів. А звали їх: Катерина, Ярина, три Марії, Микита і Йосип. Старша сестра Катерина була Тарасові за няню.

 

З дитинства був допитливим, любив малювати, співати. Тарасові було дев’ять років коли він залишилися без матері. Батько одружився вдруге. Мачуха мала трьох своїх дітей, і життя в хаті стало нестерпним.

 

Коли ж через два роки помер і батько, хлопець пішов у найми. Тарасові дуже хотілося вчитися. Але шкільний дяк, до якого найнявся малий за можливість навчатися, виявився п’яницею і змушував його красти. Хлопець знайшов собі нового вчителя — маляра, але Тараса приставили козачком до пана. Це була нудна робота: цілими днями чекати, поки господар забажає люльку чи склянку води, яка стоїть поряд з ним на столі.

 

Нехтуючи забороною, Тарас таємно перемальовував картини зі стін панського будинку. За це його одного разу дуже покарали. Але й помітили неабиякі здібності кріпака і вирішили віддати його до майстра вчитися на «кімнатного живописця».

 

У 1831 році, коли Тарасові минуло 17, разом з поміщиком переїжджає до Санкт-Петербурга, де продовжує своє навчання у майстра Ширяєва. Саме завдяки Ширяєву Шевченко зміг познайомитися з Ермітажем та Літнім садом, а також з Жуковським і Брюлловим, які пізніше зіграють важливу роль в його звільненні. Варто відзначити, що саме талант від Бога був тому причиною.

 

У 24 роки Тарас Григорович зміг звільнитись від кріпосного права, завдяки вище згаданим Жуковському та Брюллову, які зібрали на аукціоні дві тисячі п'ятсот рублів, а потім викупили юнака з кріпацтва.

 

Звільнившись від всіх кріпосних обов'язків Шевченко продовжив навчання в Академії мистецтв, він водночас здобував знання із мови, літератури, історії, географії, навіть математики, і незабаром став освіченою людиною

. https://www.youtube.com/watch?v=oMB-2XImf1U

4. Читець

- Проведемо огляд творів які ви зачитаєте напамять

5. Мнемовірші

- За допомогою картинок розказати твір Шевченка. Картинки є заготовлені, обєднуйтесь в пари, одна дитина показує картинку інша декламує рядок вірша

5. Вправа мікрофон

 – Що ви запамятали про відомого кобзаря  Тараса Григоровича Шевченка?

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Виховна робота
НУШ
Додано
3 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку