Охорона праці в навчальному закладі

Про матеріал
Охорона праці в навчальному закладі. Безпека життєдіяльності. Елементи системи охорони праці Законодавство про охорону праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона праці у навчальному закладіВиконала: Бабенко Лілія Валеріївна

Номер слайду 2

Поняття охорони праціОхорона праці — система збереження життя і здоров'я працівників в процесі трудової діяльності, що включає правові, соціально-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні, лікувально-профілактичні, реабілітаційні і інші заходи.

Номер слайду 3

Безпека життєдіяльності — галузь науково-практичної діяльності, спрямованої на: - вивчення загальних закономірностейвиникнення небезпек, їх властивостей,наслідків впливу на організм людини;- основ захисту здоров'я та життя людини, атакож середовища від небезпек;- на розробку та реалізацію відповідних засобів ізаходів щодо створення, підтримки здорових,безпечних умов життя, діяльності людини, як упобутових умовах, так і в умовах надзвичайнихситуацій.

Номер слайду 4

Елементи системи охорони праціТехніка безпеки;Виробнича санітарія;Гігієна праці; Електробезпека;Пожежна безпека;Промислова безпека;Безпека життєдіяльності; Управління безпекою праці

Номер слайду 5

Ціль Забезпечення безпеки. Зведення здобуття виробничих і інших травм до мінімуму. Охорона здоров’я. Система організаційних і технічних заходів, направлених на зменшення або виключення впливу небезпечних і шкідливих чинників на людину під час трудової діяльності

Номер слайду 6

Управління безпекою праці  Організація роботи по забезпеченню безпеки, зниженню травматизму і аварійності, професійних захворювань, поліпшенню умов праці на основі комплексу завдань по створенню безпечних і нешкідливих умов праці. Заснована на вживанні законодавчих нормативних актів в області охорони праці.

Номер слайду 7

Законодавство про охорону праці складається з:• Закону України “Про охорону праці”• Кодексу законів про працю України• Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”• Прийнятих нормативно правових актів.• Стаття 27. Закону «Про охорону праці» Нормативно-правові акти з охорони праці - це правила, норми, регламенти,положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов'язкові для виконання.

Номер слайду 8

Закон України «Про охорону праці»Закон регулює питання:1. Державної політики в області охорони праці2. Гарантії прав на охорону праці3. Організації охорони праці4. Стимулювання охорони праці5. Нормативно-правового регулювання охорони праці6. Державного управління охороною праці7. Державного нагляду та суспільного контролю за охороноюпраці8. Відповідальності за порушення законодавства з охоронипраці

Номер слайду 9

Структураорганізації системироботи БЦДЮТ з ОП і БЖСтворення безпечнихумов праці танавчання. Контроль задотриманнямвимогчинного законодавства з. ОП і БЖПрофілактиканещасних випадків. Документальнеоформлення роботиз ОП і БЖСтруктура організації системи роботи БЦДЮТ з охорони праці та безпеки життєдіяльності та її функціонування. Навчання учнів,педпрацівників,з ОП і БЖ

Номер слайду 10

ІнструктажіІнструктажі з питань охорони праці проводяться на всіхпідприємствах, установах і організаціях незалежно відхарактеру їх трудової діяльності, підлеглості і форми власності. Мета інструктажу – навчити працівника правильно ібезпечно для себе і навколишнього середовища виконувати своїтрудові обов'язки. ВИДИ ІНСТРУКТАЖІВ :Інструктажі за часом і характером проведення поділяють на: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий.

Номер слайду 11

Вступний інструктажпроводиться з усіма працівниками, які щойноприйняті на роботу (постійну або тимчасову),незалежно від їх освіти, стажу роботи за цієюпрофесією або посади; працівниками, якізнаходяться у відрядженні на підприємстві йберуть безпосередню участь, у виробничомупроцесі; з водіями транспортних засобів, яківперше в'їжджають на територію підприємства;учнями, вихованцями та студентами навчальновиховних закладів перед початком трудового йпрофесійного навчання в лабораторіях, майстерняхна полігонах тощо.

Номер слайду 12

Первинний інструктажпроводиться на робочому місці до початку роботи з новоприйнятим працівником або працівником, який буде виконувати нову для нього роботу, студентом, учнем та вихованцем перед роботою в майстернях, лабораторіях, дільницях тощо. Первинний інструктаж проводиться індивідуально або для групи осіб спільного фаху за програмою, складеною з урахуванням вимог відповідних інструкцій з охорони праці та інших нормативних актів про охорону праці, технічної документації і орієнтованого переліку питань первинного інструктажу, викладених в додатку до Типового положення про навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці. Програма первинного інструктажу розробляється керівником цеху чи дільниці, узгоджується зі службою охорони праці і затверджується роботодавцем, керівником навчального закладу або відповідного структурного підрозділу. Усі робітники і випускники професійних навчальних. закладів після інструктажу на робочому місці повинні пройти стажування протягом 2-15 змін під керівництвом досвідчених кваліфікованих робітників або спеціалістів, що призначаються наказом (розпорядженням) по підприємству, цеху, дільниці, виробництву. В окремих випадках стажування може не призначатися, якщо робітник має стаж роботи за своєю професією не менше трьох років, а робота, яку він виконуватиме, для нього знайома з попереднього місця праці.

Номер слайду 13

Повторний інструктажпроводиться на робочому місці з усіма працівниками: на роботах із підвищеною небезпекою – один раз на квартал; на інших роботах – один раз у півріччя. Мета інструктажу – поновити знання та уміння виконувати працівником роботу правильно і безпечно. Проводиться інструктаж індивідуально або для групи працівників, що виконують однотипні роботи, за програмою первинного інструктажу в повному обсязі.

Номер слайду 14

Позаплановий інструктажпроводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці у таких випадках:- при введенні в дію нових або змінених нормативних актів про охорону праці;- при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на охорону праці;- при порушенні працівником нормативних актів, що може призвести до травми, отруєння або аварії. Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або для групи працівників спільного фаху. Обсяг і зміст інструктажу визначається для кожного окремого випадкузалежно від причин і обставин, що викликали необхідність його проведення.

Номер слайду 15

Цільовий інструктажпроводиться у таких випадках:- при виконанні разових робіт, що не пов'язані безпосередньо з основними роботами працівника;- при ліквідації наслідків аварії і стихійного лиха;- при виконанні робіт, що оформляються нарядомдопуском, письмовим дозволом та іншими документами;- в разі проведення екскурсій або організації масових заходів з учнями та вихованцями (екскурсії, походи, спортивні заходи тощо). Цільовий інструктаж фіксується нарядомдопуском або іншим документом, що дозволяє проведення робіт.

pptx
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку