Оксфордські дебати "Інтернет та ґаджети"

Про матеріал
Матеріал містить конспект позаурочного заходу на тему"Інтернет та ґаджети" проведеного у формі Оксфордських дебат.
Перегляд файлу

Оксфордські дебати

 

C:\Users\VG\Desktop\Рисунок1.jpg«Інтернет та ґаджети»

 

 

Викладач спецдисциплін   Дунаєвська Наталія Василівна

 

 

 

2017-18н.р.

Тема заходу: Інтернет та ґаджети

Мета: донести до учнів переваги та недоліки використання інтернету та сучасних ґаджетів у житті людей, особливо підлітків та можливості їх використання у навчальній діяльності, виховання відповідального користування сучасними технологіями.

Хід заходу

І. Виступ ведучого (вчителя) та демонстрація презентації.

Інтернет для дітей розвивається бурхливими темпами і відкриває широкі можливості не тільки для розваг, але і для набуття знань, спілкування і творчості. Однак з використанням Всесвітньої мережі пов'язані різні ризики, які ліквідувати належить батькам. Це вікно у світ, який не завжди може бути доброзичливий і охайний по відношенню до дітей. Як відомо, тут містяться матеріали, здатні заподіяти шкоду незміцнілій психіці дитини.

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\IMG_20171204_163932.jpg

 

 

 

 

 

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\IMG_20171204_163744.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила проведення заходу:

 У дебатах беруть участь дві команди по кілька людей, які представляють протилежні погляди на дискусійне питання.

 Учасники говорять по черзі, починає представник команди, які захищає тезу.

 Під час дебатів, можуть висловлюватись слухачі, явно вказуючи, яку точку зору вони представляють; слухачі також можуть ставити запитання для уточнення.

 Для виступів слід визначити максимальний час виступів і заздалегідь обраний маршал повинен слідкувати за дотриманням часових рамок.

 Найважливішим моментом дебатів є голосування – в цей момент слухачі вирішують, яка із тез була доведена більш переконливою.

Важливо, щоб зал для дебатів був просторим. Учасники двох протилежних команд повинні сидіти обличчям один до одного, а за ними їх слухачі-прихильники. На лавках, які знаходяться перпендикулярно до дебатуючих сторін, сидять слухачі, які не визначились. На протилежному кінці кімнати, переважно на подіумі, сидять маршал та секретар дискусії. Учасники можуть мінятися місцями лише в перервах між виступами.

ІІ. Роз᾽яснення правил  проведення дебатів та виступи команд.

Перед виступом кожного із експертів команд ведучий (вчитель) робить короткий вступ із висвітленням актуальності питання

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\на сайт\IMG_20171204_164715.jpg

Інтернет

Перераховувати плюси і мінуси відвідування дитиною Глобальної мережі можна до нескінченності, проте від цього Інтернет для дітей не стане дружелюбніше. Якщо ви хочете захистити дитину від неприємних моментів, то необхідно звести до нуля ризики перерахованих вище загроз, вживши певних заходів. Або ж ви можете користуватися сайтами, представленими на нашому рубрикаторі. Ми відібрали найкращі проекти, які відповідають дитячій віковій категорії. Всі вони є корисними, відрізняються змістовним наповненням і наявністю ілюстрацій.

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\на сайт\IMG_20171204_165233.jpg

Гаджети

Ми живемо в еру інформаційних технологій, і нормою стало бачити малюка з мобільним телефоном, а школярі взагалі без комп’ютера та телевізора не можуть уявити своє життя. Але чи нормальне таке явище з точки зору здоров`я, комунікації та здорового глузду впринципі? Чи доцільно купувати маленькій дитині телефони, електронні книги, планшети, ноутбуки? Наведемо переваги та недоліки використання ґаджетів дітьми.

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\на сайт\IMG_20171204_170649.jpg

 Всі ми розуміємо, що ґаджети – невід’ємна річ XXI століття. І при правильному користуванні можуть приносити максимум користі з мінімальною шкодою. Навіть, якщо електронні пристрої невід’ємні атрибути життя, пам’ятайте, що вони повинні лише доповнювати його, а не замінити.

Соціальні мережі

Безумовно, соціальні мережі набули останнім часом неймовірної популярності. Це явище неоднозначне, але ж неоднозначно завжди ставляться до всього нового. Їхні прихильники стверджують, що вони несуть суцільний позитив, їхні опоненти вважають, що негатив, але правда десь посередині. Соціальні мережі неймовірно розширюють людські можливості спілкування, однак слід пам'ятати, що тепло справжнього дружнього спілкування "у реалі" не замінить навіть найкраща віртуальна дружба.

Саме тому Інтернет іноді порівнюють з морем, в якому можна втопитися, тобто захопитися тим, що тобі запропонували. Тільки сильна особистість, спілкуючись у Всесвітній павутині, користуючись потрібною інформацією, зростає в особистісному плані.

ІІІ. Голосування аудиторії, виступи бажаючих присутніх.

D:\2017-2018 н.р\декада операторів\Дунаєвська дебати вечір\IMG_20171204_171240.jpg

IV. Підведення підсумків  ведучим (вчителем).

Незважаючи на усі плюси використання технологій, слід контролювати цей процес. Адже, вільний доступ до інтернету — це ризик потрапити на небезпечну для дитини інформацію чи людину. Не варто забувати, що які б розумні технології не були — вони лише інструмент, а основна місія у піклуванні за дитиною лежить на батьках та вчителях.

Сьогодні у навчальних закладах з’являється велика кількість різноманітних гаджетів, яких використовують у навчальному процесі: навчальні мобільні додатки, інтерактивні дошки, електронні щоденники, журнали, підручники та багато чого іншого.

Сучасні технології — це наше майбутнє. З кожним роком на нас чекає все більше й більше відкриттів та новинок. Для сучасних дітей та підлітків це вже є нормою життя.

 

 

 

docx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
1005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку