Олег Ольжич – поет національного героїзму. Заклик іти за велінням свого серця, жити повнокровним життям у вірші «Господь багатий нас благословив». Проблема людської волі в поезії «

Про матеріал
Презентація до уроку "Олег Ольжич – поет національного героїзму. Заклик іти за велінням свого серця, жити повнокровним життям у вірші «Господь багатий нас благословив». Проблема людської волі в поезії «Захочеш – і будеш…» (із циклу «Незнаному воякові») "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олег Ольжич – поет національного героїзму. Заклик іти за велінням свого серця, жити повнокровним життям у вірші «Господь багатий нас благословив». Проблема людської волі в поезії «Захочеш – і будеш…» (із циклу «Незнаному воякові»)

Номер слайду 2

Господь багатий нас благословив…І вірити, і прагнуть — не вотще. Безсмертне — і величне, і ясне-бо. Ось лине хмара з літеплим дощем,І розверзається врочисте небо. Господь багатий нас благословив. Дарами, що нікому не одняти: Любов і творчість; туга і порив,Одвага і вогонь самопосвяти. Солодких грон і променистих вин —Доволі на столах Його веселих.Іди ж сміливо і бери один,Твойому серцю найхмельніший келих.

Номер слайду 3

Словникова робота. Вотще (заст.) – даремно, марно. Літеплий – трохи теплий. Аналіз вірша. Тема: роздуми про необхідність розвивати таланти даровані Богом (роздуми про служіння своєму народові).Ідея: заклик правильно скористатись наділеними дарами; жити недаремно, за велінням свого серця. Жанр: громадянський (патріотичний) вірш (1933р.). Художні засоби. Епітети: “врочисте небо”, “Господь багатий”, “солодких грон”, “променистих вин”. Персоніфікація: “столах веселих”. Метафора: “лине хмара”, “розверзається небо”, “Господь …. Благословив дарами”, “вогонь самопожертви”, “твойому серцю найхмельніший келих”. Архаїзми: “вотще”, “літеплим”, “самопосвята”.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Захочеш і будеш!

Номер слайду 6

Словникова робота:затям – зрозумій, запам’ятай. Униць – вниз. Петарда – вибуховий пристрій. Сумління – совість, внутрішній голос. Аналіз вірша. Тема: роздум про можливості кожної особистості (життя і боротьба сина свого народу).Ідея: заклик до реалізації своїх можливостей. Жанр: громадянський (патріотичний) вірш (1940р.). Художні засоби. Епітети: “невідглядна сила”, “відважним життям”, “солодкий тягар”, “гостру петарду”, “невблаганним сумлінням”. Метафора: “в людині… лежить… сила”, “зрослась небезпека з …. життям”, “нести тягар таємниць”, “петарду наказу”, “надать блискавичність думкам”, “рішенням важкість каміння”, “стать сам на сам з …. Сумлінням”. Порівняння: “зрослась…., як з тілом смертельника крила”.

Номер слайду 7

pptx
Додано
4 травня 2022
Переглядів
1502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку