Олекса Стороженко "Скарб". Скарб - узагальнений образ щастя. Повчальний характер оповідання

Про матеріал
Презетація до уроку української літератури в 7 клас на тему:"О.Стороженко "Скарб". Скарб - узагальнений образ щастя. Повчальний характер оповідання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скарб – узагальнений образ щастя. Повчальний характер оповідання

Номер слайду 2

Бліц-опитування1. Область, де народився О. Стороженко.2. Хто із українських письменників назвав О. Стороженка «талановитим оповідачем»?3. Назва журналу, в якому друкувалися більшість українських творі О. Стороженка …4. Батько Павлуся хотів, щоб його син навчався у …5. Руки у Павлуся були, як у …6. Місце, де Павлусь іноді так кричав, «буцім з його чортяка лика дере».7. Ті, хто закинули хорта через вікно Павлусевої хати.8. Після смерті батьків за Павлусем доглядали …9. «За один сільничок меду» мати пообіцяла подарувати попу …10. Парубки хотіли взяти Павлуся із собою для пошуів скарбу на …

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ»- Чи замислювались ви коли-небудь над тим, що таке щастя?- Як ви вважаєте, чи був щасливий герой оповідання «Скарб» Павлусь?- Чи хотіли б ви мати таке щастя, як герой твору?

Номер слайду 5

СЛОВНИКОВА РОБОТАЯк ви розумієте слово «скарб»? Яким скарбам ви надаєте перевагу?

Номер слайду 6

«ПАВУТИНКА»Відновивши прислів’я, скажіть, які з них відповідають подіям у творі. Яке з них найвлучніше характеризує героя твору?Хто горя не бачив …Без щастя …Де щастя родиться, …Дурень спить, …Не в кожної Насті …Коли нема щастя зранку, …Не родись вродливим, ……а родись щасливим.…не буде й до останку.…в ліс по гриби не ходи.…той і щастя не знає.…там і зависть плодиться.…а щастя в головах лежить.…однакове щастя.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Сформулюйте тему оповідання «Скарб». Яку ідею нам розкриває автор у творі? Зачитайте рядки з твору, що містять основну думку: А) «…той тільки щасливий, хто другому не завидує, а дякує Бога за те, що він йому послав…»;Б) «Не той тільки щасливий, що натріскається і виспиться, а той, що й другого нагодує і заспокоїть, бо у такого і душа буде не голодна». (Зображення щасливої долі Павлуся Лежня, який усе своє життя був ледачим і в той же час байдужим до всього) (Засудження заздрості, підступництва тих, хто зазіхає на чуже майно, ледачого, паразитичного життя)

Номер слайду 10

Літературна вікторина«Хто сказав?»«Не ходи,- каже,- холодно, змерзнеш, та ще, крий Боже, занеду-жаєш, то й умру, не діжду, поки ти й одужаєш»«Нате вам за працю, а се наші гроші, бо самі таки розсудіть: хто б їх у чужу хату вкинув, якби не сам Бог того схотів!»- «Якби вечорниці збирались біля моєї хати, то, може б, і пішов». «На яку радість ми його вигодували? Який з його хя-зяїн буде? Що з ним станеться, як ми помремо?» «Ми тебе так з периною на руках і понесемо; не тебенам треба, а твого щастя …» (Мати)(Наймит)(Павлусь)(Батько)(Парубки)

Номер слайду 11

«Мозковий штурм»Що символізує образ скарбу? Спробуйте розкрити його символічне значення.(Скарб – узагальнений образ щастя. І хоча люди заздрили Павлусеві, вважали, що щастя приклеїлося до нього, та жити так, як він, вони не хотіли. Щасливим не був і Павлусь, бо він нічого у своєму житті не бачив, окрім того, що їв та спав. А такий спосіб життя людині щастя не приносить)

Номер слайду 12

Підсумовуємо:

Номер слайду 13

Здавна люди замислювалися над тим, що таке щастя. Історія Павлуся показує, що безділля і ситість – це ще не щастя. Не може бути щасливою людина, котра безцільно й безглуздо проживає свій вік. Хоч і поталанило Павлусеві в усьому, але, мабуть, мало хто хотів би такого щастя.

Номер слайду 14

Доашнє завдання1. Скласти сенкан до сло-ва «скарб». Написати твір на тему:«Чи хотів би я мати таке щастя, як Павлусь?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коваленко Наталія
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
1353
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку