Олімпійський урок «Олімпійці серед нас».

Про матеріал
Розвивати фізичні якості шляхом загально – розвиваючих вправ та спортивних естафет.
Перегляд файлу

Олімпійський урок

Тема: Олімпійці серед нас.

Мета: Формування позитивної мотивації до занять фізичною культурою і спортом, поширення ідеалів і цінностей олімпізму. Розвивати фізичні якості шляхом   загально – розвиваючих вправ та спортивних естафет.

Обладнання: 2 комплекти слів «олімп», паперові зірочки, 2 м’ячі, 6 кеглів, 2 м’ячики, 2 тенісні ракетки, 2 тенісні м’ячики, 2 комплекти питань до вікторини, 2 скакалки, 2 мішки, 2 обручі.

Місце проведення: спортивний зал або спортивний майданчик.

 

Хід уроку

    Вітаємо вас на нашій урочистій події – Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм.

Олімпійські ігри — міжнародні спортивні змагання, які проводяться кожні чотири роки. Переможці змагань отримують довічне звання олімпійського чемпіона.

Олімпійські ігри діляться на літні й зимові. Літні Олімпійські ігри проводяться кожні чотири роки. Зимові Олімпійські ігри об'єднують зимові види спорту й відокремилися від літніх, починаючи з 1924 року. До середини 90-х літні й зимові Олімпійські ігри проводилися в один рік. Починаючи із зимової Олімпіади Ліллехаммера (Норвегія), зимові Олімпійські ігри проводяться через два роки після літніх.

Античні Олімпійські ігри проводилися в грецькій Олімпії з 8 століття до н. е. до       4 століття нашої ери. Барон П'єр де Кубертен заснував у 1894 році Міжнародний олімпійський комітет (МОК). МОК з тих пір став керівним органом олімпійського руху, структура і дії якого визначаються Олімпійською хартією.

Олімпійські ігри зародилися в Стародавній Греції, де вони проводилися раз на чотири роки у місті Олімпія і були визначною подією в житті стародавніх греків. Ігри були заборонені римськими імператорами як поганські з метою утвердження християнства.

Олімпійські ігри античності були низкою змагань, що проводилися між представниками кількох міст-держав і царств Стародавньої Греції, які мали, здебільшого, атлетичний характер, а також змагання борців та перегони колісниць. На час Олімпійських ігор всі воєнні конфлікти між містами-державами, які брали участь у змаганнях, припинялися до їх закінчення. Походження цих Олімпіад оповито легендами. Один з найпопулярніших міфів родоначальниками ігор називає Геракла і його батька Зевса. Згідно з легендою, це Геракл першим називав ігри «Олімпійськими» і встановив звичай проводити їх кожні чотири роки. Легенда стверджує, що після здійснення дванадцяти подвигів Геракл побудував Олімпійський стадіон на честь Зевса. Після завершення будівництва, він пройшов по прямій 200 кроків і назвав цю відстань «стадій» (грец. στάδιον, лат. stadium, «етап»), який пізніше став одиницею відстані. Інший міф пов'язує перші ігри з важливою давньогрецькою традицією під назвою екехерія (грец. ἐκεχειρία) — олімпійським перемир'ям.

Найпоширенішою датою початку Олімпійських ігор античності є 776 рік до н. е.,. Це базується на написах, знайдених в Олімпії, в яких названі переможці бігу, що проводився кожні чотири роки починаючи з 776 р. до н. е. Стародавні ігри включали бігові дисципліни, п'ятиборство (що складалося із стрибків, метання диску і списа, змагання з бігу та боротьби), бокс, боротьбу, панкратіон, і кінні змагання. За переказами, першим олімпійським чемпіоном був Coroebus, кухар з міста Еліс.

Олімпійський девіз

Олімпіади проводяться під гаслом «Citius, altius, fortius», що в перекладі з латини значить «Швидше, вище, сильніше», запропонованим католицьким ченцем Анрі Дідоном.

Іншим популярним гаслом олімпіад є вираз «Головне не перемога, а участь».

Олімпійська символіка

Олімпійські кільця

Емблемою олімпіад є п'ять переплетених кілець різного кольору, які символізують єдність п'яти різних частин світу (Європа — блакитний, Азія — жовтий, Африка — чорний, Австралія і Океанія — зелений і Америка — червоний).

Олімпійський прапор — полотнище із зображенням олімпійської емблеми на білому тлі. Підіймається на відкритті Олімпійських ігор, опускається під час церемонії закриття.

Під час Олімпіад горить олімпійський вогонь, який запалюють в Олімпії й приносять до місця проведення олімпіади естафетою олімпійського вогню.

Починаючи з 1968 року кожна олімпіада має свій олімпійський талісман.

         І ось настав час дати старт нашим змаганням.                                                        За перемогу команда отримує 2 очка, за нічию – 1 очко, за програш - очки не нараховуються.

Привітання команд.

Конкурс 1. Команди шикуються в колони по одному перед лінією старту. На відстані 15 м від лінії старту перед кожною із команд знаходяться картки з буквами «ОЛІМП» (лежать у роздріб). За сигналом перший учасник біжить до обруча, бере картку з першою буквою слова, повертається до лінії старту і сам стає у кінець колони. Перемагає команда, що першою зібрала з карток «ОЛІМП».

Конкурс 2. Зараз гра на спритність. Грають по одній дівчині від кожної команди. В середині кола розкидані зірочки. Хто перший і хто більше збере зірочок, той і переміг.

Конкурс 3. Грають по одному хлопцю від кожної команди. В середині кола розкидані зірочки. Хто перший і хто більше збере зірочок, той і переміг.

Конкурс 4. Команди шикуються за лінією старту в дві колони. За свистком гравці починають бігти, затиснувши м’яч між колінами, оббігаючи фішки, тим самим шляхом повертаються назад, передаючи естафету наступному гравцеві своєї команди.

Конкурс 5. «Обведи» Дві команди шикуються в колони по одному. На відстані ( 5-10-15 ) метрів розташовуються кеглі. Направляючим видаються м’ячі. За сигналом направляючі виконують ведення м’яча і обводять кеглі. Повертаються до своєї колони і легким пасом віддають естафету наступному учаснику, а направляючі стають в кінець колони. Наступні гравці повторюють дії направляючих. Естафета вважається закінченою, коли направляючі знову займають перші положення в колоні. Звернути увагу: якщо учасник збиває кеглю, то спочатку він ставить її на місце, і лише тоді продовжує естафету.

Конкурс 6. «Віддай і сідай» Дві команди шикуються в колони по одному. Направляючі гравці знаходяться на відстані 3- 4 м від команди обличчям до них. В руках м’ячі. За сигналом направляючі віддають передачу двома руками зверху гравцю, який стоїть в колоні перший. Той, в свою чергу віддає назад м’яч таким самим чином і присідає. Капітани віддають передачу наступним гравцям таким самим чином. Естафета вважається закінченою, коли капітани отримують передачу від останнього гравця в колоні. Звернути увагу: техніка передачі м’яча двома руками зверху.

Розминка. Фітнес для дітей.

Конкурс 7. «Не втрать» Дві команди шикуються в колони по одному. У направляючих в руках тенісні ракетки та м’ячики. За сигналом направляючі, набиваючи тенісні м’ячики, пересуваються вперед обходять фішку і повертаються до своєї команди. Передають ракетку та м’ячик наступному гравцеві і стають в кінець колони. Наступні гравці виконують теж саме. Естафета вважається закінченою, коли останній гравець поверне направляючому ракетку та м’ячик. Звернути увагу: щоб гравці, рухаючись, постійно набивали тенісний м’ячик.

Конкурс 8. «Кеглі» Дві команди шикуються в колони по одному. Навпроти кожної команди на відстані 10-15м від лінії старту ложать обруч. За командою капітани з кеглями (по одній в руці) добігають до своїх обручів, ставлять кеглі, повертаються назад, торкаються витягнутої руки гравця, який стоїть попереду, і стають у кінець своєї колони. Наступні гравці підбігають до кеглів, забирають їх, передають наступним гравцям і т.д. виграє команда, яка раніше закінчила естафету. Звернути увагу: якщо поставлена кегля в обручі впала, треба спочатку її підняти і поставити на місце, а потім продовжувати біг.

Конкурс 9. «Біг з обручем» Гравці шикуються в колону по одному за загальною лінією старту. Проти кожної  колони на відстані 16м встановлюють стійку для повороту. У кожного направляючого в колоні гімнастичний обруч. По сигналу направляючий вибігає вперед, оббігає поворотну стійку і повертається в свою команду. За стартовою лінією він надіває обруч на чергового гравця і тепер вони двоє, знаходячись в обручі, біжать. Потім таким же чином до них приєднуються третій, четвертий гравці. Виграє команда, учасники якої скоріше виконують завдання. Звернути увагу: щоб обруч надівався на наступного гравця тільки за лінією старту.

Конкурс 10. Олімпійська вікторина „Знавець олімпійського спорту”.

Конкурс 11. «Альпіністи» Дві команди шикуються в колони по одному. Однією рукою кожен учасник команди тримається за довгу мотузку (скакалку). За сигналом «альпіністи», тримаючись однією рукою за мотузку, усією командою біжать до фішки, яка знаходиться на відстані 10-15м, оббігають її, повертаються усі гуртом назад і стають усі гуртом назад. Естафета вважається закінченою, коли усі гравці вишикуються в колону. Звернути увагу: ніхто не має права відірватися від мотузки (скакалки).

Конкурс 12. «Ланцюжок» Дві команди шикуються в колони по одному. На відстані 5-7м від колони розташовані фішки. За сигналом гравці № 1 оббігають фішку і повертаються до своєї команди. Беруть за руку гравця № 2 і вже разом оббігають фішку. Повертаються, беруть за руку гравця № 3 і втрьох оббігають фішку. Естафета вважається закінченою, коли вся команда оббіжить фішку і стане в колону на своє місце. Звернути увагу: щоб команди, оббігаючи фішку, не розривали руки, тим самим порушуючи цілісність ланцюжка.

Конкурс 13. « Стрибки в мішках» Учасники естафети шикуються на лінії старту. Після сигналу перший член команди залазить в мішок по пояс і стрибками рухається до фінішу і назад, де передає мішок наступному учаснику. Виграє команда, яка першою виконала поставлене завдання всім складом.

Конкурс 14. «Король» Дві команди шикуються на лінії старту в колону по одному. З команди вибираються два гравця-носія. Вони стають на початку колони обличчям один до одного, руки взамок – навхрест. За сигналом їм на руки сідає перший гравець і вони переносять його таким чином до фішки, залишають його там , а самі повертаються до команди. Беруть на руки наступного гравця і так само переносять його. Естафета вважається закінченою, коли будуть переправлені усі гравці. Звернути увагу: гравців беруть на руки лише за стартовою лінією.

Підбиття підсумків. От і закінчився наш олімпійський урок. Сподіваюсь, що ви діти дізнались щось нове, отримали заряд позитивної енергії. Пам’ятайте, у кожного є своя олімпійська сходинка, своя олімпійська висота, і щоб її досягти потрібно мати велике бажання, віру у свої сили і щоденно докладати зусиль для здійснення своєї мрії. Бажаю кожному із вас обов’язково її досягти!

Учасники нагороджуються медалями.

  

 

doc
Додано
13 січня 2022
Переглядів
1098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку