Онлайн урок. З днем народження Г. Х. Андерсене!

Про матеріал
Онлайн урок. В дружбі наша сила. Урок - святкування. Участь в уроці приймають і баьки.
Перегляд файлу

Онлайн урок. З днем народження  Г. Х. Андерсене !

Тема.  Казка Г. Х. Андерсена «Оле Лукойє»

Мета. Навчати дітей вмінню розповідати, мислити, фантазувати. Формувати навички стислого переказу, відчуття красивого. Виховувати дружні взаємовідносини з батьками.

Форма проведення. Літературно - дегустаційне кафе. Святкування дня народження казкаря.

Обладнання. Ароматичні свічечки, збірка казок Г. Х. Андерсена, тістечка, чай, святково прибрані кімнати, гаджети.

   Хід уроку.

I. Організація колективу дітей і батьків.

- Сьогодні в нас не просто урок, а святкування дня народження відомого казкаря Г. Х. Андерсена. Ми зібралися дружньою родиною біля екранів, щоб продегустувати, посмакувати і відчути задоволення від свята в Дегустаційно – літературному кафе. Бачу, у вас вже приготовлені тістечка, чай. А як же без них святкувати? Залишилося запалити перед екранами іменинні свічки, які об’єднають нас усіх.

II. Подача казкового меню.

Хто такий Г. К. Андерсен, де він народився, як пройшли його дитячі роки, нам розповість офіціант (мама одного з учнів). Отже до Вашої уваги біографія казкаря.

Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Оденсе на острові Фюн (Данія). У 14 років він залишає Оденсе і їде до Копенгагена, оскільки сім’я жила дуже бідно, а він мріяв стати знаменитим.

Незважаючи на його неефектну зовнішність, з жалю Ганс Крістіан був прийнятий в Королівський театр, де грав другорядні ролі. Співчутливі люди клопотали перед королем Данії Фредеріком VI, який дозволив йому вчитися в школі в містечку Слагельсе, а потім в іншій школі в Ельсінорі за рахунок скарбниці. Учні в школі були на 6 років молодші від Андерсена. Цей період він згадував  як найпохмуріший період свого життя. У 1827 році Андерсен завершив навчання. До кінця життя він писав з граматичними помилками –  так і не освоїв добре грамоти.

Андерсен ніколи не був одружений і не мав дітей. У 1872 році він впав з ліжка, сильно забився і більше вже не оговтався від травм, хоча прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 і похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені.

Найпопулярніші казки Андерсена: «Дівчинка з сірниками», «Гидке Каченя», «Снігова Королева», «Червоні Черевички», «Нове вбрання короля», «Соловей», «Кожному — своє місце», «Свині», «Слимак і кущ троянди»,«Дюймовочка», «Стійкий олов’яний солдатик», «Кресало», «Русалонька».

- А чи читали ви, діти, казки Г.К. Андерсена?

- Чим сподобалася казка?

III. Висновки – порада Гурмана (мама учня).

Розповідь про казку «Оле Лукойє».
Оле-Лукойє —літературний персонаж, запозичений автором із народної творчості. Казка розповідає про таємничу містичну істоту, схожу на Піщану людину, яка показує дітям сни. Деякі елементи в цій історії нагадують про Морфея, бога сну. Наприклад, Оле, як і Морфей, використовує для навіювання сну дітям спеціальну снодійну рідину. У Оле це солодке молоко.

IV. Книжкове меню «Порція щастя»

Подача першої страви. Холодна закуска «Тарілка для Гурманів» інгредієнти: казка, ніч, маленький чоловічок, парасолька, солодке молоко.

Офіціант (мама) зачитує початок казки.

Нема нікого у світі, хто знав би стільки казок, як Оле-Лукойє!

На це він справді мастак!

Коли увечері діти сидять собі спокійненько за столом на своїх стільчиках, з’являється Оле-Лукойє. Він піднімається по сходах зовсім нечутно, бо йде в самих панчохах, відчиняє тихесенько двері і — фр! — бризкає дітям в очі солодке молоко — такими дрібними-дрібними бризками,- а втім, їх цілком досить для того, щоб повіки у дітей почали злипатися і вже не можна було б побачити його самого. Він підкрадається ззаду і дме їм у потилицю, а від цього голівки у дітей важніють. О, так… але це зовсім не боляче, тому що Оле-Лукойє нічого поганого не хоче зробити, а бажає діткам лише добра. Він тільки хоче, щоб малі цілком заспокоїлися, а для цього їх треба покласти спати в ліжка. Вони тихо лежатимуть, і він зможе розповідати їм свої казки. Коли діти поснуть, Оле-Лукойє сідає на їхньому ліжку. Він дуже гарно вдягнений. На нім шовковий жупанчик, тільки не можна сказати, якого кольору, бо весь час міниться, коли Оле повертається,- вбрання то зелене, то червоне, то блакитне.

Під пахвами у нього зонтики. На одному намальовано багато-багато малюнків. Цей зонтик він розкриває над хорошими дітьми, і їм цілу ніч сняться чарівні казки. А на другому зонтику — ну, нічогісінько нема, і Оле його розкриває над неслухняними пустунами, і вони цілу ніч просплять, як колоди, і нічого цікавого не побачать уві сні.

От послухаємо, як приходив Оле-Лукойє до одного маленького хлопчика Яльмара щовечора цілий тиждень і розповідав йому казки. Аж сім казок — адже у тижні сім днів.

 

V. Страва від шефа «Сон діток»

- А зараз до роботи беруться головні кухарі, тобто діти. Ми приготуємо основну страву «Сон діток».

- А як Ви думаєте, до кого приходить маленький чоловічок?

- Чому він любить чемних діток?

- А які сни показує Оле Лукойє нечемним діткам?

- А як би Ви продовжили казку?

Кожна дитина висловлює свою думку.

VI. Десерт «Фантазія»

- А зараз в нас десерт – «Іменинний торт – фантазія». І ми його скуштуємо разом з батьками. Кожен з Вас розповість, який би сон Ви хотіли сьогодні отримати в подарунок від Оле Лукойє.

Діти за бажанням розповідають про омріяні сни.

Тим часом коли діти розповідають про мрію – сон, батьки малюють Лепорелло ( книжечка – гармошка) « Що таке сон дитини !».

VI. Рахунок

Наша зустріч завершується. Але ми не можемо покинути кафе, не розплатившись за замовлені блюда.

- Чим би ви заплатили за холодну закуску «Тарілка Гурмана»? ( Любов’ю)

- А як би Ви себе оцінили? Що б ви подарували за страву від шефа «Сон діток» (усмішку)

- А за десерт я заплачу Вам великим СПАСИБІ.

Святкувати продовжуємо в родинному колі, читаючи казку Оле Лукойє разом з батьками.

 

docx
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку