Опис досвіду роботи .Тема"Формування мотивацій на уроках основ здоров’я шляхом використання різних засобів навчання"

Про матеріал
Зібрані матеріали до уроків основ здоров'я в 5-9 класах, які допоможуть створити атмосферу взаєморозуміння і співпраці, розвинути життєві навички, допоможуть сформувати в учнів мотивації щодо дбайливого ставлення до життя і здоров’я.
Перегляд файлу

 

 

 

Формування мотивацій на  уроках основ здоров’я шляхом використання  різних засобів навчання

 

C:\Users\123\Downloads\Без названия (6).jpg

 

З досвіду роботи

Білієнко Нелі Василівни, вчителя основ здоров’я

філії «Заклад середньої освіти І-ІІ ст.с.Писарівка»

 опорного навчального закладу

 «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст.  с.Клембівка

Ямпільської міської ради Вінницької області»

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА…………………………………………………………….

6

І  З ДОСВІДУ РОБОТИ………………………………………………….

8

1.1

Обгрунтування актуальності та перспективи досвіду…………..

8

1.2

Науково – теоретична база досвіду ………………………….......

9

1.3

Притча, як засіб формування  моральних почуттів та поведінки…………………………………………………………..

 

22

1.4

Казка – шлях до розвитку пізнавального інтересу учнів……….

24

1.5

Відео – джерело нової інформації для школярів……………......

25

1.6

Мультфільми, як  ресурс  для організації цікавих уроків….. ….

25

ІІ ПРИКЛАДИ ІНТЕРАКТИВНИХ ЗАНЯТЬ

2.1.

Урок 11  Клас  5………………………………………………….

26

2.2.

Урок 12  Клас  5………………………………………………….

29

2.3.

Урок 20  Клас  5………………………………………………….

31

2.4.

Урок 22  Клас  5………………………………………………….

33

2.5.

Урок 12  Клас  6………………………………………………….

35

2.6.

Урок 13  Клас  6………………………………………………….

38

2.7.

Урок 19  Клас  6………………………………………………….

41

2.8.

Урок 22  Клас  6………………………………………………….

43

2.9.

Урок 24  Клас  6………………………………………………….

46

2.10.

Урок 19  Клас  7………………………………………………….

49

2.11.

Урок 25  Клас  7………………………………………………….

52

2.12.

Урок 16  Клас  8………………………………………………….

55

2.13.

Урок 22  Клас  9………………………………………………….

57

ВИСНОВОК……………………………………………………….

59

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………...

60

ДОДАТКИ…………………………………………………………

62

 

 

ПЕРЕДМОВА

    Метою базової середньої освіти (відповідно до  Державного Стандарту) є розвиток природних здібностей, інтересів, обдарувань учнів, формування компетентностей, необхідних для їх соціалізації та громадянської активності, свідомого вибору подальшого життєвого шляху та самореалізації, продовження навчання на рівні профільної освіти або здобуття професії, виховання відповідального, шанобливого ставлення до родини, суспільства, навколишнього природного середовища, національних та культурних цінностей українського народу.

    Як зазначено у оновленій програмі предмету «Основи здоров'я», даний інтегрований предмет передбачає не лише набуття учнями навичок збереження, зміцнення та відповідального ставлення до особистого здоров'я та здоров'я тих, хто поруч, відтак - формування здоров'язбережувальної компетентності, але й сприяє формуванню інших ключових компетентностей, які мають бути сформовані через освіту згідно з   Рекомендаціями Європарламенту та Ради Європейського Союзу.

    Передбачено, що результатом навчання в рамках предмету має бути розвиток низки важливих життєвих навичок, як-от: навичок прийняття рішень, розв'язання проблем, творчого та критичного мислення, спілкування, самооцінки та формування почуття гідності, протистояння психологічному впливові, подолання негативних емоцій та стресу, розвиток співчуття і відчуття себе як громадянина; а також усвідомлення необхідності відповідально ставитися до життя, здоров'я, безпеки та добробуту - свого та оточуючих. Поглиблювати знання щодо цих питань та сприяти розвитку означених навичок можливо завдяки інтерактивному навчанню. Зокрема, важливо використовувати такі методи, що ґрунтуються на активній участі всіх; роботі в групах, обговоренні, «мозкових штурмах», рольових іграх, дискусіях, творчих проектах, аналізі життєвих ситуацій, моделюванні розв'язання проблем.

    Щоб освітній процес для учнів був цікавим і ефективним,      впроваджую сучасні освітні педагогічні технології, що ґрунтуються на використанні методів інтерактивного навчання.
    На заняттях використовую елементи тренінгових методик: мозковий штурм – для генерування ідей та активізації діяльності учнів щодо розв’язання певної проблеми; рольову гру, яка дозволяє реалізувати творчий потенціал учнів;  моделювання проблемних ситуацій та їх вирішення, що показує, як учні можуть спостерігати, аналізувати, робити висновки, давати рекомендації щодо ситуацій із реального життя; дискусії – для заохочення до обговорення правил здорового способу життя, «мікрофон», інтерв’ю, роботу в малих групах, трійках, парах, які  сприяють розвитку комунікативності школярів, дають можливість учням класу відчути себе єдиною командою, забезпечують активну участь кожного учня, творчу співпрацю між собою та учителем.
    Відпрацювуємо з учнями на заняттях ключові уміння і навички щодо збереження життя і зміцнення здоров’я.
    Формуючи здоров’язбережувальну компетентність, не забуваю про емоційний комфорт на уроці, створити який допомагають позитивна мотивація, толерантне ставлення між учасниками освітнього процесу, психологічні розминки, «криголами», різноманітні руханки.
   На уроках основ здоров’я залучаю учнів до використання Інтернет-ресурсів: Learning Apps – за його допомогою учні виконують інтерактивні вправи, QR-коди – використовують для пошуку потрібної інформації. Переглядаємо та обговорюємо  тематичні відеофільми, мультфільми,  презентації.

 

 

 

І    З ДОСВІДУ РОБОТИ

   Провідна педагогічна  ідея  досвіду випливає з завдань предмету «Основи здоров’я», який орієнтує учнів на відповідальне  ставлення   до навколишнього середовища як потенційного джерела здоров’я, добробуту та безпеки людини і спільноти; сприяє розвитку екологічно доцільного мислення і поведінки як складової формування здорового способу життя; навчає учнів встановлювати причиново-наслідкові зв’язки між станом природного довкілля і здоров’ям, добробутом та безпекою громади; поглиблює розуміння міжнародного екологічного права, екологічного законодавства України, інформаційного суспільства та сталого розвитку.

   Змістова лінія «Здоров’я і безпека» (Т–3)  є базовим завданням предмету «Основи здоров’я» і дозволяє сформувати учня як духовно, емоційно, соціально і фізично повноцінного члена суспільства, який здатний дотримуватися здорового способу життя і формувати безпечне життєве середовище.

   Основними цілями і завданнями сучасного уроку з ОЗ є:

  •  формування в учнів мотивації дбайливого ставлення до життя і здоров’я;
  • формування у школярів стійких переконань щодо пріоритету здоров’я як основної умови реалізації фізичного, психічного, соціального та духовного потенціалу людини з урахуванням її індивідуальних особливостей.

 

1.1   Обгрунтування актуальності та перспективи досвіду

Останнім часом значно погіршився стан здоров’я школярів, їхній фізичний розвиток. Діти перестали гратися в рухливі ігри, тому що  годинами просиджують біля комп’ютера: спілкування і ігри з однолітками стають віртуальними. Реальною загрозою в шкільному середовищі стає булінг і кібербулінг, невміння контролювати власні емоції і поведінку.

По своєму вони сприймають виклики, будують стосунки, демонструють навички міжособистісного спілкування.

   Підлітки  іноді нехтують правилами здорової безпечної поведінки, не завжди аналізують і  сприймають небезпеки і не можуть  дати собі раду з ризиками та не розуміють вплив ризикованої поведінки.

Серед завдань предмету є розвиток життєвих навичок: самооцінки, самоконтролю, асертивної поведінки, протидії соціальному тиску, управління стресами.

    Активізувати  пізнавальну діяльність учнів, підвищити  їх інтерес до знань,  розвинути життєві навички, сприяти поглибленню та свідомому засвоєнню знань з питань охорони здоров’я допомагають використання на уроках притч, казок, оповідань. Мудрість, запропонована в простій та зрозумілій формі, вчить дітей мислити, знаходити розв’язання проблем, розвиває в них уяву та інтуїцію.

1.2  Науково-теоретична база досвіду 

    У підтвердження значення здоров’я для людства було наведено три афоризми:
Здоров’я — це не все, але все без здоров’я — ніщо. Сократ
Життя і здоров’я — це найцінніше, що ми маємо. Пан Гі Мун
Єдина краса, яку я знаю — це здоров’я. Християн Іоганн Генріх Гейне

  Отже, якщо умовно покласти на одну чашу терезів здоров’я, а на другу — всі інші цінності світу, то здоров’я переважатиме.

     Академік НАМН України, віце-президент НАМН України, ректор НМУ імені О.О. Богомольця Віталій Москаленко наголошував, що значущість здоров’я визначається як універсальна цінність, яка стосується усіх — і багатих, і бідних, і молодих, і літніх, людей різних рас. Це невід’ємне право людини, важливість забезпечення якого зростає з кожним роком. 

    Міркування про здоров’я знаходимо у творах таких всесвітньо відомих філософів як Платон та Арістотель, Гіппократ та Ібн Сена (Авіценна). Значення здоров’я підкреслювали в свій час ще К.Сен-Сімон, Ш.Фур’є, Р.Оуен.

    У контексті соціально-економічних змін, які відбуваються в сучасному українському суспільстві, проблема формування здорового способу життя особистості займає особливо важливе місце. Школа не може стояти осторонь від розв’язання таких нагальних завдань як збереження генофонду нації. Нині предметом обговорення освітян стали шляхи валеологізації навчання і виховання школярів, об’єднання спільних зусиль учнів, учителів, батьків і громадськості.

    Сучасні дослідження проблеми формування здорового способу життя дають можливість зробити висновок про багатоплановість підходів у розв’язанні даної проблеми. Так, філософський і соціальний аспект формування здорового способу життя дітей і молоді відображено у працях А. Бойко, Н. Гундарьова, В. Крюкова, О. Сахно, Л. Сущенко; медико- біологічний аспект розроблено у дослідженнях М. Амосова, Г. Апанасенко, Н. Борисенко, А. Мартиненко.

    Психолого-педагогічний аспект здорового способу життя школярів розглядали Н. Бібік, Е. Буліч, О. Богініч, Т. Бойченко, О. Ващенко, Л. Волкова, О. Дубогай В. Оржихівська, Н. Коваль, С. Кондратюк, Л. Саврковська, О. Савченко, С. Свириденко та ін. Проблема формування у школярів психічного здоров’я знайшла втілення у дослідженнях І. Беха, Л. Божович, О. Запорожця, В. Кузя, С. Максименко та ін. Науковий інтерес є підтвердженням актуальності проблеми формування у школярів здорового способу життя. Водночас залишається недостатньо вивченою проблема формування стійких мотивів на здоровий спосіб життя у дітей шкільного віку.

    Значну роль у вивченні проблем збереження здоров’я здорової людини відіграла інтегральна наука валеологія (Г. Апанасенко, Ю. Бойчук, І. Брехман, Е. Вайнер, М. Гончаренко, В. Горащук, М. Гриньова, Е. Казін, В. Казначеєв, В. Колбанов, В. Кулініченко, Г. Кураєв, І. Муравов, В. Петленко, С. Страшко та ін.).

   Темою  власного педагогічного досвіду, який хочу представити,  є : Формування мотивацій на уроках основ здоров’я  шляхом використання різних засобів.

    Мотива́ція  лат. movere) — спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, керуючий поведінкою людини, який визначає її організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби.

    Мотивація до навчання – одна із головних  умов реалізації  навчально – виховного процесу. Вона не тільки сприяє розвитку інтелекту, але і є рушійною силою удосконалення особистості в цілому. Формування мотивації у учнів до навчально – пізнавальної діяльності є однією з головних проблем сучасної школи. ЇЇ актуальність обумовлена оновленням змісту навчання, постановкою завдань формування у школярів прийомів самостійного набуття знань, пізнавальних інтересів, життєвих компетенцій, активної життєвої позиції.

    Виокремлюють два основні різновиди мотивів навчальної діяльності: пізнавальні, спрямовані на зміст навчального предмету і соціальні мотиви, спрямовані на іншу людину в ході навчального процесу.

    Прагну, щоб учень  на  уроці основ здоров’я   був  налаштований  на  ефективний  процес  пізнання,  відчував  особисту  зацікавленість  в  ньому,  розумів,  що  й  навіщо  він  виконуватиме.  Вважаю, що без  виникнення  цих  мотивів  навчальна  діяльність  не  може  принести  позитивний  результат. 

    Основними способами формування мотивації на своїх уроках  визначаю створення проблемних ситуацій, ситуації зацікавленості,  ситуації успіху.

Формування мотивації на моїх уроках проходить в кілька етепів.   Наприклад:

-  на етапі створення вихідної мотивації  як спонукання до нової діяльності, підсилення акценту на майбутній роботі, здивування, зацікавленості  на уроках   - це   притчі, які мають і повчальний зміст,  і створюють майбутню картину уроку.

-на  етапі посилення та підкріплення виниклої мотивації пропоную перегляд відеосюжетів, мультфільмів, соціальних роликів.

- на етапі завершення уроку підкреслюю позитивний особистий досвід кожного учня, підкріплюю ситуації успіху, спільно з учнями визначаємо труднощі  і вибираємо шляхи  їх подолання.

І вершиною успіху  таких уроків є перехід учнів  від зовнішнього мотивування до самомотивування.

В цілому уроки спрямовую  на формування мотивації до збереження та зміцнення здоров'я, через :

  - формування в учнів мотивації щодо дбайливого ставлення до життя і здоров’я, стійких переконань щодо пріоритету здоров’я як основної умови реалізації фізичного, психічного, соціального та духовного потенціалу людини з урахуванням її індивідуальних особливостей;

- виховання у підлітків бережливого, дбайливого та усвідомленого ставлення до власного здоров’я як однієї з найвищих людських цінностей, потреби самопізнання та всебічного самовдосконалення;

- ознайомлення учнів з основними принципами та закономірностями життєдіяльності людини в природному та соціальному середовищах, спрямованої на збереження життя і зміцнення здоров’я;

 - формування сталої мотиваційної установки на здоровий спосіб життя як провідної умови збереження і зміцнення здоров’я;

- ознайомлення учнів з основними принципами, шляхами й методами збереження життя і зміцнення усіх складових здоров’я;

- навчання методам самозахисту в умовах загрози для життя; самооцінки та  контролю стану і рівня здоров’я протягом усіх років навчання;

- розвиток життєвих навичок учнів, спрямованих на заохочення вести здоровий спосіб життя.

    Відповідно, до  проведення уроків підбираю матеріал, який би міг зацікавити учнів, спонукав до роботи, мотивував дбати про своє здоров’я.  Перевагу віддаю методам навчання, які грунтуються на активній участі всіх учнів. На таких уроках учні обговорюють, характеризують, описують, наводять приклади, моделюють ситуації, працюють за крос-тестами і блок-схемами, виконують практичні завдання.

    Наприклад, щоб створити атмосферу взаєморозуміння і співпраці та переконати, що саме цей предмет є самим цікавим і значимим в шкільній програмі,  першу зустріч-урок в 5 класі розпочинаю вступом із зошита-практикума  для учнів 5-го класу (Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.):

   «Любий друже!

    Життя, яке з кожним новим днем відкривається перед тобою, - прекрасне. Воно дарує безліч найрізноманітніших почуттів, вражень, радість пізнання краси й гармонії світу. Але водночас «пропонує» чи не щодня долати певні труднощі і проблеми.

    Щоб успішно впоратися а цим удома,  в школі,  під час спілкування з друзями, тобі необхідно набути особливих умінь. Їх ще називають сприятливими для здоров'я життєвими навич­ками. Вони допомагають людям краще розуміти одне одного, уникати зайвого ризику і проблем. «Життєві» — тому,  що во­ни потрібні кожному, незалежно від того, чим він займається, яку професію обере.

    Більшість людей набувають цих навичок методом проб і помилок. Але той, кого навчили цього, має набагато більше шансів досягти визначеної  мети, успіху в житті, стати шанова­ною всіма людиною і бути задоволеним собою.

    Життєві навички, які ти опановуватимеш на уроках здоров'я у п'ятому класі, допоможуть тобі:

• більше дізнатися про самого себе;

• поліпшити свою самооцінку;

• навчитися правильно висловлювати свої почуття;

• зважати на почуття інших людей;

• уникати непорозумінь;

• ладнати з дорослими й однолітками;

• протидіяти насиллю у твоєму середовищі»

    І всі подальші уроки мають підтримувати та розвивати інтерес та справді стати стартом, бажанням дбати про своє здоров’я, мати друзів, піклуватися про родину, безпечне середовище та власну безпеку.

    Наші уроки – це уроки-тренінги, уроки, на яких відбуваються моделювання ситуацій, імітаційні та рольові ігри, оздоровчі вправи, самостійні роботи, практичні роботи, робота в групах та парах, різноманітні руханки, власні дослідження. Учні з задоволенням малюють малюнки до вивчених тем, складають поради, шукають додаткову інформацію.

     Під час уроку «Ми-особливі» разом з 5-класниками  проймаємося співчуттям до людей з обмеженими можливостями, вчимося, як запропонувати їм свою допомогу і підтримку. А після перегляду м/ф «Подарунок»  учні  розуміють, що бути чуйними та милосердними значно краще, ніж егоїстичними і непоступливими.

    Роздумуючи, який відпочинок обрати і чи однаково корисний для здоров’я активний і пасивний відпочинок (тема  «Хочеш бути здоровим – відпочивай!»),  влаштовую дебати «Комп’ютер та Інтернет : «за» і «проти» .

    При проведенні цих уроків використовую матеріали уроків МБО Служби порятунку дітей ( дані довідкові матеріали також  розміщені на сайті МОН України,  Лист № 4/157-24 від 15.11.2021р.) «Задля безпеки дітей в Інтернеті в рамках освітнього проекту :«Не ведись. Прояви  свою стійкість в Інтернеті» для забезпечення стійкості дітей до шкідливого контенту (Уроки  « #Не _ведусь: ми – герої безпеки в Інтернеті», «Моя суперсила – безпека в Інтернеті», гра  «Врятувати Гуглика»).  Учням дуже цікаво аналізувати небезпечні ситуації, в які потрапляє  герой  гри Гуглик  та пропонувати йому свою допомогу.

Пропоную переглянути відео «Безпека в Інтернеті», обговорити його.

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5685.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Razvlecheniya-i-bezopasnostv-Internete/

    Висновок : Інтернет – цікавий і корисний засіб для навчання, відпочинку, спілкування з друзями. Водночас світова комп’ютерна мережа містить багато небезпек для психічного та фізичного здоров’я користувачів.

    Під час уроку «Правила людських стосунків» знайомлю учнів 5-го класу з Конвенцією про права дитини. Потім пропоную для перегляду матеріали онлайн-уроку  від ЮНІСЕФ «Знаю права і змінюю світ». Розповідаю дітям про  явище торгівлі людьми  та випадки жорстокого поводження з дітьми. На завершення для них по-особливому звучать заповіді «Шануй батька й  матір», «Стався до інших  так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе».

    Велику увагу приділяю розумінню учнями теми «Спілкування з однолітками».

Використовую притчу «Два яблука» (ДОДАТОК 1)

    Пропоную учням  поділитися своїм життєвим досвідом, наскільки їм неприємно, коли їх ображають.

 

   Формуємо вміння: як уникнути цькування і що робити, якщо ситуація критична? Навчитися бути другом. А ще знайомлю учнів з тим, що агресія і насилля – це булінг.

    Проте, якими захоплюючими можуть бути дозвілля друзів! Переглядаємо мультфільм «Бременські музиканти» (Уривок)

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5681.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/material/ Nichego-na-svete-luchshe-netu-/

     Доречним став урок «Не цькуй!» (на виконання листа МОН № 1/9-485 від 22.09.2021 р., листа Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації від 24.09.2021 р.№ 132 про проведення у закладах освіти просвітницьких заходів для протидії булінгу та роз’яснення дітям їхніх прав в жовтні 2021-22 н.р. ; ІІ Національний  антибулінговий   урок  - за наданими матеріалами)

       Потім подивилися Уривки з фільму «Опудало» 

   C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5680.jpg 

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Opudalo/

    Робимо висновок: Якщо ви стали жертвою або свідком насилля, намагайтеся припинити його!

    В умовах пандемії коронавірусу нове  звучання набула тема «Соціальна небезпека інфекційних захворювань». Тут обов’язково дивимося  Мультфільми для дітей про коронавірус (з послідуючим обговоренням) та відео «Як потрібно мити руки».

    З великим інтересом і бажанням учні моделюють ситуації, коли знайомляться з темами «Сам удома», «Сам надворі», «У небезпечних місцях». До цих уроків підготовлені  цікаві сюжетні малюнки ( учні працюють в парах чи групах; інсценізують конкретну ситуацію; завдання іншої групи полягає в тому, щоб відгадати, про що йдеться і запропонувати модель безпечної поведінки).

    До уроку «Стихійні лиха» спільно складаємо казку про Колобка, який потрапляв в різні  небезпечні  ситуації і обов’язково  рятувався, тому що знав, як це зробити. А ще допомагаємо Колобку порадами, якщо він розгубиться чи запанікує.

Під час уроків разом з учнями виконуємо різноманітні оздоровчі вправи-руханки.

Серед них:

 Руханка «Літак»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5672.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Samolet/

  Вправа: «Дотягнутись до зірок»

 Запропонуйте учням стати в коло, заплющити очі, тричі глибоко вдихнути і видихнути. Відтак уявити над собою зоряне небо, підвести голову і роздивитися на ньому яскраву зірку, яка символізує заповітну мрію. Розплющити очі, простягнути руки якнайвище, "зняти" зірку з неба і "сховати" її у своєму серці.

 Висновок: «Не відмовляйтеся від своїх мрій, йдіть до них крок за кроком».

 Руханка «Вище голови не стрибнеш»

 Запропонуйте учням взяти стікер і, підстрибнувши якнайвище, наклеїти його на стіну. Потім узяти другий стікер і постаратися наклеїти його ще вище. Так робити доти, доки вдається поліпшувати попередній результат. Запитання для обговорення:

  • Чи всі приклеїли стікери на однаковій висоті? (ні).
  • Чому? (кожен має різні можливості)
  •  Після якого стікера вже не вдавалося поліпшити результат? (зазвичай після третього-четвертого)
  • Який висновок можна зробити з цієї вправи? (треба ставити перед собою конкретні цілі, яких можна досягти).

 Імітація рухів: «Ми з сім’єю ідемо в похід, граємо в м’яч, плаваємо, бігаємо, катаємося на лижах тощо».

 

  Вправа «Австралійський дощ»

Усі стають у коло. Учні повторюють рухи за вчителем.

  • Піднімається вітер (піднімаємо руки вгору).
  • Падають перші краплини дощу (клацання пальцями).
  • Почалася справжня злива (плескаємо долонями по стегнах).
  • Злива перетворилася на бурю (топаємо).
  • Ось буря стихає (плескаємо долонями  по грудях).
  • Стихає злива (плескаємо долонями по стегнах).
  • Закінчується дощ, падають останні краплі (клацання пальцями).
  • Шумить тільки вітер (потираємо долоні).
  • Австралійський дощ закінчився. Сонце (усі разом піднімають руки вгору).

 Вправа «Чемний олівець»

Учні стають у коло і по черзі передають одне одному олівець. Учень, в якого в руках олівець, має сказати наступному учневі щось ввічливе, приємне. Висловитися мають всі учні.

    Обговорення: Чи важко було говорити приємні слова? Що відчували, коли приємні слова говорили вам?

 

    Систематизують  знання, отримані на уроці, вправи для підведення підсумків:

Вправа «Валіза»

    На дошці прикріплюється малюнок-зображення валізи.

 –Що б ви хотіли взяти в дорогу з тих знань і навичок, які отримали на уроці?

 

Вправа «Віночок побажань»

    По колу даруємо однокласнику поряд знання і враження , які винесли з уроку.

Вправа «Піраміда»

    Будуємо піраміду позитивних відчуттів, озвучуючи, що винесли з цієї зустрічі (кладемо свою руку зверху на руки однокласників).

Велика увага приділяється питанням щодо формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, профілактики булінгу (цькування), кримінальних правопорушень, вживання наркотичних і психотропних речовин, запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми тощо. 

    Життєво необхідних знань набули учні під час  просвітницько –профілактичної  гри  «Рожеві окуляри» (схвалено МОН України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, протокол №11 від 01.09.2011р.), проведеної для учнів 8-9 класів та за участі  вчителів-предметників.

    «Рожеві окуляри» - фразеологізм, що означає ілюзорне, наївне сприйняття об’єктивної реальності. Гра має допомогти зняти рожеві окуляри у питаннях, пов’язаних із торгівлею людьми.

   Цілями гри  є:

  • збільшити рівень знань, уявлень та розуміння учасників гри щодо  проблем, пов’язаних  із торгівлею людьми, ризикованою стосовно потрапляння до тенет торгівлі людьми поведінкою;
  • -обговорити  важливі та суперечливі питання щодо можливих ризиків  потрапляння у ситуації торгівлі людьми, особистої відповідальності, законів України, що стосуються попередження торгівлі людьми та захисту прав потерпілих від торгівлі людьми;
  • надати учасникам гри інформацію про різноманітні організації, що працюють у сфері профілактики торгівлі людьми, наданні допомоги потерпілим внаслідок торгівлі людьми, їх  родичам та близьким .

    Початку гри передувала казка Віталія Біанкі з циклу казок про тварин. У казці описується заєць, який знайшов окуляри  з рожевим склом і до певного моменту сприймав навколишній світ в  оптимістичному світлі. Поки не зустрівся з вовком...

     Гра проходить в 4 кола і визначає обізнаність учнів з проблем, пов’язаних з торгівлею людьми.

     Гру супроводжували групові дискусії, суперечливі висловлювання, коригування та роз’яснення можливих непорозумінь. 

    Учні переглянули відповідно презентацію «Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини» та соціальний ролик «Я не для продажу».

    Інформую учнів про діяльність Кол-центру Міністерства соціальної політики України з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей  за скороченими телефонними номерами:

  • 1578 – з питань протидії торгівлі людьми;
  • 1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей; 
  • Національної безкоштовної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми  в Україні -0 800 505 501(безкоштовно зі стаціонарних) , 527 (безкоштовно з мобільних).

     У 2020 році порівняно з 2019 понад  5,2 тис дітей постраждали від злочинів. На 37% зросла кількість дітей, які постраждали від насильницьких дій сексуального характеру, зокрема згвалтування. 

   Інформаційні матеріали для проведення цих уроків надані Міжнародною  благодійною організацією  «Служба  порятунку дітей»    в межах проекту за ініціативи уповноваженого Президента України з прав дитини .

    Це: Відеоресурси «Кричи. Біжи. Розкажи.», «Розкажи дорослому», «Мої правила безпеки», м/ф «Таємниці», буклети «Тільки не мовчи!» та інші.

    17.12.2020 р.  за даними матеріалами було проведено урок  «Особиста цінність та безпека» (8,9 кл.)  з попередження та захисту дітей від насильства. 

   Метою уроку було: надати учням знання, які допоможуть усвідомити цінність їхнього життя та навчать правилам захисту свого життя, зокрема у ситуаціях інтимного спілкування з іншими людьми.

    Для дітей прозвучала притча про перстень, надана  інформація про особисті кордони та правила безпеки, відбувся перегляд і обговорення відео ресурсів,м/ф  та  обговорено правило безпеки «Стоп страх!»

    На уроці учні говорили про цінність життя людини та її тіла, про особисту цінність та правила безпеки, які допоможуть їм зберегти своє життя та тіло.

     22.10.2020  - Урок-квест «Тест Білборда та кохання в Інтернеті» з учнями 8 кл.  Це був урок нових знань, вражень, відчуттів.

    Мета квесту: ознайомити учнів із небезпеками, що можуть виникнути під час спілкування в Інтернеті, сформувати навички безпечного спілкування, дати уявлення про необхідні дії у разі підозри чи виникнення онлайн-грумінгу (грумінг  це встановлення дорослими дружніх та довірливих відносин з неповнолітніми особами через Інтернет для вступу з ними в інтимний зв’язок, шантажування та залякування. Для грумінгу онлайн зловмисники використовують соціальні мережі, електронну пошту, текстові повідомлення, чати в онлайн-іграх або інші веб-сайти для спілкування між користувачами.)

    Під час виконання завдань учні працювали з QR-кодами, дивилися відео, читали дзеркальний текст; текст, написаний транслітом; текст догори ногами; текст без голосних літер та Лист з майбутнього.

     На завершення учні отримали інформацію, куди звернутися про допомогу (Національна дитяча гаряча лінія, кіберполіція, Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті).

 

1.3  Притча,  як засіб формування  моральних почуттів та поведінки

При́тча — це твір, в основу якого покладено повчально-алегоричний сюжет, побудований на прихованому порівнянні.

     Притча - засіб формування  духовного світогляду, повчальний засіб виховання людяності.

    Сюжет притчі будується в образній формі, на життєвих ситуаціях, на повсякденних спостереженнях суспільного життя. На перший погляд здається, що зміст притчі дещо прихований і мовлення притчі проводиться наздогад. Але це не так. Притчі мають надзвичайно великий зміст, колосальний задум, неабиякий замисел. Вони винятково дохідливо сприймаються.

Притчі уособлюють в собі й світські ситуації, й приповідки, й народні спостереження, й загалом всю народну мудрість. 

    З їх допомогою вирішується безліч завдань:

  • -створюється сприятлива психологічна атмосфера;
  • -учасники набувають стану розслабленої готовності;
  • -відбувається мотивація до вивчення нової теми;
  • -позитивні зміни на рівні цінностей і ставлень;
  • -можна краще зрозуміти те, що важко пояснити.

    Використання реальних і вигада­них історій, міфів, легенд, притч, казок та віршів є ефективним для досягнення бажаних  змін на рівні ставлень, переконань, усві­домлення і переоцінки цінностей.

 

1.4  Казка - шлях до  розвитку пізнавального інтересу учнів

Ка́зка — це народно-поетичний або писемно-літературний твір про передбачувано вигадані події чи осіб, іноді за участю фантастичних сил, який має повчальну мету.

Саме з казки починається знайомство дитини зі «світом» колективної мудрості, саме казка виховує в дитини моральні переконання, розуміння добра і зла, естетичні поняття, прищеплює любов вона вчить добра, чесності, справедливості, поваги до старших.

    В основі казки лежить захоплива розповідь про вигадані події та персонажів, котрі в момент сприйняття переживаються як реальні.

1.5  Відео  – джерело нової інформації для школярів

    Відеофільми допомагають збільшити словниковий запас та розширити кругозір, а також сприяють розвитку психічної діяльності учнів, і перш за все, уваги і пам'яті. Також, використання відео на заняттях підвищує мотивацію до навчання та активність учнів, створює умови для самостійної роботи.

    На мою думку, використання інформаційних технологій на уроках основ здоров'я  допомагає змінити роль учня в уроці: з пасивного слухача  він стає активним учасником процесу навчання. У цьому випадку відносини між учнем і вчителем змінюються у бік партнерських, а учень з об'єкта педагогічного впливу перетворюється на суб'єкта навчальної діяльності.

    Завдяки перегляду відео  наш урок стає насиченим, цікавим, різноманітним, інтенсивним , що дозволяє досягти бажаного результату.

 

  1.   Мультфільми, як  ресурс  для організації цікавих уроків 

 

   На початку 20 століття людство винайшло цікаву річ для дитячого розвитку, дозвілля, відпочинку, привернення уваги – мультфільми.

    Мультфільми представляють собою відмінний спосіб передачі інформації в мозок дитини. Мультфільми для дітей можуть бути смішними і в той же час пізнавальними та розвиваючими. Розвиваючі мультики допомагають дитині опановувати корисну інформацію і надалі використовувати її позитивні якості в житті.

    Під їх дією формується стиль і лінія поведінки, ставлення до життя, до самого себе. Мультфільми  на уроках основ здоровя спроможні прищепити учням принципи моральності, етики та інші позитивні якості та допомогти дати знання просто і цікаво. 

    Завдяки використанням мультфільмів відбувається привернення уваги учнів;  підвищується продуктивність уроку; змінюється ставлення до мультфільмів: діти починають сприймати їх як джерело знань, а не лише як розвагу; підвищується мотивація; зростають  якість навчання і виховання.

    Включення перегляду мультфільмів на уроках основ здоров’я робить навчання яскравим, таким, що запам'ятовується, цікавим для учня будь-якого віку, формує емоційно позитивне ставлення до предмета.

     Досить цікавими є можливості включення ігрового моменту: зробиш правильні кроки - відкриєш картинку, складеш алгоритм дій у певній ситуації - врятуєш казкового героя.

     Спільно з героями мультфільмів учні  формують навички безпечного і здорового способу життя, а також підвищується  рівень знань дітей.

    Мультфільми на уроці дозволяють учням отримувати задоволення від захопливого процесу пізнання. Такі моменти  викликають у дітей емоційний підйом, навіть учні з середнім рівнем навчальних досягнень  охоче працюють  на такому уроці.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ  ПРИКЛАДИ ІНТЕРАКТИВНИХ ЗАНЯТЬ

 

2.1. Урок 11. Клас 5

Тема: Психічне і духовне здоров’я. Ти –особливий. Підтема:Моральні норми

Мета: Допомогти учням розвивати життєві навички позитивної самооцінки, самоусвідомлення і самовдосконалення, виховувати  почуття толерантного ставлення до інших людей, співчуття і співпереживання,  а також уміння запропонувати допомогу людям з обмеженими можливостями.

Очікувані результати

Наприкінці уроку учні:

називають дві свої переваги й один недолік;

визначають шляхи підвищення самооцінки за поданим алгоритмом.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано). Кольорові нитки.

 

ХІД УРОКУ

І.Мотивація навчальної діяльності:

-Чи знаєте ви людей, які мають певні вади чи інші особливості, що утруднюють їхнє життя?

-Як ви можете їм допомогти?

-Чи є на світі люди без недоліків?

- Як ми повинні ставитися до вад інших людей?

 

     Про це ми дізнаємося, познайомившись із  притчею  «Нічого такого, що було б неправдою»  (ДОДАТОК  2 )
Запитання: - А чи просто бути іншим, не таким, як всі?

Подивіться відео «Канадська соціальна реклама» ( про хлопчика з ООП) Фільм допоможе нам зрозуміти, що є люди, які потребують нашої підтримки. Спробуємо допомогти  їм з посмішкою і любов’ю дивитися на весь світ?!!!

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5668.jpg http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Kanadska-sots-alna-reklama/

 

Або відео «Кастрюлька Анатоля» C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5667.jpg  http://autta.org.ua/ua/materials/material/-Multfilm--KastrulkaAnatolya-/

Наголошую:

Це чуттєвий мультфільм про нас, про наші особливості і недоліки, про любов і можливість зцілення.

Анатоль завжди возить за собою каструльку на мотузці.

Одного разу ця каструлька впала на нього, але він навіть не розуміє, чому так трапилося. Але з тих пір каструлька завжди з ним: вона скрізь застрягає  і заважає йому рухатися…

 

Обговорення :

  • -Як ми повинні ставитися до вад інших людей?
  • -Як ви можете їм допомогти?
  • А якими можуть бути наслідки нетолерантних дій?

 

Спільно з учнями підсумовуємо:   Толерантність – це повага права іншого бути таким, яким він є. Толерантне ставлення означає визнання рівними собі всіх людей. Важливо терпляче ставитися до вад інших людей, яких вони не можуть позбутися.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Урок 12. Клас  5  

Тема : Психічне і духовне здоров’я.  Ми - особливі. Підтема: Щоб жити у мирі, варто шукати те, що зближує, а не роз’єднує людей.

Мета: Дати учням змогу розвивати життєві навички толерантності, вміння працювати в команді, поважати особисті якості інших людей.

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

дають визначення понять «дискримінація», «толерантність»;

наводять приклади дискримінації та упередженого ставлення;

наводять аргументи на користь роботи в команді.

 

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

ХІД УРОКУ

І. Мотивація:

«Люди в усьому світі можуть мати різний вигляд, належати до різних віросповідань, мати різну освіту і перебувати на різних щаблях соціальної драбини, але всі вони однакові. Вони, хоч і відрізняються від нас, також є добрими, унікальними,гідними любові та поваги. Всі вони — люди, яких треба любити» (Матір Тереза).

  Давайте спробуємо переконатися, що інші люди, хоч і відрізняються від нас, також є добрими, гідними любові та поваги.

До вашої уваги «Притча про образу» (ДОДАТОК 3)

Обговорення:

  • Чи можна упереджено ставитися до інших?

 

Наголошую!

Дискримінація – це порушення чи позбавлення людини прав за расовою, національною, статевою, релігійною чи іншою ознакою.

Дискримінація не виникає на порожньому місці. Вона починається з того, що певній групі людей (дівчатам, хлопцям, старим, дорослим, чорним, білим) приписують якісь негативні риси – лінощі, хитрість, недоумкуватість. Таке ставлення називають упередженим, воно ображає і спричиняє дискримінацію. Щоб цього не сталося, треба навчитися помічати в людях їх особливі риси.

 

Давайте подивимося  «Відео про дискримінацію»

   http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Kak-otnosyatsya-kbezdomnim-i-blagopoluchnim-detyamna-ulitse/

 

 Після перегляду підводжу учнів до висновку:

Важливо думати перед тим,  як хочеш щось сказати чи зробити . Упереджене ставлення може не тільки образити людину, а й створити бар’єр у вашому спілкуванні.

Навіть, коли існують відмінності між людьми,  це не означає, що хтось є кращим за інших. Хоча в історії були випадки, коли люди лише через колір шкіри чи соціальне походження принижували інших людей, вважали їх гіршими за себе.

Щоб  з вами не сталося подібного, треба навчитися цінувати в людях їхні особливі риси. Тому що кожен із вас гідний поваги і дружнього ставлення до себе.

 

 

2.3.Урок 20.  Клас 5

 Тема: Соціальна складова здоров’я. Що сприяє порозумінню між людьми. Підтема: Характер людини. Самоповага. Ефективна комунікація, асертивність, тактовність.

 Мета:  Дати змогу відпрацювати навички комунікації: слухати і говорити, розуміти і використовувати «мову жестів», розвитку щирої і доброзичливої манери спілкування, вміння долати сором’язливість. мотивувати учні вдо самовдосконалення, обрання гідних зразків для наслідування; формувати почуття власної гідності й поваги до себе та інших

 Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

розпізнають вербальні й невербальні засоби спілкування;

 називають чинники, які сприяють спілкуванню і заважають йому; розповідають, як можна подолати сором’язливість і стати впевненішим; демонструють навички подолання невпевненості.

 

Обладнання і матеріали

  Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери, клейкі папірці. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

ХІД УРОКУ

 І. Мотивація навчальної діяльності:

Спілкування — це обмін думками, новинами, враженнями, тобто повідомленнями. Щирість, тактовність, доброзичливість і гарні манери, вміння говорити та слухати сприяють порозумінню між людьми.

   Послухайте притчу  «Відро з яблуками» (ДОДАТОК 4  ) і  разом спробуємо  допомогти порозумітися її героям.

Після висловлювання учнів спільно приходимо до висновку :

1.Існують правила людських стосунків, які регулюються певними правилами, нормами, законами. Отже, головним обов’язком кожного є обов’язок поважати права інших!

2.Коли знецінюєш іншого, то знецінюєш, насамперед, себе!

3.Треба ділитися один з одним тільки добром!

- А як ви охарактеризуєте вчинок героя відео «Людина з черги»?  Запрошую до цікавої історії !

Відео «Людина з черги» http://autta.org.ua/ua/materials/ material/CHelovek-iz-ocheredi/ 

По завершенню обговорення узагальнюємо:

Люди з добрим характером роблять наш світ кращим, тому треба намагатися розвивати в собі такі риси!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4.  Урок 22.  Клас  5

Тема: Соціальна складова здоров’я. Соціальне благополуччя.  Що сприяє порозумінню між людьми. Спілкування з однолітками.

Підтема: бути терпимими один до одного, думати перед тим, як щось сказати.

 

Мета: Розвивати навички спілкування з однолітками, сприяти формуванню дружніх стосунків між дівчатками і хлопчиками, протидіяти насиллю (булінгу) в учнівському середовищі.

 

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

називають якості (риси вдачі) справжнього друга та риси вдачі, які не прийнятні для дружби;

 розпізнають дружню і недружню поведінку;

демонструють ігри, в які грають і дівчатка, і хлопчики;

пояснюють небезпеку насилля в учнівському середовищі;

 демонструють бажання захищати друзів та однолітків від кривдників; знають, до кого можна звернутися по допомогу в таких випадках.

 

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано). 

 

ХІД УРОКУ

 

І.Мотивація:

    Сьогодні поговоримо про вас і ваших друзів. Будемо аналізувати спілкування з однолітками. Друзі — це дуже важливі люди у вашому житті, з якими ви маєте спільні інтереси і захоплення. Друзі повинні підтримувати і захищати одне одного, та якщо хтось збирається зробити щось небезпечне, обов’язок друзів — зупинити його. Якщо ти побачив, що когось кривдять, не будь байдужим — захисти його або поклич на допомогу дорослих. При потребі  - знайди допомогу — звернися до батьків, класного керівника, психолога, завуча або директора.  

    Вміння обирати добрих, надійних друзів дуже важливе. А чи знаєте ви, яким має бути справжній друг? Сьогодні ми  про це поговоримо.

 

Послухайте  «Притчу про терпіння»  (ДОДАТОК 5 )

  Обговорення:

  • Чи є небезпечним  насилля в учнівському середовищі?
  • Як можна захистити друзів та однолітків від кривдників?
  • Назвіть якості (риси вдачі) справжнього друга та риси вдачі, які не прийнятні для дружби.

 

Висновок:  неприємні слова залишать у душі такі ж рани, як дірки від цвяхів у паркані.

 

Або  читаємо і обговорюємо  «Притчу про мудрість»  (ДОДАТОК 6) 

Наголошую!

Позитивні міжособистісні стосунки сприяють здоров'ю і життєвому успіху.

У групових стосунках важливо вміти надавати і приймати допомогу.

У стосунках з близькими дорослими найважливішими є довіра і щирість.

Поліпшити стосунки тобі допоможуть навички толерантності, співчуття, роботи в команді, ефективного спілкування, асертивності та уміння розв'язувати конфлікти.

 

 

2.5. Урок 12 .  Клас 6

Тема:   Психічна  й  духовна  складові  здоров'я.  Самооцінка і здоров'я людини.  Підтема: самоцінка, самоповага , ставлення людини до себе; оманливі надії, бажання, егоїзм.

 

Мета: Пояснити учням, як формується самооцінка, обговорити недоліки завищеної і заниженої та переваги адекватної самооцінки, вправляти навички постановки і досягнення мети; ілюстрування завищеної самооцінки, формування здатностей реально оцінювати себе і добрі стосунки з оточенням.

 

Очікувані результати

  Наприкінці заняття учні:

  • пояснюють значення терміна «самооцінка»;
  • розпізнають занижену, завищену й адекватну самооцінку в запропонованих ситуаціях;
  • називають щонайменше дві переваги адекватної (здорової) самооцінки; пояснюють, як самооцінка впливає на поведінку людини;
  • демонструють уміння адекватно оцінювати себе, підвищувати самоповагу завдяки вибору і досягнення цілей.

 

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери, скринька (коробка) із люстерком усередині. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

 

ХІД УРОКУ

І. Мотивація

Щира повага до інших людей завжди ґрунтується на повазі до себе. Пам’ятаєте золоте правило моральності: “Стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе”?

  Наша самооцінка складається з того, як ми оцінюємо себе у різних ситуаціях: у навчанні, в спорті, у спілкуванні з друзями. Адекватна самооцінка сприяє здоровій і безпечній поведінці.

 

Прошу послухати  «Легенду про Нарциса»   (ДОДАТОК7)

Обговорення:

  • Якою, на вашу думку, була самооцінка в Нарциса?
  • Що могло сприяти формуванню такої самооцінки?

   Міркування:

  • А що було б, якби Нарцис-квітка ріс в квітнику серед інших красивих  квітів?
  • А що було б, якби Нарцис-людина жив серед гарних (добрих) людей?

     Підсумовуємо: Самооцінка – це ставлення людини до себе. Вона формується на основі власного досвіду – успіхів і невдач, а також залежить від ставлення до інших людей.

Пропоную  перегляд: Мульфільм «Баранець і кролень»

 http://autta.org.ua/ua/materials/material/Barashek-i-Krolen/

Запитання для обговорення:

  • Як почувався Баранчик, коли його позбавили шубки?
  • Хто допоміг йому повернути гарний настрій?
  • Який урок виніс Баранчик із цієї ситуації?

Підсумовую:Важливо не втрачати віру в себе та свої сили, навіть коли ситуація виходить за межі бажаної.  Оскільки самооцінка залежить від успіхів і невдач у важливих для нас ситуаціях, ми можемо підвищити її, оволодівши навичками досягнення мети. Треба завжди поважати і цінувати себе, тоді й інші люди поважатимуть вас.

 Висновок: Адекватна самооцінка є найкращою для людини. Тому  її називають здоровою. Любов до себе – це чудово, але тільки поки вона не переросла в самозакоханість.

Або  «Притча про двох вовків. Або який вовк живе в тобі (ДОДАТОК8)

Мотивація: формування здатностей реально оцінювати себе і добрі стосунки з оточенням

Висновок: Люди за своєю природою – цілісні, дуже сильні, здібні та творчі істоти. Вони не є лихими. Але коли з’являються сумніви, невпевненість, тривога, брак віри в себе, страх і образи, людиною починає керувати чорний вовк. Потрібно навчитися боротися із змінами в поведінці, настрої, вчинках. І коли ви зможете керувати своїми емоціями, обов’язково переможе білий вовк, тоді  прийде  вірність, мир, любов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.6.  Урок 13.   Клас: 6

Тема:   Психічна  й  духовна  складові  здоров'я.  Вчимося приймати рішення. Підтема: Самоконтроль. Розв’язання проблем.Моральний розвиток особистості.

Мета:   Вчити дітей аналізувати проблеми, розпізнавати позитивні й негативні соціальні впливи, розвивати вміння приймати зважені рішення. Сприяти усвідомленню відповідальності за прийняття рішень, формуванню поважливого ставлення до людей та адекватної самооцінки. Виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих. 

Очікувані результати

  • Наприкінці заняття учні:
  • розрізняють прості, щоденні та складні рішення;
  • називають чинники, що впливають на ухвалення рішень;
  • пояснюють алгоритм ухвалення рішень за «правилом світлофора».

Обладнання і матеріали

 Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

 

ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності

    Ситуації , які приходять у наше життя, чекають від нас усвідомлення, рішень і дій. І лише ми маємо вплив на все, що з нами відбувається. Приймаючи рішення, маємо упевнитися, що воно нікому не зашкодить.

       Особливої зваженості потребують рішення, які можуть вплинути на життя і здоров’я людей. Та все у твоїх руках, майже як у китайській легенді.

 «Усе в твоїх руках»  (ДОДАТОК 9  )

     

   Потім пропоную переглянути відео «Усе в твоїх руках!» C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5660.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/USE-V-TVOYiH-RUKAH/

    Обговорення:

  • Уявіть, що ваше життя – це метелик! Що зараз від вас залежить? На що ви можете вплинути?
  • Ваш метелик живе тільки сьогодні! Що хочеться зробити, аби ви наприкінці дня відчули задоволення?

   Висновок:    Отже, тільки від нас самих залежить наше життя: як ми піклуватимемось про своє здоров’я, які звички формуватимемо в собі, як спілкуватимемося з іншими людьми і т. д.  Наше життя в наших руках!

Або : Притча  « Щастя з глини»  (ДОДАТОК   10)

Обговорення:

  • Чому Бог не дав людині готове щастя?
  • Навіщо його ліпити самому?
  • Що для вас щастя?
  • Про яке щастя мрієте?

 Висновок:  Східна мудрість радить: «Запалюйте під час кожної зустрічі, коли тільки можете, свічку любові, радуйте і надихайте кожне серце. Дбайте про кожну людину, як про близьку вам. Обдаровуйте чужих людей такою самою любов’ю та добротою, як і ваших вірних друзів». Це правило спілкування між людьми приносить взаєморозуміння і радість у серці людини.

Ви – та людина, яку зліпив Бог. І зараз у вашій долоні – шматочок глини, щоб зліпити своє щастям сповнене життя.

Або:  Притча «Найважливіші речі»  (ДОДАТОК 11)

Мета: розкрити сутність життєвих цінностей; загальна гармонізація емоційного стану.

 

Обговорення:

  • Назвіть, будь ласка, по три речі (мінімум), котрі ви вважаєте «камінням» у своєму житті, а також «дрібним камінням» і «піском».
  • Подумайте, чи  вдало ви використовуєте свій час?
  • На що ви витрачаєте у своєму житті найбільше часу?

 

Висновок :  Найважливіші речі вашого життя – родина, здоров’я, друзі – все те, щоб ваше життя стало повним. Своє місце в вашому житті знайдуть  речі, які особисто для вас стануть важливими – робота, дім, автомобіль. Все інше – дрібниці. Визначте свої життєві орієнтири, займайтеся тим, що приносить щастя!

 

 

 

 

 

 

2.7.  Урок 19.  Клас 6

Тема: Соціальна складова здорові. Соціальне благополуччя. Стилі спілкування.

Мета: Дослідити переваги і недоліки різних стилів спілкування. Розвивати вміння просити про послугу та висувати справедливі вимоги. Виховувати чемність і культуру спілкування.

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

  • розпізнають пасивний, агресивний та впевнений стилі спілкування за вербальними й невербальними ознаками;
  • наводять приклади ситуацій, у яких найкраще діяти впевнено, пасивно чи агресивно; ознаки і наслідки різних типів спілкування;
  • аналізують переваги і недоліки пасивної, агресивної і впевненої поведінки; демонструють уміння попросити про послугу, допомогу, висувати справедливі вимоги.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер

 

ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності:

  Є ситуації, в яких буває складно відмовитися, відкрито висловити свої почуття, попросити когось про послугу чи відстояти себе. У таких ситуаціях одні люди поводяться пасивно — нехтують власними інтересами і за будь-яку ціну намагаються уникати конфліктів; інші — впевнено відстоюють свою позицію, зважаючи на почуття та бажання інших, а деякі — намагаються агресивно відстояти власну позицію, не зважають на інтереси довколишніх.

Не слід боятися відстоювати свої інтереси, але робити це треба без агресії.

«Спілкування – найбільша розкіш у житті» - Антуан де Сент-Екзюпері

Пропоную учням послухати байку  Езопа «Сонце і Вітер» ( ДОДАТОК 12)

C:\Users\123\Downloads\Без названия (6).jpg

 А потім  переглянути відео « Езоп. Сонце і вітер»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5661.jpg 

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Sontse-i-Viter/

Обговорення:

  • Як діяв Вітер?
  • Як діяло Сонце?
  • Яка поведінка швидше приводить до успіху? Чому?

Висновок:  Хоч у деяких випадках доцільно виявити пасивність, а іноді доводиться реагувати й агресивно, впевнена манера спілкування є найкращою у більшості життєвих ситуаціях.

   Любов'ю, ласкою і добротою можна зробити набагато більше, ніж гнівом, силою і брутальністю.

 

 

 

2.8.  Урок 22.    Клас 6

Тема:   Соціальна складова здоров'я.  Стосунки і здоров’я. Підтема: Моральний розвиток особистості.

Мета: Вчити дітей робити внесок у розбудову здорових міжособистісних стосунків, пояснювати переваги кооперації та роботи в команді. Сприяти усвідомленню неприпустимості будь-яких образ, та формуванню дружнього ставлення до людей.

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

  • пояснюють значення терміна «стосунки»;
  • наводять приклади різних видів стосунків;
  • розрізняють здорові й нездорові стосунки і наводять переваги здорових стосунків;
  • оцінюють свої стосунки з іншими людьми;
  • називають дії, які сприяють зміцненню стосунків, та дії, що псують їх;
  • демонструють здатність працювати в команді.

Обладнання і матеріали:

  Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери, 4 аркуші А4 для роботи у групах. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності

    Бажання мати друзів і компанію – природна потреба підлітків. Якщо ви маєте друзів, то знаєте, як це чудово! Вам нíколи нудьгувати, адже друзі завжди пропонують щось цікаве. Ви разом ходите в кіно, на пляж, обмінюєтеся музичними дисками і комп’ютерними іграми, обговорюєте новини. З друзями почуваєтеся захищеними, адже ваше гасло: "Один за всіх і всі за одного". У такій компанії ви є членами команди. Якщо хтось із вас захворів чи потрапив у біду, ви хвилюєтеся за нього і підтримуєте його. Образи не сприяють позитивним змінам у поведінці людей, натомість - загострюють конфліктну ситуацію та погіршують взаємини між людьми.

1. Роздати учням текст оповідання та озвучити завдання: слухаючи оповідання, порахувати кількість образливих тверджень, можна підкреслити їх в тексті.

2.  Бажаючі учні озвучують свої відповіді.

Читаю «Оповідання про Петрика» (ДОДАТОК 13  )

 Обговорення:

  • Яким, на вашу думку, було ставлення до Петрика? 
  • Чи хотіли б ви, щоб таким було ставлення до вас?
  • Спробуйте допомогти хлопчикові:  напишіть  замість підкреслених образливих слів - доброзичливі, або  озвучте слова підтримки Петрику для кожної ситуації.

Пропоную  придумати позитивне завершення оповідання.

Висновок:  образи не сприяють позитивним змінам у поведінці людей, натомість - загострюють конфліктну ситуацію та погіршують взаємини між людьми.

 Запитання:

  • Що, на вашу думку, означає вислів: «Стосунки – це дорога з двобічним рухом»?
  • Чи можемо ми знову тут пригадати Золоте правило моралі?

Потім  можна познайомити учнів з  текстом «Уроки гусей» (ДОДАТОК 14 )

 Або переглянути  відео «Правила гусей» (ДОДАТОК15)

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Uroky-gusei/

  Обговорення:

  • Які уроки гусей вам сподобалися найбільше?
  • Чи знаєте ви випадки, коли люди чинили так, як це роблять гуси?

Висновки: Люди, які мають близькі стосунки, мають підтримувати одне одного і в радості, і в горі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.9.  Урок 24.  Клас 6

Тема:   Соціальна складова  здоров'я.   Соціальне благополуччя. Як владнати конфлікт. Підтема: демонстрація взаємної поваги. Вміти дивитися на проблему з боку іншої людини.

Мета: Ознайомити учнів із прийомами конструктивного розв’язання конфліктів, відпрацьовувати навички самоконтролю. Формувати  навички самоконтролю та ефективного спілкування

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

  • пояснюють значення терміна «конфліктоген»;
  • наводять приклади конфліктогенів;
  • розрізняють «Я-повідомлення» і «Ти-повідомлення»;
  • називають п'ять кроків розв’язання конфліктів;
  •     демонструють здатність контролювати себе у конфліктних ситуаціях.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).  

ХІД УРОКУ

І.Мотивація навчальної діяльності

    В житті важливо не лише навчитися будувати рівноправні стосунки,  а й ладити з людьми. Цим ми здобуваємо  повагу інших  і підвищуємо власну самооцінку. Образи, крики лише погіршують ситуацію і розпалюють конфлікт. Тому треба намагатися володіти собою, а якщо емоції "зашкалюють", краще взяти 'тайм-аут', щоб опанувати себе і вгамувати гнів.

   Сьогодні ми з'ясуємо, як діяти конфліктних ситуація, щоб запобігти розпалюванню конфлікту та вчитимемося мирно розв’язувати конфлікти

Давайте послухаємо «Історію про Чингісхана» Джеймса Болдуїна  (ДОДАТОК  16 )

Обговорення:

  • Як ви гадаєте, що відчув Чингізхан, коли зрозумів, що накоїв?
  • Чи можете ви навести приклад, коли людина щось зробила таке, про що потім пошкодувала?

Підсумовую : Уміння опановувати себе у конфліктній ситуації допоможе владнати її.

Порада: нічого не роби в гніві! (Формування навичок самоконтролю)

C:\Users\123\Downloads\pritcha-mudryj-samuraj.jpg

 

 Або  «Японську притчу» (ДОДАТОК15 )

Практикується для формування навичок самоконтролю.

 

Або  притчу «Мудрий самурай» (ДОДАТОК14)

Японська мудрість дає відповіді на запитання, як не брати близько до серця образи та ганебну поведінку оточення.

 

Приходимо до висновку :  Уміння розв’язувати конфлікти є ознакою зрілої особистості.

Або перегляд мультфільму  «Круг чи квадрат»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5679.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Krug-ili-kvadrat-/

 Обговорення:

  • У чому полягала суть конфлікту?
  • Чому кожен із них бачив різне?
  • Що означає вислів: «Щоб зрозуміти людину, треба взути її чоботи»?

Підсумовую: Навчитися поважати думку один одного - запобігати непорозумінням.

Або  Притча «Як розділити порівну?» (ДОДАТОК 17 )

Потім  пропоную перегляд мультфільму  «Сон»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5677.jpg 

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Son/

Обговорення:

  • У чому полягав конфлікт між друзями?
  • Як вони розв’язали його?

Спільно з учнями робимо висновок : Уміння розв’язувати конфлікти – ознака зрілої особистості!

2.10.  Урок 19.  Клас  7

Тема:   Психічна  й  духовна  складові  здоров'я. В екстремальній ситуації.  Керування стресами. Підтема:Вміння долати  труднощі.

Мета: Ознайомити учнів з чинниками виживання в екстремальних ситуаціях, з впливом стресу на здоров’я та фізичними, емоційними й духовними способами керування стресом; формувати здатності до дій в надзвичайних ситуаціях, підвищувати самооцінку, утримуватися від непродуманих слів і вчинків.Активізувати навчальну діяльність учнів через тренінг техніки самоконтролю і позитивного мислення. Розвивати креативність, мислення, уяву, життєві навички. Виховувати взаємоповагу.

Очікувані результати

    Наприкінці цього заняття учні:

  • розпізнають фізіологічні та психологічні ознаки стресу і стресового перевантаження;
  • пояснюють, як стрес впливає на здоров’я;
  • називають фізичні, емоційні та духовні способи керування стресом.

Обладнання і матеріали

    Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

 

ХІД УРОКУ

 

І. Мотивація навчальної діяльності:

Реакцію організму на стрес називають "Боротися чи втікати". Вона мобілізує резерви організму. Надто сильний або тривалий стрес дуже небезпечний для здоров’я, він може стати загрозою для здоров’я і навіть причиною смерті людини.

   Окрім фізичних та емоційних, існують духовні способи подолати стрес. Комусь допомагає молитва, хтось знаходить утіху в тому, що час лікує всі негаразди, а дехто згадує про перстень царя Соломона.

 

Пропоную послухати притчу «Дві жабки»  (ДОДАТОК 18 )

 

Обговорення:

  • Чому життя для жабок, які потрапили в однакову ситуацію, закінчилося по різному?
  • Чи справді стрес може убити?
  • Чи потрапляли ви в ситуації, коли важко було зробити вибір?
  • Що означає вислів : Не втрачати віру в порятунок?

 

Висновок: У будь-якій складній ситуації треба боротися до кінця. Той, хто продовжує боротися, дістає шанс.

Або  притчу «Чума» (ДОДАТОК 19 )

Зустрівся якось перехожий з Чумою.

  «Куди йдеш, Чумо?» — спитав він. «Іду в Багдад, — відповіла Чума. — Хочу заморити п’ять тисяч душ».

За деякий час зустрілися вони знову. «Ти збрехала мені. Казала, що замориш п’ять тисяч душ, а загинуло п’ятдесят тисяч», — дорікнув Чумі чоловік. «Ні, ти помиляєшся. Я згубила лише п’ять тисяч, а інші померли від страху». C:\Users\123\Downloads\image107.jpg               

Потім переглядаємо відео «Я не повинен був вижити: Лавина страху»

 

 

По закінченню робимо висновок: Потрібно навчитися керувати стресами, які виникають у щоденному житті. Потрапивши в екстремальну ситуацію - не втрачати віру в порятунок!

Або  читаємо  і обговорюємо Східну притчу  «Всього лише відображення» (ДОДАТОК  20 )

C:\Users\123\Downloads\image110.jpg

 

Підводимо учнів до висновку: Зміни негативні думки на позитивні. Позитивне (оптимістичне) мислення послаблює емоційне напруження, допомагає знайти ефективне рішення і діяти відповідно до обставин.

 

 

 

2.11. Урок 25.  Клас 7

 Тема : Соціальне благополуччя. Підліткові компанії. Підтема: вміння підтримувати доброзичливі стосунки, поважати інших.

Мета: Розвивати навички спілкування з однолітками, сприяти формуванню дружніх стосунків між дівчатками і хлопчиками, протидіяти насиллю (булінгу) в учнівському середовищі вчитися слідувати нормам моралі, цінність яких доведена всією історією людства..

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

  • називають якості (риси вдачі) справжнього друга та риси вдачі, які не прийнятні для дружби; розпізнають дружню і недружню поведінку;
  • пояснюють небезпеку насилля в учнівському середовищі;
  • демонструють бажання захищати друзів та однолітків від кривдників; знають, до кого можна звернутися по допомогу в таких випадках.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

ХІД УРОКУ

І. Мотивація:

    Сьогодні поговоримо про вас і ваших друзів. Будемо аналізувати спілкування з однолітками. Друзі — це дуже важливі люди у вашому житті, з якими ви маєте спільні інтереси і захоплення. Друзі повинні підтримувати і захищати одне одного, та якщо хтось збирається зробити щось небезпечне, обов’язок друзів — зупинити його.

    На жаль, діти не завжди вміють мирно розв’язувати свої проблеми. Тому в школі трапляються сварки, бійки, знущання над слабшими. Все це — прояви агресії і насилля, які ще називаються булінгом. Найпоширенішими проявами агресії у вашому середовищі є бійки, штовхання, а також прізвиська, обзивання, кривляння. Як і те, коли не беруть у гру чи виганяють із неї, псують чиїсь речі. Усе це — булінг. А вимагання грошей, чужої власності є найнебезпечнішими випадками, за які винуватці та їхні батьки відповідають за законом. Якщо ти побачив, що когось кривдять, не будь байдужим — захисти його або поклич на допомогу дорослих. При потребі  - знайди допомогу — звернися до батьків, класного керівника, психолога, завуча або директора. Зателефонуй на дитячу лінію телефону довіри 0 800 500 225.

    Вміння обирати добрих, надійних друзів дуже важливе. А чи знаєте ви, яким має бути справжній друг? Сьогодні ми  про це поговоримо.

 

 Послухайте притчу  « Погані слова»  (ДОДАТОК 21 )

C:\Users\123\Downloads\images (7).jpg

Обговорення:

  • Через що виникло непорозуміння між друзями?
  • Чи можна назвати цих людей друзями? Чому?
  • Проведіть паралель між притчею і прислів’ям «Слово не горобець , вилетить – не спіймаєш»
  • Чи були у вашому житті випадки, коли ви пожалкували про сказане?  Як виходили з цієї ситуації?

   Робимо висновок :  При порушенні спілкування настає незворотність стосунків. Дорожи дружбою! (Золоте правило моралі)

Або Можна прочитати  і обговорити притчу про дружбу: «Два сусіди і сніг»   (ДОДАТОК 22 )           C:\Users\123\Downloads\prytcha_pro_druszbu.jpg

Висновок : Не можна переоцінити важливість команди, протистояти невзгодам та вирішувати проблеми завжди краще разом.

Тому пропоную подивитися відео «Важливість команди»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5671.jpg

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Komanda/

Висновок : Єдність допомагає долати будь-які перешкоди. Щоб жити у мирі, варто шукати те, що зближує людей, а не роз’єднує їх.

 

2.12.  Урок 16.  Клас 8

Тема:  Соціальна складова здоровя. Соціальне благополуччя.  Становлення особистості. Ризики статевого дозрівання. Відмова від небезпечних пропозицій.  Підтема: важливо думати перед тим,  як хочеш щось зробити

  

Мета: розвиток навичок відповідальної поведінки, аргументованої відмови, навичок ефективного спілкування; виховання дбайливого ставлення до здоровя; створення позитивної атмосфери в колективі, підвищення самооцінки; попередження ризикованої статевої поведінки та вживання психоактивних речовин.

ХІД УРОКУ

 

І Мотивація навчальної діяльності

     Підлітковий вік – це період багатьох змін: фізіологічних, що відбуваються у тілі, психологічних – у думках, почуттях і потребах, а також у стосунках з іншими людьми (батьками, вчителями, друзями, протилежною статтю). Щоб стати дорослим, треба  «вирости» не лише фізично, а й психологічно і соціально.

    Дехто з підлітків переконаний, що куріння і вживання спиртного робить його дорослішим і привабливішим для протилежної статі. Та насправді психоактивні речовини сповільнюють статеве дозрівання і дуже швидко призводять до виникнення залежності.

    Оскільки організм підлітка ще розвивається, ці речовини діють на нього інакше, ніж на організм дорослої людини. Вони можуть сповільнити розвиток або спричинити його дефекти.

   Щоб зрозуміти, наскільки важливим є вміння приймати правильні рішення, робити вибір, покладаючись на знання та досвід, пропоную познайомитися із однією історією.

 

До вашої уваги: Притча «Ти ж знав!»  (ДОДАТОК 23 )

Можна запропонувати  також перегляд відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=gDQpCXGRJL4
 

 Обговорення:

  • Чи була пропозиція змії  взяти її з собою небезпечною для юнака?
  • Чи міг юнак відмовитися?
  • Чим ризикував юнак, коли погодився на прохання змії ?
  • Чи бувають у вашому житті небажані, ризиковані пропозиції? 
  • Що можуть пропонувати підліткам?
  • Змоделюйте, будь ласка, відмову від небезпечної пропозиції в умовах тиску і загрози насилля    (мал.32  на с.113 підручника)

 

   Висновок:  Ця історія присвячена всім, хто піддається таким спокусам, як наркотики, алкоголь тощо. 

“Ти ж знав, що ризикуєш, коли брав мене із собою”. 

Одна приповідка каже: “Є каяття, та нема вороття”. 

А друга: “Що посієш, те й пожнеш”.

Бруно Ферреро

 

 

 

 

 

 

 

2.13.  Урок 22.   Клас 9

Тема:  Соціальна складова здоровя. Соціальне благополуччя.  Цінність родини . Підтема: Шануй батька й матір.

Мета: учити розумінню цінності і неповторності життя, відповідальності за родинні стосунки і важливі чинники міцної сімї; розкрити формулу побудови гармонійних стосунків : Повага до себе +Повага до інших+Відповідальність за свої дії та вчинки!

ХІД УРОКУ

І.Мотивація:

    Хтось народжений бути митцем, хтось — фінансовим генієм, а хтось — майбутнім олімпійцем. Та більшість людей можуть почуватися щасливими, лише виконавши особливе призначення — продовження роду. Можливо, ви або дехто з ваших друзів поки що не вважаєте це головним. Однак мине час, і створення сім’ї, народження та виховання дітей стануть найважливішими і найвідповідальнішими у вашому житті.

    Пропоную для роботи притчу «Годівниця»   (ДОДАТОК 24 )

  C:\Users\123\Downloads\59c200fe178f26a18175ff17ec63212a.jpg

Обговорення:

  • Які почуття виникли у вас після ознайомлення із притчею?
  • Яка заповідь була порушена у ставленні сина до свого батька?
  • Чи є в ваших родинах бабусі, дідусі? Як ви турбуєтеся про їхню старість?

 Спільно з учнями робимо висновок:  Ставлення до батьків – моральне завдання, давно вирішене людством. Про це розповідають Біблійні легенди, євангельські заповіді, численні прислів’я, казки. Батьки – ті люди, які підтримують тебе і відкривають дущу і серце. Ставтесь до своїх батьків так, як би ви хотіли, щоб ваші діти ставились до вас.

І все ж між батьками і дітьми виникає стільки протиріч, що сучасній людині час від часу незайве нагадати про це. Чи заслуговують вони на таку «любов» до себе?

   Пропоную подивитися відео « Потрібно вірити в своїх дітей»

C:\Users\123\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_5684.jpg

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Nuzhno-verit-v--svoih-detey/

Даний відеоролик про те, що не можна здаватися на шляху до своєї цілі. Головне – це віра в свої сили. Потрібно оточувати себе тими людьми, які будуть вірити в тебе. Цей відеоролик – приклад ставлення батьків до дитини. Завжди потрібно любити і підтримувати своїх дітей.

Підсумовуємо: Родина є однією із найважливіших життєвих цінностей. Здорові стосунки в родині ґрунтуються на взаємній повазі, довірі, турботі й чесності.

 

 

 

 

ВИСНОВОК

Вважаю, що використання інтерактивних технологій підвищує ефективність навчання, сприяє розвитку творчих здібностей школярів. При цьому організовується навчальна взаємодія учнів у парах і мікрогрупах, підкріплена високою зацікавленістю учнів до даного процесу.

      Таким чином, інтерактивне навчання забезпечує комфортні умови навчання, за яких кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність: відбувається постійна взаємодія всіх учнів, тобто взаємонавчання .

    Деякі форми роботи передбачають моделювання ігрових ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації. Вони ефективно сприяють формуванню навичок і вмінь, виробленню цінностей, створенню атмосфери співробітництва, взаємодії, дають змогу педагогу стати справжнім лідером дитячого колективу.

    На мою думку, саме основи здоров’я – є тим інтегрованим  предметом, який дасть знання, допоможе набути вмінь, сформує навички прийняття рішень,навчить   турбуватися про особисте здоров’я та безпеку, уникати факторів ризику, що можуть становити загрозу для власного і суспільного життя, здоров’я, добробуту.

     Учитель – завжди творець. Інакше не може бути. Таємниці успіху сучасного педагога вбачаю у закоханості у свій фах і свою справу, безперервному пошуку та удосконаленню, в умінні створювати на уроці атмосферу комфорту й довіри. Так приємно, коли діти бачать у тобі друга, довіряють найпотаємніше, бо переконані: учитель не зрадить, а підтримає, не осудить, а зрозуміє.

Пропоную використовувати свій досвід роботи вчителям основ здоров’я Ямпільської громади.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,Страшко С.В.: Основи здоров’я, 5 клас, -К.:Алатон, 2018.

2. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,Страшко С.В.: Основи здоров’я, 6 клас,- К.:Алатон,201.

3. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,Страшко С.В.: Основи здоров’я, 7клас, -К.: Алатон,2015.

4. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,Страшко С.В.: Основи здоров’я, 8 клас, -К.: Алатон,2016.
5. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С.,Страшко С.В.: Основи здоров’я, 9 клас, -К.: Алатон,2017.
6. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. та інші.Вчимося жити разом, Практикум для учнів з розвитку соціальних навичок у курсі «Основи здоров’я», -К.: Алатон, 2017.

7. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. та інші. Вчимося жити разом, Посібник для вчителя з розвитку соціальних навичок у курсі «Основи здоров’я», -К.: Алатон, 2017.

8. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. Захисти себе від ВІЛ.Тренінги життєвих навичок : методичний посібник для педагога-тренера.-К.: ТОВ «ЕД-ВОРДЛ ТРЕЙД», 2013.

9. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С., Основи здоровя, Посібник для вчителя, 5 клас -К.: Алатон, 2005.

10.Воронцова Т.В., Пономаренко В.С., Основи здоровя, Посібник для вчителя, 6 клас -К.: Алатон, 2008.

11.Воронцова Т.В., Пономаренко В.С., Основи здоровя, Посібник для вчителя, 7 клас -К.: Алатон, 2007.

12.Воронцова Т.В., Пономаренко В.С., Основи здоровя, Посібник для вчителя, 9 клас -К.: Алатон, 2011.

13. Гречана Т.Б.Корисні звички, навчальний посібник ,-К.:  Друкарський салон ПАК, 2009.14.

14. Літковська Олена, 100 притч для тих, хто вчить, і тих, хто вчиться., - К.: Шкільний світ, 2012 .

15. Січовик І. Притчі про мудрість і знання.- Тернопіль: Богдан, 2013.- 224с.

16. Січовик І. Притчі з глибини життя.- Тернопіль: Богдан, 2013.- 224с.

17. Ставицька С.О. Використання притч як діагностичного і корекційно-розвивального методу роботи в процесі розвитку духовної самосвідомості студентів // Журнал практикующего психолога. – 2010. – №17.

18.Стішенок І.В. Казка у тренінгу: корекція, розвиток, особистісний ріст. - СПб.: Мова, 2005.

19. Туріщева Л.В. Психологічні тренінги для школярів, Харків:Основа,2009.

20.Здоров’я молоді та його складові. Посібник для проведення інтерактивних занять.-К.:Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї», 2018.

21.Репродуктивне здоровя та відповідальна поведінка учнівської молоді. Посібник для тренера.Видання третє.-К.: Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї», 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

ДОДАТОК 1

Два яблука

 

      Одна вчителька вирішила поділитися своїм досвідом донесення до учнів, чому цькування – це погано:

     «Одного разу перед початком занять я зайшла в магазин і купила 2 яблука. Вони були практично однакові: той же колір, приблизно рівний розмір… На самому початку класної години я запитала у дітей: «Чим відрізняються ці яблука?» Вони промовчали, тому що дійсно особливої різниці між плодами не було.

     Тоді я взяла одне з яблук і, звертаючись до нього, сказала: «Ти мені не подобаєшся! Ти погане яблуко!». Після цього я кинула фрукт об землю. Учні дивилися на мене, як на божевільну.

      Потім я простягнула яблуко одному з них і сказала: «Знайди в ньому щось, що тобі не подобається і теж кинь на землю». Учень слухняно виконав прохання. Після цього я попросила передати яблуко далі.

    Треба сказати, що діти легко знаходили в яблуці якісь недоліки: «Мені не подобається твій хвостик! У тебе негарна шкірка! Так, в тебе одні черви!» – Говорили вони і кожен раз кидали яблуко на землю.

      Коли фрукт повернувся до мене, я ще раз запитала про те, чи бачать діти якусь різницю між цим яблуком і іншим, яке весь цей час лежало у мене на столі. Діти знову були в замішанні, адже, незважаючи на те що ми регулярно кидали яблуко на підлогу, якихось серйозних зовнішніх пошкоджень воно не отримало і виглядало практично так само, як і інше.

      Тоді я розрізала обидва яблука. Те, яке лежало на столі, було білосніжним всередині, воно всім дуже сподобалося. Діти погодилися, що з задоволенням з’їли б його. А ось друге виявилося всередині коричневим, покритим «синцями», які ми йому і поставили. Його ніхто не захотів їсти.

     Я сказала: «Діти, але це ж ми його зробили таким! Це наша вина!». У класі настала мертва тиша. Через хвилину я продовжила: «Точно так само відбувається і з людьми, коли ми їх ображаємо або насміхаємось. Зовні на них це практично не позначається, але ми наносимо їм величезну кількість внутрішніх ран! »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   ДОДАТОК 2

Притча «Нічого такого, що було б неправдою»
 

   Одного разу сліпий чоловік сидів на сходинках однієї будівлі з капелюхом біля ніг і табличкою з написом: «Я сліпий, будь ласка, допоможіть».
       Один чоловік проходив повз і зупинився. Він побачив інваліда, у якого було всього лише кілька монет у його капелюсі. Він кинув йому пару монет і без його дозволу написав нові слова на табличці. Він залишив її сліпій людині і пішов.
       До кінця дня він повернувся і побачив, що капелюх сповнений  монет. Сліпий упізнав його по кроках і запитав, чи не він був той чоловік, що переписав табличку. Сліпий також хотів довідатися, що саме він написав. Той    відповів:
- Нічого такого, що було б неправдою. Я просто написав її трохи по -іншому.
        Він посміхнувся і пішов.

Новий напис на табличці був такий: «Зараз весна, але я не можу її побачити».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  3

«Притча про образу»

Одного разу розлючена змія погналася за метеликом. Вона переслідувала бідолаху день і ніч. Страх надавав метелику сил, він бив крилами та летів усе далі й далі. А змія не втомлювалася повзти слідом. На третій день знесилений метелик відчув, що не може більше летіти. Він присів на квітку й запитав свою переслідувачку:

 - До того, як ти мене вб'єш, можна задати тобі три питання?

 - Не в моїх правилах надавати такі можливості жертвам. Але гаразд. Вважатимемо це твоїми передсмертними бажаннями. Запитуй.

 - Ти харчуєшся метеликами?

 - Ні ...

 - Я зробив тобі щось погане?

 - Ні.

 - Тоді чому ти хочеш убити мене?

- Ненавиджу дивитися, як ти пурхаєш!

 Дуже часто ми ображаємося, ненавидимо один на одного, бажаємо зла ближньому і навіть не замислюємося про це. Але ж причина найчастіше в нас самих. Тільки треба глибше заглянути у своє серце, і тоді зможеш розгледіти цього змія - змія заздрості, який є однією з головних причин людської ненависті.                

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 4

Притча «Відро з яблуками»

Жили два сусіди. Перший був добрим, чуйним. І все у нього в житті ладилося - і в сім'ї, і на роботі, будинок був красивий і великий, і в саду завжди росло багато квітів, фруктів і овочів.

    Другий сусід був злісним і заздрісним, і від того у нього самого все йшло шкереберть: і будиночок весь нахилився, і в городі крім бур'яну нічого не проростало. Злився сусід, заздрив удачливому товаришеві і постійно намагався йому якусь гидоту зробити: то сміття накидає, то ще що-небудь нехороше придумає.

    Прокинувся одного разу чоловік у доброму настрої, вийшов на ґанок, а там – відро з помиями. Узяв він його, помиї вилив, відро вишкріб аж до блиску, назбирав у нього найбільших, стиглих і смачних яблук та й пішов до сусіда.    Той, зачувши стукіт у двері, зловтішно подумав: „Нарешті я йому допік!”.   Відчиняє двері, сподіваючись на скандал, а чоловік протягує йому відро з яблуками і каже:

   «Хто чим багатий, той тим і ділиться!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 5

«Притча про терпіння»

 

  Жив-був юнак з поганим характером. Батько дав йому повний мішок цвяхів і сказав забивати один цвях у ворота саду кожен раз, коли той втратить терпіння або посвариться з кимось.

Першого дня він забив 37 цвяхів у ворота саду. Наступного дня навчився контролювати кількість забитих цвяхів, зменшуючи її з дня в день.

Зрозумів, що простіше контролювати себе, ніж забивати цвяхи.

  Нарешті, наступив той день, коли юнак не забив ні одного цвяха у ворота саду.

   Прийшов він до батька і сказав йому цю новину. Тоді батько сказав юнаку, виймати один цвях з воріт, кожен раз, коли він не втратить терпіння. Настав той день, коли юнак зміг сказати батькові, що витягнув всі цвяхи.

   Батько підвів сина до садових воріт, і сказав: «Сину, ти чудово себе вів, але подивись, скільки дірок залишилось у воротах». Ніколи вони вже не будуть такими як раніше. Коли ти з кимось сваришся, і говориш йому неприємні речі, то залишаєш йому рани як у тих воротах. Можеш встромити в людину ніж, і потім витягнути його, але завжди залишиться рана. І буде неважливо, скільки разів ти попросиш пробачення. Рана залишиться.

  Рана, нанесена словами, спричиняє таку ж біль, як і фізична.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 6

«Притча про мудрість»

 

Якось учень запитав учителя:

 – Ти такий мудрий. Завжди в гарному настрої, ніколи не злишся. Допоможи й мені бути таким.

 Учитель погодився і попросив учня принести картоплю та торбу.

 – Якщо ти на кого-небудь розсердишся і приховаєш образу, – сказав учитель, – візьми цю картоплю. З одного боку напиши своє ім'я, а з іншого – ім'я людини, з якою стався конфлікт. І поклади цю картоплю в торбину.

 – І це все? – здивовано запитав учень.

 – Ні, – відповів учитель. – Ти повинен завжди цей мішок носити із собою. І кожен раз, коли на кого-небудь образишся, додавати в нього картоплю.

 Учень погодився. Минув якийсь час. Торба учня поповнилася ще кількома картоплинами й стала вже надто важкою. Її дуже незручно було носити із собою. До того ж картопля вже почала псуватися, гнити, покрилася слиззю й мала неприємний запах. Тоді учень пішов до вчителя:

 – Це вже неможливо носити. По-перше, торба занадто важка, а по-друге, картопля зіпсувалася. Запропонуй щось інше.

 Та вчитель на це відповів:

 – Те ж саме відбувається і у твоїй душі. Коли ти на кого-небудь злишся, ображаєшся, то на серці з'являється важкий камінь. Просто ти не відразу це помічаєш. Потім каменів стає ще більше. Вчинки перетворюються на звички, звички – на характер, який народжує смердючі пороки. Однак про цей вантаж дуже легко забути, адже він надто важкий, щоб носити його постійно із собою. Я дав тобі можливість поспостерігати весь цей процес збоку. Тож щоразу, коли вирішиш образитися або, навпаки, образити когось, подумай, чи потрібен тобі цей камінь.

 

ДОДАТОК  7

«Легенда про Нарциса»


    Жив  вродливий  юнак  на  ім'я  Нарцис.
Він  був  сином  річкового  бога  Кефісса.  Німфа  Ехо,  полонена  його  красою,  жорстоко  страждала  від  нерозділеного  кохання.  В  кінці  -  кінців,  Ехо  пішла  в  гори  і  там  померла,  залишивши  свій  голос.
    Так  вже  вийшло,  що  серце  юнака  нікому  не  відповідало  взаємністю.
В  покарання  Немесида  напророкувала  Нарцису  випробувати  одного  разу  всепоглинаюче  почуття  кохання  без  взаємності.
    І  незабаром  пророцтво  збулося:  в  спекотний  день  юнак  схилився  над  струмком,  щоб  втамувати  спрагу  і,  побачивши  власне  відображення  в  дзеркальній  поверхні  води,  завмер.
    Нарцис  був  зачарований,  закоханий  до  нестями.
Він  не  спав,  не  їв,  тільки  милувався  собою,  поки  не  помер.  На  місці,  де  душа  покинула  тіло,  виросла  прекрасна  самотня  квітка  з  похиленою  головою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  8

Притча про двох вовків. Або який вовк живе в тобі?

 

   Якось один старий індіанець, вождь племені Мудра Сова, розмовляв зі своїм маленьким онуком.

-Чому на світі є лихі люди? – запитав його допитливий онук.

   Лихих людей не буває, в кожній людині є дві половини – світла й темна, заперечив вождь і розпові йому одну з легенд свого племені:

– Розумієш, в кожній людині йде боротьба. Ця боротьба дуже схожа на бій двох вовків. Один вовк – чорний. Він представляє собою різне зло: заздрість, лють, ревнощі, жаль, егоїзм, жадібність, брехню… Інший вовк – білий. Він представляє добро: мир, дружбу, любов, надію, турботу, доброту, вірність, правду та інше добро.

   Онук, зворушений до глибини душі словами діда, надовго задумався. А потім спитав:

 Діду! А який вовк в кінці перемагає? Злий чи добрий?

Старий ледь помітно посміхнувся і відповів:

 Запам’ятай: завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  9

«Усе в твоїх руках»

 

       Колись давно у древньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий мандарин (знатний вельможа).

      Весь день його складався з примірок багатого вбрання та розмов з підданими про свій розум...Так минали дні за днями, роки за роками...Аж ось пройшов по всій країні поголос, що неподалік від кордону з’явився мудрець, розумніший за всіх на світі. Дійшов той поголос і до нашого мандарина. Дуже розлютився він: хто може називати якогось там ченця найрозумнішою людиною у світі? Але виду про своє обурення не подав, а запросив мудреця до себе у палац. Сам же задумав обдурити ченця: «Я візьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що в мене руках – живе чи мертве. І якщо ченець скаже, що живе – я задушу метелика, а якщо мертве – я випущу його...»

      І ось настав день зустрічі. У пишній залі зібралось багато людей, всім хотілось послухати словесний поєдинок найрозумніших людей у світі. Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпінням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися, і до зали ввійшов невеличкий худорлявий чоловік. Він підійшов до мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь – яке його запитання. І тоді, зло всміхаючись, мандарин проказав: «Скажи-но мені, що я тримаю в руках – живе чи мертве?» Мудрець трохи подумав, усміхнувся і відповів: «Усе в твоїх руках!» Збентежений мандарин випустив метелика з рук, і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями.

 

 

ДОДАТОК 10

Притча  « Щастя з глини»

Бог зліпив людину з глини. Зліпив для людини землю, будинок, звірів і птахів. І залишився у нього невикористаний шматок глини.
– Що ще зліпити тобі? – запитав Бог.
– Зліпи мені щастя, – попросив чоловік.
Нічого не відповів Бог, задумався і поклав людині в долоню шматочок глини, що залишився.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 11

Притча «Найважливіші речі»

 

Один юнак постійно непокоївся з приводу свого життя і майбутнього. Якось гуляючи берегом моря, зустрів мудрого старця.

- Що тебе тривожить, юначе? – запитав старець.

- Здається, я не можу збагнути, що в житті для мене найважливіше, - відповів юнак.

- Це дуже просто, - сказав старець. Він підняв із землі порожнього глечика і почав заповнювати його камінням завбільшки з кулак.

Заповнивши глечик по вінця, запитав:

- Цей глечик повний, чи не так?

- Так, - погодився юнак.

Старець мовчки кивнув, узяв жменю дрібних камінців, кинув їх  у глечик і злегка потрусив. Камінці заповнили порожнини між великим камінням. Він усміхнувся і запитав:

- А тепер глечик повний?

Юнак ствердно кивнув.

Тоді старець узяв жменю піску і висипав його у глечик. Пісок заповнив порожнини, що залишилися.

- Ось і відповідь на твоє запитання, - сказав старець. – Велике каміння – найважливіші речі в житті: родина, кохана людина, здоров’я, друзі, діти, твій духовний розвиток, мудрість. Якщо втратиш усе, крім цього, твоє життя все одно буде повним.

Він хвильку помовчав, а далі промовив:

- Дрібні камінці – це також важливі для тебе речі: робота, дім, матеріальний  добробут. А пісок – дрібниці, які насправді не мають жодного значення.

Юнак слухав дуже уважно, і старець вів далі:

- Деякі люди роблять помилку. Вони спочатку засипають у глечик пісок, і в ньому не лишається місця для каміння. Так і в житті. Якщо витрачати сили на дрібні й незначущі речі, у ньому не буде місця для найважливіших цінностей. Тому передусім подбай про велике каміння, не забувай і про дрібне. А хвилі життя самі наб’ють пісок у проміжки між ними.

 

 

 

ДОДАТОК 12

Байка  Езопа «Сонце і Вітер»

     Сонце і Вітер посперечались, хто з них могутніший.І Вітер сказав:

– Я доведу, що я могутніший. Бачиш, там старий дід в плащі? Посперечаймося, що зможу змусити його зняти плащ  швидше, ніж ти!

   Сонце сховалось за хмару, а Вітер почав дути все сильніше і сильніше,  доки не перетворився майже в ураган.

Але чим сильніше він дув, тим щільніше закутувався старий дід у свій плащ.

     Нарешті Вітер стих і припинився.

І тоді Сонце визирнуло з-за хмари і лагідно посміхнулось мандрівнику.

Мандрівник повеселішав і зняв плаща. А Сонце сказало Вітрові, що ласка і дружелюбність завжди сильніші за  лють та силу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  13

Оповідання про Петрика

 

    Якось уранці в кімнаті Петрика звично продзвонив будильник, але хлопчик не підвівся з ліжка. Хвилин через десять його мама прочинила двері в кімнату. «Ну ж бо, поквапся! - сказала вона. -Знову спізнишся до школи. Ледацюга!»

     «Мамо, я захворів», -відповів Петрик.

«І чому ти завжди поводишся як маленький? - відповіла мама. - Тобі завжди погано, коли в розкладі є фізкультура. Вставай і збирайся. Твій брат уже майже готовий».

    Петрик швидко вдягнувся і вийшов на кухню.

Його старший брат Андрій щойно закінчив снідати. «Я пішов, мамо», - сказав Андрій. «Зачекай на Петрика», - сказала мама. «Цей телепень завжди спізнюється, - заперечив Андрій. - Я не хочу пропустити автобус».

     Одначе хлопці - старший брат і Петрик -встигли на автобус саме вчасно. Та коли двері зачинилися й автобус рушив, Петрик згадав, що його домашнє завдання залишилося в кімнаті. Петрик запитав водія, чи не можна зачекати, поки він збігає по домашнє завдання. «Ти що, дурний ?. Це тобі не таксі. Ще й за запізнення одержиш».

    Прийшовши до школи, Петрик попередив учительку, що забув домашнє завдання вдома. Вона сказала: «Це вже вчетверте за місяць, Петрику. Ти взагалі сідав за уроки? Я починаю думати, що ти мені брешеш. Боюся, мені доведеться поговорити про це з твоїми батьками».

    Петрик любив спортивні ігри, але ненавидів фізкультуру, бо був найменшим серед хлопців. Того дня вони мали грати на уроці в баскетбол, який Петрик терпіти не міг.

    Учитель попросив дітей розділитися на дві команди, «Левів» і «Тигрів». За десять хвилин кожна з команд нараховувала по десять гравців, і тільки Петрик залишився сам - один.

    Капітан команди «Леви» сказав: «Ми його не хочемо — він погано грає». «Який із нього тигр? Він радше наляканий кіт!» - додав капітан команди «Тигри», і всі хлопці розреготалися.

    Зрештою вчитель призначив Петрика до команди «Левів». Але хлопець усю гру просидів на лові запасних, бо капітан не допустив його до гри.

   Того дня після уроків брат Петрика Андрій грав поблизу будинку з друзями у футбол. Порівняно з баскетболом Петрикові значно більше подобався футбол. Це була його улюблена спортивна гра. Тому Петрик попросив Андрія прийняти його до команди. Але Андрій відмовив. «Нізащо, -заявив він, - Ти все зіпсуєш».

    Мама хлопців почула це і сказала: «Тобі слід прийняти брата до гри, Андрію». «Але ж, мамо, він такий незграбний, - відказав Андрій. -1 весь час плутається під ногами».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  14

Притча «Мудрий самурай»

 

    Поблизу японської столиці жив старенький самурай, мудрості якого можна було тільки позаздрити.

    Під час одного із занять, які він проводив зі своїми учнями, до нього заявився молодий розбишака. Цей боєць мав погану славу серед людей. Він був жорстокий і невихований, завжди викликав когось на конфлікт. Крім того, дуже любив спровокувати людину. А потім перемогти її у двобої завдяки своїй силі та підступу.

    Таким чином молодик почав і з самураєм говорити. Ображав його, як міг, плювався і навіть почав кидати каміння.

    А у відповідь — лише мудре мовчання старого самурая. Він взагалі на нього не реагував. Коли звечоріло, молодий розбишака пішов від самурая ні з чим.

    Після цього учні самурая запитали, чому той не відповів йому і не показав пару прийомів? А лише терпів немислимі образи.

— Чого не покликали його до бою? Побоялися, що не переможете його?  Старець відповів:

  — От, коли вам хтось приніс подарунок, а ви його не прийняли. То кому він в результаті залишиться?

— Тому, хто його приніс, — вигукнув один з учнів.

 — Отож, таким чином можна уникнути і сварок, і заздрощів, і людської ненависті. Поки не приймеш це, вона належатиме тому, хто його хоче “подарувати”.   

 

 

 

ДОДАТОК  15

«Японська притча»


    Самурай прийшов до монаха школи Дзен з проханням пояснити різницю між раєм і пеклом.

Монах погодився, але сказав самураю, що йому доведеться зачекати. Самурай чекав годину, дві, три… цілий день. Він відчув себе приниженим, адже його змусили так довго чекати, не рахуючись з його гідністю. У гніві він вихопив меча, щоб помститися.

    І тоді монах сказав: «Ось це і є пекло». Самурай  знітився й опустив меч. «А це — рай», — додав монах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  16

Джеймс Болдуїн «Історія про Чингісхана»

 

    Чингісхан був великим царем і воїном. Він привів свою армію до Китаю і Персії, завоювавши багато країн. Одного ранку він з друзями вирушив верхи на полювання. За ними їхали слуги з мисливськими собаками.

    На зап’ястку царя сидів його улюблений яструб: у ті часи яструбів навчали для полювання. За сигналом свого господаря яструб злітав у небо і вишукував здобич. Якщо йому вдавалося побачити оленя чи кролика, він кидався на нього швидше за стрілу. Полювання тривало цілий день. Надвечір мисливці рушили додому. Чингісхан добре знав ці місця і вирішив поїхати своєю дорогою, що пролягала долиною між двома горами.

    День був спекотний, і цареві дуже хотілося пити. Його улюблений яструб злетів з руки, адже він і сам міг знайти дорогу додому.

    «От якби зараз знайти джерело», — подумалось Чингісхану. Нарешті він побачив, як згори тонким струмочком стікає вода. Цар зіскочив з коня, дістав з мисливської сумки срібну чашу і підставив її під струмочок. Чаша наповнювалася довго, а царя так мучила спрага, що він ледь терпів. Нарешті він підніс чашу до вуст, але раптом щось зашуміло, і чаша випала з його рук. Вода вилилася на землю. Цар підняв голову і побачив, що вибив чашу його улюблений яструб. Яструб кілька разів покружляв і сів на каміння поблизу струмка.

    Цар підняв чашу і знову почав наповнювати її. Як тільки він підніс її до вуст, яструб знову налетів і вибив чашу з рук. Цар почав гніватися. Він ще раз спробував напитись, але яструб утретє вибив у нього чашу.
Тепер цар страшенно розгнівався. Перш ніж знову наповнити чашу, витяг меч і сказав: «Ану, пане яструбе, спробуйно це зробити востаннє!»

    Коли яструб підлетів, щоб вибити чашу, Чингісхан вдарив його мечем. Скривавлений птах упав до його ніг, а чаша закотилася бозна­куди. «Так тобі й треба», — подумав цар про яструба і вирішив не шукати чашу, а піднятися туди, де било джерело.

    Він видерся на вершину і знайшов джерело. Але що він побачив у воді? Там лежала величезна мертва змія, що належала до найотруйніших у світі.Цар забув про свою спрагу. Він думав лише про вірного друга, який віддав своє життя за нього. C:\Users\123\Downloads\Без названия (5).jpg

    Цар спустився вниз, обережно підняв яструба і зі сльозами мовив: «Страшний урок я отримав сьогодні — нічого не роби в гніві».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  17

Притча «Як розділити порівну?»

 

    Жили в одному селі два брати. І дісталося їм якось велике поле з чудовим чорноземом.

    Зраділи брати несказанно. Але, от халепа! Як же його поділити між собою?

   Думали-гадали… Ледве до бійки  не дійшло…

    Почали ділити. То одному здавалось, що іншому більша частина дістається… то навпаки…  Ніяк кордони не могли провести.

   Замучилися.   Втомилися.

  І вирішили звернутись до Мудреця.

– Підкажіть нам… Як нам порівну і мирно поле розділити між собою?

– В мене є один секрет. Зробіть так, я скажу – і побачите, що так можна ділити що завгодно. Один брат нехай розділить поле навпіл так, як сам вирішить це зробити. А другий брат нехай вибере з двох половинок: яка частина буде його, а яка дістанеться братові.

Так брати і зробили. І надалі вони все ділили тільки так.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 18

Притча «Дві жабки»

 

     Одного дня дві жабки впали у глечик зі сметаною.

Одна з них подумала, що це кінець, і загинула.

   А друга почала борсатися, аж поки збила масло. Тоді вона відштовхнулася від нього і вистрибнула з глечика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 19

Притча «Чума»

Зустрівся якось перехожий з Чумою.

 «Куди йдеш, Чумо?» — спитав він.

 «Іду в Багдад, — відповіла Чума. — Хочу заморити п’ять тисяч душ».

За деякий час зустрілися вони знову.

«Ти збрехала мені. Казала, що замориш п’ять тисяч душ, а загинуло п’ятдесят тисяч», — дорікнув Чумі чоловік.

«Ні, ти помиляєшся. Я згубила лише п’ять тисяч, а інші померли від страху».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  20

Східна притча  «Всього лише відображення»

     Король збудував величезний палац. В одній залі усі стіни було оздоблено дзеркалами.

     Одного вечора, ще до того, як у палаці оселилися люди, туди пробрався пес. Він зайшов до дзеркальної зали і завмер, побачивши навпроти себе кількох собак. Озирнувшись довкола, збагнув, що вони оточили його з усіх боків.

     Щоб налякати їх, він вишкірив зуби. Однак собаки не злякались, а теж вишкірилися. Тоді він загарчав, і вони тут же загарчали у відповідь. Пес почав сердито гавкати. Але собаки не відставали і гавкали не менш сердито. Що більше злився пес, то лютішими ставали його вороги.

     Вранці у дзеркальній залі знайшли нещасного мертвого пса. Він був там один. Ніхто з ним не бився, ніхто йому не загрожував. Він злякався свого відображення і загинув у боротьбі з самим собою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  21

Притча  « Погані слова»

 

   Двоє друзів посварилися. І один друг почав всім знайомим говорити погані слова про свого друга.

   Але потім він заспокоївся і зрозумів, що був неправий. Він прийшов до свого друга і попросив вибачення.

   Тоді другий друг сказав:

– Добре! Я тебе прощу. Тільки за однієї умови.
– Якої умови?
– Візьми подушку і випусти все пір’я на вітер.

   Перший друг так і зробив. Він розірвав подушку. Полетіли пір’їнки…

   А вітер розніс це пір’я по всьому селу.

   Задоволений друг прийшов до іншого і сказав:

– Виконав твоє завдання. Я прощений?
– Так, якщо ти збереш все  пір’я назад у подушку.

   Але, самі розумієте, неможливо зібрати все пір’я назад. Так і погані слова, які вже розлетілися по всьому селу, та які почули інші люди, не можна забрати назад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  22

Притча про дружбу: «Два сусіди і сніг»

C:\Users\123\Downloads\prytcha_pro_druszbu.jpg

    Жили поряд два сусіда. Прийшла зима, випав сніг.

   Перший сусід вранці вийшов з лопатою розгрібати сніг перед будинком.

   Поки розчищав доріжку, подивився, як там справи у сусіда. А у сусіда –  вже втоптана доріжка.

    На наступний ранок знову випав сніг.

    Перший сусід встав на півгодини раніше, взявся за роботу, дивиться – а у сусіда вже доріжка прокладена.

   На третій день знову сніг випав. Ще раніше вийшов чоловік наводити порядок … Дивиться – а у сусіда доріжка вже прокладена. Як це так? Коли    він встигає?

    У той же день зустрілися вони на вулиці, поговорили про те, про се… Тут перший сусід ненароком і питає:

– Послухай, сусід, а коли ти встигаєш доріжку до будинку торувати?

Другий сусід здивувався спочатку, а потім засміявся:

– Так я його ніколи доріжки не топчу – це до мене друзі ходять!

 

 

 

 

ДОДАТОК  23

Притча «Ти ж знав!»

 

В одному індіанському племені юнаків на зрілість випробовували самотністю. Цим вони мали довести самі собі та спільноті, що готові стати справжніми воїнами.
         Під час випробовування один із цих юнаків опинився посеред гарної квітучої долини. Оглядаючи гори, що оточували цю долину, юнак побачив стрімку вершину, вкриту сліпучо-білим снігом.
        - Поміряюся з тією вершиною - сказав сам до себе юнак.
Він одягнув сорочку зі шкіри зубра, накинув на плече плащ та почав спинатися на гору.
         Вибравшись на вершину, юнак побачив під собою цілий світ: чудові краєвиди, безмежний простір. Його серце наповнилося гордістю. Раптом біля своїх ніг він почув дивне шелестіння. Придивився і побачив змію. Хотів відскочити, але змія заговорила до нього:
       - Помираю! Тут надто холодно для мене і я не маю поживи... Візьми мене під свою сорочку та знеси в долину.
        - Ні! - сказав у відповідь юнак. - Знаю я вашу породу. Ти - гримуча змія. Якщо візьму тебе, ти вкусиш мене і я помру.
           - О, ні! Навіть не думай так. - відповіла змія. - З тобою не буду так поводитися. Якщо мені допоможеш, тоді не вчиню тобі ніякого зла.
           Юнак і далі відмовлявся, але змія вміла добре переконувати. Врешті він взяв її під свою сорочку та поніс зі собою в долину. Коли вони вже спустилися, юнак обережно поклав її на землю. Несподівано змія скрутилася, кинулася на хлопця та вкусила його в ногу.
- Ти ж мені обіцяла! - закричав він.
- Ти ж знав, що ризикуєш, коли брав мене зі собою, - сказала змія та поповзла собі геть.

 

ДОДАТОК  24

Притча «Годівниця»

 

   Жив-був старий. Очі його втратили зір, слух притупився, і коліна тремтіли. Він майже не міг тримати в руках ложку, проливав суп, а іноді їжа випадала у нього з рота.
    Син і його дружина з огидою дивилися на нього і стали під час їжі садити старого у кут за грубку, і їжу подавали йому в старому блюдечку. Одного разу руки старого так трусилися, що він не зміг втримати блюдечко з їжею. Воно впало на підлогу й розбилася. Тоді молода невістка стала лаяти старого, а син зробив батькові дерев’яну годівницю. Тепер старий повинен був   їсти  з неї.
    Як-то раз, коли батьки сиділи за столом, в кімнату увійшов їх маленький син з шматком дерева в руках.
– Що ти хочеш зробити? – запитав батько.
– Дерев’яну годівницю, – відповів малюк. – Коли я виросту, тато і мама будуть їсти з неї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  25

Уроки гусей

1. Махаючи крилами, гуси створюють підйомний потік для птахів, що летять за ними. V-подібна будова зграї приблизно на 70 відсотків зменшує зусилля під час польоту порівняно з тим, якби гуси летіли поодинці.

Урок: той, хто рухається в одному напрямку з іншими, досягає бажаного швидше і легше, тому що інші члени команди створюють для нього сприятливі умови.

2. Якщо птах випадає зі зграї і починає летіти сам по собі, він одразу відчуває опір вітру і сповільнює рух. Тому намагається якнайшвидше повернутись у зграю.

Урок: краще залишатись у команді з тими, хто рухається у тому ж напрямку, бути готовим приймати допомогу і самому надавати її іншим членам команди.

3. Коли птах, що летить попереду, втомлюється, він повертається у зграю, а на його місце стає інший.

Урок: якщо учасники команди по черзі виконуватимуть найскладнішу роботу, це піде на користь усій команді.

4. Якщо гуску підстрелили або вона захворіла, зграю залишають ще два птахи. Вони невідступно летять за нею, допомагають і захищають її, поки вона одужає або помре.

Урок: треба підтримувати одне одного і в радості, і в горі.

 

 

ДОДАТКИ

ІНТЕРНЕТ – РЕСУРСИ

1.Відео «Безпека в Інтернеті»

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Razvlecheniya-i-bezopasnostv-Internete/

2.Мультфільм «Бременські музиканти»  http://autta.org.ua/ua/materials/material/ Nichego-na-svete-luchshe-netu-/

3.Уривки з фільму «Опудало» 

http://autta.org.ua/ua/materials/material/ Nichego-na-svete-luchshe-netu-/

4.Руханка «Літак»

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Samolet/

5.Відео «Канадська соціальна реклама» ( про хлопчика з ООП)

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Kanadska-sots-alna-reklama/

6.Відео «Кастрюлька Анатоля»     http://autta.org.ua/ua/materials/material/-Multfilm--KastrulkaAnatolya-/

7. Відео «Людина з черги»

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/CHelovek-iz-ocheredi/ 

8.Мульфільм «Баранець і кролень»

http://autta.org.ua/ua/materials/material/Barashek-i-Krolen/

9.Відео «Усе в твоїх руках!»

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/USE-V-TVOYiH-RUKAH/

10. Відео « Езоп. Сонце і вітер» 

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Sontse-i-Viter/

11. Відео «Правила гусей»

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Uroky-gusei/

12. Мультфільм  «Круг чи квадрат»

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Krug-ili-kvadrat-/

13. Мультфільм  «Сон»  

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Son/

14.Відео «Важливість команди»

http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Komanda/

 15. Відео «Ти ж знав!»

 https://www.youtube.com/watch?v=gDQpCXGRJL4

16. Відео « Потрібно вірити в своїх дітей»

 http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Nuzhno-verit-v--svoih-detey/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коцур Таня
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Білієнко Неля
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
4489
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку