Опис системи правовиховної роботи Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Про матеріал

Даний посібник містить короткий опис системи роботи з правового виховання Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів; плани роботи, фото проведених заходів; методичні розробки з використанням новітніх технологій (презентації на дисках). Практичне значення матеріалу полягає у тому, що його можна творчо використовувати особі, яка займається вихованням дітей.

Перегляд файлу

1

 

http://school21.dnepredu.com/uploads/editor/3005/100064/sitepage_126/images/slayd1.jpg

Полтавська область, Лохвицький район

Матеріали огляду-конкурсу

на кращу організацію правової освіти та виховання

у навчально-виховних закладах району

 

 

 

Опис

системи правовиховної роботи

Вирішальненської ЗОШ

 І-ІІІ ступенів

 

 

Підготувала: Козачко Т.А.,

заступник директора з виховної роботи

Вирішальненської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів

 

 

Лохвиця, 2017

Укладач: заступник директора з ВР Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Козачко Т.А. Використані матеріали вчителя історії та правознаства вищої категорії із званням «Старший учитель» Горбулі Н.П.; соціального педагога Гальченко Ю.В., шкільного психолога Горященко В.О., учителів початкових класів Гайдамаки Т.В., Сліпухової В.О., шкільного бібліотекаря Самотуги С.О., учителя зарубіжної літератури Дрегваль Н.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Даний посібник містить короткий опис системи роботи з правового виховання Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів; плани роботи, фото проведених заходів; методичні розробки з використанням новітніх технологій (презентації на дисках). Практичне значення матеріалу полягає у тому, що його можна творчо використовувати особі, яка займається вихованням дітей.

ЗМІСТ

 

  1. Вступ ………………………………………………………………….. 4
  2. Концепція правового виховання та освіти Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів ………………………………………………………………              8
  3. Нормативно-правова база …………………………………………..        15
  4. Мета, завдання та основні напрями правового виховання ……….       18
  5. Форми, методи правовиховної роботи у школі ……………………       21
  6. Очікувані результати ………………………………………………..       24
  7. Роль учителя правознавства у системі правовиховної роботи школи  25
  8. Робота практичного психолога та соціального педагога школи з питань правового виховання ……………………………………………….                      31
  9. Система роботи з важковиховуваними учнями ……….………….        34
  10. Організація виховних заходів ……………………………………...        38
  11. Організація правоосвітньої роботи з батьками ……………………       50
  12. Роль учнівського самоврядування …………………………………        53
  13. Методична робота …………………………………………………..        55
  14. Висновок …………………………………………………………….        57
  15. Використані джерела ……………………………………………….        58
  16. Додатки ………………………………………………………………       59

 

 

 

 

 

 

Щоб змінити людей, їх треба любити.
Вплив на них пропорційний  любові до них.
     І.Песталоцці

 

І. ВСТУП

 

Сьогодні в Україні відбувається становлення державності, інтеграція у європейське і світове товариство, відмова від тоталітарних методів управління державою і побудова сучасного громадянського суспільства.

Усе це має реалізовуватися з урахуванням сучасних вимог до державотворення і правового забезпечення всієї широти людської діяльності, вироблення підходів до її усвідомлення  і сприйняття як елементу державної політики, складової соціального прогресу, утвердження верховенства права і закону, прав людини і громадянина. У наше життя  входять нові поняття і прагнення, які не всі можуть адекватно сприйняти і реалізувати. Тому, саме серед молодих людей, можна побачити зневіру, бездуховність, схиляння перед чужим і наносним, втрату своїх історичних культурних і духовних цінностей. А утвердження сучасної європейської держави якраз і передбачає орієнтацію саме на Людину, націю, пріоритети духовної культури, визначає основні напрями  навчального та виховного процесів.

Серед актуальних проблем, які існують сьогодні в Україні, існує і  проблема правової освіти та виховання дітей і молоді як складова комплексної програми навчання і виховання національної системи освіти. Це означає, що у школі навчально-виховний процес має бути побудований так, щоб забезпечувати тривалий і цілісний виховний вплив на учнів.

У становленні громадянина важливе місце займає правове виховання, виховання у дітей та молоді поваги до Конституції, законів України, національної символіки, глибокого усвідомлення зв’язку між діями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю. Правова освіта та виховання молоді мають державне значення, а тому вони повинні Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"реалізовувати не лише освітню функцію, але  й, обов’язково, орієнтуватися на практично-виховну спрямованість. До цього, зокрема, зобов’язують Постанова Кабінету Міністрів України «Про програму правової освіти населення України» та інші закони, постанови, програми, накази та розпорядження, які регулюють правове виховання.

Стрижнем усієї системи виховання в Україні є національна ідея, яка відіграє роль об’єднуючого, консолідуючого фактора у суспільному розвитку, спрямованого на вироблення життєвої позиції людини, становлення її як особистості, як громадянина своєї держави.

Підвищення рівня правової освіти населення, у першу чергу – молоді –  це одна з необхідних умов перетворення України у справжню правову державу. Правова освіта неповнолітніх в Україні на сьогоднішній день має неабияке значення. Якщо не сказати: правовий аспект – один з пріоритетних напрямків виховання. Людина має бути грамотною у правовому полі, щоб знати, як захистити себе та свою родину у разі необхідності. Це завжди було важливим, а особливо сьогодні, коли ми пересвідчилися в тому, наскільки можемо бути незахищеними і безправними.

Пошук шляхів і засобів правової освіти та виховання молоді становить нині одну з актуальних проблем педагогічної науки та шкільної практики. Успішне вирішення таких проблем вимагає від нас, учителів, організаторів виховного процесу в навчальному закладі високої професійної компетентності, педагогічної та методологічної майстерності, розуміння місії педагога в державотворчих процесах, чітко визначеної правової громадянської позиції. 

Протиправна поведінка неповнолітніх, яка згодом призводить до злочинів, залежить від сукупності різних факторів: незнання законів молоддю, негативного впливу на неї оточення, соціально-економічного розвитку суспільства. Крім того, до правопорушень неповнолітніх спонукають економічна криза, переоцінка цінностей, втрата ідеалів, падіння престижу освіти, а також, на жаль, боротьба за фізіологічне виживання. Важливо незабуватиі про такі чинники, обставини і причини, як формування і становлення характеру, перехід від дитинства до дорослості, соціальне самовизначення, прагнення до самоствердження, самовиявлення та самореалізації, вироблення власного «Я».

За соціальними дослідженнями відомо, що на сьогоднішній день відбувається погіршення соціальної ситуації. Це призводить до збільшення кількості дітей, що живуть у винятково важких соціальних умовах. Серед загальної кількості населення України – 14 млн. дітей і молоді віком до 18 років. І серед них дітей із малозабезпечених сімей, дітей з проблемами фізичного і психічного розвитку і дітей з девіантною поведінкою 3,4 млн. Близько 25% відхилень у поведінці неповнолітніх обумовленні так званими пограничними (тобто такими, що лежать на межі між нормою та патологією) нервово-психічними розладами, до яких можна віднести невротичні та неврозподібні реакції, аномалії характеру та ін. Тому проблема девіантності є однією з актуальних проблем нашого суспільства.

Тому правова освіта і виховання формують основу, що допомагає підліткам долати перші життєві труднощі, не зійти на шлях правових порушень. Правова освіта і вихованняце, в першу чергу, елемент структури свідомості, що виражає ставлення особистості до навколишнього світу.

Такі цінності людини, як її права, внутрішній (духовний світ) висуваються на перший план. Важлива роль у такій трансформації суспільства відводиться, насамперед, правовій освіті, яка формує правову культуру та свідомість людей, перетворюючи ідеали добра, законності та справедливості в мотиваційні чинники їхньої поведінки.

 Тому у Вирішальненській ЗОШ І-ІІІ ступенів існує власна  правовиховна система, яка створює основу для превентивної роботи з учнями у школі. Дана система грунтується на цілому комплексі організаціно-педагогічних і науково-методичних заходів, спрямованих на виконання нормативно-правових документів: Закону України «Про загальну середню освіту», Концепції національного-патріотичного виховання, Концепції превентивного виховання дітей та молоді, Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді.

В основі правовиховної роботи лежить реалізація практично всіх напрямів виховання підростаючого покоління.

Правовиховна робота не може бути відокремлена від виховного процесу школи.

 

http://volodschool2.org.ua/images/00hist.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. КОНЦЕПЦІЯ

 ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ ТА ОСВІТИ ВИРІШАЛЬНЕНСЬКОЇ ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

  1. Вступ

 

http://dnz58.klasna.com/uploads/editor/161/39047/sitepage_91/images/zakon.jpgУ ст. 1 Конституції України говориться про те, що Україна – суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова країна, яка стоїть на шляху розвитку правової держави. Тому виховання компетентного правосвідомого громадянина – одне з першочергових завдань, яке стоїть сьогодні перед школою.

До здійснення правового виховання молоді спонукають певні фактори:

  • неповнолітні члени суспільства знаходяться на стадії переходу до самостійного життя, до соціальної зрілості, до здійснення соціальних функцій у повному об`ємі;
  • у їх поведінці з`являються вікові особливості інтелекту, волі, емоцій та ін.

Саме через ці особливості діти часто не вміють визначити істинне значення того чи іншого факту, не вміють дати правильну оцінку ситуації, їм складно протистояти негативним проявам мікросередовища. Усе це в сукупності якраз і підкреслює важливість правового виховання підростаючого покоління у дусі поваги до Закону. І важлива роль у цьому відводиться батькам, педагогам, учителям правознавства.

Актуальність даної концепції обумовлена необхідністю систематизації діяльності школи та сім’ї, спрямованих на формування у підлітків високого рівня правової культури та правової свідомості.

 Кожна людина має права і обов`язки, правовий статус та вступає у правові відносини з суспільством.              Зміст правового виховання та освіти у школі якраз і полягає у тому, щоб підлітки розуміли внутрішній зміст усіх вищеназваних понять. Завдяки правовій освіті та вихованню може бути реалізована одна з найгостріших людських потреб – захищеність у правовому плані.

 Концепція правовиховної роботи в школі грунтується на науково-правовій базі, яка складається з ряду документів: Загальна декларація прав людини, Декларація прав дитини, Конвенція ООН про права дитини, Конституція України, Закон України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Державна національна програма «Освіта. Україна ХХІ століття», Національна програма «Діти України», відповідні укази Президента України та програми з правового виховання.

 

  1. Психолого-педагогічні, філософські засади виховання особистості

 

Формування в учнів здібностей і бажань усвідомлювати себе як правосвідому особистість лежить в основі методологічного підґрунтя правової освіти і виховання.Стратегія правового виховання має забезпечити функціонування основних виховних процесів, під час яких відбувається становлення особистості:

-         процес індивідуалізації – становлення індивідуального особистісного образу, формування „Я-концепції”;

-    процес соціалізації – входження дитини в соціум, засвоєння різних способів життєдіяльності, формування концепції життя, здійснення життєвого та правового самовизначення;

-         процес культурної ідентифікації;

-        процес духовного, морального саморозвитку особистості – опанування загальнолюдськими нормами поведінки, здатності робити вибір між добром і злом та ін.

 

  1. Основна мета і завдання

 

Метою правовиховної роботи школи є

  • органічне поєднання навчання і виховання;
  • підпорядкування організації та змісту освіти завданням формування цілісної та всебічно розвиненої високоморальної особистості з розвиненою правовою  свідомістю і культурою;
  • перетворення моральних та духовних цінностей на важливий чинник виховання підростаючого покоління;
  • готовність дотримуватися й виконувати права та обов’язки, що виражають волю таінтереси народу;
  • виховання глибокої поваги до законів і правил людського співжиття;
  • свідоме ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою, закріплених уКонституції України

 

Дана мета дає можливість працювати над розв`язанням цілого комплексу взаємопов`язаних між собою завдань:

  • закласти основи духовно і художньо розвиненої особистості з широким культурним кругозором шляхом відродження національних традицій;
  • сприяти залученню кожного учня до участі в різних сферах соціальної та правової діяльності;
  • створити максимальні умови для безперервного виховання засобами позакласної та позашкільної роботи;
  • організовувати виховну діяльність, керуючись даними«Діагностичної програми вивчення рівнів вихованості учнів»;
  • зміцнення життєвої позиції школярів; 
  • підвищення громадянської активності учнів;
  • виховання почуття непримиренності до негативних явищ.
  •  
  1. Особливості правовиховної роботи школи

 

Особливості правовиховної роботи мають визначатися:

 

-         комфортним положенням учнів у дитячому колективі;

-     стосунками взаємодовіри, взаємоповаги, взаємозбагачення, створенням умов для вільного розвитку учнів;

-         наданням школярам знаньу галузі права та правовідносин;

-     бажанням займатися самоосвітою, розширювати свій кругозір, нестандартно вирішувати завдання, розвивати креативне мислення;

-         формуванням здорового способу життя;

-     зміною форм життєдіяльності учнівського колективу з метою подальшого розвитку творчих начал (за прикладом вчителя).

 

  1. Основні принципи виховання

Колектив формує яскраву неповторну особистість.

Основа діяльності – творчість та креативність.

Побудова стосунківміж школярами і дорослими на основі співдружності, взаєморозуміння  та партнерства.

Принцип природовідповідності.

Принцип гуманізації та демократизації.

Принцип самоорганізації, самостійності, самовиховання, самоврядування та рефлексіі.

Зв`язок виховання з життям.

Єдність свідомості та поведінки у вихованні.

Виховання в праці.

  1. Основні напрями правової освіти та виховання

 

Вирішення завдань правовиховної діяльності школи здійснюється за основними напрямками:

-         правове виховання;

- соціальна реабілітація неповнолітніх;

- профілактика асоціальних проявів у поведінці учнів;

-         пізнавальна діяльність;

-         національно-патріотичне виховання;

- моральне здоров`я;

-         формування здорового способу життя;

-         виховання в сім’ї;

-         педагогічна просвіта батьків;

-         взаємодія з громадськими організаціями та громадою села.

 

  1. Методи правового виховання

 

Зміст і методи правової освіти і виховання спрямовані на становлення особистісно значущих способів пізнання шляхом організації цілісної пізнавальної діяльності, формування власного досвіду.

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzo_6t7kAXCoDbrH-OCO5CBKn0wdqaN3s8qfnfUxz3R0qy03kXxgОсновні напрями правовиховної діяльності:

-         інформаційно-масові;

-         діяльнісно-практичні, групові;

-         інтегративні;

-         діалогічні;

-         індивідуальні.

 

Методами наукового обгрунтування правової освіти і виховання може стати:

-         охоплення всіх складових соціального та правового досвіду;

-     відповідність віковим особливостям, використання міжнародного досвіду;

-      визначення індивідуального рівня вихованості та сформованості правової культури, свідомості, досвіду.

 

В школі мають використовуватися такі методи виховання, які сприятимуть розвитку самостійності, творчості, креативності, усвідомлення моральних цінностей і формуватимуть конструктивний соціальний досвід.

 

Класні керівники мають вільний вибір методів і засобів:

 

-         розробка і реалізація спільних учнівських проектів;

-    інтерактивні форми роботи: дискусії, рольові та ділові ігри, ігри з елементами тренінгів, фестивалі, аукціони тощо;

-         забезпечення міжкласної взаємодії;

-         взаємодія з громадськими організаціями;

-         робота учнівського самоврядування.

 

  1. Очікувані результати

 

Втілюючи дану концепцію у життя, педагогічний колектив школи намагається домогтися

- відсутності учнів, що знаходяться на обліку в школі, КМСН, ССД;

- високого рівня загальної вихованості учнів школи;

- відсутності у дітей шкідливих звичок;

- відсутності пропусків занять без поважних причин.

У процесі навчання і виховання в школі учень повинен навчитися

  • бути самоорганізованим;
  • сформувати позитивну „Я-концепцію”;
  • мати достатню правову культуру і свідомість;
  • сформувати соціальну активність та відповідальність;
  • сформувати орієнтацію  на здоровий спосіб життя, дотримання його норм у повсякденні.

 

 

 

http://rgo.pp.ua/wp-content/uploads/2014/11/konstitutsiyni-prava-ta-obov-yazki-gromadyan-ukrayini.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА

Оновлення змісту освіти, впровадження пріоритетних напрямів, основних шляхів реформування, нових підходів, виховних систем, форм і методів навчання і виховання та пошуку шляхів засобів їх реалізації, як наголошується в «Державній національній програмі «Освіта. Україна ХХІ століття», - важлива ланка в освіті України, яка передбачає відповідність виховання молоді з сучасними потребами особистості і суспільства.

Педагогічний колектив школи працює над реалізацією проблеми «Виховання високоморального підростаючого покоління шляхом відродження національних традицій». Метою нашої діяльності є виховання свідомого гуманіста, патріота, громадянина України, який чітко усвідомлює свої обов’язки і керується правами, наданими державою.

Система превентивного виховання уВирішальненській загальноосвітній школі базується на теоретико-методологічних засадах індивідуального підходу до особистості у відповідності з Законом про освіту, змістом виховання у національній школі, на основі Конвенції про права дитини, міжнародних актів і рекомендацій щодо становища дітей і молоді (Декларація прав дитини), правових актах і документах, таких як Конституція України, Кодекс про шлюб та сім’ю, Закон України «Про охорону дитинства», Указ Президента України «Про Національну програму правової освіти населення», національних програм протидії зловживання наркотичних засобів, профілактика захворюваності на СНІД, боротьби зі злочинністю та ін. Один з основних документів, який формує шкільну систему правовиховання – це «Основні орієнтири».

Правоосвітня робота здійснюється під час уроків та в позаурочний час і охоплює як учнів, так і їхніх батьків, а також учителів, органи місцевого самоврядування, громадські організації, працівників ССД та КМСН. Діяльність об’єктів та суб’єктів превентивного виховання тісно пов’язана і переплітається між собою, має взаємозв’язок і взаємовплив. Основний об’єкт – школярі, але дуже часто необхідно здійснювати і правовий вплив на батьків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використання правових актів та документів відіграє важливу роль для виховання у дітей і молоді поваги до Конституції, законів України, національної символіки, глибокого усвідомлення взаємозв’язку між діями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю.

 Правове виховання— система виховної діяльності школи, сім'ї, громадськості, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів. Тому до шкільної програми включено зараз декілька курсів, що дають дітям, відповідно до їх правового та освітнього рівня, ази правових знань. Це окремі теми з предмету «Я і Україна» у початкових класах (класні керівники) та з  «Основ здоров`я» (учитель БЖД С.О.Прокопенко) для учнів середнього шкільного віку. У старших класах вивчається навчальний предмет «Правознавство» (практичний курс) – 9 клас,  «Правознавство» - 10 клас, «Людина і світ» - 11 клас (учитель правознавства Н.П.Горбуля).

 

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnVV-fSWQWvLPbSrUZ8o51bBjTuCChKwxbzx4InVNSVNHrdVfy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА НАПРЯМИ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

 

Превентивне виховання є цілісною системою підготовчої, профілактичної діяльності педагогів з метою запобігання формуванню негативних звичок, рис характеру та проявам асоціальної поведінки підлітків. Правова освіта як складова частина системи освіти та виховання має на меті розвиток високого рівня правової культури і правосвідомості людини, її ціннісних орієнтирів та активної позиції як члена громадянського суспільства.

  Спираючись на власний досвід, результати діагностик психолога та соціального педагога, аналізуючи теоретичний матеріал з даногонапряму, враховуючи результати проведених наукових досліджень (А.Марченко, Г. Вершиніна та ін.) ми ставимо перед собою мету і визначаємо завдання.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Таким чином, метою правового виховання в школі є формування у кожного учня системи знань з питань основ держави та права, розвиток інтересу до цієї галузі знань і зв'язок права з сучасністю; інтересу до її законодавчих та виконавчих органів; прищеплення навичок правосвідомої поведінки; формування потреб та вмінь активно захищати в установленому законом порядку свої права та законні інтереси інших осіб.Відповідно до Концепції правового виховання та освіти у Вирішальненській ЗОШ І-ІІІ ступенів у школі існує система правового виховання, яка має пріоритетні напрями роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Усі превентивні заходи, які складають систему роботи школи поділяються на три типи – первенції: первинна профілактика, вторинна і третинна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Таким чином, превентивною роботою охоплені всі об’єкти правового виховання, що сприяєрозвитку почуття соціальної відповідальності підлітків за свою поведінку, усвідомленню не лише своїх прав, а й обов’язків.

V. ФОРМИ  І МЕТОДИ ПРАВОВИХОВНОЇ РОБОТИ

 

 

Працюючи над реалізацією Концепції правового виховання та освіти, колектив школи намагається створювати такі умови, де кожна дитина буде почувати себе комфортно і зможе реалізувати свої здібності.На сучасному етапі розвитку суспільства вже недостатньо використовувати лише традиційні форми впливу на дітей. Тому велику увагу ми приділяємо індивідуальному підходу до особистості, використанню інноваційних технологій та інтерактивних методів виховання. Але при цьому не відмовляємося від вже відомих та перевірених часом і практикою форм і методів спілкування з дітьми та батьками.

Щоб отримати очікуваний результат у системі превентивного виховання неповнолітніх, кожен учитель, у першу чергу, має бути високо моральною особистістю, правоосвіченою людиною, мати тверді погляди та переконання. Тільки тоді він зможе боротися з проявами девіантної поведінки  серед дітей, недотриманням певних законів з боку батьків, з відсутністю правової грамоти у дітей та батьків та ін. Тому, правове виховання у нашій школі не обмежується проведенням тижня права один раз на рік, а триває протягом року і має замкнуте коло, яке не розривається канікулами чи святковими днями.

Наприклад, на початку кожного навчального року оновлюються банки даних усіх учнів школи: списки за категоріями, журнали відвідування сімей (відвідування сімей класними керівниками, проведення анкетування та різних видів досліджень психологічною службою, та ін.). У результаті такої роботи можуть підтверджуються попередні дані або ж з’являються ще й інші діти, які потребують підвищеної педагогічної уваги. На сьогоднішній день у нашій школі троє дітей, які порушують Статуті стоять навнутрішкільному обліку.

Педагогічний колектив систематично проводить профілактичні рейди у кризові сім`ї. До проведення таких рейдів залучаються класні керівники, адміністрація школи,психологічна служба, шкільна медсестра, батьківська громадськість, представники КМСД.  Попередженню правопорушень та злочинів сприяє залучення учнів школи до гуртків та спортивних секцій, змістовне проведення дозвілля. У школі працює 14 гуртків та спортивних секцій (у тому числі бюджетних), керівниками яких є учителі  та працівники школи. На базі школи працюють 6 гуртків Сенчанського БДЮТ.

Проведений аналіз свідчить, що 89% учнів школи відвідують у позаурочний час шкільні та позашкільні гуртки і спортивні секції. Учні, схильні до правопорушень, з девіантною поведінкою, з кризових сімейзалучаються до позакласних, загальношкільних та загально сільських заходів.Таким чином, 100%  учнів школи протягом навчального року мають можливість розкривати свої здібності у гуртках, секціях, позакласних та шкільних заходах.

 На прикладі форм і методів, які використовуються нашим педагогічним колективом, можна побачити, як протягом року здійснюється правовиховна робота у школі.

 

Форми і методи правовиховної роботи

 

1. Єдиний день права (кожна середа), тиждень правових знань (додаток 3).

2. Засідання штабупрофілактики правопорушень (додаток 5).

3. Заходи по попередженню бездоглядності і правопорушень (додаток 1).

4. Робота психологічної служби (анкетування, корекційна робота та ін).

5. Індивідуальні бесіди з дітьми, батьками.

6.Правові лекторії: зустрічі з працівниками правоохоронних органів, соціальними працівниками ССН.

7. Години спілкування, виховні години, лекції, бесіди, консультації з правової тематики (додаток 18).

8. Співпраця з органами місцевого самоврядування, з громадськими організаціями.

9. Правовий всеобуч, консультації для батьків (додаток).

10. Тижні, декади, місячники боротьби зі СНІДом, «Здоров’я», олімпійського спорту, патріотичного виховання та ін. (додаток 6, 8, 19)              

11. Виставки юридичної літератури.

12. Конкурси кросвордів, рефератів, творів на правову тематику.

13. Уроки-практикуми.

14. Історико-краєзнавчі подорожі та екскурсії.

15. Перегляди тематичних відеофільмів.

16. Правові ігри, брейн-ринги, аукціони.

17. Конкурси малюнків та проектів на тему: «Мої права та обов`язки».

18. Рейди в мікрорайоні школи «Увага:підліток».

19. Рейди у сім’ї асоціального типу.

20. Операції «Урок», «Дзвінок», «Фільтр», «Дозвілля».

21. Батьківські конференції, конференції громадськості (додаток 9).

22. Заходи з використанням мультимедійних технологій, інтерактивних методів (додатки10-13).

Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

Наш педагогічний колектив упевнений, що школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватися кожен учасник навчальноиховного процесу, де буде формуватися громадянська зрілість і особиста відповідальність за свій вклад у національно-культурне відродження України, у розбудову держави. Ми прагнемо виховати конкурентоспроможну людину, яка у світ виходить з певними сформованими поглядами на життя, яка усвідомлює своє місце і значення у своїй державі, яка  готова будувати  майбутнє. Тому, здійснюючи правову освіту, ми прагнемо бачити позитивні результати своєї роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІ. РОЛЬ УЧИТЕЛЯ ПРАВОЗНАВСТВА В СИСТЕМІ

 ПРАВОВИХОВНОЇ РОБОТИ У ШКОЛІ

 

http://yasnohorodka-school.edukit.kiev.ua/files2/images/148182_html_3dd4fc73.jpg?size=11Правове виховання – один з головних напрямків виховної роботи в сучасній школі.

Кожен педагогічний колектив по-своєму робить певні кроки в цьому напрямку, створюючи нові виховні системи, використовуючи нестандартні, нетрадиційні форми роботи: анкетування та діагностика, «Брейн-ринги» та «філософські столи», дискусії та аукціони ідей, конкурси малюнків та творчих робіт на правову тематику. Можна ще продовжувати, але…

Але чомусь знову і знову статистичні дані про злочини та правопорушення, скоєні неповнолітніми, викликають почуття тривоги і безнадії.

Проаналізувавши систему правовиховної роботи, можна прийти до парадоксального, на перший погляд, висновку: всі форми роботи так чи інакше зводяться до повчально-настирливих розповідей, тематику яких можна знайти в кожному методичному виданні: «Поняття про злочин та покарання», «Види кримінальної відповідальності», «Права та обов’язки громадянина України» тощо. Останнім часом ця тематика поповнилася: «СНІД – чума XX сторіччя», «Наркоманія – шлях до смерті» і таке інше.

А розвиток правової культури слід починати із засвоєння дитиною азбучних істин, тому що процес цей довготривалий та нелегкий. Для того, щоб він був результативним, необхідно дотримуватися певних принципів:

  • зацікавленість школярів;
  • безпосередня участь кожного учня у підготовці та проведенні заходів;
  • різноманітність тематики;
  • систематичність та системність.

Отримуючи знання про систему держави та права в різні історичні епохи у різних народів, глибоко аналізуючи систему правових відносин, досягнення та недоліки правових систем, вивчаючи яскраві зразки правових документів, якими так багата історія людства, дитина проходить довгий шлях, коли її знання перетворюються на переконання, а переконання стають світоглядом людини, яка оволоділа правовою культурою.

 Виходячи з усього вищесказаного стає зрозуміло, що перед учителем правознавства у школі виникає велика відповідальність за виховання правової культури у школярів.

Так, у своїй роботі вчитель правознавства Вирішальненської ЗОШ Горбуля Н.П. (вища категорія, старший учитель) ставить перед собою мету:

Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"формувати в учнів правову культуру громадянина України, що складається зі свідомого ставлення до своїх прав і обов’язків.

Викладаючи курс правознавства, навчаючи учнів праву, вчитель має враховувати цілий ряд обставин:

- чітко формулювати завдання, які постають під час навчання праву на уроці;

- враховувати інтереси дітей;

- бути послідовним;

- враховувати вікові особливості учнів.

Завдання, які першочергово слід виконати у досягенні мети – це

  • зміцнення життєвої позиції учня;
  • підвищення громадянської активності;
  • виховання почуття непримиренності до негативних явищ.

У старших класах вивчається навчальний предмет «Правознавство» (практичний курс) – 9 клас,  «Правознавство» - 10 клас, «Людина і світ» - 11 клас.

Навики, які отримують учні на уроках правознавства, дають їм можливість використовувати свої знання і розуміння правової системи в практичних ситуаціях, розв’язуючи юридичні задачі, сприяють розвитку в учнів навичок практичного мислення, дають можливість аналізувати життєві ситуації з різних точок зору.

На уроках учитель використовує як традиційні форми і методи роботи: бесіда, розповідь, дискусія, робота з документами, так і інтерактивні методи навчання: мозковий штурм, дискусії, взаємонавчання у малих групах, парах, імітації спрощених судових слухань, рольові ігри, метод «Прес». Крім того, на уроках актуальними є також активні методи: бесіда, тестування, моделювання та розв’язування ситуацій, аналіз публіцистичних і художніх текстів, цікавих фактів з історії та сьогодення. У своїй роботі вчитель застосовує вихід за межі уроку шляхом реалізації проектної діяльності в індивідуально-груповій формі, участі в шкільному самоврядуванні, соціологічних дослідженнях. Учні складають позовні заяви, заповіти, скарги, резюме та інше.

Актуальною на сьогоднішній день є робота з юридичними документами: Конституція України, Сімейний кодекс України, Цивільний кодекс України, Земельний кодекс України та ін.:

  • проектна діяльність;
  • розв’язування юридичних задач;
  • диспути, круглі столи;
  • робота з тестами;
  • робота з порівняннями юридичних термінів та ін.

Правове навчання учнів у школі відбувається також під час проведення  позакласних заходів. І всюди учитель правознавства повинен відігравати провідну роль. Позакласне навчання поглиблює й доповнює той обсяг знань, який учні отримують на уроках правознавства.Зміст позакласного навчання визначається основними інтересами учнів, які, у свою чергу, формуються під впливом учителя.

Протягом року Горбуля Н.П. проводить та організовує позакласну роботу з формування правої культури та свідомості підлітків.

  1. Тиждень права (додаток 3).
  2. Години спілкування, бесіди, консультації з правової тематики, висвітлення сучасних правових тем(додаток 20).
  3. Перегляд тематичних кінофільмів: «відкритий діалог».
  4. Перегляд мультимедійних презентацій: «відкритий діалог»(«Безглузді закони світу», «Дивні закони», «Цікаві факти про гроші»).
  5. Конкурси проектів: «Нове в законодавстві», «Цікаві факти про сімейне право», «Учнівські обов’язки».
  6. Бесіди «Як ми знаємо закон?», «Якщо в тебе проблема – куди звертатися» та ін.
  7. Інтелектуальна гра «Дебати», правові брейн-ринги, правові ігри, вікторини.

Результат діяльності вчителя яскраво проявляється під час проведення олімпіад, конкурсів, змагань та ін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця

результатів діяльності вчителя правознавства Горбулі Н.П.

 

Роки

Олімпіади, конкурси, місце

Навчання

Працевлаштування

2013-2014

участь у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі суспільствознавчих дисциплін «Кришталева сова»

диплом І, ІІ і ІІІ ступенів.

 

1 – Державний університет м. Суми, юридичний факультет;

1 – Банківська академія м. Суми, юридичний факультет.

 

1 випускник    Міністерство Юстиції України;

8 випускників  юристи у різних організаціях та фірмах;

2 випускники  податкова міліція;

3 випускники  правоохоронні органи.

 

 

2014-2015

районна олімпіада з правознавства ІІІ місце   

2015-2016

районна олімпіада з правознавства ІІІ місце  

Схема роботи вчителя правознавства у школі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІІ. РОБОТА ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА ТА СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА ШКОЛИ З ПИТАНЬ З ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

 

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» та Конвенції ООН про права дитини, кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість, захист гідності та найкраще забезпечення її інтересів.

На сьогоднішній день в Україні є досить актуальною проблема соціально-правового захисту дітей через політичну, економічну, соціальну нестабільність; через складну ситуацію на Сході України.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"Однією зі складових профілактичної роботи щодо попередження бездоглядності, правопорушень, злочинності та інших негативних явищ серед дітей є робота психологічної служби. А це ціла система заходів виховного, правового, соціально-культурного характеру, яка включає в себе складання планів роботи, розробку та використання різних методик, діагностування, анкетування, соціальне опитування, бесіди, ігри з елементами тренінгу та ін.

Так, зокрема, у превентивній діяльності психологічна служба школи застосовує, у першу чергу, спостереження за учнями під час перерв та на уроках і використовує методику «Карта спостережень Стотта» для виявлення дітей з порушеннями у поведінці. Психолог та соціальний педагог проводять збір інформації про рівень соціально-побутових умов (відвідування вдома), умінь і навичок учня. У ході таких спостережень та спілкування здійснюється виявлення неблагополуччя в системі відносин дитини з дорослими, вчителями, батьками та однолітками. Крім того, обов`язковим є аналізсоціометричного статусу учня в колективі класу за допомогою методики «Соціометрія», а також проводиться первинна профілактика, яка включає в себе бесіди з учнями:                                                                                   

- «Я та моя родина»;          - «Мої друзі»;                                                                                                                                                          - «Моя поведінка вдома та в школі»;                                                                                                  - «Мої емоції»;                                                                                                                                                          - «Виконуй свої обов’язки та дотримуйся своїх прав».             

Соціальний педагог та практичний психолог проводять бесіди та надають індивідуальні консультації класному керівникові, батькам про те, як краще спілкуватися з дитиною, щоб застерегти її від негативних вчинків. Постійно виступають на батьківських зборах на теми: «Методи виховання», «Наслідки гіперопіки», «Виховання дисциплінованості у дітей», «Довірливі стосунки у родині».

http://tskalitva.at.ua/Dnepr80/i_045c.jpgДоволі результативною формою роботи з дітьми є проведення різноманітних занять з елементами тренінгів: така форма роботи дає можливість сприяти розвитку навичок педагогічної взаємодії учня та вчителя. Проводяться групи занять з попередження шкільної дезадаптації, зокрема, «Крокуємо дорогою адаптації», «Перший раз у 5 клас».             

Для учнів 6-11 класів протягом року проводяться просвітницькі заняття, бесіди, виховні години:                                                                                                                               - «Поговоримо про закон»;                                                                                                                              - «Бережи своє життя»;                                                                                                                                            - «Комп’ютерна залежність»;                                                                                                                              - «Цінність життя»;                                                                                                                                            - «Молодь обирає здоровий спосіб життя»;                                                                                    - «Правда про наркотики»;                                                                                                                              - «Майбутнє починається сьогодні» та інші.                                                                                    Вторинна профілактика зосереджена на роботі з дітьми «групи ризику», яка включає в себе:                                                                                                                                            - поглиблену психодіагностику;                                                                                                                - індивідуальне консультування батьків і вчителів;                                                                      - залучення до співпраці спеціалістів (РПМПК, соціальної служби тощо).                                                                                                                                                                        За висновками проведених методик та рекомендаціями РПМПК складається корекційно-розвивальна програма, яка допомагає  у процесі формування адекватної поведінки учня.

На допомогу вчителю розроблені рекомендації щодо організації профілактичної роботи та спілкування з дітьми: «10  прийомів покращення поведінки в класі», «Табу в конфліктній ситуації», «Пам`ятка для вчителя в роботі з батьками», «Вимоги і певні неписані правила».

З метою поширення та висвітлення інформації про роботу психологічної служби на сайті школи створена рубрика «Сторінка психолога», де можна знайти рекомендації та поради щодо спілкування з дітьми.

Роботу психологічної служби у школі з питань правового виховання можна побачити у схемі (додаток 21).

http://dnz19-kor.at.ua/patriot-1.png

 

 

 

 

ІХ. СИСТЕМА РОБОТИ З ВАЖКОВИХОВУВАНИМИ УЧНЯМИ

 

У загальноприйнятому розумінні до важковиховуваних відносяться фізично здорові діти, у поведінці яких спостерігаються неорганізованість, недисциплінованість, хуліганство, правопорушення, опір виховним впливам. Процес виховання являє собою складну взаємодію вихователів та вихованців, основану на взаєморозумінні та позитивних взаємостосунках. Послаблення виховного впливу здебільшого призводить до посилення негативних впливів оточуючого середовища.

Поведінку важковиховуваних дітей часто називають девіантною.

Девіантна поведінка — це поведінка з відхиленнями. Психологи розглядають девіантність як поведінку, що перебуває на межі правової та деліквентної (кримінальної, що має ознаки злочину). Таких дітей, яким притаманні відхилення у поведінці, називають по-різному: недисципліновані, педагогічно або соціально занедбані, важкі діти, важковиховувані, схильні до правопорушень, девіантні підлітки тощо.

Симптоми такої поведінки можна часто побачити ще з молодшого шкільного віку. Якщо вчасно не звертати уваги, не реагувати, вважаючи, що дитина ще маленька, то це може призвести до дуже негативних ситуацій.

Девіантна поведінка дітей молодшого шкільного віку говорить про те, що не було взаєморозуміння та відповідності у вихованні дитячого садка та батьків. Коли батьки вперто не хотіли бачити проблему, яка вже виникла у їхньої дитини. Адже, у більшості випадків, батьки вважають, що винні всі інші: вихователі у садочку, чужі діти, вчителі, але зовсім не їхня дитина.

На жаль, проблема важковиховуваних дітей стала досить актуальною сьогодні у нашій країні. На поведінку неповнолітніх впливає багато різних факторів:

  • вплив ЗМІ на нерозвинену психіку дитини;
  • вседозволеність у користуванні інтернетом, комп`ютерними іграми, кінофільмами та ін.;
  • неконтрольованість з боку батьків;
  • економічна нестабільність родини;
  • соціальна та політична ситуація у країні;
  • генетична спадковість.

Щоб зрозуміти, як вирішити проблему асоціальної поведінки підлітка, необхідно з`ясувати та вивчити причини її появи. З цією метою створений комплекс заходів, який дає максимальну можливість

  •                  виявити та зрозуміти причину такої поведінки дитини;
  •                  організувати профілактичну роботу, направлену на усунення причини;
  •                  створити комфортні умови для розвитку особистості учня.

 

 

http://files.uristakup.webnode.com.ua/200001031-962649906e/denyurista.jpg.pagespeed.ce.dn-vNib7v7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплекс заходів роботи педагогічного колективу школи

з важковиховуваними учнями

№ пп

Зміст роботи

Відповідальний

Примітка

1.

2.

3.

 

4.

 

 

5.

 

6.

 

7.

8.

 

9.

 

10.

11.

 

 

Бесіди з учнем про поведінку

Індивідуальні зустрічі з батьками

Засідання штабу профілактики правопорушень

Відвідування родини вдома (вивчення моральної, соціальної та духовної атмосфери, економічного та санітарного  стану сім`ї)

Написання характеристики на учня, складання акту обстеження родини, здійснення відповідних записів у «Журналі спостережень»

Робота психологічної служби з дитиною (додаток 21)

Надання індивідуальних консультацій батькам та вчителям

Залучення учня до гурткової роботи, позакласної та позаурочної діяльності, спортивних секцій

Діяльність центру дисципліни і порядку учнівського самоврядування

Засідання комісії у справах дітей при виконкомі сільської ради

Засідання загальношкільного батьківського комітету, Ради школи

 

Кл. кер., адмін.

Кл. кер., адмін.

Керівник штабу

 

Кл. кер., ЗВР, психол. служба

 

Кл. кер., психол.

 

Психол. служба

 

Психол. служба

Кл. керівники, наставники, кер. гуртків

Педагог-організатор

Голова комісії

 

Голова ЗШБК, голова Ради школи

 

 

 

Уся ця робота являє собою замкнуте коло, неперервний процес впливу на учня. І, якщо робота поставлена правильно, всі ланки впливу (батьки, вчителі, учнівське самоврядування, громадськість) працюють злагоджено, обов`язково є позитивний результат.

Таким чином, учень, який має асоціальну поведінку, знаходиться в центрі уваги цілої групи людей. Їхні зусилля та увага зосереджені на тому, щоб створити максимально комфортні умови для розвитку особистості учня, де він зможе розкрити свої здібності, показати себе з іншого боку, відволіктися від негативних проявів, стати  адекватним членом соціуму.

 

 

http://bilatserkva-school7.edukit.kiev.ua/files2/images/vihovna_robot2/web_2015_2016/semin_geogr/22.jpg?size=10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИХОВНИХ ЗАХОДІВ

IMG_4978IMG_4962IMG_3970Працюючи над досягненням очікуваних результатів,ми намагаємося забезпечувати різні види діяльності в широкому спектрі позакласної сфери – гуртковій, спортивній, національно-патріотичній, художньо-естетичній роботі, максимально сприяючи розвитку і самовизначенню особистості дитини.               Бажаної результативності можливо досягти лише в комфортній атмосфері доброзичливості, довіри, співробітництва, відповідальності на всіх рівнях шкільного педагогічного простору. Тому жоден педагогічний працівник не залишається осторонь проблеми. Основна роль у формуванні правової культури школярів відводиться вчителю правознавства.

 

IMG_5858Саме викладач правознавства покликаний дати основні поняття про право і відповідальність, про Закон               як основу життя цивілізованого суспільства та ін.Ніна Петрівна проводить значну просвітницьку роботу серед учнів та батьків, опрацьовує з ними нормативно-правові документи, зокрема: «Загальну декларацію прав людини», «Декларацію прав дитини», Конвенцію ООН «По права дитини» у формі лекцій, бесід, мультимедійних презентацій. Постійно поновлює матеріали куточка правових знань «Закон і ми». Протягом року проводить багато позакласних заходів: виховна година «Моя держава – Україна» (7-8 кл.), вікторина «Право і обов’язок» (5-6 кл.), рольові ігри «Право. Закон. IMG_0607Обов’язок»(9-11 кл.)та ін. У своїй роботі Горбуля Н.П. часто практикує перегляд та обговорення відеофільмів, слайдових презентацій на правову тематику(створена відеотека): «Закон і ми», «Про види відповідальності неповнолітніх», «Злочин і кара» та ін.

IMG_0598IMG_0608Наявність у школі сучасного кабінету правознавства також сприяє вихованню правової культури у дітей (завідувачка Горбуля Н.П.). У ньому достатньо багато цікавої додаткової літератури (юридичні енциклопедії, довідники, журнали, газети та ін.), наочного матеріалу (державні символи, стенди, схеми і т.д.). Це дає можливість дітям іпід час уроків, і  в позаурочний час знайомитися з тим, що їх цікавить: права та обов’язки дітей, закони й норми життя, структура влади, кримінальна та адміністративна відповідальність та ін.

 З кожним днем наше життя все більше і більше заповнюється інноваційними технологіями, які дають можливість швидко отримати потрібну інформацію, знайти доступ до необхідних джерел та ін. Сучасна шкільна бібліотека, щоб не втратити своїх основних освітніх та виховних функцій, теж має розвиватися в ногу з часом. Бібліотекарка школи, Самотуга С.О., відповідає вимогам сучасності: достатньо володіє ПК,  використовує як традиційні, так і інтерактивні методи, мультимедійні технології. Світлана Олексіївна проводить багато виховних заходів, зокрема і на правову тематику. Так, наприклад, у шкільній бібліотеці постійно діє виставка книг з правової освіти «Правовий всеобуч», яка знайомить учнів з літературою:

  • IMG_5828Конституція України;
  • Конвенція про права дитини;
  • «Юридична енциклопедія» (Гіжевський В.К.);
  • IMG_4959«Правова енциклопедія школяра» (ГоловченкоВ.В., Ковальський В.С., Лоха Л.О.);
  • «Маленькі історії про великі істини» (права та свободи дитини) С. Гавриш ;
  • IMG_5812журнальні та газетні статті.

Самотуга С.О. організовує виставки-огляди літератури на правову тематику, перегляди анімацій, мультимедійні проекти, проведені різні заходи: «Права дитини» (5 кл.), «Права людини у казках» (1-4 кл.), «Прочитай і розкажи», «Це потрібно знати» (9-10 кл.), «21 січня – День соборності України» (7-11 кл.).

З метою виховання дружби між дітьми, толерантності у стосунках Самотуга С.О. провела захід для початкових класів (театралізована вистава) «Друзі пізнаються в біді». Був зроблений бібліографічний огляд сучасної дитячої літератури «Умій дружбою дорожити».

D:\Усі шкільні фото 2\Захід Самотуга С.О\IMG_2003.JPGD:\Усі шкільні фото 2\Захід Самотуга С.О\IMG_1999.JPG 

Отримувати безпосередньо правову освіту на уроках школярі починають з 9 класу. Але неможливо виховати законослухняного громадянина, якщо до 15 років він не розумітиме понять «закон», «обов’язок», «право», «відповідальність». Тому, звичайно, правове виховання починається у школі з першого класу, коли дитина тільки переступає шкільний поріг: знайомство з правилами для учнів, режимом роботи школи, вивчення окремих тем на уроках«Я і Україна» та ін.

Класні керівники початкових, середніх, старших класів на виховних та класних годинах, під час проведення єдиного дня права (щосереди) та інших заходів виховують у дітях почуття відповідальності, «можна – не можна», «чуже - моє», толерантності, вміння не створювати конфліктних ситуацій, користуватися своїми правами, дотримуватися виконання обов’язків, бажання вести здоровий спосіб життя, бути справжніми громадянами своєї держави.

IMG_6511IMG_6512 Вчителем початкових класів Гайдамакою Т.В. проведена виховна година з використанням мультимедійних технологій «Великі права малої дитини». Захід побудований на основі відомої казки Г.Х.Андерсена «Дюймовочка» і відбувався у формі гри. У 3-А класі (Сліпухова В.О.) відбувся усний журнал «Кожна дитина має право на любов і спілкування»: використана слайд-презентація, сімейні фото дитячих родин, класний керівник постійно спонукала дітей до правових висновків.  Класні керівники початкових та середніх класів при плануванні правових заходів враховують вікові особливості учнів: найчастіше – це використання ігрових методів, випереджаючих завдань, легких психологічних «розгрузок» (Самотуга О.В., Комліченко Л.П., Кузьменко E:\Усі шкільні фото 2\Мода 2012\IMG_7503.JPGН.А., Пащенко О.Г.).

E:\Усі шкільні фото 2\Мода 2012\IMG_7447.JPG Старшокласники вже мають певний запас правових знань,  отриманих на уроках правознавства, БЖД, курсу «Людина і світ». Тому і заходи проводяться на більш серйозні теми: виховна година «Шкідливі звички – це не модно»,рольова гра «Я – майбутній правознавець», виховна година «У чому краса людини»(Маріора О.А.), виховні години «Юристом можеш ти не бути, та закони знати ти повинен», «Залишити після себе слід на землі» (Дрегваль Н.В.).

Виховання правової культури у неповнолітніх – це, в першу чергу, профілактика асоціальних проявів дитини, запобігання девіантній поведінці, попередження злочинів та правопорушень. А такі заходи дають можливість  школярам вчитися самостійно приймати важливі рішення, готуватися до дорослого життя, бути відповідальними і вміти відповідати за свої вчинки.

 

 

E:\Усі шкільні фото 2\Грудень 2012\IMG_7380.JPGСистема правової освіти Вирішальненської школи дуже широка і охоплює, практично, всі напрями виховання. Цьому сприяє і обласна програма «Основні орієнтири виховання», яка передбачає проведення таких заходів, що мають на дітей різноплановий виховний вплив.             

IMG_4864 Пропаганда здорового способу життя – одна з ланок правового виховання. Вона здійснюється через діяльністьучителів фізкультури, шкільної медсестри, класних керівників, соціального педагога та практичного психолога, учителів-предметників, громадських організацій, соціальних працівників ССД.

D:\Усі шкільні фото 2\День здоровя\IMG_6808.JPG

IMG_4071

Протягом року проводиться багато традиційних заходів: спортивні змагання (тиждень олімпійського спорту, волейбольні та футбольні турніри, День здоров’я, «Веселі старти», місячник боротьби зі СНІДом та ін.), анкетування «Моє D:\Усі шкільні фото 2\Олімпіада 2015\IMG_9173.JPGвідношення до тютюну та алкоголю», рольові ігри з елементами тренінгу «Хочеш бути здоровим – будь ним!»,бесіди про профілактику шкідливих звичок у неповнолітніх, заходи з використанням мультимедійних технологій«Вплив тютюну, алкоголю, наркотиків на організм дитини», «Спорт як важлива основа здоров’я»та ін. Відбулася зустріч старшокласників з представниками громадської організації «Крик дитячої душі», яка займається пропагандою здорового способу життя, життя без наркотиків, тютюну, алкоголю, раннього сексу та ін.  З дітьми нашої школи часто працюють соціальні працівники ССД при виконкомі сільської ради. Питання, які розглядаються під час таких зустрічей – це профілактика насильства та жорстокості як у сімʼях, так і серед дітей; проблема бездоглядності та бродяжництва, вживання алкоголю та тютюнових виробів.

IMG_5006

IMG_6384школа 012 Важливе значення у пропаганді здорового способу життя відіграє психологічна служба (соціальний педагог Ю.В.Гальченко та практичний психолог В.О.Горященко). Проведені ними заходи: бесіди з елементами тренінгу «Вітаміни – наші друзі!», «Що таке здоров’я» (1-4 кл.); рольові ігри «Їж корисну для здоров’я їжу», «Дошка побажань», «Суд казкових героїв» (5-6 кл.); обговорення мультимедійних презентацій, відео та мультфільмів

 

«Мойдодир» (1-4 кл.), «Знаємо свої права – виконуємо обов’язки» «Конфлікт», «Психологія старшокласника», «Як не потрапити в біду» (про работоргівлю) та ін. спонукають дітей задуматися над своєю поведінкою, відношенням до свого життя, про спілкування з друзями, про життя без шкідливих звичок.

 

 

IMG_6385

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

школа 049

 

IMG_4953IMG_6223IMG_4926Результативність навчально-виховного процесу, діяльність педагогічного колективу прямо залежить від конструктивної та злагодженої роботи адміністрації школи. Порушення учнями Статуту школи, девіантна поведінка окремих дітей, асоціальні прояви дітей (чи батьків) – усе це знаходиться постійно в полі зору адміністрації. Відбуваються індивідуальні бесіди з учнями, батьками, розгляд певного питання на засіданні штабу профілактики правопорушень та ін. Крім того, заступником директора з ВР Т.А.Козачко проводяться масові заходи з правового виховання, формування здорового способу IMG_4935життя. Так, для початкових класів – рольова вікторина «Права казкових героїв», під час якої молодші школярі розповідали про права дітей; для дітей середнього шкільного віку – бесіда з елементами рольової гри «Право – обов’язок – право»; для старшокласників – конкурсна програма «Права людини у художніх творах», обговорення C:\Users\Таня\Desktop\Захід Т.А. Козачко\20160317_140420.jpgвідеофільму «Громадянський обов’язок», бесіди «Про насильство, право, обов’язок», про гендерну політику і т.ін. Усі заходи проведено з використанням мультимедійних технологій.

D:\Усі шкільні фото 2\СНІД 2015\IMG_0303.JPG В інтерактивній формі відбувся перегляд відеофільму «Вибір» (6, 10 класи). Діти не лише переглянули та проаналізували події фільму, розставивши свої акценти, а й змоделювали поведінку героїв. Цікавим було те, що діти знайшли, як мінімум, п’ять варіантів розвитку подій у даній ситуації.

Проведена інтерактивна гра для дітей  старшого шкільного віку «СНІД: міф і реальність». Результатом цієї гри стало те, що діти навчилися  відрізняти вигадане від реального, що стосується ВІЛ СНІДу; дізналися про профілактику захворювання, зробили висновки про стиль власного життя.

 Діти школи та педагогічний колектив беруть участь у проведенні Всеукраїнського тижня права та Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» (додаток 12).

У профілактиці правопорушень вагому допомогу надають представники правоохоронних органів, КМСН, дільничний інспектор. Так, зокрема, протягом 2016 – 2017 н.р. відбулися декілька зустрічей з дільничним інспектором Коротею Р.А. Бесіди проводилися як індивідуальні з окремими учнями, так і в формі лекції для групи дітей: «Від пияцтва до злочину – один крок», «Поведінка у громадських місцях», «Злочин і покарання» та ін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. ПРАВООСВІТНЯ РОБОТА З БАТЬКАМИ

 

 

Народна мудрість говорить: «Яблуко від яблуні недалеко падає». Важко вимагати від дитини законослухняності, дотримання прав та виконання обов’язків, якщо вона не бачить цього у своїй родині. Або ж, навпаки, батьки настільки опікають свою дитину, що вона починає вважати, що їй усе дозволено. Такі крайнощі у вихованні дітей з’являються через недостатнє правове виховання батьків.

Тому педагогічний колектив школи приділяє велику увагу правовій освіті батьків. Виховання в сім'ї — осно­ва суспільного розвитку. Моральні цінності, які панують у сім'ї, відображаються на майбутньо­му житті молодої людини, потім – на її житті у суспільстві.  Щодо цього питання,ми виходимо з принципу єдності шкільного і сімейного виховання та координації спільних дій. На жаль, часто батьки самі потребують певних правових знань. Наш колектив добре усвідомлює, що немає однакових сімей, а тому існують відмінності у вихованні. Часто батьки чинять антисоціально (алкоголізм, кримінальні правопору­шення, насильство у сім’ї). Усе це діти бачать і повторюють дії батьків та дорослих. Система роботи з батьками є багатогранною, послідовною, містить індивідуальні і групові форми, традиційні та інноваційні технології.

Усі класні керівники протягом вересня – жовтня (потім – протягом року за необхідністю окремі сім’ї)відвідують учнів вдома, знайомляться зі станом матеріально-побутових умов, проводять бесіди з батьками та членами родини, складають відповідні акти обстежень. Таким чином, учителі отримують повну картину мікросоціуму, в якому проживає вихованець. Особливо така форма діяльності класних керівників стосується кризових сімей, де можуть виникати проблеми у вихованні дітей. Учитель має знати не тільки характер учня, але й особливості взаємовідносин у сім'ї. Згідно з Конституцією України, законами України батьки зобов'язані виховувати своїх дітей, турбуватися про їхнє здоров'я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку до життя та праці.

З батьками проводяться бесіди роз’яснювального характеру про недопущення неналежного виконання ними батьківських обов’язків по відношенню до своїх дітей. За наслідками відвідувань сімей складаються відповідні акти обстеження умов їх проживання.  Ознайомлено з рекомендаціями «10 кроків, щоб стати кращими батьками», «Десять табу в конфліктній ситуації», «Покарати не принизивши», «Пам`ятка батькам, педагогам і вихователям про попередження наркоманії серед підлітків і молоді», «Сім заповідей для батьків», «Коли втрачено контакт з дитиною».

D:\Усі шкільні фото 2\ЗШБ збори\IMG_1958.JPGНа батьківських зборах, родинних святах, під час індивідуальних зустрічей та інших заходів, починаючи з першого класу, класні керівники шукають шляхи якомога тіснішого контакту з батьками, можливості взаєморозуміння і співпраці. Педагоги намагаються запобігти правопорушенням дітей, проводять профілактичну роботу разом з батьками.

E:\Усі шкільні фото 2\Конференція громадськості\IMG_8409.JPGЗ метою допомоги батькам у вихованні дітей діють правовий всеобуч (лекції, бесіди, анкетування, зустрічі, перегляд відеофільмів та ін.) – класні керівники, заступник директора з ВР, психологічна служба.Так, у грудні 2016 року відбулася батьківська конференція на тему:«Роль засобів масової інформації на формування дитячої психології».             

D:\Усі шкільні фото 2\ЗШБ збори\IMG_1352.JPGНа загальношкільних батьківських зборах, засіданнях Ради школи та загальношкільного батьківського комітету розглядалися такі питання: про організацію зайнятості дітей у період зимових канікул;про організацію позакласної та позашкільної роботи школи на І, ІІ семестр;про дозвілля учнів, спілкування між собою: користування Інтернетом, користування телефонами, перебування у громадських місцях, вечори відпочинку у школі, про дотримання учнями школи єдиних вимог щодо шкільної форми та ін.З метою запобігання дрібних правопорушень та збереження життя і здоров`я дітей під час канікул розроблена «Пам`яткана канікули», з якою обов’язково ознайомлюються батьки, що засвідчують своїм підписом; пам`ятка для батьків «Правила виховання» (додатки 13, 14).

Результат пошуку зображень за запитом "картинки для школи на правову тематику"Серед батьків проведено анкетування з таких тем: «На якій основі  будуються стосунки батька,  матері і дитини?», «Ваше спілкування з дитиною», «Спілкування дітей і батьків у ролях», «Стилі батьківського спілкування», «Сімейний мікроклімат», «Чи знаєте ви один одного?».

При виконкомі сільської ради діє комісія у справах дітей, засідання якої відбуваються завжди за участю адміністрації школи та окремих класних керівників (не менше 2 разів на семестр).

 

 

 

 

 

VІІ.РОБОТА УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"Порівняно з іншими складниками превентивне виховання має свою специфіку, що визначається передусім соціально-правовим статусом учнівської молоді в суспільстві: школярі матеріально залежні від батьків чи опікунів, їх самостійність і активність коригує педагогічний колектив, їм бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати правові закони, які регулюють їхнє життя і діяльність як неповнолітніх, і правові норми, якими їм доведеться керуватися в майбутньому. У правовиховній роботі школи важливу роль відіграє залучення учнів до посильної діяльності, яка передбачає певний обсяг правових знань, умінь та навичок, конкурентоспроможність та компетентність у різних ситуаціях. Такою діяльністю є організація учнівського самоврядування

У школі діє учнівська республіка ТЕМП. Це добровільне об’єднання учнів,яке має свої символи, Статут, положення про раду лідерів, мету та основні завдання роботи центрів. Мета об`єднання – сформувати у дітях почуття господаря класу і школиміння співпрацювати на принципах гласності, партнерства, демократизму, відповідальності. Педагогічний колектив прагне домогтися того, щоб діти намагалися жити за принципом: «У моєму класі, школі, селі, державі все мене стосується, все залежить від мене».

На засіданнях учнівського самоврядування відбувається активне обговорення проблем, які турбують школярів, зокрема, проблема поведінки окремих дітей, чергування у класах та школі (центр дисципліни і порядку), участь у пошуковій діяльності, у різних конкурсах, виготовлення проектів (центр навчання і творчості), організація дозвілля та позакласної роботи, проведення тематичних, масових заходів (центр культури  і відпочинку), організація спортивних заходів (центр спорту та туризму) та ін.

 

D:\Усі шкільні фото 2\Вибори 2015\IMG_0080.JPGIMG_4453IMG_2209Центр шефської допомоги організовує дозвілля менших учнів на перервах: розваги на подвір’ї, у приміщенні школи. Така організація дітей спонукає їх до колективних розваг, відволікає від виникнення конфліктних ситуацій, виховує почуття відповідальності у колективі, розвиває поняття обов’язку. Крім того, центр шефської допомоги організовує діяльність волонтерських загонів: упорядкування забутих могил та давніх кладовищ, допомога пристарілим, дітям-переселенцям, організація благодійної діяльності та ін.

D:\Усі шкільні фото 2\День вшанування героїв\Флешмоб\IMG_1490.JPGТак, саме з ініціативи лідерів учнівського самоврядування проводяться  цікаві та корисні заходи: флешмоб «Україна – єдина!», «Герої не вмирають!»; акція «Хвиля доброти» (допомога воїнам АТО та переселенцям), спортивні змагання та турніри, вибори президента шкільного самоврядування (додаток ), участь в акції благодійного фонду «Сильні духом» та ін.

VІІІ. МЕТОДИЧНА РОБОТА З ПИТАНЬ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

 

Система роботи Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів з правового виховання передбачає ціленаправлену, планомірну, взаємопов’язану керовану діяльність усіх складових частин: від директора до бібліотекаря та медсестри. Основна виконавча ланка в цій системі – класні керівники, учитель правознавства, психолог, соціальний педагог.Усі виконавці розуміють, що не треба відмовлятися від напрацьованих позитивних, дієвих традицій, форм роботи школи, а необхідно наповнювати їх новим змістом.

В організації правової роботи важливу роль здійснює рада при директорові школи в складі директора школи, заступників директора з навчальної та виховної роботи, педагога-організатора, голови батьківського комітету, голови Ради школи. Розглядаються різноманітні питання: ведення обліку відвідування учнями школи, закріплення за учнями, схильними до правопорушень, наставників з числа педагогів, робота штабу з профілактики правопорушень, організація батьківських зборів, проблеми правильного використання учнями вільного часу та ін. Кожне з цих питань потребує клопіткої роботи протягом навчального року, координації всіх служб школи, зв’язку з державними органами і громадськими організаціями. Адміністрація школи безпосередньо бере участь у роботі штабу з профілактики правопорушень (директор школи – керівник штабу). Засідання штабу відбувається не менше як два – три рази на семестр (за необхідністю – більше). Члени штабу допомагають класним керівникам залучити учнів, схильних до правопорушень до гурткової роботи.  Членами штабу проводяться рейди-перевірки відвідування учнями школи, використання вільного часу, відвідування кризових родин. Штаб підтримує зв'язок з класними керівниками і вчителями-предметниками, з представниками правоохоронних органів. 

На основі річного плану роботи школи складено плани по правовому вихованню учнів, по профілактиці правопорушень, по роботі з кризовими сім’ями та ін. (додаток 1, 2).

Питання про стан правовиховної роботи, попередження правопорушень, профілактику шкідливих звичок постійно слухається на нарадах при директорові (2 рази на семестр), педрадах (1 раз на рік), методоб’єднаннях класних керівників (1 раз на рік), загальношкільних зборах та конференціях і відображається у відповідних записах, наказах, протоколах. Крім того, один раз на рік заступник директора з ВР звітується про стан превентивного виховання у школі на спільному засіданні виконкому сільської ради, комісії у справах дітей, опікунської ради та представників громадськості.

Така скоординована робота педагогічного колективу, учнівського самоврядування, батьків та громадськості позитивно впливає на навчання та поведінку учнів, загальну атмосферу у школі та у мікрорайоні школи: кількість учнів, що здійснюють правопорушення,  зменшується, а з 2006 р. у нашій школі  відсутні учні, які стоять на обліку в ССН та КМСН. Протягом останнього року у школі не навчаються діти, які проживають в асоціальних сімʼях. Але є діти (3 учні), які стоять на внутрішкільному обліку учнів, що потребують посиленої педагогічної уваги.

 

 

http://portfolio-lidia.at.ua/dosvid/0-a121.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

 

Таким чином, підводячи підсумок, можна зробити деякі короткі висновки.

Правове виховання у школі - це цілеспрямована діяльність з передачі вагомих цінностей у галузі права від одного покоління до іншого. До таких цінностей відносяться і правові ідеали, і чинне законодавство, і механізми вирішення конфліктів, і способи захисту прав і свобод дітей та ін.

Формувати у школярів високий рівень правової культури іправосвідомостіякраз і покликане правове виховання.

Правове виховання - це широка система заходів, які спрямовані на впровадження у свідомість дітей та підлітків демократичних правових і моральних цінностей, принципів права, стійких переконань у необхідності і справедливості суспільнихнорм.

Цілями правового виховання є:

  • досягнення твердих знань учнів про законність, права та обов'язки особистості;
  • підвищення авторитету закону як непорушної соціальної цінності, поваги до нього;
  • створення у школярів стійкої орієнтації на правомірну поведінку, формування установок і звичок законослухняності,
  • виховання почуття протесту і нетерпимості до всіх випадків його порушення;виховання відповідальності.

Основою правового виховання є правова освіта, навчання.

У даній роботі висвітлено нерозривний зв`язок між усіма ланками правового виховання, показані традиційні та інноваційні методи роботи з школярами різного віку.Адже в системі правового виховання величезне значення має вироблення заходів, спрямованих на підвищення правової культури молодого покоління.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

 

  1. Конституція України. – К., 2006. – 124 с.
  2. Основні орієнтиричне виховання учнів 1-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів України. Методидичне забезпечення Програми на полтавщині / Упорядник Н.В.Настенко, Г.А.Каліберда. – Полтаіва: ПОІППО. – 2009. – 252 с.
  3. Марченко А. Психологічні особливості агресивної поведінки підлітків з різним типом сімейного виховання// Імідж сучасного педагога. – 2008. – № 9-10 (88-89). - с. 62-64.
  4. Настільна книга заступника директора. / Укладачі Врублевська М.О., Григораш В.В. – Х.: Вид. група «Основа», 2009. – 320 с.
  5. Правова енциклопедія школяра/В.В.Головченко.-К.:Юрінкорм Інтер,2005.-440с.
  6. Юридична енциклопедія /Редколег. Ю.М.Шемшученко.-К.:Укр. енцикл.,1998.-Т.1:А-Г.-672с.:іл.
  7. Паспорт/Сидоренко Ю. – ТОВ «Видавнича група «Наш продукт», 2008.
  8. Пшенична Н.В. Я і мої права: Проблеми правового виховання//Позакласний час.-2009.-№21-22.
  9. Робоча книга вихователя. Випуск 1. /Укладачі О.І.Тимчишин, В.І.Уруський. – Тернопіль: ТОІППО, 2000. – 300 с.
  10. http://subject.com.ua
  11. http://www.school105.edu.kh.ua
  12. http://nlicey.com.ua
  13. http://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/4167/1/Lozovoy_217–235.pdf
  14. http://alkema0213.blogspot.com/2013/02/blog-post_27.html

 

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1

 

 «Затверджую»

Директор школи            О.А.П’ятницький

03  вересня 2016 року

 

План

заходів Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів по попередженню бездоглядності та правопорушень серед учнівської молоді

(2016-2017 н.р.)

 

№ п/

Зміст заходів

Дата

Відповід.

Примітка

 

1.

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

 

 

6.

 

7.

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

11.

12.

 

13.

 

 

 

14.

 

15.

 

16.

 

 

 

 

17.

 

 

Перевірити списки учнів, схильних до пп.

Залучити усіх учнів, схильних до п/п, до роботи у гуртках.

Вести систематичні спостереження за учнями, схильними до п/п.

Закріпити вчителів-наставників за учнями, схильними до п/п.

На засіданнях штабу профілактики п/п. заслуховувати звіти класних керівників, учителів-наставників, практичного психолога про роботу з учнями, схильними до п/п.

Заслуховувати учнів, схильних до п/п., про їх зайнятість у вільний час.

Провести обстеження сімей усіх категорій, скласти відповідні акти.

Кожен випадок правопорушення розглядати на засіданні штабу п/п, Великої ради, Ради школи.

На засіданнях Ради школи розглядати питання виховної та правовиховної роботи у школі.

Провести конференцію громадськості, куди включити питання правової освіти населення, причини бездоглядності дітей

Провести тиждень правових знань.

Вести систематичний контроль за відвідуванням учнями школи.

Систематично проводити бесіди з учнями, схильними до п/п., з „тривожними дітьми” про норми та правила поведінки, про відповідальність за свої вчинки.

Організовувати зустрічі з представниками КМСН, ССН.

 

 

До 10.09

До 10.09

 

Протягом року

До 10.09

 

2 р. на рік

 

 

 

 

2 р. на рік

 

До 15.09

 

За необхідністю

 

1-2 р. на рік

 

 

2 р. на рік

 

 

Листопад  

Протягом року

Протягом року

 

 

Грудень

 

Протягом року

Протягом року

 

 

 

Протягом року

 

ЗВР

Кл. кер.

 

Кл. кер.

 

ЗВР

 

ЗВР

 

 

 

 

ЗВР

 

Кл. кер.

 

ЗВР

 

 

ЗВР

 

 

ЗВР

 

 

Учитель правозн.

ЗВР, ЗНР

Кл. кер.

ЗВР

 

 

Уч. правозн.

ЗНР

 

ЗВР

 

 

 

 

ЗВР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

  «Затверджую»

Директор школи           О.А.П’ятницький

03 вересня 2016 року

 

План

 заходів по превентивному вихованню

Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів

на 2016 – 2017 н.р.

 

№ п/п

Зміст заходів

Виконавець

Дата

Примітка

 

1.

2.

 

3.

 

4.

 

 

5.

6.

 

7.

 

 

 

8.

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

11.

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

13.

 

14.

15.

16.

17.

18.

19.

 

 

20.

 

 

21.

 

22.

 

 

 

23.

 

 

24.

 

 

 

25.

 

26.

 

27.

 

28.

 

29.

 

30.

 

 

31.

 

 

 

Поновити банк даних дітей усіх категорій.

Скласти план роботи штабу профілактики правопорушень.

Призначити вчителів-наставників до учнів, схильних до правопорушень.

Залучати дітей, схильних до правопорушень, з неблагополучних сімей до гурткової та позакласної роботи.

Поновити банк даних на „тривожних” дітей.

Проводити індивідуальні бесіди з дітьми усіх категорій та їх батьками.

Проводити рейди „Підліток”, „Бездоглядність”, „Діти вулиці”, „Нічне кафе”, „Сім’я без насильства”, „Підбурювач”.

Відвідувати учнівські сім’ї вдома. Результати, висновки заносити до відповідних журналів.

Практикувати засідання батьківських комітетів, малих педрад, Ради школи, учнівської Ради з питань правового виховання.

Підвищувати рівень правової культури всіх учасників навчально-виховного процесу шляхом систематичної правової пропаганди.

Забезпечити щомісячний аналіз стану правопорушень серед неповнолітніх, обговорення проводити на нарадах при директорові.

Здійснювати контроль за дотриманням учнями режиму дня, проводити профілактичну роботу по запобіганню тютюнопаління, вживання алкогольних та наркотичних речовин (бесіди, диспути, зустрічі, лекції, перегляд відеофільмів та ін.).

Контролювати роботу психологічної служби.

Проводити єдиний день права

Провести тиждень  правового виховання.

Провести батьківську конференцію.

Провести місячник боротьби зі СНІДом

Проводити рольові ігри „Мій друг у біді”

Провести спільне засідання штабу профілактики п/п, психологічної служби, Ради школи (превентивна група).

Провести рейди-перевірки вільного часу учнів школи (спільно з членами Ради школи).

Організувати зустріч з представниками КМСД.

Провести круглий стіл „Проблеми виховання сучасних дітей” (психолог – батьки дітей, схильних до п/п – заступник директора з ВР)

Провести анкетування учнів 5-11 класів „Мої права та обов’язки”. Результати розглянути на нараді при директорові.

Організувати семінар для класних керівників за участю практичного психолога „Диференційований підхід у вихованні дітей”.

Організувати перегляд відеофільмів „Правомірна поведінка і правопорушення”.

Організувати проведення проблемного моста „Батьки і діти”.

Провести анкетування учнів „Моє відношення до закону” (9-11 кл.).

Організувати зустріч учнів 8-11 класів з лікарем-наркологом.

Провести рольові ігри для старшокласників „Мій друг має шкідливі звички”, „Заборонений плід солодкий” та ін.

Провести усний журнал „Серйозно про серйозне”.

Провести круглий стіл (батьки, вчителі) „Особливості підліткових правопорушень”.

 

 

ЗВР

ЗВР

 

ЗВР

 

Класні керівники, кер. гуртків

Психологічна служба

Кл. керівники

ЗВР,

класні керівники

 

Класні керівники

 

ЗВР

 

 

 

ЗВР,

класні керівники, учит. правознавства

ЗВР

 

ЗВР, класні керівники, медсестра, практичний психолог

 

 

ЗВР

 

Класні керів.

ЗВР

ЗВР

ЗВР

Педагог-орг.

Кл. кер., уч. правознавства психолог

ЗВР, психолог

 

 

ЗВР

 

ЗВР

 

 

 

Психологічна служба

 

ЗВР

 

 

 

Уч. правозн.

 

ЗВР

 

ЗВР

 

Психол. служба

ЗВР

 

Класні керівники

 

ЗВР

 

 

 

До 15.09

До 15.09

 

Вересень

 

Протягом року

 

Вересень – жовтень

Протягом року

Протягом року

 

Протягом року

 

Протягом року

 

 

Протягом року

 

 

Щомісяця

 

 

Протягом року

 

 

 

 

 

Протягом року

Щосереди

Грудень 

12.12

Грудень

Грудень

 

Грудень

 

Січень

 

 

Лютий

 

Лютий

 

 

 

Січень

 

 

Січень

 

 

 

Жовтень

 

Березень

 

Березень

 

Квітень

 

Квітень

 

Квітень

 

 

Травень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

  «Затверджено»

      Директор школи    О.А.П’ятницький

04 грудня 2016 року

 

План

проведення Всеукраїнського тижня права

 

 

№ п/п

Зміст заходів

Відповідальні

Клас

Дата проведення

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

 

4.

 

5.

 

 

6.

 

7.

 

 

8.

 

 

 

Виховні години на правову тематику

 

Лінійка: оголошення плану роботи.

 

Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини

 

Вікторина «Право і обов’язок»

 

Презентація «Знай свої права – виконуй обов’язки»

 

Вікторина «Права дітей у казках»

 

Конкурсна програма «Права людина у творах літератури»

 

Перегляд мультимедійних презентацій («відкритий діалог»): «Дивні закони», «Цікаве прогроші».

Кл. керівники

 

 

Учитель правознавства

 

Кл. керівники,

 

 

 

Уч.правознав.

 

Соц. педагог

 

 

Бібліотекар

 

ЗВР

Бібліотекар

 

Уч. правозн.

1-11 кл.

 

 

1-11 кл.

 

 

1-11 кл.

 

 

 

7-8 кл.

 

5-6 кл.

 

 

1-4 кл.

 

9-11 кл.

 

 

8-11 кл.

07.12

 

 

08.12

 

 

10.12

 

 

 

09.12

 

09.12

 

 

11.12

 

11.12

 

 

10.12

 

 

 

Додаток 4

               «Затверджую»

Директор школи  О.А.П`ятницький

         _________________________________

 

 

 

 

 

Положення

про штаб профілактики правопорушень Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів

(розроблено на основі типового Положення)

 

 

 

 

http://school155.klasna.com/uploads/editor/319/359881/sitepage_207/images/12949111249438.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

  «Затверджую»

      Директор школи            О.А.П’ятницький

«05»  вересня 2016 року

 

План

 роботи штабу профілактики правопорушень

на 2016-2017 н.р.

 

№ п/п

Тематика засідань

Дата

Прим.

 

 

 

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

8.

 

 

 

 

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

6.

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

6.

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

4.

 

 

Засідання № 1

 

Ознайомлення з Положенням штабу профілактики п/п.

(керівник штабу)

 

Затвердження плану роботи штабу на 2016-2017 н.р.

                                                            (керівник штабу)

 

Про підсумки роботи штабу за 2015-2016 н.р.

                                           (заступник керівника штабу)

 

Про поведінку окремих учнів.

                                                          (класні керівники)

 

Про закріплення вчителів-наставників за дітьми, схильними до п/п

 

Про залучення учнів, схильних до п/п, до позаурочної та гурткової роботи.

                          (класні керівники, керівники гуртків)

 

Про проведення рейдів-перевірок сімей груп ризику та місць відпочинку молоді.

                                                      (керівник штабу)

Різне

 

 

Засідання № 2

 

Про результати проведення рейдів-перевірок сімей груп ризику та місць відпочинку молоді.

 

Звіти дітей, які схильні до правопорушень, про участь у гуртковій та позакласній роботі.

 

Про недопущення будь-яких форм насильства і жорстокості у сім’ї та серед неповнолітніх (зустріч з працівниками КМСД, ССД)

 

Про стан роботи класних керівників з профілактики правопорушень у школі.

(ЗВР, кл. керівники)

 

Про поведінку окремих учнів.           

 (класні керівники)

 

Різне

 

Засідання № 3

 

Про результати відвідування класними керівниками сімей, де проживають діти, схильні до правопорушень та сімей, де батьки недостатньо займаються вихованням своїх дітей.

                                                         (ЗВР, класні керівники)

 

Звіти вчителів-наставників про проведену роботу з учнями, схильними до правопорушень.

 

Про роботу соціального педагога та психолога з дітьми, які мають девіантну поведінку.                   

(соціальний педагог, психолог)

 

Про стан правової освіти учнів та проведену роботу з профілактики алкоголізму, наркоманії, ВІЛ/СНІДу за І семестр  2016-2017 навчального року.

                                                                            (ЗВР)

Про поведінку окремих учнів.

                                                         (класні керівники) 

 

Різне 

 

 

Засідання № 4

 

 

Про підсумки проведених рейдів-перевірок сімей групи ризику та місць відпочинку молоді.

                                                                                  (ЗВР)

 

Про стан та результати роботи центру дисципліни і порядку учнівського самоврядування за 2016-2017 н.р.

                                                             (шкільний психолог)

 

Про перспективи літнього оздоровлення дітей, схильних до правопорушень та дітей із сімей груп ризику.

                                                                                  (ЗВР)

Різне

 

18.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квітень, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 6

  

«Затверджено»

      Директор школи    О.А.П’ятницький

05 вересня 2016 року

 

План

проведення тижня олімпійського спорту

 

№ п/п

Зміст заходів

Відповідальні

Клас

Дата проведення

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

6.

 

7.

 

 

8.

 

 

 

Тематична лінійка. Повідомлення про початок тижня. Завдання класним колективам

Виставка-огляд літератури (яка є у шкільній бібліотеці) про олімпійський рух

Єдиний Олімпійський урок

Перегляд комп’ютерної презентації «Б.П.Мищенко – перевалівський борець»

Перегляд мультфільму «Як козаки у футбол грали»

Олімпійська вікторина

Урочисте відкриття Малих олімпійських ігор Вирішальненської ЗОШ

Спортивні змагання:

Крос-забіг

Естафети

Велозмагання «Черепаха»

ЗВР

 

 

 

Бібліотекар

 

 

Кл. керівники,

 

Уч.історії

 

 

Уч. фізкульт.

 

 

ЗВР

 

ЗВР

Уч. фізкульт.

 

Уч. фізкульт.

1-11 кл.

 

 

 

 

1-11 кл.

 

 

1-11 кл.

 

8-11 кл.

 

 

5-7 кл.

 

 

1-11 кл.

 

1-11 кл.

 

 

1-11 кл.

08.09

 

 

 

 

08.09

 

 

08.09

 

10.09

 

 

09.09

 

 

11.09

 

11.09

 

 

Протягом тижня

 

Додаток 7

            «Затверджую»

                                                     Директор школи           О.А.П’ятницький

20 листопада 2016 року

 

План

заходів Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів

щодо проведення щорічної акції «16 днів проти насильства»

 

№ п/п

Назва заходу

Відповідальний

Дата

Де буде висвітлений

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

4

 

5

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

7

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

 

13

 

 

14

 

 

 

 

15

 

 

 

Виховні години, години спілкування для учнів 5-11 класів: «Насильство: попередити та допомогти», «Поняття «ґендер» та ґендерна ідентичність», «Врятуймо світ від рабства!», «Ідеї ґендерної рівності в системі ціннісних орієнтацій сучасної молоді», «Ми всі різні і рівні!», «Ти і твої права та обов’язки»

 

Виховні години, години спілкування для учнів 1-4 класів: «Знай права – виконуй обов’язки», «Права в казках та малюнках», «Демократія для всіх», «Ти і твої права та обов’язки»

 

Анонімне анкетування учнів з приводу проявів фактів насильницьких дій у їхньому житті

 

Випуск інформаційного вісника «Поради соціального педагога»

Круглий стіл «Насильство та форми протидії – право, інформація, освіта»

 

Бесіди з елементами анкетування, з елементами  тренінгів та перегляд презентацій і відеороликів  «Рабство українців за кордоном – не вигадка!», «Не стань живим товаром!», «Що ви знаєте про торгівлю у сучасному світі?»

 

Ділова гра «Країна дитячих прав»

 

Ділова гра «Людська гідність і права»

 

Ділова гра «Мої права – моє життя», «Я та інші»

 

Робота батьківського лекторію «Сваряться батьки – страждають діти», «Батькам про права та обов’язки дітей», «Захист прав та гідності дитини», «Права маленької людини»

 

Конкурс малюнків «Країна дитячих прав», «Права дитини – очима дитини»

 

Зустріч за круглим столом з представником КМСН Кудерею В.Ю. за темою «Відповідальність за скоєне насильство»

 

Анкетування учнів «Що я знаю про свої права та обов’язки?»

 

Розробка пам’яток-рекомендацій для старшокласників «Щоб не стати жертвою насилля», «Зібрався за кордон – зупинись, прочитай!

 

Круглий стіл. Обговорення «Декларації принципів толерантності»

 

Кл. керівники

5-11 кл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кл. керівники

1-4 кл.

 

 

 

 

 

Соціальний педагог

 

 

Соціальний педагог

ЗВР

Учитель правознавства

 

ЗВР

Соціальний педагог

Кл. керівники

Учитель правознавства

Бібліотекар

 

Кл. керівники

 1-4 кл.

Кл. керівники

5-8 кл.

 

Кл. керівники

9-11 кл.

 

ЗВР

Гайдамака Т.В.

Горбуля Н.П.

Маріора О.А.

 

 

 

Педагог-організатор

 

 

ЗВР

 

 

 

 

Соц. педагог

Педагог-орг.

 

ЗВР

Учитель правознавства

 

 

Учитель правознавства

 

 

25.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.11

 

 

 

 

 

 

26.11

 

 

 

27.11

 

28.11

 

 

 

29.11

 

 

 

 

 

 

 

02.12

 

03.12

 

 

04.12

 

 

05.12

 

 

 

 

 

 

02.12

 

 

 

06.12

 

 

 

 

10.12

 

 

25.11 – 09.12

 

 

30.11

 

 

Сайт школи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сайт школи

 

 

 

 

 

 

Сайт школи

 

 

 

Сайт школи

 

Сайт школи

 

 

 

Сайт школи

 

 

 

 

 

 

 

Сайт школи

 

Сайт школи

 

 

Сайт школи

 

 

Сайт школи

 

 

 

 

 

 

Сайт школи

 

 

 

Сайт школи

 

 

 

 

Сайт школи

 

 

Сайт школи

 

 

Додаток 8

 

«Затверджено»

Директор школи  О.А.П’ятницький

27 листопада 2016 року

 

План

проведення місячника профілактики

та боротьби з наркоманією, запобігання поширення

ВІЛ-інфекції/СНІДу

№ п/п

Зміст заходів

Дата  виконання

Відповідальні

Примітка

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

Інформаційний вісник «Проблема ВІЛ СНІДу в Україні»

 

Виховні години

 «СНІД: сьогодні і вчора. Завтра?»

 

Написання диктантів про профілактику захворювання на СНІД

 

Перегляд відеофільму «СНІД. З чого все починається»

 

Інтерактивна гра «Що я знаю про СНІД»

 

Практичні заняття з елементами тренінгу «Як уберегти своє здоров`я»

 

Відкритий діалог «Мій вибір – здоров’я»

 

Відкритий діалог «Ставлення молоді до Віл-інфікованих»

 

Флешмоб «Ми за здоровий спосіб життя»

 

Виставка малюнків «Я обираю здоров`я»

05.12

 

 

01.12

 

 

Грудень 

 

 

 

06.12

 

 

16.12 – 17.12

 

18.12 –

19. 12

 

 

23.12

 

 

24.12

 

 

24.12

Кл. керівники 1-11 кл.

 

Кл. кер.

1-11 кл.

 

Кл.кер.

1-11 кл.

 

 

Шк. Медсест.

8-11

 

ЗВР

8-11 кл.

 

Соц. педагог

9-11 кл.

 

 

Соц. 1т.1

5-8 кл.

 

Соц. педагог

9-11 кл.

 

ЗВР

1-11

 

Педагог-орг.

1-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 9

Зразок

проведення батьківських конференцій, конференцій громадськості з питань превентивного виховання

(оформлення шкільної документації – протоколів)

 

Протокол № 

батьківської конференції з теми:

«Про психологічні передумови виникнення шкідливих звичок

 (куріння, наркоманія, алкоголізм, ігроманія) та їх запобігання.

Про роль сім'ї у подоланні залежностей» 

Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів  

с. Вирішальне Лохвицького району Полтавської області

 

Дата проведення 

Присутні:

Голова конференції    О.А.П’ятниицький

Секретар       О.А.Маріора

112 батьків

Адміністрація школи

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

  1. Про соціальні та психологічні причини виникнення шкідливих звичок у дітей.  (доповідь ЗВР Т.А.Козачко).
  2. Про роль батьків у подоланні шкідливих звичок у дітей (доповідь практичного психолога В.О.Горященко).
  3. Про шкідливість алкоголю, тютюну, наркотиків для дитячого організму (шкільна медсестра Л.М.Соломаха).
  4. Перегляд відеофільму «Звідки беруться шкідливі звички».

 

СЛУХАЛИ:

  1. Заступник директора з ВР виступила з доповіддю «Про соціальні та психологічні причини виникнення шкідливих звичок у дітей» та про роботу педагогічного колективу з профілактики шкідливих звичок у школярів (доповідь додається).

ВИСТУПИЛИ:

1.1.Гузь С.В. у своєму виступі говорив про те, що дуже багато шкідливих звичок пропагується зараз з екранів телевізорів, відеофільмів, з Інтернету. Підлітки бачать яскраву картинку, і їм теж хочеться спробувати те, що рекламують, або що роблять їхні кумири.

 

СЛУХАЛИ:

  1. Практичний психолог В.О.Горященко виступила з доповіддю  «Про роль батьків у подоланні шкідливих звичок у дітей» (доповідь додається).

 

ВИСТУПИЛИ:

  1. Соціальний педагог Ю.В.Гальченко продовжила тему і зупинилася на комп’ютерній шкідливій звичці «ігроманії». Зокрема, вона пояснила, яку небезпеку для дитячого здоров’я і психіки несе за собою необмежене захоплення комп’ютерними іграми або віртуальним спілкуванням (на прикладах зі своєї роботи з дітьми).

 

СЛУХАЛИ:

  1. Шкільна медсестра у своєму виступі детально пояснила, який негативний вплив мають алкоголь, тютюн, наркотики на підлітковий організм. Зокрема вона зупинялася на тому, якій деформації підлягають окремі органи людського тіла, якщо людина має шкідливі звички (доповідь додається).

 

ВИСТУПИЛИ:

3.1. Сердюк В.В. погодився з виступаючими в тому, що діти не матимуть шкідливих звичок, якщо їх не матимуть батьки. У тих родинах, де батьки ведуть здоровий спосіб життя, займаються спортом, разом відпочивають та 1т.. набагато менше дітей, які мають шкідливі звички.

 

УХВАЛИЛИ:

 

  1. Роботу педагогічного колективу з профілактики шкідливих звичок у школі вважати задовільною.
  2. Вчителям продовжувати працювати над профілактикою шкідливих звичок у дітей.
  3. Батькам намагатися виховувати у своїх дітей бажання вести здоровий спосіб життя.

 

Голова засідання _____ О.А.П’ятницький

Секретар засідання ______ О.А.Маріора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 10

Виховна година

 «Великі права маленької дитини»

(1 клас)

Класний керівник Гайдамака Т.В.

 

Тема.Великі  права маленької дитини.

Мета. Ознайомити дітей із Конвенцією про права дитини; донести її важливість для дітей усього світу; прищеплювати розуміння того, що людина живе в багатовимірному світі  й повинна вміти користуватися  своїми правами; вивчати основи правових знань; виховувати почуття власної гідності.

Обладнання. ПК, екран, проектор, книга казок Г.Х.Андерсена, виставка літератури на правову тематику.

Хід заняття

  1. Організаційна частина
  2. Повідомлення теми, мети заняття.
  3. Робота над темою заняття.

 

  1. Вступна бесіда вчителя

 

  1. Читання вірша.

 

Прискакав до школи зайчик,

Учителів питає:

«Чи у вас і тих навчають,

Хто грошей не має?»

«Ну, звичайно, ну, звичайно!-

Кажуть зайченяті.-

В нашій школі всіх навчають,

бідних і багатих.

І читати, і писати

Ми вчимо маляток.

І на лапках рахувати,

і пісень співати!»

В темнім лісі зайчик радий

скликав заячу нараду.

І сказав таке: «Освіта

Всім обов’язкова!»

Для усіх малят відкрита

Початкова школа.

Безкоштовно і сумлінно,

З самого початку

Вивчимо права дитини

І права зайчатка.

 

  1. Бесіда за текстом.
  • Діти,  які права мають люди? А чи однакові права мають дорослі і діти?
  • За яким головним Законом живуть люди? (Конституція)
  • А чи є якісь закони для дітей? (Декларація)
  • Сьогодні ми і з’ясуємо, які ж права мають діти. Слайд 1
  • Бесіда за слайдом 2.
  • Бесіда за слайдами 3-4.

 

  1. Хвилинка бібліотекаря (ознайомлення з правовою літературою).

 

  1. Твої права. Слайд  5

 

  1. Робота над казкою Г.К.Андерсена «Дюймовочка».

 

  • Діти, а ви любите казки? Давайте переглянемо казку «Дюймовочка» і визначимо, які ж права мають діти. Слайди  6 -19

 

  1. Підсумок виховної години.

 

  1. Вправа «Мікрофон»
  • Які права дітей ви запам’ятали? 
  • Що найбільше сподобалося?
  • Який висновок можемо зробити?

2.Гра «Упізнай героя» 

Учитель називає ознаки героїв, діти відгадують його 1т.’я.

Додаток 11

Виховна година

 «Дитина  має  право  на  любов  і  піклування»

(3 клас)

Класний керівник Сліпухова В.О.

 

Тема.  Дитина  має  право  на  любов  і  піклування.

Мета. Ознайомити учнів з їх правом жити 1т.1айомцями1ну в родині, члени  якої  повинні  любити  своїх  дітей  та  піклуватися  про  них; формувати  в  учнів  цікавість  до  прав  та  обов’язків  дитини,  прагнення  знати  їх; виховувати  любов  до  батьків,  бажання  допомагати  їм,не  засмучувати  їх.

Обладнання:ПК, екран, проектор.

Хід  заняття

І. Організація  класу.

Вступне  слово  учителя.

       -   Дорогі  діти!  У  школі  ми  часто  з  вами  говоримо  про  те,  що  ми  повинні  робити.  А  ви  повинні  добре  вчитися,  гарно  поводитися,  бути  охайними  та  відповідальними,  сумлінними  та  чемними. Все  це – ваші  обов’язки.  Але,  мабуть,  ви  вже  знаєте,  що  нарівні  з  обов’язками  кожна  дитина  має  і  власні  права.                                                                                           

      Права  дітей  затверджені  спеціальним  документом  -  «Конвенцією  прав  дитини»,  яку  прийняла  міжнародна  Організація  Обєднаних   Націй. Права  наших  українських  дітей  відображені  в  Основному  Законі  нашої  держави – Конституції  України.  Кожен  з  вас  має  чимало  прав  як  людина,  як  особистість,  як  маленький  громадянин. І  першочергове  право  будь-якої  дитини – право  на  любов  та  піклування.

ІІ. Повідомлення  теми  та  мети.

Вчитель.

     Саме  про  це  важливе  право  ми  й  поговоримо  сьогодні  на  виховній  годині.  Ви  дізнаєтеся,  хто  та  як  має  піклуватися  про  вас,  що  означає –мати  право  на  любов  та  піклування,  як  реалізується  це  право  в  житті  наших  дітей  та  які  загальнолюдські  цінності  пов’язані  з  ним.

ІІІ.Робота над темою.

       Бесіда – розповідь.

  З  самого  народження  кожен  з  вас  відчуває  увагу  та  піклування  близьких  і  рідних  людей,  які  щодня  з вами  поруч. Назвіть  цих  людей.              (Діти  називають  членів  своєї  сім’ї).                                                                                      

Ви,  ваші  батьки,  брати  та  сестри  складаєте  одне  ціле,  1т.’я  якому – родина,  сім’я.

  • Розкажіть, як  ставляться  батьки  до  вас,  своїх  дітей? 
  • Доведіть,  що  мама  і  тато  дійсно  люблять  вас  та  піклуються  про  вас.

  Розповіді  учнів

Отже,  ваше  право  на  любов  та  піклування  прямо  й  безпосередньо  пов’язане  з  іншим  правом – правом  жити  й  виховуватися  в  родині.

        Родина,  близькі  люди,  рідна  домівка – найдорожче,  що  є  в  людини.  Діти,  зазвичай,  схожі  на  батька  та  матір  зовні,  вони  успадковують  від  своїх  батьків  вдачу,  часто  ростуть,  наслідуючи  їхні  інтереси  та  захоплення,  навчаючись  того,  що  вміє  мама  або  тато. 

  • Розкажіть,  хто  з  вас  вважає,  що  він  схожий  на  когось  зі  своїх  батьків.  У  чому  саме  виявляється  ця  схожість?

  Розповіді  учнів

        У  гарній,  дружній  сім’ ї  всі  пов’язані  між  собою  взаємною  любовю  та  взаємними  обов’язками.

  • Розкажіть,  як  на  вашу  думку,  мають  батьки  ставитися  до  своїх  дітей?
  • Як,  у  свою  чергу,  повинні   ставитися  до  батьків  діти?

Розповіді  учнів

Добре,  коли  в  родині  панують  мир  та  злагода,  коли  діти  відчувають  любов  та  підтримку  решти  членів  родини. Піклування  батьків  породжує  у  дитини  відчуття  захищеності,  дає  можливість  дитині  відверто  висловлювати  свої  думки,  почуття,  висловлювати  власні  бажання,  будучи  впевненою,  що  її  зрозуміють.

  • А  хто  з  вас  знає  вірші  про  маму  або  тата?

                              Батько

     Хто  має  батька – дійсно  щасливий,

     У  ласці  й  турботі  татова  сила,

     Дітям  в  пригоді  батька  наука,

     Вмілі  й  дбайливі  татові  руки.

     Татова  втіха – рідна  дитина,

     Любить  він  щиро  донечку  й  сина,

     Про  твою  долю  палко  він  дбає.

     Тим  пощастило,  хто  тата  має.      

                                                     Мама

                     Хто  вас,  діти,  щиро  любить,

                     Хто  ласкаво  вас  голубить,

                     Не  стуля  вночі  очей,

                     Дбає  все  про  вас, дітей ?

«Мама  дорогенька!»

                      Хто  колиску  вам  гойдає,

                      Хто  вам  пісеньку  співає,

                      Хто  вам  казочку  розкаже,

                      Забавками  хто  розваже?

«Мама  золотенька!»

                          Як  ви,  дітоньки,  ліниві,

                          Неслухняні,  пустотливі,

                          Як  буває  іноді.

                          Хто  ж  то  сльози  ллє  тоді ?

«Все  вона  рідненька!»

Перегляд  мультимедійного фотоальбому «Моя родина»

Прислівя про маму (слайд)

  • Материна  молитва  з  моря  рятує.
  • Яке  дерево, такий  клен, який  батько, такий  син.
  • У  дитини  заболить  пальчик,  а  у  матері – серце.
  • Сімейна  згода  всього  дорожче.
  • Шануй  батька  й  неньку,  то  буде  гладенько.
  • Вся  родина  разом,  так і душа  на  місці.

Для  батьків  ви,  діти, - не  просто  велика  радість: ви  сенс  усього  їхнього  життя. Недаремно  в  народі  кажуть: «Батьківське  серце – в дітях».

        Вашим  благополуччям,  добробутом,  моральним  та  фізичним  здоров’ям  опікуються  й  інші  близькі  люди – бабусі  і  дідусі.                                         

  • Хто  хоче  розказати  про  свої  стосунки  з  бабусею  або  дідусем?
  • Яким  чином  ці  люди  виявляють  свою  турботу  про  вас?
  • Як  ви  вважаєте,  чому  дідусь  та  бабуся  роблять  це?

 

Відповіді  учнів

 

  • А  чи  знає  хто  з  вас  вірші  про  бабусю  або  дідуся?

 

                      Бабуся

Найкраща  в  світі – це  моя  бабуся!

У  неї  очі  добрі  і  ясні.

Я  до  бабусі  міцно  притулюся

І  дуже  добре  й  затишно  мені.

Вона  легенд,  казок  багато  знає,

І  оповідок  про  усі  краї.

І  так  цікаво  нам  розповідає,

Ми  слухаємо  з  захватом  її.

Вона  ніколи  не  сидить  без  діла,

Завжди  щось  робить:  шиє,  то  плете.

Голівка  у  бабусі  біла-біла,

А  серце,  кажуть  люди,  золоте.

Вона  сорочки  внукам  вишиває.

То  рушники  для  довгого  життя.

А  то  пісні  тихесенько  співає,

З  минулого  веде  у  майбуття.

І  вчить  нас  сьогодення  розуміти.

І  вчить  нас  бути  мудрими  людьми.

Щоб  добрими  росли  ми  в  цьому  світі,

Щоб  світлі,  щирі,  гарні  стали  ми.

 

                                     Дідусь

                      Дідусь  мій  старенький  і  сивий,

                      Та  вдачею  дуже  красивий:

                      У  нього  душа  молода,

                      А  в  серці  живе  доброта.

                      Він  стільки  цікавого  знає,

                      Голубить  нас  і  розважає,

                      Онукам  завжди  радий  дати

                      Доречні  та  мудрі  поради. 

 

  • Молодці !  Ви  дуже  багато  віршів  знаєте  про  своїх  батьків.
  • Розкажіть,  які  ще   члени  родини  оточують  вас  любовю  та  піклуванням ?
  • А  ви  самі  піклуєтеся  про  своїх  братів  та  сестер.

Я  вважаю,  що  кожен  з  вас  на  даний  час  має  щасливе  дитинство. І  ми  з  вами  в  цьому   пересвідчимося  переглянувши  фотографії.

Перегляд  мультимедійного фотоальбому «Моя родина» (продовження).

 На  жаль,  не  кожній  дитині  пощастило  мати  гарну  родину  з  люблячими  мамою  і  татом.  Буває,  що  мама  ростить  і  виховує  свого  сина  або  доньку  сама.  Їй,  звичайно,  це  дуже  важко.

 Але  іноді  доля  складається  так,  що  дитина  залишається  зовсім  без  батьків.  Така  дитина  не  позбавляється  свого  законного  права  на  піклування.  Турботу  про  дітей,  що  залишилися  без  опіки  батьків,  у  нашій  країні  бере  на  себе  держава.  Такі  діти  виховуються  у  дитячих  будинках  або  їх  всиновлюють  прийомні  батьки,  опікуни. Сьогодні  на  виховній  годині  ми  не  можемо  не  згадати  страшної  трагедії,  яка  зараз  відбувається  на  території  Донецька  і  Луганська.  Ви  також  знаєте,  що  там  під  час  військових  дій  дуже  багато  постраждало  дітей,  тобто  залишилися  без  батьків. Я  думаю,  що  кожен  з  нас  не  байдужий  до  чужого  горя  і,  по  можливості,  допоможе  цим  дітям.  Прийде  час,  коли  ця  війна  закінчиться  і  діти-сироти  будуть  розміщені   в  дитячі  будинки  або  всиновлені  небайдужими  людьми. А  вам  я  бажаю,  щоб  війни  ви  ніколи  не  бачили  на  власні  очі  і виросли  гідними  патріотами  своєї  країни.

        Дорослішаючи,  дитина  проводить  багато  часу  поза  межами  родини.  Спершу  дитячий  садок,  потім  обов’язково  школа – шлях  кожної  дівчинки  та  хлопчика  до  дорослого  життя.

  • Розкажіть,  хто,  які  люди  піклуються  про   дитину  поза  її  родиною,  у  виховних  та  навчальних  закладах ?

ІV.  Ознайомлення  з  родинним  кодексом.

  • Дитиною  вважається  особа,  яка  не  досягла  повноліття (до вісімнадцяти  років).
  • Кожна  дитина  має  право  жити  та  виховуватись  у  родині,  право  знати  своїх  батьків,  право  на  їхнє  піклування  та  спільне  проживання  з  ними.
  • Дитина  має  право  на  виховання  своїми  батьками,  забезпечення  своїх  інтересів,  всебічний  розвиток  та  повагу  своєї  людської  гідності.
  • За  відсутності  батьків (позбавлення  батьківських  прав  та  інші  випадки  втрати  батьківської  опіки) право  дитини  на  виховання  в  сім’ї  забезпечується  державними  органами  опіки  та  піклування.
  • Дитина  має  право  на  спілкування  з  батьками  та  родичами.

             Гра «Дитина  має  право»

І  хотілося  закінчити нашу  виховну  годину  словами  вірша.

                                       Любов – це  дуже  світле  почуття.

                                       І  кожному  з  ним  легко  і  прекрасно.

                                       Любов  до  тата  й  мами – на  усе  життя!

                                       Це  зрозуміло  кожному  і  ясно.

                                       Бо тато  й  мама  нам  життя  дали

                                       І  люблять  нас  понад  усе  на  світі.

                                       І  прихилили  б  небосхил,  аби  могли,

                                       Щоб  у  добрі  росли  їх  любі  діти.

  1. Підсумок  виховної  години.

Діти, що ви зрозуміли з нашої виховної години?

Як треба ставитися до батьків та рідних?

Чи користуєтеся ви тим правом, про яке ми сьогодні говорили?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 12

Рольова гра

 «Суд над казковими героями»

(2-5 класи)

Соціальний педагог Гальченко Ю.В.

 

Тема. Суд над казковими героями

Мета. Показати на прикладі казкових героїв необхідність дотримання законів, формувати у дітей відповідальність за свої вчинки, виховувати повагу та толерантне ставлення до оточуючих людей.

Обладнання: ілюстрації до казок, костюми для героїв

 

Хід проведення рольової гри

І. Організація колективу

1. Вступне слово

 

Діти, чи любите ви казки?

Які казки ваші улюблені?

А які герої вам подобаються?

 

  1. Перегляд ілюстрацій

 

  1. 3 якої казки ілюстрація? («Колобок»).
  2. Яке право Колобка порушено у казці? (право на життя).
  3. Згадаймо казку «Бридке каченя».
  4. Яке право бридкого каченяти було порушено? (всі рівні у правах).
  5. Які права Попелюшки порушувала мачуха? (право на відпочинок).6.   А чи впізнали ви героїв, яких бачите перед собою? (ляльковий театр)

ІІ. Робота над темою заняття

Ось і сьогодні ми відвідаємо залу суду, де розглядатиметься декілька судових справ з питань порушення прав дітей.

Виходять діти в костюмах героїв.

 

Справа 1

Позивач: Червона Шапочка.

Відповідач: Вовк.

Справу веде суддя: Мисливець

Діти-«герої» займають відповідні місця: 2 кафедри, стіл судді, дерев'яний молоток.

ЧервонаШапочка.Ваша честь! Ідучи дорогою через ліс до хво­рої бабусі, я зустріла Вовка. Він ска­зав, що він чуйний, добрий, що він також хоче провідати хвору бабусю. Я йому повірила. Ми вирішили позмагатися: підемо різними дорога­ми, хто швидше дістанеться місця. Але Вовк випередив мене, обманом забрався до хати, з'їв бабусю, а по­тім і мене.

Суддя.Відповідачу, що ви можете сказати про таку заяву. Це правда?

Вовк. Ваша честь! Це правда! Але я був голодний, а я маю право на пов­ноцінне харчування!

Суддя.Усе зрозуміло! Навіть не­має потреби йти до нарадчої кімна­ти! Оголошується рішення суду! (Удар молотком.) Ви, шановний (до Вовка), порушили головне право дитини — право на життя!

По-друге, Ви незаконно ввірвали­ся до чужої оселі. Тому Ви вважаєте­ся винним у злочині. Суд зобов'язує Вас вивчити права дітей і рекомендує харчуватися тільки рослинною їжею. Рішення прийнято! (Удар.)

Виходять Червона Шапочка і Вовк, ста­ють перед дітьми.

ЧервонаШапочка.У май­бутньому я не буду такою довірли­вою до незнайомих і не буду з ними навіть розмовляти!

Вовк. Виконуватиму рішення суду— буду вегетаріанцем!

Учитель

— Які права дитини порушив Вовк? Чи потрібно спілкуватися з незнайо­мими людьми? Чи правильне рішен­ня виніс суддя?Та чи прислухається до цього рішен­ня Вовк?

Справа 2

Позивач: Герда.

Відповідач: Снігова Королева.

Справу веде суддя: Король

Герда.Ваша честь! Снігова Коро­лева викрала мого названого бра­та Кая, зачарувала його і залишила жити в своєму кришталевому пала­ці. Скільки сліз я пролила, всі на­віть повірили, що Кая немає в жи­вих, що, можливо, потонув у річці. Потім, шукаючи його, я подолала ба­гато перешкод.

СніговаКоролева. Я — Ко­ролева! І не маю відповідати ні за що! І потім, він сам прив'язав свої санча­та до моїх саней.

Суддя.Шановна! Хто б Ви не були, але маєте відповідати перед законом!

СніговаКоролева.Нічо­го поганого я не скоїла! Хлопчикові я бажала лише добра! Я обіцяла йому увесь світ і пару ковзанів!

С у д д я. Це лише Ваша думка. Але дитина має право на власну думку, а Ви його зачарували і позбавили його прав! У вас є ще щось у своє ви­правдання?

СніговаКоролева.Я не винна!

Суддя. Оголошується рішення суду! (Удар.) Відповідач порушила право дитини на захист від викрадення, по­збавила права дитини на власну дум­ку. Суд зобов'язує Вас вивчити і зна­ти права дітей. Рекомендує взяти собі на виховання і догляд дитину-сирітку і дбати про неї, адже таким діткам, що не мають батьків, потрібна особлива увага! Але без усяких чарів, шановна! Рішення прийнято! (Удар.)

Виходять Герда і Снігова Королева (з-за кафедри).

Герда.Будьте обережні з незна­йомцями! Не впускайте в будинок, коли немає вдома батьків, не сідай­те в машину до незнайомих, не бе­ріть від них гостинці, не гуляйте да­леко від своєї домівки!

СніговаКоролева.Я при­слухаюсь до рішення суду і візьму собі на виховання дитину-сирітку.

Учитель

  •            Які права дитини порушено в цій судовій справі?
  •            Сподіваюсь, що Королева прислу­хається до рішення судді й візьме собі на виховання дитину-сирітку.

Справа 3

Позивач: Попелюшка.

Відповідач: Мачуха.

Справу веде суддя: Принц

Попелюшка.Ваша честь! Життя з моєю Мачухою та її двома доньками стало нестерпним. Вони мене нена­видять. Усю брудну роботу виконую я: і перу, і прибираю, у той час, коли сестри лише сплять та крутяться пе­ред дзеркалом. Я вбрана в лахміття, а вони — в гарних дорогих сукнях. Я сплю на горищі в соломі, а се­стри — в розкішних кімнатах, на пу­хових перинах.

Суддя.Відповідайте, відповідачу, що Ви скажете на цю заяву?

Мачуха. Це моя сім'я, і я сама в ній розберусь!

С у д д я. У Попелюшки є права, і Ви їх порушуєте. За це Ви відповідатим­ете за законом! Відповідайте, чому Ви так поводитесь з пасербицею?

М а ч у х а. Я ненавиджу її за красу! Поряд із нею мої власні дочки зда­ються негарними!

С у д д я. Суду все зрозуміло. Оголо­шується рішення суду. {Удар.)

У Конвенції ООН про права дити­ни зазначено: діти мають рівні пра­ва, не повинні залучатись до важкої, непосильної праці, мають право на відпочинок, дитина не повинна бути скривджена. А головне — має пра­во на любов та піклування! Ви пору­шили цілу низку прав Попелюшки і визнані винною. Суд зобов'язує вас вивчити права дитини і радить не по­рушувати їх, інакше з Вами трапить­ся те саме, що з Мачухою з казки «12 місяців» — Ви перетворитесь на собаку! Рішення прийнято!

Виходять Мачуха і Попелюшка.

Попелюшка.Дорогі друзі! Ви­вчайте і знайте свої права!

М а ч у х а. Я не хочу перетворюва­тись на тварину, а тому більше ніко­ли не ображатиму свою пасербицю Попелюшку!

Учитель

  •            Які права дитини порушено в цій судовій справі?
  •            Звісно, мачуха більше ніколи не ображатиме Попелюшку, адже вона стане принцесою.

ІІІ. Підсумок виховної години

Учитель

Ми розглянули кілька судових справ. Ви переконались, що держа­ва своїм законом — Конвенцією — захищає права дітей.

  1. Метод «незакінчене речення»

Сьогодні на виховній годині я зрозумів (ла) …

Я погоджуюся (не погоджуюся) з …

Я думаю, що …

  1. Спрогнозувати майбутнє життя якогось героя після рішення суду.

 

Додаток 13

Виховна година

«Юристом можеш ти не бути, та закони знати ти повинен»

(10 клас)

Класний керівник,

учитель російської мови та світової літератури Дрегваль Н.В.

 

Мета: ознайомити учнів з основними питаннями законодавства щодо підлітків та    молоді, з найбільш поширеними прикладами правопорушень серед молоді з метою їх попередження; розвивати інтерес учнів до читання літератури, матеріалів періодичної преси з питань правового виховання, перегляду телепередач на правову тематику; виховувати в учнів правову свідомість

Основний зміст виховного заходу

  1. Вступне слово вчителя. Ознайомлення з метою бесіди

  Сьогодні ми з вами живемо у ХХІ 1т.. Наша Батьківщина – правова держава, яка зветься Україною. Неможливо бути громадянином країни і залишатися осторонь законів, які керують цією державою. Право, закони супроводжують людину все її життя.

  Помилковою є думка, ніби сфера застосування права обмежується професійною діяльністю юристів та правознавців. Щодо усіх інших громадян – вона зводиться до покарання осіб, які вчинили різні правопорушення. Багато хто з учнів дивується, дізнавшись, що наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку.

  Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки , не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально усі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати.

  А звідки ж ви, учні, можете почерпнути правові знання? З уроків правознавства, виховних годин, позакласних заходів на правову тематику, з книг, газет, журналів, радіо та телебачення.

  Саме з метою поглиблення ваших знань з питань законодавства сьогодні ми проводимо бесіду на тему «Юристом можеш ти не бути, та закони знати ти повинен».

 

 

  1. Основна частина бесіди

«Незнання законів не звільняє від відповідальності»

   Конституція України. Стаття 68.

  В Основному Законі нашої держави Конституції України записано, що незнання законів не звільняє нас від відповідальності. Саме тому зі шкільної парти ви знайомитеся з законами, які повинен знати кожен. Допомагає вам у цьому, перш за все, вивчення правознавства.

  • Що ж вивчає ця наука? (Важливі явища суспільного життя – право, мораль, юридичні норми, закони, права і обов’язки, види юридичної відповідальності).

 

Пам’ятайте: За здійснення правопорушення обов’язково настає індивідуальна (особиста) відповідальність. Це, так би мовити,встановлена державою «плата» правопорушника за ті негативні наслідки, шкоду, спричинені його поведінкою.

 

  • На яких принципах у нашому суспільстві ґрунтується право? (На принципах моралі).
  • Які види відповідальності вам відомі? (Дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова, кримінальна).
  •  

Види відповідальності:

                                      Дисциплінарна відповідальність

                                      Адміністративна відповідальність

                                      Цивільно-правова відповідальність

                                      Кримінальна відповідальність

 

  • За які правопорушення накладається дисциплінарна відповідальність? (Не виконано завдання, порушено дисципліну, допущено спізнення на уроки чи на роботу…)
  • Ви особисто порушували ці правила?
  • Які покарання передбачені за названі вами правопорушення? (Можливі – запис у щоденнику, оголошення догани, звільнення з роботи).
  • Яку відповідальність за свої аморальні вчинки несе молода людина віком до 14 років? (Відповідальність перед школою, товаришами, сім’єю. При неодноразових порушеннях можлива відповідальність перед комісією у справах неповнолітніх).

 

Малолітні особи не відповідають за 1т.1айомцями1ну. Згідно з 1т..1178 ЦК України за заподіяну шкоду особами, що не досягли 14 років, несутьвідповідальність їхні батьки (усиновлювачі),опікуни, навчальні, виховні  та  інші  установи.

       І мати, і батько  відповідають  за   малолітніх за принципом рівної дольової відповідальності.Згідно з Сімейним 1т.1айомцями11т.1айомцями1ну відпові за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків.

 

  • Зі скількох років настає юридична відповідальність? (З 14 років)
  • За які злочини настає кримінальна відповідальність у цьому віці? (Вбивство, заподіяння тілесних ушкоджень, зґвалтування, пограбування, розбій, крадіжку, злісне хуліганство, розкрадання вогнепальної зброї, боєприпасів, наркотичних речовин, умисне вчинення дій, що можуть викликати аварію потягу, умисне знищення й пошкодження майна).

Пам’ятайте: Такі правопорушення мають найтяжчі наслідки, тож і відповідальність буде суворішою.

Чинне     законодавство    передбачає, що кримінальній відповідальності та 1т.1айомцями1ну відп  особи, яким  до скоєння 1т.1айомцями1ну від   16   років   (1т..22  КК  України).

Лише  за  деякі  злочини, спеціально  вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.

 

  • Серед названих вами видів відповідальності була адміністративна відповідальність . Які порушення караються адміністративними методами? (Порушення правил дорожнього руху, несплата проїзду в транспорті, розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях, лайка, використання нецензурної лексики, чіпляння до людей, заважаючи їм своєю поведінкою, розпалювання багать у лісі і інших заборонених місцях та 1т..)
  • Зі скількох років настає адміністративна відповідальність? (з 16 років)
  • Яка відповідальність передбачена законом за адміністративні правопорушення? (Накладаються штрафи, можливе офіційне попередження, позбавлення спеціальних прав, адміністративний арешт на 15 діб. За осіб, молодших 16 років, відповідають батьки).

Адміністративним правопорушенням визнається протиправна,  винна  дія  чи   бездіяльність,    1т.1айомцям на державний або громадський порядок,власність, права і свободи громадян, за яку законодавством передбачено 1т.1айомцями1ну відповідальність(Ст.9 АК України)

  • Яка відповідальність настає з 15 років? (Майнова (цивільно-правова) відповідальність. За дітей, молодших 15 років, шкоду компенсуватимуть батьки)
  • Поясніть, за які правопорушення особи несуть цивільно-правову відповідальність?(Коли порушення завдає особі чи установі, організації, державі, школі матеріальної шкоди).
  • Яка відповідальність настає з 18 років? (18 років – це повноліття, коли настає відповідальність за всіма законами).

 

Пам’ятайте: Головне, діти, не варто допускати ніяких правопорушень навіть якщо вам 6, 7, 8 – 13 років. Це може увійти у звичку, і в 14 років вже буде пізно отямитись. Перш ніж розбити шибку, подумай, чи вистачить у твого батька грошей на нову; перш ніж когось образити, постав себе на його місце (як, приємно?); перш, ніж відповісти грубістю на грубість – порахуй до 10 і заспокойся; перш ніж залізти у чужу кишеню – озирнись, за тобою стежить… твоя совість…

  Сьогодні ви ще учні. Поговоримо про право і школу.

  • У якому законодавчому документі закріплено право на освіту? /У Конституції/
  • У яких документах у школі викладено обов’язки учнів?/У «Законі про освіту», у Статуті школи, у Правилах для учнів/
  • Чи знаєте ви правила для учнів?
  • Чи може учень працювати у вільний від навчання час (на канікулах), де саме? З якого віку? Що для цього потрібно? Чи знаєте ви, куди звертатись? / Так, може/

У вільний від навчання час учень має право                                             працювати   з   14  років. Для цього потрібна заява батьків, дозвіл школи. Звертатись можна у соціальний відділ  для  молоді  або  вслужбу у справах неповнолітніх.

 

  • Що вам відомо про службу у справах неповнолітніх?
  • За які правопорушення учень може бути поставлений на шкільний облік схильних до правопорушень? На районний облік?
  • Як треба себе вести, щоб не потрапити на такий облік?
  • А щоб бути знятим з обліку?
  • Дуже часто люди не задумуються над своєю поведінкою. Знаходячись вдома, відпочиваючи на природі чи перебуваючи у громадському місці поводяться вільно, часто розв’язно.

Як ви розумієте термін «громадське місце»?

Громадське місце – вулиці, вокзали,кінотеатри,театри,  магазини,  установи,  бібліотеки, музеї, салони громадських видів  транспорту, житлові                                          будинки, школи.

 

  • Чи були ви свідками протизаконної поведінки в громадських місцях?
  • Якими були ваші дії та дії інших людей?

Перш за все контролювати свої вчинки повинні ви самі, ваша совість. Щоб не сталося біди…

  Пропоную розглянути кілька життєвих ситуацій.

 

Ситуація 1.

Користуючись тим, що у шкільному коридорі нікого не було, учень порвав стінгазету. Чи порушив цей хлопець правила поведінки у громадському місці, враховуючи те, що у скоєному він не зізнався?

- Як назвати його вчинок з юридичної точки зору? (Хуліганство)

-Що таке хуліганство?

 

Хуліганство – умисні  дії,  що грубо порушують                                               громадський порядок і виражають неповагу до                                               суспільства.    

 

- Як карається законом хуліганство? /позбавленням волі на строк до 1 року, або виправними роботами на той же строк, або грошовим штрафом, за злісне хуліганство – позбавленням волі на строк від 1 до 5 років є

Покарання:

                                               Позбавлення  волі   на   строк  до   1року,

                               виправні  роботи   на  той   же    строк,

                                               грошовий штраф, за злісне хуліганство –

                                               позбавлення волі на строк від 1 до 5років

 

- Чи були ви коли-небудь свідками хуліганства?

- Чи допускав хтось із вас хуліганські дії щодо інших людей?

 

Ситуація 2.

Один із учнів школи ненавмисне розбив шибку у вікні коридору. І хоч цього ніхто не бачив, хлопчик сказав про свій вчинок класному керівникові і однокласникам. Прийшовши додому, схвильований хлопчик розповів про неприємну подію батькам. Тато дістав шибку потрібного розміру, наступного дня учень приніс її в школу. Техпрацівники допомогли вставити шибку.

  • На вашу думку, цей вчинок можна вважати порушенням поведінки в громадському місці?
  • Чи є чому повчитися у героя цієї історії?
  • Який висновок можна зробити? (Кожна людина повинна нести відповідальність за свої вчинки перед законом, людьми, Богом чи власною совістю).


 

 

Підсумок виховної години

Учитель

  Народна мудрість говорить: «Життя прожити – не поле перейти». Сьогодні ви ще учні. Поряд з вами знаходяться найрідніші люди – батьки, які завжди підтримають, допоможуть у важку хвилину. Поряд учителі, які підкажуть, як правильно вчинити у тій чи іншій ситуації. Алене за горами час, коли ви закінчите школу і вступите у самостійне життя. Воно поставить перед вами нові, більш складні завдання. Від вас вимагатиметься успішно займатися дорученою справою, бути відповідальним, виконувати громадянські обов’язки – хорошого працівника, захисника Вітчизни, патріота, борця з недоліками в суспільстві, господаря, сім’янина.

  А для того, щоб стати справжнім господарем своєї землі, необхідно бути юридично грамотним, дотримуватися законів і вимагати їх дотримання від тих, хто поряд.

  • Чи згодні  ви з твердженням: «Юристом можеш ти не бути, та закони знати ти повинен»?
  • Тож для чого потрібно знати закони?
  • Чи звільняє від відповідальності незнання законів?

  Сподіваюся, що усі ви станете юридично грамотними, законослухняними, високоморальними громадянами нашої Батьківщини, адже її майбутнє у ваших руках!

 

 

 

 

Додаток 14

Пам’ятка на канікули

Шановні _____________________________________________________________

Попередження

Адміністрація Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів інформує вас про те, з ____ по ____ у вашої дитини почалися канікули.

Класний керівник __________________________ провів з вашою (им) донькою (сином) цикл профілактичних бесід:

  • попередження дитячого травматизму „Дорога. Діти. Автомобіль”;
  • правила поведінки в громадських місцях, полі, лісі, біля водоймищ під час зимових канікул;
  • протипожежна безпека, користування газом;
  • „Обережно, вибухонебезпечні предмети”;
  • „Обережно: петарди – загроза життя”;
  • про правила поведінки біля новорічної ялинки;
  • „Будьте обережні на залізниці”;
  • „Увага: обірваний провід!”;
  • профілактика правопорушень, бродяжництва, жебрацтва;
  • профілактика негативних явищ серед учнів (наркоманія, токсикоманія, алкоголізм, тютюнокуріння);
  • „Обережно: ГРВІ, грип, інфекційні захворювання!”;
  • „Керування транспортним засобом”;
  • «Обережно: незнайомі предмети!»
  • «Будь уважним з незнайомцями»

Звертаємо вашу увагу на організацію відпочинку вашої дитини під час канікул. Приділяйте, будь ласка, більше уваги своїй дитині. Залучайте до виконання домашніх обов’язків. Тримайте під контролем проведення дозвілля сином (донькою) за межами дому, особливо у вечірній час. Діти мають знаходитися вдома у зимовий період не пізніше 2100. Діти молодшого та середнього шкільного віку – з настанням темноти.

Директор школи  О.А.П’ятницький

З листом ознайомлені:

(дата, підпис)

 

Додаток 15

 

Пам’ятка батькам

«Учіться виховувати свою дитину»

 

1. Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, у якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає у тому, аби створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

2. Не дивіться на дитину, як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість єдину, унікальну і неповторну.

3. Не виражайте часто свого незадоволення, критика тільки породжує антагонізм у стосунках дітей і батьків.

4. Давайте дітям можливість відчувати Ваше визнання і схвалення.

5. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.

6. Будьте тактовними в стосунках з дітьми.

7. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

8. Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

9. Насильство над дітьми – це протиприродний акт, який забороняється законом. Так, у Сімейному кодексі сказано таке: «Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання».

10. Завжди давайте дитині шанс на право бути кращою.

11. Пам’ятайте, що в сім’ї дитина пізнає, як взаємодіяти з іншими людьми, як ставитися до себе і до оточення, як упоратися з труднощами і, за великим рахунком, що таке життя.

Телефонуйте на Національну «Гарячу лінію» з питань протидії насильству та захисту прав дитини, щоб отримати допомогу – 386 (безкоштовно дляабонентів МТС та Київстар).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 16

ПРОТОКОЛ

РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ

ПРЕЗИДЕНТА УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

ВИРІШАЛЬНЕНСЬКОЇ ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

 

 

Кількість виборців

Взяли участь у виборах

Кількість невикористаних бюлетнів

К-сть зіпсов.

ПІБ кандидатів

Кількість голосів

157

128

22

-

Ворожка Альона

 

17

 

Корбутяк Яна

43

Поливода Дарія

 

68

 

 

 

Голова виборчої комісії __________ Т.А.Козачко

Секретар    ____________ В.О.Горященко

Члени комісії  ____________ О.В.Зозуля

____________ А.Л.Ветоха

____________ М.І.Бохоня

 

 

Вимоги

до Президента  шкільної учнівської республіки

 

1. Успішність – достатній та високий рівні – 8-12 балів.

2. Дисципліна – добра та зразкова, без зауважень, без запізнень на уроки, без пропусків занять без поважних причин, без правопорушень, відсутність шкідливих звичок. 

3. Зовнішній вигляд – вигляд учня загальноосвітньої школи: шкільна форма, учнівська зачіска, охайність.

4. Толерантна поведінка (несхильність до конфліктних ситуацій).

5. Участь в олімпіадах, конкурсах, заходах, гуртках, секціях, у позаурочному та позакласному житті школи.

6. Активна життєва позиція.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 17

«Погоджено»      «Затверджено»

Голова Ради школи    Директор школи О.А.П’ятницький

__________ А.В.Бехтір    __________________________

 

Президент шкільної

Республіки ТЕМП

 

ПРАВИЛА

ПОВЕДІНКИ УЧНІВ

 ВИРІШАЛЬНЕСЬКОЇ ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ

(розроблені на основі Загальних правил для учнів)

 

http://yasnohorodka-school.edukit.kiev.ua/files2/images/dlya_saytu/risunok1_2.png?size=11

 

 

 

 

 

 

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.       Правила поведінки  учнів у школі базуються на законах України, постановах Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України та органів місцевого самоврядування, положеннях Статуту школи.

2.       У випадку порушення Правил до учнів можуть бути вжиті такі стягнення:

-          усне зауваження;

-          запис зауваження в щоденник;

-          винесення догани, включно з занесенням її в особову справу учня;

-          виклик учня самого або з батьками на педагогічну раду;

-          відшкодування завданої учнем матеріальної шкоди його батьками у десятикратному розмірі.

http://school12krasn.klasna.com/uploads/editor/3847/336891/sitepage_102/images/graduate_cartoon_vector_1_1_.jpg3.       Заборонено приносити до школи предмети або речовини, які можуть зашкодити здоров’ю та безпеці оточуючих або завадити проведенню навчального процесу.

4.       Паління та вживання алкогольних напоїв на території школи категорично заборонено.

5.        Вживання нецензурних слів на території школи категорично заборонено.

6.       До закінчення уроків учень може залишити територію школи тільки з дозволу класного керівника, чергового вчителя або адміністратора.

7.       Учень має бути ввічливим у спілкуванні з учителями, працівниками школи, батьками інших учнів, а також з учнями.

8.       Учні повинні дбайливо ставитися до шкільного майна, до речей, що належать вчителям та іншим учням. Забороняється брати без дозволу чужі речі. За пошкоджене шкільне майно, особисті речі вчителів, працівників школи, інших учнів батьки учня зобов’язані відшкодовувати збитки.

9.      Вчителі та працівники школи не несуть персональної відповідальності за особисті речі учня.

10.      Учням забороняється самим без дозволу вчителя відкривати вікна в шкільному приміщенні.

11.    Учні повинні дотримуватися вимог санітарії та гігієни. Уроки фізичного виховання відвідувати у спортивному одязі, на інших навчальних заняттях одяг повинен відповідати санітарно-гігієнічним та етичним нормам.

12.   Шкільна форма для учнів початкових та середніх класів є обов’язковою (світлий  верх, темний низ). Для учнів старших класів – діловий стиль одягу.

13.      Учням забороняється носити у школі яскраві прикраси.

14.     Учні повинні дотримуватися правил техніки безпеки та правил дорожнього руху.

15.     Учні повинні виконувати вимоги вчителів, працівників школи та чергових учнів, які не принижують гідність дитини.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/11015/att2j.jpg

 

 

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ПЕРЕРВИ

http://kevsse.ucoz.com/_si/0/54614330.jpg1.       Під час перерви учень зобов’язаний прибрати своє робоче місце й підготуватися до наступного уроку.

2.       Під час перерви забороняється:

-          бігати сходами, коридорами та в класних приміщеннях;

-         штовхатися або грати в м’яча у приміщеннях, не пристосованих для цього;

-         сваритися між собою та зі сторонніми людьми, з’ясовувати стосунки за допомогою сили, битися.

3.       У шкільній їдальні учні повинні виконувати вимоги вчителів, працівників їдальні та чергових і дотримуватися черги.

4.       Заборонено перебувати в приміщенні їдальні у верхньому одязі.

 

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА УРОКАХ

1.       Учні зобов’язані приходити до школи за 10-15 хвилин до початку занять.

2.       Заборонено перебувати в класах у верхньому одязі.

3.      Одяг учнів має бути чистим і охайним та відповідати вимогам, викладеним у Статуті школи. Зачіски учнів (хлопців та дівчат) мають бути охайними.

4.      Учні входять до класу за дзвоником. Запізнюватися на уроки без поважних причин заборонено.

5.       Під час уроку не можна створювати галас, без дозволу підводитись, відвертати увагу інших учнів від уроку.

6.       Заборонено виходити з класу без дозволу вчителя.

7.       Урок закінчується тоді, коли пролунав дзвінок. Учні можуть іти на перерву лише після дозволу вчителя.

8.       Учні повинні охайно вести щоденник і давати його вчителю без будь-яких заперечень.

9.       Учень повинен дбайливо ставитися до своїх підручників та зошитів.

10.    Учні зобов’язані знати і дотримуватися правил техніки безпеки як під час уроків, так і після їх закінчення.

11.   Забороняється учням списувати один в одного.

12.    Учням забороняється користуватися мобільними телефонами під час проведення уроків. Мобільні телефони повинні знаходитися в режимі «вібро» або «без звуку». Мобільними телефонами можна користуватися на перерві, але вони мають знаходитися в режимі «вібро» або «без звуку», якщо учень знаходиться в приміщенні школи.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuQkQQuMQC0eRYMWOsH4vCd7KbMJRSDADVZSrpymeCQSVs4LOS

 

 

 

 

Додаток 18

Теми бесід, виховних годин, години спілкування

на правову тематику

 

1 клас

Вересень

Бесіда «Ми проти насилля»

Бесіда «Державний прапор – символ нашої Батьківщини»

Жовтень

Бесіда «Ти знаєш, що ти – людина»

Психологічний тренінг «Я маю право на дружбу»

Гра (ланцюжок висловлювань) «Я маю право на…»

Листопад

Бесіда «Під захистом держави» (ознайомлення дітей з конвенцією ООН «Про права дитини» та з Конституцією України)

Грудень

Благодійна акція «Рівний – рівному»

Бесіда «Що ми знаємо про Батьківщину»

Бесіда «Гімн, Герб, Прапор – основні символи України»

Січень

 ГКК. Бесіда «Ми – громадяни України (про права та обов’язки учня школи)

 Конкурс малюнків «Я знаю свої права»

 Конкурс на краще висловлювання про Батьківщину

Лютий

 Виховна година «Єдина мати, єдина Батьківщина – це наша славна Україна»

 Виховна хвилинка «Повторюємо Абетку ввічливих малят»

 Гра-тренінг «Чи вміємо ми поводитися в їдальні?»

Березень

 Конкурс знавців приказок про працю

 Бесіда «Праця – обов’язок людини. Хороші результати праці – радість для людини»

 Оформлення класу державною символікою

 Конкурс знавців символів Батьківщини

Квітень (план)

 Бесіда «Наш головний обов’язок – навчання»

Тренінг «Кажімо один одному добрі слова»

 День без жорстокості, бійок і образ «Правила поведінки без жорстокості»

Травень (план)

 Гра «Ланцюжок висловлювань «Вчимося казати добрі слова»

 Виховна година «Гра – конкурс з правил етикету»

2 клас

Класна година «Твоє горде звання – школяр»

Усний журнал «Ми живемо в Україні»

Бесіда «Людяність – важлива чеснота»

Виховна година «Дитина має право на любов і піклування»

Бесіда «Що ти знаєш про свої права»

Інтерактивна гра-подорож «Хороші і погані звички»

 Година людяності «Співчуття»

3 клас

 «Україна – моя рідна Батьківщина»

«День народження України»

Основний Закон нашої держави»

«Пам’ятай про інших теж»

«Гарно дружити – значить правду говорити»

«Моє чесне слово»

Класний лекторій «Будь наполегливим!»

Інтерактивна гра-подорож «Хороші і погані звички»

Брейн-ринг «Мій рідний край – моя Лохвиччини»

 Патріотичний урок «День Соборності України»

 Виховна година «Ніхто не має права ображати людину»

 Інтерактивна бесіда «Красиве і некрасиве в поведінці дітей»

4 клас

Бесіди: «Правила для учнів – закон шкільного життя

«Поганому ділу – поганий кінець»

 «Мої обов’язки в сім’ї»

«По справах і слава»

«Правова захищеність дітей України» (Конвенція про права ди тини)

 «Обов’язки батьків перед дітьми і дітей перед батьками»

«Права дітей у сім’ї»

«Право на працю та його гарантія»

Урок доброти «Дивіться на нас як на рівних» (До міжнародного дня     інвалідів).

Виховні години: «Прав без обов’язків не буває»

 «Право людини на життя – повага до її гідності

 «Місце, де ти народився. Право на громадянство»

  «Навчання – мій обов’язок»

  «Право на відпочинок»

  «Охорона природи – твій обов’язок»

  «Дорога і ми. Забезпечення права на життя»

5 клас

 «Школярі і правопорушення»

«Будьте взаємоввічливими»

«Закон і діти»

«До чого призводять бійки»

«Що таке насилля»

«Класний колектив – маленька держава»

«торгівля дітей у світі»

«До чого призводять крадіжки»

Анкетування «Чи знаємо ми закон?»

6 клас

Година спілкування  «Навіщо потрібні закони?»

Виховна година «Наші права – щасливе дитинство»

Бесіда про дотримання правил для учнів

Бесіда по Конвенції про права дитини

Бесіда з метою профілактики насильства у сім’ї

Бесіда «Норми поведінки. Поводження у громадських місцях»

Бесіда «Норми поведінки. Поведінка у транспорті»

Бесіда «Моє право на вільний доступ до інформації»

Бесіда «Шкільне життя. Конфлікти »

Бесіда «Майнові права неповнолітніх»

Бесіда «Вибираємо стиль взаємин» за участі соціального педагога

Бесіда «Права покупця»

Бесіда про кримінальну відповідальність неповнолітніх

Бесіда «Вчимося бути толерантними»

Бесіда  «Дивіться на нас як на рівних» до Міжнародного дня інвалідів

Бесіда «Права та обов’язки пасажира»

Бесіда «Що означає відповідати за свої вчинки»

Бесіда «Права та обов’язки в сім’ї»

 7 клас

  Дотримання законів України — обов'язок кожного громадянина.

Захищеність особи у правовій державі.   Презумпція   невинності.
Що таке громадянська зрілість?
Правова свідомість — показник вихованості молоді.
Правові проблеми, які нас турбують.
Чи  є застосування сили засобом самоствердження?
Закон і совість.
Чи можуть бути права без обов'язків?
Чванливість -  негативна риса характеру.
Кримінальне право, відповідальність. Окремі  види  злочину.
Адміністративні правопо¬рушення і адміністративна відповідальність.
Добровільна  відмова від скоєння злочину – обставина, що звільняє від відповідальності.
Поєднання   покараний   і примусу.
Власність неповнолітніх. Правоздатність і дієздатність.

8 клас

Відповідальність батьків або осіб, що їх замінюють,  за вчинки неповнолітніх.
Особливість розслідуван¬ня кримінальних справ про зло чин неповнолітніх.
Зґвалтування та інші статеві злочини.
Особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх.
Виправно-трудові установи.
Чи потрібна смертна кара?
Наркоманія,  токсикоманія, їх вплив на злочинність.
Підстава для позбавлення батьківських прав.
Основні положення законодавства про працю.
Дисциплінарне стягнення, матеріальна відповідальність працівників.
Цивільно-правова відповідальність.
Правові основи підприємницької відповідальності.
Правовий статус релігійних об'єднань.
Законодавство про охорону довкілля.

9 клас

Бесіда «Співвідношення понять «свобода» і «відповідальність»

Усний журнал «Я – дитина, я – громадянин»

Дискусія «Чи варто бути таким, як інші»

Анкетування «Ти і твоє оточення

Бесіда «Культура спілкування між людьми»

Бесіда «Мої обов’язки і права»

Бесіда «Культура поведінки школяра»

Бесіда «Дотримання законів України – обов’язок кожного громадянина»

Бесіда «наркоманія – отрута суспільства»

Бесіда «Закон і ми»

10 клас

Бесіда «Все починається з добра»

Година спілкування «Ми вам довіримо Батьківщину» (6 грудня)

Бесіда «За хмарами тютюнового диму»

Виховна година «Українська держава та її національна символіка»

Турнір правознавців: Пізнай свої права та обов’язки»

Бесіда «Закон і ми»

Виховна година «Будьмо гідними називати себе українцями»

Перегляд кінофільму «Дорога жизни» реж. Стас Матвієнко

Бесіда «Правова свідомість – показник вихователя молоді»

Конвенція про права дитини гарантує

Диспут «Стоп наркотикам!»

11 клас

Права та обов’язки учнів загальноосвітніх навчальних закладів

Законодавство України про попередження насильства у сім’ї

Попередження насильства серед неповнолітніх

Права дітей у стосунках з органами правопорядку

Як не стати жертвою злочину?

Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Що таке злочин?

Підстави для вживання заходів із попередження насильства у сім’ї

Права та обов’язки громадян України

 

 

 

 

 

Додаток 19

«Затверджую»

Директор школи          О.А.П’ятницький

« 04» вересня 2016 року

 

План

 заходів по формуванню здорового способу життя

на 2016-2017 н.р.

 

№ п/п

Зміст роботи

Дата

Відповід.

Примітка

 

1.

 

 

2.

 

 

 

3.

 

4.

 

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

 

11.

 

12.

 

 

13.

 

14.

 

15.

 

 

 

16.

 

17.

 

 

18.

 

19.

 

 

20.

 

21.

 

 

 

Проводити бесіди на батьківських зборах та виховних годинах про доцільність дотримання режиму дня     (1-11)

Організувати зустрічі з працівниками соціальної служби у справах молоді при Лохвицькій РДА (перегляд відеофільмів, бесіди, лекції).

Провести тиждень „За здоровий спосіб життя”.

Практикувати написання творів на тему „Що я знаю про наркотики?”, „Чому з’являються шкідливі звички?”, «У здоровому тілі – здоровий дух» (8-11)

Залучати якомога більшу кількість дітей до участі у спортивно-масових заходах.

Проводити бесіди (індивідуальні та групові) про запобігання венеричних захворювань, про особисту гігієну, по профілактиці шкідливих звичок та 1т..

Провести конкурс малюнків, плакатів „За здоровий спосіб життя”.

Провести місячник  боротьби зі СНІДом.

 

Проводити виховні години з пропаганди здорового способу життя.

Соціальному педагогу налагодити службу допомоги дітям, які схильні до шкідливих звичок.

Провести круглий стіл „Чи „круто” мати шкідливі звички?” (9-11 кл.).

Провести засідання батьківського університету з питань запобігання розвитку шкідливих звичок у дітей.

Організувати зустріч з лікарями різних фахів (8-11).

Провести круглий стіл „Ми за здоровий спосіб життя” (5-8).

Створити пам’ятки для дітей „Профілактика та лікування стоматологічних захворювань”, „Профілактика онкологічних захворювань” та 1т..

Провести бесіди з дівчатами-старшокласницями про жіночу гігієну.

Організувати виставку літератури та періодичної преси у бібліотеці по пропаганді здорового способу життя.

Провести диспут на тему: „Людина майбутнього: яка вона?” (про здоров’я нації).

Круглий стіл на тему:

„Я – майбутній батько”

„Я – майбутня мати”.

Організувати для батьків зустріч з лікарями.

 

Провести круглий стіл „Наркоманія – загроза людству” (за участю представників правоохоронних органів, лікарів, представників громадськості)   (9-11).

 

 

Класні керівники

 

 

Заступник

з ВР

 

 

Вчитель ОБЖ

Класні керівники

 

 

Вчителі фізкультури

 

Шкільна медсестра

 

 

Пед-орг.

Соц.педагог, практичний психолог

Кл. керів.

 

Соц.педагог

 

 

Соц.педагог

ЗВР

ЗВР

Соц.педагог

 

Шкільна медсестра

 

Шкільна медсестра

Шкільна медсестра

Шкільна медсестра

Бібліотекар

 

 

ЗВР

 

ЗВР

Практичний психолог

ЗВР

 

Шкільна медсестра

ЗВР

 

 

 

 

Протягом року

 

 

Листопад, грудень, лютий, квітень

2-й тиждень квітня

Грудень, квітень

 

 

Протягом року

 

Протягом року

Квітень

 

Грудень

 

Протягом року

Протягом року

 

19.02.2017

 

Березень

 

Березень

 

Лютий

 

Грудень

 

 

 

 

Січень

 

Листопад

 

 

Січень

 

 

Квітень

 

Березень

 

Грудень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 20

D:\IMG_2237.JPG

Виставка буклетів на правову тематику

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 22

 

Фрагмент

проведення інтелектуально-правової

гри «Дебати» на тему:

 

«Ця палата вважає, що в Україні реалізується принцип рівних прав та можливостей для чоловіків та жінок»

 

 

 

 

Розробила:

 вчитель правознавства

 Вирішальненської ЗОШ

http://school-95.at.ua/girl-top4.png                  І-ІІІ ступенів

                Горбуля Н.П.

 

 

 

 

2016 рік

 

Промова спікера А-1 (8 хв.)

 

Ми вітаємо шановну команду опонентів, суддівську колегію та всіх присутніх. Ми команда ____________________, яку маємо за честь представляти сьогодні в такому складі%

1-го спікера __________________________

2-го спікера __________________________

3-го спікера __________________________

Тема сьогоднішніх дебатів звучить так: «В Україні реалізується принцип рівних прав та можливостей для чоловіків та жінок».

І зараз ми спробуємо підтвердити, що це дійсно так, і я впевнений, що переконаю в цьому широкий зал.

Перш ніж перейти до аргументації теми, розкриємо дефініції гри.

Гендер (gender) – соціальна особливість статі людини на відміну від біологічної статі (sex), соціально-рольовий статус, який визначає соціальні можливості людини – чоловіка і жінки в усіх сферах життєдіяльності.

Гендерна рівність – рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки на правову тематику"Гендерна політика – це комплексна цілеспрямована діяльність держави, міжнародних та недержавних організацій щодо інтегрування гендерного підходу для ліквідації усіх форм дискримінації за ознакою статі в суспільстві.

 

Критерій гри

 

Гендерна рівність є не лише метою самою по собі. Вона є передумовою подолання бідності, сприяння сталому розвитку та впровадженню ефективного управління. (Генеральний секретар ООН Кофі Аннан).

Сьогодні ми живемо в часи швидких змін. Звісно ж змінюються і взаємовідносини між чоловіками та жінками в усіх сферах життєдіяльності суспільства. Утвердження гендерної рівності – важливий напрямок в Україні за останні роки.

Дозвольте перейти до аргументів на користь нашої правоти:

По-перше, принцип гендерної рівності закріплений в Конституції України. Принцип рівних прав чоловіків та жінок закріплено не лише в Конституції, а й в інших законодавчих актах: Сімейному кодексі України, Трудовому кодексі, Кримінальному кодексі, Кримінально-процесуальному кодексі, Цивільному кодексі, Кодексі про адміністративні правопорушення, Законах України «Про зайнятість населення» законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». В міжнародних договорах «Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», «Конвенція щодо дискримінації в галузі праці і занять», «Декларації прав людини».

По-друге, чоловіки та жінки мають рівний доступ до освіти. Про це говориться в 1т.. 53 Конституції України.

По-третє, чоловіки та жінки рівні в можливостях займатися підприємницькою діяльністю.

По-четверте, чоловіки та жінки у минулому році зрівняні при виході на пенсію. Єдиний пенсійний вік для обох становить 60 років.

По-п’яте, віднедавна батьків-одинаків зрівняли у правах із матерями-одиначками. Тепер, якщо мати у пологовому відмовляється від дитини, батько має обов’язок її  забрати. Має також право на соціальну допомогу – 234 гривні.

 

 

http://tomakovka-just.at.ua/pravo-ochima-dutunu.jpgПромова спікера А-2 (8 хв.)

 

Доброго дня, шановні судді, опоненти, глядачі. Мене звати _____________________ і я другий спікер стверджуючої команди. Уважно вислухавши аргументи команди опозиції, я хочу спростувати наведені думки наших опонентів.

А тепер дозвольте розкрити аргументи наведені моїм колегою.

  1. Як наголосив перший спікер нашої команди _______________________, принцип гендерної рівності закріплений в Конституції України. Статті 3, 21-68 закріплюють рівність чоловіків та жінок в усіх сферах життя. Частина третя 1т... 24 Конституції України, безпосередньо присвячена подоланню дискримінації стосовно жінок в Україні та наголошує на тому, що рівність прав жінок і чоловіків забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній та культурній діяльності, у здобутті освіти та професійній підготовці, у праці та винагороді за неї і так далі. Йдеться також про те, що створюються умови, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Мова йде про правовий захист, матеріальну і моральну підтримку материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам та матерям.

Метою Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі та застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією Законами України.

 

2) Це рівень вищої освіти жінок є однаковим з чоловіками. В нашій країні незалежно від статі й віку є рівний доступ до освіти.

Держава забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків у здобутті освіти. Ст. 21 ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Навчальні заклади забезпечують:

Рівні умови для жінок і чоловіків під час вступу до навчальних закладів, оцінки знань, надання грантів, позик студентам;

Підготовку та видання підручників, навчальних посібників, вільних від стереотипних уявлень про роль жінки і чоловіка;

Виховання культури гендерної рівності,  рівного розподілу професійних і сімейних обов’язків.

Просліджується тенденція збільшення кількості жінок з вищою освітою: так у 2011 році із 1000 жінок вищу освіту мали 335 осіб, а із 1000 чоловіків – 368 осіб.

3) З розвитком в країні ринкових відносин жінки, як і всі громадяни отримали можливість для відкриття власної справи.

За даними Інтернет ресурсу mediaua.com/ua  в 2011 три жінки потрапили до рейтингу 130 найзаможніших людей України.

243 мільйони доларів, які «Фокус» нарахував у спів засновниці компанії «Луганськхолод» Наталі Королевської

99-ту сходинку посідає Людмила Безпалько – генеральний директор Борщагівського фармацевтичного заводу, розташованого в Києві. ЇЇ статки укладачі рейтингу оцінили в 216 мільйонів доларів.

Найзаможнішою жінкою України , за версією журналу «Фокус», стали Філя Жебрівська. Вона контролює інше, але теж одне з найбільших українських підприємств, що виробляють ліки, компанію «Фармак». ЇЇ статки оцінили в 251 мільйон доларів.

4) Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який вступив у дію 1 жовтня 2011 року, визначив єдиний вік виходу на пенсію – 60 років для чоловіків та жінок. Внаслідок цього чоловіки та жінки при виході на пенсію матимуть можливість отримувати однакову пенсію.

5) В Україні нараховується понад 4 мільйони неповних сімей, у 250 тисяч із них лише тато виховує дітей. У сім’ях батьків-одинаків зростають приблизно 500 тисяч дітей. У більшості випадків тати виховують до трьох дітей. Вони залишаються одинаками з різних причин – позбавлення батьківських прав мами або, що ще гірше, її смерть.

Віднедавна батьків-одинаків зрівняли  у правах із матерями-одиначками.

 

Також дозвольте навести нові аргументи, що вказують на нашу правоту:

 

Шостий наш аргумент, єдиний шлюбний вік . 15 березня 2012 року Верховна рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо підвищення шлюбного віку». За законом, шлюбний вік для чоловіків встановлюється з 18 років.

Сьомий аргумент, українські жінки проходять службу у війську Збройних Сил України.

Восьмий – Жінки займають вагоме місце в політиці нашої держави.

 

 

 

 

 

http://srcnekl.ru/wp-content/uploads/2015/11/189ef9ae9ae018e890f67881e0ea51bb.jpgДодаток 23

Декларація

принципів

  толерантності

 

Держави-члени Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, що зібралися в Парижі на двадцять восьму сесію Генеральної конференції 25 жовтня - 16 листопада 1995 р.,

Преамбула

пам’ятаючи про те, що Статут Організації Об’єднаних Націй проголошує: „Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості врятувати прийдешні покоління від лиха війни ... знову утвердити віру в основні права людини, в гідність та цінність людської особистості ... і з цією метою виявляти терпимість і жити разом, у мирі один з одним, як добрі сусіди",

нагадуючи про те, що в Преамбулі Статуту ЮНЕСКО, затвердженого 16 листопада 1945 р., підкреслюється, що „мир має грунтуватися на інтелектуальній та моральній солідарності людства",

нагадуючи також про те, що у Загальній декларації прав людини проголошується, що „кожна людина має право на свободу думки, совісті та віросповідання" (стаття 18), „на свободу переконань і на їхнє вільне висловлювання" (стаття 19) і що освіта „повинна сприяти взаєморозумінню, толерантності та дружбі між усіма народами, расовими і релігійними групами" (стаття 26),

беручи до уваги відповідні міжнародні акти, в тому числі:

- Міжнародний пакт про громадянські і політичні права;

- Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права;

- Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

- Конвенцію про запобігання злочинам геноциду та покарання за нього;

- Конвенцію про права дитини;

- Конвенцію 1951 р. щодо статусу біженців та Протокол 1967 р. стосовно статусу біженців, а також регіональні правові акти в цій галузі;

- Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок;

- Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання;

- Декларацію про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії та переконань;

- Декларацію щодо прав осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних або мовних меншин;

- Декларацію щодо заходів по ліквідації міжнародного тероризму;

- Віденську декларацію та Програму дій Всесвітньої конференції з питань прав людини;

- Декларацію та Програму дій, ухвалених під час Всесвітньої зустрічі на вищому рівні в інтересах соціального розвитку, що відбулася в Копенгагені;

- Декларацію ЮНЕСКО про раси та расові забобони;

- Конвенцію та Рекомендацію ЮНЕСКО пре боротьбу з дискримінацією в галузі освіти;

пам’ятаючи про цілі проголошених ООН третього Десятиріччя дій по боротьбі проти расизму та расової дискримінації, Десятиріччя освіти в галузі прав людини та Міжнародного десятиріччя корінних народів світу,

враховуючи рекомендації регіональних конференцій, проведених згідно з резолюцією 27С/5.14 Генеральної конференції ЮНЕСКО в рамках проголошеного Організацією Об’єднаних Націй Року толерантності, а також висновки і рекомендації інших конференцій та нарад, організованих країнами-членами в рамках програми Року толерантності,

відчуваючи занепокоєння у зв’язку з актами нетерпимості, насильства, тероризму, ксенофобії, агресивного націоналізму, расизму, антисемітизму, відчуження, маргіналізації та дискримінації щодо національних, етнічних, релігійних і мовних меншин, біженців, робітників-мігрантів, іммігрантів та соціальне найменш захищених груп у суспільстві, а також актами насильства та залякування щодо окремих осіб, які реалізують своє право на свободу думки і висловлювання переконань, проявами, що почастішали останнім часом і становлять загрозу зміцненню миру та демократії на національному і міжнародному рівнях,

звертаючи особливу увагу на обов’язок країн-членів розвивати та забезпечувати поважання прав людини та основних свобод для всіх без винятку незалежно від їхньої раси, статі, мови, національної належності, релігії або стану здоров’я і боротися з проявами нетерпимості,

приймають та урочисто проголошують цю Декларацію принципів толерантності, сповнені рішучості зробити все необхідне для утвердження ідеалів толерантності в суспільстві, оскільки толерантність є не тільки важливим принципом, а й необхідною умовою миру та соціально-економічного розвитку всіх народів,

ми проголошуємо таке:

Стаття 1 - Поняття толерантності

1.1 Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність - це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба. Толерантність - це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру.

1.2 Толерантність - це не поступка, поблажливість чи потурання. Толерантність - це, передусім, активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини. Толерантність у жодному разі не може бути виправданням посяганню на ці основні цінності. Толерантність повинні виявляти кожна людина, групи людей та держави.

1.3 Толерантність - це обов’язок сприяти утвердженню прав людини, плюралізму (e тому числі культурного плюралізму), демократії та правопорядку. Толерантність - це поняття, що означає відмову від догматизму і абсолютизму, утвердження норм, закріплених у міжнародно-правових актах у галузі прав людини.

1.4 Стосовно поважання прав людини виявлення толерантності не означає терпимого ставлення до соціальної несправедливості, відмови від своїх або прийняття чужих переконань. Це означає, що кожен може дотримуватись своїх переконань і визнає таке саме право за іншими. Це означає визнання того, що люди з природи своєї відрізняються зовнішнім виглядом, становищем, мовою, поведінкою і мають право жити в мирі та зберігати свою індивідуальність. Це також означає, що погляди однієї людини не можуть бути нав’язані іншим.

Стаття 2 - Державний рівень

2.1 На державному рівні реалізація принципу толерантності передбачає існування справедливого та неупередженого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. Необхідно також, щоб економічні і соціальні можливості були доступними для кожної людини без будь-якої дискримінації. Відчуження і маргіналізація можуть стати причиною пасивності, ворожості та фанатизму.

2.2 Для того, щоб зробити суспільство толерантнішим, державам слід ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з питань прав людини і, в разі потреби, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві рівноправних відносин і рівних можливостей для всіх груп і кожної окремої людини.

2.3 В інтересах міжнародної злагоди принципово важливо, щоб кожна людина, громада та нація усвідомлювали та поважали багатокультурний характер людського співтовариства. Без толерантності не може бути миру, а без миру неможливі розвиток і демократія.

2.4 Нетолерантність може набувати форми маргіналізації соціальне найменш захищених груп, їхнього вилучення із суспільного та політичного життя, насильства і дискримінації щодо них. Як проголошує Декларація про раси та расові забобони, „Всі люди та групи людей мають право відрізнятися один від одного" (стаття 1.2).

Стаття 3 - Соціальні аспекти

3.1 Толерантність особливо важлива в сучасному світі, який характеризується глобалізацією економіки і зростаючою мобільністю, швидким розвитком комунікації, інтеграції та взаємозалежності, великомасштабними міграційними процесами і переміщенням населення, урбанізацією і трансформуванням соціальних моделей. Оскільки кожна частина світу характеризується різноманіттям, ескалація нетерпимості та розбрату потенційно загрожує всім регіонам. Від такої загрози неможливо відмежуватися національними кордонами, тому що вона має глобальний характер.

3.2 Толерантність необхідна у взаєминах між окремими особами, в сім’ї та громаді. У школах, університетах та осередках неформальної освіти, удома і на роботі необхідно формувати атмосферу толерантності, стосунки відкритості, уважність один до одного та почуття солідарності. Засоби комунікації здатні відіграти конструктивну роль у сприянні вільному і відкритому діалогу та спілкуванню, роз’ясненню ваги толерантності та загроз, що їх несе байдужість до проявів нетолерантності з боку груп та ідеологій.

3.3 У Декларації ЮНЕСКО про раси та расові забобони проголошується, що слід вживати необхідних заходів з метою забезпечення рівності у праві на гідність та інших правах окремих осіб і груп людей. У цьому зв’язку особливу увагу слід зосередити на найменш соціально захищених групах, які перебувають у несприятливих соціальних чи економічних умовах, для того щоб надати їм правового та соціального захисту, зокрема в житлових питаннях та питаннях зайнятості, охорони здоров’я, забезпечити повагу до самобутності їхньої культури та цінностей, сприяти їхньому соціальному і професійному зростанню та інтеграції, зокрема засобами освіти.

3.4 Для розв’язання цього глобального завдання необхідно здійснювати відповідні наукові дослідження та створювати інформаційні мережі з метою координації діяльності міжнародного співтовариства, у тому числі залучати соціальні науки до проведення глибинного аналізу причин такого становища та до ефективних протидій негативним явищам, а також здійснювати наукові дослідження та моніторинг з метою сприяння виробленню політичних рішень та нормативній діяльності держав-членів.

Стаття 4 - Виховання

4.1 Виховання є найефективнішим засобом запобігання проявам нетерпимості. Виховання в дусі толерантності починається з прищеплення людям знань про їхні права та свободи з метою забезпечити їхню реалізацію та зміцнити прагнення кожного до захисту прав інших.

4.2 Виховання в дусі толерантності слід розглядати як невідкладне завдання; у зв’язку з цим необхідно сприяти розробці навчальних мето-дик для формування толерантності на систематичній і раціональній основі, розкриваючи культурні, соціальні, економічні, політичні та релігійні чинники нетерпимості, що призводять до насильства і відчуження. Політика і програми в галузі освіти повинні сприяти покращанню взаєморозуміння, зміцненню солідарності і толерантності у спілкуванні як між окремими особами, так і між етнічними, соціальними, культурними, релігійними і мовними групами та націями.

4.3 Виховання в дусі толерантності має бути націлене на протидію негативним впливам, які викликають страх та відособлюють від інших. Воно повинне розвивати в молоді здібності до незалежного мислення, критичної оцінки та формувати високі моральні критерії.
4.4 Ми заявляємо про свою готовність підтримувати і втілювати в життя програми наукових досліджень у галузі соціальних наук та виховання в дусі толерантності, прав людини та ненасильства. Це означає, що слід приділяти особливу увагу питанням підвищення рівня педагогічної підготовки, навчальних планів, змісту підручників і занять, удосконалення інших навчальних матеріалів, застосовуючи нові освітні технології з метою виховання чуйних і відповідальних громадян, відкритих до сприйняття інших культур, здатних цінувати свободу, поважати людську гідність та індивідуальність, запобігати конфліктам або розв’язувати їх ненасильницькими засобами. Стаття 5 - Готовність до дій. Ми зобов’язуємося сприяти формуванню психології толерантності та ненасильства, використовуючи для цього програми та заклади в галузі освіти, науки, культури і комунікації. Стаття 6 - Міжнародний день толерантності

http://school44.edu.kh.ua/files2/images/%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C.jpgДля того, щоб піднести громадську свідомість, звернути увагу на небезпеку, приховану в нетерпимості, протидіяти її проявам, сприяти формуванню психології толерантності та вихованню в її дусі, ми урочисто проголошуємо 16 листопада щорічним Міжнародним днем толерантності...

 

 

 

 

 

Додаток 24

 

 

Друзі з біди визволять завжди

Театралізована вистава для учнів початкових класів

 

 

 

 

Сценарій до Дня дружби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

бібліотекар

Вирішальненської ЗОШ

І-ІІІ ступенів

Самотуга С.О.

 

2017 рік

Мета. Виховувати в учнів уміння правильно і мудро поводити себе в колективі однокласників, жити між собою у дружбі й мирі. Розвивати вміння спілкуватися, розуміти і поважати думку інших. Виховувати почуття обов’язку, толерантності.

 

Обладнання:  книжкова виставка «Дружба все переможе»; театралізовані костюми для героїв.

 

Дорогі діти!  Сьогодні до вас завітали герої казки. А ви хочете дізнатися про що вона? А щоб дізнатися, потрібно відгадати загадку

Радість ділить він зі мною,

За мене він завжди горою,

Коли біда прийде зненацька.

Завжди підтрима вірний (друг).

Так, сьогодні наша вистава про друзів, про дружбу.   

          Ви навчаєтесь у школі, де поряд з вами є багато різних дітей. Різних за зовнішнім виглядом, за характером, за уподобаннями, за поведінкою. Кожна дитина мислить по-своєму, мріє по-своєму, уявляє по-своєму. Але всі ви повинні жити мирно і дружно, щоб бути щасливими у класному і шкільному колективі, жити – як одна сім’я.

   Людині для життя потрібні не тільки повітря, вода і їжа, як іншим мешканцям планети, але й любов, розум, совість і ще багато різних інших чеснот, без яких вона не може прожити. Вам школярам  дуже потрібні у школі взаємодопомога, підтримка, дружба, адже «Дружба та братство – дорожче багатства. Дерево міцне корінням, а людина друзями. Дружба – велика сила».

    Про дружбу

 Десь  далеко  в  небі  синім  дві  хмаринки  посварились,

 і  розбіглися  по  світу,  сірі  і  сумні...

 І  тепер,  коли  ти  бачиш,  як  ідуть  холодні  зливи,

 Знай,  що  то  хмаринки  плачуть  у  височині...

  Тож  якщо  ти  маєш  друга,  не  сварися  з  ним  даремно,

 Бережи  його,  бо  раптом  втратиш  назавжди...

 І  тоді  страждати  будеш,  як  хмаринки  ті  у  небі,

 Що  не  можуть  одна  одну  й  досі  віднайти...

   Скільки б іграшок, книжок, відеокасет у тебе не було, без друга сумно і нецікаво. Адже тільки з другом можна поділитися радістю і смутком, поговорити про все, що тебе цікавить, відкрити таємницю, весело погратися. Інколи ти не знаєш, хто твої справжні друзі. Вони поруч з тобою, але ти проходиш повз них і не помічаєш їх. І тобі сумно, що в тебе немає друзів. Тоді зупинись, не бігай, не метушись, а йди поволі й пильнуй, щоб угледіти друга, який усміхається до тебе. Бо з другом жити краще й цікавіше

 

Друзі з біди визволять завжди

Дійові особи: Дід, Баба, два півники — Петрусь і Павлусь, Лисиця, Вовк, двоє зайченят, дві білочки.

Селянська хата. Піч, лава. Дід і Баба сплять. Наперед вибігають два півники — Петрусь і Павлусь.

Петрусь (змахує крильми): Доброго ранку, Павлусю!

Павлусь (змахує теж): Доброго ранку й тобі, Петрусю!

Петрусь: Сьогодні я перший співатиму!

Павлусь (стріпує головою): Ні, я хочу першим співати! Наскакують один на одного, лопочучи крильми.

Баба (встає): Ох і сварливі наші півники! Знову завелися й ранок як годиться не привітали. Сором та й годі!

Півники (присоромлено): Кукуріку! (Веселіше). Кукуріку!!!

Дід (встає): Іду, іду, зараз насиплю вам зернят попоїсти.

Виносить корячок із зерном, сипле на землю. Півники підбігають, відтручують один одного.

Петрусь: Це мої зернятка!

Павлусь: Ні, мої!

Дід (сердячись): Бабусю, несила вже терпіти таких розбишак — щодня галасують, сваряться. Давай-но заріжемо одного та борщику смачного наваримо.

Баба: Шкода ж бо мені їх, діду. Та й кого б це з-поміж них вибрати? Нехай я подумаю, зажди трохи.

Петрусь (на вухо Павлусеві): Хутенько тікаймо звідси, бо комусь із нас таки випаде варитись у їхньому борщі.

Павлусь: Згода, тікаймо. Дай-но лишень зернят у вузлик насиплю. (Насипає). Півники, скрадаючись попід хатою, швидко йдуть геть. Лісова галявина. Лисиччина хатка.

Лисичка прибирає, наспівуючи: В хаті в мене чепурненько, Чисто прибрано й гарненько. В гості Вовка запрошу, Біля печі посаджу. Горщик каші в мене є, Кислячком нехай зап'є. А  м'ясця не вистачає — Хай вже Вовчик вибачає.

9 До хатки підходять півники, стукають у двері.

Лисичка: Хто там? Заходьте, не замкнено.

Півники (заходять): Це ми, братики півники.

Петрусь: Я — Петрусь, а він — Павлусь.

Павлусь: Ми по лісу находилися, наші ніжки потомилися, зголодніли, та й переночувати нам ніде...

Лисиця (дуже люб'язно): Заходьте, заходьте, будь ласочка! Заходьте, любесенькі, зігрійтеся, ріднесенькі! (Підкидає дрівець у піч, ставить на стіл полумисок з пирогами). Їжте досхочу та лягайте спатоньки. (Задоволено потирає руки).

Півники (сідають на лаві): Дякуємо тобі, господинечко! Так спати хочеться — віченьки злипаються... (Засинають тут же на лаві).

Лисиця (радісно метушиться): Зараз Вовчика гукну, нагодую й напою. Та й гарні ж півники! Товстенькі! (Вибігає).

Петрусь (сполохано прокидається): Павлусю, ти чув? Це ж Лисичка! Знову нам тікати треба!

Павлусь (похапцем зістрибує з лави): Ой, так! Від Лисички треба тікати! Півники тікають. Заходять Вовк і Лисиця. Здивовано роззираються.

Вовк (сердито): Ти що, кумасю, мене обдурила? Зі мною не жартуй, коли хочеш, щоб я з тобою дружив! Л

исиця (запопадливо): Та ні-бо, Вовчику, були тут півники, справді були! Онде їхні сліди — по них і знайдемо втікачів.

Лисиця і Вовк ідуть углиб лісу. На галявину виходять двоє зайченят, співають: Ми маленькі зайченята, друзів маємо багато. А від Вовка і Лисиці нам ховатися годиться. Поспішаємо завзято ми до Мишкиної хати. Мишки нас добре знають, з нами в хованки пограють.

З-за кущів обережно виходять півники. Побачивши зайченят, злякано зупиняються.

Півники: Ой, ви хто такі?

Зайченята (разом): Ми зайченята з лісу, а ви хто такі й звідкіля?

Петрусь: Ми півники з села. Про зайців нам бабуся казала, що вони не злі, м'яса не їдять.

Перший Зайчик: То чого ж ви такі перелякані?

Павлусь: Та ж за нами Лисиця і Вовк женуться, хочуть нас з'їсти!

Другий Зайчик: Ой, ми теж боїмося Лисиці й Вовчиська!

Перший Зайчик: Але ж не годиться гостей у біді полишати.

Другий Зайчик: Давай Мишок гукнемо — може, вони нам допоможуть. Зайченята: Мишки, агов! Мишки!

Пританцьовуючи під музику, вибігають дві мишки.

Перша Мишка: Ви чого нас гукали?

Друга: Погуляти нас звали? Перша: То давайте рахувати, кому першому шукати.

Мишки (разом): А це хто з вами?

Зайченята: Це півники, вони від Лисиці та Вовка тікають, у нас порятунку шукають.

Мишки, побравшись за руки, танцюють, співаючи:

10 Ми мишки-сестрички, сіренькі, невеличкі, Нас у лісочку знають, і всі нас поважають. Бо ми хоч і маленькі, та добрі й розумненькі. Простору хатку маємо, у норі вас заховаємо. В кутку галявини з'являються Лисиця й Вовк. Мишки (вигукують): Нумо, друзі, ховаймося швидко! Онде вже йдуть Лисиця й Вовчище!

Ховаються разом з півниками у норі, а зайченята тікають.

 Вовк: Е, довго вони в норі не висидять! Ми їх тут почекаємо.

Лисиця: Давай перехитруємо їх. Заховаймося за тим кущиком, то, може, вони й визирнуть із нори. (Ховаються).

Півники (визирають): Вже немає ні Вовка, ні Лисиці!

Вовк і Лисиця вибігають з-за кущів, кидаються до півників.

Вовк: Лови!

Лисиця: Тримай!

 Півники: Рятуйте! Лихо нам!

З'являється Дід з рушницею в руках, стріляє вгору, лякає хижаків. Ті зникають у кущах.

Дід: Ходіть до мене, бідолашні. Ходіть до мене, мої любі! Бабуся всі очі виплакала за вами.

Петрусь: А борщу з м'ясцем уже не хочеться?

Павлусь: Нам без вас у лісі гірко. Ми додому хочемо.

Дід: Підемо, підемо зараз додому. Тільки ж ви більше не сваріться, живіть дружно, мирно.

Півники (співають): Мишки, зайчата, Ми йдемо до хати, Там бабуся наша Нас чекає й плаче.

Виходять мишки й зайченята.

Мишки: Ми вас проведемо, з лісу дорогу покажемо.

Зайченята: А поки Лисиця з Вовком далеко, у нас радість і свято!

Усі разом співають і танцюють.

 Мишки: Якщо друзів маєш, То біду здолаєш. Друзі із біди Визволять завжди. Півники: Той щасливий дуже, Хто зустріне друзів. Друзі із біди Визволять завжди.

Зайченята: Хай на всьому світі Знають звірі й діти: Друзі із біди Визволять завжди.

 

Висновок.

Діти, мабуть,  кожен із вас має друга, а дехто і не одного, а кількох. А хто не має, то обов'язково матиме. Добре, коли у людини є надійний друг. Пам'ятайте, якщо ви хочете мати надійного, доброго, чесного друга, то й самі повинні бути такими. Від вас теж такого чекають. Бажаю вам мати справжніх друзів!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Умій дружбою

ДОРОЖИТИ

 

Бібліографічний огляд літератури

1-4 класи

 

 

 

http://i011.radikal.ru/1406/db/8194cd89942a.jpg

 

 

Про дружбу написано тисячі сторінок, сотні віршів, поем, романів.

Справжня дружба плекає інтерес до життя, виникаючи зі спільних зацікавлень чи захоплень. Іноді вона з'являється ще в дитинстві як дар, цінності якого не усвідомлюєш. Та поряд із другом почуваєшся по-справжньому щасливим: з ним ти ділиш горе навпіл, а радість примножуєш.   Яскравим художнім утіленням цієї думки є твір Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки". Життя Яви й Павлуші - чудовий приклад радісної підліткової дружби, яка не має ні зобов'язань, ні якогось тягара. Невідомо, чи збережуть хлопці це світле почуття надалі. Та прагнення мати й берегти друга, розуміння важливості дружби дивовижним чином залишається одним із найсильніших уражень від цієї книжки в читачів уже декількох поколінь.

До  книги Всеволода Нестайки «Пригода в кукурудзі» ввійшли найкращі оповідання класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка, які публікувалися в періодиці та включалися до різних збірок протягом десятків років. Поринаючи разом із маленькими героями оповідань у захопливі пригоди, юний читач пізнаватиме світ і дізнається, як відрізнити правду від кривди, як залишитися оптимістом у найскладніших ситуаціях, а головне — що таке справжня дружба. Для дітей молодшого шкільного віку.

Цікаві та веселі оповідання Миколи Носова. Головними героями цих оповідань є допитливі, кмітливі хлопчики – мрійники, фантазери, винахідники. Їх життя наповнене різними подіями та пригодами.

«Митькозавр із Юрківки, або химера лісового озера» - популярна дитяча книга українського письменника Ярослава Стельмаха.  У книжці  ведеться оповідь про цікаві канікули двох шкільних друзів – Митька і Сергія, які влітку пережили низку надзвичайних пригод. Усі ці герої дуже різні між собою, але всіх їх об’єднує те, що своїми вчинками та відношеннями до своїх друзів вони можуть стати для нас прикладом справжньої дружби. Крім того, головні герої цих творів  дуже схожі на вас.

У творі «Звук павутинки» В. Близнеця діють небагато персонажів, проте світ, змальований письменником, є широким та неосяжним, чарівним та загадковим — саме таким, яким його уявляє Льонька. Льонька — сільський хлопчик, що має піти у третій клас. Він постійно щось вигадує, фантазує…

Проте сказати «вигадує» навіть неправильно! Ні, Льонька не вигадує, він бачить світ сповненим див, він не вигадує ці дива, він живе з ними та у них, вони цілком реальні для хлопця.

Поряд із Льонькою у творі діють двоє його друзів — Адам та Ніна. Адам — учений, що приїхав до села, за його власними словами, помирати. Він хворий на недокрів’я. Трагічна історія Адама та сама поява його у селі впливає на Льоньку. Познайомившись з Адамом, Льонька дивується, що бувають дорослі, які розуміють, що листочки на воді — то флотилія, а він сам — відважний капітан. Я думаю, згадуючи Адама, Льонька зрозуміє, що можна стати дорослим, але зберегти у собі дитинство. І я впевнений, що Льонька збереже! Адам помирає від тяжкої хвороби, але до останнього дня він бере участь у Льоньчиних забавках, а коли вже не може вставати, оповідає історії або слухає Льоньчині. Образ Адама не залишає байдужими і читачів, у мене він викликає щиру симпатію, повагу та співчуття.

Ніна — вигадана подруга Льоньки. Вона припливає на кораблику до нього і бере участь у його іграх. Ніна здається такою рішучою, що навіть сам Льонька невпевнений, чи була ця дівчина, чи він її вигадав. Разом діти слухають павукове радіо, гуляють, лазять у глиняну печеру. Це дуже важливий у творі образ наукове радіо. Звук павутинки навіть винесено у назву твору. Я думаю, автор так назвав свій твір тому, що Льонька умів помічати найдрібніше, найтонше у навколишньому світі — навіть звук павутинки він чув.

Світ для Льоньки, Адама та Ніни живий, неповторний та мінливий, бо самі вони живі. Вони мають живе серце, яке не охололо від зла або буденщини, а і горить-палає вогнем, реагує на все щиро та безпосередньо. «Звук павутинки» вчить нас, що дива та краса у світі є, тільки треба цінувати їх, вміти помітити, відкрити для себе.

Видатний американський письменник Марк Твен написав багато книжок, якими зачитується вже багато поколінь людей. І найулюбленіший серед них – роман «Пригоди Тома Сойєра». Головний герой цього твору – Том. Він – безтурботний, неслухняний, інколи навіть грубий. У голові в нього завжди повно всяких дурних вигадок та капостей. Том може прогуляти заняття в школі, граючись у лісі та уявляючи себе піратом. Але цей хлопчик – великий мрійник і вигадник, сміливий, чесний, вірний у дружбі, не любить зрадливих, нечесних людей та наклепників. 

пустотливі й смішні повісті відомої  в усьому світі норвезької письменниці Анне-Кат. Вестлі розповідають про сучасних дітей. Їхні витівки, клопоти й комічні ситуації нікого не залишають байдужим. Ця книжка вчить дітей бути добрими, чуйними, вірними в дружбі й дарує справжнє задоволення від зустрічі з нею.

https://2.bp.blogspot.com/-EFZjadLkmas/VsmLJ-W5gdI/AAAAAAAADlQ/cHr5E8WDu0Q/s200/okka.gif«Пригоди Солі та Олі» Вадима Дорошенка  познайомлять вас, маленькі читачі, з неймовірними пригодами двох сестер Солі та Олі. Незважаючи на те, що одна з них дуже висока, а інша дуже низенька – їм обом дуже весело і цікаво. Книга вчить дружби та поваги до батьків, до ближнього, любові і добру.

 

 

 

 

Додаток 24

Виховний захід

для учнів початкових класів

«Ніхто не має права ображати людину»

(вчитель початкових класів Коморна Л.А.)

 

Мета. Розширити уявлення учнів про добрі і погані вчинки; ознайомити з  основними положеннями Декларації прав людини; виховувати чуйність, доброту;викликати бажання наслідувати добрі справи, засуджувати погані вчинки.

Обладнання.Лялька Попелюшка, декоративні дерева (з картону, з дроту, інше), Декларація прав людини, Конституція України.

          Хід заняття 

Вступне слово вчителя. Повідомлення теми.

Врятує світ краса –

Завжди так люди говорили.

Тепер врятує світ лиш доброта.

Бо однієї краси занадто мало.                         

Бо стільки всюди зла – людина вже не та.

Тож, люди, на землі

Спішіть добро творити.    

Щоб нам не згинути у морі зла,

Щоб кожен міг серед краси прожити

У царстві справедливості й добра.

Сьогодні ми поговоримо про доброту й справедливість, а також з’ясуємо, чи  можна ображати людину. 

Здавна на землі люди цінували праведне життя – життя чесне,щире, ,відкрите. Треба  утримуватись від поганих вчинків,лихих намірів. Зло, як відомо, довго не забувається і породжує нове зло .А от добро породжує добро.                                                                                                                                              

 Ви самі були свідками і добрих вчинків, і злих, а також прочитали багато казок, у яких завжди відбувається боротьба між добром і злом. Згадайте казкових героїв, які переживали образи, знущання.

Тож сьогодні ми вирушимо до країни справедливості і добра. А разом з нами у подорож піде Попелюшка. Чому саме вона?

А чи всі,хто живе у цій країні,добрі та чуйні?

1. Слухання оповідання.

«Володя ріс міцним і сильним хлопчиком. Усі боялися його. Та хіба можна такого не боятися? Друзів він ображав. Дівчаток за кіски смикав. Перечив дорослим. Собаці  Пушку на хвіст наступав. Котові  Мурчику  вуса висмикував. Колючого їжачка під шафу загнав. Навіть своїй бабусі грубіянив.

Нікого не боявся Володя. Нічого він не боявся. І цим навіть гордився. Гордився,  але не довго.

Настав такий день, коли хлопчаки не захотіли з ним гратися. Залишили його і все Він до дівчаток побіг. Але дівчатка теж від нього відвернулися.

Побіг Володя до Пушка, а той на вулицю втік. Хотів Володя  з котом Мурчиком пограти, а той на шафу заскочив і недобрими зеленими очима на хлопчика дивиться. Сердиться.

Вирішив Володя із-під шафи їжачка виманити. Та де там. Їжачок в іншому місці заховався. Підійшов Володя до бабусі. Ображена бабуся навіть очей не підвела на онука. Сидить старенька на дивані, панчохи плете та сльози витирає.

Настало найстрашніше, що могло б статися. Володя залишився сам.»

2. Відповіді на запитання.

3. Робота над прислів’ями.

- Життя дано людині на добрі справи.

- Зла людина зліша вовка.

- У лиху годину пізнаєш добру людину.

- Не роби іншому того, чого собі не бажаєш.

- Від своєї совісті не втечеш.

- Хто людям добра бажає, той і сам має.

Діти, а хто чув слово «декларація»?Що воно означає?

Є така організація, яка піклується про права людей усіх країн. Це – ООН.

Щоб захистити права людей на вільне й спокійне життя 10 грудня 1948року цією організацією було прийнято Декларацію прав людини. (Зачитування статей декларації).

4.Словникова робота.

Декларація – це документ, у якому викладено важливі правила, обов’язки всіх людей.

Конвенція – це угода, міжнародний договір з певних питань. У даному випадку  - з питань прав дитини.

Закон – документ, нормативний акт, прийнятий вищим представницьким органом державної влади,загальнообов’язковий.

Конституція – це закон про устрій, про будову держави, про головні права та обов’язки громадян.

5. Зустріч з незвичайним деревом.

(Знайти антоніми і розподілити їх на відповідні дерева.)

Радість – горе

мир – війна

 друг – ворог

любов – ненависть

щедрість – скупість

сміливий – боягуз

повага - приниження

Яке дерево вам більш до вподоби?

Підсумок заняття.

Живучи у суспільстві, ми намагаємося пам’ятати, що треба жити, дотримуючись золотого правила вихованості: ставитися до людей так, як би ви хотіли, щоб ставилися до вас. Вчимося розрізняти гідні й негідні вчинки.

                   Все із доброго чи злого

                   Починається з малого.

https://unifest.ru/images/Dobro_Logo.pngВам було задане завдання пригадати, які добрі справи ви зробили вчора, позавчора,місяць тому. Запишіть їх на пелюстках квіточок.

                  Живи, добро звершай.

   Та нагород за це не вимагай.

   Лише в добро і в вищу правду віра

Людину відрізня від мавпи й звіра.

Нехай живе ця істина стара:

Людина починається з добра.

 

 

Додаток 25

 

Конспект  виховної години

«Наші права –щасливе дитинство»

Підготувала: Стефанова С.В.,

класний керівник 7 класу Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Мета: розповісти учням про їхні права й свободи, визначені Конвенцією про          права  дитини; навчити правильно реалізовувати свої права; виховувати в 

учнів поважне ставлення до власної особистості та інших.

Обладнання: Конвенція про права дитини, карта України, плакат «Календар правових дат», великі картки, на яких написані основні права дитини, визначені   відповідною Конвенцією.

                                                              Хід заходу

І. Організація класу

ІІ. Основна частина уроку

1. Вступне слово вчителя:

Кожен народ любить свою батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи, незалежності. А ми живемо в Україні, волелюбній, мирній державі, і теж усім серцем любимо нашу милу, дорогу країну, хочемо, щоб вона стала процвітаючою, сильною, завжди була вільною і незалежною, бо всі ми громадяни нашої Вітчизни, патріоти, люблячі сини і дочки України.

Ось погляньте на карту Європи. Тут багато є різних країн. Кожна з них має свою територію — землю, свою мову, культуру, історію і свої символи. Земля кожної держави — її недоторканна власність, яку вона готова обороняти від ворогів. Україна, наша Батьківщина, розміщена у центрі Європи. Вона також має свою землю, мову, культуру, історію, звичаї, традиції і державні символи.

Ми з вами — патріоти і громадяни, які покликані захищати свій край від ворогів, трудитись так невтомно й завзято, щоб жилося всім добре, найкраще у світі, бо кожна людина має право на достойне і радісне життя. А яке завдання стоїть перед учнями?

(Відповіді учнів)

2. Бесіда про міжнародну організацію ООН

Учитель: А чи знаєте ви, що наша країна – правова держава? І сьогодні ми поговоримо про ваші  права, права дітей.

Як ви гадаєте, коли й як наші пращури дійшли до розуміння того, що права людини слід захищати?

(Учні висловлюють власні думки щодо запитання.)

Учень 1:

 Давним-давно, ще у стародавні часи, у людей виникла необхідність відстоювати свої права. Спочатку це робили силою. Слабка людина не мала жодних прав, якщо в неї не було сильного покровителя, що бажав би допомогти їй у вирішенні спорів.

Учень 2:

Тривалий час діяв неписаний закон «Хто сильний, той і правий». Але коли виникли перші держави, правителі яких прагнули встановити загальний справедливий порядок і норми життя для усіх громадян, у людське суспільство прийшов закон права. Тепер держава ставала на захисті й сильного, й слабкого. Головним критерієм права стала справедливість, а не сила.

Учень 3:

З тих пір минуло чимало століть. Держави створювалися, розросталися, процвітали або гинули. Чому? Як свідчить історія, правителі й уряд не завжди піклувалися про свій народ. Так, оголошуючи сусідній країні війну чи приймаючи яке-небудь політичне рішення, правитель прагнув задовольнити лише свої інтереси й зовсім не замислювався над долею простих людей. Отже, людству потрібно було щось придумати, знайти такого захисника, який міг би примусити державу поступитися своїми інтересами заради інтересів своїх громадян і постійно піклуватися про них.

Учитель:

Місію такого захисника взяла на себе міжнародна організація ООН.

Що ви знаєте про цю організацію?

(Учні відповідають на запитання)

1-й учень. 1945 року, після закінчення Другої світової війни - найжахливішої і найжорстокішої війни за всю історію людства - народи багатьох країн вирішили, що задля збереження миру їм слід об'єднатися. Навіщо? Для того, щоб будь-які конфлікти та суперечки між країнами в подальшому вирішувались не воєнним шляхом, а мирним, за столом переговорів. Саме з цією метою 1945 року була створена Організація Об'єднаних Націй (ООН). До речі, одним із її засновників була Україна.

2-й учень. А 1948 року держави, що увійшли до ООН, підписали Загальну декларацію прав людини - документ, у якому вони пообіцяли одна одній і своїм народам забезпечити громадянські права й свободи, рівність усіх перед законом, особисту недоторканність, свободу совісті, можливість дотримуватись своєї релігії й багато іншого.

3. «Конвенція про права дитини»

Учитель:

Загальна декларація прав людини - важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом - і жодного слова про дітей. Але ж діти потребують особливої уваги й захисту з боку держави.

3-й учень. Саме тому 1989 року ООН прийняла окремий документ під назвою «Конвенція про права дитини». Конвенція -- це міжнародна угода. У ній держави беруть зобов'язання дотримуватись прав кожної дитини. І наша держава також підписалася під цим документом, а значить -- пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян.

На столах у вас лежать роздруковані аркуші, на яких перелічені основні права дітей -- основні статті цієї Конвенції.

(Учні по черзі читають по одній статті і своїми словами коротенько пояснюють її зміст)

Учитель:

Ви дуже добре процитували й пояснили статті Конвенції про права дитини. Але нам би хотілося дізнатися, чи добре ви знаєтесь на своїх правах і чи вмієте їх правильно реалізовувати?

4. Проведення «Казкової правової вікторини»

Учитель:

Давайте проведемо «Казкову правову вікторину» і на прикладі героїв відомих вам казок спробуємо роз'яснити статті Конвенції про права дитини.

Вчитель проводить вікторину і по черзі описує негативні ситуації, у які потрапив той чи інший казковий герой. Учні мають визначити, яке право, визначене Конвенцією про права дитини, було порушено стосовно цього героя.

Ситуація 1

Мачуха з ранку до вечора примушує Попелюшку працювати. Бідній дівчинці заборонено брати участь в іграх та забавках сестер.

Яке право порушено стосовно Попелюшки?

(Право дитини на відпочинок і розваги, право брати участь

у розважальних заходах, що відповідають її віку.)

Ситуація 2

За часи письменника Марка Твена в Америці дружба дітей із різних соціальних пластів не схвалювалась і навіть вважалась іноді порушенням суспільної моралі. Чи має право Том Сойєр товаришувати з таким хлопчиком, як Гекльберрі Фін?

(Так, адже Конвенція про права дитини визнає право на свободу асоціацій та свободу мирних зібрань.)

Ситуація З

Мауглі майже з народження жив у тваринному середовищі. Чи можна вважати, що він має рівні права зі звичайною дитиною?

(Так, Конвенція визначає, що дитиною вважається кожна людська істота, що не досягла вісімнадцяти років.)

Ситуація 4

Мауглі не вміє говорити людською мовою -- лише видавати незрозумілі, з точки зору людей, звірячі звуки. Чи мають право люди, що знайшли Мауглі в лісі, замкнути його в клітці та поводитися з ним, як із твариною? Які права хлопчика порушено?

(Ні в якому разі. Мауглі може бути визнаний неповноцінною дитиною, і в цьому випадку згідно з Конвенцією йому мають забезпечити гідні умови зростання і виховання. Крім того, Конвенцією суворо заборонено будь-яке жорстоке поводження з дитиною, що принижує її гідність та шкодить фізичному й психічному здоров'ю.)

Ситуація 5

Опікун Гаррі Поттера перехоплює і читає листи, що надходять хлопчику зі школи чарівників Ходвадсу. Яке право Гаррі порушено?

(Право на приватне життя, недоторканність житла й таємницю кореспонденції.)

Ситуація 6

Баба Яга викрадає Івасика Телесика й відносить його за тридев'ять земель у тридесяте царство. Які права дитини порушила злодійка?

(Згідно з Конвенцією дитина має право не розлучатися з батьками всупереч її бажання (окрім випадків, визначених законодавством), крім того, Конвенцією забороняється незаконне переміщення дітей і неповернення їх із-за кордону.)

(Учитель відзначає учнів, які брали активну участь в обговоренні ситуацій вікторини.)

Учитель:

 5. Обов’язки, які повинен виконувати кожен учень

Учитель:

«Я маю право!», «Чому ви порушуєте мої права?» -- ці слова, на жаль, часто використовує людина в ситуаціях, коли сама неправа. Зазвичай, заява про особисті права слугує виправданням пасивності, лінощів, прагненням отримати щось, нічого не даючи взамін. Та слід знати не лише свої права, але й обов’язки.

(Учні перелічують обов’язки)

Обов’язки:

1 . Поважати і любити своє оточення. Ставитися до них так, як би ми хотіли, щоб ставились до нас.

2. Поважати близьких та друзів. Не принижувати гідності кожної людини. Поводитись так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.

3. Бути толерантним до таких людей. Поважати їх і допомагати їм.

4. Дотримуватись режиму харчування. Вживати продукти до кінця терміну придатності. Поважати працю кухарів.

5. Дотримуватись правил моральної етики; організовувати дозвілля так, щоб воно приносило корись і не заважало іншим.

6. Сумлінно навчатись; активно працювати на уроках, готуватись самотужки; старанно виконувати домашні завдання.

7. Дотримуватись певних норм поведінки, прийнятих у суспільстві. Намагатись не створювати ситуації, які призводять до порушення закону.

8. Поважати своє оточення. Давати нагоду кожному висловлювати свої думки. Не нав'язувати своїх поглядів іншим, якщо вони з ними не згодні.

9. Цінувати і дбати про своє здоров'я. Виконувати приписи лікарів у разі потреби.

10. Поважати співрозмовників. Коректно і тактовно висловлювати свої думки. Дотримуватись правил мовного етикету.

11. З повагою ставитися до людей, які піклуються про нас.

12. Виконувати роботу, яка не завдає шкоди здоров'ю. Виконувати всі види обслуговуючої праці.

13. Самостійно знаходити інформацію в різноманітних джерелах.

1 4. Не ображати і не принижувати оточуючих.

15. Дотримуватись норм і правил поведінки, прийнятих у суспільстві. Не створювати ситуацій, що можуть спричинити нещасні випадки.

ІІІ. Підсумок

      Заключне слово вчителя: 

Від народження ви маєте певні права, які гарантовані і захищаються державою.

Їх ви повинні знати й реалізовувати щодня. Але пам’ятайте: ваші права не повинні порушувати права інших. З часом у вас збільшиться обов'язків і відповідальності. Існують закони, які визначають ваші обов'язки. Ви мусите їх знати.

Незнання закону не звільняє вас від відповідальності за ваші вчинки, дії або бездіяльність.

Пам’ятайте! Саме ви відповідаєте за своє здоров'я. Від вашого ставлення до здоров'я залежите не тільки ви самі. Ваша позиція впливає на ваших друзів, знайомих, батьків, на ваших майбутніх дітей.

http://img14.olx.ua/images_slandocomua/112302859_1_644x461_diplomn-kursov-kontroln-roboti-z-pravoznavstva-irshava.jpg

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семикоз Світлана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. третяк юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
26 листопада 2018
Переглядів
6710
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку