І. Функції білків:
-
Транспортна (переносять О2 і СО2);
-
Каталітична (білки – ферменти);
-
Будівельна (білки – пластичний матеріал);
-
Енергетична (1 г білка – 17,6 кДж енергії);
-
Захисна (білки –антитіла);
-
Рухова (скорочення м’язів);
-
Сигнальна (подразливість клітин і організмів);
-
Регуляторна (білки – гормони).
|
ІІ. Склад і будова білків:
-
Хімічний склад білків:
С (50-55%), О (21-23%), N (15-17 %), H (5-7%), S (0-3%), Р, деякі метали.
-
Будова:
а) Білки – природні полімери, побудовані з ά-амінокислот, які сполучені пептидними зв’язками.
б) – С – N – - пептидний
|| | зв’язок
O H
в) ( - NH – CH – CO - )n
|
R - загальна
формула
білків
г) прості і складні білки.
|
ІІІ. Структура білків:
-
Первинна – послідовність чергування амінокислот (під-
тримується пептидними зв’язками).
-
Вторинна – спіраль (підтримується водневими зв’язками).
-
Третинна – глобула (підтримується сульфідними і сольовими містками).
-
Четвертинна – комплекс з кількох білкових молекул.
Білок – вища форма розвитку органічних речовин.
|
IV. Властивості білків:
-
Гідроліз – відбувається під впливом ферментів або нагрівання з кислотами і лугами.
-
Денатурація – руйнування тривимірної конфігурації білка.
-
нагрівання, вплив випромінювань
-
дія сильних кислот і лугів;
-
вплив важких металів;
-
дія органічних розчинників.
-
Кольорові реакції:
-
біуретова – поява фіолетово-синього забарвлення при дії CuSO4 на слабко лужний розчин білка;
-
ксантопротеїнова – поява жовтого забарвлення при дії HNO3(конц.) на білок.
|