Опорний конспект до теми"Білки".

Про матеріал
В цьому матеріалі лаконічно зібрана вся інформація про білки як хімічні речовини.
Перегляд файлу

Опорний конспект до теми «Білки»

 

   І. Функції білків:

 

  1. Транспортна (переносять О2 і СО2);
  2. Каталітична (білки – ферменти);
  3. Будівельна (білки – пластичний матеріал);
  4. Енергетична (1 г білка – 17,6 кДж енергії);
  5. Захисна (білки –антитіла);
  6. Рухова (скорочення м’язів);
  7. Сигнальна (подразливість клітин і організмів);
  8. Регуляторна (білки – гормони).

   ІІ. Склад і будова білків:

 

  1. Хімічний склад білків:

    С (50-55%), О (21-23%), N (15-17 %), H (5-7%), S (0-3%), Р, деякі метали.

 

  1. Будова:

    а) Білки – природні полімери, побудовані з ά-амінокислот, які сполучені пептидними зв’язками.

б) – С – N –        -  пептидний

        ||     |                     зв’язок

      O    H

 

    в)  ( - NH – CH – CO - )n

                          |

                         R         -  загальна

                                        формула

                                             білків 

    г) прості і складні білки.

   ІІІ. Структура білків:

 

  1. Первинна – послідовність чергування амінокислот (під-

тримується пептидними  зв’язками).

  1. Вторинна – спіраль (підтримується водневими зв’язками).
  2. Третинна – глобула (підтримується сульфідними і сольовими  містками).
  3. Четвертинна – комплекс з кількох білкових молекул.

 

Білок – вища форма розвитку органічних речовин.

   IV. Властивості білків:

 

  1. Гідроліз – відбувається під впливом ферментів або нагрівання з кислотами і лугами.

 

  1. Денатурація – руйнування тривимірної конфігурації білка.
    1. нагрівання, вплив випромінювань
    2. дія сильних кислот і лугів;
    3. вплив важких металів;
    4. дія органічних розчинників.

 

  1. Кольорові реакції:
    1. біуретова – поява фіолетово-синього забарвлення при дії CuSO4 на слабко лужний розчин білка;
    2. ксантопротеїнова – поява жовтого забарвлення при дії HNO3(конц.) на білок.

 

 

   V. Проблема синтезу білків:

 

На сьогоднішній день мікробіологічним синтезом  одержують:

  1. Продукти харчування.
  2. Кормовий білок.
  3. Медичні препарати.


 

doc
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
1377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку