Оптична ілюзія -це оптичний обман зору.

Про матеріал
Оптична ілюзія -це оптичний обман зору, коли враження про видимий предмет або явище, не відповідають дійсності. У перекладі з латині слово «ілюзія» означає «помилка, омана», тому з давніх часів ілюзіями називали збої в роботі зорової системи.
Перегляд файлу

Ірина ШПУГАНИЧ

викладачка ВСП «Економіко-правничий фаховий коледж Запорізького національного університету»,  спеціалістка першої категорії

 

 

 

ОПТИЧНІ ІЛЮЗІЇ

 

Поняття про оптичні ілюзії. Оптична ілюзії це оптичний обман зору, коли  враження про видимий предмет або явище, не відповідають дійсності. У перекладі з латині слово «ілюзія» означає «помилка, омана», тому з давніх часів ілюзіями називали збої в роботі зорової системи. Вивченням причин їх виникнення займалися багато дослідників. На сьогоднішній день більшість з них мають наукове пояснення, але залишаться й ті які його не мають[1].

 

Види оптичних ілюзій. В світі є багато видів і форм оптичних ілюзій. Вони не мають певної класифікації, тому я розкажу про найцікавіші з них. 

1.Неможливі фігури. З першого погляду вони здаються звичайними малюнками, але якщо розгледіти їх уважніше можна помітити деякі незвичайності. Перший, хто створів подібні малюнки, був відомий голландський графік Моріс Корнеліс Ешер. 

2.Ілюзії руху. Ілюзії руху – це коли здається, що нерухомий малюнок починає рухатись.

3.Перевернуті зображення. Пов'язані зі зміною орієнтації. Зір людини забезпечує можливість дізнаватися про об'єкти,які розглядаються в різній орієнтації, але людина звикає до умов спостереження, які переважають в повсякденному житті. Тому різні орієнтації об'єктів стають для людини нерівноправними. В більшості випадків це людські обличчя і друкований текст[2].

4.Ілюзії сприйняття кольору. Розглядаючи кольорові об'єкти можуть виникати ілюзії, тому що вони утворюються зі здатності людського ока розрізняти кольори. Є декілька видів: 1)іноді насичення кольору можна помилково оцінити за яскравістю фону або за кольором інших об'єктів, що оточують цей предмет. 2) існує поняття власне кольорових або хроматичних контрастів, коли колір об'єкту, що спостерігається змінюється в залежності від того, на якому фоні його спостерігати [3]. 

5.Ілюзії сприйняття глибини. Виникнення цих ілюзій пов'язано зі здатністю очей бачити предмети на різних відстанях та здатністю сприймати простір за яскравістю предметів, тіней і  числу проміжних об'єктів. Також вони можуть виникати в процесі осмислення видимого, коли мозок, сприймає предмет, спотворюючи видиме рельєфне зображення.

6.Ілюзії розміру. Вони пов'язані з визначенням розміру величин та залежить від характеру фону зображення, це також відноситься до довжини, площі, радіусу кривизни, кутів, форм.

7. Кімната Еймса .На перший погляд вона має форму куба. Але насправді її форма трапецевидна, а стіни мають певний кут нахилу. І заходячи до кімнати людина, що стоїть в одному кутку здається карликом, а то що в іншому гігантом[4]. 

Таким чином, оптичними ілюзіями можна вважити оптичний « обман » мозку. Коли око людини бачить зображення об'єкту, мозок задіює велику кількість процесів, як комп'ютер, аналізуючи розміщення граней і кутів, структури кольорів або розташування світла. 

Література 1.Сайт «Файний блог» «ua.waykun.com» [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ua.waykun.com/articles/najnejmovirnishi-optichni-iljuzii-korisni-icikavi.php  

2.                 Сайт медичного центру «Візекс» [Електронний ресурс]  – Режим доступу: http://vizex.ua/post/scho-take-optichni-ilyuziyi

3.                 Блог tsarina_1803. Ілюзії кольру і контрасту [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://tsarina-1803.livejournal.com/9744.html

4.                 Сайт «Як зробити» «jak.koshachek.com» [Електронний ресурс] – Режим доступу:  https://jak.koshachek.com/articles/kimnata-ejmsa.html  

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали для друку
Додано
15 січня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку