Презентація на тему: "Томас Алва Едісон."

Про матеріал

Презентація про видатного фізика , який завдяки мамі та своїй наполегловлсті досяг вершин успішу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Томас Алва Едісон. Найважливіше завдання цивілізації — навчити людину мислити

Номер слайду 2

Одного разу юний Томас Едісон повернувся додому зі школи і передав мамі лист від вчителя. Мама зачитала синові листа вголос, зі сльозами на очах: “Ваш син – геній. Ця школа занадто мала, і тут немає вчителів, здатних його чомусь навчити. Будь ласка, вчіть його самі.”Через багато років після смерті матері (Едісон на той час уже був одним з найбільших винахідників століття) він переглядав старі сімейні архіви і побачив цей лист. Він відкрив його і прочитав: “Ваш син – розумово відсталий. Ми не можемо більше вчити його в школі разом з усіма. Тому рекомендуємо вам вчити його самостійно вдома”.

Номер слайду 3

Едісон проридав кілька годин. Потім записав до свого щоденника: “Томас Алва Едісон був розумово відсталою дитиною. Завдяки своїй героїчної матері він став одним з найбільших геніїв свого століття.”

Номер слайду 4

Томас Едісон народився 11 лютого 1847 в місті Майлен штат Огайо в родині власників магазину столярних виробів. Коли йому було 7 років, сім’я збанкрутувала і переїхала в штат Мічиган. Незабаром після переїзду Томас захворів на скарлатину і частково втратив слух, що й спричинило проблеми у навчанні — він став погано чути, через що недостатньо розумів пояснення вчителя, відставав від однолітків. Батьки огорнули сина турботою, адже до цього втратили двох дітей. У церковній школі, яку він відвідував, Томаса стали вважати «важкою дитиною» — і справа закінчилася тим, що уже через три місяці Едісон покинув школу. Проте батьки не примушували його вертатися до школи, адже бачили, що Томас здібний, і вважали, що всього необхідного хлопець зможе навчитися і вдома.

Номер слайду 5

Тож, до 11 років освітою хлопчика займалася його мати, вчителька за фахом. У 12 років майбутній учений почав втрачати слух, але, як не дивно, йому це подобалося! Едісон вважав, що завдяки глухоті він став більш майстерним винахідником, тому що відсутність зовнішніх звуків допомагала йому краще фокусуватися на створенні своїх винаходів. Коли Томасу було 13 років, він почав продавати газети, а згодом почав випускти свою газету, яку розповсюджував у поїздах. В молоді роки юнак працював телеграфістом. Пізніше Томас зізнався, що саме ця робота спонукала його до багатьох винаходів.

Номер слайду 6

У 16 років він почав працювати телеграфістом і практично зразу зайнявся удосконаленням телеграфної системи, на що витрачав весь свій вільний час. Успіх не забарився і у 1869 році винахідництво стало його професійним обов'язком, а в 1876 році Едісон почав працювати у спеціалізованій лабораторії в Менло-Парку, штат Нью-Джерсі.

Номер слайду 7

В 1877 році Едісон здійснив одне із найвідоміших своїх відкриттів – фонограф – коли розробляв систему запису телеграфних повідомлень. Публічна демонстрація нового звукозаписуючого пристрою зробила Едісона всесвітньо знаменитим.

Номер слайду 8

Хоча відкриття способу запису і відтворення звуку було б достатньо, щоб Едісон назавжди посів помітне місце в аналах історії, це було лише перше із його відкриттів, котрі принципово змінили другу половину 19-го століття – Едісон зконструював лампу розжарювання, прототип кінокамери, кінопроектор, а в 1887 році відкрив у Вест-Оранджі власну лабораторію, де з кількома десятками співробітників продовжив роботу над новими пристроями – системою розполілу електропостачання, електростанцією, лужною батареєю, електричною залізницею та ін.

Номер слайду 9

Особисте життя. Особисте життя Томаса теж склалася вдало — встиг одружитися два рази і обзавестися шістьма дітьми. З першою дружиною, телеграфісткою Мері Стіллвел, винахідник ледь не пішов під вінець через два місяці після знайомства. Однак одруження довелося відкласти у зв'язку зі смертю мами Едісона. Весілля зіграли в грудні 1871 року. З торжеством пов'язана забавна подія: Томас відразу після гулянь поринув у роботу і забув про шлюбну ніч. У цьому союзі на світ з'явилися дочка і двоє синів, старші діти — Меріот і Томас — з легкої руки батька вдома носили клички Точка і Тире, на честь азбуки Морзе. Мері померла у 29 років від пухлини головного мозку.

Номер слайду 10

Незабаром Едісон знову одружився, як стверджують історики, по великій закоханості. Обраницею стала 20-річна Міна Міллер, яку винахідник навчив азбуки Морзе, і цією мовою навіть запропонував руку і серце. У Едісона від Міни теж народилися двоє синів і дочка — єдина спадкоємиця, яка подарувала батькові онуків.

Номер слайду 11

Цікаві факти

Номер слайду 12

Едісонові приписують винахід найпростішої машинки для нанесення татуювань. Приводом послужили п'ять точок на лівому передпліччі Томаса, а потім гравірувальний прилад Stencil-Pens, який був запатентований в 1876 році. Однак батьком тату-машини вважається Самуель О'Рейлі. На совісті винахідника смерть слонихи Топсі. З вини тварини загинули три людини, тому її вирішили вбити. У надії виграти «війну струмів» Едісон запропонував страчувати слониху змінним струмом 6000 вольтів, а «уявлення» зафіксував на кіноплівку. У біографії американського генія є провальний проєкт, для втілення якого навіть побудували цілий завод — по вилученню заліза з руди низького сорту. Співвітчизники сміялися над винахідником, доводячи, що простіше і дешевше вкладати гроші в родовища руди. І мали рацію.

Номер слайду 13

У 1911 році Едісон побудував непридатний для життя будинок, що складається з бетону, включаючи підвіконня і електротруби. Тоді ж чоловік спробував себе в ролі дизайнера меблів, представивши на суд потенційних покупців бетонні предмети інтер'єру. І знову зазнав фіаско. Однією з диких ідей стало створення гвинтокрила, що працює на поросі. Винахід лампи з тривалим терміном роботи надав людству ведмежу послугу — сон людей скоротився у середньому на 2 години. До речі, при удосконаленні лампочки обчислення зайняли 40 000 сторінок зошитів. Слово «Ало», що починає телефонну розмову — теж ідея Едісона. Саме це слово 15 серпня 1877 Едісон запропонував використовувати як привітання, коли писав лист президентові телеграфної компанії Піттсбурга. У цьому «баттлі» йому протистояв Олександр Белл, основоположник американської телефонії, який запропонував вітання при розмові телефоном словом «ahoy» (використовувалося при зустрічі кораблів). Але слово «Hullo» (похідне від «Hello») прижилося краще, чому ми з вами свідки.

Номер слайду 14

У 1911 році Едісон побудував непридатний для життя будинок, що складається з бетону, включаючи підвіконня і електротруби. Тоді ж чоловік спробував себе в ролі дизайнера меблів, представивши на суд потенційних покупців бетонні предмети інтер'єру. І знову зазнав фіаско. Однією з диких ідей стало створення гвинтокрила, що працює на поросі. Винахід лампи з тривалим терміном роботи надав людству ведмежу послугу — сон людей скоротився у середньому на 2 години. До речі, при удосконаленні лампочки обчислення зайняли 40 000 сторінок зошитів. Слово «hello», що починає телефонну розмову — теж ідея Едісона. Саме це слово 15 серпня 1877 Едісон запропонував використовувати як привітання, коли писав лист президентові телеграфної компанії Піттсбурга. У цьому «баттлі» йому протистояв Олександр Белл, основоположник американської телефонії, який запропонував вітання при розмові телефоном словом «ahoy» (використовувалося при зустрічі кораблів). Але слово «Hullo» (похідне від «Hello») прижилося краще, чому ми з вами свідки.

Номер слайду 15

Винаходи1860 — Аерофон1868 — електричний лічильник голосів на виборах1869 — тікерний апарат. Хоча цей винахід не було першим (спочатку з'явився «Електричний лічильник голосів на виборах») запатентованим Едісоном, воно було першим, що вплинув на економічну складову США і фінансовий стан самого Едісона. Тікерний апарат був пристрій для відображення поточних котирувань акцій на біржі. На одному кінці телеграфної лінії людина на друкарській машинці писав котирування, а в тікерном апараті з'являлася вузька смужка паперу з надрукованими цифрами. Швидкість друку становила приблизно 1 символ в секунду. За цей винахід Едісона заплатили 40 тисяч доларів, що стало серйозним стартовим капіталом для розвитку його компанії.

Номер слайду 16

1870 — вугільна телефонна мембрана1873 — квадруплексний телеграф1876 — мімеограф. Мімеограф або ротатор призначався для швидкого (на ті часи) копіювання і розмноження книг і журналів. Він складався з копіювального ящика і електричного пера, яким спочатку створювався трафарет (потрібно було писати вручну). Створена матриця на вощеному папері використовувалася для друку поліграфії. Мімеограф Едісона був досить складною конструкцією, яка потім удосконалилася і спрощувалася.

Номер слайду 17

1877 — фонограф. Фонограф, представлений винахідником 21 листопада 1877 роки (патент на нього отримано 19 лютого 1878 роки), став справжнім проривом в світі звукозапису. Він міг записувати і відтворювати музику. Носій мав спіралеподібну доріжку, яка в різних частинах могла мати різну глибину, пропорційну гучності звуку. Коли голка рухалася по канавці, вона передавала коливання на мембрану, яка своєю чергою відтворювала звук. Фонограф став прабатьком патефона і грамофона, які використовувалися наступні кілька десятиліть.

Номер слайду 18

1877 — вугільний мікрофон. Сам по собі вугільний мікрофон для телефонів Олександра Белла придумав і винайшов не Едісон. Однак він перший вирішив використовувати вугільний порошок замість стрижнів. Порошок розташовувався між двома пластинами, одна з яких поєднувалася з мембраною. Працював мікрофон від постійного струму. Завдяки вдосконаленню Едісона, мікрофон підвищив дальність сигналу. На цей прилад Едісон отримав патент 9 грудня 1879 року. Цікаво, що надалі мікрофон дещо удосконалився Ентоні Уайтом, однак вугільний порошок так і продовжував використовуватися в приладі.

Номер слайду 19

1879 — лампа розжарювання з вугільною ниткою1880 — магнітний сепаратор залізної руди1889 — кінетоскоп. Це був кінотеатр для однієї людини. Кінетоскоп був оптичний прилад для показу рухомих картинок на плівці. Кіноплівку пропускали через цей прилад і людина могла бачити зняті кадри. Саму перфоровану плівку використовували потім брати Люм'єр для своїх фільмів.1908 — залізно-нікелевий акумулятор. 1901 року Томас Едісон винайшов залізо-нікелевий акумулятор, який став основою для електромобілів Detroit Electric і Baker Electric. Однак в пошуках продуктивнішого акумулятора Едісон почав експериментувати з лужними розчинами і створив Алкалинову батарею. Він запатентував її 31 липня 1906 року. Продажі цих батарей принесли компанії Едісона десятки мільйонів доларів.

Номер слайду 20

18 жовтня 1931 у віці 84 років винахідник помер від наслідків цукрового діабету. На його могилі в Менло-Парку, де створено меморіальний історичний парк його імені, в якому об'єднано його першу лабораторію і резиденцію, в кам'яну брилу врізана бронзова дошка з написом:«Тут Томас Алва Едісон почав свою службу людству з метою полегшити йому шлях до прогресу»

Номер слайду 21

Якщо є що-небудь після смерті, це добре. Якщо ні, теж добре. Я прожив життя і зробив найкраще, що міг... Томас Едісон

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
18 січня
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку