Органи кровообігу серце і судини.

Про матеріал
Біологія 8 кл.Органи кровообігу: серце і судини. Сформувати знання про будову і функції серця, серцевий цикл; розвивати уміння аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; формувати вміння і навички роботи з підручником,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи кровообігу Серце. Судини

Номер слайду 2

Мета уроку: Сформувати знання про серцево-судинну систему людини; ознайомити із центральним органом кровообігу – серцем, його будовою та функціями; визначити взаємозвязок будови і функцій кровоносних судин. Розвивати уміння порівнювати біологічні системи між собою та робити відповідні висновки та узагальнення; розвивати пам’ять, увагу, логічне мислення. Виховувати бережливе ставлення до власного організму та оточуючих людей.

Номер слайду 3

Гіппократ — «батько медицини» і Арістотель — найбільший грецький мислитель, що жили майже 2500 років тому, цікавилися питаннями кровообігу і вивчали його.

Номер слайду 4

Клавдій Гален Експериментально довів, що кров рухається серцем і по артеріях, і по венах.

Номер слайду 5

Ві́льям Га́рвей – англійський лікар і природознавець створив вчення про кровообіг; довів, що серце є активним м'язовим осередком кровообігу; кров рухається в одному напрямі по замкнутій системі кровоносних судин. Описав мале і велике кола кровообігу.

Номер слайду 6

Серце Серце - порожнистий м'язовий орган. Маса серця 250 – 300 г., розмір - завбільшки з кулак людини. Воно розташоване ліворуч від центра грудної клітки, в серцевій сумці — перикарді. Між перикардом і серцем знаходиться рідина, яка зволожує серце зменшує тертя при скороченні.

Номер слайду 7

Будова стінки серця Стінка серця складається з трьох шарів: Зовнішній – епікард; Середній – міокард ; Внутрішній – ендокард.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Схема будови серця 1 Праве передсердя 2 Ліве передсердя 3 Верхня порожниста вена 4 Аорта 5 Легеневі артерії 6 Легеневі вени 7 Лівий передсердно-шлуночковий (мітральний) клапан 8 Аортальний клапан 9 Лівий шлуночок 10 Правий шлуночок 11 Нижня порожниста вена 12 Правий передсердно-шлуночковий (тристулковий) клапан 13 Клапан легеневого стовбура

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Клапани серця Двостулковий (мітральний) клапан Тристулковий клапан Півмісяцеві клапани 3

Номер слайду 12

Кровоносні судини Артерії Вени Капіляри

Номер слайду 13

Артерії – це судини, які несуть кров від серця В артеріях кров рухається під високим тиском, тому вони мають товсту, міцну, еластичну стінку. Стінки артерій складаються з трьох шарів: зовнішній – сполучнотканинний; середній – гладенька м'язова тканина, та еластичні волокна; внутрішній – шар ендотелію.

Номер слайду 14

Вени –судини, якими кров тече до серця. Кров по венам тече повільно. М’язова стінка вен тонша ніж у артерій, тому вони менш пружні, але більш розтяжні.Крім того, вени ( за винятком порожнистих) мають півмісяцеві клапани, які перешкоджають зворотньому току крові.

Номер слайду 15

Капіляри – це найдрібніші судини, які забезпечують обмін газами і іншими речовинами між органами і кров'ю. Стінки капілярів складаються з одного шару епітеліальних клітин.

Номер слайду 16

Капілярна сітка (артеріола,капіляр,венула)

Номер слайду 17

Порівняльна характеристика кровоносних судин

Номер слайду 18

Порівняльна характеристика кровоносних судин

Номер слайду 19

Узагальнення знань з теми: Назвіть органи і відділи кровоносної системи? Які основні функції серцево-судинної системи? Визначте взаємозв'язок будови та функцій серця? Поясніть біологічне значення клапанів серця? Визначте взаємозв'язок будови та функцій кровоносних судин?

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Вивчити §21. Повторити матеріал про будову кровоносної системи риб, амфібій, рептилій птахів. Реферат на тему:” У. Гарвей – засновник вчення про кровообіг.”

ppt
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
3923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку