Органи травлення людини

Про матеріал
Травлення – це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи травлення людини 8 клас

Номер слайду 2

Травлення – це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі.

Номер слайду 3

Процес травлення поділяють на порожнинне травлення, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті і пристінкове (мембранне), яке проходить у клітинах. Порожнинне складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі. Під час пристінкового травлення складові їжі потрапляють у клітини і остаточно розщеплюються до простих хімічних сполук, які потім всмоктуються у кров.

Номер слайду 4

Система органів травлення складається з травного каналу і травних залоз. У травному каналі їжа переміщується, перетрав- люється, а поживні продукти перетравлювання всмокчу- ються в кров і лімфу. Травні залози виділяють травні соки - спеціальні речовини для процесу травлення.

Номер слайду 5

Травний канал: ротова порожнина; глотка; стравохід; шлунок; кишечник. Травні залози: слинні; печінка; підшлункова; залози слизової оболонки.

Номер слайду 6

Стінка травного каналу складається з трьох основних оболонок: внутрішньої слизової (епітеліальної); середньої (м’язової); зовнішньої (сполучнотканинної). Між слизовою та м’язовою оболонками наявний підслизовий шар для їхнього кращого сполучення.

Номер слайду 7

Рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення непереварених решток. Секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків. Всмоктування поживних речовин у кров. Видільна: виведення з організму продуктів обміну. Регуляторна: виділення гормонів. Захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.

Номер слайду 8

Ротова порожнина – початок травної системи. Її утворюють зуби, язик, внутрішні поверхні щік, піднебіння. Їжа в ній аналізується на смак, змочується слиною, зазнає механічної та хімічної обробки, тут формується харчова грудка для подальшого просування по травній системі.

Номер слайду 9

Язик – це рухливий орган, утворений посмугованою м’язовою тканиною. На слизовій оболонці містяться смакові рецептори, завдяки яким ми розрізняємо смак та якість їжі. Він бере участь у процесі формування харчової грудки та ковтання, а також є органом мовлення.

Номер слайду 10

Слинні – це три пари залоз, які виділяють спеціальну рідину – слину - для хімічної обробки їжі в ротовій порожнині. Привушні. Підщелепні. Під’язикові. Кількість слини залежить від якості вжитої їжі. За добу слинні залози виробляють 0,5-2 л слини.

Номер слайду 11

Глотка – лійкоподібний орган, функція якого здійснювати ковтання. В той час, коли їжа проходить через глотку, надгортанний хрящ закриває вхід у трахею і харчові маси вільно рухаються до стравоходу.

Номер слайду 12

Найрозширеніша частина травного каналу (до 2 л), що розміщується під діафрагмою з лівого боку і має вигляд вигнутого мішка. У зв’язку з цим він має велику і малу кривизну. Початкову частину називають склепінням, основну – тілом, вихідну – воротарем.

Номер слайду 13

Довжина тонкого кишечника близько 4-6 м., його d=3-5 см. Починається він дванадцятипалою кишкою завдовжки 18-22 см, тобто розмір 12-ти пальців людини, яка бере початок з воротаря шлунку. У неї відкриваються протоки жовчного міхура та підшлункової залози.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Розміщена під шлунком, між селезінкою та дванадцятипалою кишкою. Має довжину 12-15 см і складається з головки, тіла і хвоста. Вона належить до залоз подвійної дії: виділяє підшлунковий сік та гормони.

Номер слайду 16

Крім утворення жовчі, печінка має захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили в організм, затримуються в ній, знешкоджуються і разом із жовчю виводяться у дванадцятипалу кишку, а потім назовні. В ембріональному розвитку вона виконує роль органу кровотворення.

Номер слайду 17

Після 12-ти палої кишки тонкий кишечник поділяється на порожнисту та клубову кишки. У них відбувається остаточне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин у кров.

Номер слайду 18

Слизова оболонка вкрита ворсинками, які утворені виростами епітелію. Ці вирости циліндричної форми заввишки 0,2-1,2 мм. На 1 кв.мм їх може бути 30-40, а всього – 4 млн.

Номер слайду 19

Цей відділ кишечника від 1 м до 2,5 м, що розміщений у черевній порожнині у вигляді букви П. Поділяється він на сліпу кишку з червоподібним відростком, ободову кишку, сигмовидну та пряму.

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
8556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку