"Організація фізичного виховання молодших школярів у НУШ"

Про матеріал
У запропонованому посібнику розкриваються теоретичні положення проблеми організації фізичного виховання молодших школярів у НУШ та шляхи впровадження інноваційних форм роботи в освітній процес початкової школи. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора: вправи, завдання, ігри для фізичного розвитку дітей із врахуванням їх вікових можливостей, а також конспекти. Вправи, ігри та методичні прийоми можуть використовуватися вчителем, як під час організації освітнього процесу, так і для проведення позакласних заходів. Посібник розраховано на вчителів початкових класів, а також усіх зацікавлених осіб.
Перегляд файлу

                                                       

                                                 Конкурс-ярмарок педагогічної творчості

D:\картинки\do-osviti-1024x896.pngD:\картинки\do-osviti-1024x896.png

     

 

 

 

                                            

 

 

 

 

       Костюкович Оксана Олександрівна. Навчально-методичний посібник «Організація  фізичного виховання молодших школярів у НУШ». - Зарічне, 2022.- с. 62

 

 

 

       Костюкович Оксана Олександрівна – вчитель початкових класів Зарічненського ліцею №1, спеціаліст  вищої категорії.

 

 

 

      У запропонованому посібнику розкриваються теоретичні положення проблеми організації  фізичного виховання молодших школярів у НУШ та шляхи впровадження інноваційних форм роботи в освітній процес початкової школи. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора: вправи, завдання, ігри для фізичного розвитку дітей із врахуванням їх вікових можливостей, а також конспекти.

      Вправи, ігри та методичні прийоми можуть використовуватися вчителем, як під час організації освітнього процесу, так і для проведення позакласних заходів.

       Посібник  розраховано на вчителів початкових класів, а також усіх зацікавлених осіб. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            Зміст

 

  1.      Вступ …………………………………………………………………           3    
  2.      Організація  фізичного виховання молодших школярів у НУШ  …         5
  3.      Сучасний урок фізичної культури в початковій школі……………..        8
    1.   Розробка сучасного сюжетного уроку з фізичної культури для 1

класу НУШ  ……………………………………………………………      15

    3.2  Урок фізичної культури  2 клас. Тема: Підготовчі вправи. Різновиди 

       ходьби і бігу. Загальнорозвивальні вправи. Стрибки із присіду.

       Метання  малого м’яча, пересуваючись кроками. Метання малого м’яча

       в ціль. Розвиток фізичних якостей та рухових навичок. Ігри «Влучно в  

       ціль», «Совонька», естафети». ………………………………………..        19                                                

  1.      Організація і методика проведення рухливих ігор………………….       24

4.1 Урок фізичної культури у 3 класі.

        Тема: Комплекс вправ ранкової гімнастики. Футбол, основні

        елементи техніки гри (передачі, ведення, зупинки м’яча).

        Розвиток фізичних якостей за допомогою ігор……………………      29

  1.      Використання фізкультхвилинок на уроках ………………………...     37
  2.      Впровадження здоров'язберігаючих технологій ……………………      43
    1.   Тренінг з фізичної культури. 2 клас. Тема: Фізична якість –

витривалість (У рамках теми «Хочу-можу-треба») ……………….       48

  1.      Список використаних джерел ………………………………………...     58
  2.      Висновки ………………………………………………………………..    59

 

 

 

 

 

                                                       Вступ

 

Фізичне виховання та заняття фізичною культурою відіграють важливу роль у підготовці всебічно розвиненої людини. Сучасний темп життя ставить вимогу з молоду дбати про своє фізичне вдосконалення, мати знання в галузі особистої та суспільної гігієни, вести здоровий спосіб життя, самостійно і систематично займатися фізичними вправами.

Фізичне виховання - органічна частина загального виховання і тому характеризується всіма загальними ознаками, що притаманні освітньому процесу, який спрямований на вирішення певних конкретних завдань. Головним напрямком фізичного виховання є формування здорової, розумово підготовленої, соціально-активної, морально стійкої, фізично вдосконаленої і підготовленої до майбутньої професії людини.

В Концепції Нової Української Школи враховуються індивідуальні здібності дитини, за основу береться педагогіка партнерства, співпраці між учителем, учнем та батьками, які будуть рівноправними учасниками освітнього процесу, що для вчителя впершу чергу дає можливість розробки власних авторських програм, методів, стратегій та засобів навчання .

Тому, однією з головних задач школи є врахування індивідуальних здібностей дитини, збереження здоров’я учнів, педагогіка партнерства, співпраці між учителем, учнем та батьками, створення психологічно комфортних умов перебування у школі.

У сучасних умовах важливим завданням родини і школи в роботі зміцнення здоров’я дітей є розвивання в учнів стійкого інтересу до занять фізичними вправами в школі і дома. У зв’язку з цим необхідно використовувати усі форми фізичного виховання в школі, а також самостійні заняття фізичними вправами вдома з метою підвищення рухової активності, зміцнення здоров’я, поліпшення фізичної підготовленості школярів.

У процесі фізичного виховання школярів вирішуються різноманітні питання: виховуються морально-вольові якості особистості; формуються життєвоважливі рухові дії та вміння виконувати їх в різноманітних умовах; розвиваються рухові якості. Фізичне виховання молодших школярів має свої особливості на відміну від фізичного виховання школярів старшого віку. Однак воно ґрунтується на загальних засадах фізичного виховання.

 Вивчення саме цих питань дасть змогу краще зрозуміти особливості організації фізичного виховання молодших школярів у НУШ.

           Фізична культура є важливою складовою частиною загальної культури суспільства, продукт його творчої діяльності. На кожному історичному етапі вона зазнає змін залежно від можливостей, які створюються певною суспільною формацією для її розвитку.

Напевно кожен із нас мріяв бути сильним, здоровим, витривалим, спритним і сміливим, хоче мати атлетичну фігуру, вміти швидко і довго бігати, високо і далеко стрибати, плавати і володіти всіма тими навичками, які постійно необхідні людині в житті. Здійснити цю мрію допоможемо ми, вчителі фізичної культури. Адже абсолютна більшість дітей народжується практично здоровими. Збереження і зміцнення здоров'я дітей в умовах сучасної школи досить проблематичне.

Фізична культура у загальноосвітніх навчальних закладах має на меті збереження і зміцнення здоров'я учнів, розвиток рухових здібностей, підвищення рівня фізичної підготовленості, формування ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя.

Для того, щоб давати суттєві знання учням, намагаюсь постійно збагачувати свої знання, розширювати свій світогляд: черпаю нову корисну інформацію з фахових журналів, цікавлюсь досвідом досвідчених учителів, мене також приваблюють цікаві розробки уроків, методи і прийоми роботи вчителів-новаторів. Нове та раціональне використовую на своїх уроках, практикую проведення нетрадиційних уроків

                Організація  фізичного

виховання молодших школярів у НУШ

         Менше теорії, більше ігор та сучасних вправ — так тепер виглядатимуть уроки фізичної культури в 1-4 класах. Відповідні зміни Міністерство освіти і науки України затвердило в оновлених програмах початкової школи.

       Урок фізкультури має бути уроком розвантаження, а не перевантаження. Саме тому нові програми акцентують увагу на іграх, а не теоретизації дисципліни.

          Мені подобається, що вилучили багато теорії. Раніше учням початкової школи треба було знати про Олімпійські ігри, гасла тощо. Наразі цього не буде. Акценти у програмах змістили з теоретичних знань на набуття практичних навичок.

        Також  мені імпонує, що  введено сучасні активні ігри замість застарілих психічно шкідливих. Так, акцент робиться на ігровій діяльність. Ігри з оновлених програм направлені на розвиток таких понять, як співпраця, взаємна допомога та основи здорового способу життя: "Подоляночка", "Світлофор" та ін. Натомість, з програми вилучили ігри, у яких були ознаки суперництва, насильства.

        Нова програма не передбачає обов’язкового вивчення основ катання на лижах та ковзанах. Їх прибрали, бо далеко не в усіх регіонах України є можливість займатися на лижах, ковзанах.

        Скасована муштра. Відтепер діти не будуть починати урок чи вправу зі слів "Рівняйсь! Струнко!" Буде можливість вводити сучасні вправи.

       Тепер на уроках фізкультури діти вчитимуть степ-аеробіку та фітбол (вправи з    м’чем для фітнесу). Але, знову ж таки. Чи зможуть це ввести всюди?

        Оновлена програма не передбачає виконання дітьми у початковій школі нормативів. Так, тепер не будуть заміряти, за скільки дитина пробігла 30 м, та ставити їй за це оцінку. Вправи, які раніше виконувалися за нормативами, вчитель все ж буде проводити, але лише для того, щоби визначити резервні можливості учнів.  Більше уваги приділятимуть гімнастиці.

      Захоплення фізичною культурою і спортом – риса нашої сучасності. Раніше діти гартувалися іграми, у тісному спілкуванні з природою. Ігри були рухливі, живі, які передували дорослим козачим іграм.

       У народній та фізичній грі одночасно здійснюється фізичне, розумове, моральне, естетичне та трудове виховання. Активна рухова діяльність ігрового характеру, позитивні емоції підсилюють усі фізіологічні і психологічні процеси в організмі, поліпшують роботу всіх органів і систем. Правила ігор регулюють поведінку гравців, сприяють вихованню взаємодопомоги, чесності, колективізму, дисциплінованості, відповідальності, вмінню долати труднощі та інше. Ігри привчають долати психічні і фізичні навантаження, створюють у дітей бадьорий настрій.

      Таким чином, в Україні сформувались досить ефективні фізичні вправи та ігри, що сприяли фізичному, моральному й естетичному вихованню дітей та молоді.  Також слід зазначити, що незважаючи на відповідний рівень системної сформованості рухливих ігор, процес їх розвиту не припинився, а невпинно продовжується. Свідченням цього є постійне поповнення скарбниці народних рухливих ігор, забав та розваг новими елементами. Використання цього скарбу в сучасних умовах – одне з головних завдань загальноосвітньої школи.

 

          

 

 

 

 

 

         Сучасний урок фізичної культури в початковій школі

Серед багатьох проблем, які існують у суспільному житті України, не може не хвилювати складна ситуація із станом здоров'я людей, особливо дітей шкільного віку. Це пов'язано не лише з серйозними недоліками у системі охорони здоров'я та несприятливою екологічною ситуацією, але й значною мірою із неналежним станом справ у системі фізичного виховання.

Стан здоров'я й рівень працездатності учнів значною мірою залежить від ефективності процесу фізичного виховання. Стрижневою фігурою при цьому є постать учителя фізичної культури. Саме вчитель виконує головну роль в організації рухової діяльності учнів протягом навчального дня, формує мотиви, виховує звичку до систематичних занять фізичними вправами, підтримує зв'язок із сім'єю, спрямовує і контролює самостійну діяльність учнів.

Тому метою моєї роботи є створення умов для поліпшення фізичної підготовки учнів, стану їхнього здоров’я, розкриття творчої особистості кожного школяра, підвищення інтересу до уроків фізичної культури.

Основні завдання, які постають перед учителем фізичної культури:

  • зміцнювати здоров'я і сприяти гармонійному розвитку дитини;

            •  формувати свідоме ставлення до здоров'я як найвищої соціальної цін­ності;

     сприяти фізичному розвитку дитини;

     впроваджувати методичні підходи до фізичного виховання на основі принципу «рух назустріч природі»;

     здійснювати моніторинг стану здоров'я учнів, рівня фізичного розвитку та фізкультурно-оздоровчої роботи;

     оцінювати дитину з урахуванням діапазону реальних можливостей;

  • використовувати інноваційні здоров'язберігаючі освітні технології та особистісно орієнтований підхід до навчання та виховання з метою підвищення інтересу до уроків фізичної культури.

На сучасному етапі ці завдання порушують низку дискусійних питань:

  • Куди потрібно спрямовувати навчально-виховний процес: на розвиток фізичних якостей, таких як сила, швидкість, витривалість, чи вдосконалення рухових навичок у будь-якому виді спорту? Яким має бути співвідношення між цими еле­ментами?

        До якого рівня потрібно прямувати у розвитку фізичних якостей і рухових навичок?

  • Які методи і засоби використовувати у навчально-виховному процесі для розвитку фізичних якостей та рухових навичок?
  • Набутий досвід дозволяє зробити висновок, що фізичне виховання має грунтуватися на розвитку загальної фізичної підготовки з одночасним удосконаленням природних нахилів дитини до певного виду спорту на основі принципу природовідповідності.

           Учитель фізичної культури в сільській школі - і вчитель, і вихователь, і тренер, і наставник в одній особі. Від того, як він справляється з виникаючими численними проблемами, як зуміє поставити навчальну і позакласну фізкультурно-оздоровчу роботу в школі, залежить успішне вирішення задачі зміцнення здоров'я учнів.

 Основною формою навчання й виховання у школі є урок. Він є для всіх учнів обов'язковою формою занять. Зміст і форма його проведення в значній мірі обумовлюють рівень фізичної підготовленості і спортивної захопленості школярів. Дуже важливо, щоб він поряд із загальноприйнятими задачами мав інструктивну спрямованість і стимулював учнів до самостійних занять як у школі, так і вдома.

Мої уроки спрямовані на визнання індивідуальності учня, співпрацю, що відповідає вимогам особистісно орієнтованого підходу, створення «ситуації успіху». Для реалізації цих принципів запроваджую різні форми і методи організації учнів на уроці.

Сучасний урок фізичної культури за формою організації має такі складові: колове тренування;

  • рухливі ігри;
  • групова навчальна діяльність;
  • робота у малих групах;
  • робота у парах;
  • метод аутогенного тренування. За інноваційністю вирізняють:
  • створення «ситуації успіху»;
  • сюжетно-рольові ігри;
  • забезпечення міжпредметних зв'язків як засобу реалізації компетентнісного підходу до фізичного виховання;
  • оцінка діяльності учня не лише за кінцевим результатом, а й за процесом його досягнення;
  • узагальнення і систематизація матеріалів про досягнення учнів та

їхніх батьків, учителів школи, власного прикладу з метою формування позитивного ставлення до фізичної культури і спорту.

Високої якості підготовки і проведення уроку досягаю шляхом упровадження інтерактивних технологій навчання, зокрема використання сюжетно-рольових ігор, налагодження тісного комунікативного зв'язку з учнями, поєдную спілкування і навчання, щоб природно давати дитині необхідні знання, формувати компетентність, робити виховання непомітним.

Сьогодні перед вчителем фізичної культури в школі стоїть проблема — зробити фізичне виховання процесом безперервної дії (навіть протягом такого короткого часу, як добовий цикл). Це означає, що вчитель не має права обмежувати свою діяльність якимись епізодичними заходами з фізичного виховання або лише час від часу залучати до цього процесу інших осіб. Тому вважаю, що саме школа, об’єднавшись з родиною, може і повинна забезпечити дитині нормальний фізичний розвиток та допомогти зберегти здоров’я.

Діяльність вчителя, у співпраці з батьками, по підтриманню адекватного рухового режиму повинна бути направленою та системною. Регулярні заняття фізичними вправами - це широкий спектр форм та методів здатних впливати на індивідуальний стан особистості. Можна стверджувати, що за силою потенціалу та здатності впливати на збереження та зміцнення здоров’я, фізичні навантаження, різноманітні форми адаптації та оздоровлення - значущі та ефективні, тому що будь яка із цінностей фізичної культури в тому чи іншому ступені «працює» на здоров’я.

У зв'язку з цим звертаю увагу на таке:

      як організувати заняття з відстаючими, ослабленими і тими, що мають відхилення від нормального стану здоров'я;

      як зробити уроки привабливими, щоб стимулювати самовдосконалення учнів;

      як пов'язати інтереси батьків і дітей із питань фізичного виховання;

     які форми позаурочних занять і коли бажано використовувати, щоби вони, з одного боку, стали продовженням уроку, а з іншого, — підготовкою до нього;

      як підготувати малят до шкільного режиму ще у стінах дошкільних закладів;

      як організувати роботу за місцем проживання;

      що робити з обдарованими дітьми, які прагнуть до спортивної досконалості;

      як створити належну матеріальну базу;

      як залучити до фізичного виховання весь педагогічний колектив, медичних працівників і громадські організації, актив.

Перелічені завдання можуть бути ефективно розв'язані лише в тому випадку, коли всі названі ланки органічно доповнюють одна другу, утворюючи систему факторів постійного і цілеспрямованого впливу на учнів.

Отже, зробити фізичне виховання безперервним (перманентним) процесом — це означає:

  1.      залучити всіх дітей до різноманітних форм занять;        
  2.       включити в цей процес все доросле оточення дитини (від батька до вчителя музики);
  3.       об'єднати зусилля всіх державних і громадських організацій, що займаються питаннями виховання, охорони здоров'я і захисту дітей.

Звідси випливає специфіка роботи вчителя фізичної культури. З одного боку, він виступає як «чистий» вчитель (предметник), проводячи уроки, а з іншого, — як організатор процесу фізичного виховання школярів, спрямовуючи зусилля всіх учасників цього процесу на досягнення єдиної мети

В уроці фізичного виховання переплітаються триєдині цілі освіти: освітні, розвивальні та виховні. Особливу увагу приділяю виховній складовій уроку:

-      формування ціннісного відношення до здоров’я;

-      виховання свідомої потреби у збільшенні фізкультурно - оздоровчої активності;

Заданнями своєї роботи вважаю:

-допомогти у формуванні особистості учня, відпрацюванні ним стратегії на життєві перспективи;

-      навчити раціонального режиму навчання, праці, відпочинку, рухового режиму, виконання правил особистої гігієни;

-      ознайомити з різними видами спорту та оздоровлення організма;

-      формувати комунікативні навички та вміння співпрацювати.

Відповідно до обраних напрямків та завдань при підготовці до уроку обов’язково враховую наступні принципи:

  1.       чіткий розподіл (диференціація) школярів за певними ознаками (стан здоров'я, фізичний розвиток, рухова підготовленість) на групи та виділення індивідуальних особливостей кожного учня;
  2.       визначення для кожної групи та для окремих учнів найбільш ефективних засобів фізичної підготовки;
  3.       дозування фізичного навантаження з урахуванням рівня підготовки кожного учня.
  4.       використання доцільних форм та методів навчання.

На своїх уроках основну увагу спрямовую на розвиток рухових властивостей, що є одним з найважливіших компонентів фізичного виховання школярів.

Для розвитку рухових властивостей важливе значення мають правильний підбір і застосування підготовчих вправ. Добираю такі вправи, які за своєю структурою близькі до дій, що розучуватимуться на уроці. Це рухи типу багатоскоків, біг з високим підніманням стегон, біг з діставанням високо підвішених предметів та інші.

В. Сухомлинський вважав педагогічно доцільні стосунки одним із найголовніших напрямків роботи школи. Він пояснював, що мудрість влади людини над людиною, а тим паче дорослої людини над дитиною — це майстерність, глибоке сердечне проникнення у світ дитячих думок і почуттів. Він переконливо довів, що характер відносин педагогів і дітей залежить від професіоналізму вчителя.

       На уроках фізичної культури за мету ставлю формування свідомого ставлення до власного здоров’я, використовую ігрові форми.     Практика показує, вживання ігрових технологій з врахуванням вікових особливостей не втрачає актуальності. Кожному віку відповідає свій набір ігор, хоча бувають і виключення. Ігрова технологія є унікальною формою вчення, яка дозволяє зробити звичайний урок цікавим і захоплюючим.

Розробка сучасного сюжетного уроку з фізичної культури для 1 класу НУШ      

                                              Урок «ВЕСЕЛІ ТАНЦІ»

Тема:  Вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики.

            Вправи для опанування навичок пересувань.

Завдання уроку:

  1. Повторити організаційні вправи: шикування в шеренгу та команд «Рівняйсь! Струнко!»
  2. Повторити різновиди ходьби та бігу.
  3. Навчати ритмічних вправ.
  4. Розвивати слухову увагу рухливою грою з прискоренням «Літак».
  5. Навчати різновидів сідів.
  6. Повторити лазіння по гімнастичній стінці.
  7. Визначити ритмічний малюнок грою «Танок м’ячів».

Інвентар: музичний програвач, свисток, каремати, волейбольні м'ячі.

                                                              ХІД УРОКУ

  1.        ПІДГОТОВЧА ЧАСТИНА (10—13хв)

Дисциплінований вхід до спортивної зали. Шикування дітей у шеренгу за зростом, дотримання дистанції. Привітання. Організаційні вправи.

              Чи любите ви танцювати  ? Де ви найчастіше танцюєте? Що вам потрібно для того, аби танцювати? А чи знаєте ви, що хореографія є основою всіх тан­ців? Хореографія — це чудовий спосіб для розвитку музикального слуху, ко­ординації, гнучкості. Вона допомагає сформувати правильну поставу, стати впевненішим у собі, веселим і відкритим. Сьогодні на уроці ми будемо навча­тись хореографії та танців. А поки що добре розімнемося.

-         Клас танцюристів, рівняйсь! Струнко! Право-РУЧ! В обхід залою за на­прямним кроком руш!

ОМ В. Повторити раніше вивчені різновиди ходьби та бігу; стежити за правиль­ністю виконання. Вправа для відновлення дихання: ходьба з уповільненням темпу. Руки підіймати через сторони вгору — вдих, повільно опустити вниз — видих  (4-6 р.)

               Діти, чи переглядали ви мультфільм про баранчика Шона? Мені дуже подобається цей мультик. Цей баранчик дуже кмітливий та розумний.

Я вам нагадаю сюжет. Фермер уважає, що його отара — це прості тварини, яких цікавить тільки їжа. Насправді, вівці постійно шукають собі розваги. Ві­вці, особливо Шон, завжди намагаються не виявляти фермерові свої знання й уміння, але роблять усе, щоб приховати всі можливі сліди, що свідчать про їхню « розумну та хитру діяльність ».

На час нашого уроку я стану фермером, а ви маленькими шкідливими вівця­ми. Буде цікаво! Коли фермер відволікається чи йде у своїх справах, отара ро­бить, що заманеться. А коли фермер повертається, то в отарі відновлюється по­рядок. Пропоную вам пригадати нашу гру «Швидко вишикуватися в шеренгу».

Я — фермер, коли я відвернусь чи заплющу очі, то ви зможете трохи поба­витись, а коли почуєте команду «Швидко на місця!», вам потрібно вишикува­тися в шеренгу, як уже вивчили: за зростом, біля лінії на підлозі, не штовха­ючись.

-         Добре, відновили порядок в отарі. А тепер — найцікавіше! Танці! З допомогою наших давніх друзів Фіксиків ми з вами зробимо фізкультхвилинку та потанцюємо. Повторюйте за мною. (Виконати веселу зарядку «Маша та Ведмідь», «Фіксики», «Літак»)

II.             ОСНОВНА ЧАСТИНА (17—20хв.)

              А зараз трохи відпочиньмо! Беріть каремати.

Різновиди сідів

1.Сід — положення сидячи на підлозі з витягнутими вперед ногами, носки

п'яти разом, носки відтягнуті, тулуб у вертикальному положенні, голова пря­мо, руки на підлозі біля таза, кисті повернуті назад.

2. Вправа «Двірники на лобовому склі під час дощу».

Сід ноги нарізно — прямі ноги максимально розведені в сторони, носки від­тягнуті, тулуб і голова прямо. 1 — звести ноги разом (сід); 2 — набути поло­ження сіду ноги нарізно.

3. Вправа «Ніжки крокують».

Сід зігнувши ноги — зігнути ноги в тазостегнових та колінних суглобах, максимально наблизити до таза, ступні ніг знаходяться на підлозі, голова пря­мо, руки на підлозі біля таза, кисті повернуті назад. Декілька «кроків» уперед та назад ногами до сіду та сіду зігнувши ноги.

  1. Вправа «Сонечко сяє».

Сід на п'ятах — гомілки з'єднаних ніг лежать на підлозі, сідницями сісти на п'яти, тулуб тримати вертикально, голова прямо, руки можуть бути у різ­них положеннях.

В. п. — сід на п'ятах. 1 — стати навколішки, потягнутися руками вгору;

      — набути сід на п'ятах.

ОМВ. Виконувати під рахунок (по 8 р.), використовувати гімнастичну терміноло­гію. Скласти каремати на місця.

              А зараз ми з вами повторимо лазіння по гімнастичній драбині за допомогою нашого улюбленного героя «Людини-павука». Він  під час рятування виконує складні вправи, де потрібно ви­являти неабияку силу. Дуже часто йому доводиться переміщатися у незвичайний спосіб, щоб залишитись непомітними.

Лазіння по гімнастичній стінці (лазіння вгору, перелізання з одного

просвіту гімнастичної стінки на другий, злізання вниз)

ОМ В. Страхування. Рекомендується на підлогу покласти мати. Учитель стоїть поряд. Перелізання з одного просвіту гімнастичної стінки на інший виконують боком. Можна спочатку переставити в сторону праву руку та праву ногу. Потім приставити ліву руку та ліву ногу або по черзі обидві руки та обидві ноги (1— 2 р.).

-         А чи знаєте ви, що м'ячі також уміють танцювати? Не вірите? Самі пе­реконайтесь! У руках у кожного є м'яч. А зараз перевірмо вашу увагу, слух та почуття ритму.(Під музику діти виконують вправи за вчителем).

III. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА (2-3хв)

Шикування в шеренгу. Організаційні вправи. Підбиття підсумків уроку.

               Ми дуже добре сьогодні попрацювали. Але, на жаль, наш танцювальний урок добіг завершення і нам час повертатися до класу. Але на нас попереду ще чекає дуже багато цікавих уроків фізкультури. А зараз я хочу зробити вам подарунки – веселі танцюючі повітряні кульки! Ліво-Руч! До класу кроком Руш!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок фізичної культури у 2 класі

Тема: Підготовчі вправи. Різновиди ходьби і бігу. Загальнорозвивальні вправи. Стрибки із присіду. Метання малого м’яча, пересуваючись кроками. Метання малого м’яча в ціль. Розвиток фізичних якостей та рухових навичок. Ігри «Влучно в ціль», «Совонька», естафети».                                                                  

Завдання.

1.     Повторити

-         виконання стройових команд;

-         стрибки із присіду в присід;

-         ведення м’яча правою і лівою рукою на місці і під час ходьби;

-         техніку метання малого м’яча у ціль.

2.     Розвивати точність рухів, рухливість.

3.     Сприяти фізичному розвиткові учнів.

Місце проведення. Спортивний майданчик

Інвентар. Баскетбольні м’ячі, маленькі м’ячі, обруч.

 

Зміст уроку

Дозува-ння

Організаційно -

методичні

вказівки

Підготовча частина (13 хв.)

1. Шикування, привітання, повідомлення завдань уроку. Спортивна вікторина.

Перевірка частоти серцевих скорочень

2 хв.

 

 

 

2. Підготовчі вправи:

- повороти на місці;

- виконання команди на перший – другий розрахуйсь!;

- перешикування з однієї шеренги у дві і навпаки.

 

 

2 хв.

 

3. Ходьба:

- звичайна:

- на носках;

- на зовнішній стороні стопи;

- на внутрішній стороні стопи;

- на п’ятках;

- у повному присіді, як «грибочки».

 

 

2-3 хв.

3-5 м.

3-5 м.

3-5 м.

3-5 м.

 

Руки на пояс.

 

 

 

 

 

Руки на колінах, тулуб вперед не нахиляти.

 

4. Біг:

- Звичайний

 

- Біг у протилежному напрямку

- Біг з високим підніманням стегна

- Біг із накиданням гомілки

- Біг з підстрибом

 

2 хв.

 

3-5 м.

3-5 м.

3-5 м.

1 хв.

 

Темп виконання повільний.

за  сигналом учителя.

 

 

Вправи на відновлення ритму дихання

1 - вдих через ніс, піднятися на носках, руки вгору

2-3-4 – видих через рот за допомогою рук.

 

6 разів

 

 

в русі по колу.

5. Комплекс загально розвивальних вправ.

1) В.п – стійка ноги нарізно,

1,2 – нахил голови вправо

3,4 – нахил голови вліво.

2) В.п – стійка ноги нарізно,

1,2 – руки розвести перед грудьми

3,4 – поворот тулуба вліво, руки в сторону;

1,2 – руки розвести перед грудьми

3,4 – поворот тулуба вправо, руки в сторони;

3) В.п – стійка ноги нарізно,

1 – дотягнутись коліном правої ноги до ліктя лівої руки.

2 – в.п.

3 - дотягнутись коліном лівої ноги до ліктя правої руки.

4) В.п – стійка ноги нарізно,

1,2 – поворот тулуба вліво

3,4 – поворот тулуба вправо.

5) В.п – стійка ноги нарізно,

1 – мах лівої, сплеск під зігнутим коліном

2 – в.п. руки в сторони

3 – мах правої, сплеск під зігнутим коліном

4 – в.п. руки в сторони.

6) В.п. – присід, руки на коліна

1,2,3,4, - стрибки з поворотом праворуч у присіді

5,6,7,8 – стрибки з поворотом ліворуч у присіді.

 

5-6 р.

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

7-8 р.

 

 

 

 

5-6 р.

Темп виконання вправ середній.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежити за чітке виконання

 

 

 

Темп виконання повільний

Основна частина (23 хв.)

1. Вправи з баскетбольним м’ячем, елементи баскетболу

- передачі м’яча двома руками з ударом об підлогу;

- передача м’яча двома руками від грудей у ціль і ловіння його після відскоку від підлоги;

- ведення м’яча під час ходьби правою і лівою рукою.

2. Гра «Вибий ведучого»

3. Гра «Совонька»

4 «Смуга перешкод» (естафета)

 

- стрибок в висоту

- стрибки по купинах

- перехід по гімнастичній стінці

- метання маленьких м’ячів в ціль.

 

 

3 хв.

 

3 хв.

 

 

3 хв.

 

4 хв.

4 хв.

6 хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігровий метод організації діяльності

 

Фронтально-потоковий метод організації діяльності.

Підсумкова частина (4 хв.)

1.     Шикування

2.     Вправи на відновлення дихання

3.     Підсумок уроку

Організований перехід до класу.

1 хв.

1 хв.

2 хв.

 

На місці.

 

Оцінювання

 

Загадки

1.     Цю гру люблять всі на світі: і дорослі, й малі діти.

     М’яч, удар і крики «Гол!» - пречудова гра… (футбол)

2.     Рукавиці надівай і суперника вдаряй. (бокс)

3.     Коли ключка є, хлопці грають у ….(хокей)

4.     Б’ють мене старі й малі

     І в повітрі, й на землі.

     Та від цього не вмирають

     Тільки весело стрибаю. (м’яч)

5.     Хто в руки мене візьме, той одразу через мене стрибати почне. (скакалка)

6.     Щоб силу мати, треба мене піднімати. (штанга)

7.     М’яч стрибає через сітку від ракети до ракети. (теніс)

8.     Шпагу ти мерщій бери й на суперника іди.

9.     Вид спорту, в якому гравці намагаються влучити м’яч у кошик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організація і методика проведення

                               рухливих ігор

 

         Більшість рухливих ігор має широкий віковий діапазон: вони доступні та корисні дітям різних вікових груп. Найбільша близькість тієї чи іншої гри даному віку обумовлюється ступенем доступності її змісту і конкретними завданнями до спільних ігрових дій.

Відповідність рухливої гри силам, здібностям і ітсресам дітей різного віку в більшості залежить від методики її проведення.

       Дуже важливо, що в грі рівномірно розвивалися і зміцнювалися різні групи м’язів, збільшувалась гнучкість і рухомість в суглобах. Для цього потрібно, щоб вибір гри був різнохарактерним  по рухам.

      Рухливі ігри допомагають зміцнювати серце й легені, допомагають покращити обмін речовин в організмі, добре впливають на нервову систему дітей. Заняття з іграми потрібно проводити так, щоб виключити виникнення перевтоми та схвильованості учнів.

      Рухливі ігри розвивають такі якості, як швидкість, спритність, витривалість. Багато рухливих ігор підготовляють гравців до більш складних, спортивних, ігор.

       Підбір рухливих ігор, види їх проведення залежать від задач, які ставляться перед заняттями з дітьми; потрібно враховувати вік, стан здоров’я та підготовленість учнів. Також потрібно враховувати ту обставину, де проводиться заняття.

        Характерною особливістю учнів молодших класів є їх велика рухова активність. Але діти швидко втомлюються від одноманітних рухів і статичних положень, хоч здатні до тривалої гри при частій зміні різноманітних рухів. Якщо гра не відповідає можливостям учнів, вона перестає цікавити дітей і робиться, для них нудною.

       З учнями 1-2 класів проводяться переважно сюжетні ігри з нескладними правилами, де немає розподілу на групи, команди («Два морози», «У ведмедя у бору» та ін.); рухи тут побудовані на наслідуванні тварин та птахів. Але і в цьому віці дітям цікаві і доступні нескладні ігри з елементами змагань, де гравці діляться на кілька команд («Передача м’яча», «Горобці», «Гонка м’ячів» і т. д.).

       Ігри, які використовуються в 1-2 класах, розвивають і удосконалюють основні рухи та поширюють руховий досвід дітей. Це в основному ігри з бігом, стрибками, метанням в ціль і на дальність, з подоланням невеликих перешкод, з вправами з рівноваги тощо.

       З учнями 3-4 класів проводяться більш складні ігри. Дітей цього віку приваблює гра з розподілом колективу гравців на групи (команди), кожна з яких намагається перемогти («День і ніч», «Швидко по місцях», «Піонербол» та ін.).

       Тут повторюються ігри, що вивчались в 1-2 класах, але не втратили своєї цікавості з включенням у гру кількох ведучих («Гуси-лебеді», «Вовк у канаві», «Стрибки по купинах» та ін.). В іграх для учнів 3-4 класів вимоги підвищуються, зокрема щодо точності їх виконання.

У кінці цього вікового періоду дітей починають особливо цікавити ігри, які потребують розв’язування досить складних рухових завдань, виявлення певних умінь та навичок у виконанні деяких технічних прийомів спортивних ігор.

       Ігрова діяльність на уроках фізичної культури займає важливе місце в освітньому процесі. Цінність ігрової діяльностіРухливі ігри та веселі старти | Комунальний заклад "Крисинський ліцей"  Богодухівської міської ради Богодухівського району Харківської області полягає в тому, що вона враховує педагогічну для психологотипу природу дитини, відповідає її потребам і інтересам. Гра формує типові навики соціальної поведінки, специфічні системи цінностей, орієнтацію на групові і індивідуальні дії, розвиває стереотипи поведінки в людських спільнотах.  

       Ігрова діяльність на уроках в школі дає можливість підвищити в учнів інтерес до навчальних занять. Дозволяє засвоїти більшу кількість інформації, заснованої на прикладах конкретної діяльності, що моделюється в грі, допомагає дітям в процесі гри навчитися приймати відповідальні рішення в складних ситуаціях.

         Використання ігрових форм занять веде до підвищення творчого потенціалу учнів і до глибшого, осмисленого і швидкого освоєння матеріалу. Ігрові форми роботи в навчальному процесі можуть нести ряд функцій:

·         навчальна;

·         виховна;

·         коректувально-розвивальна;

·         психотехнічна;

·         комунікативна;

·         розважальна;

·         релаксаційна.

        Прискорення темпу сучасного життя ставить завдання активніше використовувати гру для виховання підростаючого покоління. Зараз зрозуміло, що ігри необхідні для забезпечення гармонійного поєднання розумових, фізичних і емоційних навантажень, загального комфортного стану.

         Особливу увагу слід приділяти рухливим іграм, оскільки в цьому віці закладаються основи ігрової діяльності, направлені на вдосконалення ігрових умінь і техніко-тактичних взаємодій, необхідних при подальшому вивченні і опануванні спортивних ігор. І, звичайно, рухливі ігри, це прекрасна база по розвитку рухових здібностей і умінь.

          Для того, щоб гра приносила користь, необхідно продумувати її до дрібниць. Строго дотримуватись правил гри, техніку безпеки, як для тих, що грають, так і для спостерігаючих за грою. Ігри з дидактичною спрямованістю вчать дітей об'єднувати рухи і отримані на заняттях і в повсякденному житті знання, факти, систематизуючи їх в єдине цілісне уявлення про навколишню дійсність.

       Вимоги до відбору ігор наступні:

  • гра повинна давати нові поняття;
  • у грі повинні розвиватися здібності правильно оцінювати просторові і тимчасові стосунки, швидко реагувати на часто змінну обстановку;
  • дидактичний і руховий вміст гри повинен відповідати особливостям програмного матеріалу;
  • міра складності гри повинна відповідати засвоєним умінням і навичкам.

     При організації і проведенні гри необхідно дотримуватися наступних правил:

  • простота і доступність правил;
  • кожне дитя має бути активним учасником гри;
  • виключити щонайменшу можливість ризику, загрози здоров'ю дітей;
  • безпека використовуваного інвентаря;
  • гра не повинна принижувати гідності тих, що грають.

      В ході модернізації освіти, одному з основних завдань у викладанні предмету «фізична культура» стає освоєння знань про фізичну культуру і спорт, їх історію і сучасний розвиток, роль у формуванні здорового способу життя.

Наприклад для формування знань про позитивний вплив загартування на підростаючий організм використовую гру «Покажи через танець», під час якої діти не тільки відпрацьовують навички танцювальних рухів, але й на емоційному рівні запам’ятовують, що сонце, повітря та вода є найкращими помічниками при загартуванні. При формуванні знань про необхідність дотримання режиму дня використовую гру «Коли що будеш робить», зміст гри простий, але досить змістовний: під час гри діти вчаться вірно розподіляти вла Як по-справжньому зацікавити дитину фізичною культурою, сформувати звичку самостійно і регулярно займатися фізичними вправами? Як прищепити смак до здорового способу життя? Як допомогти школяреві в його прагненні до гармонійного фізичного розвитку? Ці і багато інших питань постають перед учителем фізичної культури. Відповісти на них однозначно не можна. Кожен шукає свій шлях у роботі з учнями у відповідності зі своїми можливостями й умовами роботи. У сільській школі є свої підходи при рішенні цих проблем.

Так, найбільш приваблива для дітей форма занять фізичною культурою - це змагання. Беручи участь у них, школяр прагне показати найбільш високий результат і перемогти, а це сприяє виробленню необхідних психологічних і фізичних якостей (цілеспрямованості, ініціативності, наполегливості, рішучості і т.д.).

                     Урок фізичної культури у 3 класі.

Тема: Комплекс вправ ранкової гімнастики. Футбол, основні елементи техніки гри (передачі, ведення, зупинки м’яча). Розвиток фізичних якостей за допомогою ігор.

Мета: оволодіння навичками ведення м’яча внутрішньою та зовнішньою частиною стопи, ударів по воротах підйомом стопи, по м’ячу, що котиться, зупинки м’яча підошвою; сприяти зміцненню здоров’я учнів, розвитку основних фізичних якостей засобами фізичних вправ, ігор та естафет.

Завдання:

1. Навчити виконувати  передачу м’яча внутрішньою, зовнішньою стороною стопи, носком.

2.Навчити  виконувати ведення м’яча зовнішньою та внутрішньою частинами стопи.

3. Навчити техніці зупинки м’яча підошвою з подальшою передачею м’яча внутрішньою частиною стопи.

4. Сприяти вихованню морально-вольових якостей: сили волі, витримки, самовладання, дисциплінованості, сміливості, взаємовиручки, дружби.

5. Сприяти комплексному розвиткові фізичних якостей засобами фізичних вправ, ігор та естафет.

6. Сприяти зміцненню здоров’я учнів.

Тип уроку: комбінований.

Місце проведення: спортивний зал.

Інвентар: свисток, футбольні м’ячі, фішки.

План

Хід уроку

Дозув

ання

Організаційно- методичні вказівки

 

 

 

 

П

І

Д

Г

О

Т

О

В

Ч

А

 

Ч

А

С

Т

И

Н

А

(15хв)

I. Шикування, привітання, оголошення завдань уроку.

- Клас , в одну шеренгу шикуйсь!

- Рівняйсь! Струнко!

- Добрий день! Сьогодні урок проведу з вами я. Звати мене Мар’яна Михайлівна.  На сьогоднішньому уроці ми з вами виконаємо ЗРВ, а також пограємо в рухливі ігри.

II. Організовуючі вправи.

- Клас, ліворуч! Раз, два.

- Праворуч! Раз, два.

-  Кругом! Раз, два.

-  Ліворуч! Раз, два.

-  Кругом! Раз, два.

-  Праворуч! Раз, два.

III. Різновиди ходьби та бігу.

-  Клас за направляючим в обхід по залу  кроком, руш!

- Руки на пояс, на носочках, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба .

- Руки за голову, на п'ятках, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

- Руки в сторону, на зовнішній стороні стопи, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

- Руки на пояс, на внутрішній стороні стопи, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

- Руки на пояс, напів присід, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

-Група, на місті, стій! Раз, два.

- Присіли, руки на коліна, повним присідом, руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

- Біг на носках, руш!

- Руки на пояс, з високим підніманням колін,  руш!

-  Закінчили!

-  Біг на носках

- Руки на пояс, прямі ноги вперед,  руш!

- Закінчили!

- Біг на носках.

- Руки на пояс, приставним кроком лівим боком, руш!

- Приставним кроком правим боком, руш!

- Приставним кроком 2 правим, 2 лівим боком,  руш!

- Закінчили!

- Звичайна ходьба.

- Руки вгору – вдих, руки вниз – видих.

- Направляючий на місці! Раз-раз, раз, два, три.

- На місці стій! раз, два.

- Ліворуч! Раз, два.

IV. Перешикування для ЗРВ на місці

- Група, на перший-другий, розрахуйсь!

- Перші номери стоять на місці, другі три кроки вперед.

- Кроком руш! 1, 2, 3.

- На витягнуті руки в ліву сторону, розімкнись!

V. ЗРВ на місці.  Комплекс вправ ранкової гімнастики

1.ВП – ноги на шерені плеч , руки на пояс.

Нахили шиї

 1, 2 – вперед

 3, 4 – назад.

- Вправу показую.

- Вправу за мною починай!

2. ВП – ноги нарізно,  руки на пояс. Кругові оберти головою :

1, 2, 3, 4 – в ліву сторону,

5, 6, 7, 8- в праву сторону.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

3. ВП – ноги на ширині плеч, ліву руку підняли вверх, а права внизу, кисть зжата кулачок.

 1, 2 – закидаємо ліву руку назад.

 3, 4 – зміна положення рук.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

4.ВП – ноги нарізно, руки перед груддю зігнуті в ліктях.

 1,2 – відводимо зігнуті руки в ліктях назад.

 3, 4 – вирівнюємо руки і також відводимо назад.

- Вправу показую.

- Вправу за  мною, починай!

5.ВП – ноги нарізно, руки на пояс, нахили тулуба .

 1 - до лівої ноги.

 2 - посередині ніг.

 3 - до правої ноги.

 4 - ВП.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

6.ВП – ноги на ширині плеч, руки прямі перед собою

 1 - ліву пряму ногу витягуємо до правої руки.

 2 - ВП.

 3 - праву пряму ногу витягуємо до лівої руки.

 4 - ВП.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

7.ВП – присідання.

 1 - руки прямі підіймаємо вверх.

 2 – перед собою.

 3 – присіли.

 4 – ВП.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

8.ВП – ноги нарізно, руки на пояс, стрибки.

 1, 2 – на лівій нозі.

 3, 4 – на правій нозі.

 5, 6, 7, 8 – на обох ногах.

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

9. ВП – ноги нарізно, руки на пояс,

 1 – ліва нога вперед, права назад.

 2 – зміна положення ніг.

 3 – ноги на ширині плеч.

 4 – ВП.                                                                  

- Вправу показую.

- Вправу за мною, починай!

- Другі номера, кругом!

- В одну шеренгу кроком, руш!

 

 

30с.

 

 

 

 

 

 

30с.

 

 

 

 

 

 

 6хв.

 

 

10с

 

 

10с

 

 

 10с

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

 

10с

 

 

10с

 

30с

 

 

 

 

30с

 

4хв

 

4р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 р

 

 

 

 

 

 

8 р

Мобілізувати увагу учнів, спрямувати її на розв'язання завдань уроку.

 

 

 

 

 Фронтальний

спосіб

 

 

 

 

                                      З п’ятки на носок

 

 

                    Спинки рівні

 

 

Тулуб рівний

 

 

 

Ноги прямі

 

 

 

 

Спинки рівні,

 

 

 

Спинки рівні

 

 

 

 

Спинки рівні

 

 

Біжимо один за одним

 

 

 

Ноги в колінах не згинаємо

 

 

Ноги б’ються одна об одну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Темп повільний

 

 

 

 

 

 

Темп повільний

 

 

 

 

 

Рука пряма

 

 

 

 

 

 

Руки на рівні плечей

 

 

 

 

 

 

Ноги в колінах не згинати

 

 

 

 

 

 

Ноги прямі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Техніка виконання

 

 

 

 

 

Техніка виконання

 

 

 

 

 

Техніка виконання

 

 

 

О

С

Н

О

В

Н

А

 

Ч

А

С

Т

И

Н

А

(20хв)

VI. Перешикування для проведення вправ з елементами футболу.

VІI.

а) Передача м’яча внутрішньою стороною стопи, зупинка підошвою

б) Передача м’яча носком, зупинка підошвою

 

в) Ведення м’яча внутрішньою стороною стопи.

 

г) Ведення м’яча  з передачею партнером.

 

VІIІ. Ігри з елементами футболу

1.«Обведення перешкод»

 Гравці, розбившись на дві команди, стоять за лінією паралельно один до одного. Попереду стоять 6 − 8 булав на відстані 1 − 2 м одна від одної. За сигналом викладача, гравці, що направляють, ведуть м'яч, обводячи кожну булаву, до протилежної лінії і повертаються назад. М'яч передається наступному гравцеві, який виконує те ж завдання, а сам стає останнім в колоні. Виграє команда, яка першою закінчить вправу.

2.«Ловець і перехоплювач»

 Гравці розташовуються по колу, у ніг одного з них м'яч. У центрі кола два гравці: ловець і перехоплювач. Ті, хто стоїть по колу перехоплювач міняються ролями. Гра триває до тих пір, поки всі гравці не побувають в ролі перехоплювача.

1 хв.

 

 

3хв.

 

 

3хв.

 

 

3хв.

 

3хв.

 

 

 

7хв.

3хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4хв.

Перешикування в дві колони.

 

Звертаю увагу на техніку виконання. Звертаю увагу на техніку виконання.

Звертаю увагу на техніку виконання.

 

 

Звертаю увагу на те, щоб учні не порушували правил.

 

 

 

 

 

 

 

 

Звертаємо увагу на дисципліну та на дотримання правил гри.

 

З

А

К

Л

Ю

Ч

Н

А

 

Ч

А

С

Т

И

Н

А

(5хв)

IХ. Шикування в одну шеренгу.

- В одну шеренгу шикуйсь!

Х. Вправи на відновлення дихання

ХІ. Підсумок уроку.

-         Учні, що ми робили на

сьогоднішньому уроці?

- В які ігри грали?

- Ви були молодці, активно попрацювали.

- Клас, рівняйсь! Струнко!

- На цьому наш урок завершується. До побачення.

30с

 

 

  4хв

 

 

 

30с

Фронтальний спосіб

 

 

 

 

 

Фронтальний спосіб

 

 

 

 

 

          Впровадження здоров'язберігаючих технологій

         Отже, заняття спортом та фізкультурою з дітьми можуть бути дуже різноманітними, головне - їх послідовність, систематичність та вірна організація. При хорошій підготовці до уроку та правильній його організації учні не тільки отримають неабияке задоволення, позитивний емоційний настрій, відкриють для себе багато нового та цікавого, але й суттєво зміцнять своє фізичне та психічне здоров'я.

Мета моєї роботи це:

-  підвищення рівня освітнього процесу навчальних досягнень учнів шляхом удосконалення форм та методів роботи щодо залучення дітей до систематичних занять фізичною культурою і спортом;

- формування умінь до засвоєння рухових дій.

Основні цілі – це добір форм та напрямів роботи, які будуть спрямовані на формування в учнів свідомого ставлення до свого здоров’я, стану фізичної підготовленості:

·        урок фізичної культури;

·        фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі навчального дня;

·        позакласні спортивно-масові заходи;

·        змагання з різних видів спорту у режимі дня школяра;

·        використання самостійних завдань.

       Загальні вимоги до сучасного уроку:

     •озброювати учнів свідомими, глибокими, міцними знаннями;

     •формувати в учнів міцні навички та вміння, що сприяють підготовці їх до життя;

     •підвищувати виховний ефект навчання на уроці, формувати в учнів у процесі навчання риси особистості;

     •здійснювати всебічний розвиток учнів, розвивати їхні загальні та індивідуальні особливості;

     •формувати в учнів самостійність, творчу активність, ініціативу як стійкі особливості особистості, вміння творчо вирішувати завдання, які трапляються в житті;

     •вироблення вміння самостійно вчитися, отримувати та поглиблювати чи поповнювати знання, оволодівати навичками та вміннями і творчо застосовувати їх на практиці;

     •формувати в учнів позитивні мотиви навчальної діяльності, пізнавальний інтерес, бажання вчитися, потребу в розширенні й отриманні знань, позитивне ставлення до навчання.

      Для мене, як вчителя фізичної культури основними   напрямками діяльності є:  

-   внесення змін у підходи до викладання предмету «фізична культура» - тобто переорієнтація на диференційований та особистісно – орієнтований;

-    поглиблення та доповнення змісту предмету за рахунок введення теоретичних питань про зміцнення здоров’я та методів оздоровлення, в тому числі елементів нетрадиційних видів;

-   розробка методів спостереження за фізичним розвитком, які б враховували розвиток м’язової, серцево – судинної та дихальної систем;

       На уроці  фізичного виховання переплітаються триєдині цілі освіти: освітні, розвивальні та виховні.   Особливу увагу приділяю виховній складовій уроку:

- формування ціннісного відношення до здоров’я;

- виховання свідомої потреби у збільшенні фізкультурно – оздоровчої активності.

     Завданнями своєї роботи вважаю:

-допомогти у формуванні особистості учня, відпрацюванні ним стратегії на життєві перспективи;

- навчити раціонального режиму навчання, праці, відпочинку, рухового режиму, виконання правил особистої гігієни;

- ознайомити з різними видами спорту та оздоровлення організму;

- формувати комунікативні навички та вміння співпрацювати.

           Відповідно до обраних напрямків та завдань при підготовці до уроку обов’язково враховую наступні принципи:

 1) чіткий розподіл (диференціація) школярів за певними ознаками (стан здоров'я, фізичний розвиток, рухова підготовленість) на групи та виділення індивідуальних особливостей кожного учня;

2) визначення для кожної групи та для окремих учнів найбільш ефективних засобів фізичної підготовки;

3) дозування фізичного навантаження з урахуванням рівня підготовки кожного учня.

4) використання доцільних форм та методів навчання.

Реалізація фізичної складової здійснюється через:

 ♦ ранкову гімнастику, фізкультхвилинки, рухливі ігри, фізкультпаузи (оздоровчу рухливу діяльність);

 ♦ контроль та самоконтроль за правильною поставою під час письма, читання, ходіння тощо;

 ♦ використання вправ щодо профілактики сколіозу, запобіганню гіподинамії;

 ♦ виконання дихальних вправ;

 ♦ виконання гімнастики для очей, точковий самомасаж біологічно активних точок обличчя й голови, щоб врешті «розбудити» дітей і створити відповідний робочий настрій на весь навчальний день;

 ♦ знання свого особистого рівня здоров’я, профілактики захворювань.

        На мою думку, головним компонентом здоров'язберігаючих технологій є фізичне виховання, про що ми більш детально і поговоримо.

       Впровадження здоров'язберігаючих технологій потребує від учителя, по-перше, не допускати перевантаження учнів, визначаючи оптимальний обсяг навчальної інформації й способи її надання, враховувати інтелектуальні та фізіологічні особливості учнів. Намагаюсь планувати такі види роботи, які сприяють зниженню втоми.                  

     Здоров'язберігаючі технології передбачають: зміну видів діяльності, чергування інтелектуальної, емоційної, рухової видів діяльності; групової й парної форм роботи, які сприяють підвищенню рухової активності, вчать вмінню поважати думки інших, висловлювати власні думки, правилам спілкування; проведення ігор та ігрових ситуацій, нестандартних уроків, інтегрованих уроків.

     Здоров’язберігаючі технології:

     Заняття на свіжому повітрі

     Сучасні діти все менше перебувають на свіжому повітрі. Вони віддають перевагу   телебаченню, інтернету або слуханню музики.  Можливо  причина підвищення стресів та депресій кроїться саме в цьому. А людині просто необхідно бувати на свіжому повітрі не менш 2-3 години  на добу. Це зміцнює організм, нормалізує нервову систему, укріплює пам’ять та уяву. Тому досить корисним для зміцнення здоров’я буде проведення деяких уроків на свіжому повітрі.

      Цікаві перерви

      Діти зазвичай просиджують перерви, замість того, щоб походити, розім’яти м’язи. У початковій школі ігри являються одним з компонентів рухливого режиму дітей на протязі дня. Спостереження сучасних психологів свідчать про те, що після активного відпочинку учні відволікаються на уроках у 4 рази менше. Саме рухливі ігри більш за все подобаються молодшим школярам за свою емоційність та веселість.

       Робота в групах

     Всі учасники мають можливість діяти, практикувати, оволодівати  навичками співробітництва, міжособистісного спілкування (зокрема, відпрацювання прийомів активного слухання, прийняття спільного рішення, узгодження різних поглядів). Роботу в групах слід використовувати тоді, коли необхідно розв'язати проблему, з якою важко впоратись індивідуально та коли одним із очікуваних результатів є набуття навичок роботи в команді.

        Під час створення груп рекомендується об'єднувати в одній групі учасників із різними рівнями підготовки та досвіду з питання, що розглядається, оскільки в різнорідних групах стимулюється творче мислення, інтенсивний обмін ідеями, проблема може бути розглянута з різних боків.

Функція підвищення фізичної активності передбачає підготовку до різних видів суспільної діяльності і покликана сприяти всебічному розвитку людини, удосконалювати й фізичні і духовні здібності, розширювати арсенал життєво важливих рухових умінь, підвищувати їх надійність у складних умовах.

Оздоровча і корекційна функції підвищення рухової активності учнів в урочній та позакласній діяльності спрямовані на зміцнення здоров'я, забезпечення активного відпочинку, формування естетичних смаків. Підвищення рухової активності забезпечує оптимальний розвиток властивих людині фізичних якостей та на їх основі вдосконалення фізичного розвитку, зміцнення і збереження здоров'я. Завдання із зміцнення здоров'я вирішуються у процесі фізичного виховання на основі вдосконалення властивих кожній людині фізичних якостей, особливо тих, розвиток яких призводить до піднесення загального рівня функціональних можливостей організму. До найважливіших факторів формування здорового способу життя належать фізична активність і загартування організму.

        Реалізація власного досвіду спрямована на творчу співпрацю колективу вчителів, батьків та учнів школи, формування освітнього простору «дитина— батьки—вчителі—соціум». Результатом є реальні досягнення школярів у спорті, підвищення рівня навчальних досягнень учнів та їхнього фізичного розвитку, бажання випускників пов'язати своє майбутнє з фізичною культурою та спортом. На мій погляд, саме оздоровча спрямованість фізичного виховання у поєднанні з інноваційними освітніми технологіями дозволить досягти очікуваного результату: сформувати гармонійно розвинену, конкурентоспроможну особистість, здатну до самореалізації. А це означає, що всі зусилля спрямовані на благородну справу, заради якої варто жити. Завдання вчителя полягає в тому, щоб створити на уроках умови, за яких кожен учень знайшов би своє, особисто йому необхідне.

Отже, вчитель завжди повинен залишатись учнем. І чим більше в учителеві учня, тим вищий його професіоналізм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          2 клас. Тренінг з фізичної культури

Тема: Фізична якість – витривалість (У рамках теми «Хочу-можу-треба»)

Мета: Надати учням поняття витривалості; формувати у них прагнення до досягнення поставлених цілей, навчити тренувати свій організм, мотивувати учнів щодо самостійних занять легкою атлетикою або бігом на довгі відстані. Познайомити учнів з різними видами фізичних навантажень, розвивати витривалість, уміння працювати в групі, парі.

Навчальні завдання: Наприкінці занятті учні повинні

розуміти значення витривалості для організму; навчити стрибати через скакалку та присідати за одну хвилину.

Обладнання та матеріали: м’яч, плакат з правилами тренінгу, зошит «Разом з Фізкультуркіним», скакалки, комп’ютер, мультимедійний проектор та дошка; презентація до тренінгу, плакати з відомими українськими спортсменами, картки із завданнями, фото, вирізки з журналів, секундомір, дзвоник, картинка з силуетом Супермена, паперові фрагменти його одягу у зручному для написання форматі, картинки з порадами для учнів.

 

Орієнтовний план заняття

Частина уроку

Час

Вступна частина

5 хв

Основна частина

25 хв

Робота в колі

5 хв

Заключна частина

5 хв

 

Хід заняття

 

І. Вступна частина

      1) Знайомство. 

Вчитель: Діти, давайте пригадаємо імена учасників нашої зустрічі, можливо, ми не знаємо когось із присутніх.

Вправа «М’ячик»

Ведучий тримає в руках м’яч і промовляє:

Симпатичний м’ячик
По доріжці скаче,
Від осоту до ялинки,
Від ялинки до купинки,
Від купинки — поворот —
Влучив до (ім’я одного із гравців) в город!

      2) Повторення правил тренінгу (на стіні прикріплений плакат з написаними правилами)

- Пропоную пригадати правила тренінгу (діти по черзі називають правила)

1. Правило піднятої руки.

2. Слухати тренера.

3. Бути активним.

4. Не відсиджуватись.

5. Поважати думку інших.

6. Не перебивати доповідача.

 

ІІ. Основна частина

     1.Вправа «Криголам»

Вчитель: Діти, чи можна бути суперменом насправді?

     2.Вправа «Мозковий штурм».

На силуеті картинки Супермена клеєм кріпимо частини костюма із відповідями учнів.

Запитання: Яка основна якість супермена?

Вчитель: Які цікаві відповіді, і герой у нас барвистий. А чи знаєте ви, що найголовнішим вдосконаленням суперменів є витривалість.

  1. Інформаційне повідомлення (з презентації)

Витривалість –  здатність людини тривалий час виконувати роботу без зниження інтенсивності. Якщо кільком учням запропонувати одну і ту ж вправу, то через деякий час одні з них припинять її виконувати, а інші будуть продовжувати.

Різні можливості учнів у виконанні певної роботи можна пояснити різним рівнем фізичної витривалості. Зниження ефективності виконання роботи, а з часом і повне її припинення пояснюються тим що в організмі накопичується втома. Люди мають різну здатність виконувати певні види робіт.

Та є люди, що свою витривалість тренували до досягення високих результатів. Знайомтся- це наші олімпійські чемпіони! ( далі – кілька слайдів про олімпійців України)

  1. Робота в колі

Гра- продовження, умовою гри має бути початок речення ведучим і продовження наступним, повторюючи все, що сказали раніше, аж поки не дійдуть знову до першого гравця. Запитання для гри:  «Щоб бути витривалим треба…»

Наступна вправа – руханка. Вона теж покаже вашу спритність і витривалість.

  1. Руханка «Дракон» (Учасники стають у колону. Спереду - голова дракона має впіймати хвіст - останнього учасника, який хоче не піддатися. Інші гравці підігрують своїм товаришам рухами)

Вчитель: Зараз ми дізнаємося, чи справді ми вгадали, як тренують витривалість.

  1. Перегляд мультфільму про витривалість та його обговорення;
  2. Робота в групах. Створення лепбука.

Вчитель: Діти, нам потрібно об’єднатися у групи за кольором на спинці стільців ( я заздалегідь це підготувала) Знайдіть свою групу, займіть місця. У вас на столах є картки і вирізані картинки. Складіть невеличкий лепбук «Витривалість – запорука успіху». Презентуйте його на дошці.

Вчитель: Чи справилися із завданнями? Молодці! А тепер спробуймо тренувати свою витривалість

  1. Перевірка витривалості

Перевірка витривалості присідання хлопців за одну хвилину;

Стрибки через скакалку дівчат за одну хвилину;

Діти об’єднуються у пари, контролюють виконання вправи.

Вчитель: Що ж,  маємо вважати, що нам потрібно ще тренуватися, так?

Робота в зошитах «Разом з Фізкультуркіним»

III. Заключна частина

  1. Зворотній зв’язок 

Гра так чи ні. Використовуємо цеглинки Lego. Для «так» - зелена, для «ні» - червона, або, як домовляться учасники.

 – Щоб бути витривалим та здоровим потрібно…

Їсти побільше морозива

Сміятися до упаду

Тренувати м’язи

Активно відпочивати

Стояти на доній нозі

Побільше спати

Грати у рухливі ігри

Вчитель: Молодці, ви були уважними.

2. Міні-тест . Заповніть аркуші на ваших столах. Читайте уважно, бо відповідьна запитання  може бути не одна.

1.Що відноситься до спортивного обладнання?

стадіон

гойдалки

скакалки

гантелі

баскетбольний щит

м’яч

2. Яких правил поведінки у спортивному залі дотримуватися?

приходити на заняття в спортивному одязі

дотримуватися правил техніки безпеки

вживати їжу

слухати музику

виконувати команди вчителя

3. Щоб стати витривалим потрібно:

виконувати фізичні вправи

дивитись телебачення

читати книги

гуляти

займатися спортом

 

3. Прощання.

На цьому наш тренінг завершується. Давайте станемо у коло і промовимо «Нині, завтра і завжди бажаємо один одному бути здоровими!»

Тепер підійдіть до кошика. Тут є картинки із суперменом і його порадами, як стати витривалим. Візьміть собі.

Дякую за участь. До нових зустрічей.

 

 

 

 

            Використання фізкультхвилинок на уроках 

        Більшу частину доби дитина  перебуває у  статичному положенні, тобто сидить:  у школі  під  час уроків;  удома,  коли виконує  домашні завдання, читає, переглядає телепередачі або грається у комп’ютерні ігри. При  цьому дитина  несе  велике фізичне  навантаження.  Статичне навантаження  вступає у  протиріччя  з фізичним  розвитком  дитини. Як наслідок  – розвиток перевтоми  у дитини  знижується працездатність, проявляються негативні  емоції,  погіршується самопочуття.  Дитина скаржиться на головний біль. Дехто з дітей починає порушувати правила поведінки на уроці.  Тому при виявленні в дітей перших ознак перевтоми необхідно робити перерви, під час яких діти б могли  виконувати нескладні фізичні вправи.  Такі перерви під час самопідготовки називаються фізкультхвилинки).Вони сприяють поліпшенню функціонування мозку,  відновлюють  тонус м’язів,  які  підтримують правильну поставу, знімають напругу з органів зору і слуху, з утомлених від письма пальців.

       Насамперед, кожен педагог, який працює з дітьми зобов'язаний пам'ятати, що головне призначення фізкультхвилинок - активний відпочинок.

      Фізкультхвилинка це - короткочасний (протягом 1 - 2 хвилин) захід, який сприяє зміцненню організму дитини, підвищує його працездатність. Проводиться фізкультхвилинка, з метою активно змінити діяльність дітей і цим послабити стомлення, а потім знову переключити їх на продовження заняття. Таким чином, застосування фізкультхвилинок упродовж заняття сприяють:

- поліпшенню роботи мозку,

- відновлюють тонус м’язів, які статично підтримують правильну поставу упродовж уроку,

- знімають напругу з органів зору і слуху,

- покращують роботу дрібної моторики.

      Фізкультхвилинка має включати 3-4 вправи, добре знайомі дітям і легкі у виконанні. Кожна вправа виконується 3-4 рази в середньому темпі. Тривалість до 2-3 хвилин.

      Вправи мають добиратися таким чином, щоб навантажувалися і розслаблялися різні групи м’язів дітей: плечового пояса, спини, тазостегнових суглобів. Необхідно включати в комплекс вправи для відпочинку очей, дихальні вправи, вправи на координацію рухів.

      Кожні 2-3 тижні комплекс вправ варто змінювати, виконувати їх під музику, включати танцювальні рухи. Різноманітність фізкультхвилинкам надають віршовані тексти –педагог промовляє текст, а діти виконують вправи.

       Оздоровчі фізкультхвилинки під час навчального дня повинні комбінувати в собі фізичні вправи для постави, вправи для очей, рук, шиї, ніг; Вправи для розвитку дихання, комплекс вправ гімнастики для очей для профілактики короткозорості, фізкультхвилинки з віршованими текстами. Фізичні вправи краще проводити під музичний супровід. Цей прийом допомагає зняти втому, відновити рівновагу дітей.

       Під час проведення фізкультхвилинки необхідно дотримуватись загальних правил:

- застосування дозованих фізичних навантажень;

- поступове збільшення навантаження: з урахуванням інтенсивності, кількості повторень;

- інтервалів відпочинку, характеру вправ;

- використання вправ, що охоплюють всі групи м’язів;

- обов’язкове включення дихальних вправ

        Як корекційно-оздоровчий засіб ефективним є використання гри-паузи для дітей з порушеннями емоційно-вольової сфери. Недаремно визначний педагог сучасності В.Сухомлинський писав: "У грі немає серйозніших, ніж малі діти. Граючись, вони не лише сміються, а й глибоко переживають, іноді страждають". Це розширює уяву дитини й спонукає її до активної розумової і творчої діяльності.

        Як приклад гри-паузи можна запропонувати дітям імітувати звуки пташок (зозулі, півника, курочки, голуба тощо), рухи тварин. У запропонованих фізкультхвилинках діти стежать за рухами рук, імітують різні види рухів, вчаться орієнтуватись в просторі, що спонукає розвиток зорових функцій. Необхідною умовою є повна розкутість у рухах, вільне переміщення в кімнаті

       Дітям подобаються фізкультхвилинки, що супроводжуються віршованими текстами. Щоб у дітей не збивався ритм дихання, їхні рухи були точними і сильними, при проведенні таких фізкультхвилинок учитель промовляє текст, а діти виконують вправи

 

Віршовані фізкультхвилинки:

 

Трава низенька-низенька. (Присідають.)

Дерева високі-високі. (Піднімають руки вгору.)

Вітер дерева колише-гойдає, (Обертаються.)

То направо, то наліво нахиляє.(Нахиляються праворуч, ліворуч.)

То вгору, то назад. (Потягуються вгору, назад.)

То вниз нагинає. (Нахиляються вперед.)

Птахи летять-відлітають.(Махають руками-«крильми».)

А учні тихенько за парти сідають.(Сідають за парти.)

 

Слухати ми перестали-

I тепер вci дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо вправу починати.

Руки вгору, руки вниз,

I легесенько прогнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

 

Раз, два - всі присіли, (присісти)

Потім вгору підлетіли  (підстрибнути)

Три, чотири - нахилились,(нахиляння тулуба вперед)

Із струмочка гарно умились.      (імітація умивання)

П'ять, шість - всі веселі

Крутимось на каруселі. (покрутитися)

Сім, вісім - в поїзд сіли,

Ніжками затупотіли(затупотіти)

Дев'ять, десять – відпочили

І за парти дружно сіли.

 

Встало вранці ясне сонце, (потягування)

Зазирнуло у віконце.

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Будем дружно присідати,(присідання)

Сонечко розвеселяти.

Встали-сіли, встали-сіли.

Бачите, як звеселили.

Стало сонце танцювати, (танцювальні рухи)

Нас до танцю закликати:

Нумо разом, нумо всі

Потанцюєм по росі.

 

Сірий котик міцно спав, (імітація дії)

Навіть пісню не співав.

Та, нарешті, пробудився (вправи для шиї)

І довкола обдивився.

Став смачненько потягатись (потягування)

І чистенько умиватись.(масаж дрібних м'язів обличчя)

 

      Фізкультхвилинки – ігри. Руханки.

    Ці вправи розвивають міжпівкульні зв’язки, синхронізують роботу півкуль, покращують розумову діяльність, сприяють поліпшенню пам’яті та уваги, полегшують процес читання і письма.

    Вправи необхідно виконувати щодня, виділивши 20-25 хвилин на день для них. Вони стануть в пригоді для маленьких перерв в ході заняття, або для налаштування на роботу перед заняттям, або просто як гра у вільну хвилинку.

“Ліхтарики”

Ціль: Розвиток міжпівкульної взаємодії (мозолистого тіла), довільності і самоконтролю.

Покласти кисті на стіл. Одна – стиснута в кулак, інша лежить на столі долонею. Одночасно змінювати положення рук (якщо права в кулаку, а ліва – долоня, то змінити на: права – долоня, ліва – кулак і так далі).

“Вушка”

Ціль: Енергетизація мозку.

Розправляти і розтягувати зовнішній край кожного вуха однойменною рукою в напрямку вгору-назовні від верхньої частини до мочки вуха (п’ять разів). Промасажувати вушну раковину.

“Кільце”

Ціль: Розвиток міжпівкульної взаємодії, довільності, самоконтролю.

Піднімаємо вгору обидві долоні і починаємо перебирати пальці на обох руках, поєднуючи в кільце з великим пальцем по черзі вказівний, середній, безіменний та ін. Виконується спочатку правою рукою, потім лівою, потім обома. Ведучий змінює темп виконання, то прискорюючи, то сповільнюючи його.

“Вухо – ніс”

Ціль: Розвиток міжпівкульної взаємодії, довільності, самоконтролю.

Лівою рукою візьміться за кінчик носа, а правою рукою – за протилежне вухо. Одночасно відпустіть вухо і ніс, хлопніть в долоні, змініть положення рук «з точністю до навпаки».

“Горизонтальна вісімка”

Ціль: Розвиток міжпівкульної взаємодії, довільності, самоконтролю.

Намалюйте в повітрі в горизонтальній площині цифру вісім три рази спочатку однією рукою, потім іншою, потім обома руками одночасно.

 

Імітативні руханки:

 «Миємо руки»

Узяли духмяне мило,(ритмічно потираємо долоні, наче миємо руки.)

Добре руки з ним помили.

Полетіли від води

Бризки з рук туди-сюди.

(Пальці стиснути в кулачок,потім з силою випрямити їх,наче струшуючи водичку.)

Рушничок я свій беру.

(Енергійні рухи імітують почергове витирання кожної руки рушником.)

Швидко ручки обітру.

«Квасимо капусту»

Руками імітувати відповідні рухи.

- Ми капусту шаткували! Двічі — прямими, напруженими долонями імітувати рухи сокири: вверх-униз.

- Солі в неї ми поклали! Двічі — пальці зібрані «щіпкою», «солимо капусту».

- Ми капусту м’яли, дерли! Двічі — енергійно стискати пальці в кулачки, то одночасно на двох руках, то по черзі.

- Смачну моркву туди терли! Двічі — пальці однієї руки стиснуті в кулак і здійснюють ритмічні рухи вверх-униз по долоні другої руки. Після цього змінити руки.

«Місимо тісто»

Руками імітувати вимішування тіста. Тісто узяли у мами(дуже енергійно стискаємо руки в кулачки та розтискуємо їх — одночасно і по черзі),                     

Його жужмили і м’яли, Пирогів напечемо

(руками виконуємо рухи, наче ліпимо пироги)

Із сметаною з’їмо.

 

Гімнастика для очей

  1. « Шторки»

Швидко і легко моргайте 2 хвилини. Сприяє покращенню кровообігу.

2. Дивимося у вікно

Робимо точку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на точку. Пізніше можна ускладнити навантаження – фокусуватися на чотирьох різно віддалених об’єктах.

3.  «Великі очі»

Сидимо прямо. Міцно заплющує очі на 5 секунд, потім широко відкриваємо їх. Повторюємо 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.

4. Масаж

Трьома пальцями кожної руки легко натисніть на верхні повіки, через 1-2 секунди зніміть пальці з повік. Повторіть 3 рази. Покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини.

5. Малюємо картинку

Перша допомога для очей – закрийте їх на кілька хвилин і уявіть щось приємне. А якщо потерти долоні рук і прикрити очі теплими долонями, схрестивши пальці на середині чола, то ефект буде ще кращим.

Фізкультхвилинки різних видів:

Комплекс вправ 1 (сидячи за партою)

Вихідне положення – руки на парті, витягнуті вперед;

    1-2 – підняти руки вгору, потягнутися; 

    3-4 – вернутися у вихідне положення, 2-3 рази.

2. Вихідне положення – руки за головою, лікті вперед;

    1-2-3 – лікті розвести в сторони, прогнутися.

3. Вихідне положення – руки за голову;

    1 – руки вгору, потягнутися;

    2 – у вихідне положення;

    3-4 – те ж саме, 2-3 рази.

4. Вихідне положення – руки на пояс; 

    1 – нахил вправо; 

    2 – нахил вперед; 

    3 – нахил вліво;

    4 – вихідне положення те ж саме. Те ж саме у другий бік.2-3 рази.

5. Вихідне положення – руки до плечей, лікті притиснути до тулуба; 

    1-2-3-4 – обертання рук вперед; 5-6-7-8 – те ж саме назад, 2-3 рази.

Комплекс вправ 2 (для розвитку дихання)

Вихідне положення – стати рівно, руки вниз;

    1-2 – руки в сторони – вдихнути;

    3-4 – різко обняти себе руками за плечі – видихнути. Повторити 3-4 рази.

2. Вихідне положення – стати рівно, руки вниз.

    1-2 – руки в сторони – вдихнути;

    3-4 – присісти, обняти руками коліна – видихнути. Повторити 3-4 рази.

3.  Вдихнути широко відкритим ротом, видихнути носом.  Повторити 4-5 разів.

 

Комплекс вправ 3 (гімнастика для очей)

    1. Швидко покліпати очима; заплющити очі та посидіти спокійно, повільно рахуючи до 5.  Повторити 4 -5 разів.

    2. Міцно замружити очі.  Порахувати до 3, відкрити очі та подивитися вдалечінь.  Порахувати до 5. Повторити 4 – 5 разів.

    3. У середньому темпі проробити 3 – 4 кругових рухів очима в правий бік, стільки ж само – у лівий.  Розслабивши очні м’язи, подивитися вдалечінь – на рахунок 1 – 6.Повторити 1 – 2 рази.

 

Фізкультхвилинки на використання таблиці множення

5 • 2 = 10 – Черешеньки висять.

(Руки підняти високо вгору.)

5-3 = 15 – Там діти юрмляться.

(Підстрибувати, ніби хочуть дотягтися до черешень.)

5 • 4 = 20 – У саду пташки гніздяться.

(Руки скласти у пригорщі, ніби гніздечко, і підняти вгору.)

5 • 5 = 25 – Діти вдячні їм за сад.

(Руки прикласти до грудей і нахилитися вперед - вклонитися.)

5 • 6 = 30 – Їх невтомні крильця

(Махи руками.)

5 • 7 = 35 – Годували пташенят.

(Витягнути голову вперед і нахилити її вправо, вліво, вперед.)

5 • 8 = 40 – Ось вже літо скоро.

(Витягнути руки вгору і махи вправо, вліво.)

5 • 9 = 45 – Діти залюбки з'їдять

(Почергово підносити до рота праву і ліву руку.)

5 • 10 = 50 – Фрукти, що дарує сад.

(Почергово правою і лівою рукою імітувати зривання фруктів.)

Весело пташки в садочку літають,        

А діти тихенько за парти сідають.

(Сісти за парту.)

6 • 2 = 12 – Діти в школі вчаться.

(Стати рівненько біля парт, руки витягнути вздовж тулуба.)

6 • 3 = 18 – На перерві веселяться.

(Виконати танцювальні рухи.)

6 • 4 = 24 – Хочуть набратися сили

(Руки витягнути вгору і пальчики затиснути в кулаки, поперемінно згинати у ліктях і випрямляти, ніби піднімають гантелі.)

6 • 5 = 30 – Й на урок не запізнитись.

(Руки на поясі, біг на місці.)

6 • 6 = 36 –Учень у школі не гість.

(Поперемінні заперечувальні помахи вказівними пальчиками правої і лівої руки.)

6 • 7 = 42 – Кожен працює сповна.

(Вирівнятися, покласти рівно руку одну на другу перед грудьми.)

6 • 8 = 48 – Вчаться навіть звірі в лісі.

(Приставити кисті до голови і витягнути пальчики вгору, помахати ними.)

6 • 9 = 54 – Учні все зрозуміли

(Змах руками в сторони від середини грудей.)

6• 10 = 60 – Й математику вчать.

(Стати струнко.)

Усі тихенько сідають І працювати починають.

(Сісти за парту.)

Важливо пам’ятати пораду  К. Ушинського «Дайте дитині трохи порухатися, і вона знову подарує вам десять хвилин уваги, а десять хвилин жвавої уваги, якщо ви зуміли їх використати, дадуть вам в результаті більше, ніж цілий  тиждень напівсонних занять».  

      СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.               Гра по-новому, навчання по-іншому. Методичний посібник / упорядник О.Рома. The LEGO foundation, 2018.  44 с.
  2.               Державний стандарт початкової освіти (2018 р.).
  3.               Інтернет-ресурс - -http://repository.ldufk.edu.ua/bitstream/34606048/5231/1/%D0%9B%D0%B5%D0%BA-8.pdf
  4.               Ничкало Н.Г., Смагін І.І., Солдатенко М.М. Інноваційність ідей А. С. Макаренка в педагогіці ХХІ століття / за ред. О.А. Дубасенюк: монографія.  Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2013. 304 с.
  5.               Нова українська школа: порадник для вчителя / за заг. ред. Н. М. Бібік. Київ: Літера ЛТД, 2018. 160 с.
  6.               Нова українська школа: порадник для вчителя / Під заг. ред. Бібік Н. М. К.: ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2017. 206 с.
  7.               Портал освітян України / Інтернет ресурс -https://www.pedrada.com.ua/article/2251-nush-ta-nnovatsyn-tehnolog-v-pochatkovy-shkol.
  8.               Портал превентивної освіти. Інтернет-ресурс -http://autta.org.ua/ua/materials/theme/Fizychne-zdorovia/?start=2.
  9.               Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року: Розпорядження КМУ від 14 грудня 2016 р. # 988-р.
  10.          Типова освітня програма для закладів загальної середньої освіти, розроблена під керівництвом О. Я. Савченко (2019 р.)

 

 

 

ВИСНОВКИ

В умовах впровадження Нової української школи розглядається «Школа компетентностей», яка буде враховувати індивідуальні здібності кожної дитини.

Наші діти – це «діти третього тисячоліття», їхні погляди, спосіб життя кардинально відрізняються від нас. Життя для них - це гармонія між пізнаванням нового, самовдосконаленням, грою та розвагами.

У зв’язку з покращенням інформаційних технологій змінилося і наше життя, воно стало малорухомим, багато часу діти проводять біля комп’ютерів та гаджетів, тим самим знизивши рухову активність. Адже рухова активність створює необхідні умови для росту та розвитку організму, є найбільш ефективним засобом профілактики та лікування захворювань.

Досвідом передбачено, що системне включення до процесу фізичного виховання обізнаності учнів стану свого організму, а саме – діагностика стану здоров’я, адаптивних можливостей та фізичного розвитку; втілення методу оцінювання досягнень учнів та пам’яток здоров’я, дозволить змінити методику проведення як років фізичної культури, так і процесу фізичного виховання, переорієнтує спільну діяльність учнів і педагога з позиції фізичної підготовки на позицію формування, збереження та зміцнення здоров’я дітей в умовах навчального закладу.

Саме такий підхід, на нашу думку дозволить задовольнити програмні вимоги до процесу фізичного виховання, серед яких пріоритетним є здійснення потреби особистості підтримувати стан свого здоров’я на уроках з фізичного виховання. Такий підхід сприятиме позитивній зміні відношення до уроку фізичної культури, а саме – активізації діяльності учнів не лише як до процесу задоволення пізнавальних потреб, але й забезпечити активне залучення молодших школярів до здоров’язберігаючого навчального процесу, формування в них активної позиції щодо зміцнення і збереження власного здоров’я.

Однією з невирішених проблем є зниження інтересу у дітей до традиційних уроків фізичної культури, а також питання впровадження різних новітніх технологій під час фізичного виховання молодших школярів.

Нові підходи до організації уроку фізичної культури створюють сприятливі умови для формування особистості, для розвитку не тільки учнів, а й вчителя. Саме тому, відповідно до вимог сучасного покоління виникає необхідність розробки новітніх технологій на уроках фізичної культури.

Оздоровчий ефект занять фізичною культурою забезпечується за умови повної відповідності фізичного навантаження функціональними можливостями організму. Всі учні потребують індивідуального підходу, і тому учні кожного класу поділяються на групи і підгрупи, які працюють за різними формами заняття, відповідно до групи здоров’я.

Основною метою є якісний, максимально ефективний вплив на певні м’язові групи, на системи і функції організму за допомогою комплексу лікувального впливу.

Ефективність новітніх технологій полягає в рівносторонньому впливі на опорно-руховий апарат, серцево-судинну, дихальну і нервову системи організму дитини, розвиток рухових здібностей та профілактику різних захворювань. Емоційність занять пояснюється не тільки музичним супроводом, який створює позитивний психологічний настрій, а прагнення погоджувати свої рухи з рухами партнерів у групі, можливість демонстрації відпрацьованих рухів, отримання задоволення від занять, які емоційно надихають.

При легкій формі вправи виконуються у всіх м’язових групах з великою амплітудою, темп повільний і середній, вправи різні по важкості в координаційному відношенні.

Ігрові технології посідають провідне місце у фізичному вихованні дітей та відносяться до потреб, обумовлених самою природою людини: фізичний розвиток і тренування організму, спілкування прагнення до самореалізації та визнання, отримання позитивних емоцій.

        Фізичне виховання – могутній засіб активного впливу на розвиток організму і вдосконалення його функцій. Вчитель фізичної культури повинен постійно здійснювати контроль за станом виконання фізичних вправ учнями на уроці, їх дозування, правильність виконання та рівень фізичного навантаження. Належний стан фізичного виховання в школі можливий за активної участі в ньому адміністрації, класних керівників, вчителів фізичної культури у тісному контакті з медпрацівниками, інакше кажучи, за повноцінної співпраці педагогів та лікаря. Необхідно, щоб всі заходи з фізичного виховання проводилися з врахуванням фізичного стану і вікових особливостей учнів, при дотриманні всіх дидактичних методів.

         На сучасному етапі розвитку загальноосвітньої школи значне місце приділяється впровадженню в навчально-виховний процес здоров’язберігаючих технологій, орієнтованих на перспективу розвитку нетрадиційних форм та систем оздоровлення, що допоможе учням встановити зв’язки з природою, навчитись керувати своїми емоціями, поведінкою, рухами, досягти гармонії між тілом і духом.

 Мета роботи та успіх роботи, з використанням інноваційних технологій в системі фізичного виховання безперечно залежить від самого вчителя його професіоналізму творчості й майстерності, і безперечно – бажання впроваджувати цей напрямок, розвитку дитини в практику своєї професійної діяльності.

   Отже, заняття фізичною культурою з дітьми можуть бути дуже різноманітними, головне - їх послідовність, систематичність та вірна організація.  При хорошій підготовці та правильному підходу до його організації учні не тільки отримають неабияке задоволення, позитивний емоційний настрій, відкриють для себе багато нового та цікавого, пізнаючи світ, але й суттєво зміцнять своє фізичне та психічне здоров’я.

Освітня реформа нової української школи (НУШ) наголошує на важливості виховування молодого покоління фізично розвинутими, загартованими, готовими до праці й оборони нашої Батьківщини. Серед великої кількості різноманітних засобів фізичного виховання значне місце посідають рухливі ігри, що сприяють розв’язанню навчально-оздоровчих завдань. Використання ігрових технологій дозволять організувати й провести цікаві, змістовні уроки, уникнути одноманітності, підвищити ефективність навчального процесу, а також викликати цікавість учнів до самостійних занять фізичними вправами.

Отже метою фізкультурної освітньої галузі є формування соціальної та інших ключових компетентностей, стійкої мотивації здобувачів освіти до занять фізичною культурою і спортом для забезпечення гармонійного фізичного розвитку, підвищення функціональних можливостей організму, вдосконалення життєво необхідних рухових умінь та навичок. Учень молодшої школи: регулярно займається руховою активністю, фізичною культурою та спортом; демонструє рухові вміння та навички та використовує їх у різних життєвих ситуаціях; добирає фізичні вправи для підвищення рівня фізичної підготовленості; керується правилами безпечної і чесної гри, уміє боротися, вигравати і програвати; усвідомлює значення фізичних вправ для здоров’я, емоційного задоволення, гартування характеру, самовираження та соціальної взаємодії.

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
20 березня
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку