Орієнтовна розробка до модельної програми " Тема тижня «Спорт» Тема дня: Чи чули ви про Олімпійські, Паралімпійські та Дефлімпійські ігри?"

Про матеріал

Орієнтовна розробка дня до модельної програми Нової української школи. Тема тижня «Спорт»

Тема дня:

Чи чули ви про Олімпійські, Паралімпійські та Дефлімпійські ігри? Роль наших співгромадян в олімпійському русі?

Матеріал рекомендовано вчителям початкової школи , що планують працювати у 1 класі у 2018/2019 навчальному році.

Перегляд файлу

Кучик Олена Анатоліївна,

 Садовська ЗОШ  І-ІІІ ступенів Лозівської районної ради Харківської області

 

Тиждень 28

Тема тижня «Спорт»

Тема дня:

Чи чули ви про Олімпійські, Паралімпійські та Дефлімпійські ігри? Роль наших співгромадян  в олімпійському русі?

Ранкова зустріч « чарівний м’яч»

Учні стають у коло та по черзі передають із рук в руки м’яч, вітаючись до нього та називаючи види спорту, де використовують м’яч.

Створення позитивного настрою

Учні  показують один із видів спорту, де не потрібен м’яч,  за командою ведучого. (слід повторити поняття «правила гри»)

Розглянь малюнки. Що там зображено?  Які види спорту можна визначити за малюнками? Запиши відомі тобі види спорту. Спробуй поставити їх назви  у алфавітному порядку. Розкажи про один із них.

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\матеріали\vector-olympic-sports-icons.jpg

Чи знаєте ви, де використовуються ці позначення видів спорту?

А коли використовують наступні символи? Що вони означають?

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\83116d3e21c8d72a72e71df52809eea8.jpg

 

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\матеріали\b6f38ee17d09297308464805cef059ff--lego.jpg

 

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\матеріали\ebfebe2bc9490cd023201f9c12bc4bbc.jpg

Так, це символи Олімпійських ігор. Як ви думаєте, що вони означають?

Люди, які захоплюються спортом, знають, що олімпійський прапор прикрашають п'ять переплетених між собою кілець.
Кожне кільце олімпійського прапора - це населені континенти нашої планети, тобто число кілець відповідає числу континентів. Це говорить про те, що брати участь в олімпійських іграх дозволяється спортсменів зі всього світу, без обмежень за кольором шкіри, соціальним станом, стану та інших факторів. Подібне ставлення до спортсменів - мета створення дружби та миру на нашій планеті, мета згуртування людей. 
Емблема олімпійських ігор була прийнята в 1913р. Різнокольорові кільця цієї емблеми відповідають: кільце зеленого кольору - Австралії з Океанією, червоне - Америці, жовте - Азії, чорне - Африці та синє - Європі. 
За іншою версією - Кільце синього кольору відображає стихію води — плавання. Зелений колір конкур, енергія дерева, червоний  фехтування, вогонь, жовтий  біг, енергія землі, чорний  стрільба, енергія металу.

Минає час, змінюється зміст, але сенс залишається. П’ять переплетених кілець — символ олімпійських ігор, будь-яка дитина це скаже.

 Вибрати на зображеннях  олімпійські види спорту. Пояснити свій вибір.

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\banner-2.gif

 

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\sport2.jpg

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\sport-i-zdorove_1.jpg

 

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\sport-e1469097268243.jpg

Скільки видів спорту зображено на малюнках? Скільки людей?  Запишіть цей вираз, порівнявши ваші дані. Чому вийшла нерівність? Обґрунтуйте своє пояснення.

А чому Олімпійські ігри саме так називаються?

Дослідницький рух

 (у різних місцях класу заховані зображення, що стосуються історії Олімпійських ігор. Учні мають їх зібрати, розмістити у хронологічному порядку та спробувати дати відповідь на запитання)

 Історія олімпійських ігор захоплююча і повна несподіванок. То як, пірнемо у незвідані далі світових олімпіад?

Історія виникнення Олімпійських ігор

Як усе починалось

Славнозвісні Олімпійські ігри на честь Зевса Олімпійського зародилися ще в Стародавній Греції і проводилися з 776 року до н. е. кожні 4 роки у місті Олімпія. Спортивні змагання мали настільки грандіозний успіх та велике значення для тогочасного суспільства, що на час Олімпійських перегонів припинялися війни і встановлювалася екехірія — священне перемир’я.

Як виникли Олімпійські ігри

З усіх усюд до Олімпії валив люд: хто діставався пішки, хто — верхи, а дехто навіть плив кораблем за тридев’ять земель, аби лиш одним оком глянути на величних грецьких атлетів. Навколо міста виростали цілі наметові поселення. Щоб поспостерігати за спортсменами, глядачі вщент заповнювали схили пагорбів навколо долини річки Алфей.

Історія виникнення Олімпійських ігор

Після урочистої перемоги та церемонії нагородження ( вручення вінка зі священної маслини та пальмової гілки) олімпіонік жив, як вареник у маслі. На його честь влаштовували свята, співали гімни, виготовляли статуї, в Афінах — звільняли від податків та обтяжливих громадських обов’язків. А ще переможцеві завжди лишали найкраще місце в театрі. Подекуди особливими привілеями користувались навіть діти олімпійця.

Історія виникнення Олімпійських ігор

Цікаво, що жінок на Олімпійські змагання не пускали під страхом смертельної кари.

Відважні елліни змагалися з бігу, кулачного бою (переможцем якого одного разу став Піфагор), стрибків, кидання списа тощо. Проте найбільш небезпечними були перегони колісниць. Ти не повіриш, але переможцем кінних змагань вважали власника коней, а не бідного візника, який ризикував життям заради виграшу.

Загадкова та непередбачувана історія Олімпійських ігор

З Олімпійськими іграми пов’язано багато легенд. Одна з них розповідає, нібито перші змагання організував сам Зевс на честь перемоги над батьком. Правда це чи ні, а от в літературі вперше згадав про Олімпійські ігри Стародавньої Греції саме Гомер у поемі «Іліада».

Олімпійські ігри

Археологічні розкопки свідчать, що в Олімпії спеціально для змагань було зведено 5 стадіонів прямокутної або підковоподібної форми з трибунами для уболівальників.

Олімпійські ігри

На жаль, нині нічого не відомо про час чемпіонів. Досить було першим дістатися фінішу, аби здобути право запалити священний вогонь. Та перекази розповідають нам про олімпійців, що бігали швидше від зайців, а чого тільки вартий талант спартанця Ладаса, який під час бігу не залишав на піску слідів.

Олімпійські ігри

Сучасні Олімпійські ігри

Сучасні найвідоміші міжнародні спортивні змагання, відомі як літні Олімпійські ігри, проводяться раз на чотири роки з 1896-го. Ініціатором виступив французький барон П’єр де Кубертен. Він вважав, що саме недостатня фізична підготовка завадила французьким солдатам виграти у Франко-Прусській війні 1870-1871 років. Молодь повинна мірятися силою на спортивних майданчиках, а не на полях боїв, стверджував чоловік.

Загадкова та непередбачувана історія Олімпійських ігор

Перші Олімпійські ігри провели в Афінах. Для організації змагань створили Міжнародний олімпійський комітет, першим президентом якого став Деметріус Викелас із Греції.

З того часу проведення всесвітньої олімпіади стало доброю традицією. На фоні вражаючих розкопок та археологічних знахідок ідея олімпізму ширилася всією Європою. Дедалі частіше європейські держави організовували власні спортивні змагання, за якими спостерігав увесь світ.

Олімпійські ігри

А як же зимові види спорту?..

Щоб заповнити прогалину в змаганнях із зимових видів спорту, які влітку провести було технічно неможливо,з25 січня 1924 року проводяться зимові Олімпійські ігри. Перші були організовані у французькому місті Шамоні. Окрім фігурного катання і хокею, спортсмени змагалися зі швидкісного бігу на ковзанах, стрибків з трампліну тощо.

зимові види спорту

Поборотися за першість у змаганнях виявили бажання 293 атлети, в тому числі 13 жінок, із 16-ти країн світу. Першим олімпійським чемпіоном зимових ігор став Ч. Джутроу з США (швидкісний біг на ковзанах), проте в підсумку лідерами змагань виявилися команди Фінляндії та Норвегії. Перегони тривали 11 днів і закінчилися 4 лютого.

зимові види спорту

зимові види спорту

Атрибути Олімпійських ігор

Нині символом і емблемою Олімпійських ігор є п’ять кілець, переплетених між собою, що символізують об’єднання п’яти континентів.

Атрибути Олімпійських ігор

Олімпійський девіз, запропонований католицьким ченцем Анрі Дідоном: «Швидше, вище, сильніше».

На церемонії відкриття кожної олімпіади піднімають прапор — біле полотнище з емблемою (олімпійськими кільцями). Протягом усієї олімпіади горить олімпійський вогонь, який до місця проведення щоразу привозять з Олімпії.

Олімпійський вогонь

З 1968 року кожна олімпіада має свій талісман.

Талісмани Олімпійських ігор

До речі, першою олімпійською чемпіонкою незалежної України стала фігуристка Оксана Баюл.

Загадкова та непередбачувана історія Олімпійських ігор

Церемонія відкриття та закриття Олімпійських ігор — це завжди яскраве видовище, яке іще раз підкреслює престиж та планетарного масштабу важливість цих всесвітніх змагань.

Церемонія відкриття та закриття Олімпійських ігор

 

Які ж якості необхідні спортсменам, щоб стати олімпійськими чемпіонами? Заповніть картку. Поясніть, чому ви вирішили саме так?

C:\Users\Алёна\Desktop\спорт\матеріали\slide_33.jpg

А якщо у людини є фізичні вади,чи може вона стати спортсменом?

Що це за символи?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Deaflympics_logo.svg/200px-Deaflympics_logo.svg.pngC:\Users\Алёна\Desktop\спорт\матеріали\52fae809c3a9e9669b7b53624fce53f2ccfc810c.jpg

Паралімпійські ігри — міжнародні спортивні змагання для людей із обмеженими фізичними можливостями. Традиційно проводяться після Олімпійських ігор, а починаючи з 1992 — на тих же аренах, що й Олімпійські ігри.

Медалі Паралімпійських іграх незалежної України

Літні Параолімпійські ігри

Ігри

Золото

Срібло

Бронза

Загалом

Місце

1996 Атланта

1

4

2

7

44

2000 Сідней

3

20

14

37

35

2004 Афіни

24

12

19

55

6

2008 Пекін

24

18

32

74

4

2012 Лондон

32

24

28

84

4

2016 Ріо-де-Жанейро

41

37

39

117

3

Загалом

125

115

134

374

 

 

Медалі на зимових Паралімпійських іграх

Ігри

Золото

Срібло

Бронза

Загалом

Місце

1998 Нагано

3

2

4

9

14

2002 Солт-Лейк-Сіті

0

6

6

12

18

2006 Турин

7

9

9

25

3

2010 Ванкувер

5

8

6

19

5

2014 Сочі

5

9

11

25

4

Всього

20

34

36

90

 

 

Дефлімпійські ігри  спортивні змагання найвищого рівня для людей, що не чують.

Дефлімпійські ігри (2017Медальний залік)

країна-господар (Туреччина)

 Місце 

Країна

Золото

Срібло

Бронза

Загалом

1

Росія Росія (RUS)

85

53

61

199

2

Україна Україна (UKR)

21

42

36

99

3

Південна Корея Південна Корея (KOR)

18

20

14

52

4

Туреччина Туреччина (TUR)

17

7

22

46

5

КНР КНР (CHN)

14

9

11

34

6

Японія Японія (JPN)

6

9

12

27

7

Іран Іран (IRI)

5

9

20

34

8

Венесуела Венесуела (VEN)

5

5

8

18

9

Кенія Кенія (KEN)

5

5

6

16

10

США США (USA)

5

3

8

16

11

Білорусь Білорусь (BLR)

4

9

3

16

12

Flag of Chinese Taipei for Deaf.png Chinese Taipei (TPE)

4

5

8

17

13

Німеччина Німеччина (GER)

4

5

3

12

14

Велика Британія Велика Британія (GBR)

3

1

5

9

15

Словаччина Словаччина (SVK)

2

2

2

6

16

Греція Греція (GRE)

2

1

2

5

17

Куба Куба (CUB)

2

1

0

3

18

Чехія Чехія (CZE)

2

0

2

4

19

Таїланд Таїланд (THA)

2

0

0

2

20

Литва Литва (LTU)

1

5

7

13

21

Італія Італія (ITA)

1

3

8

12

22

Польща Польща (POL)

1

3

7

11

23

Хорватія Хорватія (CRO)

1

3

2

6

24

Франція Франція (FRA)

1

2

6

9

25

Казахстан Казахстан (KAZ)

1

1

5

7

26

Індія Індія (IND)

1

1

3

5

27

Швейцарія Швейцарія (SUI)

1

1

0

2

28

Бразилія Бразилія (BRA)

1

0

4

5

29

Норвегія Норвегія (NOR)

1

0

1

2

Сінгапур Сінгапур (SGP)

1

0

1

2

31

Латвія Латвія (LVA)

1

0

0

1

Мексика Мексика (MEX)

1

0

0

1

33

Монголія Монголія (MGL)

0

4

5

9

34

Грузія Грузія (GEO)

0

2

1

3

35

ПАР ПАР (RSA)

0

2

0

2

36

Вірменія Вірменія (ARM)

0

1

4

5

37

Індонезія Індонезія (INA)

0

1

1

2

Португалія Португалія (POR)

0

1

1

2

39

Еквадор Еквадор (ECU)

0

1

0

1

Малайзія Малайзія (MAS)

0

1

0

1

Швеція Швеція (SWE)

0

1

0

1

42

Киргизстан Киргизстан (KGZ)

0

0

4

4

43

Болгарія Болгарія (BUL)

0

0

3

3

44

Австрія Австрія (AUT)

0

0

1

1

Єгипет Єгипет (EGY)

0

0

1

1

Естонія Естонія (EST)

0

0

1

1

Фінляндія Фінляндія (FIN)

0

0

1

1

Угорщина Угорщина (HUN)

0

0

1

1

Ізраїль Ізраїль (ISR)

0

0

1

1

Нідерланди Нідерланди (NED)

0

0

1

1

Іспанія Іспанія (ESP)

0

0

1

1

Всього:

219

219

294

732

 

Отже, бачимо, що Олімпійський рух не стоїть осторонь України. Спробуємо і ми приєднатися до нього.

П'ять кольорів і п'ять кругів:
Синій, червоний і зелений,
Жовтий, чорний. Біг століть
Не стирає тих законів,
Що земний зв'язали світ,
Він так чекав Олімпіади,
Хто ж переможець цих ігор?
Ми будемо чекати твоєї нагороди!

Зметнуться до неба кільця світу,
Кольори такі все в природі є,
Вони сьогодні закликають всіх спортсменів,
Зберігати свою гідність і честь!
По стадіону рушити спортсмени,
Парад всіх тих, хто прибув для боротьби,
Хто життя своє красивим зробив,
Той неодмінно переможе!
 

 На згадку про сьогоднішній день, пропоную зробити Олімпійські кільця

(аплікація, малюнок, поробка з природного матеріалу, ори гамі тощо). Наводжу приклад ори гамі.

 Для того, щоб зробити олімпійські кільця в техніці орігамі, нам знадобиться: 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_69120c5280c47217d2549bec76c228ce.jpg.jpg

 

• аркуш білого картону;
• кольоровий папір (блакитного, чорного, червоного, жовтого та зеленого кольорів);
• ножиці;
• лінійка;
• клей;
Для того щоб паперові кільця вийшли максимально наближеними до реальної круглій формі, їх збирають з семи окремих модулів. Вирізаємо з кольорового паперу за 7 квадратів, кожного кольору, розміром 10x10 див. 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_13f5c255bb14f1471294ffe4826f9d8e.jpg.jpg

 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_a87704af3a234ebf70c8eeb4e7b17130.jpg.jpg


Звертаємо квадрат по діагоналі навпіл, щоб вийшов трикутник.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_5f40ca40389d3fb6c1305eb9ee68b83bc2.jpg.jpg


Одержаний трикутник теж звертаємо навпіл. http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_398a95537e22353f05490043840534f2.jpg.jpg

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_4ab7853c1fce09a2b8ed843064d555db.jpg.jpg

 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_f689535fe8c0b9f92b8663d0dc08664f.jpg.jpg


Потім вершину рівностороннього трикутника загнути до основи по центру, враховуючи при цьому, щоб попередня лінія згину була зліва.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_65d5fab0e0f49eeb5991bef0180d051c.jpg.jpg


Аналогічно згорнути інші квадрати. З силою проводите по згину для їх фіксації. 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_6392311c4b60f50ade9c6e5cb548133f.jpg.jpg


У вас повинно вийти з 7 модулів кожного кольору.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_95b03324605c12ea7b9a79232fa1e5c2.jpg.jpg


Починаємо збирати кільця, для цього вставляємо один модуль кутом з роз'єднаними краями(правий кут) в інший модуль, де кут зі згином(лівий кут), закріплюючи їх клеєм.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_68998fec086d63c91fb6f6032056137d.jpg.jpg

 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_64cd65eebce3ea71f792228a6886acff.jpg.jpg

 

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_ca97b8eb898cad85d87a60cd49a62e8c.jpg.jpg


Зібравши 7 модулів одного кольору, залиште один край не склеєним для з'єднання кілець один з одним.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_99f5df22e95240c72cab7f1dd6920508.jpg.jpg


Робимо інші кільця за такою ж схемою.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_4df885289efffa964bfda69de4e04d04.jpg.jpg


Перевертаємо готові кільця на лицьову сторону, (з вивороту повинні залишитися загнуті куточки) розкладаємо правильно по квітам і з'єднуємо між собою, фіксуючи клеєм. Кільця готові.

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl014/12958_48d6b37892ef5cc088cb0cdf177b6fd2.jpg.jpg


Кріпимо кільця на аркуш білого картону клеєм. У нас вийшов прапор олімпійських ігор.

 

Для підведення підсумків просимо дітей написати побажання спортсменам –олімпійцям та тим, хто бажає ними стати.

 

*Під час створення роботи було використано матеріали мережі Інтернет.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
14 травня 2018
Переглядів
2730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку