Оскар Уайльд. Хлопчик-зірка

Про матеріал
Презентація для 5 класу за казкою Оскара Уайльда "Хлопчик-зірка". Презентація містить біографію митця і переказ сюжету казки (без фіналу).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вісімнадцяте січня. Класна робота. Оскар Уайльд(1854-1900) «Хлопчик-зірка»

Номер слайду 2

Оскар Уайльд  (1854-1900) – ірландський філософ, естет, письменник, поет. Оскар народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні, його батько був лікарем-хірургом, а мати письменницею і журналісткою. Першу освіту Оскар Уайльд здобув удома. Батьки, чудово освічені, прищепили йому з дитинства любов до книг і мов.

Номер слайду 3

З 1864 по 1871 Оскар Уайльд навчався в Королівській школі Портора (поблизу Дубліна), яку закінчив із золотою медаллю. Уайльд був удостоєний Королівської шкільної стипендії для навчання в дублінському Трініті-коледжі (коледжі Св. Трійці). З 1871 по 1874 він навчався у Трініті-коледжі. У цьому навчальному закладі Уайльд придбав не тільки знання, а ще деякі переконання, риси характеру, які він зберіг на все життя.

Номер слайду 4

У 1874 році Уайльд, удостоївся стипендії на навчання в Оксфордському коледжі Магдалини на класичному відділенні. Ще під час студентства Оскар подорожував по Європі, а також написав кілька творів. За поему «Равенна» отримав Ньюдігейтську премію. Після закінчення університету в 1878 рокці, він оселився в Лондоні, їздив по США з лекціями. Перший опублікований збірник Уайльда «Вірші» вийшов в 1881 році. Повернувшись до Лондона, Оскар одружується на Констанції Ллойд (у них було 2 сина, для яких він сам писав і видавав казки).

Номер слайду 5

Наступний період його життя був літературно плідний. Він працював журналістом (був редактором журналу «Жіночий світ»), а також написав безліч оповідань в той час. У 1891 році був опублікований популярний роман Уайльда «Портрет Доріана Грея», а написаний він був у 1890.. Дотепність письменника прекрасно проявилося в комедіях «Ідеальний чоловік», «Як важливо бути серйозним», «Саломея» (1891). Після того, як Оскар кинув сім’ю через інші відносини, маркіз Куїнсберрі подав на Уайльда до суду. Оскар був засуджений на два роки в’язниці, в якій остаточно зламався морально. Звільнившись у 1897 році, оселився у Франції, змінивши ім’я на Себастьяна Мельмота, написав «Баладу Редінзької в’язниці».30 листопада 1900 життя Уайльда обірвалося в результаті хвороби (менінгіту).

Номер слайду 6

«хлопчик-зірка»Тема – тернистий шлях Хлопчика-зірки до здобуття справжньої краси та люблячих батьківІдея – уславлення духовної краси та любові до матері. Головна думка – люди повинні бути добрими, милосердними, справедливими, шляхетними, повинні допомагати один одному.

Номер слайду 7

Основний конфлікт казки “Хлопчик-зірка”Конфлікт полягає у невідповідності яскравої, досконалої зовнішності головного героя та його потворної жорстокої душі, його самозакоханості та немилосердності. Коли хлопчик перетворюється на потвору, то його зовнішність та внутрішня сутність відповідають одне одному. Конфлікт у творі є:між добром та злом між зовнішньою красою та внутрішньою потворністюміж жорстокістю та людяністю, милосердям.

Номер слайду 8

Композиція і сюжет твору. Ця казка була вміщена автором у збірку "Гранатовий будиночок", до якої входили чотири казки. Головного героя казки "Хлопчик-Зірка" знайшли взимку Лісоруби. Один з чоловіків змилосердився і не покинув дитину замерзати в лісі. Хлопчик-Зірка почав рости з дітьми Лісоруба і з кожним роком ставав красивішим. Та його краса була лише зовнішня: він ріс гордим, жорстоким, самозакоханим. Хлопчик-Зірка знущався з дітей, був байдужим до сліпих, немічних, жорстоко поводився з тваринами, але саме його однолітки обрали вожаком і поступово ставали такими ж жорстокими, як і він.

Номер слайду 9

Якось він познущався над жебрачкою, яка виявилася його матір'ю. Хлопчик не хотів сприймати цю новину, він образив і прогнав жінку. Проявивши нечувану жорстокість, Хлопчика-Зірку було справедливо покарано, бо раптом його краса зникла. Лише тоді, коли діти насміялися над його потворністю, він зрозумів, скільки зробив зла за своє ще коротке життя. То ж він вирушає на пошуки матері-жебрачки, щоб попросити пробачення. Йому довелося пройти багато випробувань, три роки він шукав матір, поки не прийшов у місто над річкою.

Номер слайду 10

Тут він потрапив у руки злого чаклуна, був змушений шукати за його наказом золоті монети. На допомогу Хлопчикові-Зірці прийшов Заєць, якого той врятував з пастки. Та здобувши першу монету, Хлопчик-Зірка віддає її прокаженому, бо йому стає жаль хворої і нещасної людини. Так само стається з другою і третьою монетами, хоч чаклун пообіцяв вбити хлопчика, якщо той прийде з порожніми руками. 

Номер слайду 11

Подумаймо…Караваджо «Нарцис»Ілюстрація до твору «Хлопчик-зірка»

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Прочитати казку «Хлопчик-зірка»Намалювати ілюстрацію до твору. Написати сенкан до образу хлопчика

pptx
Додано
23 січня 2023
Переглядів
1323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку