Основні теоретичні матеріали з модуля "легка атлетика"

Про матеріал
В презентації викладений матеріал з модуля легка атлетика, якй можна використовувати на як на дистанційному навчанні, так і а очному для самостійного опрацювання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Види легкої атлетики. Ходьба. Спортивна ходьба – це циклічний локомоторний рух помірної інтенсивності, який складається з чергування кроків, при якому спортсмен повинен постійно здійснювати контакт з землею, і при цьому винесена вперед нога повинна бути повністю випрямлена з моменту торкання землі і до моменту вертикалі.

Номер слайду 3

Біг. Біг поділяється на короткі (100, 200, 400 м), середні (800 і 1500 м), довгі (5000 і 10 000 м) і наддовгі дистанції (марафонський біг – 42 км 195 м), естафетний біг (4 х 100 і 4 х 400 м), біг з бар’єрами (100 м – жінки, 110 м – чоловіки, 400 м – чоловіки і жінки) і біг з перешкодами (3000 м). Змагання з бігу – один з найстаріших видів спорту, за яким були затверджені офіційні правила змагань, і були включені в програму з перших олімпійських ігор 1896 року. Для бігунів найважливішими якостями є: здатність підтримувати високу швидкість на дистанції, витривалість (для середніх і довгих), швидкісна витривалість (для довгого спринту), реакція і тактичне мислення. Результати в бігових дисциплінах на стадіоні вимірюються з точністю до 1/100 секунди, в шосейному бігу – з точністю до 1/10 секунди.

Номер слайду 4

Естафетний біг. Естафетний біг — це командний вид легкої атлетики, який проводиться як на доріжці стадіону, так і на вулицях міста тощо. До програми великих змагань, як правило, входить естафетний біг  4x100 і 4x400 м. В естафетному бігу використовується естафетна паличка, яка після завершення етапу передається від одного члена команди іншому Передача повинна виконуватися в межах спеціального коридору (в естафеті 4×100 м його довжина становить 20 метрів). Спортсмени не мають права користуватися рукавичками чи іншими засобами для втримання палички.

Номер слайду 5

Біг з бар'єрами. Правила бігу з бар'єрами відповідають правилам легкоатлетичного спринту. Атлети на дистанції бігу з бар'єрами біжать кожен своєю доріжкою. L-подібні (у профіль) бар'єри розміщуються через рівні інтервали так, щоб ніжки бар'єра дивились у напрямку старту (щоб бар'єр, який зачепить бігун, падав уперед, а не травмував бігуна). Для перекидання бар'єра потрібно прикласти силу не меншу за 3,6 кг Дистанціі: Зимовий сезон: 50 метрів, 60 метрів. Літній сезон: 100 метрів (жінки), 110 метрів (чоловіки), 400 метрів

Номер слайду 6

Марафонський біг. Назва Марафонський біг пов'язана з легендою про давньогрецького воїна Фідіппіда, який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу греків над персами у Марафонській битві. Це сталося у 490 р. до н. е. В наш час такі змагання вперше відбулися на Перших Олімпійських іграх 1896 року в Афінах . Причому біговий маршрут відповідав історичному — від міста Марафон до Афін. Довжина маршруту становила 40 кілометрів. Надалі довжина дистанції постійно змінювалась, доки у 1921 році Міжнародна Федерація Легкої Атлетики не затвердила довжину 42 км 195 метрів як офіційну. Маршрут Олімпійських ігор 1896 року було повторено в 2004 році на XXVIII Олімпійських іграх у Афінах.

Номер слайду 7

Стрибки. Стрибки поділяються на вертикальні (стрибок у висоту і стрибок з жердиною) і горизонтальні (стрибок у довжину та потрійний стрибок). Стрибок у висоту з розбігу – дисципліна легкої атлетики, що відноситься до вертикальних стрибків технічних видів.  Змагання зі стрибків у висоту відбуваються в секторі для стрибків, обладнаному планкою на вертикальних основах і місцем для приземлення. Спортсмену на попередньому етапі і у фіналі дається по три спроби на кожній висоті. 

Номер слайду 8

Стрибок у довжину – дисципліна, що відноситься до горизонтальних стрибків технічних видів легкоатлетичної програми. Вимагає від спортсменів стрибучості, спринтерських якостей. Потрі́йний стрибо́к — складна легкоатлетична вправа, яка має три послідовно виконувані стрибки — скачок, крок і стрибок. Відштовхнувшись від планки, спортсмен  приземляється на ту ж саму ногу (скачок), далі відштовхнувшись цією ж ногою, приземляється на іншу (крок), і далі, відштовхнувшись, робить приземлення в яму з піском на дві ноги (стрибок).

Номер слайду 9

Стрибок з жердиною – дисципліна, що відноситься до вертикальних стрибків технічних видів легкоатлетичної програми. Вимагає від спортсменів стрибучості, спринтерських якостей, координації рухів. Стрибок з жердиною серед чоловіків є олімпійським видом спорту з Першої літньої Олімпіади 1896 року, серед жінок – з Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї. Входить до складу легкоатлетичного багатоборства. 

Номер слайду 10

Метання. Метання – штовхання ядра, метання списа, метання диска і метання молота. У 1896 р. в програму ігор включили метання диска і штовхання ядра; в 1900 р. – метання молота, в 1906 р. – метання списа.

Номер слайду 11

Багатоборства Чоловічий вид – десятиборство, проводиться протягом двох днів поспіль. Перший день: біг 100м, стрибки у довжину, штовхання ядра, стрибок у висоту і біг 400м ; другий день: біг 110 м з бар’єрами , метання диска, стрибок з жердиною, метання списа і біг 1500м. Жіночий вид – семиборство. Перший день: біг 100 м з бар’єрами, стрибок у висоту, штовхання ядра, біг 200 м ; другий – стрибок у довжину, метання списа, біг 800 м

Номер слайду 12

До 1887 року всі бігуни стояли на старті в повний зріст, чекаючи команди для початку бігу. Низький старт придумав американський спринтер Шерілл після спостережень за кенгуру, які перед початком руху пригинаються до землі. Коли він, не дивлячись на протест судді і насмішки глядачів, застосував новий спосіб, відразу ж виграв забіг.  Цікаві факти про «Королеву спорту»На Олімпіаді 1968 року в Мехіко Джим Хайнс (США) вперше в світі  “розміняв” 10 секунд в бігу на 100 метрів – 9,95 сек. Французький спринтер Крістофер Леметр -  єдиний белошкірий легкоатлет, що«вибіг» з 10 секунд на дистанції100 метрів– 9,98 се. Абебе Бікила в Римі в 1960 виграв Марафон босоніж. А за 40 днів до перемоги в Токіо 1964 (знову зі світовим рекордом), йому зробили операцію з видалення апендиксу. 

Номер слайду 13

Біл Бауерман, тренер з легкої атлетики університетської команди (штат Орегон) намагався розробити нове бігове взуття. У 1971 році він вирішив скористатися вафельницею, щоб розплавити поліуретан і додати його поверхні відповідний рельєф. Цю ідею він використовував у виробництві для компанії, яку сам же і заснував разом з Філом Найтом. Спочатку ця компанія мала назву «Blue Ribbon Sports», а потім була перейменована в NIKE. Зараз  статуя Бауермана в повний зріст прикрашає кампус університету, а замість постаменту – та сама вафельниця. Рекордсменом серед легкоатлетів за кількістю золотих медалей в історії Олімпійських ігор є Карл Люіс (США), у нього 9 золотих медалей. 

Номер слайду 14

Найшвидший бігун в світі – Ямайський Спринтер Усейн Болт. Йому належить світовий рекорд на 100-метровому (9.58 секунд) і 200-метровому забігах (19.19 сек). Його максимальна зафіксована швидкість 44.72 км /год. Жінки почали приймати участь в Олімпійсьих іграх з легкої атлетики лише в 1928 році.

pptx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
2037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку