Особиста гігієна підлітка

Про матеріал
Мета: надати дітям поняття – гігієна; навчити дотримуватись правил особистої гігієни; закріпити навички догляду за своїм тілом; формувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я. Виховувати прагнення бути чистими і здоровими.
Перегляд файлу

Тема: «Особиста гігієна підлітків»

Мета: надати дітям поняття – гігієна; навчити дотримуватись правил особистої гігієни; закріпити навички догляду за своїм тілом; формувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я. Виховувати прагнення бути чистими і здоровими.

Вид заняття: бесіда

Обладнання та матеріали: м’яч, мультимедійна презентація.

Хід заняття

 

І. Вступна частина

На початку нашого заняття ми з вам поміркуємо, що таке «гігієна» і для чого вона особливо потрібна в підлітковому віці.

  • Отже, що таке гігієна тіла?

(гігієна – це дотримання правил чистоти, охайності, акуратності.  Слово «гігієна» означає здоровий спосіб життя. А однією з найголовніших вимог гігієни є чистота. Чистота потрібна, щоб перемагати небезпечних ворогів людини - збудників хвороб. Бактерії - живі істоти, яких ми не бачимо неозброєним оком. їх багато у воді, грунті. Вони потрапляють на руки разом із брудом. Отже, щоб бути здоровим, треба щодня бути чистим і охайним.

  • Що таке особиста гігієна?   (це дотримання правил чистоти, охайності кожною людиною, особою зокрема)
  •  А як ви розумієте «предмети особистої гігієни»?
  •  Які речі, на ваш погляд, належать до предметів індивідуального користування та чому? (слово дітям)

ІІ. Мозковий штурм

Кидаючи м’яч один одному, діти відповідають на запитання: «Гігієна нам потрібна для того, щоб…»

ІІІ. Про вмивання.

  • Як ви гадаєте, які є правила вмивання?

Насамперед миють руки з милом. Намиленою щіточкою для нігтів добре почистити кінчики пальців. Потім змити мильну піну.

Лице, вуха, шию мити чистими, вдруге намиленими руками.

Закінчувати вмиватися рекомендовано прохолодною водою, що загартовує організм.

Купатися (під душем чи у ванні) потрібно щодня. Витиратися треба особистим чистим і сухим рушником. Якщо дозволяють умови, походити 3-5 хвилин по кімнаті невдягненим — така "повітряна ванна»  підвищує опірність організму.

ІV. Про догляд за ротовою порожниною і зубами.

а) Для чого потрібно чистити зуби?

На зубах постійно відкладаються м'які нашарування у вигляді жовтуватої плівки. Особливо помітна вона на лінії зубів і ясен - своєрідна візитка неохайних людей. Такі нашарування — сприят­ливе середовище для мікробів та вірусів, що призводять до запальних процесів і руйнування зубів (карієсу).

 

б) Як чистити зуби?

Чистять зуби змоченою у воді зубною щіткою із нанесеною на неї зубною пастою. Рухами знизу-вгору чистять нижні зуби, а зверху-вниз — верхні зуби.

Коловими рухами щітки чистять зовнішню і внутрішню поверхні кутніх зубів.

Чистити зуби потрібно щодня після сніданку і після вечері.

в) Якщо сім'я з тієї чи іншої причини не може придбати дитячу зубну пасту, можна скористатись перевіреним народним засобом і пожувати кусочок почищеної сирої картоплини чи топінамбура зі щіпкою солі, а потім вказівними пальцями обох рук почистити зуби, як зубною щіткою (правий палець чистить ліву сторону і навпаки). Після цього рот сполоснути водою кімнатної темпе­ратури.

г) Якщо у  розболівся зуб — потрібно над хворим зубом (на яснах) потримати тампончик, змочений часниковою водичкою (розтовчений часник залити окропом).

 

 V. Гігієна вух.

- на вашу думку, навіщо чистити вуха?

- як часто потрібно чистити вуха?

 

Природа дивовижним чином передбачила періодичне очищення вуха від сторонніх речовин переміщенням сірки зсередини назовні.

Переміщенню сірки сприяє масаж зовнішнього вуха — вушної раковини:

— загнути вушну раковину ззаду наперед, злегка відтягуючи — 5 разів;

— затиснувши козелок великим і вказівним пальцями, порухати його за годинниковою стрілкою — 5-7 разів;

— відтягувати донизу мочку вуха — 5—7 разів. Такий масаж вушної раковини знімає втому, головний біль, підвищує розумові здібності (поліпшується кровопостачання мозку).

Примітка. Масаж вушної раковини проводиться під наглядом дорослих, обережно, уважно, не перетворюючи цей процес в розвагу.

Однак при посиленому утворенні вушної сірки вона може скупчуватися у слухових проходах і навіть утворювати сірчані пробки, що призводить до зниження слуху або повної його втрати. Ось чому під час щоденного умивання вуха також миють теплою водою з милом.

 

VI. Гігієна носа.

-для чого нам потрібен ніс?

Ніс зігріває холодне повітря взимку, очищає забруднене повітря від пилу, тому внутрішня поверхня носа повинна бути чистенькою.

Носова хустинка — надійний помічник у підтриманні вільною носового дихання. Цьому сприятиме також масаж носа, який ми зробимо на наступному практичному занятті.

 

VII. Догляд за ногами.

- поміркуйте, як ви повинні слідкувати за своїми ногами, які правила особистої гігієни знаєте?

Не можна забувати і про елементарні гігієнічні правила догляду за ногами: тримати у чистоті шкарпетки, панчохи, колготки; стежити за чистотою шкіри й нігтів; правильно підбирати взуття. Щоденне миття ніг повинно увійти в звичку, особливо в теплу пору року.

Щоб уникнути грибкових захворювань стоп, не треба користуватися чужим взуттям, шкарпетками, колготками. Відвідуючи душові, лазні, басейни, необхідно взувати купальні тапочки або  капці.

 

VIII. Догляд за волоссям.

  • Які правила догляду за волоссям ви знаєте?

Мити голову потрібно мірою його забруднення. Частота миття визначається індивідуально й залежить від цілого ряду факторів: типу волосся і шкіри, довжини волосся, характеру діяльності, пори року тощо. Попри все голову необхідно мити регулярно, не рідше одного разу на 6–7 днів (якщо волосся нормального типу і здорове). Мити надто часто не варто, однак і чекати надмірного забруднення волосся теж не слід. Не можна допускати свербіння шкіри, жирних пасм, значної кількості лупи.

Взимку голову миють частіше, тому що головний убір не дозволяє голові «дихати», через що виділяється більше шкірного сала й волосся швидко стає жирним.

До речі, і гребінець, і масажна щітка повинні бути суворо індивідуальними. Коли вони забруднюються, їх треба очищати мильною гарячою водою або 10% розчином нашатирного спирту. Особливого догляду потребують сучасні зачіски: дреди, афрокіски, та кіски інших видів плетіння, але догляд за ними багато в чому схожий на догляд за дредами.

Існує думка, що дреди — це «зачіска для нечупар і ледарів». Нібито доглядати за дредами не потрібно — вони довго зберігають вигляд і форму. Але це помилка! Дредлоки вимагають догляду, і часом навіть складнішого, ніж догляд за звичайним волоссям.

 

IX. Догляд за нігтями, руками.

- навіщо стежити за чистотою рук та нігтів, як ви думаєте?

Якщо не стежити за чистою рук, не обрізувати регулярно нігті, то на руках і під нігтями скупчуються хвороботворні мікро­організми та яйця глистів.

Ніколи на гризіть нігті. Легковажна звичка гризти нігті може призвести до запального процесу, зараження глистами або іншими небезпечними хворобами.

Нігті на руках потрібно стригти 1 раз на тиждень, нігті на ногах – 1 раз на два тижні.

 

X. Гігієна очей.

- які дії можуть порушувати наш зір?

Природа попіклувалася так, щоб ваші очі були в безпеці. Брови захищають від поту, що стікають по лобі, повіки захищають від пилу, коли ми кліпаємо. Але нічого не допоможе нашим очам, якщо ми будемо терти їх брудними руками, гратися перед очима гострими предметами, або сидіти перед екраном телевізора, смартфона, планшета. Зір може погіршуватися, якщо ви будете читати лежачи, якщо буде недостатня освітленість.

Читати потрібно за столом. Дивитися в екран гаджету не більше години на добу, на відстані двох метрів. Грати в ігри на телефоні лише півгодини.

Та робити вправи – гімнастику для очей, щоб зняти напругу. Її ми також спробуємо зробити на наступному занятті.

 

XI. Повторення та закріплення .

— Що таке особиста гігієна?

— Навіщо потрібно вмиватися? Чистити зуби?

— Що слід робити, щоб завжди гарно виглядати?

— Які правила гігієни зору ви запам'ятали?

Дякую за увагу, за співпрацю. До нових зустрічей.

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
1416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку