"Особистість в історії: Магатма Ґанді"

Про матеріал
Презентація: "Особистість в історії: Магатма Ґанді" створена для показового аналізу становища Індії, зародження національного опору. Містить найважливішу інформацію за даним питанням, портрети та фотографії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особистість в історії: Магатма ҐандіПідготувала Бойко Анастасія

Номер слайду 2

Зміст презентації01020304 Загально про діяча. Ранні роки. Погляди, боротьба за незалежність. Вшанування та значення

Номер слайду 3

Магатма Ґанді - індійський державний і політичний діяч, національний герой. Один із керівників та ідеологів національно-визвольних рухів Індії. Сформулював філософію ненасилля, що вплинула на національні та міжнародні рухи прихильників мирних змін. Прізвище «Ґанді» перекладається як «бакалійник», тобто продавець прянощів. Саме до цієї касти з варни вайш'їв і належав Могандас.Індійський «батько нації»

Номер слайду 4

Народився 2 жовтня 1869 року в місті Порбандар. Був шостою дитиною в сім'ї. Батько Ґанді був міністром у декількох князівствах півострова Катхіявар. У родині дотримувалися звичаїв індуїстської релігії, не вживали алкоголю, м'яса, не курили тютюну. Родина Ґанді переїхала до іншого міста, де Мохандас пішов до початкової, а згодом і до середньої школи. Майбутній лідер не вирізнявся якимись помітними успіхами в навчанні, був дуже несміливим і уникав товариства інших дітей. У 13 років Могандас одружився зі своєю ровесницею Кастурбай. Ранні роки

Номер слайду 5

Погляди на життя Ґанді сповідував індуїзм, однак вважав за спільні етичні позиції індуїзму, ісламу та християнства. Він сповідував агімсу: релігійно-етичний принцип ненасильства, що ставить вимогу не завдавати болю та зла будь-яким живим істотам. Індуси вірять, що у своєму житті людина має пройти 4 стадії. Йому належить вислів: «Правда — це Бог».

Номер слайду 6

Політичні погляди Ґанді були близькі до анархізму. Його політичним ідеалом була демократична держава з мінімальними функціями центрального урядового апарату. Ґанді виступав за деіндустріалізацію суспільства, повернення до переважно аграрної економіки, що, на його думку, мало стати запорукою справжньої, а не удаваної, демократії. Жителі держави мали б бути рівні в політичних та громадянських правах, зокрема незалежно від статі, а кастовий поділ мав опинитися поза законом. Саме такою він мріяв бачити Індію. Погляди на правління державою

Номер слайду 7

Боротьба за незалежність ІндіїҐанді зблизився з партією Індійський національний конгрес і незабаром став одним із лідерів національно-визвольного руху Індії, ідейним керівником Конгресу. Після Першої світової війни Ґанді та його послідовники виступають на мітингах із закликами до боротьби проти британського панування. Цю боротьбу Ґанді обмежував винятково ненасильницькими формами, засуджуючи будь-яке насильство з боку революційного народу.

Номер слайду 8

Боротьба за незалежнісь ІндіїУ 1919–1947 роках Національний конгрес під керівництвом Ґанді перетворився на масову національну організацію, що мала підтримку народу. Залучення мас у національно-визвольний рух є великою заслугою Ґанді. Під час Другої світової війни Ґанді проголосив, що Індія не може брати участі у війні за свободу в той час, коли самій Індії у свободі відмовлено. Тоді він розпочав кампанію «Quit India» («Полишіть Індію»). Це призвело до насильства й масових арештів.

Номер слайду 9

Боротьба за незалежнісь ІндіїУ рамках боротьби за незалежність Ґанді вдається до бойкоту британських товарів (зокрема сукна), дбає про відродження традиційних індійських ремесел, влаштовує «соляний похід». Символом боротьби стає традиційна індійська самопрядка (чаркха), до якої повертаються більшість індусів. Індуси надають перевагу товарам власного виробництва, хоч вони гіршої якості, ніж британські. Внаслідок його дій Велика Британія втрачає монополію на сіль, що фактично тримала в покорі індійців останні 300 років.

Номер слайду 10

Вшанування та значення. Загалом Ґанді дванадцять разів висували на Нобелівську премію миру, останнього разу незадовго до смерті в 1948 році. У Індії Ганді вважають національним героєм, а у рамках святкування дня незалежності Індії, в 1997році було прийнято рішення про створення меморіалу Махатма Ганді в США. На честь М. Ганді випущено поштові марки багатьох держав світу.

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
3719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку