Особливість харчування народів Португалії. Асортимент страв та особливості їх приготування

Про матеріал
Особливість харчування народів Португалії. Асортимент страв та особливості їх приготування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливість харчування народів Португалії. Асортимент страв та особливості їх приготування Жмура Олена Іванівна Зарубіжна кухня Урок - лекція ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО»

Номер слайду 2

Особливість харчування народів Португалії. Ви дивитеся у далину Атлантичного океану, насолоджуючись при цьому теплим кліматом і мальовничими пейзажами. Сонце опускається за нескінченний горизонт ... Чого ж не вистачає для повної досконалості? Звичайно ж, смачних, ароматних, вишуканих страв! Цим гостинна португальська кухня Вас потішить в достатку.

Номер слайду 3

З давніх давен основним джерелом доходу місцевих жителів, було рибальство і мореплавство. Це й не дивно, адже половину території країни омивають води Атлантичного океану. Тому, улюбленими стравами португальців є страви дарів моря. Тільки з однієї тріски, місцеві кухарі можуть приготувати 365 смачних страв (на кожен день іншу страву). Принагідно зазначимо, що сушена солона тріска – бакаляу (bacalhau) – головний національний продукт країни – вважається “візитною карткою” Португалії. Для приготування іжі також використовують окуня, тунця, форель, скумбрію, сардини, крабів, восьминогів та інших мешканців глибин.

Номер слайду 4

Ось лише деякі рибні страви португальської кухні: “бакальяу а брас” – смажені шматочки солоної тріски з картоплею, цибулею і яйцем; “робола” – смажений вовчий окунь; “кальдейрада” – рибний суп-пюре; “лапас” – смажені молюски; “плачуща риба капітана Відала” – рибний суп, який вариться з живої риби, з додаванням олії, цибулі, перцю, картоплі; “катаплана” – юшка з декількох видів риби і морепродуктів; “тамборіл” – страва з морського чорта; “аррош де марішку” – рис, приготований особливим способом, з морепродуктами (аналог іспанської паельї); “креме де марішкуш” – густий суп з морепродуктів; “амейжуаш а бальяо пато” (поцілунок з черепашкою) – страва з відварених мідій, з коріандром, оливковою олією, часником і білим вином; “салада де полву” – закусочний салат з восьминога

Номер слайду 5

Але не тільки рибними стравами славиться кухня Португалії. Пропоную вашій увазі ще кілька страв, які яскраво характеризують національну кухню: “фейжоада” – чорні боби, запечені з яловичими потрухами, сушеним м’ясом, ковбасками і часником; “бетаху” – португальські котлети зі свинини або яловичини; “боррего” – баранина, запечена в духовці; “сопа де педра” (суп з каменів) – аналог “російської каші з сокири”. У суп кладуть квасолю, свиняче вухо, картопл., морквe, цибул. і ковбаску. І в довершення, кидають маленький камінчик; “кузіду португеза” – змішана страва зі свинини, курки, яловичини і копченостей; “сопа де легумес” – легкий овочевий суп; “францезінья” – незвичайний португальський бутерброд; “франгу” – смажені курчата; “калду верде” густий суп з капусти, цибулі, картоплі, часнику і ковбаси “чорісо”; “саррабуло” – обсмажена свинина з печінкою, тушкована у вині; “пірі-пірі” – курячі стегенця з перцем карі.

Номер слайду 6

Багата кухня Португалії солодкими десертами. Скуштувати португальські солодощі приїжджають туристи з усієї Європи. До десертів прийнято відносити класичні пудинги, кекси, креми, пироги і тістечка. Серед різноманітних десертів виділяються такі “слаколики” як: “мигдальне печиво зі сметаною”, “мигдальна нуга”, “солодкі мигдальні кульки”, “печиво монашки”, “ласощі внука”, “небесне тістечко”, “беленьское тістечко”, “яєчні жовтки в цукровій пудрі” (“овес молес”). А тістечка “паштель де ната” (Pastel de nata) вважаються візитною карткою Лісабона.

Номер слайду 7

Найпопулярнішими у всьому світі напоями вважаються португальські вина – “Bairrado”, “Borba”, “Carcavelos”, “Madeira” і, звичайно, легендарний портвейн. Своєрідним є зелене вино “Vinho Verde” – мається на увазі не колір напою, а його короткий термін витримки. Португальці також полюбляють лікери, зокрема, “жінжу” – португальський вишневий лікер, який зазвичай подають в шоколадному стаканчику та “медронью” – лікер з плодів суничного дерева. У Португалії можна спробувати і місцеве пиво під назвою “сервежа”. З безалкогольних напоїв португальці просто обожнюють пити каву

Номер слайду 8

Національна португальська кухня – кращий приклад того, як пристрасті населення країни не змінилися з часом, а зберегли вірність традиціям. Смак, тонкий аромат, багаті порції, легкі спеції, що не перебивають натуральний смак продукту, а тільки відтіняють його, достаток солодощів і корисної здорової їжі – ось що є візитною карткою національної кухні країни.

Номер слайду 9

Бакаляу (порт. Bacalhau)   португальською тріска, а також в кулінарії — солено-в'ялена тріска. Свіжу (несолену) тріску називають балаляу фреско. Існує багато варіантів рецептів бакаляу, залежно від регіону та традицій. У Португалії, як кажуть, існує більше 365 способів приготування бакаляу, по одному на кожен день року; інші говорять, що є 1001 спосіб. Незалежно від точного числа, Бакаляу є найпоширенішим інгредієнтом португальської кухні.Бакаляу часто подається з картоплею. 

Номер слайду 10

Калду верде Це знаменитий суп-пюре з капусти, який за своєю популярністю може зрівнятися зі щами в Росії. Крім капусти в нього додають оливкове масло, паприку і особливу копчену ковбасу, приготовану в Португалії, - Шіріс. Суп має дуже ніжний смак, його можна спробувати у всіх ресторанах і кафе. Іноді ковбасу подають окремо і її додають в тарілку за смаком.

Номер слайду 11

Рибний суп «Плачуща риба капітана Відала» Видала - простий рибалка, який заробляв на життя тим, що ловив рибу і продавав її. Одного разу екіпаж судна, будучи в океані, залишився без їжі, і капітан прийняв рішення приготувати суп з улову. У бульйон моряки кидали живу рибу, їм здавалося, що риба плаче. Корабель повернувся без улову, але з смачним, новим рецептом супу з тріски, свіжих овочів, солі і перцю. Рецепт страви не змінювався протягом кількох століть. Після приготування всі інгредієнти збиваються міксером і прекрасний суп-пюре можна смакувати.

Номер слайду 12

Катаплана Катаплана» - це португальська «скороварка», яка складається з двох напівкруглих покритих міддю ємностей, з'єднаних петлею і двома замками. Завдяки герметичності в такій каструлі можна приготувати будь-які продукти. Процес приготування в «катаплані» полягає в повільному гасінні м'яса, риби або морепродуктів, при цьому продукти зберігають свої властивості і аромат. «Катаплану» з морепродуктів іноді подають з рисом. Дуже популярна (рибна) «катаплана» з морським чортом

Номер слайду 13

Тамборіл – страва з морського чорта Таку назву риба отримала через надзвичайно непривабливий зовнішній вигляд. Риба володіє тонким приємним смаком, при цьому майже позбавлена специфічного запаху. При смаженні філе або тушки удильщика можна не побоюватися, що всі сусіди будуть в курсі, з чого ж господиня готує вечерю. Ще однією перевагою цього морського мешканця є те, що його м’ясо містить малу кількість калорій. З цієї причини морського чорта можна включати в раціон людей, які дотримуються принципів здорового харчування. У різних країнах існують свої способи приготування морського чорта.

Номер слайду 14

Риба, приготована на грилі Таким способом готують будь-які сорти риби, в вихідні дні багато місцевих жителів встановлюють грилі на балконах, від цього поширюється особливий аромат. У ресторанах, як правило, подають величезні порції зі свіжими овочами або рисом, приправленим оливковою олією.

Номер слайду 15

«Arroz de marisco» (аррош де маришку) Аналог цього блюда в іспанській кухні присутній під назвою паелья. Arroz de marisco (аррош де маришку) - густий суп з морепродуктів.

Номер слайду 16

Фейжоада За традиційною рецептурою присутні овочі та рис. У різних регіонах країни фейжоада готують по-різному, змінюючи інгредієнти. Ситне, калорійне національне блюдо, яке готується з суміші бобів і різних сортів копченого м'яса і ковбас.

Номер слайду 17

Франсезинья Відомий португальський сендвіч "франсезінья" ( Francesinha з португальської - зменшувально-пестливе від слова "француженка") було винайдено у 1953 році кухарем Даніелем Девідом да Сільва, який, за чутками, був дуже ласий до жінок, і француженок зокрема. Стандартного рецепта франсезіньї наразі не існує, і різні ресторани та родини мають власні варіанти. Хоча більш-менш незмінною залишається подача сендвіча: у тарілці його зазвичай оточують картоплею фрі.

Номер слайду 18

Курка Пірі-пири Назва «пири-пири» на мові суахілі означає «пекучий перець». Готується воно з курячих крилець і абсолютно неймовірного соусу. Крильця запікаються протягом 20 хвилин. Блюдо виходить гострим, з легкою кислинкою. Їдять курку зі свіжими овочами, салатами і чіпсами. «Пірі-пірі» на суахілі означає «пекучий перець з Африки». Португальці на основі цих перців придумали і винайшли гострий соус, який використовують в основному як маринад  і приправу для птиці і м'яса.

Номер слайду 19

Паштел де ната (Pastel de nata) Паштел де ната - тістечко з листкового тіста з заварним кремом португальці їдять зазвичай на сніданок з чашкою кави. Ви не побачите португальця, який повечеряв і потім почав їсти паштел де ната. Хоча і на сніданок португальці частіше вибирають не тістечко, а тости з маслом.

Номер слайду 20

Овуш молеш де Авейру  «Овуш молеш» - це невеликі пиріжки з вафельного тесту, начинені масою з жовтка, цукру і води. Десерт почали робити тут в 19 столітті - його готували черниці. З тих пір технологія його виробництва не змінилася, завдяки чому «овуш молеш» стали першим кондитерським виробом з Португалії з захищеним в ЄС зареєстрованим географічним зазначенням.

Номер слайду 21

Жинжа (ginja) Жінжінью подають в шоколадних чашечках, які служать закускою. Подвійне задоволення! Португальський вишневий лікер з поетичною назвою, який настоюється на винному спирті або бренді, підкорив серця туристів.

Номер слайду 22

Питання для самоперевірки : 1. Який головний національний продукт країни – вважається “візитною карткою” Португалії. 2. Які ви знаєте найпопулярніші у всьому світі напої національної португальської кухні 3.Назвіть відомі десерти португальської кухні 4.Страви які яскраво характеризують національну кухню 5.Назвіть рибні страви португальської кухні 6. Батьківщиною якого сорту вина є Португалія? 7. Опишіть регіональні особливості португальської кухні. 8. Розкрийте кулінарні шедеври португальської національної кухні 9. Перелічіть солодощі які рекомендує португальська кухня 10. Який ви знаєте знаменитий португальський напій

Номер слайду 23

ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Праута Наталія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
23 березня 2020
Переглядів
2546
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку