Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроах правознавства, громадянської освіти , а також при проведенні позаурочних виховних заходів, батьківських зборів. Використовувати як матеріал для попередження девіантної поведінки підлітків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх Твоє право не повинно порушувати права іншої людини Виконала : Бадіца О.П., викладач суспільних дисциплін ПТУ №6 м. Дніпро

Номер слайду 2

Історія покарання неповнолітніх Наприкінці ХІХ ст. на території України діяв закон “Про зміну форм та обрядів судочинства у справах про злочинні діяння малолітніх та неповнолітніх, а також законоположень про їх каранність”. Існували спеціалізовані суди для молодих людей, їх називали “дитячими судами”. До 1917-го року вони працювали в Києві, Харкові, Катеринославі, Миколаїві та Одесі

Номер слайду 3

У СРСР згідно постанови від 7 квітня 1935 року кримінальна відповідальність неповнолітніх настає з 12-річного віку. Серед усіх заходів покарання передбачався і розстріл. З 1956 року кримінальна відповідальність неповнолітніх настає з 14-річного віку.

Номер слайду 4

Мінімальний вік покарання неповнолітніх у світі Шотландія – 8 років Англія і Уельс - 10 років США – 10 років, ( у 24 штатах відсутній мінімальний вік) Ірландія - 10-12 років Франція – 13 років Україна- 14 років Німеччина – 14 років Японія - 14 років. Фінляндія – 15 років. Казахстан - 16 років

Номер слайду 5

Види відповідальності неповнолітніх: Адміністративна Матеріальна Кримінальна

Номер слайду 6

Адміністративна відповідальність настає з 16 років (до цього віку відповідають батьки) через: Вживання наркотичних речовин; Пошкодження транспортних засобів; Розпивання спиртних напоїв; Дрібне хуліганство і т.п.

Номер слайду 7

Матеріальна відповідальність за заподіяну шкоду настає з 14 років, майнову відповідальність за неповнолітніх несуть батьки

Номер слайду 8

Кримінальна відповідальність настає з 16 років, за особливо небезпечні злочини з 14 років. До таких злочинів відносяться: Грабіж; Дезінформація про акт тероризму; Умисне вбивство і т.п.

Номер слайду 9

Згідно з ст.98 КК України до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:

Номер слайду 10

Штраф Застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення. Розмір штрафу встановлюється судом залежно від тяжкості вчиненого злочину та з урахуванням майнового стану неповнолітнього в межах від п’ятисот встановлених законо- давством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Номер слайду 11

Громадські роботи Можуть призначатись неповно -літньому у віці від 16 до 18 років. Строк від 30 до 120 годин і поля-гають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основний роботи час. Тривалість не може перевищу-вати 2 годин на день.

Номер слайду 12

Виправні роботи Можуть призначатись неповно -літньому у віці від 16 до 18 років за місцем роботи. Строком від 2 місяців до 1 року. Із заробітку неповнолітнього здійснюється відрахування коштів в доход держави в розмірі, встановленому судом, в межах від п’яти до десяти відсотків.

Номер слайду 13

Арешт Полягає у тримані неповнолітнього, який на момент постановлення вироку досяг 16 років, в умовах, ізоляції в спеціально пристованих виправних установах на строк від 15-45 діб.

Номер слайду 14

Позбавлення волі на певний строк      Кримінальній відповідальнос-ті підлягають усі, кому до вчи-нення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивст-во, крадіжка, пограбування, злісне хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років.

Номер слайду 15

Установи виконання покарань для неповнолітніх в Україні Колоній для хлопчиків – 9, для дівчаток – 1. Нині відбувають покарання майже 1800 підлітків. З них 116 дівчат . Знаходяться слідчих ізоляторах 1000 підлітків. Більше половини засуджених віком від 14 до 17 років майже не вміють писати та читати.

Номер слайду 16

Види заходів по запобіганню злочинності неповлітніх Регіональні заходи (область, район) Місцеві заходи (населений пункт) Об’єктивні заходи ( в конкретній організації) Контингентні заходи( певні соцаільні групи) Об’єктивний захід. Правовий всеобуч в ПТУ-6 м. Дніпра.

Номер слайду 17

Що таке пробація? З серпня 2015-го року в Україні набув чинності Закон “Про пробацію”. Особлива увага в законі приділяється пробації неповнолітніх. Її завдання забезпечити підлітків освітою, пройшовши спецпрограмами “Керування гнівом, емоціями”

Номер слайду 18

Закон «Про пробацію» Нагляд Громадські роботи Виправні роботи Соціально – виховні програми

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рєзнік Інна Григорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
7 червня 2022
Переглядів
722
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку