Особливості пейзажного жанру презентація

Про матеріал
презентація про особливості пейзажног жанру, його особливості. в матеріалі на кожен вид пейзажу є зображення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості пейзажного жанру, його різновиди

Номер слайду 2

Підготувала : вчитель Березанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Коломієць О. А.

Номер слайду 3

Відгадавши загадку, спробуйте здогадатись ще про один жанр образотворчого мистецтва. Як побачиш на картині намальована хмарина,А під нею квітів ряд, чи вирує водоспад,Чи садок вишневий наш – мусиш знати ,Що картина називається ….- Як називають художників , які на картинах зображують природу ?- Це художники-пейзажисти.- То якою буде тема нашого уроку ?- Так, ми поговоримо сьогодні про різні види пейзажного жанру.

Номер слайду 4

Мета: ознайомити учнів з видами пейзажу; навчити відтворювати плановість розміщення об’єктів у просторі шляхом нагороджування; розвивати вміння насолоджуватися творами образотворчого мистецтва, аналізувати їх, розвивати художні інтереси і потреби, естетичні ідеали, здатність розуміти та інтерпретувати твори мистецтва, оцінювати естетичні явища; формувати в учнів систему художніх знань і вмінь; виховувати емоційно-ціннісне ставлення до мистецтва та дійсності. Актуалізація опорних знань.- Світ навколо нас неймовірно красивий. В цьому ми переконуємося, коли переглядаємо твори мистецтва – картини.- Як ви вважаєте, де беруть натхнення художники ?- Що можна побачити на картинах ? - Давайте пригадаємо жанри образотворчого мистецтва.

Номер слайду 5

 Пейза́ж (фр. Paysage, від країна, місцевість) — жанр в образотворчому мистецтві, в якому об'єктом зображення є природа. Пейзажем називають також окремий твір цього жанру. Як самостійний різновид образотворчого мистецтва пейзаж виник у китайському мистецтві, китайському живописі. Пейзажний живопис можна класифікувати залежно від типу зображеного мотиву: міський (у тому числі архітектурний – ведута, капріччо і індустріальний) пейзаж; садово-парковий (зображення природного пейзажу разом з парковими скульптурами та архітектурою малих форм); природний (морський – марина, рівнинний, лісовий, гірський); сільський (поєднує архітектурний та природний пейзажі). При цьому пейзажі можуть бути як камерними, так і панорамними

Номер слайду 6

Камерний пейзаж означає застиглий, точніше навіть сказати завмерлий під пензлем художника, але при цьому наповнений духом, живий.

Номер слайду 7

Панорамний пейзаж являє собою вид, що відкривається вдалечінь. Віддалення від предмета зображення важливо для досягнення широкого кута зору, так як основною характеристикою цього типу пейзажу є просторова глибина. Панорамний пейзаж являє собою один з найбільш поширених типів і дозволяє зобразити відкритий простір. На картині може бути середній, дальній і дуже далекий план, але ніколи не ближній. Даний тип пейзажу ідеально підходить для зображення грандіозних і вражаючих сцен − наприклад, заходу сонця, безкрайніх морських просторів, екзотичних та ефектних видів. При цьому глядач може відчути себе частинкою природи.

Номер слайду 8

Історичний пейзаж відомий також під назвою "ідеального" є такого роду зображення природи, в якому художник не стільки зацікавлений об'єктивною передачею видимості, скільки намагається висловити почуття, викликані в ньому тим або іншим поетичним враженням. Не сама природа прямий об'єкт його вивчення, а ставлення людини до природи або, вірніше, душевний стан людини в природі.

Номер слайду 9

Героїчний пейзаж: так можна назвати пейзаж, в якому природа представляється величною і недоступною для людини. У ньому зображуються високі скелясті гори, могутні дерева, спокійна гладь вод і на цьому фоні − міфічні герої та боги.

Номер слайду 10

Епічний пейзаж − напрямок, який рідко зустрічався в російському пейзажному живописі, де традиційно домінували ліричний і декоративно-синтетичний пейзажі. У епічному пейзажі немає поділу на основний мотив і фон, немає чітко вираженого композиційного центра. Кожна частина природи, незалежно від того, ближче вона чи далі, не може відігравати підпорядковану роль. У цьому принципова відмінність епічного пейзажу від ліричного.

Номер слайду 11

Ліричний пейзаж (пейзаж настрою). Прагнення знайти в різних станах природи відповідність людським переживанням і настроям додало пейзажу ліричного забарвлення. Почуття туги, смутку, безнадії або тихої радості знаходять своє відображення в пейзажі настрою.

Номер слайду 12

Романтичний пейзаж. Важливе значення пейзажу в художній системі романтизму пояснюється тим, що романтики зближували життя людської душі з життям природи. Вони проявляли особливу чуйність до індивідуальної неповторності окремих її станів. Пейзажисти цього періоду, добивались ясності і простоти композиції детально розробляли світлотіньові і валерні відношення, які дозволяли передавати матеріальну відчутність природного середовища

Номер слайду 13

Топографічний пейзаж. На відміну від плоских предметів тривимірні мають довжину, ширину і висоту, тобто обсяг. Один із способів зображення пейзажу полягає в зображенні об'єму як більш-менш чітко вираженого рельєфу. Такий тип пейзажу називається топографічним і являє собою скульптурний вигляд, обумовлений рельєфом земної поверхні. У цьому сенсі топографічний пейзаж нагадує тіло людини. Фантастичний пейзаж ( уявний, фентезі) заснований на уяві художника.

Номер слайду 14

Абстрактний пейзаж (від лат. Abstractio − відволікання) − відволікання в процесі пізнання від несуттєвих сторін, властивостей, зв'язків об'єкта (предмета або явища) з метою виділення їх істотних, закономірних ознак. Такий пейзаж являє собою, наприклад, сплав фарб, що нагадує гори, небо, рослинність чи можливо вулиці міста. Є загальний план, а глядач додумує, що є що.

Номер слайду 15

Міський пейзаж або урбаністичний – це еквівалент міського ландшафту. Різниця визначень полягає лише в тому, що перше стосується маленьких міст, а друге – великих урбанізованих. Сільський пейзаж змальовує простори природи у селах різних країн – безкраї луги та відкрите блакитне небо, поваляні сарайчики та дерев'яні колодязі, білобокі хатини та фруктові сади…

Номер слайду 16

 Сьогодні на уроці ми спробуємо намалювати тематичну композицію – пейзаж.- А зараз заплющіть очі , послухайте і спробуйте уявити : Зелені гори, гори сині,густі смерекові ліси,Квітучі трави в полониніМолочно- сизі від роси…Гурти корів, овець отари,Мов атакують висоту,І ген до сонця линуть хмари…- Поділіться, що ви уявили, слухаючи вірш ?- Чи здогадались, що будемо малювати ?- Які гори є в Україні ?- Розпочнемо роботу зі створення гірського пейзажу як художники. Вивчимо елементи майбутньої роботи

Номер слайду 17

Творча робота дітей. Пам’ятайте : Глибину простору передавайте кольором. Елементи, що знаходяться на передньому плані малюйте детальніше. Ретельно підбирайте кольори для передачі настрою. Послідовність виконання роботи Виконайте олівцем ескіз малюнка. Починайте роботу світлішими фарбами. Найсвітліше – небо. Розфарбуйте гори темнішою фарбою. Для дальніх планів – холодні кольори, для ближніх планів – яскраві і теплі. Зобразіть дерева, будинки, хмарки.

Номер слайду 18

Дайте відповідь на одне із запитань: Сьогодні на уроці я дізнався…Найбільше мене вразило…Тепер я знаю…Мені захотілось…Я дізнався…

pptx
Додано
22 березня 2019
Переглядів
5256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку