Особливості розвитку культури на початку XX ст.

Про матеріал
Доречно використовувати як для повторення матеріалу так і для вивчення теми. Можна використовувати презентацію для самостійного вивчення теми учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості розвитку культури на початку XX ст.

Номер слайду 2

1. Освіта Збільшується потреба в кваліфікованих кадрах. Більше 70% населення були не писемними. Збільшується кількість початкових та середніх (професійних) шкіл. Навчання в Наддніпрянській Україні відбувалось російською мовою (боротьба з «інородцями», русифікація). Після революції до університетів почали приймати вихідців з нижчих станів.

Номер слайду 3

2. Розвиток науки. Гуманітарні науки. Лінгвістика1)1907-09рр. Б. Грінченко видав «Словник української мови2)1905-08рр. А. Кримський видав «Українську граматику»rr

Номер слайду 4

Історія. В. Хвойка відкрив Трипільську культуру. Видані праці з історії України Грушевького, Єфименко, Багалія, Яворницького. С. Рудницький заклав фундамент нового наукового напряму – географічного українознавства.

Номер слайду 5

Природничі та технічні науки. В 1909 році у Києві виникло Товариство повітроплавання. Внесок у вітчизняне повітроплавання зробили І. Сікорський, П. Нестеров, А. Кудашев. Відомими українськими вченими були: природознавці В. Вернадський, Д. Заболотний; фізик І. Пулюй; хімік І. Горбачевський; медики-терапевти М. Стражеско, В. Образов.

Номер слайду 6

3. Література. Представники реалізму:І. Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я», «Микола Джеря»;П. Мирний «Хіба ревуть воли,як ясла повні»;І. Франко «Мойсей»;

Номер слайду 7

Модернізм - це напрямок у мистецтві, характеризується відходом від попереднього історичного досвіду художньої творчості аж до повного його заперечення. Представники модернізму: М. Коцюбинський «Фата Моргана», «Тіні забутих предків»;О. Кобилянська «Земля»;В. Стефаник «Кам’яний хрест».

Номер слайду 8

Відомі поетичні твори: Лесі Українки «Лісова пісня»;Олександр Олесь «З журбою радість обнялась», «По дорозі в Казку»;Микола Вороний «Ліричні поезії».

Номер слайду 9

4. Архітектура. Особливості : Поява нових матеріалів для будівництва таких, як метал та залізобетон. Поширюється новий стиль модерн для подолання еклектики в архітектурі міст.

Номер слайду 10

Будинок Полтавського земства (архітектори В. Кричевський і К. Жуков)

Номер слайду 11

Будинок страхового товариства «Дністер» у Львові (І. Левицький)

Номер слайду 12

Неокласицизм. Будинок вчителя (архітектор Альошин)

Номер слайду 13

5. Живопис. Панівним залишається стиль реалізму, але розвиваються і нові стилі. Олександр Мурашко «Дівчина в червоному капелюсі»

Номер слайду 14

Іван Труш «Леся Українка»

Номер слайду 15

І. Рєпін «Запорожці»Ф. Красицький «Гість із Запоріжжя»

Номер слайду 16

6. Музика. У 1904 р. М. Лисенко відкрив музично-драматичну школу, де викладали видатні діячі української культури М. Старицький, Є. Липківський, О. Мишуга. Різноманітною була оперна творчість композитора: опера-мініатюра «Ноктюрн», «Різдвяна ніч», «Наталка Полтавка», «Утоплена», «Тарас Бульба», «Енеїда». Ним створено перші українські опери для дітей – «Коза Дереза», «Пан Коцький», «Зима і Весна».

Номер слайду 17

7. Театр. Творчою лабораторією став перший стаціонарний український театр на чолі з М. Садовським, заснований 1907 р. у Києві. М. Садовський розвивав кращі здобутки театру корифеїв у поєднанні з європейськими традиціями. У складі трупи працювали М. Заньковецька, М. Старицька, Г. Борисоглібська.

Номер слайду 18

Зіркою світового масштабу стала співачка С. Крушельницька.

Номер слайду 19

8. Релігія. Видатне місце у національному відродженні на західноукраїнських землях належало Українській греко-католицькій церкві. Центральною фігурою не лише релігійного, а й національного руху в краї став митрополит А. Шептицький. Він відстоював культурно-освітні та національні інтереси українців за різних політичних режимів. Вище духовенство на чолі з митрополитом використовувало всі політичні важелі, щоб вирівняти соціально-економічне й культурно-освітнє становищеукраїнців.

pptx
Додано
11 травня 2020
Переглядів
1213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку