Особливості сну студентської молоді

Про матеріал
особливості впливу біоритмів сну на фізичну і розумову працездатність студентської молоді
Перегляд файлу

Особливості сну студентської молоді  (особливості впливу біоритмів сну на фізичну і розумову працездатність студентської молоді )

Всім вам чудово відомий той факт, що людина близько третини свого життя спить. Але не всі до кінця усвідомлюють важливість сну. Крім того, зневажливе ставлення до свого сну обов'язково позначиться на вашому здоров'ї. На жаль, більшість людей розуміють це тільки тоді, коли самі стикаються з подібними проблемами.

 Сон - це надзвичайно важлива фізіологічна складова нашого життя. Вчені вже багато років вивчають механіку сну і приходять в захват від того, який це складний, структурний і організаційний процес.

Здоровий сон необхідний всім людям, кожна стадія такого сну дуже важлива для повноцінного відновлення організму. Відсутність здорового сну знижує імунітет, розсудливість, працездатність, вибиває з колії навіть найсильніших і здорових людей.

Так що ж таке здоровий сон? Як змусити сон виконувати всі функції задумані природою? Кожна людина повинна знати, як правильно організувати свій сон, і що потрібно робити, щоб швидко засинати і з легкістю прокидатися.

 Сон - природний фізіологічний процес, що забезпечує ряд функцій, необхідних організму для відновлення і існування. Головна функція сну  – забезпечення відпочинку та відновлення організму. Коли ми спимо – відновлюється імунітет, відпочивають м'язи, деякі відділи головного мозку.

Інформація, придбана протягом дня, переробляється і зберігається в процесі сну. Під час сну нейрони збагачуються киснем і синтезуються білки.

Наукові досліди довели, що середня тривалість сну становить 7-8 годин. Теоретично, цього часу достатньо для повноцінного відновлення організму і відпочинку. Зрозуміло, що цей час індивідуальний і у всіх людей він буде різним. Час сну залежить від багатьох факторів, наприклад від фізичного стану людини, або від роду його діяльності. Відомо, що цей час у різних людей може коливатися від 4 до 11 годин. Тобто за цей час організм повністю відновить свій запас сил, і людина матиме гарну реакцію, володіти нормальною працездатністю і хорошою пам'яттю. Визначити час, необхідний для повноцінного сну конкретній людині можна лише дослідним шляхом.

Існує хибна думка, що під час сну організм не діє. Це зовсім не так, адже під час сну в організмі людини безперервно відбуваються різні фізіологічні процеси. Крім того, сон систематичний, неоднорідний. Наукові дослідження показують, що існують різні стадії сну, що виконують різні функції і взаємодіють з різними ділянками мозку. Протягом ночі ці стадії циклічно повторюються (близько 5-6 циклів, один цикл 80-100 хвилин).

У всіх бувають проблеми зі сном. Напевно вранці ви часто відчуваєте себе розбитими, не виспавшись, або вам важко заснути ночами. Сон для студента - обов'язкова і найбільш повноцінна форма щоденного відпочинку, найефективніший спосіб зняття розумової і фізичної напруги, отриманої протягом навчального процесу. Недарма ослаблена, хвора або людина яка знаходиться тривалий час в екстремальних ситуаціях здатна спати тривалий час.

Фахівці вважають, що оптимальний сон для студента 7-9 годин на добу. Найбільш підходящим періодом є час з 22-23 до 7-8 годин ранку. Але, як відомо, далеко не всі студенти дотримуються такого режиму. Опитування студентів які проживають у гуртожитку показав, що лише 15% студентів лягає спати до 22 годин, до години ночі - 70%, решта 15% лягають пізно вночі, або зовсім не лягають. При систематичному недосипанні у студентів розумова працездатність знижується на 7-15%. Гігієною сну передбачається, що засинати і прокидатися необхідно в один і той же час, з незначною різницею. Тиша, затемнення вікон, приплив свіжого повітря, але не протягу - обов'язкові умови повноцінного сну.

Особливе значення повноцінний сон набуває в період сесії, коли студентам доводиться засвоїти багато інформації. Саме тоді студент повинен спати не менше 8 годин. Якщо ж сон обмежувати 5 - 6 годинами, то це знизить здатність до засвоєння матеріалу і в кінцевому підсумку послабить організм.

Також шкідливий надмірно тривалий сон. Якщо спати занадто довго, порушується кровообіг, робота органів травлення. Всі студенти повинні знати, що напружену розумову або фізичну роботу необхідно припинити за 2 години до нічного сну.

Не забувайте займатися спортом. Мова не йде про важкі фізичні навантаженнях. Справа в тому, що в сучасний час, наш організм отримує недостатньо фізичних навантажень. Ми їздимо на транспорті і користуємося різними способами комунікації для спілкування. Наш організм запрограмований на певну кількість фізичних навантажень. Особливо корисні прогулянки перед сном. Свіже повітря допоможе організму розслабитися.

Зазвичай безсоння не характерна для студентів. Вона виникає лише при великих розумових навантаженнях, найчастіше в період екзаменаційної сесії, а також при таких захворюваннях, як неврози. При безсонні проблема полягає в тому, що чим наполегливіше людина намагається заснути, тим менше у нього на це шансів. Від такого явища можна позбутися завдяки правильній організації режиму дня, регулярних занять фізичними вправами, правильним харчуванням.

docx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
30 січня 2020
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку