Особливості тривожності сучасних підлітків

Про матеріал
Презентація для батьків про особливості тривожності сучасних підлітків, а саме як зарадитьи проблемам підлітків та допомогти своїм дітям пережити цей непростий період.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості тривожності сучасних підлітків. КЗ «ГУБИНИСЬКИЙ ЗЗСО (ОПОРНИЙ ЗАКЛАД)»ПІДГОТУВАЛА: ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ ПОТАПОВА О. М.

Номер слайду 2

Підлітковий вік – це час змін. Підлітки вразливі, нерідко потрапляють у тенета шкідливих звичок, а це – крок до серйозних проблем у дорослому віці. Досить часто батьки не в змозі дати раду проблемній поведінці своєї дитини.

Номер слайду 3

Як зарадити проблемам підлітків Підлітковий вік непросто пережити і дітям, і їхнім батькам. Єдиний спосіб здолати проблеми цього віку – знати про них усе й бути до них готовими. Ось низка проблем, з якими досить часто стикаються підлітки.

Номер слайду 4

1. Фізичні зміни – Зміни в зовнішньому виглядіНормальна поведінка: підлітки дотримуються моди, тому можуть зухвало вдягатися або фарбувати волосся в неприродні кольори. Навіть якщо дитина заявляє про своє бажання зробити собі тату – утримайтеся від жорсткої критики, це не найгірше, що вона може зробити. Погляди можуть змінитися, коли зміниться мода.

Номер слайду 5

Рекомендації Кращий спосіб допомогти дитині пройти через цей період – це розповісти їй про зміни, що з нею відбуваються. Поясніть підлітку, що зміни тіла – це нормально. Їх переживає кожен підліток. Надайте допомогу при адаптації до змін: визнайте зміни самі й допоможіть дитині визнати їх. Привчіть дитину до здорового раціону і фізичних вправ. Це стане запорукою її здоров’я й гарної фізичної форми

Номер слайду 6

2. Емоційні зміни – Зміни настрою Зміни гормонального фону викликають у підлітків не тільки фізичні, а й емоційні зміни. Підлітки бувають надмірно емоційні (і це теж пов’язано з гормонами). Геть усе може зробити їх щасливими, сумними або злими. Тривожні сигнали: різкі зміни в характері, погана успішність, постійне занепокоєння та смуток або проблеми зі сном можуть свідчити про депресію, булінг або інші емоційні проблеми. Поставтеся серйозно до будь-яких згадок підлітка про суїцид.

Номер слайду 7

Рекомендації Допоможіть дитині подбати про себе. Скажіть йому, що цілком нормально відчувати те, що він відчуває. Заохочуйте дитину займатися фізичними вправами. Фізична активність підтримує в організмі рівень «гормону щастя» серотоніну, що відповідає за позитивні почуття. Заохочуйте підлітка говорити. Слухайте його без осуду. Не давайте йому порад, якщо він до них не готовий. Мотивуйте дитину займатися тим, що їй подобається, оскільки це допоможе їй скерувати емоції у творче русло.

Номер слайду 8

3. Зміни в поведінці – Постійні суперечки й опір Гормональні зміни у хлопчиків-підлітків штовхають їх до фізичних протистоянь. Вони також люблять слухати гучну музику. Прагнучи стати більш самостійними, підлітки хочуть спробувати щось нове й ризикувати. Це виявляється в легковажній поведінці. Брехня – одна з найпоширеніших поведінкових проблем серед дітей. Підлітки брешуть, аби уникнути конфліктів із батьками або через страх. Тривожні сигнали: посилення суперечки, прояви жорстокості вдома. Дитина вплутується в бійки та вчиняє протиправні вчинки. Всі ці ознаки свідчать про ненормальну поведінку підлітка.

Номер слайду 9

Рекомендації Проблеми з поведінкою підлітків завдають багато незручностей батькам. Але пам’ятайте, що це – тимчасовий етап, і він цілком природний. Щоб виправити поведінку підлітка, важливо заручитися його довірою. Поговоріть із ним, вислухайте його. Не варто критикувати, бо це тільки погіршить ситуацію. Дайте зрозуміти дитині, що ви любите його таким, яким він є. Мотивуйте його завжди залишатися собою, а не підлаштовуватися під інших. Пам’ятайте, що дитина тією чи іншою мірою залежить від своїх емоцій, а тому потребує вашої підтримки.

Номер слайду 10

Агресія й жорстокість Агресія особливо часто властива хлопчикам-підліткам. У них розвиваються м’язи, грубшає голос, спостерігається період активного росту. Крім того, вони стають емоційно більш вразливими. Підлітки часто вплутуються в шкільні бійки. Хлопчики більше схильні розбивати речі, ляскати дверима або бити кулаком в стіну, коли перебувають у гніві. Іноді діти вихлюпують свій гнів на батьків. Ще гіршим є те, що підлітки можуть почати знущатися над однолітками. Це – крок до серйозних проблем. Дитина може потрапити в погану компанію й чинити незаконні дії.

Номер слайду 11

Батькам потрібно звертати особливу увагу на наступні сигнали:* підліток грає з будь-якого роду зброєю;* підліток сильно захоплений жорстокими комп’ютерними * іграми, фільмами або інтернет-сайтами, які пропагують жорстокість;* підліток загрожує тим, хто його оточує, або замішаний в буллінгу;* підліток уголос фантазує про те, як жорстоко він вчинив би з ким-небудь;* підліток проявляє жорстокість у ставленні до тварин

Номер слайду 12

4. Куріння, алкоголь і наркотики Найчастіше підлітки пробують цигарки, алкоголь або наркотики під тиском однолітків. Схильність до ризикованої поведінки , «Гострі відчуття», якщо їх не припинити, здатні перерости в шкідливу звичку. Якщо хтось із батьків палить або вживає алкоголь, це може стати прикладом для наслідування. Тривожні сигнали: якщо випадки вживання алкоголю або наркотиків повторюються або супроводжуються проблемами в школі – є ризик алкогольної або наркотичної залежності.

Номер слайду 13

5. Сексуальне здоров’я й венеричні захворювання Розвиток вторинних статевих ознак у підлітків викликає в них незвичні почуття й заохочує їх досліджувати власне тіло. У цьому віці у підлітків відбуваються перший поцілунок, перший повільний танець, перше побачення тощо. Без опіки батьків дитина може почати статеве життя раніше, ніж буде до цього готовий, та не готові батьки. Така ситуація може призвести до небажаної вагітності. Це найбільший ризик, із яким стикаються дівчатка-підлітки. Незахищений секс також може спричинити низку венеричних хвороб.

Номер слайду 14

РекомендаціїПоговоріть із дитиною про сексуальне життя. Ваше завдання – пояснити їй важливість безпечного сексу. Гормональні зміни змушують підлітків діяти імпульсивно. Тому вам варто поспілкуватися про наслідки незахищеного сексу і його вплив на все подальше життя. Поінформованість – єдиний спосіб запобігти ранній вагітності й венеричним захворюванням у підлітків.

Номер слайду 15

Інтернет-залежність Підлітки, котрі надмірно захоплюються інтернетом, зазвичай мають менше друзів і менш активне соціальне життя. Вони проводять час на самоті перед монітором. Інтернет – залежність також зменшує фізичну активність. Це формує нездоровий і малорухливий спосіб життя. Зменшує з часом потребу в спілкуванні в цілому. Така поведінка негативно впливає на успішність підлітків.

Номер слайду 16

Рекомендації Не забороняйте дитині користуватися інтернетом. Це лише зробить дитину упертішою у своєму бажанні відвідувати всесвітню мережу. Натомість мотивуйте сина або дочку зайнятися іншими справами. Ви можете контролювати дитину, але вона, імовірно, сприйме це вороже. Пам’ятайте, що вона вже не малюк і має право на самостійні рішення.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку