Особливості української графіки (відповідність звуків і графічних знаків, звук [ґ] і буква ґе)

Про матеріал
Презентацію можна використовувати як допоміжний матеріал до уроку, так і під час онлайн-занять. Метою матеріалу є познайомитись із історією виникнення письма і перших абеток;поглибити знання учнів про звуки і букви, алфавіт; вчити правильно вимовляти голосні та приголосні звуки, а також грамотно передавати їх на письмі; вдосконалювати вміння й навички визначати звукове значення букв, правильно записувати фонетичну транскрипцію; розвивати уяву, творче мислення; прищеплювати любов до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості української графіки (відповідність звуків і графічних знаків, звук [ґ] і буква ґе)

Номер слайду 2

Нагадаймо Графіка — 1. Вид образотворчого мистецтва, основнимзображальним засобом якого є малюнок, виконаний напапері, тканині і т. ін. олівцем, пером, пензлем, вуглиноюабо відтиснутий на папері зі спеціально підготовленоїформи; твори цього мистецтва.2. (лінгв. ) Письмові чи друковані знаки, що відбиваютьзвуки мови, інтонацію і т. ін.

Номер слайду 3

Вправа 236 Уявіть, що ви побачили назву крамниці — «Папірус». Чому, на вашу думку, її так назвали? Для продажу яких товарівїї призначено? Стародавні єгиптяни першими як матеріал для писання використовували папір, виготовляючи його зі спресованих стебел папірусу — тропічної багаторічної трав’янистої рослини родини осокових, що росте на берегах річок та озер, утворюючи великі зарості. Папірус на вигляд дещо схожий на наш очерет. Від слова «папірус» і походить назва писальногоматеріалу в багатьох європейських мовах, у тому числів українській (укр. папір, англ. paper, ісп. рареї, фр. papier)

Номер слайду 4

Розгляньте малюнки. Розкажіть, що вам відомо про письмо, становленняукраїнського алфавіту. Пригадайте, у яких життєвихситуаціях ми використовуємо алфавіт. Висловте припущення, щооб'єднує слова «графіка» і «графіті».«Апостол», який надрукувавІван Федоров. Графіті Софії Київської

Номер слайду 5

Нагадаймо

Номер слайду 6

Гра “Доскажіть слово”

Номер слайду 7

Поміркуйте

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поміркуйте

Номер слайду 10

Поміркуйте

Номер слайду 11

Поміркуйте

Номер слайду 12

Поміркуйте

Номер слайду 13

Поміркуйте

Номер слайду 14

Поміркуйте

Номер слайду 15

В українських та давно запозичених словах пишемобукву ґ у словах:аґрус, ґава, ґазда, ґандж, ґанок, ґатунок, ґвалт,ґеґати, ґедзь, ґелґотати, ґелґотіти, ґерґелі, ґерґотати,ґерґотіти, ґиґнути, ґирлиґа, ґлей, ґніт(у лампі), ґоґель-моґель, ґонт(а), ґрасувати, ґрати(імен.), ґречний, ґринджоли, ґрунт, ґудзик, ґуля,ґуральня, джиґун, дзиґа, дзиґлик, дриґати, ремиґатита інших. У власних назвах — топонімах України: Ґорґани,Ґоронда, Уґля (села на Закарпатті). У прізвищах українців:Ґалаґан, Ґалятовський, Ґеник.

Номер слайду 16

Вправа 238 Спишіть слова, уставляючи потрібну букву г або ґ. Складіть словосполучення з п'ятьма словами...роно, ..удзик, ..ривня, ..рати (імен.), ..рати (дієсл.), ..едзь, я..ода, дзи..а, ..ербарій, ..рунт, ..атунок, ..ребінець,..оробина.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вогонь в о г о н Прогавити п р о г а в и т и. Гелготіти г е л г о т і т и. Дзиґа дз и г а

Номер слайду 19

Вивчіть скоромовку. Годувала ґава ґавенят на ґанку, готувала в горщику гарну запіканку.

Номер слайду 20

Упевненість — це те, що перетворює ваші думки на вчинки. Можете уявити її як математичну формулудумки + упевненість = вчинки. Упевненість — це те, що допоможе, коли вам буде треба зробити щось таке, що здається важким, страшним чи неможливим(К. Кей, К. Шипмен). Поміркуйте, коли вам бракує певненості. Розкажіть про це. Наприклад:• Запитати, коли щось незрозуміло. Висловити свою думку, коли вона не збігається з думкоюінших. Захистити однолітка, якого принижують публічно. Коли наді мною глузують

Номер слайду 21

Виберіть ситуацію для обговорення і запропонуйте, як розв'язатипроблему. На вулиці до тебе звертається незнайома людина. Ти хочеш мати справжніх друзів, але в тебе їх немає. Тобі на електронну пошту надійшов лист від невідомого.

Номер слайду 22

Молодці!Дякую!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пархоменко Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Дяченко Оксана
Додано
12 листопада 2022
Переглядів
3085
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку