Костянтинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4
Костянтинівської міської ради Донецької області
ПРОЕКТ
«Вчимося бути здоровими»
Виконала учитель основ здоров’я:
Хотєнкова Олена Миколаївна
2019 рік
Освітній проект «Вчимося бути здоровими»
Тема : Здорове харчування.
Мета проекту: Активне та цікаве заохочення молоді до здорового способу життя. Самостійний вибір особистості здорового харчування на користь здорового способу життя.
Завдання: Пропагування здорового способу життя шляхом підвищення рівня обізнаності молоді та посилення інформаційно-просвітницької, освітньо- профілактичної роботи з учнями.
Підготувати й провести бесіди, анкетування, вікторини, презентації з питань здорового харчування.
Актуальність. Стан здоров’я населення в Україні наразі є одним із найвищих державних пріоритетів. Незадовільний стан здоров’я в дитячому та підлітковому віці призводить до порушень здоров’я впродовж усього життя людини, що створює соціальні та фінансові проблеми, негативно впливає на рівень соціально-економічного розвитку країни.
Отже, формування, збереження й зміцнення здоров'я дітей та дорослих громадян України — одна з актуальних проблем нашого суспільства.
Актуальність цієї проблеми саме для здоров’я дітей пояснюється не лише соціально-економічними умовами й загальним станом забезпечення населення якісною та своєчасною спеціалізованою медичною допомогою, а й відносно низьким рівнем популяризації профілактичних заходів, одним із яких є дотримання принципів раціонального харчування.
Характеристика проекту.
За предметною галуззю – міжпредметний ( « основи здоров’я», біологія, медицина педагогіка, психологія).
За основною діяльністю – інформаційно-практичний.
За кількістю учасників – груповий.
За характером контактів – внутрішній.
За тривалістю – середньої тривалості (3 місяці).
База реалізації проекту: Костянтинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4 Костянтинівської міської ради Донецької області
Учасники проекту: творча група навчального закладу у складі керівника проекту Хотєнкової О.М.(вчитель основ здоров’я ), Бугайова О.В. ( медична сестра закладу); учні 9 класу загальноосвітньої школи № 4.
Термін реалізації: березень 2019 – травень 2019 року.
Місце реалізації проекту: Костянтинівська загальноосвітня
школа І-ІІІ ступенів № 4
Ресурси:
періодичні видання, інтернет-ресурси;
Очікувані результати проекту:
Соціальний: Систематизація знань щодо проблеми здорового харчування учнів; негативного впливу шкідливої їжі та нераціонального харчування на організм людини. Напрацювання досвіду з організації та проведення роботи з пропагування здорового харчування в шкільному середовищі; організація волонтерських груп для проведення профілактичної роботи; зменшення ризику вживання шкідливих продуктів харчування . Підвищення пріоритету здорового способу життя серед учнів
Психологічний: Стійка мотивація на здоровий спосіб життя та власна установка на здорове харчування; осмислення відповідальності за власний вибір (вживання/ відмова) шкідливих продуктів харчування ;сформованість у школярів активної власної позиції, спрямованої на зміцнення та укріплення здоров’я, їх гармонійний розвиток та негативне ставлення до руйнуючих звичок
Педагогічний – реалізація превентивного виховання в закладі освіти;
Матеріальний: розробки заходів, буклети, відеоролики, презентації з профілактично-оздоровчого напрямку
Практична значимість проекту полягає в тому, щоб виховати в дітей правильне ставлення до харчування як складової частини збереження та зміцнення свого здоров'я, формувати в дітей уявлення про необхідність турботи про своє здоров'я; сприяти реалізації творчої активності , сприяти соціальній адаптації дітей.
Можливості впровадження: під час організації профілактично-просвітницької роботи з учнями початкової та середньої школи ; окремими блоками, темами, для підвищення інформаційного рівня учнів-волонтерів, проведення предметного тижня з «Основ здоров’я» протягом навчального року.
Інформація щодо проекту
Проект включає 4 етапи: пошуково-аналітичний, теоретично-продуктивний, основний, підсумково-узагальнюючий, в яких визначена послідовність його реалізації.
Етапи реалізації проекту.
Етап |
Завдання |
Діяльність |
Результат |
Термін |
Виконавець |
І пошуково-аналітичний |
Визначення теми, мети та завдань проекту |
|
|
01.03.19 – 14.03.19 |
Керівник проету, учні 9 класу (творча група) |
ІІ Теоретично-продуктивний |
Створення умов для реалізації проекту |
|
|
14.03.19– 18.03.19 |
Керівник проекту, учні 9 класу (творча група)
|
ІІІ Основний етап (практичний) |
Упровадження проекту |
« Міфи про правильне харчування»; «Історія фастфуду»
|
|
18.03.19 – 20.05.19 |
Керівник проекту, медична сестра школи,учні 9 класу (творча група)
|
ІV. Підсумково-узагальнюючий |
Визначення ефективності проекту, його значущості |
|
|
23.05.19– 27.05.19 |
|
Дорогий друже!
Здоровий спосіб життя – це не тільки зарядка, заняття спортом, відмова від шкідливих звичок, а ще й здорове харчування. Ми автори шкільного проекту «Вчимося бути здоровими», пропонуємо тобі відповісти на питання анкети та взяти участь у нашому проекті!Твоя точка зору є дуже цікавою для нас.
АНКЕТА 1
Відповідай на питання індивідуально, уважно прочитай питання, обери відповідь, яка характерна для тебе!
1.Скільки разів на день ти харчуєшся?
а) 3-5 разів; б) 1-2 рази; в) 2-3; г) скільки захочу
2. Чи снідаєш ти дома перед виходом до школи?
а) так , кожного дня; б) іноді, коли встигаю; в) не снідаю
3. Обідаєш в школі?
а) так , кожного дня; б) іноді; в) ні
4. Ти користуєшся у школі буфетною продукцією?
а) тільки пиріжок (булочка, сосиска в тісті) та чай; б) додатково до гарячого обіду; в) нічого не купую
5.Уживаєш свіжі овочі?
а) постійно; б) рідко у смачних салатах; в) не вживаю
6. Уживаєш у їжу часник, цибулю, петрушку, укріп?
а) постійно; б) рідко ,коли мене примушують батьки ; в) не вживаю
7. Уживаєш молочні та кисломолочні продукти?
а) постійно; б) 1-2 рази на тиждень ; в) не вживаю
8.Серед моїх улюблених продуктів такі:
а) сир; б) чіпси; в) йогурт; г)ковбаса; д)солодощі, цукерки ; е)сухарики ж)газовані напої; з) каші;
і) м'ясо; к)фрукти; л) риба; м)інші_________________________________________________________
9) Як часто ти вживаєш чіпси, сухарики, чупа – чупс, жуйки ?
а) майже щоденно; б) 1-2 рази на тиждень ; в) рідко; г) не вживаю
10) Як часто ти вживаєш кетчупи, майонез?
а) постійно приправляю соусами свою їжу; б) 1-2 рази на тиждень ; в) рідко ; г) не вживаю
Дякуємо за співпрацю! Бажаємо здоров’я!
Дорогий друже!
Протягом трьох місяців ми розповідали тобі про раціональне харчування, режим харчування, які продукти є шкідливими для організму. Чи допоміг тобі наш проект?
АНКЕТА 2
Відповідай на питання індивідуально, уважно прочитай питання, обери відповідь, яка характерна для тебе!
1. Я почав цікавитись. як правильно харчуватись
а) так; б) не дуже ; в) мене це не цікавить
2. Я більше дізнався про корисні та некорисні продукти харчування
а) так; б) ні) в) важко відповісти
3. Чи снідаєш ти вдома перед виходом до школи?
а) так , кожного дня; б) іноді, коли встигаю; в) не снідаю
4. Обідаєш у школі?
а) так , кожного дня; б) іноді; в) ні
5. Ти користуєшся в школі буфетною продукцією?
а) тільки пиріжок (булочка, сосиска в тісті) та чай; б) додатково до гарячого обіду; в) нічого не купую
6. Ти вважаєш, правильним , що в школі заборонена продаж чіпсів, сухариків, газованих напоїв, кетчупів?
а) так, це шкідливі продукти ; б) ні, бо мені вони подобаються; в) важко відповісти
7. Яким напоєм краще задовольнити спрагу?
а) водою; б) солодким газованим напоєм; в)соком із тетрапаку або пляшки; г) чаєм; д) кавою
8. На яких уроках тебе знайомлять із правилами здорового харчування?
а) математики; б) мови та літератури; в) основи здоров’я; г) фізичного виховання; д)природознавства та біології; е) класних годинах
Дякуємо за співпрацю! Бажаємо здоров’я!
Джерела інформації