Отруєння речовинами, що є хімічною зброєю.

Про матеріал
Презентація до уроку. Хімічну небезпеку на конкретній території можуть спричинити аварійні ситуації на виробництвах, які використовують токсичні речовини у технологічних процесах, а також перевозять хімічно небезпечні речовини. Зокрема, викиди ХРН в атмосферу становлять небезпеку для людей, тварин, рослин. Особливо варто врахувати небезпеку використання хімічної зброї під час ведення бойових дій.
Перегляд файлу

Отруєння речовинами,  що є хімічною зброєю. 

imageЗаходи безпеки  під час надання  домедичної

У період ведення бойових дій слід врахувати небезпеку використання супротивником хімічної зброї.   Хімічну небезпеку на конкретній території можуть спричинити аварійні ситуації на виробництвах, які використовують токсичні речовини у технологічних процесах, а також перевозять хімічно небезпечні речовини. Зокрема, викиди ХРН в атмосферу становлять небезпеку для людей, тварин, рослин.  Особливо варто врахувати небезпеку використання хімічної зброї під час ведення бойових дій.


image


Небезпечні речовини

imageХімічною зброєю називають будь-які боєприпаси, котрі містять токсичні речовини, здатні завдати шкоди життю чи здоров’ю. 

Бойові хімічні сполуки можуть знаходитися в артилерійських снарядах, ракетах, авіаційних бомбах чи навіть бути розпилені з літаків

Що потрібно знати про хімічно небезпечні речовини

        для більшості територій найімовірнішими можуть бути загрози обмовлені хлором, аміаком та виробничими сполуками;

        ознаками отруєння хлором є різкий біль у грудях, різі в очах, сльозотеча, задишка, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів та поява бульбашок на шкірі;

        ознаками отруєння аміаком є почастішання серцебиття і пульсу, збудження, можливі судоми, задуха, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, почервоніння і свербіж шкіри.

Як потрібно діяти у разі хімічної небезпеки

Найперше не панікуйте

        Після того, як дізналися по радіо або іншім засобам оповіщення про викид (розлив) в атмосферу НХР та про небезпеку хімічного зараження, повинні зробити такі дії:

        швидко заберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації;

        в очікуванні евакуації щільно закрийте вікна, двері, фрамуги, вентиляційні отвори, та герметизуйте їх липкими стрічками, змоченими водою тканиною, папером;

        надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки, змочені у воді або краще у 2-5% розчині питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком);

        використайте найпростіші засоби захисту шкіри (одежу), взуття (бажано гумове);

        за наявності, одягніть захисні окуляри;

        попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу;

        в очікуванні інформації у разі ураження аміаком сховайтеся на нижніх поверхах захищеної споруди;

        у разі ураження хлором підніміться на верхні поверхи будівель;

        візьміть підготовлені речі, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, залишить приміщення (квартиру, будинок);

        виходьте із зони хімічного зараження в напрямі, перпендикулярному до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація хімічно небезпечних речовин.

Після того, як ви вийшли із зони хімічного забруднення, вам потрібно: зняти верхній одяг, ретельно вимити очі, ніс та рот, по можливості прийняти душ;

        дізнатися у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню; у разі підозри на ураження небезпечними хімічними речовинами уникати будь-яких фізичних навантажень, пити багато рідини (чай, молоко, сік, вода) та звернутися до медичного закладу.

Перша медична допомога при отруєнні хлором

        Негайно перемістіть постраждалого із забрудненої зони на свіже повітря, щільно вкрийте, дайте подихати киснем, парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. 

        Шкіру, рот, ніс промийте 2 % розчином питної соди або водою з милом. 

        Основним засобом боротьби з хлором є вода, за можливості – тепле молоко з содою. 

        У разі необхідності зробіть штучне дихання «рот в рот». Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортуйте його лише у лежачому положенні.

Перша медична допомога при отруєнні аміаком

       Негайно винесіть постраждалого із зони ураження. Шкіру, рот, ніс промийте водою.

       В очі закапайте по дві-три краплі ЗО % альбуциду, в ніс – оливкове масло.  Транспортуйте потерпілого до медичного закладу у лежачому положенні.  Забезпечте тепло та спокій, дайте зволожений кисень.

Хімічна зброя = геноцид

       Всі цивілізовані країни, і Україна в їх числі, відмовились від використання та зберігання хімічної зброї. 

       Втім, в Збройних силах України є окремий рід військ для боротьби з нею. Це завдання виконують Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ).  Фахівці РХБЗ є у кожному військовому підрозділі.

pdf
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку