Пам'ятка для учнів та батьків "Безпечний Інтернет"

Про матеріал

Буклет "Безпечний Інтернет" містить в собі поради батькам та учням, які допоможуть уникнути інтернетних "неприємностей" та забезпечити дитині пошук інформації і цікаве дозвілля у величезній світовій "павутині".

Перегляд файлу

Сьогодні

майже       кожен комп’ютер підключений до мережі Інтернет. У          давні часи, щоб           отримати якусь інформацію про країну, життєвий статус про її народ та інше, люди використовували листи.

А листи відправляли човном, пароплавом. «Доставка» інформації тривала місяць – півроку. Потім стільки ж люди чекали відповіді. З появою літаків на відправку листа і відповіді чекали вже не 2 місяці, а 2 тижні. З появою Інтернету лист

відправляється і відповідь отримується через кілька секунд.      Інтернет – дуже потужний ресурс,   який

значно полегшує життя людини та відкриває майже необмежені можливості для самореалізації та саморозвитку юної особистості, спілкування, навчання, дозвілля. Але разом з тим, в Інтернеті приховано досить багато небезпек як для дітей, так і для дорослих. Знання цих небезпек дозволить їх уникнути.

     Кібер-булінг. Одна із форм переслідування дітей та підлітків за допомогою ІКТ. Для цього можуть створюватися сайти, на яких розміщуються матеріали, що компрометують дитину (фото, відеозйомки тощо). З метою кібербулінгу використовуються сервіси миттєвих повідомлень, електронна пошта, соціальні мережі, ігрові та розважальні сайти, соціальні мережі, форуми та чати.

      Кібер-грумінг. Входження у довіру до дитини. Шахраї дуже добре ознайомлені з особливостями вікової психології дитини і досить легко можуть встановлювати з нею контакт у соціальних мережах, форумах. Починаючи із віртуального спілкування та входячи у довіру до дитини, злочинці пропонують потоваришувати, а потім поступово переходять до розмов про зустріч у реальному житті.

         Грифери. Інтернет-шахраї, які заважають учасникам он-лайн-ігор спокійно грати. Вони періодично пошкоджують ігрових персонажів, блокують певні функції гри та викрадають як персонажів, так і їхнє віртуальне життя. 

       Виманювання інформації про дитину та її сім’ю з метою подальшого пограбування, шантажу.

Це відбувається завдяки використанню певних Інтернеттехнологій. Шпигунське програмне забезпечення. Це комп’ютерні програми, які збирають інформацію без відома власника комп’ютера. Зібрана інформація може містити: - список рекламних сайтів, на які переходить користувач під час серфінгу в Інтернеті; - особисту інформацію: ім’я, адресу та номер телефону; - Web-сторінки, які відвідує користувач, та відомості форм, які він заповнює на цих сторінках (треба пам’ятати про обережність при повідомленні паролів своєї електронної пошти та акаунтів у соціальних мережах.

     Фішинг – технологія Інтернетшахрайства, розроблена з метою крадіжки конфіденційної інформації. Різновидами її є поштовий фішинг (отримання листа від «державної установи» або «банку» із вимогою повідомити особисті дані) та он-лайнфішинг (створення ідентичної копії відомих сайтів Інтернет-магазинів з метою обманювання покупців). 

 


                                                                                                                                                                                           Криворізький навчально- виховний комплекс №35

                                                                                                                 «Імпульс»

дитини;

-   поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з яким   вони    спілкуються   в          он-лайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються;

-   цікавтесь, які веб-сайти вони відвідують та з ким розмовляють;

-   наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм он-лайновим другом без вашого відома;

-   навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою

родину електронною поштою;

-   контролюйте           інформацію,   яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);

-   цікавтесь, чи не відвідують діти сайти з

агресивним змістом;

-   навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в он-лайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, погроз іншим

та хуліганських дій;

-   переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи           замовлення,   купівлю          або продаж через Інтернет мережу;

-   інформуйте дітей   стосовно                         Кривий Ріг потенційного ризику під час їх участі у будь-                2017 рік яких іграх та розвагах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
25 вересня 2018
Переглядів
3116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку