Пам'ятки історії рідного краю (Донецька обл)

Про матеріал
Презентація "Пам'ятки історії рідного краю (Донецька область)" для 5 ласу нової української школи з історії України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки історії рідного краю

Номер слайду 2

Соляні шахти Соледара. Уже з назви можна зрозуміти, що Соледар є містом, де добувають «біле золото землі». Місцеве підприємство «Артемсіль», що працює з 1881 року є найбільшим в Східній та Центральній Європі з виробництва та реалізації солі. У одній з його підземних шахт на глибині 288 метрів у 1990-х роках було створено спеціалізований Музей соляної промисловості. Шахта знаходиться на місці древнього моря, тому стіни, підлога, стеля з візерунками та вигинами – усе створено природою з солі.

Номер слайду 3

Святогірська Успенська лавра. Свято-Успенська Святогірська Лавра розташована в особливому природному ландшафті — на високому крейдяному березі річки Сіверський Донець, так званих Святих Горах. Це унікальний об’єкт культурної спадщини України. Адже, як свідчать археологічні знахідки, перші християнські печерні обителі з’явилися на цих горах ще в часи до хрещення Київської Русі. У часи незалежної України Святогірський монастир став третьою в Україні православною Лаврою. Послух в обителі несе понад сотня ченців, а сама Лавра щороку відчиняла свої двері для тисяч прочан і туристів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Парк «Половецький степ»«Половецький степ» – регіональний ландшафтний парк, розташований в межах Мангушського та Нікольського районів Донецької області. Тут росте багато лікарських рослин. Частина рослин занесені в Червону книгу України. Місце виростання більше 200 видів кам'янисто-степових, степових, луговостепных та інших рослин, серед них велика кількість лікарських трав і рідкісних рослин.

Номер слайду 6

Заповідник «Кам’яні могили»Заповідник „Кам’яні Могили” розташований неподалік від села Назарівка Володарського району Донецької області і заснований 5 квітня 1927 року як особлива природоохоронна територія. Його площа складає близько 400 га. За площею і висотою це найбільша інтрузія в Донбасі і Приазов’ї. Її унікальні граніти не мають аналогів в світі. Їх вік близько 2 млрд. років. Пасмо гір представлено Західною і Східною грядою з абсолютною висотою окремих вершин до 100 метрів (у минулому їх висота досягала 3 км.).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Музей мініатюрної книги. Засн. 1996 у м. Горлівка Донец. обл. Музей створений на базі приватної колекції В. А. Разумова, що при житті він заповів у дарунок м. Горлівці. Колекція містить понад 7 000 екземплярів міні — (до 100 мм) і мікрокниг (до 10 мм), які видані в 59 країнах миру й викладені на 102 мовах. Це книги стародавні, найрідші, сучасні, виготовлені як у видавництвах і друкарнях, так і ручним способом. Україна не має музею, подібному до горлівського за тематикою та характером експонатів. У музеї є друковані стародавні мініатюрні книги ХVІІІ-XIX ст. (Ф. Петрарка — 1820 р., Гораций «Обране» — 1824 р., дитяча енциклопедія — 1897—1900 р.г.) та рукописні молитовники, яким понад 300 років.

Номер слайду 9

«Палаючі камені»Місце виходу палаючого метану на поверхню в районі річки Нижня Кринка. Природна дегазація надр. Горить сланцевий або вугільний газ. Цьому родовищу, за інформацією очевидців, вже понад 10 років.

Номер слайду 10

Золотий колодязь. Золотим колодязем називають цілюще джерело в однойменному селі. За легендою, назва цієї слободі дарував російський цар Петро I. Вода в джерелі - лікувально-столова мінеральна. У неї входять хлориди , гідрокарбонати, сульфати, магній, натрій і кальцій.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 лютого
Переглядів
118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку