Паразитичні безхребетні тварини. Особливості будови, способу життя. Різноманітність роль у природі та значення в житті людини.

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із паразитичними безхребетними тваринами; розглянути їх будову та спосіб життя, різноманітність; розкрити значення паразитичних тварин в житті людини та в природі; розвивати уміння виділяти головне; виховувати концепцію конструтивного екологічного лідерства та бережливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

Тема: Паразитичні безхребетні тварини. Особливості будови, способу життя. Різноманітність роль у природі та значення в житті людини.

Мета: ознайомити учнів із паразитичними безхребетними тваринами; розглянути їх будову та спосіб життя, різноманітність; розкрити значення паразитичних тварин в житті людини та в природі; розвивати уміння виділяти головне; виховувати концепцію конструтивного екологічного лідерства та бережливе ставлення до природи.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Хід уроку

І. Організаційний етап

Привітання. Перевірка присутніх та готовності до уроку.

ІІ. Актуалізація та мотивація навчання.

Перевірка Домашнього завдання Опитування.

Повідомлення теми та запис її у робочі зошити.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Паразитичні бувають не лише рослини але і тварини. Сьогодні ми поговоримо про них. Але для початку давайте запишемо що ж таке паразитизм.

Паразитизм — це вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один з них (паразит) певний час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування, частково чи повністю покладає на нього регуляцію своїх взаємовідносин з довкіллям.

Паразити

                  

 

                                              Ендопаразити                                            Ектопаразити

               (ті що знаходяться в середені хазяїна)                    ( ті що знаходяться зовні)

Епіпаразити, або надпаразити — це паразити, що паразитують на інших паразитах. Зазвичай, ендопаразити в пошуках хазяїна покладаються на пасивні механізми поширення яєць або личинок для випадкового поїдання твариною-хазяїном.

https://mozok.click/uploads/biologia-7-sobol-ukr/biologia-7-sobol-ukr-136.jpg

Паразити-некротрофи використовують хазяїна, призводячи до його смерті від нестачі поживних речовин або побічних ефектів від життєдіяльності паразита (наприклад, таким паразитом для людини є бактерія — збудник чуми). Паразитів-некротрофів у випадку, коли вони можуть виживати після смерті хазяїна, називають паразитоїдами.

Паразити-біотрофи звичайно не призводять до смерті хазяїна і не можуть вижити у випадку його смерті. Такими паразитами, зокрема, є численні віруси.

Соціальні паразити отримують вигоди від взаємодії з угрупованнями соціальних тварин (наприклад мурах або термітів), використовуючи особливості їхньої суспільної організації (такими є, наприклад, кілька видів жуків, що живуть в мурашниках, живлячись на «складах» продуктів всередині них, та отримуючи від мурах захист від ворогів). Клептопаразитизм виявляється в крадіжці їжі, матеріалів для гнізд, тощо, одними видами у інших. Клептопаразитами є, наприклад, тропічні птахи фрегати, які самі майже не можуть добувати рибу, але відбирають її в інших птахів. Специфічний гніздовий паразитизм характерний для багатьох видів зозуль: в цьому випадку птахи-паразити підкладають свої яйця в гнізда інших птахів, котрі потім вигодовують чужих пташенят.

Гніздовий паразитизм як форма паразитизму.

Біологічне шахрайство, як тип паразитизму, звичайно розвивається в ситуаціях генералізованого неспецифічного мутуалізму між широкими спектрами організмів — таких, зокрема, як утворення мікоризи між грибами та рослинам. Деякі види рослин виробили пристосування до утворення «мікоризоподібної» структури з гіфами грибниці, при цьому не постачаючи в грибницю поживні речовини в обмін на мінеральні (як це відбувається в нормальній, симбіотичній грибниці), а висмоктуючи їх звідси — при цьому гриб, що утворив мікоризу, отримує їх з іншої рослини.

ДЕЯКІ ОЗНАКИ ПРИСТОСУВАННЯ ПАРАЗИТІВ

Група

Приклади

Особливості

будови

Наявність органів прикріплення (присоски, гачки у ціп'яків, колючо-сисного апарату в бліх). Товсті оболонки тіла, непроникні для їдких рідин (аскариди). Відсутність або спрощення органів руху (сисуни).

Особливості

функцій

Безкисневе (анаеробне) дихання. Утворення речовин, що перешкоджають зсіданню крові (п'явки).

Особливості

розмноження

Гермафродитизм і підвищена плодючість. Життєві цикли зі зміною середовища існування та хазяїна. Непрямий розвиток.

Основними заходами попередження зараження паразитами є: ветеринарний контроль за м’ясом на бойнях, ринках; очищення води, захист водойм від забруднення нечистотами; санітарний контроль за сміттєзвалищами в населених пунктах; недопущення використання

незнезаражених фекалій як добрив; систематичні медичні огляди для виявлення та лікування хворих тварин і людей; знищення проміжних хазяїв (наприклад, молюсків, бліх) тощо. Особливо важливими заходами профілактики є дотримання правил особистої гігієни: миття рук перед їдою, боротьба з мухами, переварювання, прожарювання, пересолення м’яса, риби, застосування в їжу митих овочів, фруктів.

Отже, паразити мають різноманітні форми пристосувань, що забезпечує їх процвітання.

IV. Узагальнення знань

Яку роль на вашу думку відіграють паразитичні тваринні організми у житті людини?

V. Домашнє завдання

Підготуватися до контрольної роботи.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
6 листопада 2019
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку