Парціальна програма з ритміки «Танцювальний калейдоскоп» для дітей 6-го року життя

Про матеріал
Поданий матеріал дає можливість ознайомити дітей з нескладними, доступними для сприймання та виконання елементами класичного, народно-сценічного, сучасного дитячого естрадного таночка, засвоїти сюжетно-тематичні, ігрові, тренінгові комбінації та етюдні форми. Такий комплексний підхід до змісту ритмічних занять з дошкільнятами допоможе не тільки зробити заняття змістовними, різноплановими, цікавими, а й надасть можливість визначити здібності дітей для їхнього подальшого розвитку в самодіяльних колективах певного напряму. Структура програми передбачає подачу матеріалу за розділами: «Ритміко-гімнастичні вправи», «Ігротанці», «Азбука танцю», «Ритмічні танці», «Танцювальна розминка» (спортивний тренаж), «Музично-рухливі ігри», «Ігровий масаж», «Психогімнастика», «Релаксація». Кожен з розділів має визначену мету, містить вправи. Дотримуючись змісту, педагоги мають можливість творчо підходити до проведення занять, керуючись загальними навчально-виховними завданнями.
Перегляд файлу

Анотація

Парціальна програма з ритміки

«Танцювальний калейдоскоп»

для дітей 6-го року життя

Лешевої Валентини Миколаївни

інструктора з фізкультури

Красноградського дошкільного навчального закладу

(ясла-садок) №17

Красноградської міської ради Харківської області

 

       Парціальна програма з ритміки «Танцювальний калейдоскоп» для дітей

6-го року життя (старшого дошкільного віку), розрахована на один рік, 36 занять, 1-е заняття на тиждень.

       Особливу увагу приділено фізичному і духовному розвитку дитини дошкільного віку засобами ритмічних рухів та музики.

       Серед пріоритетних завдань програми розвиток фізичних якостей, легкості рухів, спритності, формування правильної постави і ходи, краси і виразності рухів

       Зміст програми узгоджено з основними вимогами та концептуальними

засадами Базового компонента дошкільної освіти та Програми виховання і навчання дітей від 2 до 7 років «Дитина»

       У програмі розкривається технологія, в основі якої музичний рух, спрямований на цілісний розвиток особистості дітей старшої групи. Система роботи передбачає варіативні ігрові форми організації педагогічного процесу в дошкільних освітніх установах на основі співробітництва дитини і дорослого.

Використанні різні види занять, спрямовані на розвиток творчих здібностей, опорно-рухового апарату і розвиток танцювальних здібностей дошкільнят

5-6 років. А також розучування рухів сучасного естрадного дитячого танцю.

       До програми додаються: орієнтовне річне перспективне планування занять для дітей 6-го року життя; конспекти занять; підбірка музично-рухливих ігор, ігротанців; вправ з ігрового масажу, психогімнастики, релаксації; ритмічні танці.

       Програма адресована керівникам гуртків з ритміки, музичним керівникам, інструкторам з фізкультури дошкільних установ, викладачам педагогічних коледжів та іншим фахівцям.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка

       У дошкільному дитинстві закладаються основи здоров’я, виховуються основні риси особистості людини.

        У Законі України «Про дошкільну освіту» окреслені обов’язки держави щодо піклування про збереження та зміцнення здоров’я дітей дошкільного віку, забезпечення їхнього психічного та фізичного розвитку.

       Серед пріоритетних напрямків розвитку освіти, визначених Національною стратегією розвитку освіти на період до 2021 року є пропаганда та стимулювання у молоді прагнення до здорового способу життя. Близько 10 державних програм спрямовані на пропаганду здорового способу життя дітей та молоді.

       Відповідно до Законів України «Про дошкільну освіту», «Про фізичну культуру» одним із пріоритетних напрямів освітнього процесу в дошкільних навчальних закладах є фізичне виховання дітей.

       Сім’я, дошкільні заклади мають створити сприятливі умови для оптимального фізичного розвитку дитини, отримання знань про людський організм, опанування санітарно-гігієнічних навичок. Дитина повинна поступово вчитися бути творцем досконалості свого тіла, здоровя. Міцне здоров’я є запорукою розвитку дитини в інших особистісних аспектах.

       На цій особливості наголошує народна мудрість: «У здоровому тілі

здоровий дух», стверджували в античні часи; «Нема щастя без здоров’я»,гласить українське прислів’я.                                                                       

        У віці 5-6 років дитина-дошкільник досягає кульмінації в розвитку рухів, яка виражається в особливій грації, легкості і витонченості. У дітей різко зростає здатність до виконання різноманітних і складних по координації рухів в області хореографії, гімнастики. Це дає можливість підбирати для роботи з дітьми більш складний репертуар.

       Украй важливо вірно організувати заняття фізичною культурою саме в дитинстві, що дозволить організму накопити сили і забезпечить надалі не лише повноцінний фізичний, але і різнобічний розвиток особистості.

       Однією з форм роботи по фізичному вихованню дошкільнят в нашому дитячому закладі є робота гуртка з ритмічної гімнастики «Танцювальний калейдоскоп».

    Ритміка це фізичні вправи, які підбираються відповідно до музики і виконуються в різному темпі. Під час занять з ритміки проводяться стройові вправи, танцювальні ігри, музичні ігри, ігри-імпровізації, танцювальні розминки, ритмічні таночки, ігровий самомасаж, релаксація, психогімнастика, ритмічна гімнастика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуальність

 Всім відомо, яку величезну роль відіграє в житті людини ритм. Ритму підпорядкована все наше життя: ритм дихання та серцевої діяльності, ритм доби і пір року, ритм роботи і музики.

Рух, підпорядкований певному ритмуце вже прообраз танцю. Ніде більше так не розвиваються тіло, душа і воля як у танці. Тому танець настільки важливий і необхідний для освіти та розвитку дітей.

 На заняттях ритмікою збільшується обсяг рухової активності, який робить значний вплив на підвищення розумової активності, розвиток фізичних якостей, функціональний стан серцево-судинної і нервової системи. Рух у ритмі і темпі, заданої музики, сприяє ритмічній роботі всіх внутрішніх органів і систем, що при регулярних заняттях веде до загального оздоровлення організму.

       Ритміка не тільки дає вихід підвищеної рухової енергії дитини, а й сприяє розвитку у неї багатьох корисних якостей. Красиві рухи, розучені на занятті, дитина з радістю і цікавістю буде виконувати вдома. Ритміка закладає надійний фундамент для подальшого фізичного вдосконалення дитини.

       Тому, ритмічні вправи сприяють фізичному вихованню та зміцненню дитячого організму. У процесі роботи над рухами під музику, формується художній смак дітей, розвиваються їх творчі здібності. Таким чином, заняття ритмікою надають різнобічний вплив на дітей.

       Отримані від музики враження допомагають виражати в рухах особисті емоційні переживання, створювати оригінальні рухові образи.

       Педагогічна доцільність парціальної програми «Танцювальний калейдоскоп» полягає у створенні умов для творчого розвитку особистості дитини, пов’язана з використанням нетрадиційних різноманітних засобів і методів фізичного, естетичного та музичного виховання дітей, допомагають поповнити освітній процес позитивними емоціями, збільшити рухову активність дітей, яка є потужним фактором інтелектуального та емоційного розвитку дитини.

       Новизна програми: Використання різних видів занять, спрямованих на розвиток творчих здібностей, опорно-рухового апарату і розвиток танцювальних здібностей дошкільнят 5-6 років. А також розучування рухів сучасного естрадного дитячого танцю.

        Мета програми: вчити дітей піклуватися про красу свого тіла. Розвивати дітей дошкільного віку фізично і духовно засобами ритмічних рухів та музики; розвивати мову, увагу, пам’ять, мислення. Формувати гарну поставу; формувати засобами музики і ритмічних рухів різноманітні уміння, здібності, якості дитини – становлення особистості. Створювати оптимальний руховий режим. Підтримувати позитивний психологічний настрій. Виховувати потребу займатися ритмікою систематично.

 

 

 

 

 

 

Завдання гуртка

Корекційні та оздоровчі завдання:

- формування правильної постави і ходи, граційності рухів;

- корекція порушень загальної та дрібної моторики, корекція недостатньої

 диференційованості й координованості рухів у просторі й часі;

- керування темпом рухів та узгодження рухів із музикою;

- розвиток моторних функцій і дихання.

Освітні завдання:

- ознайомлення з елементами культури (історичними звичаями, традиціями)

 України і народів світу;

- формування пізнавального інтересу до музичного і хореографічного мистецтва,

 виховання потреби музичних творів і хореографічних вистав та їх інтерпретації;

- розвиток фізичних якостей – сили, легкості рухів, спритності та ін.;

- формування краси і виразності рухів;

- формування просторових уявлень;

- розвиток відчуття ритму та здатності відчувати у музиці, рухах і мові ритмічну

  виразність;

- розвиток уміння сприймати музичні образи і можливості ритмічно, виразно

  рухатися, створюючи певний образ;

- розвиток творчих здібностей дітей, художньо-образного мислення, уяви, фан-

  тазії;

- заохочення до активної художньо-естетичної діяльності, стимулювання проявів

  імпровізації;

- розвиток рухових якостей і умінь: (спритності, точності, координації рухів,

  гнучкості і пластичності, витривалості і сили);

- розвиток вміння орієнтуватися в просторі;

- збагачення рухового досвіду різноманітними видами рухів;

- розвиток м'язової сили,  витривалості, координації рухів, ритму;

- зміцнення опорно-рухового апарату, серцево-судинної і дихальної систем;

- розвиток здатності до імпровізації: в русі, в образотворчій діяльності,

  у слові;

- розвиток і тренування психічних процесів;

- розвиток емоційної сфери та вміння виражати емоції в міміці

- розвиток  сприйняття, уваги, волі, пам’яті, мислення;

- розвиток морально-комунікативних якостей особистості;

- розвиток творчих здібностей, потреби самовираження в русі під        

  музику: розвиток творчої уяви і фантазії.

Виховні завдання:

- виховання гуманістичних загальнолюдських цінностей;

- виховання колективізму;

- розвиток культури спілкування;

- сприяння усвідомленню своєї індивідуальності;

- формування позитивних рис характеру – наполегливості, вимогливості, терпели

  вості, поваги до старших, доброзичливості тощо.

 

 

Програма побудована на загальноприйнятих педагогічних принципах:

- систематичності;

- послідовності;

- гуманізації;

- доступності;

- наочності;

- активності та самостійності;

- зв’язку навчання з практичною діяльністю.

       Для повноцінної фізичної досконалості потрібне дотримання системності, безперервності усього матеріалу і повторення його на подальшому занятті.

Усе заняття будується на основі комфортності, довірливого спілкування з дорос -лим і однолітками.

Програма «Танцювальний калейдоскоп» розрахована на один рік,1-е заняття на тиждень тривалістю 25 хвилин.

Заняття відвідують діти старшого дошкільного віку, які виявили інтерес до занять ритмікою.

Форма занять: групова.

Наповнюваність групи: 10-12 осіб.

Систематичні заняття ритмікою:

- допомагають природному розвитку організму дитини і виховують потребу

  піклуватися про своє здоров’я;

- розвивають опорно-руховий апарат, серцево-судинну систему, поліпшують

  фізичну, інтелектуальну працездатність;

- зміцнюють поставу і зведення стопи;

- формують у дошкільнят навички самостійного вираження рухів під музику,

  розвивають ініціативу, працьовитість, дихальну і нервову системи дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст програми

       Зміст програми розрахований на рік і передбачає масове залучення дітей старшого дошкільного віку до ритміки та формування в них початкових хорео­графічних умінь та навичок.

       Поданий матеріал дає можливість ознайомити дітей з нескладними, доступними для сприймання та виконання елементами класичного, народно-сценічного, сучасного дитячого естрадного таночка, засвоїти  сюжетно-тематичні, ігрові, тренінгові комбінації та етюдні форми. Такий комплексний підхід до змісту ритмічних занять з дошкільнятами допоможе не тільки зробити заняття змістовними, різноплановими, цікавими, а й надасть можливість визначити здібності дітей для їхнього подальшого розвитку в самодіяльних колективах певного напрямк.

       Матеріал програми поділено на дев’ять розділів. Дотримуючись їхнього змісту, педагоги можуть творчо підходити до проведення занять, керуючись загальними навчально-виховними завданнями.

       Перший розділ «Ритміко-гімнастичні вправи» сприяє загальному фізичному розвитку дітей, підготовці тіла до виконання танцювальних вправ і профілактиці окремих анатомо-фізіологічних відхилень.

       Включає  насамперед загально-розвивальні та спеціальні вправи, спрямовані на корекцію рухових порушень і вад фізичного та функціонального розвитку.

       Головна мета цих вправ – зміцнення, корекція і розвиток рухового апарату. Вони мають допомогти дітям оволодівати рівновагою, координувати рухи рук із рухами ніг, тулуба, голови.

       Комплекси ритміко-гімнастичних завдань складаються із логічно дібраних конкретних вправ, які послідовно охоплюють усі м’язові групи. До них входять імітаційні рухи, елементи ритмо-пластики і логоритміки.

 Діти вчаться ритмічно рухатися відповідно до характеру музики, динаміки, регістру; переходити від помірного до швидкого або повільного темпу, відзначати рухами метр, ритмічні малюнки в оплесках, притупуваннях; змінювати рухи відповідно до дво-чи тричастинної форми та музичних фраз (додаток 4).

       Другий розділ «Ігротанці» має на меті музично-руховий розвиток дітей. Його зміст складають образно-танцювальні композиції, кожна з яких має цільову спрямованість, сюжетний характер і завершеність. Вправи, що входять в таку композицію, мають певний вплив на дітей, вирішують конкретні завдання програми, сприяють розвитку музикальності, рухових якостей і умінь, розвитку творчих здібностей, морально-комунікативних якостей особистості, тренуванні психічних процесів.

Ігротанці (додаток 5): «Три порося», «Бугі-вугі», «Дзеркало», «Танець в колі», «Передай та танцюй», «Новорічний карнавал», «Веселі хлопавки», «У тітки Наталії», «У дядька Дональда», «Танок маленьких каченят», «Та-ра-рам».

       Третій розділ «Азбука танцю» має на меті розучити положення рук 1,2, 3, 4, 5,6,7,8,9; І,ІІ,ІІІ позиції рук; І,ІІ,ІІІ,ІV позиції ніг, розвиток координації, виразності рухів, гнучкості, сили м'язів ніг і тулуба. Всі хореографічні вправи є прекрасним засобом формування постави та культури рухів( додаток 6).

        Четвертий розділ «Ритмічні танці» включає нескладні бальні, ритмічні та народні танці, які можна виконувати як усією групою, так і окремими парами. Під час виконання танців важливо надавати дітям можливість творчо самовиразитися: підтримувати творчу самостійність, заохочувати їх до фантазування, що в цілому сприяє розвитку артистичності вихованців. Необхідно виробити у дітей активну реакцію на музику, вміння емоційно, образно відтворити в рухах настрій, почуття, розвиток сюжетної лінії. Танці (додаток 7): «Червона Шапочка», «Таночок Грибочків», «Танок сніжинок», «Промінчики», «Мій Принц», «Хоровод», «Таночок Дружби», «Таночок з віночками», «Таночок Гномів і Ляльок».

        Пятий розділ «Танцювальна розминка»  (спортивний тренаж)

грунтується на нетрадиційній методиці розвитку м'язової сили і гнучкості.

       Cтретчінг це система природних статичних розтяжок м'язів тіла і суглобово- зв’язкового апарату рук, ніг, яка сприятиме зміцненню хребта і дозволяє запобігти порушенням постави і виправити її. Розтяжка сприяє розвитку гнучкості, розкутості і упевненості в собі.

       Перший метод повільний. Мязи розтягуються якомога сильніше, до максимуму, дуже повільно і без хворобливих відчуттів. Цей метод можна назвати ритмічною гнучкістю, і він дуже часто використовується для розминки.

       Другий метод  це статистичний. Він використовується в практиці йоги.

Всі вправи виконуються повільно, плавно з маленькою затримкою кожної позиції.

Третій метод полягає у тренуванні з партнером, один з яких допомагає іншому розтягувати мязи, із зафіксованого положення на кілька секунд.

Вправи: «Завдання від Кролика», «Берізка», «Рибка», «Кошик», «Місток», «Напівшпагат».

       Шостий розділ «Музично-рухливі ігри» спрямований на розвиток слухового сприймання, мовлення, мислення та формування вольових якостей.

Головна мета – зацікавити дітей  музикою, викликати бажання створити за допомогою руху співзвучні музиці образи, виховувати відчуття ритму. Доцільно інсценізувати ігрові пісні, казки, у яких бажано розкрити не лише образ, а й зміст. Адже під впливом ігрової діяльності розвиваються позитивні риси характеру дитини, зокрема активність, ініціативність, кмітливість і рішучість.

       Музично-рухливі ігри (додаток 9): «Коло і кружечки», «Одягни капелюшок», «Якщо хочеш, роби так», «Пташки у гнізда», «Схопи листочок», «День-ніч», «Совонька», «Ручки, ніжки потанцюйте», «Два Морози», «Чий гурток швидше збереться», «Вовк у рові», «Зайкин хоровод».

       Cьомий розділ «Ігровий масаж» має на меті оздоровлення, профілактику застудних захворювань, підвищення життєвого тонусу, зміцнення суглобів і кістково-м’язової системи, розвиток дрібної моторики пальців рук і відповідних органів головного мозку.

      Вправи (додаток10): «Миємо ручки», «Мишки-шкреботушки», «Умивалочки»,

«Спинка-очеретинка», «Теплохід», «Пори року», «Миємо кисті рук», «Лебедина шия», «Самомасаж стоп».

       Восьмий розділ «Психогімнастика» включає корекцію поведінки дитини і зняття емоційної напруги; використання ігор які дозволяють зняти тривожність, агресію, напругу, вчать саморегуляції і багато чому іншому. Наведемо деякі приклади. Відібрані ігри найбільш підходять для дітей старшого дошкільного віку.

      Вправи (додаток11): «Дзеркало», «Сонечко і хмарка», «Хвилинка баловства»,

«Зайчики та слоники», «Тренуємо емоції», «Веселі хлопчики», «Полощемо хусточки», «Тінь», «Спати хочеться», «Зачарована дитина», «Повтори за мною», «Сонечко і хмарка», «Святковий настрій».

       Дев`ятий розділ «Релаксація» необхідний і корисний дітям, коли вони перебувають у стані стресу, перевтомлені, розгублені, перезбуджені.Уміння розслабитися допомагає одним дітям зняти напругу, іншим сконцентрувати увагу, зняти збудження. Розслаблення викликається шляхом спеціально підібраних ігрових прийомів. Кожному дається образна назва, це захоплює дітей. Вони виконують розслаблюючі вправи, не просто наслідуючи ведучого, а перевтілюючись, входять в заданий образ. Більшість дітей правильно сприймають ці вправи, добре розслабляються. В результаті застосування релаксації, у багатьох дітей налагоджується сон, вони стають більш врівноваженими і спокійними

         Вправи (додаток12): «Сон», «Пустотливі щічки», «Палуба», «Пташка», «Вібрація», «Слон», «Тиша», «Ледача кішка», «Лимон».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчально-тематичний план занять для дітей 6-го року життя

на один рік, 1-е заняття на тиждень.

 

Заняття

Зміст навчального матеріалу

Теоретичні

Практичні

Всього

 Програмові вимоги

1.

Тема: «Подорож до танцювальної країни»

1.«Ігрова мозайка»:

- музично-рухливі ігри

«Коло і кружечки»;

- ігротанці «Три порося»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю (Підготовча позиція рук. Положення рук під час танцю  1-3);

- танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – вправи на дихання з рухами рук залежно від  характеру музики.

3.Ритмічний танок

«Червона шапочка»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика

«Веселі хлопчики»;

- ігровий масаж

«Миємо ручки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

 

1

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Знати:

 -що таке ритміка;

-правила поведінки в спортив

 ній залі;

-основні позиції ніг та рук;

-танцювального тренажу.

Вміти:

 -орієнтуватися просторі, від  

  чувати музику;

-ділити музичні твори на час 

  тини,відчувати контрасти зву  

  чання музики;

- перешиковуватись з одного 

  танцювального малюнку в     

  інший;

 -виконувати різні види кроку;

 -виконувати різні види бігу;

-виконувати акробатичні впра 

  ви;

 -виконувати програмні 

  танцювальні елементи,

  етюди, таночки

 -розуміти естетичні еталони    

  щодо свого зовнішнього ви-

  гляду, здорового та естетично    

  красивого способу життя, ста    

  витись до ритміки як джерела    

  позитивних, радісних   емоцій,  

  шляхетних почуттів, патріо

 тичних переживань.

 

2.

Тема: «На дитячому танцполі»

1.«Ігрова мозайка»:

- музично-рухливі ігри

«Якщо хочеш, роби так»;

- ігротанці «Дзеркало»

2. «Вправи по центру»:

-азбука танцю (І позиція рук. Положення рук під час танцю 4);

- танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – завдання від Кролика

3.Ритмічний танок 

«Танок Грибочків»

4.Нетрадиційні види вправ:

- ігровий масаж

«Мишки Скреботушки»;

- релаксація «Пустотливі щічки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

 

0,5

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

3.

 

Тема: «Лісова казка»

1.«Ігрова мозайка»:

- музично-рухливі ігри«Пташки у гнізда»;

- ігротанці «Танець в колі»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(ІІ позиція рук. Положення рук під час танцю5);

- танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – ігрове завдання «Берізка»

3.Ритмічний танок 

«Танок сніжинок»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика

«Ледача кішечка»;

- ігровий масаж

«Умивалочка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

4.

 Тема: «Гнучкі, сильні, сміливі» 1.«Ігрова мозайка»:

- музично-рухливі ігри«День -ніч»;

- ігротанці «Передай та затанцюй»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(ІІІ позиція рук. Положення рук під час танцю 6);

- танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – вальсовий крок

3.Ритмічний танок 

«Хоровод»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика «Тінь»;

- релаксація «Пташка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

1

 

 

 

1

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

5.

Тема: «Гнучкі, сильні, сміливі»

1.«Ігрова мозайка»:

- музично- рухливі ігри

«Совонька»;

-ігротанці «Веселі хлопавки»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(І позиція ніг);

- танцювальна розминка (спортивний тренаж) – ігрове завдання «місток»

3.Ритмічний танок 

«Гномів і ляльок»

4.Нетрадиційні види вправ:

-релаксація «Вібрація»;

- ігровий масаж «Теплохід»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

6.

Тема: «Народні візерунки»

  1. «Ігрова мозайка»:

- музично- рухливі ігри«Вовк у рові»;

- ігротанці «У тітки Наталії»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(ІІ позиція ніг);

- танцювальна розминка (спортивний тренаж) – ігрове завдання «Рибка»

3.Ритмічний танок 

«З віночками»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика

«зачарована дитина»;

- ігровий масаж «Пори рок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

7.

Тема: «Музичний калейдоскоп»

1.«Ігрова мозайка»:

- музично-рухливі ігри«Коло і кружечки»;

- ігротанці «У дядька Дональда»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(ІІІ позиція ніг);

- танцювальна розминка (спортивний тренаж) – ігрове завдання «напівшпагат»

3.Ритмічний танок 

«Мій принц»

4.Нетрадиційні види вправ:

-релаксація

«Тиша»;

- ігровий масаж

«Миємо кисті рук»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

8.

Тема: «Веселий чобіток»

  1. «Ігрова мозайка»:

- музично- рухливі ігри «Зайкин хоровод»;

- ігротанці «Танок маленьких каченят»

2. «Вправи по центру»:

- азбука танцю -(ІV позиція ніг);

- танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – ігрове завдання «кошик»

3.Ритмічний танок 

«Дружба»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика

«Сонечко і хмарка»;

- релаксація «Ледача кішка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

1

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

9.

Тема: «Сонячні промінчики»

  1. «Ігрова мозайка»:

-музично-рухливі ігри

«Ручки, ніжки – потанцюйте»;

- ігротанці «Та-ра-рам»

2. «Вправи по центру»:

-азбука танцю -(позиція рук під час танцю 7-9);

-танцювальна розминка

(спортивний тренаж) – пластичний етюд

3.Ритмічний танок 

«Промінчики»

4.Нетрадиційні види вправ:

-психогімнастика

«Святковий настрій»

- ігровий масаж

«самомасаж стоп»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

1

 

 

 

 

 

0,5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 Очікувані результати:

- зміцнення здоровя;

- зниження захворюваності;

- сформована красива постава;

- виразність виконання рухів під музику;

- вміння самостійно відображати в русі основні засоби музичної виразності;

- здатність до імпровізації з використанням оригінальних і різноманітних рухів;

- точність і правильність виконання рухів у танцювальних та гімнастичних

  композиціях.

- передача характерних особливостей образів.

       Способи визначення результативності (додаток 3)

Параметри контролю:

1.Музикальність здатність сприймати і передавати в русі образ і основні засо

   би виразності, змінювати руху відповідно до фразами, темпом і ритмом. 

2.Координація рухів точність рухів, координація рук і ніг при виконанні

   вправ. 

3.Емоційність  виразність міміки і пантоміміки, вміння передавати в міміці,

   позі, жестах різноманітну гаму почуттів виходячи з музики та змісту композиції

  (страх, радість, здивування, настороженість, захват, тривогу тощо), уміння ви-

   словити свої почуття не тільки в русі, але і в слові. 

4.Творчі прояви вміння імпровізувати під знайому і незнайому музику на ос

   нові освоєних на заняттях рухів, а також придумувати власні, оригінальні «па»

5.Розвиток почуття ритму передача в русі ритму прослуханого музичного

   твору.

6.Гнучкість це ступінь прогину назад і вперед. При гарній гнучкості корпус ві

  льно нахиляється.

 

 

Методичні рекомендації

        Роботу з ритміки з дітьми дошкільного віку потрібно проводити на основі ігрової діяльності. Саме гра вносить в життя дитини радість, яскраві враження, викликає естетичні почуття, створює широкі можливості для виявлення ініціативи, збуджує активність, розвиває творчі здібності, уяву, фантазію, вчить самостійності.

        Цілісний процес навчання танцювально-ритмічним рухам можна умовно розділити на 3 етапи:

- початковий етап навчання вправі (окремому руху).

- етап поглибленого розучування вправи.

- етап закріплення і вдосконалення вправи.

Початковий етап навчання характеризується створенням попереднього подання  вправи. На цьому етапі навчання педагог розповідає, пояснює і демонструє вправи, а діти намагаються відтворити побачене.

Назва вправи, що вводиться педагогом на початковому етапі, створює умови для формування його образу, активує роботу центральної нервової системи дітей.

Показ вправи або окремого руху повинен бути яскравим і зрозумілим, бажано в дзеркальному відображенні.

Основний метод музично-ритмічного виховання дітей  показ рухових вправ. Враховуючи здатність дітей до наслідування, їх бажання рухатися разом з дорослим і разом з тим, нездатність діяти за словесною інструкцією, так як від цього безпосередньо залежить і якість рухів дітей.

Пояснення техніки виконання вправи доповнює ту інформацію, яку дитина отримала при перегляді. Пояснення повинно бути коротким і образним, з використанням гімнастичної термінології. При навчанні складним рухам педагог повинен вибрати найбільш раціональні методи і прийоми подальшого формування уявлення про технічну основу вправи.

Якщо вправу можна розділити на складові частини, доцільно застосовувати розчленований метод. Наприклад: вивчити спочатку рух тільки ногами, потім руками, далі зєднати ці рухи разом.

Якщо вправу не можна розділити на складові частини, застосовується цілісний метод навчання. Його можна використовувати, виконуючи вправу в повільному темпі і чіткому ритмі, без музичного супроводу або під музику, але на 2, 4, 8

Для початкового навчання вправи (танцювальних рухів) використовуються обмежувачі, орієнтири. Педагог, проводячи  заняття, повинен використовувати різноманітні методичні прийоми навчання рухових дій.

Так, образні порівняння допомагають дітям правильно освоювати рух, тому що створюють у дітей особливий настрій. Похвала дитини активізує роботу його серця, нервову систему.

Етап поглибленого разучювання вправи (танцювальних рухів)  характеризується уточненням і вдосконаленням деталей техніки його виконання. Основним методом навчання на цьому етапі є цілісне виконання вправи. 

Іншим ефективним методом є запамятовування вправи (танцювальних рухів)  з допомогою уявлення «ідеомоторного тренування". У цьому випадку діти створюють рухові уявлення .

Етап закріплення і вдосконалення характеризується створенням рухової навички. Тут застосовується весь комплекс методів попереднього етапу, проте провідну роль набувають методи розучування вцілому  змагальний і ігровий. Етап вдосконалення вправи можна вважати завершеним тільки тоді, коли діти почнуть вільно рухатися з повною емоційною та естетичною віддачею.

       Структура  заняття  з ритміки

        Структура  заняття  з ритміки складається з трьох частин: вступна, основна та заключна.

       Зокрема, вступна частина («розігрів») складає 5-10% загального часу заняття та має на меті створити емоційний настрій на подальшу діяльність, підготовку мязів до більш інтенсивного навантаження. Зміст цієї частини доцільно будувати на сюжетній (ігровій) основі та містить такі  рухи і танцювальні елементи: крок з носка , кроки на півпальцях, кроки із високим підніманням стегна, па галопу, підскоки, стрибкові комбінації. Бажано, щоб використання цих вправ було зрозумілим, цікавим і доступним для виконання дітям. Вона включає в себе такі розділи як «Ритміко-гімнастичні вправи»

       Основна частина заняття (80-85%) може варіюватися залежно від тематики, мети, та бути спрямована на розвиток окремих груп м'язів, оволодіння та вдосконалення навичок танцювальної діяльності, розвиток творчості та музикальності, розучування танцювального репертуару тощо. Включає в себе такі розділи: «Музично-рухливі ігри», «Ігротанці», «Азбука танцю», «Танцювальна розминка», «Ритмічний танок»

       Заключна частина заняття (5-10%) спрямована на релаксацію, психорегуляцію організму, а також підведення підсумків на підставі аналізу танцювальної діяльності дітей під час заняття. До змісту цієї частини слід добирати вправи на дихання, масажні вправи та вправи на розслаблення організму. Включає в себе такі розділи: «Ігровий масаж», «Психогімнастика», «Релаксація».

      Ураховуючи, що провідним видом діяльності дітей дошкільного віку є гра, програмний матеріал подається в ігровій формі.

       Під час організації та проведення занять слід дотримуватися таких методичних вимог:

- постановка перед кожним заняттям виховних, розвивальних і оздоровчих  

  завдань;відповідність змісту заняття його тематиці, меті і завданням;

- повторення попереднього й подача нового матеріалу з обов’язковим його 

  закріпленням шляхом багаторазового варіативного використання;

- зміна видів діяльності, оптимальне дозування припустимого навантаження;

- особиста участь педагога у виконанні фізичних, танцювальних рухів;

-використання різнохарактерного, образного музичного матеріалу, що

 відповідає завданням певної частини заняття;

-формування у дітей усвідомленої мотивації до спортивної,  танцювальної діяль 

 ності;

- використання різних методів і прийомів, що стимулюють рухову, розумову,

  пізнавальну й творчу активність дітей.

       Під час проведення занять слід ураховувати й організаційні вимоги: обладнання спеціального приміщення; дотримання санітарно-гігієнічних вимог і правил техніки безпеки; педагогічно обґрунтоване розміщення педагога і дітей; технічне забезпечення заняття; добір необхідної наочності, реквізиту та інших атрибутів.

Методичне забезпечення програми

Для виконання програми розроблені:
-тематичні плани;
- перспективні плани;
- розроблені детальні календарні плани на навчальний рік, на кожне заняття, по    

  кожному віку;
- комплекси ритмічної гімнастики;
- танці, хороводи та музично-хореографічні композиції;

-добірки ігор та вправ;

- танцювально-ритмічних рухів.

Методичні прийоми, які використовуються на заняттях

1.Практичний

2.Наочно-дієвий

3.Ігровий

4.Показ

5.Бесіда

6.Заохочення.

Технічне оснащення занять

       Використовуваний в танцювально-ритмічній гімнастики інвентар повинен бути не тільки зручним, але і радувати око, розвивати смак дітей, сприяти їх естетичному вихованню.

- Прапорці 3-4-х кольорів за кількістю дітей в групі;

- пампони різних кольорів по 2 на дитину;

- хусточки різних кольорів (розмір 20-25 см);

- квіти невеликі ніжних відтінків;

- обручі легкі пластмасові;

- м'ячі середнього розміру за кількістю дітей в групі;

- гімнастичні палиці;

- музичний центр;

- магнітофон;

- CD диски

Аудіокасети з підборкою:

- класичної  музики;

- дитячих пісень сучасних композиторів;

- популярних танцювальних мелодій;

- українські народні мелодії;

- сучасні пісні;

- караоке для дітей з мультфільмів і художніх фільмів та інше

Форма одягу: чешки, футболка, шорти.

 

 

Список використаних джерел

  1. Коментар до Базового компонента Дошкільної освіти в Україні / Наук. ред. О.Л. Кононко.– К.: Ред. журн. «Дошкільне виховання», 2003.– С.177-182.
  2. Програма виховання і навчання дітей від 2 до 7 років «Дитина» (наук. кер. Проскура О.В., Кочина Л.П., Кузьменко В.У., Кудикіна Н.В.);
  3. Методичні рекомендації до Програми виховання і навчання дітей від 2 до 7 років «Дитина»
  4. Державна цільова соціальна програма розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року. // дошкільне виховання.–2010.–№9 – с.3-4
  5. Закон України «Про дошкільну освіту»//Урядовий кур`єр.–2001.– №144 –

      с.1-9

  1. «Дитина в дошкільні роки: комплексна додаткова освітня програма» / наук.

     кр. К.Л.Крутій – Запоріжжя: Тов «ЛІПС», ЛТД, 2011.– 188с.

7.  Богініч Ольга. Фізичне виховання дошкільників засобами гри.– К.: Шкільний

     світ, 2007. – 120 с.

8.  Буреніна А.І. Ритмічна мозаїка. Програма з ритмічної пластики для дітей  

     дошкільного та молодшого шкільного віку.  СПб, 2000. 220 с.

9.  Каплунова І., Новоскольцева І. Цей дивовижний ритм. Розвиток почуття ритму    

     у дітей.  СПб.: Композитор, 2005.

10. Кетрек Н, Ідом Х «Хочу танцювати» М., «Махаон» 1998р.

11. Колодницький Г.А «Музичні ігри, ритмічні вправи і танці для дітей»

12. Красикова И.С. Детский массаж и гимнастика для детей от трех до семи лет

      – 2-е изд. – СПб: КОРОНА принт: Учитель и ученик, 2003.– 380 с.

13. Латохіна Л., Андрус Т. Творимо здоров'я душі і тіла. СПб.: Піонер, 2000.

14. Михайлова М.А., Вороніна Н.В. Танці, ігри, вправи для красивого руху.

     Ярославль: Академія розвитку.

15.Савчук О. Школа танців для дітей Спб. Ленінградське видавництво, 2009.

Інтернетресурси:

1.  Комплекс вправ ритмічної гімнастики [Електроний ресурс].режим доступу:

   http://1snau.ru/oriyentovnij-kompleks-vprav-ritmichnoi-gimnastiki-aerobiki/

2.  Вправи самомасажу [Електроний ресурс]. режим доступу:   

      http://wjournal.com.ua/samomasazh-dlja-doshkilnjat.html

3.  Психогімнастика [Електроний ресурс].режим доступу:  

    http://doshkolenok.kiev.ua/psichdoshk/783-psyhogimnastyka.html

4.  Релаксація [Електроний ресурс].режим доступу:

      http://olga141286.blogspot.com/2014/11/blog-post_41.html

5.   Позиції рук та ніг в класичному танку [Електроний ресурс].режим доступу:

      http://www.e-reading.club/chapter.php/125941/3/Shipilina -- Horeografiya v

   sporte  uchebnik dlya studentov.html

   http://terpsihora.net/index.php/uroki/teoriya/.html

6.  Танці в дитячому садку [Електроний ресурс].режим доступу:

      http://www.nofollow.ru/video.php?c=EiHR8iw-LwQ

7.  Азбука класичного танцю [Електроний ресурс].режим доступу:

      https://www.google.com.ua/searchu078gCFWV3cgodkzcDbg&ei=qx42Vq2FFO    

      XuyQOT74zwBg#imgrc=tIXPXMuwL2-eBM%3A&usg=RPlq1O E96lh4 Gvyloo l   

      HW WZ oIE/.html

 

 

 

 

 

 Додатки 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація до додатків

        Додаток 1 – містить зразок орієнтовного річного перспективного планування занять для дітей 6-го року життя за розділами парціальної програми з ритміки «Танцювальний калейдоскоп»

       Додаток 2 – містить зразок календарного плану на один рік.

       Додаток 3 – розміщені способи визначення результативності дітей 6-го року життя під час занять з ритміки.

        Додаток 4 – містить комплекси вправ з ритмічної гімнастики.

        Додаток 5 – розміщені ігротанці: «Добудування фігури», «Танець природи», «Дзеркало», «Танець в колі», «Розплутай мотузочку», «Танець вогню», «Танець-сценка», «Чарівна країна», «Казкові герої», «Танець Океану», «Хто такий я».

        Додаток 6 «Азбука танцю» розміщені картинки з позиціями рук та ніг за допомогою яких маємо на меті розучити положення рук 1,2,3,4,5,6,7,8,9; І,ІІ,ІІІ позиції рук; І,ІІ,ІІІ,ІV позиції ніг.

        Додаток 7 -  «Ритмічні танці» –включає нескладні бальні, ритмічні та народні танці: «Червона Шапочка», «Таночок Грибочків», «Таночок сніжинок», «Промінчики», «Мій Принц», «Хоровод», «Таночок Дружби», «Таночок з віночками», «Таночок Гномів і ляльок».

        Додаток 8  «Музично-рухливі  ігри» - спрямований на розвиток слухового сприймання, мовлення, мислення та формування вольових якостей. Містить

музично-рухливі ігри:«Коло і кружечки», «Одягни капелюшок», «Якщо хочеш, роби так», «Пташки у гнізда», «Схопи листочок», «День-ніч», «Совонька», «Ручки, ніжки потанцюйте», «Два Морози», «Чий гурток швидше збереться», «Вовк у рові», «Зайкин хоровод».

        Додаток 9  «Ігровий масаж» має на меті оздоровлення, підвищення життєвого тонусу,зміцнення суглобів і кістково-м’язової системи, розвиток дрібної моторики пальців рук. Містить вправи:«Миємо ручки», «Мишки-шкреботушки», «Умивалочки», «Спинка-очеретинка», «Теплохід», «Пори року», «Миємо кисті рук», «Лебедина шия», «Самомасаж стоп»

        Додаток 10 «Психогімнастика» включає корисні ігри для дітей, що дозволяють зняти тривожність, агресію, напругу, вчать саморегуляції і багато чому іншому. Містить вправи: «Дзеркало», «Сонечко і хмарка», «Хвилинка баловства»,

«Зайчики та слоники», «Тренуємо емоції», «Веселі хлопчики», «Полощемо хусточки», «Тінь», «Спати хочеться», «Зачарована дитина», «Повтори за мною», «Сонечко і хмарка», «Святковий настрій».

        Додаток 11 «Релаксація» містить вправи: «Сон», «Пустотливі щічки», «Палуба», «Пташка», «Вібрація», «Слон», «Тиша», «Ледача кішка», «Лимон», які необхідні і корисні дітям, коли вони перебувають у стані стресу, перевтомлені, розгублені, перезбуджені.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Орієнтовне річне перспективне планування занять

для дітей 6-го року життя, 1-е заняття на тиждень,

36 занять на рік.

місяць

 

Тема

 

Зміст

 

Завдання

                                       вересень

 

Вересень

 

 

«Подорож до танцювальної країни»

Музично-рухливі ігри

«Коло і кружечки»

Вчити передавати рухи із закритими очима,

виконувати рухи, імітуючи явища природи під музику, уміння переключатися від одного руху до іншого.

Формувати інтерес до танцю.

Розвивати координацію рухів, пластичність, уміння сприймати і передавати в русі певний образ; увагу, память.

Виховувати бажання займатися ритмікою.

Ігротанці

«Три порося»

Абетка танцю

 Підготовча позиція рук. Положення рук під час танцю 1-3.

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

вправи на дихання з рухами рук і характером музики.

Ритмічні танці

таночок «Червона шапочка»

Психогімнастика

«Веселі хлопчики»

Ігровий масаж

«Миємо ручки»

 

місяць

 

Тема

 

Зміст

 

Завдання

                      Жовтень

Вересень

 

 

«На дитячому танцполі»

Музично-рухливі ігри

«Якщо хочеш, роби так»

Вчити виконувати рухи згідно тексту пісні та темпу.

Розвивати швидку реакцію, увагу, силу мязів рук, спини; вміння сприймати і передавати

 в русі певний образ.

Виховувати інтерес до танцю.

Ігротанці

«Дзеркало»

Азбука танцю

І позиція рук. Положення рук під час танцю  4

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

прави для розвитку гнучкості, в ігрових діях та завданнях. «Завдання від Кролика»

Ритмічні танці

«Таночок Грибочків»

Релаксація

«Пустотливі щічки»

Ігровий масаж

«Мишки-скреботушки»

 

Місяць

Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                           Листопад

                   «Лісова казка»

Музично-рухливі ігри

«Пташки у гнізда»

«Схопи листочок»

Вчити виконувати  вправу «Берізка».

Продовжувати вчити виконувати танцювальні рухи згідно тексту пісні.

Розвивати увагу, спритність, силу мязів рук, спини, вміння сприймати і передавати в русі певний образ. Виховувати бажання танцювати.

 

Ігротанці

«Танець в колі»

Азбука танцю

ІІ позиція рук. Положення рук під час танцю  5

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

Вправи для розвитку плавності, рухомості суглобів, гнучкості в ігровому завданні «Берізка»

Ритмічні танці

«Танок сніжинок»

Психогімнастика

«Ледача кішечка»

Ігровий масаж

«Умивалочка»

 

місяць      Місяць

              Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                                             Грудень

                             «Гнучкі, сильні, сміливі»

Музично-рухливі ігри

«День-ніч»

Вчити розрізняти музику за тональністю. Продовжувати вчити виконувати танцювальні рухи згідно фразам.

Розвивати увагу, музичний слух, спритність, вміння виконувати танцювальні рухи згідно темпу музики, координацію рук і ніг, вміння сприймати і передавати в русі певний образ.

Формувати правильну поставу. Виховувати бажання займатися ритмікою.

 

Ігротанці

«Передай та затанцюй»

Азбука танцю

ІІІ позиція рук. Положення рук під час танцю 6

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

Крок з притопом, крок з каблучка, вальсовий крок.

Ритмічні танці

«Хоровод»

Психогімнастика

«Тінь»

Релаксація

«Пташка»

 

місяць           Місяць

              Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                           Січень                                                     Січень

           «Гнучкі, сильні, сміливі»

Музично-рухливі ігри

«Совонька»

Вчити сприймати і передавати в русі певний образ, розрізняти музику за тональністю. Розвивати увагу, музичний слух, гнучкість. Формувати  і укріпляти мускули спини, правильну поставу. Виховувати бажання бути здоровими.

 

Ігротанці

«Веселі хлопавки»

Азбука танцю

І позиція ніг.

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

Вправи на розвиток гнучкості і пластичності в ігрових діях і завданнях «Місток».

Ритмічні танці

Танок «Танок Гномів і ляльок»

Ігровий масаж

«Теплохід»

Релаксація

«Вібрація»

 

місяць

             Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                                          Лютий

                             «Народні візерунки»

Музично-рухливі ігри

«Вовк у рові»

 

Вивчити рухи таночка з віночками. Продовжувати вчити виконувати танцювальні рухи згідно фразам, розрізняти музику за тональністю. Розвивати увагу, спритність, гнучкість. Формувати  і укріпляти мускули спини.

Виховувати любов до ритміки.

Ігротанці

«У тітки Наталії»

Азбука танцю

ІІ позиція ніг.

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

Вправи на розвиток гнучкості і пластичності в ігрових діях і завданнях «Рибка»

Ритмічні танці

танок з віночками

Психогімнастика

«Зачарована дитина»

Ігровий масаж

крапковий масаж «Пори року»

 

 

 

 

 

 

 

 

місяць

             Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                              Березень

 

                          «Музичний калейдоскоп»

Музично-рухливі ігри

«Коло і кружечки»

Познайомити дітей з таночком «Мій принц» та вивчити рухи таночка.

Розвивати увагу, музичний слух, моторно-слухову пам’ять,

гнучкість.

Формувати і укріпляти мускулатуру ніг.

Виховувати бажання танцювати.

 

Ігротанці

«У дядька Дональда»

Азбука танцю

ІІІ позиція ніг

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

вправи на розвиток гнучкості і пластичності в ігрових діях і завданнях «Напівшпагат»

Ритмічні танці

таночок «Мій принц»

Ігровий масаж

«Миємо кисті рук»

Релаксація

«Тиша»

 

Місяць

Тема          

 

Зміст

 

Завдання

 

                                   Квітень

                         «Веселий чобіток»

Музично-рухливі ігри

«Зайкин хоровод»

Вивчити рухи таночка «Дружба». Закріпляти вміння змінювати рухи згідно фразам, темпу та ритму музики.

Розвивати увагу, спритність, гнучкість, вміння сприймати і передавати в русі певний образ.

Виховувати бажання танцювати.

Ігротанці

«Танок маленьких каченят»

Азбука танцю

VІ позиція ніг

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

вправи на розвиток гнучкості і пластичності в ігрових діях і завданнях «Кошик», «Напівшпагат»

Ритмічні танці

танок «Дружба»

Психогімнастика

«Сонечко і хмарка»

Релаксація

«Ледача кішка»

 

 

 

 

Місяць

Тема

 

Зміст

 

Завдання

 

                                                  Травень

                             «Сонячні   промінчики»    

 

Музично-рухливі ігри

«Ручки, ніжки потанцюйте»

Вчити виконувати вправи «Кошик», «Напівшпагат».

Удосконалювати вміння виконувати танцювальні рухи згідно тексту.

Розвивати вміння сприймати і передавати в русі певний образ; увагу, музичний слух, гнучкість, пластичність, музикальність.

Активізувати рухову структуру постави і стопи.

Виховувати бажання займатися ритмікою.

Ігротанці

«Та-ра-рам»

Азбука танцю

позиції рук під час танцю 7-9.

Танцювальна розминка (спортивний тренаж)

пластичний етюд

Ритмічні танці

танок «Промінчики»

Психогімнастика

«Святковий настрій»

 

Самомасаж стоп

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Додаток 2

Зразок конспекту заняття з ритміки

з дітьми старшого дошкільного віку

 

        Завдання: Вчити дітей ходити парами по колу, не тримаючись за руки. Розучити з дітьми позиції рук в дитячих таночках – І позиція (руки підняти так, щоб кисті стали нижче рівня діафрагми: локті злегка  закруглені  і припідняті).

Познайоми дітей з новим таночком «Грибочки», вчити міняти рухи в залежності з формою музичного твору. Розвивати увагу, музичний слух під час танцювальної гри «Якщо хочеш,  роби так»;  координацію рухів, основні фізичні якості, пам’ять, пластику.  Дати загальний позивний настрій. Виховувати бажання займатися ритмікою.

       Матеріал: м’ячі середнього розміру, орієнтири, СD-диски з музичним супроводом, демонстраційні картинки з положенням рук та ніг.

Хід заняття

       Вступна частина(4-6 хв.)

Ритмічно-гімнастичні вправи:

1. Різновиди коригувальної ходьби

- на носочках;

- на п’яточках;

- з високим підніманням колін.

2. Біг, підскоки.

3. Перешиковування.

4. ЗРВ з м’ячем.

     Основна частина  (15 хв.)

1. Музично-рухлива гра «Якщо хочеш, роби так»

2.Азбука танцю – І позиція рук.

3.Танцювальна розминка – вправи для розвитку гнучкості , в ігрових діях та    

   завданнях «Завдання від Кролика»

4.Ритмічний танок «Грибочки»

       Заключна чатина (3-4 хв.)

Психогімнастика «Полощемо  хустинки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Додаток 3

 

Матеріали для проведення педагогічного діагностування дітей

6-го року життя (старший дошкільний вік)

 

       Способи визначення результативності

Параметри контролю були наступними

1.Музикальність

2.Координація рухів

3.Емоційність

4.Творчі прояви

5.Розвиток почуття ритму

6.Гнучкість

        Координація рухів, спритність точність рухів, координація рук і ніг при виконанні вправ. Для перевірки рівня розвитку координації рук і ніг застосовуються такі завдання:

Вправа 1. Відвести убік праву руку, а в протилежну сторону ліву ногу і навпаки.

Вправа 2. Підняти одночасно зігнуту в лікті праву руку і зігнуту в коліні ліву ногу (і навпаки).

Вправа 3. Відвести вперед праву руку, а назад ліву ногу і навпаки.

3 бали правильне одночасне виконання рухів.

2 бали неодночасне, але правильне; вірне виконання після повторного показу.

1 бал неправильне виконання рухів.

       Творчі прояви вміння імпровізувати під знайому і незнайому музику на основі засвоєних на заняттях рухів, а також придумувати власні, оригінальні «па».

Тест на визначення схильності дітей до танцювальної творчості. Дітям пропонується під музику (після попереднього прослуховування) зобразити такі персонажі: ромашку, бджілку, сонячний зайчик і т.п.

3 бали вміння самостійно знаходити свої оригінальні рухи, підбирати слова, які характеризують музику і пластичний образ.

2 бали рухи його досить прості, виконує лише однотипні рухи.

1 бал дитина не здатна перевтілюватися у творчій музично-ігрової імпровізації;

        Гнучкість тіла це ступінь прогину назад і вперед. При гарній гнучкості корпус вільно нахиляється.

Вправа «Відсунь кубик далі» (перевірка гнучкості тіла вперед).

Дітям пропонується сісти на килим так, щоб пяти знаходилися біля краю килима, ноги прямі на ширині плечей, притиснуті до килима. На краю килима на підлозі між ступнями ніг розташований кубик. Слід нахилитися і відсунути кубик якнайдалі. Коліна не піднімати, ноги повинні залишатися прямими. Оцінюється відстань у сантиметрах від лінії пят до межі кубика, в який дитина упиралася пальцями.

3см і менше низький рівень (1 бал),

4-7см середній рівень (2 бали),

8-11см високий рівень (3 бали).

 

 

Вправа «Кільце» (перевірка гнучкості тіла).

Початкове положення лежачи на животі, підняти спину, відвести назад (руки упираються в підлогу), одночасно згинаючи ноги в колінах, намагатися дістати пальцями ніг до голови.

3 бали максимальна рухливість хребта вперед і назад.

2 бали середня рухливість хребта.

1 бал вправи на гнучкість викликають труднощі.

        Музикальність здатність сприймати і передавати в русі образ і основні засоби виразності, змінювати рухи відповідно до фраз, темпу і ритму. Оцінюється виконання рухів відповідно музики (у процесі самостійного виконання без показу педагога).

Вправа «Хто з лісу вийшов?»

Після прослуховування музики дитина повинна не тільки вгадати хто вийшов з лісу, а й показати рухом. Закінчити рух із зупинкою музики. (Відображення в русі характеру музики).

Вправа «Заведи мотор».

Діти згинають руки в ліктях і виконують обертальні рухи. Під повільну музику повільно, під швидку швидко (перехід з одного темпу на інший).

Вправа «Страуси».

Під тиху музику діти рухаються, як «страуси». Під гучну музику «ховають голову в пісок» (відображення в русі динамічних відтінків).

3 бали вміння передавати характер мелодії, самостійно починати і закінчувати рух разом з музикою, передавати основні засоби музичної виразності (темп, динаміку)

2 бали в рухах виражається загальний характер музики, темп; початок і кінець музичного твору збігаються не завжди.

1 бал рухи не відображають характер музики і не збігаються з темпом, ритмом, а також з початком і кінцем твору.

        Емоційність виразність міміки і пантоміміки, вміння передавати в міміці, позі, жестах різноманітну гаму почуттів виходячи з характеру музики та змісту композиції (страх, радість, здивування, настороженість, захват, тривогу тощо), уміння висловити свої почуття не тільки в русі, але і в слові. Емоційні діти часто підспівують під час руху, після виконання вправи чекають від педагога оцінки. У неемоційних дітей міміка бідна, рухи невиразні. Дітям пропонується зобразити «втомлену стареньку», «хитру лисицю», «дівчинку, яка дивується», «сердитого вовка».

       Розвиток почуття ритму.

Ритмічні вправи передача в русі ритму прослуханого музичного твору. Ці завдання вимагають від дітей постійного зосередження уваги. Якщо відчуття ритму недосконале сповільнюється становлення розгорнутої (злитої) мови, вона невиразна і слабо інтонувана; дитина говорить примітивно, використовуючи короткі уривчасті висловлювання.

Вправи з долоньками.

Педагог говорить дітям, що він буде плескати в долоні по-різному, а діти повинні постаратися точно повторити його хлопки.

Педагог сидить перед дітьми і виконує різноманітні хлопки. Педагог повинен мовчати, реагуючи на виконання мімікою.

1 раз по колінах обома руками, 2 рази в долоні (повторити 2 рази).

2 рази по колінах, 1 раз в долоні (повторювати до точного виконання).

3 рази по колінах, 2 рази в долоні.

2 рази по колінах, 1 раз в долоні (з повторенням).

1 бал з ритмічними завданнями не справляється, не може передати ударами ритмічний малюнок.

2 бали виконує лише окремі вправи, з нескладним ритмічним малюнком.

3 бали точно передає ритмічний малюнок.

       Рівні розвитку дитини в музично-ритмічної діяльності.

Перший рівень (високий 15-18 балів) -- висока рухова активність дітей, хороша координація рухів, здатність до танцювальної імпровізації. Дитина вміє передавати характер мелодії, самостійно починати і закінчувати рух разом з музикою, міняти рух на кожну частину музики. Має стійкий інтерес і проявляє потребу до сприйняття рухів під музику. Хлопками передає ритмічний малюнок.

Другий рівень (середній 10-14 балів). Цьому рівню властива слабка творча активність дітей, рухи його досить прості, виконує лише однотипні рухи. Відтворює нескладний ритм. Передає лише загальний характер, темп музики. Вміє висловити свої почуття в русі. У образно-ігрових рухах легко передає характер персонажа. Вірне виконання вправ на координацію після повторного показу рухів.

Третьому рівню (низькому 6-9 балів) відповідають наступні характеристики дітей: вони повторюють нескладні вправи за педагогом, але при цьому їх повтори мляві, малорухомі, спостерігається деяка скутість, загальмованість дій, слабке реагування на звучання музики. Рухи не відображають характер музики і не збігаються з темпом, ритмом, а також з початком і кінцем твору.Міміка бідна, рухи невиразні. Дитина нездатна перевтілюватися у творчій музично-ігровій імпровізації. З ритмічними завданнями не справляється, не може передати ударами ритмічний малюнок. Вправи на гнучкість викликають труднощі.

 

Зразок оформлення протоколу педагогічної діагностики рівня розвитку

дітей старшого дошкільного віку відповідно до парціальної програми

з ритміки «Танцювальний калейдоскоп»

№ п/п

П.і. дитини

Музикальність

 

Координація рухів

Емоційність

Творчі прояви

Розвиток почуття ритму

Гнучкість

Рівень

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

Вправи ритмічної гімнастики

 

Комплекс №1

Підготовча частина.

Вправа № 1

В.п.– ноги нарізно, кисті в замок.

1 – піднятися на носки, руки вгору долонями назовні.

2 – опуститися на всю ступню, присісти на ліву ногу, зробити нахил вліво.

3 – з поворотом ліворуч опустити руки вниз.

4 – в.п. Теж саме в інший бік.

Вправа №2.

В.п. — о. с.

1 — поставити праву ногу на носок схрещено перед лівою, руки схрестити перед собою;

2 — крок правою в сторону, руки в сторони, потягнутися за рукою вліво;

3 — потягнутися за рукою вправо;

4 — повторити рахунок три. Теж саме в другу сторону.

Вправа №3

В.п. — стоячи, ноги нарізно, руки в сторони.

1 — з поворотом вправо зігнути праву ногу вниз на носок, горизонтальний нахил вперед, руки вперед;

2 — в.п;

3 — присісти, нахил вправо, ліву руку зігнути за спиною ліктем вверх, а праву — ліктем вниз (спробувати з’єднати пальці за спиною);

4 — в.п. Теж саме в інший бік.

Вправи № 4

В.п. — стоячи на носках.

1 — згинаючи ліву ногу опуститися правою на повну стопу, повернути ліве коліно вправо, тулуб та злегка зігнуті руки розвернути вліво;

2 — в.п.;

3 — повторити рахунок раз в іншу сторону;

 4 — в.п.

Вправа №5.

В.п. — стійка ноги нарізно, руки на поясі.

1 — піднятися на носки, злегка зігнути коліна;

2 — повертаючи п’ятки вліво, опуститися на повну ступню, коліна випрямити (руки і плечі залишаються нерухомі);

3 — піднятися на носки, злегка зігнути коліна;

4 — повертаючи п’яти вправо, повернутися у в. п. Теж саме в другу сторону.

Вправа №6.

Біг та різні варіанти стрибків.

 

 

 

 

Вправа №7 (для м’язів шиї).

В.п. — ст. ноги нарізно, руки на пояс.

1 — з поворотом на­право нахилити голову назад, відвести лікті назад, прогнутися;

2 — по­вернутися у в.п. Нахил голови вперед. Теж в іншу сторону

Вправа №8 (для м’язів плечового пояса).

В. п. — стійка ноги нарізно.

1 — зігнути праву ногу, підняти її на носок, підняти праве плече (підтягнутися до нього підборіддям);

2 — в.п.;

3-4 — повторити розрахунок один, два з лівої ноги.

Вправа №9 (для м’язів рук та плечового пояса).

В.п. —стійка ноги нарізно, руки вперед, долоні до середини разом.

1 — згинаючи праву ногу, поворот тулуба вліво, руки зігнуті долонями до себе;

2 — повернутись у в. п.;

3 — згинаючи ліву ногу, поворот тулуба вправо, руки зігнути в ліктях;

4 — в. п.

Вправа №10 (для м’язів тулуба).

В. п. — стійка ноги нарізно.

1-2 — нахил тулуба до горизонтального положення вперед, руки вперед;

3-4 — нахил тулуба до правої ноги;

5-6 — в.п.

7-12 теж саме, але нахил зробити до лівої ноги.

Вправа №11 (для м’язів тулуба).

В. п. — стійка ноги нарізно, руки до плечей.

1 — нахил тулуба вправо, руки випрямити вверх;

2 — напівприсід;

3-4 — в. п. Теж саме в іншу сторону.

Вправа №12 (для м’язів тулуба).

В. п. — стійка ноги нарізно, ліва рука в сторону, права за спину.

1— піднімаючи ліву руку вверх, вправо, нахил тулуба вправо, рука горизонтально над головою;

2 — в.п.;

3 — зміна положень рук, нахил тулуба вправо, рука горизонтально над головою;

4 — в.п.

Вправа №13.

В.п. — о.с.

1-2 — крок лівою впе­ред;

3-4— мах пра­вою вперед, напівприсід на лівій;

5-6 — в. п. Теж саме з правої ноги.

Вправа №14.

В. п. – стійка ноги нарізно, напівприсід, коліна в сторони, руки на стегнах.

1 – винести таз вправо, праву ногу на носок;

2 – в. п.;

3-4 те саме з лівої ноги

Вправа №15.

В. п. – стійка ноги нарізно, коліна в сторони, руки на стегнах.

1 – з’єднати коліна разом;

2 – в.п.;

3 – піднятись на носки;

4 – в.п.

Вправа №16.

Біг та стрибки. Виконуються різні варіанти стрибків.

Вправа № 17 (для м’язів живота).

В.п. – лежачи на спині, руки вгору

1-2 – підняти голову та плечі, лівою рукою торкнутися правої ноги;

3-4 – в. п. Теж саме з лівої ноги.

Вправа №18

В. п. – лежачи на правому боці з опорою на лікоть, ліву ногу зігнути та поставити на підлогу перед коліном правої.

1 – підняти праву ногу вгору;

2 – в. п. Теж саме, лежачи на правому боці.

Вправа № 19 ( для м’язів живота та ніг ).

В. п. – лежачи на спині.

1-2 – зігнути коліна до грудей;

3-4 – повертаючи коліна вправо, випрямити ноги, плечі залишаються нерухомі;

5-6 – в.п. Теж саме з поворотом колін вправо.

Вправа №20 (Для м’язів ніг).

В.п. — упор сидячи, ліва нога зігну­та в коліні в сторону, право нога вперед.

1-2— мах правою вверх;

3-4 — в.п. Теж саме, але зміною по­ложення ніг.

Вправа № 21 ( для м’язів живота).

В. п. – лежачи на правому боці з опорою на правий лікоть, ліва рука за головою.

1 – зігнути праву ногу, дістати ліктем лівої руки коліно правої ноги;

2 – в. п. теж саме в іншу сторону.

Вправа №22

В.п. – упор стоячи на колінах.

1-2 – упор стоячи зігнувшись;

3-4 – в.п.;

5-6 – підняти праву ногу вгору;

7-8 – в.п.;

9-10 – підняти ліву ногу вгору;

11-12 – в.п.

Вправа № 23 ( для м’язів ніг ).

В. п. — упор стоячи, підняти праву ногу, зігнути в коліні та відвести вправо.

1 — зігнутою в коліні правою ногою дістати плеча правої руки;

 2 — випрямити праву ногу назад;

3-4 — в.п. Теж саме з лівої ноги.

Вправа №24 (Для м’язів живота).

В. п. — упор сидячи, ноги зігнуті в колінах.

1-2 — випрямити ноги вперед;

3-4 — в.п.

Вправа №25 (загального характеру).

В.п. — лежачи на спині, ліва нога зігнута в коліні стопою опирається на коліно правої, руки лежать на підлозі.

1-2 — підняти таз;

3-4 — в. п. Теж саме з правої ноги.

Комплекс  №2

Вправа № 1

В.п. – о.с., руки на поясі. Почергове піднімання на носок правої (лівої) ноги, згинаючи при цьому коліно.

Вправа № 2

В.п. – таке саме. Праву руку – вперед, долонею назовні, ліву руку – в сторону, ліву ногу ліворуч на носок. В.п. Теж саме, з іншої руки і ноги.

Вправа № 3

В.п. – таке саме.

1 – поворот праворуч.

2-3 – закидання гомілок.

4 – в.п.

5-8 – поворот ліворуч, стрибки з виносом прямих ніг уперед

Вправа № 4

В.п. – ноги нарізно, руки на поясі.

1-2 – випад праворуч, руки вгору.

3-4 – в.п.

5-8 – теж саме, ліворуч.

Вправа № 5

В.п. – таке саме.

1-2 – випад правою ногою вперед, руки вперед.

3-4 – в.п

5-8 – те саме з лівої ноги.

Вправа № 6

В.п. – сидячи на підлозі. Пересування вперед-назад (на сідницях) на 4 такти.

Вправа № 7

В.п. – сидячи упор руками позаду. «Велосипед» ногами (15 с).

Вправа № 8

В.п. – сидячи ноги нарізно, руки за голову.

1 – нахил до правої ноги, руки вперед.

 2 – в.п.

3 – нахил до лівої ноги, руки вперед.

4 – в.п.

Вправа № 9

В.п. – о.с., руки біля грудей у замок. Стрибки, коліном правої (лівої) ноги почергово торкатися кистей рук.

Вправа № 10

В.п. – о.с.

1-2 – приставні кроки праворуч.

3-4 – напівприсід, сплескування в долоні.

5-8 – те саме, ліворуч.

Вправа № 11

В.п. – о.с. Біг на місці з різними махами ніг.

Вправа № 12

Ходьба на місці з поєднанням рухів рук і дихальними вправами.

Етапи розучування комплексу ритмічної гімнастики

Розучування комплексу ритмічної гімнастики умовно можна розділити на три етапи.

I етап підготовчий(4 заняття).

На цьому етапі завдання педагога полягає в тому, щоб створити загальне уявлення про рухи, дати необхідні відомості про характер музики, про способи виконання вправ. На цьому етапі педагог демонструє комплекс повністю під музику перед дітьми.

II етап основний(8 занятть).

Цей етап припускає осмислене виконання дітьми вправ і розуміння взаємозв’язку музики (темпу, виразності) і рухів. Педагог безперервно спостерігає за виконанням дітьми рухів і виправляє індивідуально з кожною дитиною помилки у виконанні. На цьому етапі діти повинні опанувати основні рухи під музику з урахуванням темпу.

III етап заключний(4 зайняття).

Робота спрямована на вдосконалення рухів з урахуванням динамічних відтінків музики, відробіток виразності рухів. Діти виконують  комплекс самостійно.

При розучуванні комплексу ритмічної гімнастики

необхідно враховувати наступні вимоги:

  • показ педагогом рухів має бути дзеркальним, чітким, без спотворення ритму;
  • найбільш складні вправи розучуються поетапно, а прості виконуються спільно з педагогом;
  • при розстановці дітей по залу необхідно, щоб усі діти бачили педагога;

Щоб уникнути неправильного виконання і запамятовування вправ дітьми, педагог повинен підказувати і направляти дії дитини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                  Додаток 5

Ігротанці

1.«Добудовування фігур»

Діти розбиваються на дві команди. Кожній команді пропонується побудувати свою власну композицію-фігуру таким чином: одна дитина приймає якусь гарну на його думку позу. (Запропонуйте їй закрити очі і прийняти те положення тіла, яке  диктує йому сьогохвилинний  настрій, музика і натхнення). Наступна підходить до нього і намагається «добудувати» композицію, прийнявши якесь доповнююче положення поруч з першою дитиною. Вона може стосуватися першої, може стояти близько або далеко осторонь від неї, головне, щоб вони створили спільну композицію, що заповнює простір. Потім до них «підлаштовується»  третя дитина, четверта і так далі до самого останнього учасника. У результаті у кожної команди повина вийти гарна фігура. Команди можуть грати як одночасно, так і по черзі, спостерігаючи за успіхами один одного з позиції глядачів.

2.«Танець природи» Всі діти розбиваються на пари і трійки (при бажанні групи побільше), а потім під одну і ту ж музику групи готують кожна свій танець на загальну тему. (Наприклад танець сходу Сонця, морський прибій, хмари, зірки, вогонь, фонтан).

3.«Птах у клітці» Всі діти беруться за руки і утворюють коло «клітку». Хтось один залишається в центрі. Він стає Птахом, що потрапив у клітку. Йому потрібно станцювати свій танок так, щоб клітина його випустила. Коло дітей може підігравати Птахові, піднімаючи і опускаючи руки, відкриваючи іноді вихід. Завдання клітини не перешкодити Птахові вирватися, а навпаки, допомогти. Але і танець повинен бути гідний Свободи!

4.«Дзеркало» Діти розбиваються на пари і сідають один навпроти одного. Один з них під музику повільно починає виконувати рухи. Інший стає «дзеркалом», і його завдання точно відображати всі рухи. Потім діти міняються ролями.

5.«Хто такий я?» Ведучий гри попередньо готує для всих, ряд карток з простими поняттями. (Наприклад: казка, море, вовк, Баба Яга, книга, зірочка, лисиця, лебідь, гном і т.д.) Діти сідають по колу. Ведучий дає комусь з них картку так, щоб інші не могли підглянути. Дитина виходить в коло. Його завдання станцювати поставлений  йому образ. Поясніть дітям, що для цього потрібно сильно-сильно перевтілитися в свій образ і танцювати його як би «зсередини». Потрібно передати своєю пластикою і поставою, мімікою і рухами що відчувають олень і крокодил і тоді всі зможуть вгадати хто ви! Давши дитині хвилину чи дві для танцю, інші діти можуть почати вгадувати ким він був. Коли образ буде вгаданий, перша дитина поступається місцем наступному по колу.

6.«Розплутати мотузочку» Це досить весела гра, так що приготуйтеся до шуму і сміху! Найкраще її грати невеликою кількістю дітей або кількома командами. Діти стають в коло, беруться за руки і починають заплутуватися. Вони можуть закручуватися, переступати ногами через руки і ноги один одного, сідати, лягати, піднімати один одного на руки і так далі. У результаті виходить абсолютно нерозплутуваний клубок детей. Ведучий включає музику і задає учасникам швидкість або темп для розплутування. Він каже: «Тепер Ви повинні розплутатися зі швидкістю морської хвилі» або «Як тропічний кактус». Завдання дітей танцюючи розплутати свою мотузку.

7.«Танець Вогню» Усі гравці сідають по колу. Вони являють собою Вогонь і їх спільне завдання станцювати танок Вогнищ. Рухи можуть бути у кожного свої, або їх може «задавати» одна людина, а найкраще кожен з танцюючих по черзі. Цепопередня підготовка до гри, після чого дітям можна запропонувати її ускладнити. Все коло стає просто мандрівниками, які відпочивають біля Вогнища (дикунами або піратами), і лише один з танцюючих залишається в центрі і танцює «Вогонь». Він має право пересуватися в усі сторони мов полумя. Мандрівники намагаються, щоб «Вогнище» не обпекло їх.

8.«Танець-сценка» Усі гравці діляться на пари, після чого кожній парі видається картка з образами для кожного з них. Діти розподіляють ролі і придумують маленьку сценку-танець, де їх персонажі зустрічаються і розігрують якийсь сюжет. Після цього підготовлені танці показуються перед всіма.

 9.«Танець-підстроювання» Всі діти сідають по колу, одна дитина виходить у центр. Їй  видається картка з роллю. Дитина повинна налаштуватися на свій образ і протанцювати його протягом хвилини або трохи довше. Потім цю роль він «передає» іншому гравцеві. Наступна дитина виходить в коло і своїм танцем «підлаштовується» до першої. (Якщо перший був водою, то другий повинен це відчути і теж станцювати воду, якщо перший був якою-небудь твариною, то і другий повинен стати твариною). Через деякий час перша дитина повертається на своє місце в колі, а другий танцюрист залишається. Йому видається нове завдання, яке він і починає танцювати, передаючи свою роль далі.

10. «Чарівна країна» З числа граючих вибирається 2-3 дитини, які ховаються за дверима вони не повинні бачити початок танцю. Решта вибирають ще 2-3, які починають танцювати імпровізований танець під якусь музику. У якийсь момент їм командують «замри». Діти застигають у тих позах, в яких їх застала команда. Музика змінюється (якщо була швидка можна поставити повільну і навпаки). Запрошуються ті, хто очікував за дверима. Вони повинні зайняти місця танцюючих, стати в їх пози і дотанцювати танок під нову музику так, як вони це бачать і відчувають.

11.«Казкові герої» Цю гру можна грати навіть з самими маленькими дітьми. Вони розбиваються на пари, після чого кожна дитина жеребом витягує для себе картку з ім'ям якогось відомого казкового персонажа. Завдання пари підготувати і потім станцювати перед усіма танець зустрічі цих героїв, навіть якщо вони з різних сказок.

12. Танець Океану Всі діти розбиваються на три команди. Найкраще з нерівною кількістю людей. (У першій команді має бути найбільше людей, у другій трохи менше і в третій не більше трьох-п’яти осіб). Потім ставиться музика і всім трьом командам дається одне і те ж завдання відчути себе з командою єдиним цілим і придумати «Танець Океану». Після підготовки показують кожен свій танець, а потім збираються в один, щоб вийшов загальний «Океан» з трьох вкладених кіл. Кожна група одночасно танцює свою частину.

 

 

 

 

Додаток 6

 

Азбука танцю

Основи класичного танцю


Класичний танець основа хореографії. Це велика гармонія поєднання рухів з класичною музикою.
Неодмінні умови класичного танцю: виворотність ніг, великий танцювальний крок, гнучкість, стійкість, обертання, легкий високий стрибок, вільне і пластичне володіння руками, чітка координація рухів, витривалість і сила.

У класичному танці прийняті п’ять позицій ніг

 

http://imperia-dance.com/images/11.jpg

 

Позиції рук

Основна позиція рук: кисті рук розслаблені, великий і вказівний пальці паралельні, решта зближені.

  • I - округлені руки підняті на рівні діафрагми;
  • II - розведені в сторони на рівні плечей;
  • III - підняті над головою.

 

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 7

Ритмічні танці

 

Танок «Дружба»

(пісня у виконанні групи «Барбарики» «Друзья»)

Проіграш

Біжать по колу

Шикуються в дві шеренги (дівчатка попереду, хлопчики – позаду)

І куплет

І частина – приставний крок, плеснути в долоні

ІІ частина – поворот в сторону, мотузочок

Приспів

Біг по колу в колоні по-одному

ІІ куплет

І частина – сидячі в колі виконують нахили вперед

ІІ частина – лежачі на животі виконують махи ногами

Приспів(тойже)

ІІІ куплет

І частина – кружляють в парах

ІІ частина – виконують хлопки в парах

Приспів(тойже)

ІV куплет

Ічастина – лежачі на правому боці виконують махи лівою ногою

ІІчастина – лежачі на животі роблять «кошик»

Приспів

Виконують стрибки навколо себе з хлопками над головою.

Стають в коло, руки кладуть на плечі один одному.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок «Грибочки»

(пісня «Крейзі Фрог»)

 

1.Забігає перший хлопчик і під музику імітує гру на сопілці.

2.В двух колонах заходять хлопчики – грибочки, ідуть по колу назустріч  

   один одному, хлопчик посередині.

3.Шикуються  в дві шеренги в шаховому порядку обличчям до глядачів

4.Виконують рухи: носочок – п`яточка, перекати з ноги на ногу.

5.Крок вправо – мотузочок, крок вліво – мотузочок, крок вперед – мотузочок,   

   крок назад –мотузок.

6.Поворот стрибком, формують два кола, ідуть в колах до кінця килимка, ши-

   куються парами один напроти одного.

7.Кружляють «човником»

8.Шикуються в дві шеренги, перша – піднімає руки вгору, а друга – рухається 

   вперед під руками дітей із першої шеренги , піднімають руки вгору, під яки -

   ми рухаються діти першої шеренги.

9.Стрибком виконують поворот, шикуються в колону і біжать по колу.

10.Кладуть руки на плечі один одному та йдуть по колу.

11.Зупиняються, одні діти присідають інші(через одного) стрибком   

     підводяться і стають спиною в коло.

12.Шикуються  в три шеренги кружляють напівнахилившись плескаючі  

     в долоні.

13.Сідають на підлогу із повітряним поцілунком.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок «Червоної шапочки»

Музика: Олексія Рибнікова

Слова: Юлія Кіма

Вступ

 (Діти стоять ноги разом, руки зігнуті за спиною.

напівприсідання вліво і вправо).

1 куплет  

Если долго-долго-долго

(2 приставних кроку вправо і тупнути)

Если долго по тропинке

Если долго по дорожке

(2 приставних кроки вправо і тупнути)

Топать ехать и бежать.

(2 приставних кроки вправо і тупнути)

То пожалуй , то конечно

(Ноги на ширині плечей. Присідання з поворотом вправо на одну ногу).

То наверно верно-верно

(Ноги на ширині плечей. Присідання з поворотом вправо на одну ногу).

То возможно можно-можно

(Ноги на ширині плечей. Присідання з поворотом вправо на одну ногу).

Можно в Африку прийти.

(Ноги на ширині плечей. Присідання з поворотом вправо на одну ногу).

ПРИСПІВ

А-А в Африке реки вот такой ширины.

(Ноги на ширині плечей. Руки в сторони. Нахил вперед до підлоги. Випрямивши руки в сторони).

А-А в Африке горы вот такой вышины.

 (Ноги на ширині плечей. Руки вгору. Нахил вперед до полу. Випрямитися руки вгору).

А-А Крокодилы-бегемоты.

(Ноги на ширині плечей. Руки в сторони. Нахил вперед до підлоги. Випрямивши руки в сторони).

А-А-Обезьяны кашалоты.

(Ноги на ширині плечей. Руки вгору. Нахил вперед до підлоги. Випрямивши руки вгору).

А-А-и зелёный попугай (2.р.)

(Підскоки навколо себе із хлопками над над головою (вправо 2.р. вліво))

2 куплет

Если только-только-только

(2 приставних кроки  вправо і топнуть)

Если только по дорожке

(2 приставних кроки вліво і топнуть)

Если только по тропинке

(2 приставних кроки  вправо і топнуть)

Встречу я кого-нибудь.

(2 приставних кроки вліво і топнуть)

То тому кого я встречу

(Присісти поплескати по підлозі долоньками)

Даже верю-верю-верю

(Встати поперемінно піднімаємо праву і ліву руку)

Не забуду буду-буду

(Присісти поплескати по підлозі долоньками)

Буду здрасте говорить

(Встати поперемінно піднімаємо праву і ліву руку)

ПРИСПІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Танок Гномів і ляльок»

(пісня «Гномики» група «Барбарики»)

Вступ 

Діти стоять парами, обличчям один до одного. Руки на поясі і за плаття.                            Виконують «пружинку» з півобертом.

1 Куплет  

а)Взявшись за руки, виконують «Пилку» з «пружинкою».                       

б)Крутяться в парі, тримаючись за руки і розвівши їх в сторони.

Приспів      

Знову стоять обличчям один до одного, руки перед грудьми, «поличкою»

«Гноми, гноми» По черзі розкривають одну руку убік, потім іншу.

«Маленькі гноми»  Закривають руки по черзі в «поличку».

«Приходьте» Стукає «молоточками» кулачок об кулачок з одного боку та з іншого.

«Маленькі гноми.» Закривають руки по черзі в «поличку».

«Приходьте»  Стукає «молоточками» кулачок об кулачок з одного боку, з іншого.

2  Куплет    

Сидячи на колінах, обличчям  один до одного, тримаються за руки і виконують «Гойдалку» (гойдаються вперед-назад)

Приспів

 (як в першому приспіві, сидячи)

Програш

Хлопчики, веселим кроком йдуть за ялинку (ховаються)

У цей час, дівчатка, обличчям до глядачів «дивуються»

(піднімають і опускають плечі  з пружинкою з півобертом)

«Дивляться в далечінь», поставивши руку «козирьком», в одну сторону, в іншу.
3 Куплет

Дівчата, веселим кроком йдуть за ялинку, там шикуються з хлопчиками «паровозиком» і виходять із-за ялинки на смужечку.
На закінчення, піднімають руки «ліхтариками» вгору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок «Хоровод»

( пісня «Хоровод»виконує шоу-група «Улыбка»)

 

Діти стоять в парах, обличчям до глядачів, у руках султанчики.
Вступ

Постукують по- черзі п’яточками, султанчик струшують перед собою.
1 Куплет

1.Двома руками окреслити коло праворуч через верх і опустити з лівого боку,

напівприсісти. Теж в іншу сторону.

2.Стрибають навколо себе, султанчики перед собою або над головою

3-4. Повторити 1 і 2. Шикуватися  парами обличчям один до одного.
Приспів

1.Випад один до одного однією ногою, султанчики зєднати вгорі.

Повернутися у вихідне положення.
2.Помінятися місцями на бігу або підскоках.
Повторити ще раз.
Маленький програш

У парах ховаються один за одного (дівчинка за хлопчиком).
2 Куплет

1.«Виглядають», нахиляючись, хлопчик в одну сторону, дівчинка в іншу.

І навпаки повтор 4 рази.
2.Дівчинка оббігає хлопчика і стають обличчям один до одного.
Приспів

Ті ж рухи.
Програш

Весело рухаються в колі.
Приспів

Ті ж «випади», тільки в колі.
На повторення

Вибігають перед  глядачами, руки піднімають вгору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок зі стрічками «Промінчики»

(пісня «Лучики»)


Вступ

Діти стоять парами врозтіч, обличчям до глядачів, помахуючи стрічками внизу, виконують «пружинку»
1куплет

1.«Випад» вправо, руки  «хрестиком» над головою.

Повернутися у вихідне  положення.

«Випад» вліво, руки «хрестиком» над головою.

2.Кружляють на підскоках.
Повторити 1і 2.
Приспів

Знизу вгору «змійка» стрічками перед собою. 

Взмахи  над головою  стрічками «хрестиком».
«Змійка» стрічками зверху вниз, внизу «вітерець».
На повторення

Правою ногою зробити крок у бік, потягнутися обома руками вправо вгору, пограти стрічками. При цьому ліва нога на місці на носочку.

Плавно «перекотитися» на ліву ногу і підняти руки вгору.

Права нога залишається на носку.

У парі повернутися обличчям один до одного.

Стрічки внизу, пружинка,« вітерець».
2куплет

Крок однією ногою один до одного, піднімають руки «дах», інша нога залишєть-

ся позаду на носочку.

Повертаються у вихідне положення.
На підскоках міняються місцями.
Повторюють рух «дах».
Знову міняються місцями, повертаючись на своє місце.
Повернутися обличчям до глядачів.
Приспів

Рухи ті ж.
Програш

Шикуються  в загальне коло на легких підскоках.
Приспів

Дівчатка легким бігом рухаються в центр кола, піднявши стрічечки, виконують «хрестик» над головою.

Наприкінці сідають на підлогу, опустивши стрічки.
Хлопчики виконують ті ж рухи і зупиняються за дівчатками.

Наприкінці сідають. А дівчатка встають і піднімають стрічки вгору, махають «хрестиком». Повторюють всі рухи ще раз.
На закінчення «Розсипаються» по всьому залу, знаходять вільне місце.
Стрічки піднімають над головою або підкидають.

 

 

 

Танок «Сніжинки»

(Пісня «Кружат снежинки»)

Вступ

Забігають до зали, утворюють коло, стають «зірочкою»

1куплет

Біжать «зірочкою по колу», махи рукою із шарфом повільно вгору-вниз.

Приспів

В парах тримаються правими руками «будиночок»,

виконують крок вперед – крок назад,

кружляють в парах.

2куплет

Шикуються в колони парами.

Виконують «боковий галоп» міняються місцями в шеренгі.

Кружляють.

Прспів

Тіж рухи

3куплет

Шикуються в коло

Біжать в коло шарфи в гору

Біжать із кола шарфи вниз.

Приспів

Тіж рухи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок «Мій принц»

(пісня «Мой прынц»)

 

Хлопчики та дівчатка шикуються у 2 колони

1куплет

Біжать дівчатка і шикуються в шеренгу

Біжать хлопчики та шикуються в шеренгу

Хлопчики підходять до дівчаток кланяються і простягають їм руку.

Шикуються парами.

Приспів

Кружляють «човником»

«тік-так» – махи головою в сторони

«тук -тук» – плескають в долоні один одного

Кружляють «човником»

2куплет

В парах виконують крок в право – пружинка

Крок вліво – пружинка.

Приспів

Тіж рухи

3куплет

Ідуть по колу, дівчинка кружляє під рукою хлопчика

Приспів

Тіж рухи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танок «З віночками»

(українська народна пісня «Ой, там у вишневому садку»)

 

Дівчатка стоять в шерензі в лівій руці тримають віночки, тримають одна одну за віночки

Вступ

Виконують пружинку, піднімаючи руки з віночками вгору.

1куплет

1.Ідуть в колоні «змійкою», тримаючи одна одну за вінчки,

2.Перешиковуються в два кола

3.Ідуть по колу, тримаючись за віночки

4.Звужують та розширюють коло, тримаючись за віночки, руки з віночками вгорі.

Проіграш

1.Перешиковуються в одне коло

2.Ідуть по колу, тримаючись за віночки

3.Звужують та розширюють коло – руки з віночками вгорі.

2куплет

1.Одягають віночки на голови

2.Перешиковуються парами, ідуть в кінець зали

3.Стають по центру края зали спиною до глядачів

4.Виконують поворот  

3 куплет

1.Роблять «струмочок»

2.Остання пара іде під «струмочком», беруть за руку дітей другої пари, друга пара бере за руки дітей першої пари, таким чином утворюється ланцюх.

3.Шикуються в коло не тримаючись за руки

4.Біжать в коло та з кола руки вгорі

5.Розривають коло, ідуть «змійкою» в кінець зали

6.Шикуються в шеренгу для покліну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 8

Музично-рухливі ігри

«Пташки у гнізда»

Діти діляться на три команди.

Кожна команда обирає собі будиночок – гніздо (обруч певного кольору).

Коли грає марш – діти йдуть по колу, виконуючи махи «крилами»

Швидка музика – діти біжать по колу, виконуючи махи «крилами».

Повільна музика – шукають свій будиночок.

«День і ніч»

Педагог готує два музичних твори – швидкий і тихий.

Коли грає швидка музика, діти бігають, стрибають.

Коли грає повільна музика – «Сплять»

«Два Морози»

Педагог підбирає два музичних твори.

Діти діляться на дві команди – команди двох морозенків.

Коли звучить повільна музика діти йдуть по колу, коли швидка – біжать.

Музика зупиняється – шукають своїх Морозенків, які можуть мінятися місцями.

«Совонька»

Педагог готує два музичних твори – швидкий і тихий.

На слова вихователя: «день», грає повільна музика, діти «сплять»

На слова вихователя: «ніч», грає швидка музика, діти «літають».

«Схопи листочок»

На підлозі в колі викладенні листочки, в меншої кількості, ніж дітей.

Грає музика, діти бігають по колу, навколо листочків, музика зупиняється, діти беруть листочки, кому не вистачило – сідає на стільчик. Гра продовжується, кількість листочків постійно зменшується.

«Якщо хочеш роби так»

Діти виконують танцювальні рухи, згідно тексту пісні.

«Коло і кружечки»

Діти діляться на команди і утворюють кружечки.

Коли грає швидка музика, діти бігають по колу.

Коли грає повільна музика – утворюють кружечки.

«Одягни капелюшок»

Дуже весела гра, яка розвиває комунікативні та акторські навички.

Діти стають в коло, педагог дає їм капелюх і вмикає музику.

Діти передають один одному головний убір. Коли музика несподівано вимикається, той гравець, у руках якого опинився капелюшок, повинен відразу ж надіти його собі на голову і пройти по колу жіночою ходою. Якщо дитина забарилася або розгубилася, вона вибуває з кола.

В наступній грі використовується вже інший головний убір – ковбойський капелюх, військова пілотка, кашкет і т.п. Залежно від цього змінюється і завдання –потрібно зобразити ковбоя, солдата, поліцейського.

 

 

 

Гра «Зайкин хоровод»
Діти стають в коло, а одна дитина залишається в центрі – вона буде зайчиком. Включається музика, малюки починають водити хоровод і наспівувати:
Зайка, поскачемо.
навколо повернись.
Бочком пострибай.

навприсядки, зайка, нагнися,
Підстрибни і потягнися.
Мета зайчика повторювати дії, які вимовляються по тексту, і одночасно намагатися вискочити з кола. Якщо не вийшло, то педагог в найнесподіваніший момент зупиняє музику, діти швидко розбігаються, а зайчик ловити когось, хто і стане в наступному колі на його місце.
«Вовк у рові»
Посередині майданчика (залу) проводяться дві поперечні паралельні лінії на відстані 30-40 см одна від одної – рів. У рові ведучий – вовк.

Кози знаходяться на одній із сторін майданчика (залу) і по сигналу керівника перебігають на іншу сторону, перестрибуючи через рів. Вовк, не вибігаючи з рову, ловить (плямує) кіз. Спіймані кози підраховуються. Вовки змінюються після двох -трьох перебіжок.
Варіанти. В рові може бути два-три вовка. Кози перестрибують через рів туди і назад до нового сигналу. Спіймані кози залишаються в рові.

Сигналом до перебіжки може бути музичний уривок.

«Чия команда швидше збереться?»
На І частину музичного супроводу – діти йдуть у хороводі навколо 3 ведучих з хусточками різних кольорів.

На ІІ частину – біг врозтіч на носочках, ведучі – танцюють, махають хусточками.

На ІІІ частину – ведучі міняються місцями, діти закривають обличчя долонями. На IV частину – діти збираються в колоі піднімають руки.

Мета гри: чия команда швидше знайде свого ведучого, встане навколо нього в коло, підніме руки вгору.
«Ручки-ніжки, танцюйте»

Діти діляться на танцюристів і глядачів. Перший етап гри –діти повинні під музику танцювати тільки ручками. Публіка оцінює їх виступ і вибирає кращого танцюриста.

Потім слід танцювати тільки ніжками, тільки головою і тільки очима. Перемагає той, кого глядачі визнають кращим за підсумками всіх турів. Потім танцюристи і публіка міняються місцями.
«Кішки-мишки»
Педагог готує два музичних твори – гучний і тихий.

 Вибирається ведучий – він буде котом. Решта гравців – це мишки.

 Коли звучить тиха музика, дітки підкрадаються  на носочках до «сплячого» кота. Коли мелодія змінюється, кіт прокидається і починає бігати за мишками, які розбігаються від нього в різні боки.

 

 

 

Додаток 9

Ігровий  масаж

Гігієнічний самомасаж «Умивалочка»

(в поєднанні з пальчиковим масажем)

Треба, треба нам умитися (плескають в долоні).

Де холодна тут водиця (протягають руки вперед, повертаючи їх то тильною стороною, то долонями догори).

Кран відкриємо ш-ш-ш, (колові рухи кистями рук)

Руки миємо, раз, два, три! (потирають долоні з зовнішньої сторони ).

Щічки, шию ми потремо (погладжують щічки коловими рухами і шию, масажуючи зверху вниз ).

І водою обіллємо (погладжують обличчя від лоба до підбороддя)

Пальчиковий масаж «Мишки-шкряботушки»

Десять мишок-шкряботушок

Вирішили напекти пампушок (показують 10 пальців вперед, зовнішньою і внутрішньою стороною «печуть пампушки» накладаючи долоню на долоню).

Піч гарячу відчинили (розводять пальці з’єднаних долонь, притискаючи кісті).

До сковороди підбігли («біжать» пальцями до колін).

Лапки всі пообпікали (кожен пальчик відскакує від коліна).

До мами в нірку повтікали («біжать» пальцями від колін до середини долоньки. Стиснутий кулак лівої руки «ховається» в долоні правої руки).

Один, два, три, чотири, пять будемо спокійно в «нірці» ночувать (по черзі випрямляють  пальці лівої і правої руки, торкаючись ними по долоням правій і лівій).

Стала мама лікувати, лапки маслом обтирати.

1, 2,3,4,5 будемо лапки лікувать (кожен палець правої руки по черзі розтирають пальцями лівої руки і навпаки (двічі).

Пластир клеїти на ранки

(по черзі торкаються «подушечок» всіх пальців правої і лівої руки).

І давати всім баранки

(роблять «колечкі» з’єднуючи пальці 1-2, 1-3, 1-4, 1-5).

Всі радіють, все чудово (потирають долоні з внутрішньої і зовнішньої сторони).

Мишенята в нас здорові! (повертають долоні вгору вниз і показують 10 пальців з зовнішньої і внутрішньої сторони

Загальнозміцнюючий масаж спини

«Теплохід»

Погладжування.

Від зеленого причалу відштовхнувся теплохід

(прогладжування спини обома долонями знизу-вгору).

Задній хід, передній хід (погладжування почергове долонями зверху вниз).

Ось завівсь мотор як слід. (обхоплююче погладжування по плечовому поясі вправо, вліво).

По морям, по океанам теплохід заходить в гавань, кулю обігнув земну, пливе в чарівну сторону. (повздовжне погладжування в чергуванні з обхоплюючим)

Раптом хвилька налетіла, вправо, вліво нахилила (поперечне погладжування вправо, вліво почергово обома долонями).

І поплив, поплив по морю наш маленький теплохід.

До наступного причалу набирає повний хід.

Розтирання

 «Утюжок»

Я, Сергійко, твій дружок

Я масажний утюжок

Гладжу спинку, плечі

І лопатки, і суглоби,

Щоб Сергійко був здоровий.

По спинці швидко пробіжу

Здоровим бути допоможу

(гребнеподібне розтирання кістяними виступами середніх міжфалангових суглобів знизу вгору (кість ситиснута в кулак).

«Равлик»

Равлик по спині повзе,

Будинок на собі несе,

Равлик, Сергійко, не простий

Лікувальний, чарівний.

Спочатку закручусь в пружинці.

А потім розкручусь по спинці.

(колове спіралеподібне розтирання обома руками знизу вгору по обом сторонам хребта. Можна чергувати колове розтирання подушечками з пригнічуванням).

Пиляння

Наша чарівна чудо-пила

Спинку Сергійку оздоровля

То вправо, то вліво пиляє пила,

Вперед і назад

Тільки стружки летять

Вжи, вжи, вжи,

Вжи, вжи, вжи!

Спинку рівно ти держи!

(прямолінійне повздовжне і поперечне розтирання ребром долонь).

Розминання.

«Щука»

Щука річку пропливала

В наш садочок завітала

Пощипать Сергійку спинку

Не крутись, лежи, Сергійко.

Щипає спинку, щипає бочок

Здоровим будь, Сергійко, дружок!

(щипцеподібне розминання знизу вгору).

«Сороконіжка»

Я зовусь Сороконіжка,

Пробіжу по спинці швидко

40 ніг лікують спинку

Не крутись, лежи, Сергійко!

По спинці вгору пробіжу

Здоровим бути допоможу.

(м’яза захоплюється обома руками вздовж хребта знизу (великі пальці внизу, а вказівні і середні зверху, верхні пальці пересуваються вгору, а за ними пересуваються великі пальці, як Сороконіжка).

«Місяць на небі»

Місяць на небі,

Зіроньки сяють

Дорослим і дітям

Здоров’я бажають!

(С – подібний прийом, м’яза захоплюється обома руками вздовж хребта знизу (великі пальці внизу, вказівні і середні зверху, зігнуті в суглобах. При виконанні цього прийому великі і вказівні пальці розходяться вправо, вліво, ніби малюють півколо місяця).

Вібрація

«Зваримо борщик»

Чики-брики, чики-ща

Ось капустка для борща

Чики-брики, чики-чик

Буде в нас смачний борщик!

а)Поплескування (прямолінійне і поперечне знизу вверх).

Покришу картопельку,

Бурячок і морквичку

б)Ппоколочування (зігнутими в кулачок кистями).

І капустку покришу

І зубочок часничку

в)Рубління (ребром долоні).

Чики-чок, чики-чок

Ми зварили борщичок!

г)Поплескування (долоні напівзігнуті, як дах будинку).

Масаж спини «Спинка-очеретинка»

Спинки гладимо гарненько

Будуть спинки в нас рівненькі

Гладимо вгору, гладимо вниз

Вирівняй спинку і підтягнись!

Долоньками плескаємо

Спинку випрямляємо,

Хлоп, хлоп, хлоп, хлоп

Зупинились руки, стоп!

Пальці пробігають

Спинку випрямляють

Швидко, швидко пробігають

Струнко спинку випрямляють

Кулачки стукотять

Спинку вирівнять хотять

Туки-туки, тук-туки,

Спинку вирівняєш ти!

Ось рівненька спинка

Спинка-очеретинка

Гладимо вгору,

Гладимо вниз

Вирівняй спинку і підтягнись

Масаж стоп ніг

Дорослий робить масаж стоп, супроводжуючи його віршованою ігровою формою.

Ми ходили, ми стрибали,

Бігали і танцювали

Наші ніжки не лінились

Наші ніженьки втомились

Щоб рухливість відновити

Мерщій масаж треба зробити!

(змазуючи підошву кремом).

На кожну ніжку

Крему трішки

Хоча вони і не машини

Для змазування є причини!

Однією рукою дорослий тримає ногу, другою гладить її, примовляючи:

Ніжно проведу по ніжці

Так порадили у книжці

Пещення потрібне й кішці

Пишуть так (вже в вашій книжці).

Розтирання

а)«Спіраль»

Розминку ніжки починай

Її ретельно розтирай.

Старанним бути намагайся

При цьому не відволікайся

б)«Граблі»

По підошві як граблями

Зараз проведемо руками

І корисно, і приємно –

Ви боялися даремно!

Розминання

а)«Щипці»

Ніжку оздоровляємо

Пальчиками пощипаємо

Від п’ятки до носків щипаємо

Підошву оздоровляємо.

Вібрація

а)«Поплескування»

Ти по ніжках бий сильніше

Будуть ніженьки спритніші,

Як розбіжаться вже вони –

Гей, гей, а-ну наздожени!

(поплескати підошву долонею).

б)«Поколочування»

Чу-чу-чу, чу-чу-чу

Ніжку я поколочу,

Щоб була гарненька

Ніжка здоровенька

Згинання та розгинання стопи

Гнучкість ніжці теж потрібна

Користь від неї очевидна

Раз – згинай, два – випрямляй –

Ну хутчіше, давай, давай!

Катання ногами палички, натискуючи на неї

Тепер давай відпочивати

Ногами паличку катати,

Швидше й веселіше катай

Та за нею поспівай!

Великим пальцем розтирати зону в центрі підошви

В центрі зону відшукай

Її ретельно розминай

Бути в дружбі з нею треба

Бо в здоров’ї є потреба!

Погладжування стоп

Дякую вам ніжки,

Буду вас любити,

Берегти і мити

І масаж робити!

Самомасаж стоп (коригувальні вправи для профілактики й корекції плоскостопості)

Піднімання стрічки пальцями ніг

Правою ногою стрічку взяли

Вперед ногу протягли

Вправо, вліво відвели

Вправо, вліво, вправо, вліво

Відвели і положили.

(Те саме лівою ногою)

Вліво, вправо, вліво, вправо

Дружно виконали вправу

Вліво, вправо, раз, два, три

І закінчили ми всі!

Перекладання камінців

Правою ногою камінчик захопили

Вправо положили.

Лівою ногою камінчик захопили

Вліво положили!

Збирання дрібних предметів пальцями ніг

(На килимі розкидані різні дрібні предмети: палички, камінці, олівці,

ґудзики, стрічечки. Треба пальцями кожної ноги почергово відібрати однорідні речі і перекласти їх у купки).

Досить вже відпочивати

Килим мусимо прибрати.

Хтось розкидав речі ці

Давай однакові знайди.

Треба нам їх позбирати

І до купи поскладати.

Відібрати що до чого

І покласти на місця.

«Гусінь»

Ніжки наші зупинились

Мабуть трохи вже стомились.

Треба їм відпочивати

Будем з вами в «гусінь» грати.

В «гусінь» грати нам не тяжко,

Пальці ніг згинать не важко.

Щоб «гусінь» рухалась швиденько,

П’ятку підтягніть гарненько,

Спершу пальці, потім п’ятка –

Ось для ніг яка зарядка.

«Гусінь» рухається вправно,

Нам від цього дуже гарно!

Катання м’ячиків

Тепер м’ячик покатаємо

Стопи розминаємо.

Правою ногою вперед, назад   

катаємо

Стопи розминаємо!

Лівою ногою вперед, назад катаємо

Стопи розминаємо!

Згортання серветки

Ось ми маємо серветку

Нам її згорнути треба

Будемо ми так згортати,

Щоб до кубика дістати

Правою ногою серветку згортаємо

Правою ногою

До кубика дістанемо!

(те саме лівою ногою)

Перекладення кеглів

Кеглю обома ногами взяли

І праворуч переклали.

Другу кеглю обома ногами взяли

І ліворуч переклали!

От всі кеглі переклали

І втомилися чимало.

Мусять ноги відпочити

Будем їм масаж робити!

Масаж ніг «Муляр»

Праву ногу на ліву положити

Знизу вгору поспішити.

По доріжці рівно йшли

До коліна ми дійшли

Праву ногу опустили

І хвилину відпочили.

(те саме лівою ногою)

Художник

Ноги помасажували,

Але ще не малювали.

Олівець візьмемо швиденько

Малювати почнемо гарненько.

Хай малює кожен з вас

Що захоче – в добрий час!

Масажер «Сонечко»

Промінці в нас незвичайні

Із квасолі, із каштанів,

З гороху, з ґудзиків, з верби –

Це осінні всі дари.

Вправи старанно роби

Здоровим будеш ти завжди!

Крапковий масаж «Пори року»

Осінь

1. Потираємо долоні вперед назад

Долоні з’єднаємо

Руки потираємо

Вперед, назад, вперед, назад

Долоні потираємо

Вперед, назад, вперед, назад

Руки зігріваємо

(потирають долоні спочатку повільно, потім швидше до нагріву).

2.Полікуємо носик

Вказівними пальцями

Носик розтирайте

Від застуди бережіться,

Не хворійте і не чхайте!

(вказівними пальцями натискують на крила носа і роблять колові рухи вперед і назад 8 раз.

3. Намалюємо брови

Пальцями працюємо

Брови намалюємо

Праву, ліву, праву, ліву

Намалюємо красиво

Вправо, вліво, вгору, вниз

Дуже гарно подивись!

(проводять пальцями вправо і вліво по контуру брів. Вказівними пальцями від середини лоба (вище перенісся) рухами з натиском малюють брови.

4.Полікуємо вуха

Вуха будемо лікувати

Зверху вниз масажувати

Зверху, вниз, зверху, вниз

Дуже гарно подивись

(поплескують вуха, потім

роблять колові рухи по вушним раковинам зверху вниз)

Вилку пальчики зробили

І між вушко пропустили,

І «равлика» закрутили

(пропустили вухо між вказівним і середнім пальцями і натискаючи на козубок (спереду середнім пальцями, а вказівними ззаду) масажують вушні точки)

Вперед, назад, вперед,назад

Равлика закрутили

Назад вперед

Назад вперед

Равлика скрутили

(масажують коловими рухами вперед, назад точки на козубку і ззаду вуха)

Потім мочки прищепили

І варенички зліпили:

Знизу вгору, знизу вгору,

Вгору вниз, вгору вниз -

Дуже гарно, подивись!

(прищеплюють мочки великим і вказівним пальцями «ліплять варенички», натискуючи на вушну раковину).

Тепер мочки відтягнули –

Раз – два

Мізинчиками у хатинку зазирнули

(відтягнули мочки, просунули мізинчики у вушний прохід).

У хатинці погуляли

(вібрують мізинчиками вгору, вниз).   

І долоньками пограли.

(поплескують долонями).

Зверху вниз, зверху вниз

Дуже гарно подивись!

(погладжують вушко зверху вниз).

            Зима

1.Потираємо долоні поперек вгору вниз.

Долоні з’єднаємо

Руки потираємо:

Вгору вниз, вгору вниз

Дуже гарно, подивись!

2.Посмикайте кінчик носа.

З носиком пограємо

Кінчик пощипаємо

Щип, щип, щип, щип

Полікуйте носик всі!

3.Помасажуйте точку під носом.

Вказівними пальцями

Під носом натискайте

Від застуди бережіться

Не хворійте і не чхайте!

4.Помасажуйте точки на кінцях губ.

Вказівними пальцями

На губки натискайте

Вперед назад, вперед назад

Губки розтирайте

5.«Примажемо» вуха, щоб не відклеїлись.

(прижати вуха долоньками і « примазати» зверху вниз).

Вушка прижимаємо

Зверху вниз примажемо:

Зверху вниз, зверху вниз

Дуже гарно подивись!

6.Вправа на дихання

Праву ніздрю закриваємо

Через ліву всі вдихаємо

Тепер ліву ніздрю закриваємо

Через праву всі вдихаємо

(вказівним пальчиком закриваємо праву ніздрю і через ліву вдихаємо і навпаки).

Зробити вдих через ніс на видих промовляти звук м-м-м-м, стукаючи пальцями по крилам носа.                                                 

Весна

1.«Миємо кисті рук»

Пальці з’єднаємо

Долоні зверху потираємо

Праву ліву

Ліву праву потираємо

Чисто руки вимиваємо

(ліва долоня потирає тильну сторону правої руки і навпаки).

2.Масаж нігтів пальців

На ніготь пальців натискайте,

Тренуйте розум,

Память відновляйте!

(вказівним і великим пальцем натискаємо на ніготь кожного пальця другої руки).

3.Погладимо ніс від ніздрів до перенісся

Носик будемо потирати

Знизу вгору масажувати

Знизу вгору пробіжись

Знизу вгору зупинись!

4. «Лебедина шия»

(погладжування шиї від грудного відділу до підборіддя).

Шию витягаємо

Знизу вгору гладимо.

                                                                                               Додаток10

Психогімнастика

«Ось так пози!»

Мета гри:розвивати спостережливість.Гравці набувають різних поз. Ведучий повинен запам’ятати і відтворити їх, коли всі діти повернуться у вихідне положення.

«Тінь»

Мета гри:та сама.

Звучить музика А. Петрова «Поклик сині» (з кінофільму «Синій птах»). Дві дитини йдуть дорогою через поле: одна попереду, а інша на два-три кроки позаду. Друга дитина — це «тінь» першої. «Тінь» повинна точно відтворити всі дії першої дитини, яка то зірве квітку на узбіччі, то нагнеться за красивим камінцем, то пострибає на одній нозі, то зупиниться і подивиться з-під руки і т.

«Зачарована дитина»

Мета етюду: адекватне використання жесту.

Дитину зачарували. Вона не може говорити. На запитання відповідає жестами. Вказівним пальцем вона показує на різні предмети і вказує напрями (шафа, стіл, внизу, вгорі, там тощо).

«Чемний хлопчик»

Мета етюду: вираження чемності.По вулиці йшла жінка з покупками. У неї впав пакуночок. Хлопчик, побачивши це, підбіг, підняв пакуночок і подав жінці. Жінка подякувала хлопчику.

«Егоїст»

Мета етюду: відображення егоїзму.Мама принесла до чаю три тістечка. Хлопчик узяв собі одне і вказав пальцем на два інші: «А ці я з’їм увечері». Мама похитала головою: «Мій син егоїст».

«Спати хочеться»

Мета етюду: розслаблення м’язів.Хлопчик попросив батька, щоб йому дозволили разом з дорослими зустріти Новий рік. Йому дозволили, але, чим ближче до ночі, тим більше його хилить у сон. Він довго бореться зі сном, але врешті засинає. Етюд супроводжується музикою В. Дублянського «Тиха ніч».Виразні рухи: позіхання, верхні повіки опущені, брови підняті, голова хилиться вниз, руки опущені.

«Позівахи»

Мета гри: розвиток довільної уваги.Гравці ідуть по колу, тримаючись за руки, за сигналом ведучого зупиняються, чотири рази плескають у долоні, повертаються навколо себе і продовжують рухи. Напрям міняється після кожного сигналу. Той, хто не виконає правильно завдання, виходить з гри.

«Повтори за мною»

Мета гри: розвиток моторно-слухової пам’яті.Діти стоять навколо столу ведучого. Ведучий пропонує одній дитині проплескати все, що їй простукає пальцем ведучий. Решта дітей уважно слухають і оцінюють виконання рухами: піднімають вгору великий палець, якщо оплески правильні, і опускають його вниз, якщо неправильні. Ритмічні фрази повинні бути короткими і ясними за своєю структурою.

«Візьми і передай»

Мета етюду:тренування виразності рухів.Діти сидять на стільцях, розставлених по колу, і передають одне одному якийсь уявний предмет. Збоку, дивлячись на рухи дітей, повинно складатися враження, що вони діють з реальними предметами.

«Святковий настрій»

Мета етюду: вираження радості.Діти діляться на дві групи. Перша група стоїть вздовж стіни. Друга група йде по колу під музику М. Римського-Корсакова (вступ до 1-го акту опери «Казка про царя Салтана», уривок) урочистим маршем і, проходячи повз групу, яка стоїть біля стіни, вітає її підняттям вгору правої руки. (Діти повинні уявити, що вони у святковому одязі ідуть на свято. Настрій у них радісний, святковий). Виразні рухи: йти впевненим, рішучим кроком; спина пряма, голова піднята, на обличчі — посмішка.

«Капітан»

Мета етюду: вираження сміливості, впевненості.Дитина уявляє себе капітаном. Капітан стоїть на містку корабля і дивиться вперед. Навколо темне небо, високі круті хвилі, свище вітер. Але не боїться капітан бурі. Він почувається сильним, сміливим, впевненим. Він поведе свій корабель до порту призначення. Виразні рухи: спина пряма, ноги розставлені, погляд спрямований вперед, іноді підносить до очей уявний бінокль.

«Нахаба»

Мета етюду: вираження нахабства.

Хлопчик з гармошкою сів на лавку під вікнами житлового будинку і голосно заграв. З під’їзду вийшла жінка і попросила хлопчика перейти на інше місце: «Ти граєш якраз під нашими вікнами, а в мене тільки-но заснула хвора дочка!» — «А мені що до того?» — сказав крізь зуби хлопчик і заграв ще голосніше. Під час етюду звучить музика П. Чайковського «Мужик грає на гармошці».

«Мураха»

Мета етюду: напруження і розслаблення м’язів ніг.На пальці ніг залізла і бігає мураха. З силою натягнути носки на себе, ноги напружені, прямі (на вдиху). Залишити носки в цьому положенні, прислухатися, на якому пальці сидить мураха (затримка дихання). Миттєвим зняттям напруження в стопах скинути мураху з пальців ніг (на видоху). Носки йдуть вниз — в боки, розслабити ноги (ноги відпочивають). Повторити гру 2—3 рази.

«Дзеркало»
Мета гри: ця гра допомагає дитині відчути себе вільно, розкритися, побачити себе збоку. Підходить для невпевнених у собі, пасивних дітей.

У грі можуть брати участь дві дитини або дитина і дорослий. Один гравець дивиться у «дзеркало» (на свого напарника), яке повторює всі його рухи. По черзі гравці міняються ролями.

«Сонечко і хмарка»

Мета гри: зняти психічне напруження у дитини, навчити дитину регулювати свій емоційний стан.

Сонечко сховалося за хмаринку, стало прохолодно – потрібно згорнутися клубочком, щоб зігрітися, і затримати дихання. А ось сонечко вийшло з-за хмаринки, і стало жарко, розморило на сонечку – розслабляємося під час видиху.

«Хвилинка баловства»

Мета гри: усунення агресії в дитини.

За сигналом дитині (дітям) пропонується побавитися – можна робити все, що дитині хочеться. Вона може стрибати, бігати, кричати і т.п. Але по сигналу через 1-3 хвилини дитина повинна перестати бавитися. Домовтеся про стоп-дію другого сигналу заздалегідь.

Ця гра може трансформуватися в годину «можна» – година «тиша». Протягом однієї години дитині можна все: брати речі тата й мами, голосно грати, співати, кричати. Але протягом наступної години (за бажанням батьків, коли вони зможуть відпочити) дитина повинна грати тихо: малювати, ліпити тихесенько і т.п. Ця гра навчить дитину саморегуляції, зніме психоемоційне напруження.

«Зайчики та слоники»

Мета гри: дає можливість дитині відчути себе сильним, сміливим, підвищує самооцінку.

Спочатку запропонуйте дитині бути несміливим зайчиком. Запитаєте, що робить зайчик, коли відчуває небезпеку? Тремтить. Покажіть це. Пригинає вушка, намагається бути менше, стати непомітніше, лапки та хвостик трусяться. Нехай дитина повторює. Попросіть показати, що відчуває зайчик, коли чує кроки людини, що робить при цьому. Скажіть, що тікає. Нехай дитина втече в інший бік кімнати. А що роблять зайчики, коли чують вовка? Нехай тікає в іншу кімнату.

А тепер ми буде слониками. Сильними, сміливими. Покажіть, щоб дитина повторила, як безстрашно, вільно ходять слони. Що слони роблять, коли бачать людину. Бояться? Ні. Вони дружать з людиною і спокійно йдуть далі. Покажіть це разом. Що роблять слони, коли бачать тигра. Не бояться. Показуйте з дитиною сміливого слона.

Після обговоріть з дитиною, ким йому сподобалося бути найбільше.

«Тренуємо емоції»

Мета гри: тренування дитячих емоцій, навчання саморегуляції, зняття напруги.

Просимо дитини насупитися, як:

  • Осіння хмаринка;
  • Злий чоловік;
  • Сердитий дядько.

Просимо посміхнутися, як:

  • Буратіно;
  • Кіт на сонечку;
  • Хитра лисиця;
  • Сонечко.

Просимо показати, як злиться (зляться):

  • Два барана на містку;
  • Дитина, у якої забрали цукерку;
  • Людина, яку вдарили.

Просимо показати, як злякався:

  • Заєць вовка;
  • Малюк, який заблукав у лісі;
  • Кошеня, на якого гавкає собака.

Просимо показати, як втомився:

  • Тато після роботи;
  • Мураха, який тягнув велику паличку;
  • Людина, яка підняла щось важке.

Просимо показати, як виглядає:

     Турист, який підняв важкий рюкзак;

  • Дитина, яка багато допомагала мамі;
  • Втомлений воїн після перемоги.

Завершити гру можна мімічним набором посмішок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 11

Релаксація

 

Вправи на розслаблення мязів обличчя

«Пустотливі щічки»

Набрати повітря, сильно надуваючи щоки. Затримати дихання, повільно видихнути повітря, як би задуваємо свічку. Розслабити щоки. Потім стулити губи трубочкою, вдихнути повітря, втягуючи його. Щоки при цьому втягувати. Потім розслабити щоки і губи.

Вправа на релаксацію із зосередженням на диханні

«Ледача кішечка»

Підняти руки вгору, потім витягнути вперед, потягнутися, як кішечка. Відчути, як тягнеться тіло. Потім різко опустити руки вниз, вимовляючи звук «а».

Вправа на розслаблення мязів ніг.

«Палуба»

Уявіть себе на кораблі. Качає. Щоб не впасти, потрібно розставити ноги ширше і притиснути їх до підлоги. Руки зчепити за спиною. Хитнуло палубу --  перенести масу тіла на праву ногу, притиснути її до підлоги (права нога напружена, ліва розслаблена, трохи зігнута в коліні). Випрямитися. Розслабити ногу. Хитнуло в іншу сторону -- притиснути ліву ногу до підлоги.

Випрямитися! Вдих-видих!

Стало палубу качати!

Ногу до палуби притиснули!

Міцніше ногу притискаємо,

а іншу розслабляємо.

Вправа на розслаблення всього організму

«Пташки»

Діти уявляють, що вони маленькі пташки. Літають по лісі, вдихають його аромати і милуються його красою. Ось вони присіли на красиву квітку і вдихнули її легкий аромат, а тепер полетіли до найвищої липи, сіли на її верхівку і відчули солодкий запах квітучого дерева. А ось подув теплий літній вітерець, і пташки разом з його поривом понеслися до лісового струмочку. Сівши на краю струмочка, вони почистили дзьобом свої пірїнки, попили чистої, прохолодної водиці, поплескались і знову піднялися вгору. А тепер приземлилися в  затишні гніздечка на лісовій галявині.

Вправа на розслаблення всього організму

«Літній день»

Діти лягають на спину, розслабляючи всі мязи і закривають очі. Проходить релаксація під звучання спокійної музики:

Я на сонечку лежу,

Але сонця я не бачу.

Очки закриваємо,

оченята відпочивають.

Сонце гладить наші обличчя,

Нехай нам сон хороший сниться.

Раптом ми чуємо:

бом-бом-бом!

Прогулятися вийшов грім.

Гримить грім, як барабан.

Вправа на розслаблення мязів рук

«Вібрація»

Який сьогодні чудовий день! Проженемо ми тугу і лінь. Руками потрясли. Ось ми здорові і бадьорі.

Вправа на розслаблення мязів ніг

«Слон»

Поставити стійко ноги, потім представити себе слоном. Повільно перенести масу тіла на одну ногу, а іншу високо підняти і з «гуркотом» опустити на підлогу. Ходьба по кімнаті, по черзі піднімаючи кожну ногу і опускаючи її з ударом стопи об підлогу. Вимовляти на видиху «Ух!».

Вправа на розслаблення мязів ніг

«Коники»

Замелькали наші ніжки,

Ми поскачемо по доріжці.

Але уважніше будьте,

Що вам робити, не забудьте!

Вправа на розслаблення всього організму

«Снігова баба»

Діти уявляють, що кожен з них снігова баба. Величезна, красива, яку виліпили зі снігу. У неї є голова, тулуб, дві руки розведені в сторони, і вона стоїть на міцних ніжках.

Чудового ранку  світить сонце. Ось воно починає припікати, і сніжна баба починає танути. Далі діти зображають, як тане сніжна баба. Спочатку тане голова, потім одна рука, інша. Потім потроху починає танути і тулуб. Снігова баба перетворюється в калюжку, яка розтеклася по землі.

Вправа на розслаблення всього організму

«Тиша»

Тихіше, тихіше, тиша

Розмовляти можна!

Ми втомилися – треба спати –

Ляжемо тихо на ліжко

І тихенько будемо спати

Вправа на розслаблення мязів рук

«Лимон»

 Опустити руки вниз і уявити собі, що в правій руці знаходиться лимон, з якого потрібно вичавити сік. Повільно стискати якомога сильніше праву руку в кулак. Відчути, як напружена права рука. Потім кинути «лимон» і розслабити руку:

Я візьму в долоню лимон.

Відчуваю, що круглий він.

Я його злегка стискаю –

Сік лимонний вичавлюю.

Все в порядку, сік готовий.

Я лимон кидаю,

руку розслаблюю.

Виконати цю вправу лівою рукою.

Вправа на розслаблення всього організму

«Уповільнений рух»

Діти сідають ближче до краю стільця, спираються на спинку, руки вільно кладуть на коліна, ноги злегка розставляють, закривають очі і спокійно сидять деякий час, слухаючи повільну, тиху музику.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Гутник Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сличук Леся
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Волошок Оксана Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Греля Валентина
    Дуже вдячна за цікаву роботу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
10042
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку