Паспорт туристичного маршруту "Шепіт заплав"

Про матеріал
Матеріал допоможе вчителю-предметнику , керівнику гуртка створити власний паспорт маршруту на відповідній місцевості
Перегляд файлу

     ПОГОДЖУЮ:                                                      ЗАТВЕРДЖУЮ:

                                                В.о. директора  Нижньолністровського

національного 

                                                                              природного парку  

              __________                                                             ________Ігнатюк О.А. «__»_____________2019р                                                            «__»_____________2019р.                                                       

 

 

ПАСПОРТ

 

туристичного маршруту

«Шепіт заплав»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                     Зміст

  1. Довідкові відомості про маршрут.
  2. Відомості про район подорожі по маршруту.

Фізико-географічна характеристика.

Рельєф.

Кліматичні умови.

Ґрунти.

Гідрологічні об*єкти.

Рослинний світ.

Тваринний світ.

  1. Історична та краєзнавча довідка.
  2. Технічний опис маршруту.
  3. Картографічні матеріали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідкові відомості про маршрут.

Вид туризму: пішохідний.

Район подорожі: Нижньодністровський НПП.

Строки проведення: з 1 квітня по 30 жовтня.

Нитка маршруту: Під'їзд до початку марщруту  зі сторони бетонної дороги , прохід вздовж ставків по дамбах, на схили Карагольської затоки, вздовж очисних споруд м.Теплодар, до північної частини Карагольської затоки.

Загальна довжина: приблизно 5 км.

Засоби проходження: можливо використання велотранспорту.

Час проходження: 3 – 4 години.

Мета подорожі:  наукова, еколого-освітня, рекреаційна, пізнавальна, краєзнавча.

Аварійні виходи: у випадку створення аварійної ситуації на маршруті можливі виходи у найближчі населені пункти (с.Надлиманське)

Примітка:   при проходженні даного маршруту необхідним є залучення фахівця із Нижньодністровського національного природного парку.

Ємність туристичного маршруту:  за день проходження маршруту максимальна кількість туристів становить …… осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Відомості про район подорожі

Нижньодністровський національний природний парк  охоплює гирлову частину Дністра та частину акваторії Дністровського лиману. Його територія належить до Причорноморського степового краю і представлена комплексом річково-долинної, болотної, деревно-чагарникової і степової рослинності.

 

Площа території ННПП становить 21311,1 га в межах територій Біляївського, Білгород-Дністровського та Овідіопольського районів Одеської області, з них у постійне користування парку передано 3700 га земель, решта території (17611,1 га) входить до загальної площі парку без вилучення у землекористувачів.

 

Рельєф. Гирлова область Дністра розташована на узбережжі Чорного моря, між гирлами Дунаю, Південного Буга і Дніпра, у південно-західній частині  Одеської затоки.

В ландшафтному відношенні дельта Дністра, яку охоплює територія ННПП є низькою заболоченою рівниною, розсіченою протоками, заплавними озерами та старицями.

На гирловій ділянці річка розрізала своє русло в аллювіально-деллювіальних відкладеннях антропогену, представлених переважно намулом, піскуватими намулами, алевритами і пісками. 

 


  Клімат Клімат території Нижнього Придністров’я помірно теплий степовий атлантико-континентальний. Biн характеризується малою кількістю опадів, значними коливаннями температури повітря, короткою зимою з частими відлигами, довгим та спекотним літом. Значною мірою на формування місцевого клімату також впливає водна поверхня дельти Дністра та Чорне море. Вся гирлова область входить в Приморську смугу бризової циркуляції., що забезпечує майже безперервний поступовий водообмін між річкою, плавнями і лиманом.

 

Середні зимові температури повітря у пониззі Дністра складають 1,5°С, літні + 21,0°С, середньорічна температура – близько 9°С. Найхолодніший місяць – січень, буває до -25,0°С. Під час суворих зим на водоймах утворюється льодовий покрив товщиною 20-25 см. Сніговий покрив лежить з початку січня протягом 40–45 днів. У теплі зими він може бути відсутній. Літо - найтриваліша пора року починаеться приблизно з 15 травня i закінчується 25 вересня, тобто триває більше 110 днів. Найбільш спекотні місяці – серпень та липень.

Опадів у середньому за рік випадає 360–400 мм. Найбільша кількість  спостерігається у червні. У весняні місяці опадів випадає мало – 20-25 мм щомісяця. Загалом же гирлова область характеризується недостатнім зволоженням. Середньорічна вологість повітря наближається до 75%. 

               Переважаючий напрямок вітру в дельті Дністра - північний і північно-західний. Середньорічні швидкості вітру тут коливаються від 3 до 4,9 м/с. У холодний період року часті тумани.

Безморозний період у пониззі Дністра триває до 185 днів.

 

Ґрунти Пониззя р. Дністер і Дністровський лиман розташовуються в межах Причорноморської западини, що зумовило основні межі геологічної будови  цієї території. У степовій зоні  поширені чорноземи південні й темно-каштанові слабосолонцюваті ґрунти, в дельті річки – дерново-глеєві, мулово-глеєві та торфово-глеєві ґрунти. Площа водозбірного басейна  Дністра  складає 72 тис км², та значний об'єм твердого стоку,  досягає лиману лише частково із-за перехоплення водосховищами, а в пригирловій частині русла і в лимані осідають глинисті та суглинисті намули  при незначному поширенні супіщаних  фракцій. В межах заплавно-плавневих місцевостей переважають болотні, болотні солонцюваті ґрунти та їх мулувато-болотні різновиди. Ці ґрунти сформувались на глинистих і суглинистих озерно-лиманних відкладах в умовах періодичного затоплення. Вони мають глибокий (до 150 см) гумусовий горизонт з вмістом гумусу 2-5%, оглеєні по всьому профілю.

 

 

Гідрологічні об*єкти. При впадінні в Дністровський лиман, що являє собою мілководне озеро довжиною 40 км, шириною 4-12 км, річка утворює плавневу систему загальною площею 700 км². Це самостійній елемент ландшафту басейну Дністра.  В межах парку розташовано русло р.Дністер з розгалуженням єриків та озер, Дністровський лиман та штучні ставки та канали.

Туристичний маршрут  «Шепіт заплав"  пролягає у господарській зоні парку на ставках очисних споруд та вздовж берега Карагольської затоки Дністровського лиману. 

 

Рослинний світ. Відповідно до геоботанічного районування України, парк лежить в межах Білгород-Дністровського, Біляївського та Овідіопольського районів. 

Зустрічається водна, болотна, заплавно-лучна рослинність. Є фрагменти деревно-чагарникових угрупувань.

507 видів - це вищі судинні рослини.  Трав’янисті види складають більше ніж 80%, деревних видів 15,25%, напівдеревних – всього 2%.  На території національного природного парку зберігається генофонд значної кількості лікарських рослин, 403 види, тобто 70,5 % всієї флори парку. Також, багато кормових та медоносних видів і  бур'янів.

                                      Історична та краєзнавча довідка.

У цій місцевості, яка являється територією села Надлиманське, ще у 4—3 столітті до н.е. існувало скіфське античне городище. У 1800 році землі на лівому березі затоки Караголь Дністровського лиману, на яких розташовані село Надлиманське і сусіднє село Мар'янівка, були виділені під дачу чорногорському дворянину, прапорщику Василю Івановичу Княжевичу для заселення його співвітчизниками — вихідцями з Балкан. У 1804 р. В.І, Княжевич погодився обміняти, свою ділянку, на дачу по правому березі річки Тилігул . Землі, виміняні у Княжевича, були використані під заселення німецькими колоністами і на них були засновані колонії Францфельд і Марієталь.

Німецька колонія Францфельд (нем.Franzfeld) була заснована в 1805 р. на лівому березі затоки Караголь вихідцями з Вюртемберга, Ельзасу, Баварії, Угорщини.

У різні роки село називалося: 1805г.- 01.02.1945 р.- Францфельд, 1896–1917 рр.- Михайлівка, на честь великого князя Михайла, сина імператора Олександра Третього.

Станом на 1886 у німецькій колонії Францфельд мешкало 1742 особи, налічувалось 98 дворових господарств, існували римо-католицька церква та школа.

З 2017 року входить до складу Маяківської сільської громади, центр якої (село Маяки) розташований у Біляївському районі. Населення становить 1806 осіб. Це місцевість з теплим кліматом, прекрасними ландшафтами, що поєднали  у собі степ і водно-болотні угіддя, які  приваблюють багатьох туристів.

                                      

 

 

 

 

 

 

Технічний опис маршруту

№ зупинки

Ділянка маршруту

(від-до)

Протяж-ність

(км)

Час проходу (хвилини)

 

Характеристика шляху, природні перешкоди, небезпечні ділянки

Примітки

1

Від 1-ої зупинки "Між двома ставками" до 2-ої "На Карагольському схилі"

До 800 м

На зупинці 15хв, прохід – 15хв.

Прохід по дамбі, нерівна поверхня, вкрита травою.

У спекотний день необхідно мати головні убори та гумове взуття.

 

    2

Від Карагольського схилу до дамби з 3-ю зупинкою «Містер та місіс Сван»

 

До 1 ,1 км

На зупинці 20хв, прохід – 20хв.

 

Попередження про наявність червонокнижних видів рослин.

 

 

Можливі укуси кліщів.

 

    3

Від 3-ої зупинки до  4-ої «Пташине роздоріжжя».

 

До 1 км

На зупинці 15хв, прохід – 20хв.

Наявність колючих чагарників, нори, нариті різними тваринами.

 

 

Можливість укусів комах.

 

    4

 

 

Від 4-ої зупинки до  Карагольської затоки з 5-ою зупинкою «Дністровська колиска».

 

 

До 1,5км

На зупинці 10хв, прохід – 20хв.

 

Прохід по дамбі між заростями очерету.

 

 

 

Попередження про можливу зустріч з плазунами.

 

    5

Від Карагольської затоки до місця зупинки транспорту

 

До 200 м

На зупинці 10хв, прохід – 5хв.

 

У  теплу літню погоду можна повертатися по воді.

 

 

 

Маршрут починається зі сторони бетонної дороги між селами Маяки та Надлиманське. Екскурсовод проводить  інструктаж із техніки безпеки та ознайомлення з правилами поведінки на маршруті.

1 зупинка. Ми знаходимось у цікавому місці нашого Парку, яке пережило декілька трансформацій. Від самого початку це була долина  річки Дністер з заплавними луками та заростями очерету. У 80-х рр. ХХ ст. ця ділянка була перетворена на зону очисних споруд, які обслуговують м.Теплодар, м.Біляївка, с.Маяки, та складається з ставків та розгалуження дамб. Незважаючи на те, що ця ділянка антропогенно видозмінена, але завдяки відсутності фактору неспокою тут вирує життя.

Це мiсце є привабливим для гніздування, харчування та відпочинку у весняно-літній період для більше ніж 40 видів птахів. Цьому сприяли низький фактор турбування та різноманітність ландшафту (ставки, зарослі очерету, дамби, порослі лохом вузьколистим, акацією білою і шипшиною, обривисті схили). Крім того, в цей період на ділянках зберігається достатня кількість вологи.

Незважаючи на те, що вода ставків забруднена неочищеними стоками м. Теплодар з непрацюючих очисних споруд та в них відсутня риба, на ставках постійно реєструється значна кількість птахів.

Очеретянi заростi створюють особливий мiкроклiмат ( пiдвищену вологiсть, незначну амплiтуду добових коливань), який може забезпечити умови для таких видiв як крижень, чернь бiлоока, сiра чапля, мартини, вiвсянка очеретяна (велика, ставкова), кулик-довгонiг, лунь очеретяний, лиска,   коровайка, крячка,пірникоза велика, лебідь-шипун, чирянка мала та велика, попелюх, нерозень, галагаз, чепурна мала та велика, крячок білощокий та річковий, бджолоїдка звичайна, сировакша, удод, ластівка, просянка, галка, сорока, соловій, зозуля, плиска жовта, кропив’янка солов’їна  та багато iнших.

 

2 зупинка. На схилах Карагольської затоки відкриваються краєвиди Нижнього Дністра, обширне дзеркало ставків, очеретяних заростей, найближчі населенні пункти, а також можна спостерігати за переміщенням пташиних зграй.

Степову рослинність на схилах затоки складають голонасінник одеський, шафран сітчастий, півник низький, рослини які потребують суворої охорони. У підніжжя схилу та вдовж дамб можна побачити такі породи дерев і чагарників, як шипшина, тамариск, софора японська, тополя біла, клен ясинолистий, ясен високий, ясен зелений, верба біла та червона, маслинка срібляста.

Незважаючи на те, що ця ділянка була антпропогенно видозмінена, рослинний покрив являє собою комплекс болотної, деревно-чагарникової і степової рослинності.

 

3 зупинка – на цій зупинці ми можемо побачити у ставках як плавають величаві білі птахи – це лебеді. На сьогоднішній день ці красиві птахи є символом духовної чистоти, непорочності і подружньої вірності. Середня тривалість життя лебедя  – 28 років. Він веде осілий спосіб життя і вкрай рідко перелітає з місця на місце. Незважаючи на те, що самець вибирає собі пару один раз у житті, він може зійтися і з іншою самкою. Свою назву лебідь шипун отримав через звук, який він видає при подразненні. Англійське ім’я цієї птиці – «mute swan», тому вважається, що вона здатна тільки на шипіння. Але шиплячий лебідь може ще видавати звуки, які схожі на рохкання, свист і пирхання.

Його спосіб життя копіює поведінку лебедя-кликуна.  Фірмовий знак шиплячого красеня – це шия у формі латинської літери «S» і злегка підняті крила. Крім того, пернатий представник може дуже голосно плескати своїми крилами. До речі, це унікальна фішка птиці. Звуки, які видають крила в польоті, можна почути на відстані в 1 км.

4 зупинка – під час проходження маршруту від 3-ої зупинки до 4-ої, ми можемо спостерігати сліди диких тварин, а також нори, нариті дикими гризунами. Це можуть бути  шакал, лисиця, борсук, заєць, пацюки, миші, хом’ячки, нориці, сліпаки, кроти та багато інших.

 

Для екскурсантів, що заморилися після проходження маршруту це кінцева зупинка, на якій можна відпочивати. Для більш фізично  активних подорож продовжується до Карагольської затоки.

Після проходження маршруту «Шепіт заплав» відвідувачі виходять на дорогу, де їх можуть очікувати автобуси.

                      Картосхема туристичного маршруту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
28 лютого
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку