Педагогічна вітальня "Світ моїх захоплень"

Про матеріал

Матеріали для роботи з педагогічними кадрами з метою запобігання професійному вигорянню, встановлення в колективі дружніх взаємовідносин та розкриття творчого потенціалу педагогів.

Перегляд файлу

                                     Ліана Гоменюк

методист ДПТНЗ “Соснівський професійний ліцей”  

Педагогічна вітальня

Світ моїх захоплень

IMG_256

Мета:

  • розкрити перед учасниками чарівний світ людських захоплень;
  • сприяти моральному збагачнню педагогів, їх самореалізації;
  • формувати почуття толерантності;
  • сприяти запобіганню професійного вигоряння, встановленню дружніх взаємовідносин у колективі.

Обладнання: Виставка вишивки, в”язання, виробів із бісеру, оригамі, виробів з дерева, фотовиставка; мультимедійне обладнання, презентація, фото- та відеоматеріали.

Інструктивно-методичні вказівки: Заняття проводиться з педагогічними працівниками у позаурочний час (канікулярний період). Рекомендована загальна  кількість учасників - 20-25 осіб, кількість виступаючих - 8-12 осіб. Важливим є проведення підготовчого етапу - бесіди з педагогами з метою вивчення їх інтересів та хобі і визначення “активних” учасників, які готові поділитися з колегами своїми захопленнями. Заняття проводиться у методичному кабінеті (аудиторії), де організовано виставку виробів працівників. Ведучі- методист та бібліотекар (двоє працівників).

Ведучий 1:У житті кожної людини є захоплення. Люди малюють, співають, збирають марки, колекціонують монети, розводять рибок, слухають музику, читають,  вирощують кактуси... У кожного своє хобі.

IMG_256Ведучий 2: Хобі  — узагальнена назва улюблених занять або розваг, що не є робочою спеціальністю і до яких вдаються у вільний час.Щодо походження терміна існують дві основні теорії.

У середньовічній Європі серед дворянства вельми популярною розвагою було так зване «соколине полювання». Одним з найпопулярніших мисливських птахів, що в ньому використовувались, був підсоколик великий (Falco subbuteo), який англійською мовою називається hobby.Згідно з іншою версією, назва походить від спеціальної породи невеликих за розміром коней, що їх використовували для прогулянок; назва цієї породи в англійській мові — також hobby.

Ведучий 1: Хобі – це одна із значущих складових життя людини. А що в житті головне? Здоров’я, матеріальне благополуччя, любов. І начебто все так, але чогось не вистачає. Особистої самореалізації, почуття прояву «внутрішнього я». Займаючись улюбленою справою, людина, в першу чергу задовольняє одну з  найважливіших потреб - потребу в самореалізації.

Ведучий 2: На методичних заняттях, ми неодноразово відмічали, що вчителі - це люди творчі. А творча особистість завжди багатогранна, що дозволяє нестандартно підходити не тільки до своєї роботи, але і сприймати світ, через його безмежний спектр фарб та відтінків; творча особистість потребує самореалізації у всіх сферах життя.

Ведучий 1: У житті кожного з нас  є улюблена справа, якою ми займаємося у вільний час; улюблене заняття, яке допомагає зняти напругу після трудових буднів; особисті інтереси, які зближують нас із світом науки, мистецтва, природи і світом людей. Отож, шановні колеги, сьогодні ми поговоримо про ваші захоплення, а від так і краще пізнаємо один одного.

Ведучий 2: Фахівці вважають,  що дуже добре, якщо у вчителя є хобі, адже воно відмінно справляється зі стресом, розширює кругозір , допомогає знайти нових друзів. Це заняття для душі. А душа у вчителя повинна бути щедрою та чистою.

Ведучий 1: Варто зазначити, що є хобі жіночі і чоловічі. Щоправда, у сучасному світі можна зустріти чоловіка, який вишиває сорочку, любить куховарити та жінку, яка цікавиться технікою. Так що тут все відносно.

IMG_256Ведучий 2: Крім того, існують захоплення, характерні для окремих націй, народів. Ні для кого не секрет, що український народ дуже любить співати. Хтось робить це своєю професією, інші - задоволені тим, що беруть участь у художній самодіяльності, різних культурно-масових заходах, а де-хто - співає  для друзів, родини, а може - лише для себе, для своєї душі.

Ведучий 1: З піснею та музикою тісно переплелося життя наших колег Мирончука С.О. та Удодік М.В. Спільне захоплення поєднало їх долі у сімейне життя, стало професійною справою і залишається улюбленим заняттям для душі.

 

Звучить пісня у виконанні керівника гуртка Мирончука С.О.

Ведучий 1: Без музики важко уявити собі життя людини. Без звуків музики вона була б неповна, глуха, бідна... Людям потрібні всі види музики - від простого наспіву сопілки до звучання великого симфонічного оркестру, від простої дитячої пісеньки до бетховенських сонат.

Ведучий 2: З давніх-давен наші предки прагнули передати у звуках свій настрій, переживання, радість, смуток. Музика виникла ще в сиву давнину і вже тоді стала джерелом естетичної насолоди. Вона надихає  людей на сміливі вчинки, забезпечує відчуття краси і благородства. У цьому глибоко переконана наша Маргарита Вікторівна, яка докладає максимум зусиль, щоб пісня, як найчастіше лунала у стінах ліцею. До мистецтва вокалу  вона долучає не лише учнів, а й працівників, для яких спів теж є улюбленим заняттям. Отож, до вашої уваги,  виступ гурту “Музіма”, музичний керівник - Удодік М.В.

                        Виступ гурту “Музіма”

Виступ керівника гуртків Удодік М.В. та викладача спецдисциплін Марчук Т.М.

Ведучий 1: Захопленням багатьох українських жінок  є вишивка. Вишивка — один з давніх і найбільш поширених видів народного  декоративно-прикладного мистецтва. Вона виникла дуже давно і передавалася від покоління до покоління. Про масове побутування вишиваних виробів в Україні свідчать численні історичні, літературні, фольклорні та речові пам’ятки. В Україні існує  багато технік вишивання:  вишивання хрестиком , гладдю, мереживом, техніка бігунця, плетіння тощо. Композиція української вишивки — це безмежна фантазія, барвиста колористика.

Ведучий 2: Наші предки вишивкою  оздоблювали жіночі головні убори,одяг, рушники, скатертини, постіль, та найбільше значення надавали вишиванню  чоловічих та жіночих сорочок.  Вишиті речі наділені особливою енергетикою, вони є народними оберегами. А жінки, які їх створюють заслуговують на особливу шану та повагу.

IMG_256Ведучий 1: Серед наших колег теж є ті, хто захоплюється вишивкою. Сьогодні в цій залі представлена виставка вишивок психолога Яніцької Ю.В., вихователів Гершун О.М.та Антонюк Л.П.,, викладача української мови та літератури Кляпчук І.Б., бібліотекаря Себи Н.Г.

 Шановні майстрині, вам слово.

Виступ викладача Кляпчук І.Б.

Ведучий 2: Досить поширеним видом рукоділля  серед жінок є в”язання спицями. Хоча це зараз в”язання вважається жіночим захопленням, а в часи зародження цього ремесла, це була виключно чоловіча справа. Адже чоловіки саме чоловіки звернули увагу на те, що зв”язавши мотузку за спеціальною технікою можна отримати міцне суцільне волокно.  Таке заняття до душі нашому вихователю Власюк Н.Ф. Наталіє Федорівно,  просимо поділитися своїм захопленням.

Виступ вихователя Власюк Н.Ф.

Ведучий 1: Як бачимо, гарне  та цікаве захоплення у наших жінок.  А які ж заняття до душі чоловікам? До типових чоловічих інтересів можна віднести спорт, техніку,  моделювання, деревообробку, електроніку, рибальство, полювання.  

Ведучий 2: Полювання в Україні має давні й міцні традиції. Насамперед цьому сприяли природно-кліматичні та географічні умови: у лісах водилось чимало дичини  вовки, ведмеді, вепри, олені, борсуки, лисиці, зайці, різноманітне птаство  качки, гуси, куріпки, у ріках  видри та бобри. Полювання переслідувало дві мети: вберегти господарство від шкідників, а також поповнити запаси харчування й сировини для домашнього виробництва в умовах натурального господарства.

Ведучий 1: Усі ми знаємо, що у директора нашого колективу справжнє чоловіче хоббі. Отож попросимо Олега Валерійовича розповісти про його захоплення.

Виступ директора Шеремета О.В. 

  Демонстрація відеоролика

Ведучий 2: Ще одним  із  перших ремесел, які опанувало  людство  є деревообробка. Цей вид діяльності теж вважається традиційною чоловічою справою. Деревина -  міцний, легкий і красивий матеріал, тому вироби з неї давно увійшли в побут людей і користуються їх незмінною любов'ю. Для нашого колеги, майстра виробничого навчання  улюблена справа стала його професією. Мабуть, люди, які мають можливість займатися улюбленою справою, є по-справжньому щасливими. Так це чи ні, нам повідає Володимир Анатолійович.

Виступ майстра в/н Рудика В.А.

IMG_256Ведучий 2: Спорт - одне з найцікавіших і найкорисніших захоплень, він є засобом вияву фізичної досконалості, мужності і краси. У спорті ми пізнаємо радість фізичного самоутвердження, хвилювання боротьби за першість, щастя перемоги. Спорт не тільки фізично загартовує людей, він сприяє гармонійному розвитку, допомагає кожному виховувати в собі рішучість, колективізм, почуття відповідальності, обов'язку та інші прекрасні риси характеру.

Ведучий 1: У нашому колективі теж є “свої спортсмени”, це майстри виробничого навчання - В. В. Годун та С.В.Онофрейчук; їм слово.

Виступ майстрів виробничого навчання В. В. Годуна, С.В.Онофрейчука

 

IMG_256Ведучий 2:. Серед наших колег є ті, які люблять книжкову тишу. Мандрувати сторінками улюблених творів, уявляти себе історичними або фантастичними героями, знаходити цікаву та змістовну інформацію любить викладач зарубіжної літератури Кокса Н.Б.

Виступ викладача Кокси Н.Б.

Ведучий 2:Із захоплюючого світу книг та  поезії пориньмо у чарівний та прекрасний світ природи. На вулиці буяє весна і тішить нас ніжним ароматом та яскравими кольорами квітів.  Безперечно, квіти люблять усі жінки, та вирощувати їх, доглядати за ними, створювати справжні шедеври ландшафтного дизайну стало улюбленою справою наших колег Власюк В.А., Шеремет О.І., Савчук Н.І. Давайте, разом із ними завітаємо до квітника.

Виступ заступника директора з НВР Власюк В.А.

Ведучий 1: Хочемо звернути увагу присутніх на цікаві експонати нашої виставки, виготовлені за допомогою техніки орігамі. Оріґамі  мистецтво складання паперу. Як бачимо, за цією технкою можна виготовити цікаві та оригінальні сувеніри. Цей вид занять до вподоби вихователю Гершун О.М. та психологу Яніцькій Ю.В.

Юлія Вікторівна погодилася  розповісти про її улюблене заняття та провести для всіх присутніх майстер-клас.

Майстер-клас від Яніцької Ю.В.  по складанню столових серветок

Ведучий 2: Для вибору хобі немає меж, це може бути все що завгодно: футбол, скейтбординг, колекціонування, картинг, домашні тваринки, туризм, рукоділля, кімнатні рослини- лише б вам це було цікаво і приносило задоволення.

Ведучий 1: Звичайно, про захоплення ми можемо говорити ще і ще. Знайти улюблене заняття можна у будь-якому віці, потрібно всього лише заглянути в себе і почути внутрішній голос.  То ж творіть, захоплюйтесь і отримуйте від цього насолоду.

Ведучий 2: Нехай ваші захоплення приносять вам нові творчі ідеї,  впевненість у собі, радість від самореалізації. До побачення, до нових зустрічей.

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
4 травня 2018
Переглядів
1589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку