Педагогічне есе "Велич слова"

Про матеріал
Педагогічнем есе "Велич слова" присвячене найважливішому елементу нашої рідної мови - Слову.
Перегляд файлу

ЕСЕ

Велич слова

Прізвище, ім’я, по батькові автора:

Галуза Наталія Олександрівна

Спеціальність:

учитель географії, основ здоров’я, заступник керівника з навчально-виховної роботи

Славутицькогозакладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3 Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дитинство… Русяве дівчатко босоніж бігає по запашному різнотрав’ї. Сяють радісні оченята наповнені дитячим щастям, і усе радіє довкола: розлога шовковиця, стара липа біля льоху, похила зажурена верба, покручене гарбузиння, бджілки-трудівниці носять пахучий нектар до вуликів, колюча малина, шовковиця з гніздами, з яких ллється цвірінькання пташенят…. Вітерець бавиться верхівками дерев, несе малесенький листочок та покірно опускає на землю. Диво! Не встигнеш озирнутися, а навкруги - загадково. Сонечко цілує русяве волосся, а маленькі рученята міцно обіймають найріднішу людину – любу матусю.

Це не переказ твору О.Довженка «Зачарована Десна», це спогад про моє щасливе, казкове дитинство. Для мене материнська пісня, молитва, слово – наскрізна лінія, якою пронизана кожна частинка дорослої душі. Задумуюся: «Що було такого магічного у цих словах, віршах, піснях, казках?». Материнське слово запало в моє маленьке серце і проросло зерном вихованості, людяності, впевненості. Бувало таке - слово ранило, пронизувало, охороняло, давало наснагу та віру у майбутнє. Спонукало на найщиріші, найтонші, найглибші почуття, найдосконаліші судження і наймудріші роздуми. Я відчула сповна велич і силу материнського слова і зрозуміла, що воно є початком всього прекрасного, людського.

Ставши дорослою, самостійною та свідомою людиною, відпливши від берега дитинства, я зрозуміла, що завжди буде поруч величне, могутнє слово, яке зможе і навчити, і захистити, допомогти не збитися з життєвої дороги, стане щитом у тяжку хвилину. Слово людині необхідне для того, щоб кожна особистість змогла відчути себе творцем. Часто задумуюсь: «Слово! Хто ти? Що ти? Ти, може, маєш душу чи серце?». Одразу згадую слова безсмертного сина народу Тараса Шевченка:

Ну що б, здавалися, слова…

Слова та голос - більш нічого.

А серце б’ється ожива.

Як їх почує!

Так і моє серце наповнюється щастям, коли я чую рідну милозвучну українську мову. Тривалий час мене цікавить питання, на яке чомусь не можу знайти відповіді: «Чому у нашому сьогоденні так важко достукатися, проникнути словом у куточки душі сучасної дитини?». Для мене мудре слово - це і захист, і гордість, і розрада під час смутку. А яке воно вагоме під час гніву - гримить і клекоче, як блискавка, а прислухайтеся, як ніжністю пронизує серце, вабить своєю лагідністю і ласкавістю. Треба постійно піклуватися про здоров’я нашого слова, оберігати його коріння, леліяти його цвіт. Згадаймо величні слова Максима Рильського:

Як парость виноградної лози
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур'ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

Виховувати та навчати красою слова – це велика майстерність, кропітка робота, на мою думку, це перепустка у світле майбутнє, це інструмент, який відточує людські душі. Це повинно бути закладено з дитинства і розвиватися протягом життя. Коли мова йде про солов’їну, одразу ж в пам’яті оживають слова із поезії Володимира Сосюри:

О місячне сяйво і спів солов’я,
Півонії, мальви, жоржини!
Моря бриліантів, це – мова моя,
Це - мова моєї Вкраїни.

Яка у ній сила і кличе, й сія,
Яка в ній мелодія лине
В натхнення хвилини! О мова моя,
Душа голосна України!

Пригадую з дитинства, що в моєму рідному селі Рожнівка, Ічнянського району, одним із «побажань», які проривалися у сварках між бабусями – сусідками, було таке: «А щоб ти забула, як тебе звати!». Бігаючи малою, я довго не могла зрозуміти, що у цьому вислові такого страшного, він мені навіть  здавався смішним. А сьогодні, я це розумію…

У просторах, яким немає меж,
Не згубишся, як на вітрах полова.
Моря перелетиш і не впадеш,
Допоки буде в серці рідна мова.
(Д. Павличко)

Матуся часто повторює, що рiдна мова – це скарбниця, в яку потрібно складати плоди: сердечні рухи i мелодiю душi, iсторичні події, слiди пережитого горя i радості. Я вважаю, щоб виховувати словом потрібно створити невидимий, але міцний міст, що з'єднує минулi, теперiшнi i майбутні поколiння.

Наше суспільство - вихор подій, але чому в цьому потоку є час для всього, а не вистачає для найголовнішого - слова. Ми перестали чути, слухати один одного. Адже слово – основа мови милозвучної, солов’їної, співучої. Я намагаюсь робити все можливе, щоб слова Любові Забашти ожили:

Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,
У барвінки зодягайся, моє щире слово.
Колосися житом в полі, піснею в оселі,
Щоб зростали наші діти мудрі і веселі.
Щоб на все життя з тобою ми запам'ятали,
Як з колиски дорогої мовоньку кохали.

Навчайте і виховуйте словом! У цьому вся велич Людини!

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
26 травня 2021
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку