Педагогічний досвід "Case-технології, як форма інноваційного навчання та ефективний засіб формування професійних компетентностей при підготовці фахівців з обліку і оподаткування"

Про матеріал
Опис передового педагогічного досвіду "Case-технології, як форма інноваційного навчання та ефективний засіб формування професійних компетентностей при вивченні облікових дисциплін". Автор досвіду ставить за мету довести, що Case-технології сприяють розвитку у студентів самостійності мислення, передбачають дослідження реальних ситуацій з практичної професійної діяльності майбутнього фахівця з обліку і оподаткування, чим сприяють набуттю студентами професійних компетентностей.
Перегляд файлу

Міністерство   освіти і науки  України

Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж

Кафедра  обліку і оподаткування

 

 

 

 

 

 

Case-технології, як форма інноваційного навчання та ефективний засіб формування професійних компетентностей при підготовці фахівців з обліку і оподаткування.

Опис передового педагогічного досвіду

 

                                                              Автор:  

                                                              Свирида О.В., викладач облікових дисциплін  

                     Подільського спеціального навчально-реабілітаційного                       соціально- економічного коледжу

 

 

 

 

 

 

 

 

Затверджено та розглянуто на засіданні кафедри обліку і оподаткування  Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально економічного коледжу

Протокол від «18» жовтня  2021  р. № 3

 

Зміст

 

  Вступ                                                                                                                 3

1.  Case-технології в  освітньому середовищі                                                   5

2.  Кейс- основний інструмент технології                                                         9

3.  Використання Case-технологій в навчальному процесі при підготовці фахівців з обліку і оподаткування                                                                                  13

4.  Використання  Case-технологій  в  науково-дослідницькій діяльності здобувачів освіти.                                                                                             25

5.  Використання Case-технологій у  виховній діяльності                            32

6.  Рекомендації щодо впровадження досвіду                                                37

  Висновки                                                                                                        42

  Список використаної літератури                                                                 44

 

Вступ

Національною доктриною розвитку освіти України у XXI столітті визначено пріоритетні напрямки державної політики щодо розвитку освіти; насамперед – це особистісна орієнтація освіти, формування національних і загальнолюдських цінностей, постійне підвищення якості освіти, оновлення її змісту та форм організації навчально-виховного процесу, а також запровадження освітніх інноваційних технологій. 

Впровадження інноваційних технологій у сферу освіти в Україні на сучасному етапі є національним пріоритетом і надзвичайно актуальною проблемою.

Перехід на інноваційний характер навчання передбачає серйозну роботу над створенням науково обґрунтованої педагогічної системи, вимагає спеціальних досліджень, координації зусиль дидактів, методистів, педагогів, психологів, а також напруженої праці педагогів-практиків.

Мета будь-якої освітньої системи – навчання, виховання і розвиток особистості, а її показником є позитивний результат, який сьогодні в професійній освіті розглядається через якісну підготовку фахівця. Система фахової передвищої освіти не є винятком, а інновації є невід’ємною її частиною. 

Інноваційна діяльність у сфері фахової передвищої освіти, відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту», це діяльність закладу фахової передвищої освіти, спрямована на створення або вдосконалення конкурентоздатних технологій, у тому числі й інформаційних, продукції або послуг; трансформація наукових досліджень і розробок у практичну діяльність, новий підхід до надання освітніх послуг, їх адаптація до потреб ринку праці та суспільства; застосування рішень організаційно-технічного, виробничого, адміністративного або іншого характеру, що істотно поліпшують якість виробництва та/або якість соціальної сфери [1]. 

Пошук шляхів підвищення якості підготовки фахівця до професійної діяльності привів до впровадження інноваційних технологій, спрямованих на моделювання професійної діяльності в навчальному процесі.

Під моделюванням професійної діяльності в навчальному процесі розуміють  таке її відображення в змісті навчання, яке, по-перше, дає студентам правильне і повне уявлення про майбутню професійну діяльність і, по-друге, дозволяє їм в процесі навчання опанувати способами і прийомами практичної роботи по виконанню своїх посадових обов'язків.

Однією з технологій  моделювання професійної діяльності , яка належить до ряду інноваційних технологій навчання у закладах фахової передвищої освіти  України, є Case-технологія.  

 

Мета досвіду: Визначити доцільність,  ефективність та результативність впровадження Case-технологій в освітньому середовищі з метою формування професійних компетентностей та розвитку пізнавальних навичків здобувачів освіти, критичного мислення,  вміння самостійно конструювати свої знання та  орієнтуватися в інформаційному просторі, вміння працювати в команді, визначати проблему й аналізувати альтернативні варіанти її розв’язання, зосереджуватися й приймати правильні рішення.

Провідна педагогічна ідея досвіду: системна робота щодо впровадження кейс-технологій в процес навчання і виховання  формує у майбутніх фахівців з обліку і оподаткування  уміння здобувати та аналізувати інформацію, отриману з різних джерел, сприяти набуттю професійних навичок та вмінь, що вирішує  проблему  їх соціальної адаптації після завершення навчання. Результатом цього є не лише бажання одержати професію, а й стати конкурентоспроможним спеціалістом, відкрити свою справу, знайти своє місце на сучасному ринку праці. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.     Case-технології в  освітньому середовищі

 

Сьогодні молодь, більше, ніж будь-коли, повинна вміти вирішувати складні нестандартні завдання, критично аналізувати обставини й приймати відповідно до ситуації рішення на основі аналізу інформації. Розвиток пізнавальних, творчих навичок та умінь, що потребують самостійного конструювання знань та орієнтації в інформаційному просторі, лежить в основі інноваційних технологій навчання. 

Орієнтація на нові цілі освіти  потребує  змін  методів і форм організації освітнього процесу, активізації діяльності студентів в ході заняття, наближення досліджуваних тем до реального життя і пошуків шляхів вирішення виникаючих проблем. 

До числа найбільш ефективних методів інноваційної професійної діяльності відноситься кейс-метод (Case-study).

У науковій літературі зустрічаються різні підходи до визначення технології кейс-стаді. Нині часто доводиться зустрічатися з такими підходами, як метод вивчення ситуацій, ділових історій і просто метод case-study. 

На сьогоднішній день кейс-стаді переросла рівень методу навчання і вийшла на рівень педагогічної технології. 

Науковці в сфері інноваційних технологій вважають, що кейс-технологія розглядається нині як: 

специфічний різновид проектно-дослідницької технології, так як включає в себе операції дослідного процесу, аналітичні процедури, які передбачають осмислення проблеми і пошук її шляхів вирішення на підставі кейса, який виступає одночасно в якості технічного завдання та джерела інформації; 

технологія колективного навчання, найважливішими складовими якої виступають робота в групі (або підгрупах) і взаємний обмін інформацією; 

технології розвиваючого навчання, які містять процедури індивідуального, групового і колективного розвитку, що спрямовані на формування різноманітних особистісних якостей здобувачів освіти; 

технологія, що дає змогу самостійно розібратися в запропонованій проблемі за допомогою відомих їм способів діяльності, визначити ефективність цих способів і, в разі необхідності, освоїти нові. 

Досягнення успіху є однією з головних рушійних сил і формує стійку позитивну мотивацію і зростання пізнавальної активності студентів. Використання кейс-технологій має певні переваги. Вони дозволяють сформувати ключові професійні компетентності в процесі навчання: комунікабельність, лідерство, вміння аналізувати в короткі терміни великий обсяг невпорядкованої інформації, приймати рішення в умовах стресу і недостатньої інформації.

Історія цієї методики починається ще з XVII століття, коли теологи брали з життя реальні випадки й аналізували їх, навчаючи своїх студентів. Батьківщиною сучасної кейс-технології стала Школа бізнесу Гарвардського університету, де кейс-метод уперше був застосований у 1910 році. Саме в Гарварді було розроблено перші кейсові ситуації для навчання студентів бізнес-дисциплін. У 1910 році декан Гарвардської школи управління бізнесом у Бостоні Дін Донхем порадив викладачам ввести в навчальний процес крім традиційних уроків додаткові, що проводяться у формі дискусії зі студентами. В Україні він став поширюватись у другій половині 90-х років ХХ століття як пізнавальна акселерація в процесі вивчення природничих наук [Аксьонова].

Відповідно до класичного визначення Case-технологія – це техніка навчання, що використовує реальні економічні, соціальні та бізнес ситуації. При цьому студенти повинні проаналізувати ситуацію, визначити сутність проблеми, запропонувати основні шляхи її вирішення та вибрати кращий варіант. Побудова кейсів базується на реальних фактичних матеріалах чи реальних ситуаціях. 

Освітня роль кейс-технології полягає в тому, що забезпечуючи світоглядне осмислення тієї чи іншої дійсності, дана технологія дозволяє об’єктивно оцінювати реальну ситуацію, виділяти проблему, враховувати інтереси інших людей, встановлювати з ними контакти, впливати на їх діяльність. Це сприяє формуванню у студентів етичного і ціннісного ставлення до світу, до людей, до самих себе. Мета даного методу – проаналізувати ситуацію, що виникає при конкретному положенні справ, і запропонувати вирішення проблеми, що склалася. Закінчення процесу – оцінка запропонованих рішень.

imageУ Case-технології не даються конкретні відповіді, їх необхідно знаходити самостійно. Це дозволяє студенту, спираючись на власний досвід, формулювати висновки, застосовувати на практиці одержані знання, пред’являти власний (або груповий) погляд на проблему. В кейсі проблема представлена в неявному, схованому вигляді, як правило, вона не має однозначного вирішення. 

imageОсновними цілями впровадження Case-технологій є: image аналіз інформації (самостійно та у складі групи); image пошук ключових проблем запропонованого завдання; image пошук інформації, яка необхідна для вирішення завдання; image пошук та оцінка альтернативних шляхів розв’язання завдання; image обрання найкращого рішення і складання плану дій.

 

image

 

Case-технологія – це вид навчального заняття, що поєднує в собі кілька методів навчання  і форм практичних занять.

Метод інциденту

Інцидент  – випадок, випадок, зіткнення. Суть методу інциденту полягає у самостійному пошуку студентом необхідної інформації для прийняття рішення з поставленої проблеми. При цьому студент вчиться працювати з інформацією (опрацьовувати її, систематизувати, аналізувати), формувати власну позицію (або стати на чиюсь сторону, або залишатися стороннім спостерігачем) і на підставі цього робити висновки. Даний метод передбачає  постановку  завдань, в яких не містяться всі дані, які необхідні для вирішення даної проблеми.

Метод розбору ділової кореспонденції

Метод розбору ділової кореспонденції  полягає у отриманні завдання з детальним описом ситуації: пакет документів, що допомагають знайти вихід із складного положення (у тому числі документи, що не відносяться до даної проблеми, щоб студенти могли вибирати потрібну інформацію) і питання, які дозволяють знайти рішення. 

Ігрове проектування

Мета методу — процес створення або вдосконалення об'єктів. Для роботи за цією технологією учасників заняття можна розбити на групи, кожна з яких розроблятиме свій проект. Ігрове проектування може включати проекти різного типа: дослідницький, пошуковий, творчий, прогностичний, аналітичний.

Метод ситуаційно-рольових ігор

Мета методу полягає у моделюванні в навчальному процесі ситуації, наближеної до умов, у яких майбутньому фахівцеві прийдеться працювати.  Один з різновидів методу інсценування в закладах фахової передвищої освіти — ділова  гра.  Ділова гра – це активне заняття, в якому студенти набувають професійних навичок та практичного досвіду. Основне завданні ділових ігор  - можливість прояву  вмінь та навичок студентів орієнтуватися у виробничій ситуації, використовуючи принцип негайного застосування знань, розвивати творчі здібності, працюючи з колективом, та при необхідності спиратися на колективну думку.

Метод дискусії

Дискусія — обмін думками з якого-небудь питання чи проблеми відповідно до більш менш певних правил процедури. До інтенсивних технологій вивчення відносяться групові і міжгрупові дискусії.

Метод ситуаційного аналізу (Case Studies)   

Найпоширенішим на сьогоднішній день є метод ситуаційного аналізу, що дозволяє глибоко і детально досліджувати проблему, тобто аналіз конкретних ситуацій — глибоке дослідження реальної або імітованої ситуації. Мета методу — спільними зусиллями групи студентів проаналізувати виникаючу ситуацію, розробити практичне рішення, закінчення процесу – оцінка запропонованих алгоритмів, вибір кращого з них в контексті поставленої проблеми. Можуть бути також запропоновані для аналізу вже реалізовані кроки. У такому разі головним завданням буде визначити (шляхом аналізу) їх доцільність.

Позитивною стороною методу Case Studies є не тільки отримання знань і формування практичних навичків, але і розвиток системи цінностей студентів, професійних позицій, життєвих установок, своєрідного професійного світовідчуття.

Метод Case Studies – інструмент, який дозволяє застосувати теоретичні знання для вирішення практичних завдань. Метод сприяє розвитку у студентів самостійного мислення, уміння вислуховувати і враховувати альтернативну точку зору, аргументовано висловити свою. За допомогою цього методу студенти мають можливість проявити і удосконалити аналітичні навички, навчитися працювати в команді, знаходити найбільш раціональне вирішення поставленої проблеми.

Основна функція Case Studies – навчити студентів вирішувати складні неструктуровані проблеми, які не можливо вирішити аналітичним способом. Кейс активізує студентів, залишаючи їх наодинці з реальними ситуаціями.  

При використанні кожного з перерахованих методів студенти отримують низку питань, на які їм необхідно знайти відповіді для розуміння суті проблеми. Крім того, Case-технології передбачають як індивідуальну роботу над пакетом завдань, так і колективну, що розвиває уміння сприймати думку інших людей і уміння працювати в команді.

Акцент навчання при використанні Case-технології переноситься не на оволодіння готовим знанням, а на його вироблення, на співпрацю студента і викладача; звідси принципова відмінність Case-технологій від традиційних технологій навчання  – демократія в процесі отримання знання, коли студент по суті справи є рівноправним з іншими студентами і викладачем в процесі обговорення проблеми.

Ефективність навчання за допомогою Case-технологій очевидна. Студентові надається можливість перевірити теорію на практиці, активізувати свої здібності, творчо мислити. З іншого боку, практична ситуація викликає інтерес до процесу навчання, оскільки стає ясно, яких теоретичних знань не вистачає для вирішення проблеми. 

 

 

2.     Кейс- основний інструмент технології

 

Кейс – це опис конкретної ситуації, яка мала місце бути в тій чи іншій практиці, яка містить в собі деяку проблему, що потребує  вирішення.  

image

 

 

Моделі кейсів розробляють на основі життєвих ситуацій, закладаючи і відображаючи в них комплекс знань, що є новими для студентів.

Грамотно виготовлений кейс провокує дискусію, прив'язуючи студентів до реальних фактів, дозволяє змоделювати реальну проблему, з якою можливо прийдеться зіштовхнутися на практиці в майбутньому.

Ефективність та результативність проведеного заняття залежить від правильно обраного виду кейсу, який застосовують для моделювання проблеми чи ситуації. 

Класифікація кейсів наведена на рис.2.1 

 

Форми подання кейса можна комбінувати. Вміле поєднання кількох форм (структурований текст, добірка документів, аудіо, відео та особистий досвід) може збагатити навчальний матеріал і розширити горизонт вирішуваних освітніх завдань та пошуку поставлених проблем.

При створенні кейсів (проблемних ситуацій) необхідно дотримуватися таких вимог:

       навчальна проблема  чи ситуація має бути пов'язана з матеріалом, що вивчається;

       проблеми повинні представляти пізнавальну значущість;

       проблемні питання повинні спиратися на колишній досвід і знання студентів;

       зміст проблеми повинен давати напрям пізнавальному пошуку, вказувати напрям до її рішення.

Кейси можуть бути представлені у паперовому вигляді (надруковані:

можуть містити графіки, таблиці, ілюстрації, діаграми), мультимедіа-кейс та відео-кейс (може містити фільм, відео- чи аудіо матеріали).

За типом і спрямованістю кейси можна розділити на  навчальні, аналітичні, дослідницькі, систематизуючі і прогностичні. Вони можуть бути різними не лише за змістом, але і по структурі.

Структурований кейс містить мінімум інформації. Завжди має оптимальне рішення, для рішення необхідно знати визначену формулу. Структуровані кейси включають стислий і точний виклад ситуації з конкретними цифрами і даними. Тут існує певна кількість правильних відповідей, до яких можна прийти, опанувавши одну формулу, навик та методику.

"Маленьки нариси" містять кілька сторінок тексту і додаток. Містить у собі ключові поняття, при рішенні його необхідно спиратися на свої знання.

image 

                                                                      Рис.2.1. Класифікація кейсів

 

Великі неструктуровані кейси – досить досить великі за об’ємом (40-50 сторінок тексту), містять багато детальної  інформації, іноді зайвої. При рішенні необхідно дуже чітко розібратися з умовами — потрібними і непотрібними. Вони призначені для оцінки швидкості мислення, уміння відокремити головне від другорядного. 

Кейси-"першовідкривачі" - це невеликі за обсягом і дуже прості ситуації.  

Розрізняються кейси також і за обсягом. Повні кейси (в середньому 20-25 сторінок) призначені для опрацювання та прийняття рішення  групою студентів  протягом декількох днів. Стислі кейси (3-5 сторінок) – для розбору безпосередньо на занятті і мають на увазі загальну дискусію. Міні-кейси (1-2 сторінки), як і стислі кейси, призначені для обговорення під час навчального заняття.

Широко застосовуються в навчальному процесі типи кейсів, подані  European Case Clearing House (Європейський кліринговий центр):

1.             Кейси-випадки. Це дуже короткі кейси, що описують один випадок. Кейси цього типу можуть використовуватися під час лекції або практичного заняття  для демонстрації того чи іншого поняття або як тема для обговорення. 

2.             Допоміжні кейси застосовують для передачі інформації. Типовий допоміжний кейс може бути використаний як основа, на базі якої обговорюються інші кейси.

3.             Кейси-вправи застосовують при розрахунках чи кількісному аналізі. 

4.             Кейси-приклади  передбачає аналіз  студентом інформації з кейса та виявлення важливих зв’язки між різними складовими. 

5.             Комплексні кейси. Такі кейси описують ситуації, де значущі аспекти заховані у великій кількості інформації, частина якої неістотна. Завдання студента – відділити важливі аспекти від малозначущих і не звертати на них уваги.  

6.             Кейси-рішення передбачають прийняття рішення, що вони будуть робити в обставинах, що склалися, і сформулювати план дій.  

Загальна структура заняття з  використанням технології " Сase-study" включає п’ять основних етапів:

Перший етап — знайомство з ситуацією, проблемою, випадком та їх особливостями. 

Другий етап — виділення основної проблеми (основних проблем), виділення чинників і персоналій, які можуть реально впливати. 

Третій етап — пропозиція концепцій або "мозковий штурм". 

Четвертий етап — аналіз наслідків ухвалення того або іншого рішення. 

П'ятий етап — вирішення кейса — пропозиція одного або декількох варіантів (послідовності дій), вказівка на можливе виникнення проблем, механізми їх запобігання і рішення. 

Кейси повинні бути правдивими, реалістичними, однак, в той же час, не обтяженими деталями, бути за тематикою зв’язаними з навчальним матеріалом.

Кейси загострюють зацікавленість студентів до питань, з якими ті стикаються, підкреслюють їх значущість та необхідність вирішення. Кейси також пропонують шляхи реакції та вдосконалюють  майстерність  здобувачів освіти  у вирішенні проблем з їх майбутнього фаху.

Застосування технології "Сase-study" в освітньому середовищі розвиває такі навички:

       аналітичні навички (вміння відрізняти дані від інформації, класифікувати, виділяти суттєву та несуттєву інформацію, аналізувати, представляти та добувати їх; мислити чітко й логічно),

       практичні навички (формування на практиці навичок використання теорії, методів та принципів),

       творчі навички (генерація альтернативних рішень),

       комунікативні навички (вміння вести дискусію, переконувати, використовувати наочний матеріал та інші медіа-засоби, кооперуватися в групи, захищати власну точку зору, переконувати опонентів, складати короткий та переконливий звіт),

       соціальні навички (оцінка поведінки людей, вміння слухати, підтримувати в дискусії чи аргументувати протилежні думки, контролювати себе тощо).

 

 

3.                                                                                Використання Case-технологій в навчальному процесі при підготовці фахівців з обліку і оподаткування.

 

imageСпеціальність «Облік і оподаткування»  є універсальною і перспективною. Ця спеціальність визнана історією. Опановуючи спеціальність «Облік і оподаткування», здобувачі  фахової передвищої освіти відкривають для себе таємниці формування економічної інформації, яка використовується для управління підприємством, оволодівають мистецтвом бухгалтера, аналітика, податківця і аудитора. 

Підприємства різних форм власності, на сьогоднішній день, потребують висококваліфікованих спеціалістів з обліку і оподаткування, які обізнані з нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність підприємств в Україні та вміють вести облік як в ручному так і автоматизованому вигляді і готові вдосконалювати свої професійні навики.

Зміна підходів до ролі та місця бухгалтера у сучасному інформаційному суспільстві зумовила розширення його функцій відповідно до вимог сучасної економіки. Бухгалтери перестають бути фіксаторами здійснених подій, а стають активними учасниками управління підприємством. Роботодавці надають переваги тим бухгалтерам, які знають чинне законодавство, мають знання міжнародних стандартів обліку та звітності, митного законодавства, володіють іноземними мовами, вміють проводити необхідні аналітичні дослідження та виконувати контрольні функції.

Забезпечення здійснення високоякісної професійної практичної діяльності фахівців з обліку і оподаткування не можливе без належної підготовки у закладах освіти. 

Теперішня освіта має бути спрямовано на створення специфічного середовища, що забезпечує студентоцентроване навчання(student-centered  education), навчання, орієнтоване на вихід (output-oriented study programme), компетентнісний підхід в побудові й реалізації навчальних програм (competencebased approach), навчання, орієнтоване на результати (result-based education). Сучасність вимагає змін від змісту процесу отримання освіти: це вже не процес передачі суми знань або інформації, не повторення головних результатів, а формування компетентностей, досвіду, самореалізації на основі природних даних і розвитку здібностей студента. 

Ключові компетентності становлять основний набір найзагальніших понять, які мають бути деталізовані в комплекс знань, умінь, навичок, цінностей та відносин за навчальними галузями та життєвими сферами. Вивчення облікових дисципліни забезпечує оволодіння студентами таких компетентностей як: вільне володіння обліковою термінологією та здатність правильно її використовувати; вміння студентами правильно відображати інформацію про господарські операції суб’єктів господарювання в обліку, їх систематизувати, узагальнювати у звітності й інтерпретувати для задоволення інформаційних потреб осіб, які ухвалюють управлінські рішення, у відповідності з діючими нормативними документами; вміння здійснювати обліково-аналітичні процедури із застосуванням спеціалізованих програмних засобів і комп’ютерних технологій; розуміння вимог щодо професійної діяльності, зумовлених необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної, правової держави тощо.

Тому формування професійних компетентностей майбутнього фахового молодшого бакалавру з обліку і оподаткування сьогодні вимагає від навчального закладу вивчати і впроваджувати в навчально-виховний процес інноваційні технології, які включають не тільки новий підхід до його організації, але й новий тип відносин між  викладачем і студентом, нові технології опанування знань. Таким чином, навчання має характерну рису: навчальний процес зливається з життям, із рішенням реальних творчих задач.

Для цього необхідним є впровадження нестандартних форм і методів навчання, чільне місце серед яких посідає застосування Case-технологій. 

При підготовці фахівців з обліку і оподаткування в Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі, використовуючи Case-технології, в залежності від змісту та обсягу навчального матеріалу, від виду та обробки інформації, від процесу прийняття рішень, від проблеми й оцінки рішення, до даного виду інноваційних технологій відносять: метод ситуаційного аналізу (Case Studies), метод інциденту, метод розбору ділової кореспонденції, ігрове проєктування; метод ситуаційно-рольових ігор, метод дискусії. Тобто Case -технології становлять певний комплекс методів аналізу.

Якщо говорити про застосування Case-технологій у навчальних програмах фахових дисциплін, то основоположна ідея його використання в процесі підготовки фахових молодших бакалаврів з обліку  і оподаткування  будується на усвідомленні того, що облік – це, перш за все, практична діяльність, тому для її здійснення необхідний величезний арсенал знань, практичних навичок та вмінь. Але потрібен не просто набір абстрактних теоретичних знань, а знань, що узагальнюють практику на основі конкретних прикладів із роботи бухгалтерів.

Власне основою Case-технологій є інструмент інтенсивного та інтерактивного навчання, що дозволяє продемонструвати, як теорію можна застосовувати на практиці.

Найпоширенішим на сьогоднішній день серед усіх методів Case-технологій  є метод ситуаційного аналізу (Case-Studies), який дозволяє глибоко і детально досліджувати проблему.

Для того, щоб використання методу Case-Studies було ефективним та результативним у процесі викладання облікових дисциплін,  необхідно, щоб створений кейс повністю відповідав меті створення; втілював типові ситуації, які пов’язані з темою, що вивчається; був актуальним у момент розгляду; містив нову термінологію, а також надавав можливість застосовувати вже засвоєні професійні знання; не був занадто складним; провокував дискусію; розвивав аналітичне мислення, формував навички управління та передбачав декілька варіантів рішень.

Метод Case-Studies дозволяє поєднати теоретичний та практичний матеріал, допомагаючи студентам зорієнтуватися в реаліях сьогодення. 

На заняттях з фінансового обліку в залежності від змісту матеріалу  можуть бути застосовані кейси різної складності.

Перша ступінь складності: є практична ситуація, є рішення. Студенти визначають, чи підходить рішення для даної ситуації. Чи можливо інше рішення ?

Наприклад, при вивченні теми «Облік дебіторської заборгованості» студентам була запропонована господарська операція наступного змісту:

ТОВ «Будсервіс» м. Кам’янець-Подільський  отримало сировину, за яку попередньо сплатило постачальнику - 18000 грн. з ПДВ. Витрати на доставку сторонньою організацією склали - 120 грн. з ПДВ, вантажно-розвантажувальні роботи здійснено власними силами, за які нарахована зарплата у розмірі - 340 грн.

Необхідно: перевірити сформовані бухгалтерські проведення та здійснені розрахунки на підприємстві ТОВ «Будсервіс»; внести корегування за умови допущення помилок.

До даної ситуації студентам було запропоновано розв’язок: наведені бухгалтерські проведенні із відповідними сумами. 

Номер

операції

Бухгалтерська проводка

Сума, грн

Дебет

Кредит

1

201

631

18000

2

641

631

3000

3

201

631

100

4

641

631

20

5

201

661

340

6

631

31

21120

 

В наведеному розв’язку навмисно зроблені помилки у визначенні сум та послідовності формування бухгалтерських проводок (відсутня проводка, яка відображає попередню оплату). Студенти, проаналізувавши рішення даної виробничої ситуації, повинні зробити корегування та пояснити правильність відображення операцій в бухгалтерському обліку.

Аналогічні практичні ситуації застосовуються на кожній темі курсу «Фінансовий облік». Саме такий вид кейсу дозволяє перевірити уважність студента під час пояснення матеріалу та їх здатність застосувати отримані знання при вирішенні практичної ситуації.

Друга ступінь складності: є практична ситуація. Студентам пропонується знайти правильне рішення.

Наприклад, при вивченні питання «Оцінка запасів підприємства» теми «Облік дебіторської заборгованості» студентам пропонується ряд  проблемних ситуацій (кейсів), за допомогою яких студенти засвоюють порядок оцінювання виробничих запасів на підприємстві; при вивченні теми «Облік розрахунків з оплати праці та відрахувань на соціальне страхування» студентам пропонуються проблемні ситуації-кейси для засвоєння обчислення заробітної плати працівникам до видачі. 

При підборі ситуаційних кейс-задач викладач користується власним навчально-методичним посібником «Бухгалтерський (фінансовий) облік: тести, ситуаційні задачі, вправи», 2021р.  

 

Ефективним інструментом на заняттях з фахових дисциплін є проблемні ситуації, які застосовуються з метою узагальнення отриманих знань і вмінь при дослідженнях, що базуються на фактах реального життя. Наприклад, при вивченні теми «Автоматизація обліку матеріальних цінностей» з курсу «Інформаційні системи і технології в обліку» на початку заняття перед поясненням теоретичного матеріалу студентам пропонується проблемна ситуація, що демонструє  господарські процеси підприємства.  Студентам необхідно, прослухавши лекційний матеріал, відобразити документальне оформлення руху матеріальних цінностей в бухгалтерському обліку з використанням автоматизованої бухгалтерської програми.

 

image 

 Кейс-ситуація. Тема «Автоматизація обліку матеріальних цінностей»

 

Прикладом застосування кейсів з фінансового обліку є проведене відкрите заняття з теми «Облік фінансових результатів» (2020р.). Дане заняття було узагальненням набутих знань з теми «Облік фінансових результатів» за методом Case-Studies. Студентам був запропонований кейс (ситуаційне завдання), який відображав господарську діяльність реального підприємства та формулював проблему перед студентами, яка досить часто виникає в операційній діяльності суб’єктів господарювання.

Ситуаційний  кейс

ТзОВ «АВ метал груп» - один з лідерів продажу металопрокату в Україні. Має своє представництво в м.Кам’янець-Подільський, де реалізовує свої вироби, чим в свою чергу забезпечує надійною і якісною продукцією наступних покупців: ТОВ «Поділбудсервіс», ТОВ «Будмонтажсервіс», ТОВ «Рокор». 

На виконання маркетингових завдань ТзОВ «АВ метал груп», а саме в частині проведення рекламних акцій  витратило 46480 грн. Інші витрати на збут становлять 85970 грн.

За звітний період ТзОВ «АВ метал груп» було реалізовано:

Підприємствопокупець

Секція огорожі «Класік»,

1200х2500 мм (4*5)

Стовбчик профільний «Класік» 2м

(60х40)

Кількість, шт.

Собівартість

Ціна

Кількість, шт.

Собівартість

Ціна

ТОВ

«Поділбудсервіс»

230

200

300

231

220

300

ТОВ

«Будмонтажсервіс»

80

200

320

81

220

320 

ТОВ «Рокор»

350

200

290

-

220

-

 

За звітний період ціна реалізації, що склалася на ринку становить:  - Секція огорожі «Класік», 1200х2500 мм (4*5) – 305 грн;  - Стовбчик профільний «Класік» 2м (60х40) – 307 грн.

Протягом  місяця за відвантажену продукцію від  покупців надійшла оплата: ТОВ «Поділбудсервіс»у розмірі 70%,  ТОВ «Будмонтажсервіс»- 80%, ТОВ «Рокор»- 50%.

Разом з тим ТОВ «Будмонтажсервіс»заборгувало підприємству 20000 грн. за попередні поставки товару.

Запитання до кейсу: З яким покупцем продукції ви б радили мати справу ТзОВ «АВ метал груп». Який, на вашу думку результат діяльності фірми за звітний період? Які пропозиції, щодо подальшої діяльності фірми ви можете дати?. Обгрунтуйте своє рішення.

 

Проведене заняття продемонструвало що підготовка фахівців з обліку і оподаткування з використанням Case-технологій допомагає розвивати вміння вирішувати практичні завдання з урахуванням конкретних умов, дає можливість сформувати такі кваліфікаційні характеристики, як здатність до проведення аналізу, вміння чітко формулювати і висловлювати свою позицію. 

Третя ступінь складності: є практична ситуація. Студент сам визначає проблему і знаходить шляхи вирішення.

Наприклад, при вивченні питання «Облік розрахунків з підзвітними особами» навчальної дисципліни «Фінансовий облік» студентам була запропонована наступна ситуація та запропоновано самостійно визначити проблему та знайти шляхи її вирішення:

Працівника відрядили по Україні. Після повернення він надав Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт та документи до нього. В квитках на проїзд місце відправлення зазначено м. Хмельницький (місце проживання та прописки працівника). Юридична особа, яка направила працівника у відрядження зареєстрована у м.Кам’янець-Подільський.

Студенти повинні самостійно визначити проблему в даній ситуації: «Чи має право юридична особа відшкодувати витрати на проїзд, якщо вона зареєстрована у м. Кам’янець-Подільський?» і керуючись нормативними документами, знаходять вихід з такої ситуації. Такого типу питання викладачем  не пояснюються, до висновків студенти повинні прийти самостійно, у процесі обговорення питання. 

Метод Case-Studies досить широко використовується на заняттях з фінансового обліку.

При  розгляді питання «Методика розрахунку та облік амортизації основних засобів», вивчаючи  тему «Облік необоротних активів» студентам пропонується ситуаційний кейс наступного змісту: «Відповідно до П(С)БО № 7 «Основні засоби» підприємства можуть нараховувати амортизацію основних засобів  застосовуючи такі методи:  прямолінійний; зменшення залишкової вартості; прискореного зменшення залишкової вартості; кумулятивний;  виробничий.

Який з даних  методів є більш економічно вигідним для підприємства та використання якого дозволить підприємствам швидше оновлювати  матеріальнотехнічну базу, підвищувати та на цій основі збільшувати якість і конкурентоспроможність продукції на внутрішньому та зовнішніх ринках ?»

image 

 Ситуаційний кейс. Тема «Облік необоротних активів».

 

Студенти протягом заняття отримують інформацію щодо кожного методу нарахування амортизації, приймають активну участь у їх практичному застосуванні та самостійно в ході дискусії приходять до висновку щодо економічної ефективності кожного із передбачених законодавством методів.

При вивченні теми «Облік дебіторської заборгованості» студентам було запропоновано кейс такого змісту: «На балансі підприємства значиться дебіторська заборгованість, за якою закінчився строк позовної давності. Підприємство має рішення суду про стягнення цієї заборгованості з постачальника. Чи можна за наявності цього документа списати дебіторську заборгованість з балансу? Яких передбачених законодавством заходів щодо погашення дебіторської заборгованості слід вживати в подібних випадках? Як відобразити такі операції на рахунках бухгалтерського обліку ? »

image 

 Ситуаційний кейс. Тема «Облік дебіторської заборгованості».

 

Розв’язання поставленої проблеми у студентів групи вимагало мобілізації знань, навичок, вмінь. Ті знання, які вже є в їх активному запасі,  використовувалися  як база для подальшого пізнання. У ході лекції робилися  посилання, нагадувалися деякі ключові моменти раніше вивченого, щоб студенти змогли актуалізувати те, що їм вже відомо і є необхідним для вирішення проблеми. 

Метод «інциденту». Під цим методом розуміється найбільш проста конфліктна ситуація, що може виникнути в ході реальної діяльності й вимагає від керівника оперативного її розв’язання та вирішення. 

Слухачам без попередньої підготовки дається коротка інформація про конкретний випадок (інцидент), що мав місце в робочому процесі. Щоб прийняти правильне рішення, студенти можуть поставити додаткові питання викладачеві, окреслити свій варіант пояснення ситуації і прийняти власне рішення. У подальшому колективному обговоренні виявляють помилки в запитах інформації, відтворюють дійсну ситуацію, визначають проблему й аналізують рішення слухачів.

Наприклад, вивчаючи питання оцінювання та документального оформлення руху виробничих запасів в темі «Облік запасів», студентам подана для обговорення та прийняття  правильного рішення така конфліктна ситуація: «На підприємство надійшов товар без супровідних документів. Як визначити первісну вартість товару ?»

В результаті обговорення такої ситуації, студентами було запропоновано ряд варіантів як можна оцінити такий товар. В подальшому спільно зі студентами, керуючись нормативними документами, вироблено вірне рішення щодо розв’язку даного інциденту.

 При створенні практичних ситуацій до Case–технологій можна віднести  метод ділової кореспонденції, який передбачає розв’язок кейсу в результаті опрацювання  первинних документів, формування зведених документів з метою аналізу діяльності підприємства та  прийняття управлінського рішення. Наприклад, при вивченні теми «Облік грошових коштів» з навчальної дисципліни «Фінансовий облік» студентам пропонується комплект первинних документів (прибуткові та видаткові касові ордера) підприємства, які повинні бути перевірені, систематизовані та  узагальнені в зведених документах (журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, касовій книзі, журналі № 1). Опрацювавши первинну документацію, також необхідно визначити чи є у підприємства в поточному робочому дні понадлімітні залишки.

Метод ділової кореспонденції дозволяє наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціаліста та поринути студенту у  щоденну рутинну роботу бухгалтера та набути навичок роботи з бухгалтерською документацією. 

Головною метою виконання запропонованих ситуаційних завдань є оцінка і теоретичних знань, і практичних навичок студентів у сфері документального забезпечення господарських процесів підприємств.

Одним з ефективних методів Case-технологій при підготовці фахівців з обліку і оподаткування є  використання  методу ситуаційно-рольових ігор.

Найкраще сприяє  засвоєнню посадових обов’язків майбутнього фахівця з обліку і оподаткування спеціально розроблені ділові ігри. В процесі ділової гри створюються уявні ситуації, в яких моделюється зміст професійної діяльності майбутніх фахівців з обліку і оподаткування.

Ділова гра – це активне заняття, в якому студенти набувають професійних навичок та практичного досвіду. Розроблені ділові ігри передбачають вирішення типових і нетипових професійних завдань та їх змістовне забезпечення.

Важливим моментом розробки заняття у формі ділової гри є визначення і формулювання цілей гри:

-        формування у студентів умінь працювати в режимі колективної мозкової діяльності;

-        розвиток пізнавальної активності, логічного мислення й уміння орієнтуватися в інформаційному просторі;

-        вироблення навичок  ділового спілкування;

-        прищеплення інтересу до майбутньої професії;

-        виховання почуття відповідальності за результати роботи.

Особлива увага приділяється умінню працювати в команді, стилю і культурі ділового спілкування та якості оформлення документації.  

Таким чином, результатом ділових ігор є:

-        створення   в        навчальному        процесі       виробничої ситуації,   наближеної

до діяльності, яка чекає на студентів в умовах виробництва;

-        можливість проявлення вмінь студентів орієнтуватися у виробничій ситуації, використовуючи принцип негайного застосування знань, розвивати творчі здібності, працюючи з колективом, та при необхідності спиратися на колективну думку.

За провідними темами дисципліни «Фінансовий облік» в групах спеціальності «Облік і оподаткування» проводяться заняття у вигляді ділових ігор із розігруванням ролей.

Так, при вивченні питання «Облік розрахунків з підзвітними особами» з теми «Облік дебіторської заборгованості» була проведена ділова гра, в ході якої студенти групи закріплювали знання з даної питання,  набували   навичок з прийняття рішень в умовах наближених до виробничих, а також  навичок роботи з первинними та зведеними документами в програмі «1С:Бухгалтерія 8.2». Група студентів була розділена на дві підгрупи (два умовних підприємства), в межах яких був здійснений розподіл ролей (касир, бухгалтер, головний бухгалтер, керівник підприємства та працівники підприємства – підзвітні особи).  Кожній групі була доведена виробнича ситуація (кейс), яку вони повинні вирішити. 

 

imageСитуаційне завдання (кейс) для ТОВ «Український кристал»:

 

ТОВ «Український кристал» – одне з провідних виробників хліба та хлібобулочних виробів Поділля. ТОВ «Український кристал» входить у число ведучих підприємств хлібопекарської промисловості Хмельницької області. На сьогоднішній день товариство – це високотехнологічне, розвинуте підприємство з

виробництва хлібобулочних виробів.

02.03.п.р. технологом підприємства  (підзвітна особа 1)  подано до бухгалтерії звіт про використання коштів на закупівлю сировини: ізюм – 10 кг (ціна за 1 кг – 78 грн, в т.ч. ПДВ), кориця – 50 кг (ціна за 1 кг – 290 грн, в т.ч. ПДВ), ванільний цукор – 10 кг (ціна за 1 кг – 1200 грн, в т.ч. ПДВ).  Сировина придбана на ПП «Гермес» за накладною № 788 від 02.03.п.р.. Розрахунки  з даною підзвітною особою на кінець місяця закриті. 

 

12.03.п.р.  головного  технолога підприємства (підзвітна особа 2) згідно наказу № 34-К від 09.03.п.р. було направлено до м. Хмельницький на семінар товаровиробників хлібобулочної продукції Хмельницької області, а також з метою підписання договорів  на поставку продукції в заклади харчування м.Хмельницького.

Термін відрядження  12.03 п.р.. При формуванні звіту про використання коштів під час відрядження підзвітна особа 2 додала наступні документи:

-   квиток м.Кам’янець-Подільський – м.Хмельницький  (№ 56895841211 від 12.03.п.р.) на суму 64,00 грн,

-   квиток м. Хмельницький - м.Кам’янець-Подільський  (№ 54268896521 від 12.03.п.р.) на суму 68,50 грн.

Розрахунки з даною підзвітною особою на кінець місяця  закриті. 

 

29.03.п.р.  бухгалтером підприємства (підзвітна особа 3)  за накладною № 145 від 29.03.п.р. придбано папір офісний -   25 уп. (ціна за 1 упаковку – 78 грн, в т.ч. ПДВ). Папір придбаний в ТОВ «Офіс- центр».  Попередньо підзвітній особі 3 було видано з каси за видатковим касовим ордером № 46 від 29.03.п.р. 2000,00 грн на придбання  паперу офісного. Розрахунки з даною підзвітною особою на кінець місяця  закриті. 

image 

 

Ситуаційне завдання  (кейс)  для ПП «Капітал-Буд сучасне Будівництво»:

 

ПП «Капітал-Буд сучасне Будівництво»– це сучасна, стабільна, інноваційна, що динамічно розвивається проектнобудівельна компанія. Компанія займається наданням будівельних послуг нового рівня в області проектування, архітектури, дизайну,

будівельних та оздоблювальних робіт.

10.03.п.р. відповідно до вказівки керівника виконробу компанії (підзвітна особа 1)  було видано з каси за видатковим касовим ордером  № 42 від 10.03.п.р. 2000, 00 грн для придбання вентилів  ППР Hakan. 10.03.п.р. підзвітною особою 1 здано на склад 20 шт. вентилів  ППР Hakan за накладною № 124 від 10.03.п.р.  Ціна 1 вентиля становить 96,8 грн (з ПДВ). Розрахунки з даною підзвітною особою на кінець місяця закриті. 

 

14.03.п.р. головного інженера компанії (підзвітна особа 2) згідно наказу № 12-К від 13.03.п.р. було направлено до м. Київ на виставку сучасних енергозберігаючих опалювальних систем італійської компанії «STALL». Термін відрядження  14-16.03 п.р.. При формуванні звіту про використання коштів під час відрядження підзвітна особа 2 додала наступні документи:

-          квиток м.Кам’янець-Подільський – м.Київ (№ 3453677 від 14.03.п.р.) на суму 124,00 грн,

-          квиток м.Київ - м.Кам’янець-Подільський  (№ 3457899 від 16.03.п.р.) на суму 132,50 грн,

-          квитанція № 123786 від 16.03.п.р. за проживання в готелі  «Україна» (2 доби) - ? (1 доба – 575 грн),

-          чеки на оплату  харчування в кафе-барі «Україна» - на загальну суму  120 грн. Розрахунки з даною підзвітною особою на кінець місяця  закриті. 

 

27.03.п.р.  водієм компанії (підзвітна особа 3)  за накладною № 125 від 27.03.п.р. придбано запасні  частини  (Гідроблок КО-502Б 20100000) в кількості 5 штук  вартістю 565 грн за одиницю, в т.ч. ПДВ. Розрахунки з даною підзвітною особою на кінець місяця  закриті. 

Виконуючи завдання студенти застосовують отримані теоретичні знання і набувають вмінь та навичок з оформлення видачі підзвітним особам коштів у підзвіт на господарські потреби та на відрядження, відправлення працівника у службове відрядження, подання Звітів про використання коштів, виданих на відрядження або  підзвіт,  систематизації та узагальнення інформації про заборгованість підзвітних осіб,  застосування  норм та положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон   від 3.03.1998 № 59.

Учасники гри імітують взаємовідносини між підзвітною особою, працівниками бухгалтерії та керівником підприємства, набувають навичок практичної роботи, що формує у них систематичне бачення процесу функціонування реального підприємства, а також сприяє їх професійній орієнтації.

image 

 Розв’язування ситуаційного завдання (кейса). Тема «Облік розрахунків з підзвітними особами»

 

Також елементи ділової гри були застосовані при проведенні відкритого бінарного заняття з навчальних дисциплін «Фінансовий облік», «Інформатика і комп’ютерна техніка» на тему «Розрахунок та облік амортизації в програмі  Microsoft Office Excel із використанням  вбудованих функцій». Ділова гра імітувала діяльність працівників підприємства, які мають відношення до обліку необоротних активів: керівник підприємства, головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера, бухгалтера  (2 студ.) та обліковець.  Учасники ділової гри були поділені на 4 підгрупи (підприємства). Кожна підгрупа представляла окреме підприємство: ПП «Капітал-Буд сучасне Будівництво», ТОВ «Український кристал», ТОВ «Сіріус», ТОВ «Октава».

 

4. Використання Case-технологій в навчальному процесі при підготовці фахівців з обліку і оподаткування.

image 

 Навчальні підприємства. Тема «Розрахунок та облік амортизації в програмі  Microsoft Office Excel із використанням  вбудованих функцій».

 

Кожна підгрупа (підприємство), обравши метод обчислення амортизації на їх підприємстві, повинна була  виконати наступні завдання:

1.                       Внести зміни до Наказу про облікову політику підприємства щодо обраного методу обчислення амортизаційних відрахувань.

2.                       Головний бухгалтер повинен провести інструктаж своїх працівників щодо правильності застосування обраного методу обчислення амортизації.

3.                       Здійснити розрахунок амортизаційних відрахувань за обраним методом, користуючись програмою Microsoft Office Excel із використанням  вбудованих функцій. 

4.                       На підставі проведених розрахунків оформити  Розрахунок амортизації основних засобів та Журнал-ордер № 4

 

 

 

image

 

image

 

 Бінарне заняття з навчальних дисциплін «Фінансовий облік»- «Інформатика і комп’ютерна техніка» на тему «Розрахунок та облік амортизації в програмі  Microsoft Office Excel із використанням  вбудованих функцій».

 

Після демонстрації виконаної роботи, кожна підгрупа доводила ефективність застосування свого методу розрахунку амортизації та можливість зменшення суми собівартості продукції та збільшення обсягу отриманого прибутку при його застосуванні. В результаті обговорення виробничої ситуації (кейсу) (рис.3.11) була організована дискусія, яка дозволила студентам вчитися правильно формулювати свої думки, аргументувати та відстоювати власну думку тощо.

 

 

image Питання для підсумкового обговорення:    Як  на  Вашу  думку, який з методів обчислення амортизації є найбільш ефективним і дасть  можливість підприємству зменьшити суму собівартості продукції та  

 

        збільш ити обсяг отриманого прибутку ?

  

 

Проведення занять у формі ділових ігор при підготовці фахових молодших бакалаврів з обліку і оподаткування має ряд переваг:

-        навчання максимально наближене до умов, у яких майбутньому фахівцеві прийдеться працювати,

-        відпрацьовуються  професійні навички;

-        розвиваються комунікативні навички;

-        зростають особисті якості студентів;

-        студенти одержують досвід, роблять помилки і виправляють їх, не несучи при цьому значних моральних витрат.

Важливим  в процесі проведення ділових ігор є те, що в майбутніх фахівців формуються навички професійного спілкування, вміння вислуховувати аргументи співбесідника та використовувати їх для прийняття рішення, тобто створюється цілісна уява про професійну діяльність.

imageПроведення практичних занять з фінансового обліку за відповідною темою здійснюється шляхом застосування Case-технологій. На першому практичному занятті  кожен студент відповідно до свого варіанту отримує інформацію про підприємство, на основі якого будуть виконуватися усі подальші практичні роботи. Студенти поступово розглядають і оцінюють конкретні виробничі ситуації, заповнюють первинні документи, складають кореспонденцію рахунків за відповідними господарськими операціями і відображають господарські операції в регістрах синтетичного і аналітичного обліку. На останній практичній роботі з теми «Фінансова звітність» повинна бути сформована річна фінансова звітність підприємств та проаналізована їх фінансово-господарська  діяльність. 

 image 

Практичні заняття з фінансового обліку із застосуванням Case-технологій.

 

У системі компетентнісної підготовки майбутніх фахівців з обліку і оподаткування важливу роль відіграє автоматизація обліку у розв’язку ситуативних задач-кейсів, яка надає кожному студенту великі можливості для формування компетенцій у розв’язуванні професійних завдань, орієнтуванні в роботі, володінні технологіями та інноваційними методами організації професійної діяльності.

На сьогодні важко знайти фахівця з бухгалтерського обліку, який не володіє комп’ютерними бухгалтерськими програмами, такими як «1С: Бухгалтерія для України», «АБ-офіс», «BEST», «Галактика», «Акцент», «МАSTER».  Тому набуттю навичок у студентів з комп’ютеризації обліку в Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному коледжі  приділяється значна увага. Це досягається шляхом вивчення дисципліни «Інформаційні системи і технології в обліку», а також проведенням практичних занять з фінансового обліку з використанням автоматизованих систем обліку. Саме на даній дисципліні студенти набувають необхідних теоретичних знань та формують практичні навики побудови, функціонування і застосування інформаційних систем і комп’ютерних технологій, а також можливостей їх використання для обробки обліково-аналітичної інформації в умовах трансформації усіх бізнес-процесів.

Практичні заняття з курсу «Інформаційні системи і технології в обліку» передбачають розв’язок Наскрізного завдання за умовним підприємством. Дана наскрізна задача є яскравим прикладом застосування Case-технологій при викладанні дисципліни «Інформаційні системи і технології в обліку». Її виконання дозволяє студентам засвоїти склад облікових задач, особливості їх розв’язку в умовах використання різних технологій обробки економічної інформації; набути вмінь виконувати постановку типових бухгалтерських задач, розробляти алгоритми їх розв’язання з використанням сучасних прикладних програм.

Перевагою впровадження Case-технологій в навчальний процес при підготовці фахових молодших бакалаврів  за спеціальністю Облік і оподаткування є те, що студенти  одержують знання не шляхом запам’ятовування і завчання їх у готовому вигляді, а в результаті розумової діяльності з рішення Case-вправ чи Case-ситуацій, побудованих на основі фактів господарського життя суб’єктів господарювання.

 

 

 

 

 

 

4.                      Використання Case-технологій в науково-дослідницькій діяльності здобувачів освіти. 

 

Актуальним напрямком сучасної освіти є організація і проведення науководослідницької діяльності студентів. 

Невід’ємною складовою науково-дослідницької творчості та найпоширенішою формою позааудиторної роботи є гурткова робота.

В коледжі активно працює гурток знавців автоматизованих систем бухгалтерського обліку під керівництвом Свириди О.В..

Метою гуртка є розвиток знань та отримання практичного досвіду щодо ведення бухгалтерського обліку із застосуванням ІТ-технологій. Студенти не тільки ознайомлюються з функціоналом програми, а й мають можливість опанувати роботу з нею, що є основною вимогою роботодавців, які переймаються пошуком не просто досвідчених професіоналів, а фахівців, що реагують на вимоги інформаційно-технологічного часу.

Тематика гурткових занять підпорядкована навчальному матеріалу та  відповідає інтересам студентів. На заняттях гуртка студенти удосконалюють свої знання, уміння і навички, переконуються в практичному значенні їх в майбутній професії, дістають нову цікаву інформацію, з користю проводять свій вільний час.

Гурток готує студентів до самопізнання, самоутвердження і самовираження. 

До завдань гурткової роботи відносять:

üстворення умов для творчого розвитку та самовираження студентів;

üорганізація змістовного дозвілля студентів;

üвпровадження інноваційних форм і методів навчання та виховання;

üстворення системи роботи з обдарованими студентами;

üзадоволення потреб студентської молоді у професійному самовизначенні відповідно до їх інтересів і здібностей.

 Гурток є найпершим кроком у науково-дослідницькій роботі студентів і завдання перед його учасниками ставляться нескладні. Найчастіше, це підготовка доповідей з актуальних тем впровадження автоматизованих систем ведення обліку на підприємствах, які  прослуховуються  та обговорюються на засіданнях гуртка.

З своїми доповідями студенти – члени гуртка також приймають участь у студентських конференціях Всеукраїнського та Міжнародного рівня.

Участь студентів гуртка у конференціях (2019-2021рр.):

1.                       Чобан М.В. Облікова політика як важливий інструмент правильного ведення обліку на підприємствах. Молодь і науковий прогрес у соціально-економічному та освітньому просторі суспільства: матеріали І Міжнар. наукової студентської конференції (15-16 листопада 2019 р., м.Кам’янець-Подільський). Кам’янецьПодільський, 2019. С.86-88.

2.                       Гораш І.Р. Сучасні інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку  в Україні. Молодь і науковий прогрес у соціально-економічному та освітньому просторі суспільства: матеріали І Міжнар. наукової студентської конференції (15-16 листопада 2019 р., м.Кам’янець-Подільський). Кам’янець-Подільський, 2019. С.22-24.

3.                       Охотська А.С. Сімейна бухгалтерія: планування доходів і витрат. Молодь і науковий прогрес у соціально-економічному та освітньому просторі суспільства: матеріали І Міжнар. наукової студентської конференції (15-16 листопада 2019 р., м.Кам’янець-Подільський). Кам’янець-Подільський, 2019. С.210-213.

4.                       НаУменко М.П. Електронна комерція Україні: Стан, перСпективи та напрямки розвитку. Проблеми та перспективи розвит ку підприємництва: матеріали

ХІІІ Міжнар. Науково-практичної конференції (6 грудня 2019 р., м.Харків). Харків, 2019. С.22-24. 5. Боршуляк І.М. Науково-технічний прогрес в історії сучасного світу. Молодь і науковий прогрес в соціально-економічному розвитку суспільства: збірник матеріалів молодіжного форуму. м.Кам’янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута», 2019. С.19-22. тощо

Метою таких конференцій є виявлення наукового і творчого потенціалу молоді, сприяння їх успішному професійному росту, підвищення ефективності самостійної роботи.

Завдання конференції - залучення студентів до пошуково-дослідницької роботи та вирішення проблем, які мають практичне значення для розвитку реального сектору економіки; формування у студентів навичок самостійної роботи з вивчення дисциплін; підвищення якості підготовки фахівців за рахунок творчого підходу до засвоєння студентами додаткового навчального матеріалу; стимулювання зацікавленості студентів до актуальних проблем сучасності; створення умов для реалізації інноваційного потенціалу.

Окрім заслуховування доповідей на кожному засіданні передбачено пошук розв’язків змодельованих виробничих ситуацій (кейсів) із застосуванням автоматизованих систем ведення бухгалтерського обліку, розв’язок задач підвищеної складності, проведення конкурсів, олімпіад на кращого бухгалтера – знавця автоматизованих систем бухгалтерського обліку.

Ситуаційні завдання підвищеної складності, з якими студенти працюють на заняттях гуртка, побудовані за методом Case-Studies. Нижче наведено витяг з Кейса одного із занять гуртка.

 

 

 

 

Завдання за методом Case-Studies

ТзОВ «Сервіс» займається виготовленням столярних виробів, а саме дверей та шаф. Підприємство розташоване за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. Суворова, 24. 

             Має        рахунок        в        Кам'янець-Подільському        відділенні        Приватбанку:        №

UA728150130000035422054001643.

Директором Норсаком Л.П. та головним бухгалтером Одинак Г.І. прийнято рішення про впровадження автоматизованої системи обліку на підприємстві. 

На момент встановлення  комп'ютерної бухгалтерської програми:

-       на    центральному складі підприємства знаходилося 500 м3 дошок дубових (вартість за 1 м3 – 450,00 грн), дошок кленових – 200 м3  (вартість за 1 м3 – 200,00 грн), фурнітура – 500 шт. (1 шт. = 5,00 грн), бензин А-95 – 150 кг (1 кг = 24,2 грн);

-       в касі підприємства нараховувалося 1200 грн, на поточному рахунку – 1500000 грн, на валютному рахунку – 25000 Євро (курс – 6,2 грн за 1 Євро);

-       розмір дебіторської заборгованості  становить 48000 грн  (в т.ч. ПДВ), в тому числі 

ПП „Стиль” – 36000 грн, магазину „Обрій” – 12000 грн;

-       розмір кредиторської заборгованості перед ТзОВ „Ліс” становить 18000 грн (в т.ч.

ПДВ);

-       заборгованість перед підзвітною особою Моргун Н.В. (касир)  становить 200,00 грн;

-       заборгованість по заробітній платі  перед завідуючим складом Семенюк Д.О.

становить 800,00 грн;

-       вартість основних засобів становить 150500 грн: будівля офісу – 95000 грн, будівля цеху – 52000 грн; комп’ютер персональний – 3500 грн.;

-       розмір статутного капіталу – 748830 грн.

 

Оформити за наведеними  господарськими операціями всі необхідні документи.

 

1.      Погашена дебіторська та кредиторська зборгованість підприємства в повному обсязі /магазин «Обрій» погасив заборгованість готівковим шляхом, яка в  кінці робочого дня була здана на рахунок підприємства/.

2.      До м. Хмельницький було направлено  Семенюка Д.О. з метою придбання  матеріалів. Термін відрядження – 1 день, завідуючому складом було видано аванс з каси в розмірі  5000 грн .  Семенюк Д.О. придбав на МП „Форсаж” 400 штук фурнітури, 500 пл. лаку прозорого (1 пл. = 5,5 грн).  Рахунок  обліку розрахунків з підзвітною особою закритий.

3.      Погашена готівкою заборгованість перед підзвітною  особою  Моргун Н.В., яка виникла в  минулому  звітному  періоді.

4.      Від ТзОВ „Ліс”  за рахунком № 120 надійшли  матеріали: дошки дубові в кількості 50 м3 та дошки кленові в кількості – 10 м3 .

Транспортні послуги, пов’язані з доставкою  матеріалів, надані підприємствомпостачальником  становлять 200,00 грн, крім того ПДВ.   

З придбаної партії сировини 2 м3 дубових дошок виявилися бракованими та були повернені постачальнику. І т.д.

 

Традиційною формою роботи гуртка знавців автоматизованих систем стали конкурси газет, презентацій.

 

imageГурткова робота розвиває в студентів правильний світогляд, творче мислення, спостережливість, професіональний інтерес до праці, сприяє формуванню відповідних навичок із спеціальності, активізує пізнавальну діяльність, уміння застосовувати свої знання на практиці, прищеплює любов до професії, дає змогу студентам збагачувати програмний матеріал,

розширювати пізнання із дисциплін, виявляти інтерес.

Таким чином, гурткова робота може бути дієвим засобом не тільки розширення і поглиблення знань студентів  з певної дисципліни, але й для розвитку творчих здібностей використовувати свої надбання в розв’язанні професійних проблем, формування професійної майстерності.

 

5.     Використання Case-технологій у  виховній діяльності.

 

Навчальний процес в Подільському спеціальному навчальнореабілітаційному коледжі органічно переплітається з виховним процесом.  

Головною метою викладача – куратора групи є формування і розвиток високоінтелектуальної, свідомої особистості з громадянською позицією, готової до конкурентного вибору свого місця в житті.

Результативність виховної роботи постійно підвищується шляхом вдосконалення традиційних форм роботи, пошуку нових систем виховання, впровадження розвиваючих технологій.

Вагоме місце при організації виховної роботи також займають Caseтехнології. У виховній роботі кейс-технології можуть проявлятися у різних формах, але найбільш цікавою формою є ігрове проектування, а саме участь студентів у  іграх- змаганнях, які сприяють підвищенню інтересу до вивчення дисциплін облікового та економічного напряму. Адже прагнення перемогти змушує учасників дуже ретельно готуватися до гри, усуваючи цим самим прогалини у знаннях, працювати з додатковою літературою, інтернет ресурсами та відшукувати нові підходи до вирішення тієї чи іншої проблеми.

Так, серед студентів спеціальностей «Облік і оподаткування» та «Економіка» були проведені  інтелектуальні ігри «Частування від інтелект- кафе «Баланс»,  Аукціон обліково-інформаційних знань, інтелектуальна гра «Найрозумніший».

Необхідно зазначити, що завдяки проведенню ігор фахового спрямування освітній процес активізується, розвивається творче, логічне і нестандартне мислення студентів. Такі ігри сприяють кращому засвоєнню термінів і понять, стимулюють студентів до кропіткої роботи з першоджерелами, тренують пам'ять, розвивають кмітливість, виробляють вміння застосовувати здобуті знання на практиці.

Інтелектуальна гра «Частування від інтелект- кафе «Баланс» є командною інтелектуальною грою, в якій гравці усіх команд знаходяться в рівних умовах. Під час цієї гри учасники розвивають навички колективного мислення і творчого застосування на практиці здобутих теоретичних знань, тобто навчаються мислити не тільки правильно, а й швидко, виробляють вміння методом мозкового штурму за короткий час знаходити правильні відповідь, відкинувши при цьому все другорядне.

Ігри «Аукціон обліково-інформаційних знань»,  «Найрозумніший» є інтелектуальними іграми, в яких кожен студент приймає участь як окремий учасник. Участь в такого типу інтелектуальних іграх удосконалює знання, уміння та навички кожного окремого учасника; розвиває логічне мислення, навички усного ділового спілкування, інтелектуальні та пізнавальні здібності; розширює світогляд студентів; формує соціокультурну компетенцію; виховує почуття індивідуальної відповідальності.

image 

 

Інтелектуальна гра «Найрозумніший»

 

image 

Інтелектуальна гра «Частування від інтелект- кафе «Баланс» Виховна робота в академічних групах коледжу спрямована на:

-         виховання національної самосвідомості, формування патріотичних почуттів, вироблення високої шани  та поваги до  рідної землі, родини, рідної мови, свого народу;

-         забезпечення  високої трудової  дисципліни;

-         формування  громадської  активності, залучення студентів до суспільнокорисної праці;

-         розвиток естетичних смаків, етичних та морально-правових норм; - сімейно-родинне виховання; - екологічне виховання.

Формування фахової майстерності та  прищеплення любові до обраної професії реалізується в процесі виховних заходів, які, відповідно до Плану виховної роботи, проводяться в академічних групах. 

За вищезазначеним напрямом виховної роботи в академічній групі О-21 спеціальності 071 «Облік і оподаткування» були проведені такі  виховні заходи:

-         Диспут «Моя майбутня професія. Як я її собі уявляю ?»,

-         Година спілкування «Цей цікавий світ бізнесу», - Круглий стіл «Бути економним – вимога часу», - Тренінг «Пізнай себе»  тощо.

При проведенні виховної години «Моя майбутня професія. Як я її уявляю ?» були використані методи Case-технології. Під час виховної години студенти познайомилися з історією професії «бухгалтер, перевагами та недоліками даної професії, переглянули імідж представників облікової професії.  На виховну годину завітала бухгалтер коледжу, яка поділилася зі студентами думками щодо важливості  обраної ними професії та розповіла про робочі будні працівників бухгалтерії.  Студентам групи було запропоновано відео-Кейс, переглянувши який,  була організована дискусія, в ході якої з’ясовано наступні питання:

-         Якими рисами наділена головна героїня – бухгалтер фірми ?

-         Що позитивного ви можете відмітити в її діях ?

-         Що негативного є в її діях ?

Цікавою була  ігрова ситуація наприкінці виховної години, в ході якої студенти повинні були записати плюси та мінуси професії «бухгалтер», які вони для себе визначили, сприйнявши подану інформацію.

Саме такі виховні години формують професійну самосвідомості,  прищеплюють  любов та повагу до обраної професії, знайомлять  студентів з минулим і сучасним розвитком обраної ними професії.

 Цікавою була година спілкування «Цей цікавий світ бізнесу». Студенти групи  попередньо були поділені на 2 підгрупи, які отримали завдання щодо створення свого власного «бізнесу».  

Свій бізнес-проєкт необхідно було оформити у вигляді презентації. Студентам було запропоновано основні складові бізнес-проєкту, але за їх бажанням вони могли її трохи змінити.

Складові бізнес-плану за стандартом:

1.                      Резюме проєкту.

2.                      Опис галузі та компанії.

3.                      Опис послуг (товарів).

4.                      Аналіз ринку і маркетинг.

5.                      План виробництва або торговий план.

6.                      Організаційний план.

7.                      Фінансовий план.

8.                      Оцінка ефективності проєкту.

9.                      Ризики проєкту.

10.                 Додатки.

До своєї роботи  студенти віднеслися відповідально та креативно, проявили творчий підхід  та наявні професійні якості. Кожна група продемонструвала свій власний «бізнес» у вигляді презентацій. Було запропоновано створення ПП «Золота карета», яке надає послуги екскурсій  історичними місцями м.Кам’янціПодільського, та ПП «Кюртош  Калач», яке займається випічкою кюртош-калачів з різними начинками, що користувалося б великим попитом в нашому туристичному місті.

 Проєкти студентів були дуже цікавими, дійсно перспективними та викликали гарячу дискусію між студентами щодо їх ефективності та ризиковості.

Формування бізнес-проєкту є невід’ємною частиною Case-технологій, яка пов’язана з професійним вихованням  студентів.  В результаті таких заходів відбувається становлення студентів як фахівців, усвідомлення своєї індивідуальної неповторності, відповідальності та впевненості у досягненні майбутнього професійного успіху.

Протягом 2019-2021рр. було організовано виховні заходи на рівні коледжу:

-   Святковий концерт до Міжнародного дня студентів «Від сесії до сесії живуть студенти весело»,

-   Урочистості, присвячені врученню дипломів молодшого спеціаліста «Випуск 2019»,

-   Святковий концерт  «Її величність жінка», присвячений міжнародному жіночому дню.

Прийнята активна участь у підготовці  творчого колективу спеціальності «Облік і оподаткування» у фестивалі творчості  «Подільська ліра» (2019,2020 рр.) та спільній команді коледжу у фестивалі-конкурсі «Подільська ліра - 2021».

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.     Рекомендації щодо впровадження досвіду

 

Сучасний світ є настільки динамічним, що знання і технології оновлюються швидше, ніж життя одного покоління людей. Виникає необхідність у соціально і професійно активній особистості, яка володіє високою компетентністю, професійною мобільністю, самостійністю, вмінням постійно удосконалювати свої фахові навички, професійно реалізовувати подальше творче зростання. 

Реформування системи освіти, зокрема створення фахової передвищої освіти, змінює пріоритети її розвитку, які насамперед визначаються процесом  формування нової  моделі  навчання – студентоорієнтоване навчання,  що передбачає:

-   заохочення здобувачів фахової передвищої освіти до ролі автономних і відповідальних суб’єктів освітнього процесу;

-   створення освітнього середовища, орієнтованого на задоволення потреб та інтересів здобувачів фахової передвищої освіти, включаючи надання можливостей для формування індивідуальної освітньої траєкторії;

-   побудову освітнього процесу на засадах взаємної поваги і партнерства здобувачів фахової передвищої освіти та адміністрації, педагогічних (науковопедагогічних) та інших працівників закладу фахової передвищої освіти.  

Відповідно до ЗУ «Про фахову передвищу освіту», освіта має бути інноваційною i сприяти формуванню особистості, здатної до сприйняття змін упродовж життя, яка може застосовувати набуті знання у практичній діяльності.

Завдяки використанню студентоорієнтованих, інтерактивних технологій поглиблюється рівень оволодіння  відповідними фаховими  здібностями. Студент, який поступово починає відчувати себе суб'єктом процесу навчання, використовуючи весь комплекс вмінь, накопичує досвід у спілкуванні, привчається ефективно працювати у групі, колективі, вчиться співвідносити та гармонізувати власні інтереси з інтересами інших.

Велике значення для формування  фахової майстерності   має застосування інтерактивних технологій,  найпоширеніше використання серед яких  знайшли Casе-технології.

Цінність Casе-технології полягає в тому, що вона одночасно відображає не тільки практичну проблему, а й актуалізує певний комплекс знань, який необхідно засвоїти при вирішенні цієї проблеми, а також вдало суміщає навчальну, аналітичну і виховну діяльність, що безумовно є діяльним і ефективним в реалізації сучасних завдань системи освіти.

Навчання молодших фахових бакалаврів з обліку і оподаткування з використанням Casе-технології допомагає розвивати вміння вирішувати практичні завдання з урахуванням конкретних умов, дає можливість сформувати такі кваліфікаційні характеристики, як здатність розв’язувати типові спеціалізовані задачі та практичні проблеми у сфері обліку та оподаткування або у процесі навчання, а також здатність до проведення аналізу, вміння чітко формулювати і висловлювати свою позицію. При використанні Casе-технологій  конкретні відповіді не даються, їх необхідно знаходити самостійно. Це дозволяє студентам, спираючись на власний досвід, формулювати висновки, застосовувати на практиці отримані знання, пропонувати власний (або груповий) погляд на проблему. Casе-технології - передбачають як індивідуальну роботу над комплектом завдань, так і колективну, що розвиває уміння сприймати думку інших людей і уміння працювати в команді.

В результаті застосування Casе-технологій у студентів розвиваються  наступні навички:

-   аналітичні навички (вміння відрізняти дані від інформації, класифікувати, виділяти суттєву та несуттєву інформацію, аналізувати, представляти та добувати їх; мислити чітко й логічно);

-   практичні навички (формування вмінь використовувати теоретичні знання у повсякденній практичній діяльності); 

-   творчі навички (розвиток творчих навичок в генерації альтернативних рішень, які не можна знайти логічним шляхом); 

-   комунікативні навички (вміння вести дискусію, переконувати, використовувати наочний матеріал та інші медіа-засоби, кооперуватися в групи, захищати власну точку зору, переконувати опонентів, складати короткий та переконливий звіт); 

-   соціальні навички (оцінка поведінки людей, вміння слухати, підтримувати в дискусії чи аргументувати протилежні думки, контролювати себе тощо).

Переваги використання Casе-технологій при підготовці фахівців з обліку і оподаткування: 

1)                      обговорюючи питання, які пов’язані з професійною тематикою, викликається зацікавленість студентів, оскільки вони пов’язані з їхньою майбутньою професійною діяльністю; 

2)                      ситуації професійного спрямування вимагають постійного використання професійної термінології, що сприяє її кращому розумінню, засвоєнню та вмінню нею оперувати; 

3)                      програвання життєвих ситуацій під час навчання дисциплін економічного спрямування створює атмосферу розкутості, незалежності, що сприяє поступовому прискореному темпу говоріння та правильного використання термінів за професійною тематикою;

4)                      при постійному обговоренні тих чи інших ситуацій у майбутніх фахівців з обліку і оподаткування формується часткова підготовленість до подолання професійних труднощів у їхній фаховій діяльності; 

5)                      багато навчальних ситуацій вимагають пошуку даних, додаткової інформації з фахових літературних джерел, що сприяє розвитку дослідницьких якостей особистості.

Для ефективного впровадження Casе-технологій необхідно створювати спеціальні умови: 

  забезпечення достатньо високої складності пізнавальних проблем, які потрібно вирішувати студентам;

  створення викладачем логічного ряду запитань щодо пізнавальної проблеми, які спонукають студентів до пошуку істини;

  створення в аудиторії атмосфери психологічного комфорту, яка має сприяти вільному висловлюванню студентами думки, не боячись помилки;

  відведення спеціального часу на осмислення способів вирішення проблеми; організація спеціальної підготовки викладачів до запровадження методики.

Одна з головних переваг полягає в тому, що кейси – це ниточка до дорослого життя з багатовимірним сприйняттям світу, цінностей та явищ.

Заняття професійного спрямування  з використанням  Casе-технологій - це інноваційний підхід у навчанні, тому що саме таким чином вирішується головна проблема закладів: як поєднати теорію з практикою і знання з компетенціями.

З метою оцінки ефективності  формування фахової майстерності  на заняттях облікового спрямування  засобами кейс-технологій було проведено вихідне діагностування студентів спеціальності 071 Облік і оподаткування (групи О-21,

О-22 стн)  з наступним аналізом отриманих результатів.

Таблиця 6.1.

Результати  професійно-орієнтованої сформованості   студентів  спеціальності 071 Облік і оподаткування

 

Результат початкового етапу

Результат прикінцевого етапу

кількість

%

кількість

%

Кількість студентів, які виконували роботу

23

100

23

100

Високий рівень

4

17,4

6

26,1

Середній рівень

11

47,8

12

52,2

Низький рівень

8

34,8

5

21,7

Абсолютна успішність, %

100

-

100

-

Якість знань, %

65,2

-

78,3

-

Середній бал

3,8

-

4,0

-

За результатами, поданими в таблиці, в групах спеціальності «Облік і оподаткування» є прогресивна динаміка змін.  На  початковому констатувальному етапі  більш студентів належали до середнього рівня – 47,8 %

Відсоток студентів з високим рівнем знань на момент закінчення дослідження  збільшився на 8,7 %, середнього рівня – на  4,4 %; при цьому результат низького рівня, навпаки, зменшився на  13.1 %.

Динаміка змін наочно показана на рис. 6.1

image

Рис. 6.1. Динаміка змін професійно-орієнтованої сформованості студентів спеціальності 071 «Облік і оподаткування»

 

Порівняння даних, наведених на рисунку 6.1., свідчить про зростання показників високого та середнього рівнів успішності в експерементальних групах й зниження показників на низькому рівні. Такі результати дослідноекспериментальної роботи свідчать про ефективність  формування фахової майстерності фахівців з обліку і оподаткування засобами Case-технологій у  навчальному закладі. 

Результати проведеного дослідження свідчать, що навчальна, виховна, гурткова та науково-дослідницька діяльності за участю методів Case-технологій  сприяла підвищенню рівня підготовки майбутніх фахівців з обліку і оподаткування до майбутньої професійної діяльності. Так, завдяки  постійному впровадженню в навчальний процес основних методів Case-технологій: метод ситуаційного аналізу (Case Studies), метод інциденту, метод розбору ділової кореспонденції, метод ситуаційно-рольових ігор, метод дискусії; участь в позааудиторних заходах професійного спрямування;  участь студентів в всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях тощо у студентів збільшився рівень мотивації до професійного становлення, прагнення успіху в процесі професійно-орієнтованого спілкування та комунікативної толерантності.

Проведена діагностика засвідчила, що, по-перше, поступово посилилась орієнтація студентів на подальшу професійну діяльність, по-друге, у майбутньому необхідно запроваджувати елементи Case-технологій  в кожній дисципліні професійного спрямування, що викладаються, адже, здебільшого, студенти засвоюють теоретичний матеріал та не можуть застосувати його на практиці. Це підтверджує необхідність спрямування навчального процесу на практичну діяльність та доцільність застосування інтерактивних методів навчання, в тому числі навчання за Case -технологією. 

Після завершення курсу  «Фінансовий облік», слухачі якого входили до складу експерементальної групи по впровадженню  у навчальний процес Case технологій, між ними було здійснено   опитування  щодо оцінки результативності обраної технології.  Анкетування проводилось в групах О-21, О-22стн.  Всього було опитано 23 студента. Аналіз анкетування показав, що 97 % опитаних визначили дану технологію  потрібною та ефективною та дали високу оцінку спрямованості Case-технологій на практичне використання знань в майбутній професії.  На жаль, 3% опитаних зазначили, що відчули труднощі під час вирішення Case-ситуацій чи Case -вправ, хоча схвалюють мету її проведення.

Також у ході усної бесіди зі студентами експерементальних груп спеціальності 071 «Облік і оподаткування»  з’ясовано, що їм було цікаво на заняттях, студенти розуміли майбутню необхідність подібних знань та вмінь. За багатьма відгуками, їм сподобалось, що значна увага була приділена самостійній роботі, не витрачався час на зрозумілі речі, а питання, що виникали, вирішували безпосередньо на заняттях.  Багато студентів відмічали, що саме заняття із застосуванням методів Case-технології стимулювали їх  до більш плідної праці.

Отже, використання Case-технологій у підготовці майбутніх бухгалтерів – кропітка й безперервна робота, але без такої роботи неможливо задовольнити інформаційні потреби керівників, викладачів та студентів, сформувати в них необхідний рівень інформаційної культури, забезпечити сучасний рівень якості професійної обліково-економічної підготовки, досягти необхідного рівня мобільності, забезпечити гармонійне поєднання наукової й навчальної діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

 

 Використання Case-технологій  при підготовці фахівців з обліку і оподаткування  у  закладах фахової передвищої освіти  є одним із ефективних та дієвих засобів формування творчої, активної особистості майбутнього фахового молодшого бакалавра з обліку і оподаткування, якого потребує ринок праці в сучасних соціально-економічних умовах.

Досвід використання в навчальному процесі технології конкретних ситуацій показав, що Case-метод дозволяє: розвинути у студентів навички аналізу і критичного мислення; розвинути здатність поєднувати теорію та практику; спонукати їх до пошуку додаткової інформації; сформувати навички оцінки альтернативних варіантів в умовах невизначеності; підвищити мотивацію на розширення бази теоретичних знань для вирішення прикладних задач з технології ліків.

Перевага Case-метода відносно традиційних методів навчання, що застосовуються у навчальному процесі, є незаперечною.  Case-метод дозволяє зацікавити студентів процесом навчання, формує сталий інтерес до конкретної навчальної дисципліни, сприяє активному засвоєнню знань та навичок.

 Проте Case -технології мають певні недоліки:

-                 надмірне захоплення ситуаційним аналізом може призвести до того, що всі знання будуть зводитися до знання безлічі ситуацій без певної системи.;  - не сприяє глибокому вивченню педагогічних проблем і завдань;

-                 вимагає більших затрат часу; 

-                 потребує від викладача певного досвіду, глибоких знань у проведенні дискусії та аналізу "кейсової" ситуації; 

-                 викладач повинен вміти відмовитися від власних суджень та упереджень. 

Case-технології ґрунтуються на принципах, які фактично змушують переглянути ролі викладача і студента. Зобов'язання викладача при застосуванні Case-методу полягає в тому, щоб створити в навчальної аудиторії такі умови, які б дозволили розвинути у студентів вміння критично мислити, аналізувати, спонукати їх до того, щоб в процесі дискусії поділитися власними думками, ідеями, знаннями та досвідом. Зобов'язання студента полягає в тому, щоб збагачуючи своєю творчою енергією навчальний процес, прийняти на себе частку відповідальності за його результативність. При цьому вони повинні усвідомлювати, що викладач знаходиться в аудиторії для того, щоб допомогти їм, і студенти мають скористатися цим у повній мірі, проте основна відповідальність за те, чому вони навчились, лежить на них.

Індивідуальний аналіз кейсу і його обговорення в групі дають набагато більші можливості для розвитку фахової майстерності, ніж заучування підручника чи конспекту лекцій.

Даючи студентам завдання у формі кейсів, ми відкриваємо їм значно більшу можливість поділитися своїми знаннями, досвідом і уявленнями, тобто навчитися не тільки у викладача, а й один у одного. Такий метод піднімає впевненість студентів у собі, у своїх здібностях. Вони активно вчаться слухати один одного і точніше висловлювати свої думки.

Найголовнішою навичкою, яку здобуває учень під час навчання, повинно стати вміння  під професійним кутом зору сприймати будь-яку наочну, вербальну інформацію, самостійно осмислювати, приймати рішення, оцінюючи його можливі наслідки, визначати оптимальні шляхи реалізації цього рішення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

1.   Про освіту: Закон України від 05.06.2017 р. № 2145-VІІІ. URL:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19;

2.   Про фахову передвищу освіту: Закон України від 06.06.2019 р. № 2745-VІІІ.

URL:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2745-19;

3.   Аксьонова О.В. Методика викладання економічних дисциплін: Навч. посібник.К.:КНЕУ, 2006.708с.

4.   Біскуп В.С. Застосування методу аналізу ситуацій (сase-study) в  інтерактивних формах навчання. URL:   www.sau.kіev.ua/ dосs/ соnferenсe_ іnternet08 /v.s.bіskup.dос

5.   Ворона П. Методика «САSЕ STUDУ» у навчальному процесі Вишів при підготовці фахівців із публічного управління. Витоки педагогічної майстерності.

Харків, 2016. Вип. 17. С. 46–53.

6.   Основи       кейс-технологій   в        освітньому процесі.      URL:

https://www.pedrada.com.ua/article/1203-qqq-17-m2-08-02-2020-osnovi-keystehnology-v-osvtnomu-protses-shkoli

7.   Пустовойт Б., Федяй І. Кейс-технологія як один із сучасних методів викладання у закладах вищої освіти для формування компетентності майбутніх фахівців. Наукові записки кафедри педагогіки. 2018. №1(43), С. 422−430. URL : https://periodicals.karazin.ua/pedagogy/article/view/11959

8.   Стрельніков В. Ю. Сучасні технології навчання у вищій школі: модульний посібник для слухачів авторських курсів підвищення кваліфікації викладачів

МІПК ПУЕТ.  Полтава : ПУЕТ, 2013. 309 с

9.   Сурмін Ю. П. Кейс-метод: становлення та розвиток в Україні. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. 2015. №2. С. 19−28. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadu_2015_2_5

10.                      Чижевська Л.В. Методика викладання облікових  дисциплін: Навч.

посібник. Житомир: ПП «Рута», 2003.504с.

 

pdf
Додав(-ла)
Свирида Ольга
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
3080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку