Тема: «Приготування холодних страв і закусок»
Під час вивчення теми, необхідно засвоїти такі питання, як роль холодних страв і закусок у харчуванні людини; особливості організації роботи холодного цеху; дотримання вимог санітарії та гігієни, вимог безпеки праці; класифікація за сукупними ознаками, шляхи формування асортименту; технологія приготування; особливості подавання; вимоги до якості; умови, терміни зберігання та реалізації холодних страв і закусок.
Контрольні запитання з теми:
-
Яку роль відіграють закуски і холодні страви у харчуванні людини?
-
Які технологічні та санітарно-гігієнічні вимоги висуваються до виготовлення холодних страв і закусок?
-
Що слід враховувати при організації роботи холодного цеху?
-
Різниця між холодною стравою і закускою?
-
На які групи поділяють бутерброди?
-
Який хліб використовують для бутербродів?
-
У чому відмінність бутербродів, канапе від сендвічів?
-
Особливості приготування багатошарових бутербродів?
-
З яких продуктів готують салати, як їх підготовляють?
-
Які салати готують з сирих овочів, чим вони цінні?
-
Для чого буряк заправляють олією перед змішуванням з іншими овочами?
-
Способи подавання салатів та їх оформлення?
-
У чому особливості подавання салату-коктейлю?
-
Як підготовляють білоголову капусту для салатів?
-
Які ви знаєте способи подавання вінегрету з оселедцем?
-
Особливості приготування салату з буряків із чорносливом і горіхами?
-
Які закуски готують з овочів?
-
Які холодні страви і закуски можна приготувати з оселедця?
-
Який посуд використовують для холодних закусок з риби?
-
Яке співвідношення желатину і води для замочування желатину при приготуванні риби заливної?
-
Назвіть способи приготування риби заливної.
-
Що треба зробити, щоб вийняти заливну рибу з форми?
-
Складіть технологічну схему приготування паштету з печінки.
-
Яких форм можна надати паштету з печінки?
-
Як готують і подають холодець по-домашньому?
-
Чим відрізняється приготування м’яса заливного від холодцю?
-
Який бульйон використовують для приготування язика заливного?
-
Чому заливні страви не можна зберігати при мінусовій температурі?
-
Які закуски готують з яєць?
-
Дайте рекомендації з приготування та подавання яєць фаршированих.
-
Які закуски готують з сиру?
-
Загальні вимоги до оформлення холодних страв і закусок?
-
Яку температуру повинні мати холодні страви та закуски при подаванні?
-
Умови, терміни зберігання та реалізації холодних страв і закусок?