Тема: «Приготування страв з круп, бобових та макаронних виробів»
Під час вивчення теми, необхідно засвоїти такі питання, як асортимент круп, бобових і макаронних виробів; їх властивості; значення у харчуванні людини; підготовку круп, бобових і макаронних виробів до варіння; зміни, які відбуваються під час варіння; загальні правила варіння; співвідношення круп і рідини для приготування каш; приготування каш різної консистенції; технологія приготування страв із круп, бобових і макаронних виробів; вимоги до якості; термін зберігання та реалізації; типові помилки та шляхи їх усунення на різних етапах технологічного процесу.
Запитання з теми:
-
Значення страв із круп, бобових і макаронних виробів у харчуванні людини.
-
Характеристика круп, які використовуються для приготування страв.
-
Як підготувати крупи до варіння?
-
Загальні правила варіння каш.
-
Які бобові та макаронні вироби використовують на підприємствах харчування?
-
Як підготувати бобові та макаронні вироби до варіння?
-
Загальні правила варіння бобових.
-
Поясніть, чому крупи, бобові та макаронні вироби збільшуються в об’ємі під час варіння?
-
Від чого залежить тривалість варіння круп і бобових?
-
Як поділяють каші за консистенцією і від чого вона залежить?
-
Від чого залежить співвідношення рідини і круп?
-
Чому при варінні каш крупу необхідно засипати в окріп?
-
Причини, з яких деякі крупи і бобові замочують?
-
Роль процесів, які відбуваються під час замочування?
-
Як готують і подають розсипчасту гречану кашу?
-
Для чого обсмажують сиру гречану крупу перед варінням?
-
Назвати способи варіння каші рисової розсипчастої.
-
Як готують і подають в’язкі каші? Чим вони відрізняються від розсипчастих?
-
У чому особливість приготування каші в’язкої з гарбузом?
-
Які каші вважають рідкими?
-
Як приготувати рідку манну кашу?
-
Чому готові каші зберігають при температурі 70-80℃ протягом 4 годин? Що означає термін "старіння каш"?
-
Назвати страви, які готують з каш.
-
Як готують і подають крупник гречаний?
-
Чим відрізняється приготування бабки від запіканки?
-
Назвати набір продуктів для приготування рисової запіканки. Як визначити готовність запіканки?
-
Для приготування виробів з каш, якої консистенції варять каші?
-
Вироби слід формувати з теплої чи остиглої каші і чому?
-
Як готують і подають зрази пшоняні з м’ясом? Чим вони відрізняються від приготування пшоняників?
-
Чому не можна додавати харчову соду від час варіння бобових?
-
Коли додають сіль до бобових при варінні?
-
Назвати асортимент страв з бобових. Технологія приготування горохлянки.
-
Які особливості приготування бабки з квасолі?
-
Які основні правила варіння макаронних виробів?
-
За рахунок чого макаронні вироби під час варінні збільшуються в об’ємі? І як називається таке збільшення?
-
Назвати асортимент страв із відварних макаронних виробів.
-
Як приготувати і подати макаронник?
-
Скласти технологічну схему приготування бабки з локшини з сиром.
-
Вимоги до якості страв із круп, бобових і макаронних виробів.
-
Терміни зберігання страв із круп, бобових і макаронних виробів.