23 липня о 18:00Вебінар: STEM-освіта без гендерних стереотипів – запорука успішного майбутнього школярів

Перезентація "Беркут"

Про матеріал
В Україні під час гніздування охороняється в Карпатському природному біосферному заповіднику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Беркут Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)

Номер слайду 2

Ареал виду та його поширення в Україні Ареал поширення Північна Америка та Євразія. В Україні гніздиться лише на високогірних ділянках Карпат (Львівська, Ів.-Франківська, Чернівецька, Закарпатська обл.). На міграції та зимівлі трапляється скрізь.

Номер слайду 3

Чисельність і причини її зміни Наприкінці ХІХ — на поч. ХХ ст. гніздився не лише в Карпатах, але і на територіях сучасних Кіровоградської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської, Дніпропетровської обл. У 1940– 1954 рр. чисельність осілої карпатської популяції не перевищувала 10–11 пар. У середині 1960-х рр. в Карпатах налічувалось 6–8 пар. Зараз карпатську популяцію оцінюють у 10–15 пар. Європейську гніздову популяцію у 2004 р. оцінювали у 8,4–11 тис. пар.

Номер слайду 4

На стан виду негативно впливають: знищення старих ділянок лісу, де птахи гніздяться; скорочення кормової бази; вбивство птахів для виготовлення опудал; випадкове потрапляння у мисливські пастки

Номер слайду 5

Особливості біології та наукове значення: У гніздовий період трапляється у хвойних та широколистяних лісах, під час зимівлі по всій Україні. На місцях гніздування з’являється вже в лютому.

Номер слайду 6

Відкладання яєць починається наприкінці березня — у квітні. У кладці 1–2 яйця. Насиджування триває 43–45 діб. Зазвичай виживає одне пташення. Пташенята залишають гнізда у другій половині липня — серпні. Статевої зрілості досягає на 4–5 році. Тривалість життя 40–50 років. Перші пролітні птахи з’являються наприкінці вересня.

Номер слайду 7

Живиться птахами і ссавцями. Значне місце в живленні займає падло, яке птахи поїдають взимку.

Номер слайду 8

Морфологічні ознаки: Довжина тіла — до 900 мм, розмах крил — до 2170 мм. Маса тіла — до 6 кг. У дорослого птаха верх голови і задня частина шиї рудувато-вохристі з золотистим відтінком, інше оперення темно-буре; хвіст сіруватий з вузькими темними поперечними смугами, на кінці — широка темна смуга; восковиця і пальці жовті. У молодого птаха забарвлення темно-буре; основа махових пер біла; хвіст білий з широкою темною смугою на кінці; протягом 5 років оперенння поступово набуває вигляду, як у дорослого.

Номер слайду 9

Режим збереження популяцій та заходи з охорони В Україні під час гніздування охороняється в Карпатському природному біосферному заповіднику. Вид включено до CITES (Додаток ІІ), Бернську (Додаток ІІ) та Боннську (Додаток ІІ) конвенцію.

Номер слайду 10

Для покращання охорони виду необхідні: збалансоване ведення лісового господарства; створення мікрозаказників радіусом 0,5 км навколо гнізд; влаштування штучних гніздівель; облаштування пунктів підгодівлі на місцях зимівлі; підвищення контролю за незаконним відстрілом;моніторинг за забрудненням оточуючого природного середовища.

Номер слайду 11

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах Успішно розмножується в зоопарках країн Західної Європи

Номер слайду 12

Господарське та комерційне значення Має місце браконьєрський відстріл.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку