Перезентація "Економічне піднесення США"

Про матеріал
Після того, як скінчилася громадянська війна промисловість та сільське господарство США почали розвиватись досить швидкими темпами, спостерігались зміни в політиці, суспільстві та економіці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економічне піднесення США

Номер слайду 2

Основні фактори швидкого економічного розвитку СШАЛіквідація плантаційного рабства, розвиток фермерського господарства. Швидке освоєння нових територій. Зростання внутрішнього ринку. Наявність величезних природних багатств. Протекціонізм. Нагромадження капіталу. Зростання імміграції та чисельності населення. Раціоналізація виробництва, висока продуктивність праціНезначні витрати на оборону країни

Номер слайду 3

Основні особливості економічного розвитку: Створення нових галузей промисловості. Удосконалення організації виробництва. Залізничне будівництво. Розвиток сільського господарства

Номер слайду 4

Економічне піднесення. Нафтовий трест Рокфеллера виробляв 90% нафтопродуктів Металургійний трест Моргана виплавляв 66% сталі. На 1900 р. у країні налічувалося 440 промислових і транспортних трестів. Рокфеллер. Морган

Номер слайду 5

Створення антимонопольного законодавства У 1890 р. американський конгрес прийняв антитрестівський закон, що його запропонував сенатор Шерман. Кожна особа або організація, якщо вони завдадуть шкоди майну іншої особи чи організації, згідно з законом, підлягали притягненню до суду або штрафу. Закон Шермана забороняв обмеження виробництва й торгівлі, але не заважав посиленню трестів.«Сенат монополій, обраний монополістами і служить монополіям» (Карикатура 1889. США)Джон Шерман

Номер слайду 6

Внутрішньополітичне становище. Республіканська партія. Демократична партія. На президентський пост обирали здебільшого маловідомих політиків – ставлеників босів, реальних партійних лідерів, які були пов´язані з фінансово-промисловими колами країни. Наслідком стала жахлива корупція.

Номер слайду 7

Карикатура на двопартійну систему США (слон – символ Республіканської партії; осел – символ Демократичної партії)

Номер слайду 8

Расова політика«Чорні кодекси» узаконили режим расової сегрегації - окремого користування правами афроамериканців і білих громадян. Дискримінації піддавалися корінні мешканці Америки - індіанці. Вцілілим індіанським племенам було відведено спеціальні території в окремих районах – резервації .

Номер слайду 9

Ку-клус-клан"... Ку-клукс-клан, або Невидима Імперія Півдня, здійснює насильницькі дії, спрямовані проти членів Республіканської партії. Члени Клану вриваються в будинки чорношкірого населення з метою грабежу, насильства й убивства законослухняних громадян ..."20 квітня 1871р. Конгрес США видав закон, спрямований на припинення діяльності ку-клукс-клану. Прапор клану. Члени організації на тлі знаменитого символу «палаючого хреста»

Номер слайду 10

Робітничий рух. З 1870-х років розпочалися виступи робітників, які з 1881 р. об´єдналися в Американську федерацію праці, яка і стала ініціатором святкування 1 травня як міжнародного дня солідарності трудящих.1 травня 1886 р. в Чикаго було розігнано робітничу демонстрацію. Було чимало поранених і вбитих. Робітничих лідерів віддано під суд і страчено.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Зовнішня політика СШАШлях ізоляції - Дотримувалися «доктрини Монро». Основні напрямки — поширення впливу в Латинській Америці та Карибському басейні, визнання європейського панування у Східній півкулі

Номер слайду 13

Шлях експансіїСША повинні мати великий військовий флот і морські бази на островах Атлантичного та Тихого океанів, поширення впливу на Східну Азію та Європу Настав час, коли США мають утрутитися в боротьбу за панування на морі. Головним ідеологом експансіоністів став морський офіцер, історик і публіцист Мехем. Першочергове завдання - створення баз на островах Тихого та Атлантичного океанів і спорудження Панамського каналу, який сполучив би два океани.

Номер слайду 14

Колоніальна політика. Основний напрям колоніальної експансії – Південна Америка та басейн Тихого океану.

Номер слайду 15

У торгівлі з Китаєм запропоновано доктрину “рівних можливостей” і “відчинених дверей” з метою поширення впливу на Далекому Сході.

Номер слайду 16

“Справедливий курс” Рузвельта. Став президентом США від республіканської партії в 1901 р. Боротьба з надмірною монополізацією виробництва і збуту. Залізничним компаніям заборонено змінювати оголошені тарифи, держава встановлює межу підвищення тарифних ставок. Впроваджено державний контроль над харчовою промисловістю; заборонено використання небезпечних для здоров´я консервантів та ліків. Теодор Рузвельт(1858 - 1919)

Номер слайду 17

Введено контроль за умовами праці на бійнях та в компаніях, що зайняті у торгівлі й переробці м´яса. Прийнято довготривалу програму збереження природних ресурсів: збільшено площу заповідників, національних парків, лісів, засадження оголених земель. Уряд виступав арбітром у робітничих конфліктах, часом ставав на бік шахтарів.“Роби, що можеш. З тим, що маєш. Там, де ти є.” Теодор Рузвельт

Номер слайду 18

“Нова демократія” Вільсона. Президент від демократичної партії з 1913 до 1921 р. Скоротив митні ставки на сировину, продовольство, метал, продукцію легкої промисловості, що експортувалися США. Прибутковий податок у розмірі 1 – 6 %. Державний контроль над банками та іншими кредитно-фінансовими установами. Впроваджено кредити для фермерів з низькими відсотками. Вудро Вільсон(1856 - 1924)

Номер слайду 19

Депутатів сенату обирали на загальних виборах штатів. Продовжено боротьбу з нечесною конкуренцією. Для залізничників встановлено 8-годинний робочий день. Державні службовці отримали право на допомогу в зв´язку з каліцтвом, отриманим на виробництві. Узаконено діяльність профспілок.

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
1013
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку