Перезентація "Фольклорний образ русалки"

Про матеріал

Образ русалки використала Леся Українка у своїй драмі-феєрії «Лісова пісня». Як же виник в уяві людини цей образ, що стало причиною такої фантазії, куди сягають ці коріння, яке місце займав у житті людини, які звичаї були з ним пов'язані і, врешті, хто ж почав використовувати цей образ в літературі та як його трактували?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОЛЬКЛОРНИЙ ОБРАЗ РУСАЛКИ В УКРАЇНСЬКІЙ РОМАНТИЧНІЙ ТРАДИЦІЇМУЛЬТИМЕДIЙНА ПРЕЗЕНТАЦІЯз української літератури. Автор – Крижанівська Г. О.м. Рибницяby vladislav4ik

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

РУСАЛЧИН ТИЖДЕНЬ жінки розвішують полотно на деревах розкладають гарячий хліб на вікнах дівчата кидають вінки русалкам селяни влаштовували після «Русального великодня» проводи русалок. Проводили русалочок, проводили,Щоб вони до нас не ходили,Та нашого житечка не ломили,Та наших дівочок не ловили.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ОБРАЗ РУСАЛКИ В ЛІТЕРАТУРІТ. ШЕВЧЕНКО“ПРИЧИННА”“УТОПЛЕНА”“РУСАЛКА”Л. БОРОВИКОВСЬКИЙ“ЗАМАНКА”І. ВАГИЛЕВИЧ“ЖУЛИН І КАЛИНА”М. МАРКЕВИЧ“РУСАЛКА”М. КОСТОМАРОВ“МАНА”ЛЕСЯ УКРАЇНКА“ЛІСОВА ПІСНЯ”

Номер слайду 7

ПІСНЯ РУСАЛОКМи не бажаємо срібла ні злота;Танці та пісні — наша охота;Нащо нам срібло? — Хвилі більші;Нащо нам злото? — Піски жовтіші. Як рибки - в хвилях весело граєм;Як пташки - в лісі пісні співаєм;На дні дніпровськім наші світлиці;Там-то русалки, наші сестриці. Ліжка в світлицях шовком покритіТа ні з ким ліжка нам розділити... Прийди, козаче, ясної ночі,Дай цілувати карії очі!.. На білім світі серце заб’ється —Язик ворожий з серця сміється;А ми, русалки, зради не знаєм,Вас, молоденьких, щиро кохаєм…

Номер слайду 8

ЖУЛИН І КАЛИНАА по Дністру б'ють вовноньки. В крутім береженьку,Ватра верх вовнь розлилася. Скрізь пітьму темненьку. Сині тумани димляться;А з ватри хилиться. Гарна діва, круглолиця.

Номер слайду 9

Танок русалок. Кадр з фільму «Лісова пісня»за драмою-феєрією Лесі Українки. Русалки. Малюнок Т. Шевченка.

Номер слайду 10

АСОЦІАТИВНІ РЯДИ ПІДСВІДОМОСТІ АВТОРА І ЧИТАЧА

Номер слайду 11

ЛЕГЕНДИ ПРО РУСАЛОК ЖИВІ Й ДОСІСУЧАСНІ ЗНАХІДКИ

pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
1067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку