Періодизація історії людства

Про матеріал
Матеріал до уроку "Періодизація історії людства" за підручником І. Щупака. Використання творчих завдань, робота зі схемами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРІОДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ

Номер слайду 2

Розгляньте історичний колаж. Згадайте види історичних джерел та визначте, які з них зображено. Пригадайте, які події з історії України відображають ілюстрації. Розташуйте зображення у хронологічній послідовності залежно від історичного часу, який вони ілюструють.

Номер слайду 3

Уявіть, що ви написали чудовий твір на конкурс з історії Стародавнього світу. Вас визнано переможцем/переможницею. Нагородою стає подорож (на ваш вибір) до історичного місця — центру стародавньої культури. Який маршрут подорожі ви оберете?

Номер слайду 4

Періодизація історії — це умовний поділ історії на хронологічні періоди, що здійснюється істориками. Є кілька періодизацій історії: загальна, історична, антропологічна та інші. Ми ознайомимося з історичною та археологічною періодизацією. Періодизація історії людства — умовний поділ історії людства на певні хронологічні періоди. Періодизація є одним зі способів упорядкування історії.

Номер слайду 5

Уважно розгляньте схему «Археологічна періодизація» та дайте відповіді на запитання:1. Який вид історичних джерел було взято за основу для створення археологічної періодизації?2. Визначте, які матеріали первісні люди використовували для виготовлення знарядь праці.3. Поміркуйте, з яких матеріалів знаряддя праці були більш ефективними.

Номер слайду 6

Іноді людська трагедія, що сталася в далекому минулому, дає можливість сучасним історикам отримати надзвичайно цінні відомості. Наприклад, у 79 р. н. е. внаслідок виверження вулкана Везувію, що в Італії, загинуло римське місто Помпеї. Чимало мешканців не встигли покинути його й загинули під багатометровим шаром вулканічного попелу та лави. Завдяки розкопкам 1748 р. було відкрито храми, ринки, житлові будинки з мозаїками, фресками, предметами вжитку, які чудово збереглися. У 1860 р. Помпеї частково розкопали. Сьогодні це одна з туристичних візитівок Італії.

Номер слайду 7

Культурний шар — пласт землі, що утворився під час життєдіяльності людини та зберіг сліди її існування. У культурному шарі можна знайти такі вироби, як монети, глиняний посуд, знаряддя праці, зброю, твори мистецтва. Уявіть: археологи в 3019 р. досліджують культурний шар ХХІ ст.! Які джерела переважатимуть у цьому пласті? Що, на вашу думку, може здивувати дослідників?

Номер слайду 8

Чимало важливих відомостей про зовнішній вигляд людини в різні часи історії дає антропологія — наука про походження людини. Всесвітньо відомий антрополог Михайло Герасимов, інші вчені винайшли метод реконструкції (відновлення) обличчя за знайденим черепом. Завдяки цьому методові за черепами було реконструйовано не тільки портрети історичних діячів минулого, а й зовнішній вигляд давніх людей. Михайло Герасимов за роботою

pptx
Додано
3 жовтня 2020
Переглядів
17483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку