Перлини мистецтва Візантії та Київської держави

Про матеріал
Розробка плану-конспекту до уроку мистецтва за темою "Перлини мистецтва Візантії та Київської держави"
Перегляд файлу

Мистецтво. 8 клас

 

Тема: Перлини мистецтва Візантії та Київської держави

 

Мета: познайомити учнів із мистецтвом Візантії та Київської держави;      

            розширити знання учнів про види образотворчого мистецтва;

            прищеплювати любов до мистецтва.

 

 Обладнання: комп'ютер, слайди (презентація «Перлини мистецтва Візантії та Київської держави»), відео «Собор Святої Софії в Стамбулі».

 

I. Організаційний момент. Повідомлення теми уроку.

ІІ. Розмова на тему уроку. Використовується презентація на тему.

 

Періодизація візантійського мистецтва

 

Ранньохристиянський період (так званої передвізантійської культури, I-III століття);

ранньовізантійський період, «золоте століття» імператора Юстиніана I (527—565), архітектури храму Святої Софії у Константинополі та рівненських мозаїк (IV—VII століття);

 

Іконоборчий період (VIII – початок IX століття). Імператор Лев III Ісавр (717-741), засновник Ісаврійської династії, видав Едикт про заборону ікон. Цей період отримав назву «темний час» — багато в чому за аналогією до подібного етапу християнізації Західної Європи;

 

Період Македонського відродження (867-1056). Вважається класичним періодом візантійського мистецтва. XI століття стало найвищою точкою розквіту. Відомості про світ черпалися з Біблії та з творів давніх авторів. Гармонія мистецтва досягалася рахунок суворої регламентації;

 

Комніновське відродження при імператорах династії Комнінов (1081-1185);

 

Палеологівське відродження, відродження елліністичних традицій (1261-1453).

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Vladimirskaya.jpg/220px-Vladimirskaya.jpg      Іконопис Візантійської імперії протягом усього свого існування впливав на іконопис інших православних країн: Сербії, Болгарії, Македонії, Русі, Грузії, Сирії, Палестини, Єгипту. Також під впливом Візантії перебувала культура Італії, особливо Венеції.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Meister_der_Demetrius-Kirche_in_Saloniki_001.jpg/800px-Meister_der_Demetrius-Kirche_in_Saloniki_001.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7f/Tetrarcas_venecia_lou.jpg/220px-Tetrarcas_venecia_lou.jpg       Головною технікою візантійської мозаїки переважно був прямий мозаїчний набір, у якому елементи укладаються зворотним боком постійну основу. Прямий набір в давнину здійснювався безпосередньо на місці мозаїчної композиції, будь то підлога або стіна житлового чи громадського приміщення: на рівному шарі маси, що закріплює, робився ескіз, а потім шматочки смальти вдавлювалися у масу.

        Для релігійних цілей створення з самого початку вживалося помірковано,  тому що східна церква завжди неприхильно дивилася на статуї, вважаючи поклоніння їм до певної міри ідолопоклонством, і якщо до IX століття круглі постаті ще були терпимі у візантійських храмах, то постановою Нікейського собору. були дуже усунені їх.

 

Декоративно-ужиткове мистецтво

Поряд із різьбленою справою процвітала обробка металів, з яких виконувалися вибивні або литі твори помірного рельєфу.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Constantine-cameo.jpg/220px-Constantine-cameo.jpgРельєф - вид образотворчого мистецтва, один з основних видів скульптури, в якому все зображується створюється за допомогою об'ємів, що виступають із площини фону.

 

Види рельєфу:

Барельєф (bas-relief - низький рельєф) - вид скульптури, в якому опукле зображення виступає над площиною фону, як правило, не більше ніж на половину обсягу.

 

Горельєф (haut-relief – високий рельєф) – вид скульптури, в якому опукле зображення виступає над площиною фону більш ніж на половину об'єму.

 

Контррельєф (від лат. contra - проти і "рельєф") - вид поглибленого рельєфу, що є "негативом" барельєфу. Застосовується у печатках та у формах (матрицях) для створення барельєфних зображень та інталій.

 

Койланагліф (або en crux (анкре)) - вид поглибленого рельєфу, тобто вирізаний на площині контур. В основному застосовувався в архітектурі Стародавнього Єгипту, а також у давньосхідній та античній гліптиці.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Собор Святой Софии (Константинополь) фото"Собор Святої Софії - Премудрості Божої, Свята Софія Константинопольська, Айя-Софія (грец. Ἁγία Σοφία) всесвітньо відома пам'ятка візантійського зодчества, символ «золотого віку» Візантії. Офіційна назва пам'ятника на сьогоднішній день Музей Айя-Софія.

       У 1985 році Софійський собор серед інших пам'яток історичного центру Стамбула був включений до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Понад тисячу років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі — аж до спорудження собору Святого Петра у Римі. Висота Софійського собору – 55,6 метрів, діаметр бані 31 метр.

 

ІІІ. Перегляд відео.

 

IV. Підбиття підсумку уроку.

    

    Д.З. Подивитися інші фотографи про мистецтво Візантії. Використати  Інтернет.

docx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку